Juldagen och annan dag jul

Då var juldagarna över för i år. Det går alltid lika snabbt. Man hinner knappt vakna på julaftons morgon innan det är annan dag kväll. Har varit så skönt att vara ledig denna jul. Har njutit som bara den. Visst gillar jag mitt jobb, men tycker inte alls om att jobba på jul, jag blir bara mera stressad. Visst har en del stress infunnit sig i år också, men bara lite grann. Att hålla tider och sådant är ju inte så lätt just nu då allt beror på när och hur länge Wilma sover. 
 
På juldagen tog vi oss en promenad till Målarbackan. Där var det fullt hus. Johnnys farbror med fru samt några kusiner med familj och flera kusinbarn var också bjudna dit på mat. Wilma tog det hela med ro. Jag hade fasat för att hon skulle vara blyg och gråta mest hela tiden, men icke. Hon gick från famn till famn och var nöjd. 
 
 
På kvällen åkte vi med ljus till några gravar. Första gången Wilma var på en begravningsplats. Hon såg med stora ögon på alla ljus som brann. 
 
 
Sedan blev det matpaus på Tropiclandias parkering innan vi åkte vidare via Sundom och Solf så Wilma skulle få sova.
 
 
Annan dagen spenderades också på Målarbackan. Mamma och pappa samt vi var bjudna dit på mat. Promenerade dit även denna dag. Tog oss dock en avstickare in i Älvkyrkan där det ordnades öppet hus. Det var den nya altartavlan som Susanne Remahl målat som man fick ta sig en titt på. Mycket fin! 
 
 
Annan dags outfiten var inte så julaktig, men fin ändå. Stora flickan.
 
 
Även kissona fick smaka lite julmat. Gott tyckte de.
 
 
Så det var de juldagarna. Tråkigt har vi åtminstone inte haft. Det har varit full rulle från morgon till kväll. Helt enkelt bra och mysiga dagar.
 17 år tillsammans och 13 år förlovade ♥

Idag är det vår årsdag. Men vi firar inte så mycket idag. Förr åkte vi alltid till Tropiclandia denna dag, men det är nog många år sedan sist. Ifjol jobbade jag natt, så då kunde vi inte fara ut och äta. I år blir det heller ingen restaurang mat på årsdagen, utan först dagen efter. Har ännu inte bestämt oss för vart vi ska fara och äta imorgon. Ifjol  hade jag bokat bord på Amarillo. I år tror jag inte att vi behöver boka bord då vi far ut och äter dagtid och inte på kvällen. Det blir nog säkert Amarillo eller Pancho Villa, finns inte så många andra alternativ om man frågar mig, hehe. 
 
 
Får fira lugnt ikväll. Först blir det mat på Målarbackan. Sedan får vi se hur länge det tar innan Wilma somnar. Förut somnade hon nästan direkt man la ner henne i sängen, men sedan någon vecka tillbaka har det börjat bli svårt att få henne att sova, kan ta ca 1,5 timme. Så blir nog säkert någon film på tv sen bara lugnet har lagt sig.
 Julafton 2018, Wilmas första jul

I år fick vi fira Wilmas första jul. Dagen började som alla andra dagar. Men ett paket fick Wilma ändå öppna före vi gick ut på en promenad. Pappret var mest intressant, inte innehållet, hehe. Wilma sov sedan i 2,5 timme. Under tiden badade vi julbastu. Ett måste på julafton, de år jag är hemma och inte jobbar.
 
 
Senare på eftermiddagen åkte vi iväg till Västervik. 15.30 var vi på plats. Började med kaffe och dopp. Vi var samlade allihopa. Wilma var först lite blyg, men sedan gick det nog över. Lite senare fick Wilma öppna några paket eftersom vi skulle missa jultomten. Det blev en lite annorlunda julafton då vi inte skulle stanna hela kvällen i Västervik. Jag tog en smakbit av goda maten men sedan åkte vi hem igen för att förbereda vår julmiddag. 
 
