Lillajulshelgen är här

Fredag igen och lillajulshelgen är här. Egentligen är det inget speciellt med helgen förutom att det ordnas Stundars julmarknad. Vi har inga lillajulstraditioner. Eller jo, jag köper varsin skrapjulkalender åt Johnny och mig ☺. Wilma har fått en julstrumpa med lillajulspresenter i från några av sina faddrar. Av sin farbror (som också är fadder), fick hon en stor hemgjord julkalender. Hon tackar för presenterna! Egentligen behövde hon ingenting. Vad får hon av oss då? Har faktiskt inte köpt något eftersom vi inte brukar fira lillajul desto mera. Då hon blir äldre får vi se hur vi gör, kan hända hon får någon liten sak då. Har ännu inte köpt någon julklapp åt henne heller. Tänkte som så att hon är ju så liten ännu och får säkert tillräckligt många paket ändå, så vi köper nog bara något smått som hon behöver. 
 
Läste om mässlingfallet i Larsmo. Blev lite orolig. Borde nog själv vara vaccinerad, med Wilma har ju inte fått vaccinet ännu. Är ju först vid 12-18 månader som de får första dosen vaccin (enligt vaccinationsprogrammet). Ändå kan man inte bli rädd för att röra sig bland människor. Nästa helg ska jag dock till Jakobstad för att hälsa på en kompis. Har funderat fram och tillbaka om jag ska ta Wilma med. Ska Johnny också komma med eller hur ska vi göra. Då jag läste om mässlingen kom svaret. Wilma och Johnny får stanna hemma. Egentligen är en dag med "egentid" precis det jag behöver. Känner mig stressad fastän jag inte har något att vara stressad över. Jag springer av och an här hemma för att hinna göra något medan Wilma sover. Tittar på klockan mest dygnet runt. Slappnar aldrig av. Jag vet ju att de klarar sig en dag utan mig. Jag tar ju inte maten med mig, maten har hon ju i kylskåpet, hehe.
 
Igår blev det en rolig eftermiddag i Tölby tillsammans med de andra mammorna. Wilma busade på golvet tillsammans med sin jämngamla kompis. Så roligt att se på då de tittade på varandra och viftade runt. Där låg de nöjda en god stund tills Wilmas kompis råkade vifta bort Wilmas giraff så Wilma började gråta. Det tog inte många sekunder till så var de två som grät på golvet så då var lekstunden över. Vi mammor fick tala om alltmöjligt som matrutiner och klädstorlekar. Tack för en trevlig eftermiddag! Då jag körde hem var det mörkt, halt, blåsigt och regnigt. Ingen rolig bilfärd, men vi kom oss hem ändå.
 
 Julen närmar sig

Då jag såg julbelysning redan i början av november tyckte jag det var lite väl tidigt. Men vips har några veckor gått och det är hög tid att julpynta om man vill hinna njuta av pyntet en tid innan det är dags att plocka ner det igen. I slutet av förra veckan och i helgen blev det pyntat en del. Stjärnorna kom upp i fönstren, några ljusslingor kom upp inomhus och en och annan tomte hittade fram. 
 
 
I helgen tände jag höstens första ljus. Äntligen! Fram tills för någon vecka sedan kände jag inte alls att jag ville julpynta, men nu har pyntet ändå kommit fram. Behöver ju inte dra fram allt ur skrubben. Vill bara inte hitta tiden till att pynta som jag brukar. Gå av och an med saker och se var de passar. Plocka in saker från naturen som små granar och mossa. Det får bli den enklare varianten i år. Utan mossa och små granar. En stor gran ska vi ju förstås ha. Tänker heller inte byta till julgardiner här nere, de vita får duga. De har hängt där sedan jag tog ner julgardinerna efter förra julen, de hänger fortfarande lika bra där.
 
 
I söndags ordnades julöppning i stan, men för första gången på länge åkte vi inte till torget. Dock tog vi oss en tur med bilen så att Wilma skulle få sova, så då åkte vi passligt genom stan då fyrverkeriet pågick.
 
