Sommarresa 2019 del 2

Efter två nätter på Gullviks camping var det dags att röra på sig igen. Men först skulle stugan städas. Medan jag städade fick Johnny ta en promenad med Wilma. 
 
Bilder från föregående dag. Stranden och bryggan. Wilma testade också att rutscha för första gången.
 
 
Då stugan var städad åkte vi tillbaka till Umeå igen. Började med att gå på loppis, hittade några småsaker. Sedan blev det mat på Ikea samt mera shopping i gallerian. Efter shoppingen åkte vi till campingen, First Camp Nydala. Där vi bott förut, då i tält. Nu blev det stuga. Hade bokat på förhand, men uppgraderade oss. Konstaterade att det gick så smidigt med en skild sovhörna/rum då Wilma skulle sova. I stugan som vi bokat fanns bara ett rum, alltså inte så smidigt. Så det blev nästan en lyxstuga. Lika dyrt eller dyrare än hotell. Nåja, det var en bra stuga med både wc, dusch, kyl, frys, spis, mikro, tv och sovrum. 
 
 
Lite senare åkte vi en sväng så W fick sova igen och så handlade vi lite på Ica Maxi. Är ju så roligt att gå omkring i matbutiker i Sverige och hitta sådant som inte finns här hemma. 
 
Följande morgon blev det en promenad till stranden och runt campingen. Det blåste och var ca 16 grader. Ingen sommarvärme, men ganska skönt ändå.
 
 
Sedan lagade vi lite mat innan vi promenerade iväg till Ersboda. Var lite svårt att hitta passliga vägar att gå efter, fick gå efter vältrafikerade vägar då vi inte hittade några cykel och gång vägar. Det blev ca 2,5-3 km:s promenad dit. Wilma somnade snabbt. Konstigt nog (och bra) sov hon också fast vi gick in i ett flertal butiker. Hon sov ca 2 timmar. Det blev mat på Frasses. Då vi satt och åt kom också Wilmas fammo och faffa, samt Johnnys morbror med fru dit. De var i Umeå över dagen. Lite senare tog vi alla (Wilma fick annat gott) en kaffe, glass och bulla paus på Biltema. Billigt och gott! 
 
 
Efter nästan fem timmar var der dags att promenera tillbaka till campingen igen. Denna gång hittade vi bättre vägar att gå efter, bra att veta tills nästa gång. För en nästa gång blir det säkert. Campingen i Umeå är så bra. Före läggdags blev det mera shopping vid Strömpilen och Ica Maxi. 
 
Fredag och sista dagen i Sverige. Lite ledsamt faktiskt. Jag skulle gärna ha stannat längre. Var inte färdig att åka hem. Känns alltid så bra att komma till Sverige. Men visst är det skönt att komma hem också. Det blev städning av stugan och sedan åkte vi till hamnen och hoppade på båten hem igen. Wilma sov en timme i bilen, vaknade då vi gick ombord. Lunchade, gick i butiken och busade i hytten på vägen hem. Wilma fick också sitta en stund i lekrummet, men det blev bara typ 5-10 minuter. Ville inte att hon skulle krypa omkring där bland alla "bobbor". Vips var vi tillbaka i Vasa igen, det gick ju hela en timme snabbare än då vi for till Umeå då båten körde snabbare. 
 
 
Det blev en riktigt bra resa! Förstås inte lika avslappnande som förut, man måste ju ha ögon i nacken just nu, men riktigt bra ändå. Över förväntningarna. Nu vill jag ju åka iväg igen. Nåja vi får väl övernatta på Lillö flera gånger i sommar och så blir det säkert någon liten utfärd. Nu har jag nog stillat mitt resebehov för en tid framöver i alla fall. Väntar redan till nästa resa, när det nu blir.
 Sommarresa 2019 del 1

I söndags blev det tidig väckning. Frågan var om vi skulle hinna i tid till båten. Vi hann, men kom 10 minuter försent, men det gjorde ingenting. Det heter ju att man ska vara 1 timme före avgång vid incheckningen om man har bil, annars kan det hända att man inte ryms med. Vi rymdes nog med. Vi fick till och med en bilplats bredvid hissen på bildäck då vi frågade om en sådan fanns. Mycket praktiskt. Hissarna var dock inget att hurra över, vi rymdes just och just in alla tre, men upp kom vi. Vi hade bokat hytt på båten, ett bra val. Jag och Wilma tog oss en promenad på båten, men annars höll vi oss mest på hytten. Wilma och Johnny tog varsin tupplur. Gick några varv runt i hyttkorridorerna med vagnen så somnade Wilma, sedan sov hon nästan 2 timmar inne i hytten. Jag hann läsa en stund. 
 
