Dagens loppisfynd

Har en ledig dag idag så var på förmiddagsjumppa till gymmet. Sedan blev det en liten loppisrunda. Blev förvånad då jag kom ut ur Adam o Ewa loppisen och såg på klockan, hade nästan varit två timmar där! Nå, bråttom hade jag ju inte så det gjorde ingenting. Dessutom är det få saker som är så avslappnande som att få gå på loppis i lugn och ro och inte ha någon tid att passa. Jag kom ut med bl.a. det här:
 
 
En till synes oanvänd tunnare huppare för 4 euro samt en virkad gardin lagom till påsk för 2,50.
 
Vid Fyndis hittade jag bl.a. den här tröjan för 2,50.
 
 
Fick samtidigt fylla på lite i presentskåpet också.Hönor och en okänd frass

Igår hittade Molly många intressanta saker att se på där ute. Grannens hönor var ute på en promenad, inte långt ifrån tomtgränsen. Molly satt länge på terrassen och spanade, Whiskas sprang in med svansen mellan benen. 
 
 
Sedan tröttnade hon och började spana på en stor okänd frass i skogen istället.
 Mormorsrutor

Igår kväll tog jag tag i ett projekt som stått stilla en längre tid, nämligen att virka mormorsrutor. Vet inte riktigt vad det ska bli i slutändan, men den som lever får se. Återstår att se hur många rutor jag hinner virka den här gången innan jag tröttnar, det här med handarbete är ju inte min starkaste sida precis, men mormorsrutor är ju ändå relativt lätt att virka, och faktiskt lite roligt emellanåt.
 
 
Eftersom jag inte minns hur jag virkade rutorna senast så måste jag söka runt på nätet en god stund innan jag hittade någon beskrivning som jag förstod mig på. Därav ser de inte exakt likadana ut de som jag virkade igår jämfört med de jag virkat förut, men någon större skillnad är det inte. Är inte så noga. Sa åt Johnny att han kan få en filt virkad av mormorsrutor då han fyller 50, är ju x antal år tills dess så kanske jag hinner virka några rutor till. 
 
Ibland kan jag tycka att det skulle vara roligt att kunna sticka ett par vantar, eller sockor eller till och med en tröja, men då jag har en mamma som mer en gärna stickar ett par sockor till så har jag aldrig behövt sticka ett par...eller jo i högstadiet stickade jag ett par sockor samt några par vantar. Några fler par har jag inte stickat seda dess, och troligen blir det inga fler heller, ja om jag inte kommer på andra tankar om sisådär 40-50 år, det vet man ju aldrig. Har nog inte tålamodet att försöka lära mig. Tröttnar snabbt om det inte går som jag vill.Bokhylla pågång

Jag har länge talat om att jag vill ha en bokhylla. Vi har hundratals böcker, men ingen bokhylla. Just nu är alla böcker intyngda i ett skåp, kanske inte så praktiskt om man vill läsa boken längst bak. 
 
Det var tal om en bokhylla från Ikea, men Johnny valde att snickra ihop en likadan istället. Blev dock inte mycket billigare än att köpa bokhyllan från Ikea (som ändå kostade något på 200...). Men nog känns det ju bättre med en hemmabyggd bokhylla ändå. 
 
 
Snart, snart är den färdig. Frågan är bara var vi ska placera den. Åker det ena skåpet där böckerna nu är intyngda i ut eller hur blir det. Helst skulle jag ju kasta ut de båda skåpen som står i det ena rummet på övrevåningen, de passar liksom inte alls in med resten av inredningen, de är för moderna, men förvaring måste man ju ha. Ja vi får helt enkelt se hur det blir.
 
Frågan är också den, räcker det med en bokhylla eller måste vi ha en till?Passa på att njuta

Det fina vädret fortsätter, känns som slutet på april istället för slutet på mars. Har varit utomhus och gjort lite trädgårdssysslor, burit bort granris från blombänken, fört bort gamla blomstjälkar och annat skräp från blombänken, samt plockat ihop styroxskivor som isolerat vattenledningen. 
 
 
Snart blir det en cykeltur i det vackra vårvädret.Nytt i muminsamlingen

En dag då jag var till loppis kom dessa muminsaker med mig hem. De har nyligen slutat säljas i butiken, och såklart hann jag inte köpa dem då, så passade på då jag hittade dem relativt billigt på loppis. Skålen var faktiskt billigare än i butiken. 
 
 
Samlingen den bara växer och växer.En fredag som alla andra

Då var det fredag igen. Har varit på jumppa till gymmet med Ulli samt via butiken och loppis. Lagade just en smaskig broilersallad, så gott då man var hungrig. Ska se ännu ett till avsnitt av Vampire Diaries, sedan är det dags för nattjobb. Det var den fredagen det. 
 
 
Hoppas ni får en bra kväll!Videkissor på trappan

Kastade bort de frusna blommorna och bytte ut dem mot videkissor istället. Äntligen känns det som om våren och påsken närmar sig, fastän det är några veckor kvar till påsken ännu.
 
 
Vill plantera ut påskliljor och andra vårblommor, men är rädd för att nätterna kan bli kalla ännu. Känns ju onödigt att plantera ut fler blommor och få kasta bort dem efter en natt, så får väl ha tålamod och vänta ett tag till. Det blir ju nog varmare och varmare hela tiden.En avkopplande dag med goda vänner

Har haft en riktigt avslappnande och trevlig dag tillsammans med Sofia och Malena. Började dagen med kaffe och kladdkaka på Lillö. Satt länge på uteplatsen och njöt av solen och tystnaden, var riktigt varmt och skönt då det inte blåste något där. Borde ta sig tid att åka dit ut oftare och bara sitta och njuta av utsikten och stillheten, verkligen avkopplande. Men snart är sommaren här och då blir det många besök dit. 
 
 
Blev också en promenad till fladan.
 