 
I helgen fick Johnny också hjälp med att få upp granen i flaggstången samt renen på stenen. 
 
 
Ännu fattas en del pynt. Ljusstakarna ska upp på vinden, två fungerade ej, förstås. Nu kommande helg ordnas det julmarknad på Stundars, då brukar julstämningen infinna sig.
 2-års kalas

I lördags var vi bjudna på 2-års kalas. Det var Lucas som blev en stor pojke. Den här gången var Wilma nöjd och belåten hela kalaset, vilket var skönt för hennes föräldrar. 
 
Stort GRATTIS än en gång!
 Wilmas första tur till Kvarnbackan och Voitbyforsen

Idag gick förmiddagspromenaden till Kvarnbackan och forsen. Så länge vi har gått omkring med vagnen har vi hittills bara varit och svängt ute vid vägen till Kvarnbackan, men idag konstaterade vi att man nog slipper förbi bommen med vagnen. Det brukar höra till att jag tar mig en promenad dit ibland. Det var länge sen sist. Solen sken och rimfrosten gnistrande. En riktigt skön promenad!
 
 Bus i sängen och veckan hittills

En av Wilmas favoritleksaker just nu är mobilen som hänger ovanför hennes säng. Ja hon kan ju inte ta i den eller tugga på den, men hon tycker om att ligga och se på då figurerna åker runt runt och spelar en trudelutt.
 
Här om kvällen ville Molly också busa i sängen och ligga och se på figurerna som dansade.
 
 
Annars har vi inte gjort så mycket speciellt hittills denna vecka. I måndags var vi bara här hemma. På tisdagen blev det ett besök till gymmet för mig. Bilen startade dock inte så fick låna Johnnys mammas bil. Igår då Johnny skulle ta min bil till jobbet startade den nog, men då var handbromsen frusen. Får se nu hur länge det tar innan vi får upptinat den. Suck.
 
Igår hade vi också besök av Johanna. Tack för presenten! Sedan var det dags för babysim igen. Johnny hamnade att sluta jobbet tidigare och komma hem efter oss då min bil inte gick att köra med. Brukar vara så behändigt då han tar min bil till jobbet på onsdagar och så kommer vi till Smedsby och babysimmet med hans bil. Är nog lite störande då jag inte kan ta med Wilma i min bil. Simningen gick riktigt bra den här gången. Bara lite gråt i början. Av och påklädningen är fortsättningsvis värst. Den här gången "simmade" hon på mage och till och med genom en tunnel. Ett leende fick vi också se då vi busade med muminfigurerna i vattnet. Vi stannade till slutet denna gång, förut har vi alltid gått upp ur bassängen då de sjungit avslutningssångerna. Är ju så mycket ljud då de sjunger så Wilma har inte tyckt om det. Nu var hon tyst och såg på. Vi har ännu inte vågat oss med i ringen och sjunga och plaska, men det kommer väl den dagen. Vi tar det sakta, onödigt att skynda. Det tar sin tid att vänja sig.
 
Idag har vi ännu bara hunnit med morgonsysslorna och en promenad i det kyliga vädret. Termometern visade -7 grader då vi gick ut, nu är det -5. Ännu var det inte så halt efter vägen. Fasar för oplogade vägar, snökaos och halka. Brukar ju inte vilja gå ut och gå vintertid då jag är rädd för att halka, men är nog illa tvungen denna vinter. Är nog dags att söka fram bråddarna. 
 
 Novembersol

Vi har inte blivit bortskämda med sol denna månad. Soliga dagar som vi nu haft de senaste dagarna har gjort mycket för humöret. 
 
 
Annars är november nog en grå och trist månad. Nu skulle det nog få komma lite snö som skulle lysa upp tillvaron lite. Det är ju så mörkt ute. Grodan står ännu på sin plats i blombänken, månne han funderar om han ska få flytta in snart.
 