Då vi kom iland körde vi raka vägen till Ikea. Inte för att shoppa utan för att äta. Efter lunchen blev det nog lite shopping också, men kom inte ut med så många saker. Några lakan och ett bord till matstolen som vi har på Lillö samt några mjukisdjur. Gick ett snabbt varv i gallerian bredvid också, men Wilma var inte riktigt på shopping humör just då och så började hon bli trött igen, så vi åkte vidare till Bjurholm, ca 60 km från Umeå. 
 
 
I Bjurholm övernattade vi hos Wilmas farmors barndomskompis. Av henne har Wilma fått många stickade kläder och en hel del annat under året som gått. Då vi kom dit blev vi bjudna på god mat. Tänkte nog först då vi kom dit att få se nu hur det går då de hade två stora hundar, men det gick hur bra som helst. Wilma ville bara leka och klappa dem. Hon var inte alls rädd. Det berodde nog på att de inte kom fram rusande och hoppade. Visst skällde de lite, men det brydde Wilma sig inte om. Resten av kvällen spenderades mestadels inomhus, Wilma underhöll sig med en låda med leksaker som plockades fram. Nattningen gick sådär. Det hade vi ju räknat med, nytt ställe och allt. Hon skulle nog säkert ha somnat tidigare bara vi gått ut ur rummet. Men till sist somnade hon nog. Det blev en tidig kväll ändå för oss alla. Jag sov sådär, medan Wilma sov ca 8 timmar. 
 
 
Följande morgon tog vi oss en förmiddagspromenad en bit efter vägen i byn. Fina vyer. 
 
 
Efter att vi blivit bjudna på lunch åkte vi vidare igen. Jag hade valt vilka vägar vi skulle köra, så det vara bara att köra på, efter grusvägar. Inte ser man ju på google maps (om man inte zoomar in), om det är grusvägar eller asfalterade vägar, så det var bara att köra vidare, även om det inte gick så fort. Kortaste vägen var det ju. Så till sist kom vi oss fram till Örnsköldsvik. Stannade dock lite före staden och gick på loppis och i någon butik, middag blev det också i form av kebab. 
 
 
Från centrum av Örnsköldsvik var det ca 15 km till campingen vi skulle övernatta två nätter på, Gullviks camping och havsbad. Vi hade bokat en stuga i förväg, en med wc men ingen dusch. Stugan var gammal, men helt okej. Där fanns i princip allt vi behövde. Lite senare blev det matshopping samt en promenad runt campingen. 
 
 
Följande morgon blev det en förmiddagspromenad runt campingen igen. Hittade några hönor och en kanin. 
 
 
Då det blev dags för Wilma att sova en stund hoppade vi i bilen och körde ca 90 km till Höga kusten bron. Johnny hade inte sett den förut, så passade på då vi var så nära. Jag har nog kört över den förut, men det var länge sedan. På vägen dit hade de vägarbete, så vi fick stå stilla en god stund både på dit och tillbaka vägen. Körde bara över bron, var på wc, tog några foton av bron och körde tillbaka. Wilma sov nästan 3 timmar, hon vaknade då vi hade 5 km kvar till Ö.vik. 
 
 
Då vi kom tillbaka till Ö.vik blev det lunch på Max, goda burgare. Sedan gick vi i några butiker i centrum.
 
