Amarillo och bio

Var helt slut då jag slutade jobbet igår morse, av någon anledning hade jag nerverna på utsidan. Funderade länge om jag skulle orka fara till gymmet, men till sist for jag nog dit ändå. Skulle ha ångrat mig annars. Blev inget jätte tungt pass, men kändes ändå bra att jag orkade fara dit. Efteråt blev det en runda på Combo. Då jag gick där bland hyllorna kände jag lugnet infinna sig. Att få gå runt där i lugn och ro utan att någon talade med mig gjorde susen. Hittade inte så mycket att köpa, men en bok kom jag i alla fall ut med. 
 
 
Hann vara hemma några timmar på eftermiddagen. Sedan åkte jag in till stan igen. Typiskt nog så ösregnade det. Hade jag med något paraply? Nej såklart inte. Trodde jag skulle ha ett invid sätet, men det fanns ju i Johnnys bil och inte i min. Nåja, lite regn skadar väl inte, smälte inte heller, hehe. Gick i några butiker utan att hitta något av intresse.
 
Lite senare mötte jag Linda-Marie, vi gick till Amarillo och åt. Då vi fick menyerna i handen konstaterade vi att det fattades flera rätter som vanligtvis brukar vara med. Var fanns t.ex. Garlic Steak? Konstaterade samma fenomen sist då jag var dit på Konstens natt, men trodde de delade ut någon tillfällig meny då, tydligen inte. Till och med Garlic chicken hade de ändrat på till det sämre. Denna gång tog jag faktiskt Chicken pocket! Oj oj, hur kunde jag det, jag som alltid tar Garlic chicken. Blev faktiskt positivt överraskad. Valde bort getosten, istället fick jag en stor bit koskenlaskia. Det var riktigt gott!  Kan nog bli en ny favorit det här. 
 
 
Efter den delikata måltiden gick vi över torget och upp till biografen. De hade tydligen renovering pågång så vi fick gå in en annan väg än vanligt. Vilken film såg vi då? Jo vi såg såklart på "Bridget Jones's baby". En riktigt bra och rolig film om man frågar mig, Tyckte faktiskt att den var bättre än de två föregående fimerna, men det är ju ganska längesedan jag såg dem så jag kan ju minnas fel. Borde nog ta och se dem någon dag. 
 
Tack för en rolig kväll, det här får vi göra om!
 Ingen vacker syn inne i växthuset

Det finns inte så mycket att göra åt saken, sommaren är över och så är också växthussäsongen. Ännu växer några chilin, paprikor och tomater, men resten är inte mycket att ha. Gurkorna ser inte ut att må så bra. Men det har kommit ovanligt många gurkor i år, så får vara glad över det. De större tomaterna har jag inte haft lika tur med, det tog för länge innan de blev färdiga. Den plantan har redan åkt ut då den var så möglig.
 
 
Borde ta tag i saken någon dag och kasta bort allt som är mögligt. Väntar tills det större växthuset är färdigt så man kan ha lite värme där inne. Inne i ett plastväxthus vågar jag inte elda några ljus eller ha något batteri. Blir bra med en liten kamin i det nya växthuset. Kanske jag kan odla där om två år, nästa sommar får jag nog ännu använda det här provisoriska växthuset.
 Lite höstfint

Otroligt vad utvilad jag kände mig fastän klockan bara var sju imorse då jag vaknade. Kunde kanske bero på att klockan var före elva då vi gick och sova. Inte ofta det händer. Skönt att slippa stressa nu på morgonen, bara ta det lugnt innan det är dags att fara på personalmöte. 
 
Har i flera veckors tid funderat om jag ska köpa några höstblommor eller inte. Förra veckan kunde jag inte hålla mig längre, köpte hem tre stycken ändå.
 
 
I år får det räcka med lite höst fint på och bredvid trappan, ute vid vägen får det bli tomt. Ja tomt är det ju nog nu då båda björkarna är nere. Den provisoriska postlådsställningen får räcka som pynt. Eller kanske det skulle passa med en blomma där ovanpå stubben...vi får se vad jag hittar på.
 
 Den sista björken

Denna vecka är det mestadels jobb som gäller. Har redan hunnit arbeta en natt. Är nu ledig en natt, sedan har jag natt igen onsdag till torsdag. Min enda lediga dag denna vecka är fredag. Igår före jag for till jobbet tog vi ner den sista björken ute vid vägen. Eller vi och vi, det var nog samma man som var hit förra veckan som tog ner den. Det gick smidigt och snabbt att få ner den. Jag stod beredd att filma, filmade lite, stängde av för jag trodde det ännu skulle ta en stund innan trädet skulle fällas, och så BRAK så damp trädet i marken. Typiskt! 
 