 
Efteråt åkte vi förbi Bernys, men blev ingen mat där. Istället åt vi god pizza på Dallas. Före vi styrde kosan hemåt igen for vi förbi mamma och pappa, Malena hade inte sett var jag var uppvuxen, så var roligt att visa henne det. Tack för en fin dag, som alltid då vi träffas. Ses i maj igen!
 Första cykelturen för i år

Igår kväll tog vi vår första cykeltur för i år. Det blåste lite kallt i ansiktet, men annars var det skönt att få lufta cykeln lite. Såg några svanar på älven, men de flesta var för långt borta för att man skulle ha fått ett bra foto av dem. 
 Riktigt vårväder

Vilket fint vårväder vi haft idag. Passade på att ha ut alla klienter på jobbet, känns bra att man hunnit med något sådant mellan all matlagning, tvätt och vikariefunderingar. Tror bestämt det blir en promenad ikväll också, hoppas solen är uppe ännu en stund till. 
 
Imorgon blir det träff med Sofia och Malena, hoppas på lika bra väder så vi kan fara till Lillö och njuta av vårsolen.
 
 Ett fynd i soffan

Idag jobbar jag 8-16, får se om det blir gymmet efteråt eller inte. Förresten, hittade min klocka här om kvällen, den har nämligen varit försvunnen i flera månader. Kunde inte förstå vart den tagit vägen, tänkte nästan fråga på gymmet om de hittat någon där, men kom mig inte för. Nå i alla fall här om kvällen då jag skulle sätta en chokladbit i munnen så föll den ur handen, tänkte att den föll i soffan så började gräva runt och in under sittdynorna i soffan, vips hade jag en klocka i handen, som tur låg chokladbiten inte där utan på golvet. Oj vad skönt att hitta klockan, man känner sig lite "handikappad" utan den, jobbigt att ta fram telefonen och se på klockan. 
 
 Videkissor och solskenspromenad

På förmiddagen passade jag på och tog en solskenspromenad. Det blåste lite, men det var inget som störde mig. Hittade videkissor efter vägen, njöt av solen och doften av vår. 
 En pärlhyacint i nygammal kruka

För någon dag sedan köpte jag en ny pärlhyacint. De är så fina, men håller tyvärr inte så länge inomhus i värmen. Utomhus vågar jag inte plantera några vårblommor ännu, de förra frös ju bort. Får väl nog vänta några veckor till innan jag köper uteblommor.
 
 
Först tänkte jag inte hitta någon passlig kruka, ville det skulle vara enkelt, bara en kruka att sätta ner hela blomman i, utan att behöva klotta med jord och sådant. I ett skåp hittade jag den här slattriga burken/skålen/krukan som jag tror jag köpt på en marknad på Stundars någongång. Har egentligen inte gjort så mycket med den, förvarat mynt och småsaker i den. Visst blev den perfekt som blomkruka?! Bara man inte vattnar så mycket så fungerar den bra, annars måste man nog ha en annan kruka inuti.Planeringen börjat

Börjar bli hög tid att planera sommarresan. Som vanligt skulle jag vilja åka över hela halva Europa, men problemet är då det är så långa avstånd (är kanske inte så billigt heller). Man hinner egentligen inte se så mycket på en vecka, om man faktiskt vill se något också och inte bara sitta i bilen. Den som vill slippa "enkelt" undan kanske beställer en bussresa, men nej, det vill jag inte. Det är ju tält som gäller, inga dyra hotell. Har hittills inte sett någon resebyrå som bjudit ut bussresa med övernattning i tält. 
 
Tänkte först att det skulle vara roligt att fara någonstans i maj då jag fyller jämnt, men det är nog uteslutet. Hinner och har ej råd med det. Blir ju dessutom Luleå i början på maj. Nåja, istället hade jag då tänkt att vi kan fara lite längre bort på vår sommarresa, längre än till Sverige (Norge vill vi inte till) och Danmark har vi sett det mesta av. 
 
För två år sedan var vi till Tyskland, lutar nog åt Tyskland igen, vill ju se mera av landet. Problemet är att Tysklad är ett stort land, och då jag tänker Tyskland så blir det automatiskt att jag också tänker att vi kan göra en avstickare till något annat avgränsande land också, då man väl är där, men kilometrarna bara tickar. Som sagt vill ju inte bara se landet genom bilfönstret. 
 
Så planeringen fortsätter. Får se vad det sist och slutligen blir till. Vill man ta båten från Helsingfors till Tyskland till ett billigare pris måste man dock boka före 30.3...men det är dyrt oberoende...men måste räkna och se.
 
Har någon tips på sevärdheter eller saker man inte bör missa i Tyskland så tipsa gärna. Vi har sett Kiel, Hamburg och Lübeck, men resten av landet är osett.
 
 
 Uggle tröja

Här kommer ett loppisfynd som jag inte tror jag visat förut. En uggle tröja för 4 euro. 
 
 
Kan som sagt inte få nog av ugglor,blev så glad då jag hittade en uggla "att klä på mig" också.
 Nästan ledig söndag

Idag har klädskåpen fått sig en omgång. Ja, jag har alltså städat ur både mina och Johnnys klädskåp. Tänk vad man samlar på sig mycket onödigt, söndriga och fläckiga kläder. Två plastpåsar med kläder for direkt ut i roskisen, två påsar ska jag föra till Röda Korset. I påsarna jag ska föra bort finns endast Johnnys skjortor, de flesta för stora, andra för korta eller annars bara oanvändbara. Visst kan man sälja dem på loppis också, men av erfarenhet köper ingen dem, så därför får Röda Korset dem. Lika bra så. Flera är dessutom knappt använda. 
 
Snart är det dags för nattjobb. Jobbar 19-10. Imorgon efter jobbet tror jag det blir gymmet, men det återstår att se då. 
 
 Knoppar

Igår då jag skulle sätta orkideérna i vattenbad upptäckte jag att den ena hade knoppar. Tror det är tredje gången den får knoppar pånytt, roligt! Annars är de ju ganska fula då de inte blommar. Just den här orkidén har jag uppe på vinden i ett fönster med gardinerna fördragna (så man ska slippa se den), men snart får jag väl flytta den på en lite mera synlig plats då den förhoppningsvis slår ut i blom.
 