 
Sedan hann vi ännu med några butiker utanför centrum innan vi åkte till campingen igen. Den här kvällen somnade Wilma snabbt. Bra med en sovalkov. Vi sov på madrass/soffa i "vardagsrummet". Fortsättning följer...
 Hemma igen efter nästan en vecka på vift

Ikväll kom vi hem efter 6 dagar på resande fot. Wilmas första semesterresa, som blev riktigt bra! Tyvärr kom tältet inte fram denna sommar, fick hålla oss till stugor, men det gick nog bra det också. Skulle nog ha varit lite besvärligt med tältet. Nästan så vi blev bortskämda med wc (och dusch i ena stugan). Vi åkte över till Umeå och vidare till Bjurholm. Sedan vidare till Örnskölsvik och sedan upp tillbaka till Umeå. Har några hundra bilder att gå igenom, så ska ta det från början bara jag hinner. Vem vet, kanske jag hinner gå igenom dem ikväll om jag orkar, kanske inte. 
 
 
I helgen blir det 1-års kalas samt Loppisrace, det blir säkert en rolig men intensiv helg.
 Midsommardagen

I lördags åkte vi ut till Lillö. Tyvärr hade vi inte lika tur med vädret som på midsommarafton. Istället var det typiskt midsommar väder, regn och hård vind. Mamma och pappa hade sovit där över natten så de var redan där då vi kom dit. Vi höll oss inomhus hela eftermiddagen. Åt god mat och lekte mellan varven. 


Wilma läste Vasabladet, speciellt väder sidan var intressant. Lite senare kom också Peppe och Matti dit. De uppvaktade Wilma på hennes födelsedag då de inte har passligt att komma på kalaset. Wilma blev glad då hon fick en traktor med djur. Peppe hade också sytt en klänning och stickat ett par sockor åt henne.
Denna gång hann vi inte stanna så länge på Lillö. Någon båt kom heller inte ut, men förhoppningsvis kommer sig båten till sjöss innan hösten är här ☺.
Midsommarafton 2019

Midsommaren är över för i år. Vi hade en riktigt bra midsommarafton med perfekt väder. Dessutom var det lä på terrassen, så någon hård vind såg vi inte skymten av. Wilma och Johnny gick i den traditionella midsommarbastun medan jag var till butiken och handlade det sista.
 
 
På kvällen fick vi matgäster och i år var vi glada att vi kunde sitta ute, till skillnad mot ifjol då vi fick sitta inne. 
 
 
Det blev vanlig midsommarmat, grillat kött, potatissallad, vanlig sallad, champinjoner fyllda med koskenlaskia och inlindade i bacon. Till efterrätt blev det glass med jordgubbar. Då vi var mätta och belåtna blev det en kort promenad. Mötte gänget från Målarbackan som följde med till oss.
 
 
Sedan blev det kaffe med dopp. Wilma började bli trött så hon fick äta sin gröt och gå och sova. Sedan låg hon i sin säng och talade med "Puppe" i 20 minuter innan hon somnade. Bra så. Skönt då hon är nöjd då hon ska sova, men det varierar förstås från dag till dag. Sedan gick kaffegästerna hem. Vi andra spelade två varv Blokus innan de sista gästerna sökte sig hemåt i sommarnatten.
 
 
Det blev en riktigt fin midsommarafton!
 
Mera kalasande och blomsterprakt i Västervik

I onsdags firade vi pappa på nytt. Denna gång var huset fullt av släktingar. Det  blev en promenad efter Villavägen, länge sedan jag gått där, var intressant att se på alla hus. Wilma sov en stund i vagnen. Hon vaknade sådär passligt mitt i maten, då jag höll på att äta. Sedan busade hon med sina leksaker. Jag gick ett varv runt huset och dokumenterade blomsterprakten.
 
 
Nu håller vi paus med kalasandet några dagar. Kommande helg firar vi Wilmas 1-årsdag.
 Midsommaren är snart här

Den här veckan har gått fort. Imorgon är det redan midsommar. Jag har bakat en del, gått på loppis, varit på Bodystep samt jobbat lite. Wilma har fått besöka sin pappas jobb, busat på gräsmattan, kollat öronen på Hvc (allt ok) samt ätit en hel del turkisk yoghurt. Igår firade vi pappa/moffa dagen lång igen, på den rätta dagen. 
 