FÖRE:
 
 
Under arbetets gång:
 
 
EFTER:
 
 
Tyvärr blev det lite mörka bilder då jag fotade med telefonen. Ska ta bättre bilder på trädet med kameran bara jag kommer mig för. Den här björken var verkligen rutten, så tur att vi tog ner den annars skulle den nog säkert ha kommit ner av sig själv förr eller senare. 
 
Just nu orkar jag inte gå ut till vägen och fota, känner mig mör efter nattjobb och sedan 1½ timme på gymmet. Ska ta det lugnt en stund innan jag ska städa lite, vet inte när jag tvättade golven senast...någon månad sedan kanske. Ja smutsigt är det i alla fall. Dammsög igår, men borde ännu dammsuga övrevåningen. Någon har samlat sjuttioelva flugor på golven där uppe, vet inte om det är katterna som påbörjat en ny samling eller vem som radat ut dem, hehe. Har hoppat över dem i några veckor, men nu ska de bort. 
 
Hoppas ni har en bra fortsättning på dagen och veckan!
 Iskmo-Jungsund vandringsled

Det blev en lite längre promenad igår. Vi bestämde oss nämligen för att gå Iskmo-Jungsund vandringsled, dock inte hela rutten på 12 km, utan sammanlagt 8 km. Då vi kom fram till sportplan där vi skulle parkera, så var nästan hela parkeringen full med bilar. Tydligen många andra som hade kommit på samma idé. Det kändes varmt, så jag fick börja med att ta av mig en långärmad tröja och bara ha kortärmad innanför jackan. Sedan traskade vi iväg över stock och sten och upp för backar och ner för backar. 
 
 
Vi hade printat ut en karta så vi säkert skulle hitta rätt. Leden var dock så bra utmärkt så vi behövde ingen karta egentligen. Några gummistövlar behövde vi inte heller (som tur var), men det var nog vått och lerigt på många ställen. 
 
 
Efter två km kom vi fram till den första rastplatsen vid Strömssund. Där satte vi oss ner och åt vår medhavda matsäck. Skulle ha varit gott med grillad korv, men det får bli en annan gång.
 
 
Sedan fortsatte vi vår vandring. Mötte mycket folk efter stigen, sammanlagt kanske 20 personer, så stigen var vältrafikerad. Några älgjägare såg vi också samt en älg hund, men inga älgar eller älgflugor! Jag är faktiskt förvånad hur vi kan ha klarat oss utan att helst se en enda älgfluga på hela vandringen. Här hemma behöver man inte gå långt innan det fullkomligen kryllar av dem.
 
 
Efter ytterligare 2 km var vi framme vid Hallonnäs. Skrev våra namn i häftet som fanns vid informationstavlan. Här fortsatte leden vidare till Björnhällorna, men 8 km fick nog räcka för oss. Så vi vände här. Sedan var det bara att gå samma väg tillbaka. En annan stig skulle nog ha varit roligare att gå, men nu kunde vi ju vägen åtminstone. 
 
 
Svettiga men nöjda kom vi tillbaka till bilen efter ca 2 timmar och 15 minuter. Någon brådska hade vi inte haft. Roliga timmar blev det och efteråt var vi nöjda att vi kommit igenom hela leden. Kändes nog i benen att vi hade gått i skogen. Skulle kunna vandra i skogen varje dag. Njuter av skogens doft och den friska luften. Vill gärna hinna med någon annan vandringsled innan vintern är här, men vi får se.
 Inflyttningsfest

Igår jobbade jag morgontur. Då jag kom hem från jobbet bjöd Johnny på hemlagad hamburgare, utan bröd förstås. Det var riktigt smaskens och mätt blev jag!
 
 
På kvällen var vi bjudna till Anne på inflyttningsfest. Sammanlagt blev vi åtta personer som kom. Vi bjöds på en massa gott att äta och dricka. Det blev en riktigt rolig kväll! Hoppas du kommer att trivas bra i din nya lägenhet.
 