 
Igår var det nästan kallt då vi tog vår förmiddagspromenad. -7 grader visade termometern. Sådär lagom kallt, behöver inte bli kallare.
 
 Workshop och besök

Det blev lite sömn natten till lördag. Wilma sov relativt bra (dock lite oroligt o vaken vid 5). Jag sov bara nån kort stund innan Johnny kom hem vid 3.30 tiden från julfesten. Upp vid 5 och mata Wilma och sen sov jag ganska bra fram till 8.20 då jag steg upp för att hinna laga mig färdig för att åka på Workshop till Easy Fit i stan. Så såg nästan i kors då jag körde in till stan, men jag kom mig helskinnad fram, hehe. Typiskt att jag inte hittar sömnen då Johnny är borta, likadant varje gång. Nåja jag visste ju på förhand att det skulle bli en sådan natt, så var lite förberedd. 
 
På gymmet deltog jag i en "Träning efter graviditet" Workshop. Det var Fanny Indola som driver Nicetreeni i Kokkola som höll kursen. Det var både teori och praktiska övningar. Man fick lära sig många bra och nödvändiga saker. De praktiska övningarna var också bra, men skulle gärna ha velat få lite mera personlig hjälp med dem. Förstås förstår jag att tiden inte räckte till för att instruera alla personligen. En bra förmiddag blev det! Gå in på Nicetreenis facebook sida om du vill se en bild på oss som deltog. Innan jag åkte hemåt igen svängde jag in via Smiths Burgers i Smedsby efter lite smaskig lunch. 
 
Igår på eftermiddagen fick vi besök av Tea och Milja. Det var trevligt! Tusen tack för muminboken och de fina klänningarna! Wilma hade just vaknat då hon fick besök så det var riktigt passlig tajmning. Hon var på bra humör hela eftermiddagen. 
 
 Helgen som gick

Det blev lite sömn natten till lördag. Wilma sov relativt bra (dock lite oroligt o vaken vid 5). Jag sov bara nån kort stund innan Johnny kom hem vid 3.30 tiden från julfesten. Upp vid 5 o mata Wilma o sen sov jag ganska bra fram till 8.20 då jag steg upp för att hinna laga mig färdig för att åka på Workshop till Easy Fit i stan. Så såg nästan i kors då jag körde in till stan, men jag kom mig helskinnad fram, hehe. Typiskt att jag inte hittar sömnen då Johnny är borta, likadant varje gång. Nåja jag visste ju på förhand att det skulle bli en sådan natt, så var lite förberedd. 

På gymmet deltog jag i en "Träning efter graviditet" Workshop.Gambämark - KAJ på Ritz

Igår kväll var det dags. Vi köpte biljetterna på mässan i Botniahallen i våras, nu äntligen var dagen här. Det var dags att fara och se på KAJ:s pjäs Gambämark. Redan då vi köpte biljetterna, då Wilma ännu låg i magen, funderade vi över vilken dag som skulle vara bäst att fara. Helt klart var att vi inte skulle fara i september, så det blev mitten på november istället. Nu är hon ju ändå 4,5 månad gammal. Kanske hon skulle klara sig utan mamma och pappa några timmar en kväll. Fammo och faffa var snälla och ställde upp som skötare, och dem träffar hon ju mest varje dag, så det var inget bekymmer. 
 
Salen var så gott som fullsatt och pjäsen bättre än förväntat. Riktigt bra med andra ord. Helt klart sevärd!
 