 
Imorgon firar vi som vanligt, tillsammans med goda vänner. Någon lång midsommar promenad blir det inte, men gänget från Målarbackan kommer hit istället. Vädret blir som det blir, men hoppas på sol ändå. 
 
 
Nu njuter vi av sommarkvällen i paviljongen. Första "sitta ute kvällen" för i sommar. Wilma tog bara en tupplur idag så hon somnade redan kl.21. Får se om det blir tidig väckning imorgon. 
 
 
Trevlig midsommar! ☺
 Firat pappas/moffas födelsedag

I söndags åkte jag och Wilma till Västervik på förmiddagen. Lite senare på dagen skulle vi fira pappas födelsedag, men vi började dagen med lite gårdsloppis. Vi bytte bilstolen till vagnen och traskade iväg. Det blev en promenad på ca 2 km dit. Tänkte att Wilma skulle somna på vägen dit, det var ju ändå sovtid, men icke. Hon var vaken hela loppisrundan. Fyndade lite kläder åt henne, en bok och ett litet mumin krocketspel. Sedan somnade hon då vi nästan var vid mommos igen. Ganska passligt egentligen för då fick jag hjälpa mamma i köket före resten av gästerna anlände. Vi blev det vanliga gänget. Vi blev bjudna på både mat och tårta.
 
 
Pappa fick ett muminpappakort, det skulle Wilma helst ha behållit, men motvilligt gav hon nog ifrån sig det. Jag hade kameran med mig, gick omkring och tog foton, efter någon timme upptäckte jag att minneskortet fattades. Det fanns hemma i datorn. Alltså hade jag inte tagit några bilder. Blev att låna Johnnys telefon då för att få någolunda bra bilder, min telefon tar inga bra bilder inomhus.
 
Stort GRATTIS på födelsedagen än en gång. Vi kommer pånytt och firar på onsdag.
 Roadtrip till Kokkola

Idag blev det en spontan roadtrip till Kokkola. Johnny skulle ha någon fläkt från Kodinterra, så vi andra hängde med. Wilma ville inte somna på vägen dit. Orsaken visade sig vid ett blöjbyte, sa att vi nog måste svänga in någonstans och tur var nu det. Sedan somnade hon. Jag fick gå ett varv på nyöppnade Megaloppis i Jakobstad medan Johnny och Wilma körde runt med bilen lite. Jag fyndade en matstol till Lillö, två klädesplagg åt W och en Kalle Anka åt Johnny. Ingenting åt mig själv, hehe.
 
 
Sedan åkte vi vidare till Kokkola. Där lunchade vi på Rax. Sedan gick Johnny i några butiker medan Wilma och jag gick till ett loppis, fyndade dock inget där. 
 
 
Sedan åkte vi via några andra butiker, avslutade med Prisma. Det blev en riktigt lyckad dag! 
 Denna veckas underhållning

Idag är vi bara hemma hela dagen. I måndags åkte vi till stan för att träffa min småkusin. På tisdagen for vi till Koskö och lekte med Wilmas kompisar. Igår var det sista gången babysim för denna termin, fortsätter i höst igen. Efter simningen for jag till gymmet. Brukar sällan fara dit på kvällen, men ville testa på något nytt. Dessutom har de en tävling på gymmet, varje gång man går på ett pass eller till gymmet får man en stämpel och samlar poäng. Man kan dock inte bara gå på samma sorts timmar eller bara träna i gymmet. Vill man samla tillräckligt med poäng måste man gå på olika sorters pass. Så igår blev det Bodycombat för första gången för mig. Visste knappt vad det var för ett pass före det började. Det var lite som boxning men med en massa hopp och skutt. Riktigt roligt var det och bra musik fick man träna till.
 
Idag har vi busat här hemma. Uppe, nere och uppe igen. Måste ju variera lite. Det är tyvärr inget terrass väder idag och gungan duger i två sekunder, så vi hålls här inne. Har nog varit ute på en vagnpromenad och Wilma sov 2 timmar ute. Här uppe är det spinnrocken som underhåller. En påse med gardiner var också rolig. Wilma är också skicklig och lägger på radion i klockradion. Mitt i allt kan musiken komma på. Jag tänkte inte ens få av radion, hehe.  
 