 Loppisfyndat i Kvevlax

Igår stod jag och köade tillsammans med många andra vid Kvevlax Uf. Vi väntade alla på att dörrarna skulle öppnas till lokalen och att helgens loppis skulle börja. I dagarna tre ordnas det nämligen lopptorg i lokalen. Jag blev förvånad över hur mycket billiga saker det fanns att fynda, till riktiga loppispriser. Efter en halvtimme hade jag gått min runda och sökte mig till kassan med famnen full av saker. Bästa fyndet var nog en jacka, både regn och vindtät. Jag har en svart-rödprickig från förr, men den är så stor. Den här var helt perfekt, inga "fladdrande ärmar". Den ser nästan rosa ut på bilden, men jag skulle säga att den är en blandning mellan röd och rosa. Den blev min för bara 8 euro. Jag har i flera månader spanat runt i butiker utan att hitta någon passlig, snål (ekonomisk) som jag är betalar jag inte hur mycket som helst för en jacka, så 8 euro var som hittat.
 
 
Hittade ett sällskapsspel också. Såg på motsvarande (dock nyare version) i Sverige i somras, det kostade 499 kr. Jag gav 6 euro på loppis, jippie! Nu är helgen räddad! Jag bara älskar frågesport. Att gissa årtal är bara så roligt! Kan ju till och med spela det här spelet själv om jag så vill, bara jag täcker över svaret.
 
 
Något annat nödvändigt jag köpte var en tröja. Jag har faktiskt 3 stycken liknande från förr, men alla har hål under armarna...kanske inte så konstigt då de alla säkert börjar vara 5-10 år gamla och jag använder dem både till vardags och till fest. Var kanske dags att köpa en utan hål.
 
 
En sista sak, som kanske inte var lika nödvändig, var en liten mjölkhink. Den köpte jag mest bara för att den var så billig. Dessutom tycker jag den är så söt.
 
 En septembertorsdag på Lillö

Igår blev det nästan en hel dag på Lillö. Åkte dit en 13 tiden och hem igen efter åtta. Precis då jag skulle gå ner till stranden och plocka havtornsbär kom solen fram, blev varmt så jag fick börja klä av mig några plagg. Plockade tills det inte fanns fler bär att plocka. Då jag skulle gå tillbaka upp till huset såg jag lite till sidan, där låg en lång slemmig sak, en HUGGORM! Usch då. Den försvann dock ner i riset. 
 
 
Då Johnny arbetat färdigt för dagen kom han också dit. Mamma lagade mat åt oss alla. Sedan blev det såklart en båttur också. Till sist blev det bastu, men inte heller denna gång gick det att ta sig ett dopp då det var så lågt vatten. Så värst lockade var det inte att hoppa i, i helgen var det 13 grader i vattnet så tror inte det var varmare än så nu heller. 
 
 Kvällspromenad

Igår kväll kände jag för lite frisk luft. Vet inte när vi senast tog en promenad här hemma, kanske på midsommar? Nåja, längesedan i alla fall. Hade varit till gymmet på förmiddagen, så kändes nog i benen att jag hade rört på mig, men ändå ville jag ut. Var riktigt skönt höstväder och det blåste inte ens. 
 
 
Vi gick till Målarbackan. På vägen träffade vi Mia med hundarna, roligt att träffa dej! Det var inte många hemma på Målarbackan, Fiffi välkomnade oss dock på trappan. Satte oss ner en stund och läste några tidningar innan vi promenerade hemåt igen. Vi hann inte gå hela vägen hem då vi mötte Johnnys föräldrar som hade varit på en konsert, hoppade i bilen och for på kaffe. Sedan fick vi skjuts hem, orkade inte gå samma väg tillbaka igen. 
 
 
Idag har jag en ledig dag, imorgon också för den delen. Nu blir det nog gymmet och sedan tänker jag åka till Lillö och plocka mera havtornsbär. Blir säkert en bra torsdag, ännu bättre bara solen skulle titta fram.
 En björk mindre

Igår kväll togs den ena björken vid vägen ner. Tyvärr missade jag allt då jag var på jobbet. Vi ville inte ta ner trädet själva då det fanns risk att det skulle falla ner över några el-ledningar. Därför hade Johnny tagit kontakt med en man som visste hur man skulle göra. Nästa vecka kommer han hit och tar ner björken längst ute vid vägen. Hoppas han prickar in en kväll då jag är hemma, för lite intressant är det nog med trädfällning, ibland går det ju inte som man tänkt. Den här gången gick det dock bra.
 