 Ett fynd i skräphögen

Igår då jag gick omkring på gården och letade efter lämpliga foto objekt råkade ögonen falla på något som låg i skräphögen bredvid gäststugan, ni vet den gamla skräphögen dit de som hade huset förut kastade både det ena och det andra. Där låg mitt i allt ett helt arabia kaffefat. Vad man kan bli glad över lite. En och annan filkopp såg jag också, men blev inte lika glad över att se dem.
 
 
Trodde inte jag skulle göra ännu något fynd i högen, har ju grävt och vänt ut och in på hela högen. Man ska tydligen inte söka efter fynden, de dyker upp då man minst anar det. En solig lördag

Idag blev det Fit for sun 45 på gymmet samt 2 km på löpbandet. Johnny passade samtidigt på att vara till simhallen. Jag tyckte det var lika bra att fara till gymmet, det betalar jag ju för hela tiden, oberoende om jag är där eller inte, far jag till simhallen måste jag betala varje gång då jag inte har något flera gångers armband. 
 
Då dagens motion var avklarad blev det mat på Amarillo. Blev det vanliga, Garlic chicken, det var lika gott som alltid, och starkt. Som sagt, gott med vitlök. Johnny ville gå på skojakt, så till sist hittade han ett par nya "lenkkitossor". Före vi for hem svängde vi in via Suvikirppis, men det tyckte Johnny var onödigt, jag köpte ju inget så därför var det onödigt att vi for dit :). 
 
Nu på eftermiddagen har vi njutit av solen. Johnny har tvättat av grillen, det behövdes verkligen, den var möglig och äcklig. Så nu får man snart inleda grillsäsongen, ser framemot det! Jag gick som vanligt runt med kameran och fotade både det ena och det andra. 
 
 
Just nu har vi revbensspjäll i ugnen, om någon timme är de färdiga. Får se vad det blir för exklusiv mat imorgon...misstänker dock det blir mindre exklusivt än gårdagens musslor och dagens revbensspjäll. Solen den skiner

 Musslor till middag

Igår provade vi på något nytt, nämligen att laga musslor. Blev riktigt lyckat. Ett kilo tyckte jag att var lite väl mycket att dela på två, så bjöd in Johnnys föräldrar också. Förutom musslorna blev det också friterade bräckfiskringar och en god sallad. Ja och två olika dippsåser också. Den godaste var ju förstås den med vitlök i. 
 
 
Detta gör vi nog om en annan gång. Kanske inte varje helg dock, ett kilo musslor kostade ju ändå över tio euro, och sist och slutligen finns det inte så mycket att äta på dem. Finfrömand

Idag på eftermiddagen kom Linda-Marie och Isac på besök. Alltid roligt att se dem. Nu var det igen länge sedan sist. Vi åt och drack och Isac busade med kissona, kissona var dock mindre roade av besöket men faktiskt inte lika livrädda som de brukar vara då det kommer småpojkar på besök. 
 
 
Isac tjuvstartade lite med påskgodiset, men det var ju ändå fredag och godisdag.
 
Vet inte om jag fyller idag (nej det är nog i maj), men i alla fall fick jag en fin uggle kökshandduk och ljuslykta av Linda-Mare. Tusen tack. Hon tänkte som så att man aldrig vet hur länge uggle fasen sitter i, kan hända jag har bytt fas i maj och vill ha elefanter istället...ja man vet aldrig. 
 
 
Nu har jag nästan ledig helg, ska först till jobbet på söndag kväll. Blev ombedd att köpa exklusiv mat tills ikväll...får se vad det blir till :).
 
 Home Office

Har egentligen ingen ordning på räkningar och dylikt. Eller ordning och ordning, en hög på köksbordet är väl kanske också ordning. Men något jag tycker är irriterande är då köksbordet förvandlas till förvaringsplats åt ett och annat. 
 
Var in till Minimani igår, ganska farligt för plånboken om man är inredningsintresserad. Just nu fanns det massor av prylar som jag gärna skulle vilja ha. Kunde dock hålla mig till en sak. 
 
 
Tänkte att man kan lägga räkningar som ska betalas i den, så slipper man den fula högen med räkningar på bordet. I den lilla lådan undertill kan man ju lägga småsaker som annars bara ligger och skräpar. Tror det blir bra det här.En Riihimäki vas

Dagens bästa loppisfynd var nog en gammal Riihimäki vas för ynka 2 euro. Den var inte så stor, men inte heller liten, mitt i mellan stor kan man säga. 
 
 
 
Jämfört med den här ljuslyktan är vasen så här stor (eller liten).
 
 
Köpte dock inga tulpaner att lägga i vasen...det får bli en annan dag. Kall morgon

Nu är det verkligen vinter igen, -13 grader ute för en stund sedan, usch då. Blommorna på trappan har frusit, men det har de nog gjort för någon dag sedan. Finns väl nya i butiken. Hade ju nog på känn att det var för tidigt att plantera ut dem, fastän det stod på den ena att den skulle tåla -10 grader.
 
Börjar dagen med att fara på personalmöte, är sedan ledig till kl.21 ikväll då det blir nattjobb. Får se vad man hittar på där emellan. 
 
 
...behöver mera zoom på min kamera...kråkan blev ju så liten...Kuddar, handdukar och lite annat

Då man surfar runt på nätet hittar man alltid något i inredningsväg som man skulle vilja ha. Allt kan man inte köpa, men de här sakerna från HM Home skulle inte vara helt fel att ha.
 
Häftiga dynvar som är på rea.
 
 
Kuddar man man ju inte få för många av :)
 
 
 
Handdukar behöver man alltid. De längst ner matchar vår badrumsmatta, kanske man skulle beställa dem?
 
 
 Påslakan som matchar min stil just nu.
 
 
SIst och slutligen en badrumsmatta, men tror inte jag behöver någon till, fast den här var fin.
 Nytt på bordet

I Stockholm fyndade jag fina bordstabletter för endast 10 kr styck, billigt eller vad?! De passar ganska bra med den här bordsduken tycker jag.
 