 
Efteråt förde jag Johnny till Botniahallen på julfest. Sedan åkte jag hem igen. Då jag kom hem var Wilma missnöjd. Tydligen saknade hon sin mamma. Annars hade nog allt gått bra. Visste nästan att hon inte skulle somna utan att få sutta. Så fick gå raka vägen till soffan med henne i famnen och då lugnade hon ner sig då hon fick lite närhet och mat. Hon somnade i min famn men vaknade igen då jag lade ner henne i sängen. Gick därifrån i tron om att hon somnar, men efter en stund hörde jag hur hon skrattade. Då låg hon och talade med figurerna som hänger ovanför sängen. Hon skrattade med hela ansiktet då hon såg att jag kom in i rummet. Så då tog jag upp henne igen, gav mera mat och så somnade hon för natten. Som tur vaknade hon inte då Johnny kom hem senare på natten. Vid 5 var vi dock uppe på matpaus, men sedan sov hon vidare till klockan nio ♥.
 Äta potatis för första gången

I tisdags fick Wilma smaka på potatis för första gången. Har i flera veckors tid tänkt koka potatis och frysa in i små portioner, men inte kommit mig för. Äntligen fick jag det gjort! Hittade en isbitsform som vi inte använt på länge som jag frös in bitarna i. Lagade också en sats med morötter blandat med potatis som hon får smaka nästa vecka. 
 
 
Så vad tyckte hon då? Så där riktigt smaskens tyckte hon inte att det var, men nog fick hon säkert i sig lite potatis. Hon spottade åtminstone inte ut maten. Skeden var för stor, så nästa gång får vi ta en annan sked. Igår gav jag lite potatis på mitt finger och det gick nog bättre än med den här skeden.
 
 
Hon fick också sitta i sin matstol för första gången. Lite för liten är hon nog ännu för att sitta längre stunder, men den stunden hon åt teskeden med mat så gick det nog bra. Vet inte riktigt hur jag ska fortsätta ge smakportionerna. Ska hon sitta i stolen eller inte? Igår gav jag smakportionen i samband med att jag ammade/gav ersättning i soffan. Känns lite bökigt och omständigt att mata på två olika ställen. Otålig som lilla damen är också så tror jag det blir bäst för tillfället att jag ger allt samtidigt i soffan. Ska bli intressant att se hur hon reagerar på olika smaker. Kommer nog säkert en dag då vi har mat överallt, men än så länge hålls den i/runt munnen och på matlappen, hehe. 
 Lördagsmys och farsdag

I lördags plockade Johnny ihop en riktigt god tapastallrik. Wilma sov i vagnen under tiden vi åt, så vi fick njuta av god saltmat och se på tv i lugn och ro en stund. Plockade också fram en happy light slinga med olik färgade bollar. Nästan lite julbelysning.
 
 
På söndagen firade vi farsdag. Johnnys första farsdag. Han fick bananplättar till frukost. Wilma hjälpte också till. Hon låg på golvet i köket och såg på då jag fixade frukosten. Paket fick han förstås också. Det ena innehöll en mugg med foton på han och Wilma. Wilma hade gjort ett handavtryck i trolldeg.
 
 
På eftermiddagen åkte vi till Västervik där mamma och pappa bjöd på mat. Vi var alla samlade fastän några måste åka iväg lite tidigare. Lite senare blev det farsdagsfirande på Målarbackan. 
 
 
En riktigt bra helg!
 Pyjamas fynd

Igår åkte vi via Fyndis en sväng. Länge sedan jag varit dit. Såklart öppnade Wilma upp ögonen då vi kom in, men hon var duktig och började tala högt först då vi nästan var färdiga. Fyndade 3 pyjamas för hela 2,25€ sammanlagt. Det kallar jag fynd! Gick igenom 74:ans kläder en dag och konstaterade att hon bara har två pyjamas i den storleken, alltså behövdes det flera. Hittade också två bodyn och ett par byxor för en euro styck. Tycker alla byxor nuförtiden är så smala och svåra att klä på. I alla fall de som kom med i mammalådan. Nu hittade jag ett par som var lite lösare. Ska nog söka efter fler "joggingbyxor" på loppis. 
 