 
Lite sorgligt är det ju nog, jag tycker så mycket om gamla träd, speciellt björkar. Var samma sak då vi fällde ner den stora björken på Lillö för några år sedan, jag ville inte att den skulle tas ner. Hela utsikten kommer nu att förändras. Visserligen kan man plantera nya träd (vi har ju redan planterat ekar på andra sidan gårdsvägen), men under min livstid blir de nog inte sådär stora som björkarna var/är. 
 
 
Den var inte så rutten som man kunde ha trott.
 
 
Kommer att bli tomt utan björkarna och var ska vi nu lägga vår postlåda då björken ute vid vägen tas ner? Nåja, jag misstänker att Johnny snart har snickrat ihop någon postlådsställning, så något stort problem är det nog inte.
 
Får väl trösta mig med att vi får mera kvällssol nu.Grodan

Mamma köpte för något år sedan en groda på Köklot marknad som jag tyckte var så fin. Eller den var ful/fin. Precis som riktiga grodor alltså, de är ju inte speciellt söta de heller. Den grodan har fått sin plats på Lillö invid huset. Den smälter så bra in där.
 
 
Då vi var på marknaden i lördags så såg jag likadana grodor, jag funderade nog en stund om jag faktiskt behövde en. Kom fram till att jag såklart måste ha en då jag för en gångs skull stod framför en.
 
 
De är inte exakt likadana då man ser lite närmare på dem, men ganska självklart ändå då det är hantverk. Riktigt fin tycker jag att den är. Just nu får den pryda skåpet invid trappan, kan hända den flyttar på sig i vinter. Den klarar dock vintern utomhus bra, så något ställe hittar den nog säkert. 
 Köklot marknad och havtornsbär

Åh vad skönt med en hel eftermiddag då jag kan göra precis vad som helst! Eller rättare sagt, en eftermiddag då jag inte behöver göra någonting alls. Har varit hemma ungefär en timme på hela helgen, fullt upp med andra ord. Men en bra helg har vi haft ändå. Kom hem från Lillö bara en liten stund före jag måste fara till jobbet igår kväll. Nu har jag jobbat natt samt varit till gymmet och butiken. Äntligen får jag sätta mig ner i soffan och bara slösurfa. Ibland är det bra att komma ifrån datorn lite. Har ju visserligen telefon att surfa på, men går nog mest in på Fb med den, läser knappt några bloggar från telefonen. Man kan inte sitta klistrad framför telefonen då det inte finns något eluttag att koppla laddaren i. Jag tycker det är avkopplande att leva primitivt emellanåt, enda saken som är lite besvärlig är ju om jag behöver på wc mitt i natten på Lillö, då är man illa tvungen att ta ficklampan i handen och traska in i skogen till "tuppen", men än så länge har ingen björn ätit upp mig, hehe.
 
 
Hade egentligen tänkt åka på Stundars höstmarknad igår, men det blev Köklot marknad istället. Länge sedan jag besökt den marknaden. Köpte faktiskt en sak, men den saken får ni se en annan dag.
 
 
Spenderade som sagt hela gårdagen på Lillö. Mitt i allt då vi satt och åt såg vi en skarv som satt på "mattstenen". Nej, usch då, kom inte närmare säger jag!
 
 
En kort båttur hann vi också med fastän det blåste lite grann. Tre deciliter havtornsbär plockade jag också, måste plocka resten en annan dag, det tog ju så länge att plocka.
 
 
Men nu är det slut på helgen. Vardag och jobb igen. Dock har jag inte så mycket jobb denna vecka. Jobbade ju i natt, har natt igen tisdag till onsdag, sedan morgontur på lördag. Tror nog jag hinner få nog av att vara hemma, hehe, rastlös som jag är.Raclette och fullmåne

I fredags blev vi bjudna på raclette på Målarbackan. Fiffi och Julia var också med på ett hörn, men Fiffi tyckte inte att vår mat dög, så hon gick och fångade egen. Julia var lite snål, men hon fick nog hålla sig på avstånd.
 
 
Lördagsmorgonen började kallt, -0,5 visade termometern och det var frost på bilrutorna. Det var dessutom fullmåne och dimma. En fin morgon att köra till jobbet, även fast det var lite svårt att se var vägen var.
 
 Övernattning

Efter att ha jobbat 7-15 samt varit på Felicias 2-års kalas kom vi på att vi skulle fara till Lillö. Det var ju så fint väder. Dessutom ska jag först till nattjobb imorgon så vi blir här över natten.