 
Mamma får jag röra fläkten? Ja det ser hon ut att fundera här på bilden nedan. Nej, sa jag.
 
 
Nu sover den lilla busen igen. Men måste nog snart väcka henne. Imorgon är det fredag, blir det vanliga fredagsprogrammet, gym och butiken. 
 En natt på Lillö och några loppisfynd

På lördag förmiddag åkte vi iväg till Lillö. Egentligen hade vi tänkt fara redan på fredag kväll, men åskvädret avskräckte. Bilen blev nästan proppfull, så takboxen åkte på. Wilma somnade i bilen, men ville sedan inte sova vidare i vagnen. Det var fint väder, men lite blåsigt. Inte lika varmt som där hemma, men det var bara skönt. Grillade och städade lite. Wilma fick doppa fötterna i vattnet och gå en bit. Det var nog lite kallt.
 
 
Wilma tog en till tupplur då vi tog en promenad till fladan. Den här gången sov hon lite längre än hon gjorde tidigare på dagen. Lite senare kom mamma och pappa ut på kaffe.
 
 
Före läggdags eldade vi bastu. Jag tog årets första dopp. Tyckte inte det var så kallt. Wilma hade lite svårt att somna, men nog somnade hon sen till sist. Hon fick ligga i sin resesäng för första gången inne i sovalkoven.
 
 
Sedan sov hon hela natten fram till klockan 8.30. Jag steg upp en timme före alla andra, kokade kaffe och åt min frukost i lugn och ro. Skön morgon med andra ord. Utsikten gjorde det inte sämre även fast det kom en regnskur. Då de två andra vaknat åkte jag iväg på gårdsloppis till Forskärr. Hade ju egentligen tänkt sova på Lillö fredag till lördag, men nu blev det ju inte så. Därför hade jag redan tidigt bestämt att jag ska fara på loppis. Gick nog bra att åka iväg från Lillö också. Men tydligen hade jag åkt iväg med myggsprayen och det var inte så uppskattat, hehe. Jag fyndade många bra saker på loppis. Bl.a. en bok som jag länge tänkt köpa (har dock varit för dyr) samt en annan bok för sammanlagt 8€. De andra små böckerna var gratis. Wilma fick en större traktor för 3€ och så fyndade jag en Polarn och Pyret halare storlek 86 för endast 5€. Halaren var verkligen ett fynd. Syns nästan inte att den blivit använd. 
 
 
Det var inget uteväder på Lillö på söndagen, det blåste rakt upp, 17 m/s. Vi kokade mat inomhus och sedan åkte vi hem på eftermiddagen. Väntar redan tills nästa gång vi sover över där. Det var också bra att Wilma fick testa att sova i sin resesäng innan vi åker på semesterresa.
 Trädgårdskväll på Strömsö

I torsdags var vi på Trädgårdskväll på Strömsö. Vi var inte precis ensamma där. Parkeringen vid hamnen blev full precis då vi parkerat, så vi hade tur som fick plats. Wilma var på gott humör och såg sig omkring, fanns ju så mycket att se på.
 
 
Vi gick mest bara igenom allt, var där ungefär en timme. Lockade nog att hoppa till sjöss, men några badkläder hade vi inte med. En rolig och annorlunda torsdagskväll blev det.
 

En kväll i Juni

Här om kvällen gick vi ut alla tre. Johnny plockade bort stenar från lindon samt sådde "blomsterängen". Det blev inga solrosor i år. Får se om det nu kommer upp några blommor.  De börjar väl blomma lagom till vintern, hehe. Vi borde nog ha sått tidigare, men bättre sent än aldrig. Wilma satt i vagnen och såg på. Sedan satt vi på gräset och studerade gräsmattan en stund.
 
Wilma fick testa en jacka som jag köpt på loppis. Den var storlek 86, så lite stor var den nog. Men gick nog bra att använda bara jag vek upp ärmarna. 
 
 
Wilma trivdes bra på gräsmattan. Hon tog sig också ett smakprov, så värst gott tror jag dock inte att gräset smakade. Whiskas ville också vara med.
 