 
Har varit utan bordsduk en längre tid, men nu var det dags att stryka en igen. Är trött på själva bordsskivan. Den är så nött och skråmad. Den borde nog slipas och lackas pånytt, men vet inte när och vem som ska orka ta sig tid och göra det. Drömmer om en vit bordsskiva, men det är väl att ta i för mycket. Så länge man har en duk på bordet slipper man ju se eländet.Åter till vardagen

Har jobbat 8-16 idag, kändes helt okej att fara på jobb igen, då man väl var där. Lagade riktigt god mat på jobbet, vi stekte kål, morötter, paprika, champinjoner, lök, vitlök, bacon och blandade ihop. Riktigt smaskens! Ska nog laga det här hemma någon dag.
 
Efter jobbet blev det gymmet i 45 minuter samt Body 30 och Rpv 30. Tror det blir en relativt lugn kväll nu. Men blir väl nog ett besök på Målarbackan innan man får krypa ner under filten och se på något bra på tv. Imorgon är det tidig väckning då jag börjar jobbet redan klockan 7.
 
Ha en bra kväll allihopa!
 
 
 Grovlimpa

Testade ännu ett nytt brödrecept igår, blev riktigt gott!
 
1 limpa
50 g smör
½ dl fibrex
8 stora ägg
1 dl kvarg
½ dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl linfrö
½ dl pofiber
1 dl pumpafrön
2 tsk bakpulver
pumpafrön att strö över
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret och rör ner fibrex. Vispa äggen till en luftig smet i ca. 3 minuter. Tillsätt smörblandningen samt kvarg och blanda.
 
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 15 minuter.
 
Smörj och bröa en avlång bakform (använde lite kokosmjöl). Häll smeten i formen. Strö pumpafrön över och grädda i ugnen tills brödet har fått fin färg, i ca 40 min (i varmluftsugn). 
 
 Vinter ute vår inne

Fastän vinten har trädgården i ett stadigt grepp utomhus spirar våren inomhus. Kvistarna jag tog in förra veckan har snart slagit ut sina löv. 
 
 
Nästan så att man får lite vårkänslor.Födelsedagsfirande och sista lediga dagen

Igår fyllde min syster Ulli år, så vi blev bjudna på kaffe och tårta och lite annat smått och gott. Cecilia hade målat en riktigt fin tavla åt sin mor.
 
 
Idag är det min sista lediga dag, imorgon är det slut så semestern. Skulle nog kunna vara ledig många veckor till, men måste väl ta tag i vardagen också. Helgen har inte varit den roligaste (fast jag nog gjort en massa roliga saker också), då Johnny jobbat i princip dygnet runt, men som tur händer det inte ofta att han jobbar så mycket. 
 
Solen skiner och himlen är blå, men mätaren visar -7 grader, var är våren? Blir nog ett besök vid matbutiken idag, annars har jag inga speciella planer för dagen. Hoppas solen är här för att stanna, man blir genast på bättre humör då den visar sig. Vinter igen

Då var vintern här igen. Whiskas och jag gick ut och kollade snö läget. Smält, smält, smält bort nu all snö.
 
 
 
Får se hur länge vi får ha vinter den här gången. Misstänkte ju nog att det skulle komma snö ännu denna månad, och nu är den här. Nå, så länge det inte kommer mycket mera snö så får man väl vara nöjd. Whiskas såg åtminstone ut att njuta av att kunna busa i snön.Vackra ruiner

I fredags då jag var till frissan passade jag på att gå omkring bland ruinerna i Gamla Vasa. Vet inte när jag senast gått där, kanske då jag gick i lågstadiet? 
 
 
Tycker gamla ruiner är så fina. Tänk att man åker förbi där ungefär en gång i veckan och ändå har man inte tagit sig tid att stanna och gå omkring där tidigare.Vårvinter på Lillö

Idag var jag ut till Lillö med mamma och pappa. Fortfarande fanns det lite is, men det såg nog mera ut som vår än som vinter. 
 
 
Efteråt gjorde vi ett besök vid Quriosa, men vi kom tomhänta därifrån. Svängde också in via Kodials grönsaker i Singsby, för första gången, där köpte vi lite smått och gott. Svänger nog in där igen bara jag har vägarna förbi.En annorlunda helg

För ovanlighetens skull är det Johnny som jobbar denna helg, och inga vanliga arbetstider då utan 8-24 fre-sö (såg det ut att bli imorse iaf.) De ska köra in något nytt program på alla datorer i kommunen. Är inte avundsjuk på de arbetstiderna.
 
Kvällen såg ut att bli trist, men som tur kom Mia hit och förgyllde tillvaron lite. Tack för pratstunden och tulpanerna! En film hann vi också med. Nu ska jag unna mig lite chips och ett vinglas. Får se om jag hinner somna på soffan innan Johnny kommer hem.
 
 Solroslimpa

Igår bakade jag solroslimpa för första gången. Blev riktigt bra.
 
Ingredienser till en limpa
50 g smör
8 stora eller 10 små ägg
1 dl turkisk yoghurt
1½ dl mandelmjöl
1 dl fibrex
1 dl solroskärnor
1 dl pofiber
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
solroskärnor att strö över brödet
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret. Vispa äggen till en luftig smet i ca 3 minuter. Tillsätt smöret tillsammans med yoghurten och blanda väl.
 
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10-15 minuter.
 
Forma smeten till en limpa på en plåt med bakplåtspapper (eller smörj och bröa en avlång form och häll smeten i den). Strö solroskärnor över och grädda i ugnen i ca 45-50 min.
 
 Boktipset

Ni kanske redan har läst alla dessa böcker, men jag måste bara komma med ett boktips. Köpte de två översta böckerna av Kepler på loppis för någon vecka sedan. Eldvittnet har jag snart läst ut och den är så spännande, kan knappt lägga ner boken då jag väl börjat läsa. Har mina förhoppningar om att Sandmannen också ska vara lika bra.
 
 
Då vi var in till en bokhandel i Raisio måste jag bara köpa Hypnotisören och Paganinkontraktet också. Hypnotisören har jag delvis sett som film, men förstod inte mycket av filmen, tror och hoppas boken ska vara bättre.Vårblommor

Idag har det blivit vår på och bredvid trappan. Hoppas att blommorna klarar de utlovade minusgraderna. De borde göra det, så hoppas på det bästa. 
 