 
Vid 19-tiden kom Johnnys föräldrar och Tommy på mat till oss. Vi åt en god middag. Detta år hade Johnny köpt en halv rökt kalkon. Ingen jul utan kalkon. Jag skulle kunna äta hur mycket som helst. Dukade med de nya disney glasen som Johnny fick till julklapp av mig. Han visste nog om att han skulle få dem, han hade ju själv varit med och köpt dem på Gw-gallerians parkering, hehe. Paketerade inte in dem desto mera utan la bara en rosett på påsen. Paketet var alltså lättöppnat då han fick det på morgonen. 
 
 
Mätta blev vi och gott var det! Efter maten blev det paketutdelning. Började med Wilmas paket. Måste ju hinna dela ut dem innan hon skulle gå och sova. Trött blev hon nog innan hon hade öppnat alla paket. Hon fick nämligen många paket. Hon somnade till sist klockan 23 efter att vi fått ta upp henne ur sängen två gånger och lägga tillbaka henne igen.
 
 
Jag fick också några paket...tydligen hade jag varit snäll i år, hehe.
 
 
Whiskas ville också vara med.
 
 
Tack för allt! Det blev en riktigt bra julafton! Wilmas första jul ♥.
 Den stora julvandringen 2018

Dagen före julafton åkte vi (mamma, pappa och jag), på årets stora julvandring. Alltså med ljus till gravarna. Vi började med att åka till Malax. Solen sken och det var riktigt fint väder. Kallt var det också -13 grader. Var också in en sväng via butiken där, sökte granatäpplen och en speciell sorts korv, men fick ta en annan sorts korv och några äpplen hade de inte. 
 
 
Fortsatte sedan till Gamla-Vasa begravningsplats. Började med gamla sidan och fortsatte sedan till nya. 
 
 
Följande ställe blev Vasa begravningsplats. Var också in till Minimani, där hittade jag både korv och granatäpplen. Var en sväng in via en butik i Stenhaga innan vi fortsatte till Kvevlax begravningsplats. 
 
 
Detta år tog rundan lite över tre timmar.
 God Jul!

 Dagarna före jul

Igår kväll hade vi besök av några vänner. Wilma var lite blyg och började gråta, men det har vi ju vant oss vid. Förhoppningsvis går den fasen över så småningom. De har ju pågått nu i några månader. Bjöd på kaffe och jultårtor, gott som vanligt!
 
 
Passade på att duka med disney kaffekopparna så här i juletider. Har inte så mycket gäster över jul, är ju mest vi som är bortbjudna. Så bäst att använda servisen så den inte bara står och samlar damm i skåpet. 
 
 
Johnny hade också modifierat en julklapp vi fick får något år sedan. Istället för glas högst upp på träplattan finns där nu små lyktor. Blev riktigt bra! Lyktorna borde inte frysa sönder i första taget åtminstone. Problemet med glasen högst upp var att där samlades vatten då snön smälte och sedan då det blev kallare igen frös vattnet och glasen gick sönder. Premiärinvigde dem igår.
 
 
Idag har vi bara tagit det lugnt här hemma. Nu blir det dock en sväng till butiken samtidigt som Wilma får sova lite. Jag blev stelfrusen av promenaden tidigare idag, så en till promenad lockade inte. Imorgon är det dags för den traditionsenliga stora julvandringen.
 Årets julgran

I helgen kom den in, och på måndag kväll blev den klädd. Skönt att ha det gjort. Det blev ingen stress i år som det oftast brukar bli. Konstigt nog. Känns som att vi tog in granen tidigare än vad vi brukar. Tror nog vi gjorde det. Borde nog fortsätta med det. Det beror nog på när julen infaller, när granen blir köpt. Finns det någon passlig helg före, eller blir det bara nån dag före. 
 
 
Det blev det traditionsenliga pyntet. Varför byta ut något man ännu trivs med? Ännu vill jag inte ha några röda julgransbollar. Har kört på tema vitt/silver/träfärgat nu i x antal år och det fortsätter jag med. Ja jag skriver jag för hittills är det jag som har bestämt hur granen ska kläs ☺. Johnny sorterar glittret (som alltid ligger i en stor hög). Ljusslingan hjälps vi åt med och stjärnan lägger han i toppen. Sedan lägger jag upp resterande pynt. I år blev det dock en rosa boll bland allt annat pynt. Wilmas julgransboll. 
 