 
Nu väntar vi med spänning på de första blommorna!
 Sommarvärme och blommor i alla färger

Så skönt med sommarvärme! Längtar inte tillbaka till den smällkalla vintern. Just nu blommar det för fullt i trädgården. Även i odlingslådorna har det börjat gro. Något växthus har vi inte uppe i år. Plastväxthuset som vi haft något år hade gjort sitt, nu har vi bara stommen kvar. Växthuset som Johnny bygger är på paus detta år. I väntan på mera tid (och pengar). 
 
 
Helgen är här igen. Som vanligt har vi en del planer. Det blir besök till Lillö, gårdsloppis och babysim. Ja säkert en hel del annat också.
 
Hoppas ni får en bra helg!
 
 Wilma sover i eget rum

Nu sover vi på övrevåningen allihopa. På måndag kväll gnällde jag lite smått på Johnny att vi nog borde få någonting gjort istället för att sitta med telefon eller framför tv:n. Då mitt i allt blev det fart och sängarna åkte upp på vinden. Wilmas säng var ju relativt lätt att bära upp, vår säng var lite tyngre, så de fick vi lite hjälp med. Jussi och Tommy kom och gav oss en hjälpande hand. 
 
 
Rummet är inte färdigt inrett ännu. Har ju mest fungerat som förvaringsplats tills nu. Måste ta och flytta runt lite möbler. Soffan som stod där har vi nu flyttat i mittersta rummet, men tanken är nog att den ska bort. Tv:n som står i hörnet ska vi troligen ha i vårt sovrum. Det vita bordet ska inte heller stå där. Men en sak i taget. 
 
 
Vår säng rymdes just och just. Jag fick dock byta sida i sängen så att Johnny inte behöver slå huvudet i taket då han ska gå runt sängen. Jag som alltid har sovit på högra sidan,nåja nog ska det väl gå bra ändå, hehe. Jag behöver inte ens böja på huvudet då jag går runt sängen.
 
Allt är inte färdigt i vårt sovrum heller. Just nu finns det flera lådor med Kalle Ankas Pocket som väntar på en bokhylla. Alla fotoalbum ligger också i en hög på golvet. Köpte ju två bokhyllor på Fb loppis för en tid sedan. De väntar dock på färg, men så småningom ska de nog komma in i huset. Böcker har vi ju gott om, så bokhyllor behövs verkligen.
 
 
Frågan är då, vad gör vi nu med vårt sovrum där nere? Jo dit får nog crosstrainern flytta. Kanske motionscykeln också. Sängen som stod här uppe fick också flytta in dit i rummet. Så rummet kommer nog att fungera som gym/lekrum tror jag. 
 
Var så skönt att äntligen få flytta in Wilma i hennes egna rum. Har tassat på tå nu i snart ett år och knappt vågat vända på mig i sängen ifall Wilma skulle vakna. Vi har ju haft hennes säng i fotändan på vår säng, inte många centimeter från vår säng. Ibland har hon till och med kunnat kittla Johnny under fötterna, hehe. Tänk att kunna tända lampan och läsa lite i sängen, lyx! Nu ska vi njuta så länge det varar. Man vet ju aldrig när vi får flytta in sängen igen. Kan ju komma någon sådan period, men hoppas förstås inte på det. Om hon är som jag så kommer hon väl snart indragandes med en madrass och lägger sig nedanför vår säng, hehe. Nåja, kanske inte riktigt ännu, men om några år kanske. 
 
Nu hoppas vi på en svalare sommar än ifjol. Sisådär 20-25 grader max, tack. Kylning av övrevåningen är dock på gång, men vet ej om det blir i sommar eller först till hösten.
 
 Nytt i muminhyllan

Till födelsedagen fick jag förstås en hel del muminsaker. Några muggar och lite annat. Tyvärr fick jag ingen sommarmuminmugg, de har ju varit slut en längre tid både på Prisma, Citymarket och Halpa Halli. 
 
 
Som tur hittade jag sommarmuggen på Minimani. Så då blev det två. Tallriken köpte jag redan tidigare på Halpa Halli då jag var rädd att jag inte skulle hitta den någonstans men nog fanns det tallrikar på Minimani också. Konstigt då de är slut på så många ställen. Undrar om de får in mera. Hade ju tänkt köpa på Prisma och samtidigt få bonus, men vågade inte chansa och kanske bli utan helt och hållet. 
 