 

 

Har just avnjutit en sen middag och nu ska vi spela lite Ticket to ride. Sedan blir det bastu i mörkret, eller rättare sagt i ljusets sken. Får se om jag vågar ta mig ett dopp också.

 

 

Hoppas ni har en trevlig lördagskväll!
En lyckad loppisrunda i Seinäjoki

I torsdags kom jag på den briljanta idén att åka på loppisrunda till Seinäjoki. Visserligen var jag väldigt trött efter bara 3-4 timmars sömn, men att sitta framför datorn i soffan resten av dagen kändes inte så lockande heller. Därför åkte jag iväg på en liten loppisrunda. Första stoppet blev i Ylistaro där jag som vanligt besökte loppisen som finns nära vägen. Där hittade jag två fina mumin dynvar.
 
 
I Seinäjoki åkte jag runt till fyra olika loppisar. Skulle nog ha funnits ännu flera att besöka, men det fick räcka för denna gång. Några små inköp blev det, men några stora fynd blev det inte. Måste faktiskt köpa något salt och ätbart att tugga på så jag skulle orka köra hem utan att somna. Tydligen hjälpte det nog för jag kunde hålla ögonen öppna, men det var nog just och just. 
 
 
Fyndade en muminmugg för 9 euro samt en bok för 1 euro. Har nog en sådan mugg från förr, men jag kan ju ha två. Boken köpte jag bara för att den var billig. Kan ju kanske läsa en godnattsaga åt Johnny, men han tyckte det var så tråkiga bilder i boken så jag får väl nog läsa den själv.
 
Ännu i höst skulle jag vilja ta en loppisrunda i Kokkola, är så sällan jag hinner besöka några loppisar där. Oftast åker vi bara genom staden påväg någon annanstans. Nästa månad har jag på känn att jag nog kommer att hinna till något loppis i Jakobstad, har ju redan inplanerat en Jakobstad dag med kompisträff. Dessutom åker vi förbi Björneborg nästa månad också, måste nog stanna vid något loppis där då också. Ja några loppisrundor i stan kommer jag säkert också att hinna med i höst. Månne jag sedan har stillat mitt loppisbegär lite, kanske.Överrasknings pynt på gården

Här om kvällen då jag jobbade så passade Johnny på att pynta gården lite. Han snickrade ihop några lådor samt tog fram några höstörar och en kabeltrumma. Vips så blev det så här fint!
 
 
Har ännu ett antal kabeltrummor som man kunde göra något av, men vet inte riktigt var de skulle passa. Tycker de är riktigt fina som bord, men inne i huset har vi redan möbler så det nästan svämmar över. Möjligtvis kunde man göra ett bord till terrassen, men det blir nog ett annat år.
 Lingontider

Använde upp alla lingon då jag lagade lingonremmar, 2014 års lingon om jag inte minns helt fel. Kanske inte jag plockade några lingon ifjol? Nåja, igår gick jag till skogs och plockade mera, tre liter blev det. Plockar dem färdigt rensade. Äger inte ens en lingonplockare, behöver ingen heller.
 
Finns nog mera lingon i skogen, men då de små otäcka älgflugorna alltid gör mig sällskap, så jag ville inte dra hem dem alla från skogen. Skulle de inte finnas skulle jag gladeligen gå omkring i skogen hela dagen. Påpälsad var jag, från topp till tå, blev nästan varmt i solen. Ändå kröp de små rackarna in under både jacka och tröja. Mygghatten hjälpte dock lite.
 
 
Lite blåbär och några kantareller hittade jag också. 
 
 
Idag blev det frissan efter nattjobbet, klippte topparna och fixade brynen. Hade tänkt åka till gymmet efteråt, men var för trött. Nu blir det nog lunch, sedan får jag se vad jag hittar på. Imorgon har jag en ledig dag, sedan blir det jobb hela helgen.
 Vardagslunch på Strampen

Det blev ju som sagt lunch på stan igår, men inte på vilket ställe som helst utan på Strampen. Vi kunde inte ha kommit på ett bättre ställe att luncha på. Själva stället är ju så mysigt. Hann också ta en kort promenad invid vattnet. Havet var spegelblankt, perfekt väder för en båttur.
 
 
Någon båttur blev det dock inte. Vi skulle ju luncha. Salladsbordet var välfyllt som vanligt och till huvudrätt tog vi båda Black angus filé. Till efterrätt blev det kaffe och pannacotta. Smaskens!
 