 
Visst barrar granen, men vilken gran barrar inte. I år gäller det att se till så att det inte ligger några barr på Wilmas babygym. Det är lite trångt om saligheten här i vardagsrummet. Något jag ibland kan drömma om är nog ett större vardagsrum, men det blir nog bara en dröm. Huset är så stort (litet) som det är. Eller kan det möjligen vara vi som har för mycket möbler...är nog både och ☺.
 
Får se hur längre granen får stanna inne i år. Brukar inte ha någon brådska att slänga ut den. Barrar den inte för mycket stannar den nog inne till tjugondag knut. 
 Julfiilis

Julmarknader är ju något av det bästa jag vet i juletider, så måste förstås besöka Vasas nya julmarknad, Julfiilis. Tyvärr var vädret grått, men julbelysningen gjorde att man fick lite julstämning ändå. 
 
 
Belysningen var helt klart det bästa med hela marknaden, snyggt! Förövrigt var jag inte så imponerad. Var fanns alla försäljare? Några enstaka stod utomhus. Resterande försäljare fanns inomhus. Frågan var bara hur vi skulle slippa in med vagnen. Såg tre ingångar men ingen ramp eller liknande. Jag fick gå in själv och kolla utbudet medan Johnny gick av och an med vagnen där ute. Det tog inte många minuter innan jag hade sett klart. Visst sålde de fina stickade vantar och dylikt, lite keramik och annat smått och gott. Jag saknade smakprov av olika ostar, korvar, julgodis osv. Fanns egentligen inget sådant till salu. Var fanns alla julrealterade produkter som dörrkransar, julprydnader, tomtar och änglar? Sådant borde ju finnas på en julmarknad. Har förstått att det kunde variera vilka försäljare som fanns på plats. En annan dag kanske det fanns "juliga" produkter till salu, men inte denna dag.
 
 
Så, kommer vi att besöka marknaden igen nästa år? Nja knappast. Men ett plus i kanten för den fina belysningen!
 Helgen före jul

Helgen börjar snart vara förbi. Sista helgen innan jul. December har gått snabbt. De senaste dagarna har de sista julklapparna inhandlats. Ja några små saker fattas ännu, men inga stora saker. Har också fått inpaketerat flera saker, vilket känns skönt. 
 
 
Igår blev det en sväng till stan. Lunch åt vi sedan på Foodz i Stenhaga. Wilma var en stor och duktig flicka och satt i egen stol. Där satt hon och såg sig omkring och var nöjd. Som tur var "kråkan" också med så hon fick nöja sig med att tugga på den. Då vi ätit färdigt fick hon dock en liten slurk mat hon också.
 
 
En gran köpte vi också igår. Riktigt tät och.fin. Perfekt! Före granen kom på plats igår kväll satt jag och Wilma och skrattade i soffan. Sedan blev hon tydligen trött mitt i allt för hon började gråta. Någon kvällsmat fick hon knappt ner, bara någon sked gröt och 10 ml ersättning. Visserligen kan det också vara tänderna som bråkar. Hon har två små tänder på väg upp nere i mitten. Sedan sov hon dock hela natten fram till sju i morse, så helt vrålhungrig har hon tydligen inte varit i natt. 
 
 
Ännu är granen inte klädd. Får ta tag i det projektet någon dag eller kväll. Idag tog vi det lugnt här hemma mest hela dagen. Lät Wilma sova sin dags tupplur ordentligt idag. Inte som igår då hon fick sova lite i bilen. Blir ingen ordentlig vila då. Idag fick jag faktiskt väcka henne då tre timmar gått. Tydligen var det skönt att sova ute. Lite senare åkte vi till Västervik på kaffe. Blev en sväng via butiken på hemvägen också. Köpte ett par svarta jeans åt mig så jag nu åtminstone har två par, de jag hade från förut börjar bli väl blekta då jag tvättar dem hela tiden. Sökte också efter någon passlig jultröja/tunika/klänning, men hittade ingen. Får väl gräva i skåpet och se om jag mot förmodan skulle hitta något att klä på mig i jul, har ju åtminstone ett par jeans, men blir nog kallt med bara jeansen, hehe. 
 