 
Hittade nyaste kexburken som också fick följa med mig hem.
 
 Shopping på stan med mamma

I fredags var Johnny ledig från jobbet. Det var nog mest så att vi skulle ha tid att fara till försäkringsbolaget och begära offert på några försäkringar. Wilma uppförde sig bra. Hon satt mest på golvet och tömde min väska på saker, hehe. Tyvärr tog jag ingen bild på det, men det såg ganska roligt ut. Sedan åkte Johnny till simhallen och vi andra promenerade till torget. Köpte nya simbyxor åt Wilma. De gamla i storlek 74/80 börjar bli för småa. Ännu går de nog att ha, men till hösten får hon börja använda de nya. Efter shoppingen satte vi oss ner, Wilma åt lite. Mest var hon intresserad av att se på alla människor som gick förbi. Hon hade inte tid att äta. 
 
 
Lite senare promenerade vi iväg ner mot vattnet. Det tog inte länge innan Wilma somnade. 
 
 
Det blev en skön promenad längs med vattnet, även om det blåste friskt. Gick fram till fängelsestranden. Dit kom Johnny då han simmat klart. Köpte varsin glass vid kiosken som fanns där. STORA glassbollar fick vi. Så vill du köpa glass i Vasa så promenera ner till fängelsestranden och köp en boll. 
 En 11 månaders dam

11 månader har rusat iväg, snart är Wilma 1 år. Tänk ETT ÅR. Nåja en månad kvar. Vad har hänt den senaste månaden? Jag tycker det har hänt en hel del. Nu är hon inte någon lite bebis längre. Man kan nästan se utvecklingen från dag till dag. Hon lär sig nya saker hela tiden. 
 
 
Sovrutinerna
Mer och mer börjar det luta åt en sovtur på dagen, men ännu sover hon nog två gånger dagtid. I några veckors tid har hon vaknat lite senare på morgonen, mellan 7 och 9. De dagar hon vaknat 9 har hon förstås inte velat gå och sova redan 10 på förmiddagen utan den sovturen har dragit ut till 12. Då har hon sovit 2-2,5 timme. Sedan har det varit svårt att veta, ska hon sova en till gång eller inte. En dag hoppade vi över den andra sovturen, men då var hon nog trött och gnällig, men somnade ändå inte före 22. Kvällarna har börjat bli sena igen. Hon somnar oftast mellan 22.15-23. 
 
Måltiderna
Ja suck säger jag. Jag stressar nog med hennes ätande. Till morgonmål äter hon vanligtvis bara någon sked gröt, just och just att jag får i henne D vitamin dropparna. Sedan kanske hon äter någon brödkant, bananbit eller lite turkisk yoghurt. Brukar också ge lite "grötklämmis". Ni vet såna där påsar som man suger samt klämmer ut innehållet ur. Ersättning dricker hon dock oftast mycket av på morgonen, ca 100-170 ml.
 
Sedan äter hon lite innan hon tar första tuppluren. Brukar ge lite ersättning samt någon fruktklämmis. Ibland äter hon bara klämmisen.
 
Oftast äter hon lunch efter den första sovturen. De dagar hon vaknat sent har hon ätit lunch före sovturen. Till lunch äter hon plockmat av olika sorter. Favoriter är pasta, broccoli, tomat, ägg, avocado och morot. Försöker också ge lite kött som små köttbullar, fisk i bitar och broiler i bitar, men det går inte ner lika bra som det andra. Sedan dricker hon lite ersättning eller vatten på det hela. 
 
Mellanmål blir det lite senare. Det blir lite dricka och någon klämmis. Beror lite på om hon är hungrig eller inte. 
 
Middag äter hon oftast efter den andra sovturen, ca kl.18. Ungefär då vi också äter middag. Det blir plockmat igen. Eller en matklämmis. Lite ersättning eller vatten efteråt.
 