 
Idag var vi på Megaloppis till Botniahallen. Denna gång stod vi inte där utanför och köade då dörrarna öppnades. Vi kom dit först en halvtimme efter att de öppnats. Där var förstås fullt med folk och svårt att ta sig fram med vagnen. Vet inte riktigt vad de tänkt då de planerat gångarna. Ofta är det ju familjer med vagn som ska ta sig fram mellan loppisborden. Trångt var det på vissa ställen, i alla fall där "julmarknads borden" stod uppradade. Jag gick för mig själv medan Johnny spurtade iväg med vagnen. Hittade inte så mycket att köpa, några presenter och en mumintallrik med bestick från MAX.
 
 
Nu får vi vänta till våren innan det ordnas Megaloppis igen. 
 Lyckat babysim och några bra dagar

Efter flera bra dagar på rad får vi hoppas att morgondagen blir minst lika bra. Två gympass har jag också hunnit med, känns bra med annan motion än promenader. Måste dock erkänna att jag inte är helt avslappnad på gymmet, tittar nog mest på klockan så jag ska hinna hem till nästa matning, hehe. Så två 45 minuters pass har jag tagit mig tid till. Skulle jag inte ha någon tid att passa skulle jag kunna vara flera timmar på gymmet, men bättre än ingenting får jag tänka. Måste ju alltid passa på och uträtta något annat ärende då jag en gång är i farten, så därför tar det alltid lite längre än tid än om jag bara skulle fara till gymmet.
 
Babysimningen på onsdagen gick riktigt bra! Till en början ropade hon nog lite, men sedan var hon lugn säkert i 15 minuter då vi var i vattnet. Duktig flicka! Hon höll sig lugn då hon fick vara i min famn riktigt nära och ha en muminpappa badleksak i munnen (väldigt hygieniskt, jo visst). Nåja, huvudsaken hon var nöjd. Just före vi skulle gå upp ur bassängen blev hon olycklig igen, men det var inte så farligt. Den här gången var på och avklädningen minst omtyckt, men så är det ju nästan alltid. Är nog sällan jag får på en body på henne utan lite protest.
 
 
Igår bakade jag lchf knäckebröd och idag blev det en äppelpaj. Är sällan jag hinner baka numera, men knäckebrödet borde jag nog baka varje vecka, det är ju så gott! Kommer säkert att bli mera bakning de kommande veckorna då jag har flera påsar mandelmjöl som "har gått ut". 
 
 
Idag har vi mest skrattat och busat hela dagen. Wilma har varit på riktigt gott humör hela dagen, och det har smittat av sig. Hon har skrattat med ljud hur många gånger som helst. Roligast var nog då hon satte sin snuttefilt på huvudet och jag sa, "kokkoo, var är Wilma?", då skrattade hon och tog bort filten.
 
Morgondagen har vi inte direkt några planer för, men på lördagen ska vi på Megaloppis till Botniahallen. Det ska bli kul. Får se om det är lika dyra priser som det brukar vara. På söndagen ska vi förstås fira farsdag.
 
 4-månaders rådgivningskontroll

Igår var det dags för månadens rådgivningsbesök. Den här gången fick vi vänta över en halv timme innan det blev vår tur. Som tur gick väntan över förväntan, Wilma trivdes bra på skötbordet. Det blev inget långt besök vid "rådgivningsdamen". Blev de vanliga mätningarna. Den här gången var Wilma nästan 7,5kg, 7,488kg. Hon hade vuxit exakt 3 cm sedan sist så nu är hon 64,4 cm lång. Inte konstigt 62:ans kläder börjar vara för småa. Som tur var det ingen vaccination denna gång. Sedan fick vi vänta en stund igen innan det blev vår tur att gå in till läkaren. En rutinkoll. Wilma var först blyg och började gråta då hon såg läkaren, men det gick nog över efter en stund. Allt var ok. Hon stöder sig nästan upp på raka armar vilket läkaren tyckte var tidigt för hennes ålder. Till sist kollades öronen så att allt var okej med dem. Hon har nämligen dragit sig i öronen titt som tätt i flera veckors tid. Som tur såg öronen ut som de skulle, ingen öroninflammation. Hon har säkert bara hittat sina öron och vill dra i dem för skojs skull ☺. Efter läkarbesöket konstaterade jag att vi varit vid rådgivningen i två timmar så då blev det matpaus för Wilma. Sedan körde vi hemåt, en omväg via Österhankmo, Västerhankmo och Petsmo så Wilma skulle få sova.
 