 
Vad händer den kommande veckan då? Julförberedelser såklart. Klä granen, paketera in fler julklappar, köpa julmat. Säkert blir det något besök till gymmet också och så ska de sista julkorten delas ut. Julmusiken kommer säkert att eka här i huset, det har den redan gjort i flera veckor. Nu får vi säga God Natt för idag.
 
 Julstämning, papparkakshus och lite vardag

Så var det torsdag igen. Vad har vi pysslat med de senaste dagarna då? Nåja, det vanliga. I måndags var vi hemma hela dagen. På tisdagen var jag på julklappsuppköp. Ännu är inte alla klappar köpta, men de flesta. Får nu bara se när jag ska hinna paketera allt. Brukar ju bli kvällen före julafton. Eller det hör ju till. Några saker har jag redan paketerat, tar det lite vart efter jag har en ledig stund över. Några saker lämnar jag nog ändå till den 23:dje. 
 
 
Wilma sitter nu ganska ofta i sin bumbo stol. Hon sitter nog i matstolen också, men den är nog ännu för bred. Där börjar hon alltid luta åt ett eller annat håll så måste lägga något mellan som stöder upp så sitter hon lite bättre. Testade att mata henne i bumbo stolen och det gick bättre än i matstolen. För mig var det dock obekvämt att sitta på golvet och mata.
 
 
Molly vill också vara med på ett hörn. Tror hon är lite avundsjuk på att Wilma får så mycket uppmärksamhet. Hon svansar mest runt mina ben hela dagarna. Hon vill man ska busa med henne. Lite reserverad är hon nog då det gäller Wilma, men hon kan nog komma fram och lukta på henne också. 
 
 
Johnny har knåpat ihop ett muminpepparkakshus. Köpte mallarna till huset för flera år sedan på loppis, men först i år kom de i användning. Wilma var nog lite nyfiken på huset och skulle ha velat hjälpa till. På bilden ser det nästan ut som om hon ser lite ledsen ut och funderar varför hon inte får äta upp huset. Men hon var nog bara trött, klockan var ju redan 21.30.
 
 
Igår var vi på babysim som vanligt. Blev ingen simning förra veckan då Wilma blev vaccinerad samma dag. Borde boka in en ersättande simtur då vi redan betalat för den gången. Får se när det blir. Finns två ersättande gånger att välja mellan, fredag kväll på samma ställe som vanligt, eller söndag 16.30 i Vörå. Lutar nog åt att åka och simma någon fredagskväll. 
 
Idag ska vi åka till Toby på mamma-barn träff. Får bara hoppas jag blir av med min huvudvärk först, får väl ta en till panadol om jag ska orka. Men ska bli roligt att träffa alla mammorEn lördag i Jakobstad

I lördags åkte Sofia och jag iväg till Jakobstad för att hälsa på Malena. Vi började med att få lite julstämning på julmarknaden på Södermalm. Jag köpte bara något smått. Medan Malena shoppade vidare på marknaden gick Sofia och jag på loppis. Sedan gick vi alla tre till Mr Bank och åt goda pizzor.
 
 
Sedan blev det ännu ett loppisbesök samt ett besök vid Sunds. Till sist bjöd Malena på kaffe hemma hos sig. 
 
 
Det var mindre trevligt väder då vi körde hem. Först regn, sedan snöblandat regn och till sist full vinter. Men hem kom vi oss till sist fastän det tog en halvtimme längre att köra hem än då vi körde dit. 
 