 
Idag blev det Selkä-Niska-Hartia 30 samt Korsetti 30 på gymmet. Passade samtidigt på att vara in via Fyndis en sväng, hittade en fin uggle tröja som ni får se en annan dag. Skålarna från IKEA

Vi besökte Ikea både i Stockholm och i Raisio. Blev trots det inte mycket köpt, men dessa skålar kom jag i alla fall hem med. Hittade dock inga i Stockholm, fast jag sökte överallt, så blev glad då jag hittade dem i Raisio (där såg jag dem överallt). De måste tydligen ha varit slutsålda i Stockholm då jag inte hittade dem någonstans...
 
 
Vad jag ska göra med skålarna vet jag inte, tyckte bara de var så fina (och inte så dyra heller). Perfekta godisskålar...men vi äter inte så mycket godis...nå nog hittar jag säkert något att sätta i dem förr eller senare. Whiskas tycker tydligen att de skulle passa som kattmatskålar...men kanske inte...Båtmässa i Stockholm

I söndags var vi på Båtmässan i Stockholm. Måste säga att det var betydligt mer intressant än Mode och skönhetsmässan, fast jag inte är så värst båtintresserad heller. Samtidigt ordnades också en Vildmarksmässa i samma lokaler, men den hann vi inte titta så noga på då vi inte reserverat tid för den.
 
De flesta båtar var dock inte i vår prisklass, men det var roligt att gå omkring och fantisera om hur det skulle vara att ha en sån båt, en båt med flera sovrum, kök och wc med dusch. Kanske nångång då man vunnit på lotto.
 
 
Det fanns ju nog mindre båtar också, kanske mera i vår prisklass (fast vi behöver ingen ny båt). Var verkligen en stor mässa, typ två gånger Botniahallen. Dessutom var Vildmarksmässan i en hall motsvarande Botniahallen, så man fick nog lite motion av att gå av och an. 
 
 
Båtmässan är en mässa jag gärna besöker igen, men då ska vi nog reservera mera tid. Det var långa köer till nästan alla stora båtar, köade 15 minuter till en båt. Tar nog hela dagen om inte flera dagar om man vill gå in och se i alla båtar. Var verkligen värt ett besök!Mycket gjort

Är så skönt med lediga dagar. Idag har jag hunnit med en hel del. Loppisrunda, handlat mat och en orkidé, varit hem till mamma och pappa, varit på 70-års kalas till min morbrors fru samt två pass på gymmet. Länge sen sist jag var på Bodystep, riktigt roligt och svettigt. Nu är det skönt att sätta sig ner i soffan och se på tv. Har en del inbandade program att se på (inte konstigt då det bandas in program i princip dygnet runt). 
 
Imorgon är det en ledig dag igen, inga speciella planer, får se vad dagen har att erbjuda. 
 
 Häftiga servetter

Kunde för ett tag sedan konstatera att jag har en hel del servetter, men med julmotiv. Därför kunde jag kosta på mig och inhandla några med lite andra motiv, dessutom kostade de bara 10 kr / förpackning.
 
 
Visst är de fina!Vandring i Gamla stan

Allt blev som sagt inte riktigt som vi planerat då vi var till Stockholm. Inga stora saker, men blev ändå besviken då vi missade Spökvandringen. Det var pga. att navigatorn visade oss fel väg hela tiden som vi inte kom oss till Gamla stan i tid (en väg var avstängd). Dessutom var det nog lite mitt eget fel också då jag inte tagit reda på exakt var Järntorget var. I Gamla stan visste jag att det låg, men var i Gamla stan?
 
Till sist kom vi oss till Gamla stan, hittade en parkeringsplats och efter mycket om och men hittade vi Järntorget till sist. Då hade vandringen börjat för länge sedan och fastän vi såg gruppen vandra omkring vågade vi inte följa med då vi inte varit med från början och betalat för guidningen. Men det går nya tåg, vi får gå Spökvandringen en annan gång vi besöker Stockholm. En vandring bland Gamla stans vackra hus blev det ju i alla fall. 
 
 Ljuslykta och sockerskål

Överlag måste jag säga att det finns ganska dåliga loppis i Åbo, men det finns förstås undantag. Jämfört med de loppis som finns i Vasa så är de nog sämre i Åbo. Beror ju försås på vad man är ute efter, söker man kläder kan man nog hitta det ena och det andra, men oftast är jag ute efter att hitta porslin som jag samlar på eller fina ljusa och lantliga saker som nödvändigtvis inte ens behöver vara gamla. 
 
Det enda jag köpte på loppis i Åbo var den här ljuslyktan för 50 cent, ett fynd enligt mig då det är Partylite. Har dock flera liknande från förut, men tycker det är snyggt att rada flera av dessa på bordet t.ex. till en höstdukning.
 
 
I Björneborg finns det inte lika många loppis som i Åbo, denna gång besökte vi två stycken och vid det ena hittade jag den här. Gissa om jag blev glad! Från tidigare har jag gräddsnäckan i samma serie. Gissar på att de är från 20-30 talet som det andra svarta porslinet jag samlar på. 
 
 
Emellanåt blir man dock trött på Vasas loppisar, är ju nog till stor del samma saker man ser då man går på loppis en gång i veckan (ibland två). Så därför var det ändå roligt att få komma till andra städer och se vilket loppisutbud som fanns där. I sommar borde man nog ta sig en tripp inåt landet också och kolla loppisutbudet där...Attitude Sthlm

På lördagen besökte vi Attitude Sthlm mässan i Kista. Var beredd på att se en massa kändisar, men de lyste med sin frånvaro. Såg dock Pernilla Wahlgrens klädkollektion, Laila Bagges smyckeskollektion samt en massa annat intressant. Den enda "kändisen" jag såg var Daniel Paris, känd från tv-programmet Ung och Bortskämd.
 
 
Tror inte jag kommer att besöka mässan igen. Man måste nog vara lite mera mode och smink intresserad än vad jag är. Har sett det hela nu en gång och det räcker för min del.Stockholm weekend

Är nu hemma efter en rolig helg i Stockholm. Blev Skönhet och Mode mässa, Båtmässa, shopping, promenad i Gamla Stan, loppisbesök och en hel del annat. Vissa saker blev inte som vi tänkt oss, men blev nog en bra helg i alla fall. 
 