Nästa besök blir i början av december, då är det dags för vaccination igen. 
 
 Allhelgona

Den här allhelgona helgen börjar gå mot sitt slut. Igår var vi runt med ljus till gravarna. Det blev ingen lång runda denna gång utan en kortare variant. Wilma kom i obalans med dagssömnen så det blev en lite sämre dag igår.
 
Idag har vi mest varit hemma. Varit ut på en promenad. Båten har vi också fått in på vintervila. Jag åkte via loppis och plockade i ordning på bordet. Blir irriterad då saker flyttas runt till fel bord. Fick gå runt halva loppiset innan jag hittade en muminmugg som var på vift. Nu har vi just varit på kaffe på Målarbackan, efteråt blev det en timmes nöjeskörning så W fick sova en stund. Imorgon blir det rådgivningsbesök.
 4 månader

Idag blev Wilma 4 månader! 
 
 
Dagen firade vi med att fara på mamma-barn träff till Koskö. Var riktigt trevligt att träffa ännu en mamma med nästan lika gammal bebis. En månad skiljer det dock mellan Wilma och hennes två kompisar, Wilma är äldst. Hon uppförde sig bra och låg på golvet och lekte samt satt i min famn mellan varven. Blev några roliga timmar!
 
Förövrigt är hon en ganska nöjd dam för tillfället. Hon sover bra om nätterna, oftast 8 timmar i sträck, ibland längre. Hon tycker om att ligga på matbordet och se på då vi äter. Då jag lagar mat ligger hon på köksgolvet. Hon tycker om att ligga på mage, men vill nog ligga på rygg mellan varven också. Hon har svängt sig från mage till rygg och från rygg till mage, men hon övar inte flitigt på det just nu i alla fall. Det händer då och då. Det händer oftare att hon flyttar sig klockvis runt babygymmet. Nu har hon också börjat backa. Sätter henne mitt på mattan, efter en stund ligger hon nästan utanför mattan då hon hasat neråt. 
 
 
På dagen har hon börjat sova bättre. Vanligtvis blir det en vagnpromenad mellan 10 och 12. Då sover hon oftast 1-2,5 timmar. Sedan blir det ibland en tupplur i vår säng lite senare på eftermiddagen, beroende på hur hon sovit på förmiddagen. På kvällen blir det en promenad 18.30 tiden. Ibland byter vi ut någon av promenaderna eller tuppluren i sängen med en biltur istället. Har på känn att det kommer att bli fler bilturer desto kallare det blir där ute. 
 
Då hon ligger i babygymmet eller på matbordet så pratar hon oftast en hel del. Ibland låter det som om hon säger "mamma mu" och ibland låter hon som en uggla. Där emellan säger hon förstås en hel del annat som vi inte förstår. Nästan dagligen talar vi om vad kissona gör och om hon vill gå upp och busa med dem. Frågar också om hon vill gå ut i snickeboa och snickra med pappa, men än så länge har jag inte riktigt fått något svar, hehe. 
 
Någon bärsele använder vi inte, ej heller någon bärsjal. Testade ju bärsele för nån månad sedan, men det var ingen hit. Har också testat bärsjal, men någon egen har jag inte. Hon tyckte inte om bärsjalen heller. Just nu klarar vi oss utan. Vill inte ta någon strid över något som inte är nödvändigt. Hon trivs ju i famnen och på golvet.
 
På måndag ska vi till rådgivningen samt till barnläkaren. Ska bli intressant att se hur mycket hon har vuxit ♥.
 RSS 2.0