Tack för en rolig dag, vi ses i februari! Björköskåpet står i sitt hörn

2016 fick jag en av de bästa presenterna jag någonsin fått till födelsedagen. Ett Björköskåp. Johnny hade snickrat det av virke från Västervik. Känns ju lite speciellt då virket kommer därifrån och det är vi själva som fällt träden. I två års tid har skåpet stått i föjset i väntan på målning. Ja det var ju inte helt färdigt då jag fick det, fattades lite färg. Johnny är en mycket duktig snickare, men dekorationsmålning som blommor och liknande lämnar han över åt någon annan. Länge har vi funderat och hört oss för om någon duktig målare skulle vilja ta på sig jobbet att måla skåpet. Vi har dock haft svårt att hitta rätt person som målat liknande skåp förut. Vi fick tipset att fråga en antikhandlare från Kokkola, Raul Pohjonen om han ville måla skåpet. Äntligen hittade vi rätt man för jobbet! Lite över två månader tog det att måla skåpet. Igår kom det äntligen på plats i sitt hörn.
 
Ett stort tack till Raul som gjort ett mycket bra jobb!
 
 
En viss skillnad blev det nog då det kom lite färg på.
 
 
Det passar perfekt där i hörnet. Men inte undra på det, det är ju mått anpassat så det ska passa just i det där hörnet. 
 
 
Det var lite svårt att få till några bra bilder i dessa mörka tider. Närbilder får jag nog ta sedan då det blir ljusare tider igen. 
 
 
Äntligen kom hörnet också till maximal användning. Skåpet känns litet då det inte tar så mycket utrymme, men skenet bedrar. Det smälter helt enkelt in där i hörnet. Ser ut som om det alltid stått där. Passar bra ihop färgmässigt med det andra skåpet också. Nu har vi mera förvaringsutrymme igen. Finns ju nog saker att fylla skåpet med, och blir det tomt så får vi ju köpa mera saker att fylla det med, hehe. 
 En konstig vecka och en lördag jag länge sett framemot

Det har varit en konstig vecka, bara för att självständighetsdagen kändes som en söndag. Vi firade inte dagen på något speciellt sätt. Jag besökte Kvinnornas julmässa, hittade bara en bok. På kvällen var vi på kaffe till Målarbackan. Idag hade jag tänkt åka till gymmet på jumppa, men Wilma sov så länge så det passade inte in i dagens program. Istället blev det ett kort gympass på eftermiddagen. Åkte också till stan på några ärenden. Nu märks det bra att folk är i farten och julhandlar. Det var långa bilköer fastän klockan bara var två.
 
Ser framemot morgondagen. Jag åker iväg till Jakobstad med Sofia för att hälsa på Malena. Johnny får sköta. Ska bli riktigt skönt att komma iväg själv en dag, att inte ha några mattider att passa ☺. Det blir julmarknadsbesök och säkert något loppisbesök. Imorgon får vi också hem skåpet som varit på målning, spännande! 
 
 5-månaders rådgivningsbesök

Igår var det dags igen. Denna gång för 5-månaders besöket. Egentligen skulle vi haft tid i tisdags, men de ringde och ville flytta tiden så det blev igår istället. Började med att åka runt via Västerhankmo och Petsmo så att Wilma skulle få sova. Börjar minst sagt kunna alla vägar utantill snart. Nåja, hon sov en halvtimme, bättre en ingenting. Egentligen var besöket mitt i hennes sovtid. 
 
Den här gången var det inte den vanliga "rådgivningsdamen" som tog emot oss utan en annan hälsovårdare. En studerande hade hon också med sig. Det blev förstås vägning och mätning. Denna gång visade vågen 8436 gram. Hon var 66,1 cm lång. Trodde hon skulle vara längre. Allt annat var också bra. Till sist var det dags för vaccinering. Samma som vid 3-månaders besöket. Rota via munnen och två sprutor i låren. Det var inte roligt, men hon var inte ledsen så länge. Det gick nog bra. Talade också om mässlingvaccinet. Måste följa med hur situationen framskrider, får de nya direktiv hör de av sig. Alltså ingen sådan vaccination just nu.
 