Vi fick för första gången åka över med fina Viking Grace. Verkligen i en helt annan klass jämfört med de andra båtarna. Kändes lyxig. 
 
 
Sov en natt på Scandic Adriane. Hotellet låg i hamnen bredvid Silja Line terminalen. Hade inga höga förväntningar, men det var ett helt okej hotell, kan nog bo där igen. Gratis parkering lyckades vi också fixa. Ett annat plus med hotellet var att vi fick checka in redan före 7 på lördag morgon, då man egentligen får checka in först på eftermiddagen. Riktigt bra service. 
 
 
Det var fint väder, upp till 14 grader på söndag. Riktigt vårväder med andra ord. Det blåste dock hårt då vi kom över med Grace (låg och var rädd att vi skulle sjunka, men det gick ju bra). På lördagen gick vi en del i centrum, kunde också konstatera att man inte ska köra av och an med bil i Stockholm, speciellt inte då vissa gator är avstängda och navigatorn visar att man ska köra samma väg hela tiden.
 
 
Några blommor såg vi inte, men träden i Kungsträdgården hade fullt med knoppar. Våren hade kommit till Stockholm.
 
Mera bilder får du se i ett annat inlägg.
 Nära till naturen

Vet nästan inget bättre än att få ta mig en promenad i den egna skogen. Ibland önskar jag att jag bodde lite närmare stan, men då igen kan inget få mig att vilja bo i ett höghus. Jag vill ha nära till naturen. En stund i skogen är också en stund då jag mår som allra bäst, man blir som ett med naturen. 
 
 
Nu då våren närmar sig blir det pånytt avslappnade och rofyllt att ta sig en promenad i skogen och lyssna på alla flyttfåglar som återvänt. Egentligen är nog våren den bästa årstiden, fastän sommaren också har sina fördelar. De nya muminmuggarna

Har ni sett de nya muminmuggarna som just kommit ut? Nya muggar med muminmamma och muminpappa. 
 
Så här skriver man om muminmamma illustrationen på muminmuggar.se
 
Serien Muminmamma är inspirerad av boken Kometjakten där Mumintrollen spenderar en sommardag på stranden lekandes med Sniff och en silkesapa i en grotta som de hittat. På kvällen uppstår plötsligt en storm och när de vaknar på morgonen är trädgården täckt av grått damm. Bisamråttan berättar för pojkarna att det är någonting konstigt på gång. De bestämmer sig för att bege sig till observatoriet och be professorerna att förklara de konstiga händelserna. Muminmamma packar något att äta för deras färd.

Väl vid observatoriet får pojkarna och Bisamråttan höra att en komet kommer nå Mumindalen om några dagar. De skyndar sig hem för att varna de andra och anländer precis innan kometen förväntades slå till i Mumindalen. Tillsammans med Muminmamma och Muminpappa bestämmer de sig för att söka skydd i grottan som Sniff hittade tidigare.

Nästa morgon, när de vaknar och kliver ut ur grottan ser allting ut som vanligt. Som tur var, hade det bara varit kometsvansen som nått Mumindalen, så ingen skada var skedd. Hurra! Glada och lättade beger sig Mumintrollen hemåt för att äta Muminmammas utsökta tårta.
 
 
 
 
Förstås finns det också en skål och en tallrik med samma motiv.
 
 
 
På samma sida som ovan berättar man så här om muminpappa illustrationen:
 
Muminpappa behöver lite spänning i livet och ber Snusmumriken att berätta historier om den stora världen. För att muntra upp Muminpappa föreslår Muminmamma en nattlig seglingstur på det stormiga havet.

Väl ute till havs hittar de en låda svordommar som de i all hast skickar till Fastern. Fastern blir arg och beger sig till Mumindalen. Under tiden har Muminpappa bestämt sig för att rymma därifrån tillsammans med Muminmamma till grottan på stranden.

Till slut får Muminpappa förklara för Fastern att allt var ett skämt och att alla tycker om henne. Och så får även den här historian ett lyckligt slut – precis som alla andra Muminhistorier.
 
Skålen och tallriken ser ut så här:
 
 
 
Av dessa två är nog muminpappa motivet finast. Är väl färgen som gör det. Men vill nog ha båda två ändå. Helst hela serien av de båda. Med tallrik och skål alltså. Antar att de kommer att säljas i ett antal år framöver då man ser på de förra muggarna av muminmamma och muminpappa som tillverkades mellan 1999-2013. 
 
(Tänker dock inte köpa någon av dessa muggar, skålar eller tallrikar före jag har fyllt år (i maj), så vink vink, om du inte vet var du ska köpa för födelsedagspresent åt mig så här har du ett tips. Gör inget om jag får flera :) )Lchf Snickers Cheesecake

Förra helgen lyxade vi till det och lagade en cheesecake. Receptet tog jag från nätet och det hittar du här.
 

Botten
2 dl jordnötssmör
1,5 dl jordnötter
1 ägg
2 msk valfri sötning

Fyllning
2 äggvitor
2 dl grädde
300 g philadelphiaost
2 äggulor
0,5–0,75 dl valfri sötning
2 krm vaniljpulver

Topping
85 g mörk choklad (sockerfri) eller Steviasötad choklad
2 msk grädde
1 msk jordnötssmör
½ dl hackade jordnötter

Gör så här

Gör botten genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller mixer. Jordnötterna behöver inte bli finfördelade. Tryck ut i en form med borttagbar botten. Grädda i 180 grader, i cirka 10–15 minuter. Låt svalna.

Separera äggen. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden fluffig och vispa i Philadelphiaost och äggulor. Blanda i sötning, vaniljpulver och äggvitorna. Häll i smeten i formen.

Smält chokladen tillsammans med grädde och jordnötssmör på låg värme. Rör samman. Dekorera cheesecaken med chokladen och toppa med hackade jordnötter. Ställ in cheesecaken i frysen i minst 4 timmar. 

Ställ gärna fram cheesecaken ungefär en halvtimme innan det är dags att servera så att den inte blir så hård.