Kvällsmål äter hon ca 20.30-21. De senaste veckorna har det varierat lite om hon vill ha gröt eller inte. Ibland tar hon bara någon sked, sedan kan hon äta upp resten efter en halvtimme. Ibland äter hon lite grötklämmis istället. Hon brukar ofta vara törstig så det går ner en hel del ersättning och vatten. 
 
Har försökt ha henne att äta 5 mål om dagen, men nej, det behövs 6 mål. Annars får hon inte i sig tillräkligt med ersättning och vatten. 
 
Skulle vara behändigt om hon ville äta burkmat, men nej. Det vill hon inte ha. Ingen skillnad sort, vi har provat allt. Varje dag går inte heller matklämmisar ner, då duger bara plockmat. Igår var hon vrålhungrig då vi kom hem 19.30. Då hade hon ätit 14 tiden, men sedan hade hon inte velat ha annat än bara lite ersättning då vi var på språng. Hade inte haft med någon plockmat, bara matklämmisar och fruktklämmisar, men de dög inte. Istället åt hon upp nästan all plockmat då vi kom hem så fick skjuta fram kvällsmålet en stund.
 
 
Tar sig fram 
Hon kryper med full fart. Bara då hon har någonting i händerna hasar hon sig fram. Helst vill hon dock stå. Överallt. För det mesta vid sofforna, men dagligen också vid vår säng, wc-byttan, bänken i kvisten och vid bokhyllan. Där emellan ställer hon sig också upp vid en slät vägg eller köksskåp. Hon går av och ann mellan sofforna. Här om kvällen tog hon sig också fram längs med bardisken där det bara var en slät vägg. Duktig flicka ♥. Några sekunder kan hon stå för sig själv utan att hålla i sig i något. Väntar med spännig på dagen då hon tar sina första steg. Får se hur länge det tar tills dess. Katterna har fått börja se upp. Hon är snabb då hon kryper iväg efter dem. Kattmaten är också intressant, men än så länge har hon inte smakat på den, endast känt på den. Det är intressant att se på då katterna äter tycker hon.
 
 
Favoritsaker
För tillfället är det pianot och andra saker som låter som är favoriter. Också böckerna är intressanta, men inte lika mycket som förut. Tidningar och reklam är roligt att läsa. Att plocka ut blöjor ur korgen samt rådda med sina kläder är också roligt.
 
Wilma tycker om att hoppa och busa i vår säng. Står och håller i sig i sänggaveln och ser ut, sedan kastar hon sig bakåt. Ibland sätter hon sig ner också. Uppe på vinden tycker hon också om att vara. Bra med lite omväxling. Soffan ute i paviljongen är också rolig att leka i. En ny lek som vi börjat med är att jag säger att hon ska hämta en boll åt mig. Då skrattar hon oftast och kryper iväg. Ibland får jag en boll, ibland inte. Hon förstår mycket av vad man säger.
 
Gungan som vi köpte för en tid sedan kom upp invid gäststugan. Den har hon testat några gånger, men än så länge har hon inte velat sitta där så många minuter.
 
 
Tänder
På tand fronten har det inte hänt något på en tid. Hon har fortsättningsvis 4 uppe och 2 nere.
 
Kläder och skor
I klädväg är det 80/86 som gäller, mest 80. För en tid sedan fick Wilma också sina första skor, i storlek 20. Blev ett par splitternya Kavat. Får se hur länge hon kan använda dem. Knappast så länge, men förhoppningsvis någon månad. Fick hjälp i butiken att mäta foten, så de borde ju inte bli för småa direkt. 
 
 
Den här veckan har hon börjat "prata" allt mera. Är så roligt att höra på ♥. 
 
Nästa rådgivningsbesök blir i början av juli. Får hoppas hon gått upp i vikt då. Vid förra besöket visade ju vågen 10,3 kg och då hade ju vågen vid akuten visat 10,4 för 1,5 månad sedan. Visserligen inte samma våg, men man blir ju fundersam. Oberoende så hade hon ju gått upp i vikt sedan föregående rådgivningsbesök, så jag skulle inte oroa mig, men det gör jag ju ändå. 
 
Vem vet, kanske hon går nästa månad ♥. 
 RSS 2.0