 Årets adventsljusstake och mera belysning

I år blev den inte så märkvärdig, adventsljusstaken alltså. Ifjol köpte jag fyra små metall hinkar med siffrorna 1-4 på. Tänkte att jag knappast har tid att pyssla nästa jul. Bra tänkt, för jag har varken haft tid eller lust att pyssla. 
 
 
Här om kvällen kom det upp mera belysning utomhus. Den lilla granen samt himmeln kom upp på terrassen. Ena tujan vid blombänken bredvid skogen har också fått en ljusslinga. Ännu fattas det en slinga i den andra tujan, men det är på gång. Tre björkar har också fått lite ljus, men den belysningen kan ju lysa året om. Mysigt med lite belysning på den annars så mörka gräsmattan intill skogen.
 
 
Saknar ännu en ljusslinga runt terrassräcket, men kanske vi får lägga dit den ett nytt år. Finns nog flera andra lysande julprydnader att bära ut, men tror det får räcka så här för i år. 
 Julmarknad på Stundars och lillajulsfirande i Västervik

Även i år blev det ett besök på Stundars julmarknad. I år tyckte jag det var mera folk än det brukar vara, men så tycker jag väl varje år. Kan förstås hända det kommer mera folk för varje år som går. Wilma sov i bilen på vägen dit, det var ju hennes sov tid. Hoppades att hon skulle fortsätta sova då vi kom fram, men icke. Hon tittade sig omkring med stora ögon då vi gick omkring på marknaden. Varför sova, då kan man ju missa något.
 
 
Det var så mycket folk på vissa ställen så man såg knappt vad de sålde. Vi som hade en tid att passa gick bara snabbt igenom marknaden. Hade tänkt köpa två kransar att lägga på dörren, men snål som jag är så tyckte jag de var väl dyra. Inte ens varsin gris köpte vi. Billigt så. Är ju ändå roligast att bara gå omkring och se på alla fina saker.
 
 
Efter marknaden bjöd mamma och pappa på mat. Ulli, Ove och William var också där. Ja och katten Nala. Wilma fick en stor bläckfisk som varit hennes kusiners. Tack!
 
 
 
Wilma 5 månader

Igår blev Wilma 5 månader. Tänk snart är hon ett halvt år! 
 
 
Hon har blivit stora damen och har smakat både på potatis, broccoli, morot och batat. För varje dag som går äter hon mer och mer. Aptiten är det inget fel på och hon tycker om att äta "riktig" mat. Lite morgon gröt har hon också börjat äta. Hon har svårt att koncentrera sig på att äta om det är folk runtomkring henne eller om tv:n är på. Amningen har trappats ner till en gång på morgonen och en gång på kvällen, vill hon inte så vill hon inte. Kommande vecka blir det ett besök till rådgivningen, ska bli intressant att se hur mycket hon vuxit sedan sist. 
 
 
Hon sover oftast hela nätter, ca. 22-07. Men ibland är vi uppe och äter en gång på natten. Har börjat lägga henne och sova igen på morgonen en stund lite beroende på när hon vaknar och då sover hon 1-2 timmar till. Förmiddagsvila/"mitt på dagen vila" sover hon ca 2-3 timmar i vagnen. Hon somnar dock inte om vi inte tar oss en promenad. Oftast blir det också en kvällspromenad med vila. Dessa rutiner följer vi ganska bra på vardagarna då vi inte har något program. Märks bra då rutinerna rubbas, sover hon för lite eller bara korta stunder åt gången blir hon knärrig till kvällen. Annars är hon för det mesta en nöjd flicka. 
 
 
Fortsättningsvis "pratar" hon en hel del. Men är det folk runt omkring henne som pratar så lyssnar hon hellre. Hon pratar mest då hon ligger för sig själv i babygymmet eller då hon ligger på matbordet och ser på då vi äter. 
 
Body/klänningen hon har på sig är storlek 74. Lite för stor är den nog ännu, men annars får vi nog snart börja plocka undan de flesta kläder i storlek 68. Hon växer så det knakar ♥.
 RSS 2.0