 

 
Johnny följde dock inte receptet till punkt och pricka, han satte gelatinblad i chokladsmeten så det blev inte någon fryst cheesecake. Den smakar säkert bättre om den varit i frysen. Annars var det inget fel på smaken, helt okej, en mättande kaka.
 
Testa så får du se om det är en kaka i din smak.Semester

Nu ska jag njuta av 11 lediga dagar, ska bli så skönt. Roligt att få vara ledig 11 dagar då jag egentligen bara har 5 semesterdagar. Någon vintersemester kan man ju inte tala om, men kanske en vårsemester. Vi börjar med lite nöje, sedan nästa vecka borde man kanske storstäda lite i något hörn, träffa nån vän man inte sett på länge och sådana saker. Tror nog man ska få tiden att gå. Vips är det 18 mars och dags för jobb igen.
 
 
 Ut och lufta näsan

Det är alltid knepigt att komma sig iväg ut och gå då Molly är ute på gården, hon ska alltid komma med. Idag blev hon glad då hon fick komma med på en kort skogspromenad.
 
 
Nu är det hög tid att börja laga lite mat. Sedan blir det nattjobb och imorgon efter klockan 9 är det SEMESTER.Lite skamfilad men ändå fin

Den här enklare "rullstolen" (visst kallas de så?), plockade jag ner från uthusvinden för ett tag sedan. Först stod den i köket, men nu har den funnits sin plats på andra våningen, ja i alla fall för tillfället. En idé är att vira en massa fina band, spetsar och liknande runt trådrullarna, men är lite svårt att göra det då jag knappt har några. Får väl fylla på den vart efter jag hittar något fint att lägga dit. 
 
 
Den är lite skamfilad, men ändå så fin. Tycker om gamla trådrullar, de är så fina jämfört med dagens plastiga saker. Är något med gammalt trä som gör att det tilltalar mig. En gammal goding

Min musiksmak har knappt ändrats med åren, fortfarande är de gamla klassikerna från 90-talet bäst. En av 90-talets favoriter var nog Blümchen.
 
 
 
 
 En bra dag på jobbet och sedan gym

Hade en bra dag på jobbet idag. Mitt i allt var man extra personal så passade på att vara och storhandla mat till boendet. Eftermiddagen gick åt till att vara ute och gå med ett flertal klienter, åtminstone jag fick varmt! 
 
Efter jobbet for jag en sväng via Ewa och Adam, men hittade inget av intresse. Sedan räckte orken ännu till en timme i gymmet och en halvtimme LSB Total. Var ganska så gott med mat sedan då man väl kom sig hem. 
 
Nu ska jag bara ligga raklång på soffan resten av kvällen, misstänker jag kommer att ha sjukt både här och där imorgon. Snart snart är det fredag och vintersemester :). Bara en natt kvar att jobba innan dess.
 
 Ikeas nya kollektion

I helgen ger vi oss iväg på en liten sportlovsresa. På vägen tror jag nog vi svänger in via något Ikea varuhus också. Just nu är ju deras special kollektion Bråkig populär. Får bara se om man har turen att få tag på något ur kollektionen eller om den är slutsåld redan. 
 
Egentligen är det inget speciellt jag behöver, men någon av dessa skålar eller koppar skulle inte vara helt fel att ha i skåpet. Häftiga är de!
 
 
En sån där fräsig bricka skulle inte heller sitta helt fel. 
 
 
Jag vet många som brukar komma ut ur butiken med kassar och kärror fulla med saker, men så är inte fallet för oss. Köper oftast det vi behöver och kanske någon liten småsak som kanske inte är riktigt lika nödvändig. Kan gå och drömma om att både ha det ena och det andra, men då man väl står där kommer tanken, behöver jag verkligen det här? Svar nej, jag har redan sjuttioelva påslakan och lika många lampor. Ett undantag var dock då vi skulle flytta in i huset då det såg ut så här då vi lämnade varuhuset:
 
 
Så får se om vi kommer ut tomhänta den här gången (har hänt många gånger), eller om det råkar trilla ner något i inköpspåsen. Ser oberoende framemot besöket vid varuhuset, om inte annat så bara för att äta en billig mjukglass. Lite större idag

Då vi flyttade hit från Smedsby 2010 (oj vad åren går snabbt), så grävde vi upp och tog med några buskar, blommor och liknande saker. Alla blommor och buskar har klarat sig bra, speciellt tuijorna. 
 
Hittade en gammal bild från 2006. Här till höger på bilden kan du se hur liten den ena tuijan är.
 
 
Idag är den lite större...
 
 
Tydligen trivs de bra i lerjord.Keräilijän aarteet, Muumilaakson Arabiassa

Råkade se att det kommit ut en intressant bok som jag gärna skulle vilja ha. Visserligen är den på finska, men misstänker att det är en hel del bilder i den.
 

"Ehdoton aarre muumien ystäville ja keräilijöille!

Uusi opas Arabian, Iittalan, Hackmanin ja Fiskarsin brändien alla 1957–2014 tuotetuista muumiesineistä!

Tove Jansson (1914–2001) on yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Erityisen tunnettuja ja suosittuja ovat hänen muuminsa ja niiden kuvittamat tuotteet, joista osa on jo todellisia keräilyharvinaisuuksia. Tämä tietokirja esittelee Arabian, Iittalan, Hackmanin ja Fiskarsin brändien alla tuotetut astiat, aterimet, sakset ja koriste-esineet, jotka Muumilaakson väki on hahmoillaan valloittanut vuosina 1957–2014. Toista yhtä kattavaa opasta ei ole!"

 
 
Kanske jag beställer den via nätet. 25,80 kostar den på Adlibris. Tror den var 31,95 på Suomalainen. Mys

 Måndag efter nattjobb

Jobbade natt inatt. For sedan till gymmet. Var två veckor sedan jag senast var dit så kändes skönt att få röra på sig lite. Kändes nästan som om man kom till ett nytt gym då de förstorat gymmet sedan jag var dit sist. Tänkte nästan inte hitta wc:n.
 
Var sedan via två loppis, men gjorde inga fynd. Hela eftermiddagen har jag bara vilat och tagit det lugnt, sett på någon serie. Tycker inte jag behöver göra så mycket mera idag om jag ska orka upp till 7 imorgon bitti.
 
Fastän vi får sova på jobbet känns det lite som om man går på halvvarv dagen efter, fastän man fått sova några timmar. Och sen en timmes gym efter att ha jobbat natt, inte undra på jag känner mig lite trött. Försökte dock att inte ta ut mig för mycket. Känner mig lite osäker på hur mycket jag vågar trötta ut mig då pulsen emellanåt är hög, samt då ryggen bråkar ibland. Kanske lika bra att inte ta i alltför mycket. Lagom är väl bäst. 
 
 
Ser framemot helgen och nästa vecka för då har jag vintersemester. Ska bli skönt med lite ledigt (annat än sjukledigt).Rostiga kråkor

Då vi besökte Strömsö i helgen fick jag syn på dessa "kråkor" eller vilken sorts fåglar det nu ska föreställa. Ganska häftiga tycker jag de är. Behövs bara lite ståltråd/järntråd och en pinne av t.e.x. ett gammalt armeringsjärn. Fina då de blivit lite rostiga.
 
 
Kanske ett pyssel till sommaren?Lchf Lasange

Idag testade jag på att laga mat efter ett nytt recept jag hittat på nätet. Vet inte när jag senast lagat så god mat, var helt enkelt supergott.
 
Ingredienser: 
1 kg köttfärs
1 burk krossade tomater
1 msk Sambal Oelek
2 rödlökar
1-2 klyftor färskpressad vitlök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche eller gräddfil
100-200gram cream cheese (beror på hur krämig du vill ha den)
2 hela zucchini
3 röda paprikor
örtsalt, peppar, chili
3-4 dl egen riven ost
30-40 gram färsk eller fryst basilika och oregano
smör att steka i 
 
Gör så här 
-Sätt ugnen på 225 grader.
-Finhacka rödlöken och pressa vitlöken, stek i rikligt med smör.
-Bryn färsen och blanda samman.
-Häll över krossade tomater och sambal oelek på färsen, blanda och låt det puttra ihop med grädden och örtsalt/peppar/chili och örterna.
-Tillsätt creme fraich och cream cheese.
-Låt det småputtra på spisen i 10 minuter.

-Hyvla zucchinin på längden med hjälp av en osthyvel.
-Skär paprikan i tunna ringar.
-Smöra en ugnsform.
-Varva med zucchini-skivor, paprika-ringar och färsen, börja med zucchinin.
-När du kommer till sista lagret, avsluta med att strö den rivna osten över hela gratängen.
-Grädda i ugnen i ca 20-25 min, tills osten fått fin färg.
 
 
Ovanstående recept räcker till ca 6 portioner. Jag valde att använda 400g köttfärs och tog lite mindre av de andra ingredienserna, men 400g blev nästan för lite, eller så hade jag för stor form. Nästa gång lagar jag nog mera köttfärs.
 
Mums!
 Ett besök på ett vintrigt Strömsö

På FST 5 har det ju gått en serie som heter Gårdshuset på Strömsö (klicka här om ni vill veta mera). När vi väl var i trakterna passade vi på att vika av till Strömsö och ta oss en närmare titt på huset. 
 
 
Själva byggnadsprocessen har varit intressant att följa i tv, men huset vet jag inte om jag tycker är speciellt fint. Inte riktigt i min stil kan man också säga. Andra kanske tycker det är snyggt, men inte jag, Det är nog för modernt för mig. Tror det är formen på huset som gör det. Vad tycker ni, fint eller fult?
 
 
 
Var inte precis så lockande att ta sig ett dopp, tror jag får återkomma då det blivit lite varmare.
 
 Vykort från början av 1900 talet

Var bjudna på mat till mamma och pappa idag. Samtidigt passade jag också på och såg på en hel del gamla vykort och kort som bl.a. varit min mommos och hennes mammas. Intressant! 
 
Här är lite blandade kort.
 
 
De flesta av dessa kort är skickade från Amerika i början på 1900 talet. Det första och det sista kortet är dock härifrån trakterna, Vasa Hamn och Gamla Wasa Kyrka (eller Korsholms kyrka idag). Tänk att flera av de här korten är över 100 år gamla! Intressant var också den detaljen att flera kort är stämplade i Nikolaistad (Vasa idag). Jag hade i alla fall inte sett några sådana kort förut. Skulle kunna sitta flera dagar och gå igenom gamla kort. Både jag och mamma tycker om att " leva i forntiden" emellanåt.
 Nytt loppis i Vasa

Ni har väl inte missat att det öppnat ett nytt loppis i Vasa? Nämligen på Brändö. Idag var det öppning och det bjöds på kaffe, saft och bulla. Mycket folk och långa köer gjorde att jag kom ut tomhänt. Skulle ha köpt en tunika annars, men det fick vara. Kunde inte ha Johnny att sitta och vänta i bilen hur länge som helst. Fanns både det ena och andra till salu. Ett loppis jag kommer att besöka flera gånger.
 
 
Adressen borde vara Brändövägen 77 och öppethållningstiderna följande, Vardagar 11-19, Lö-Sö 11-16.
 Gårdagens inspirationsbilder

Hemnet hittar man fina hus och inspirerande inredningsbilder. Gårdagens favoritbilder blev följande.
 
 
Fina soffor och fint bord, antar att de är från Ikea. 
 
 
Häftig tapet!
 
 
Inredning helt i min stil.
 
 
Skåpet skulle jag gärna ha.
 
 
 
Häftigt bord och fina stolar. De orange lamporna tror jag inte skulle komma in i vårt hus.
 
 
 
Underbar kakelugn. Den blåa byrån piggar upp det annars vita rummet. En fin färgklick.
 
 
 
Lantkök i min stil. Stor köksö som jag gärna skulle ha velat ha om vi hade ett större kök.
 
 
 
Ännu ett vardagsrum i min stil.
 
 
 
Ljust och lantligt.
 
 
Gammaldags charm i ett gammalt hus.
 RSS 2.0