 
Tyvärr blev det en snabb lunch då jag skulle till jobbet, men hann nog njuta av atmosfären ändå. Vi fick ju ha stället nästan för oss själva då de flesta andra lunchgästerna kom då vi hade ätit färdigt. Här kan man nog luncha lite oftare, i alla fall då man vill lyxa till det lite. 
 Några måsten

Det finns vissa saker som jag undviker och skjuter upp hur länge som helst. Jag ogillar (snarare hatar) att ringa och prata med folk jag inte känner, typ ringa och boka tid någonstans. Nuförtiden går det ju ganska ofta att boka tid på nätet, SÅ BRA! Ändå har jag ibland svårt att få bokat vissa tider. Igår måste jag dock ringa till en löneräknare (eller snarare flera). Pulsen den ekade i huvudet och svetten den rann. Det blev ju inte bättre av att ingen svarade, jag fick ju upprepa samma procedur flera gånger om. Till sist skickade jag ett mejl, gick desto smidigare. Svar fick jag dessutom ganska direkt, så skönt, så var det problemet ur världen. 
 
 
Idag har jag tid till gynekologen. Inget jag direkt ser framemot, men vem gör nu det. Det tog x antal månader för mig att boka tiden, fastän jag inte behövde ringa något samtal. Usch vad nervös jag är, bläää. Men jag antar att det känns bättre efteråt. Hoppas det i alla fall. 
 
 
Synen har jag också tänkt kolla, ja åtminstone i tre års tid har jag tänkt boka en tid. Har jag fått bokat någon tid ännu? Svar nej. Så länge jag ser så är det väl inget fel. Fastän jag ibland tycker att jag ser lite dåligt, men jag inbillar väl mig (har ju ändå ett litet brytningsfel att skylla på). Jag kan ju inte påstå att synen blivit sämre på tre år heller.
 
Nu får det dock vara färdigt med tidsbokning för denna månad. Några biljetter till några evenemang borde jag dock köpa, men det är inga problem, behöver ju inte tala med någon för att göra det, hehe. Tur att det finns internet. Nu ska ni inte tro att jag är riktigt folkskygg heller. Nog kan jag prata med folk om jag vill, men visst, lite blyg har jag alltid varit och kommer alltid att vara. 
 
Såna funderingar har jag idag. Efter besöket till Mehiläinen är jag ledig i 1 ½ timme innan jobbet kallar, kanske det blir en lunch på stan? Jobbar 9 timmar idag, imorgon har jag natt. 
 
Nu hoppas jag vi får en solig och varm vecka!
 Fyndat i Vapenbrödrabyn

Igår var vi alltså på loppis till Vapenbrödrabyn. Det är minsann inte varje dag man kör omkring där. Det fanns inte så mycket att se (förutom en och annan plåtbeklädd figur), men vi körde ändå runt till varje gård som var med. Dessutom ordnades loppis i en park också. 
 
 
Vi visste att det inte skulle vara något super intressant gårdsloppis, de bästa är ju ändå ute på "landet". Ibland förstår man inte varför folk stället upp och säljer då de står där med några klädesplagg och några enstaka porslinsfigurer eller leksaker. Men var och en med sitt. Oberoende så fyndade jag faktiskt en sak, eller flera saker, jag fick nämligen två blommor på köpet. 
 
Jag köpte en symaskin för 10 euro. 
 
 
Fick dessa två begonior på köpet.
 
 
De som sålde symaskinen berättade flera gånger att remmen är av, den måste alltså först fixas innan det går att sy på maskinen. Ja, jag har då inte tänkt sy, hur kunde de tro något sådant. Hann knappt hem med symaskinen innan jag hade tagit loss symaskinen från bordet och skruvat loss bordsskivan från underredet.
 
 
Vi har ju faktiskt en ganska snarlik symaskin i uthuset, men på något vis har jag inte velat ta "sönder" den fastän den är lite skamfilad. Nu kunde jag med gott samvete plocka isär den här maskinen. 
 
Spolade av underredet med vatten, sedan putsade jag med terpentin. Idag borde jag inhandla lite vit färg, sedan är tanken att underredet ska bli vitt. Någon bordsskiva vill jag förstås också ha på bordet, men har ännu inte kommit på hurudan jag vill ha. Bordet ska stå utomhus så något som håller är ett måste. 
 
Äntligen har jag kommit igång med symaskinsprojektet som jag tänkt i flera flera år. Fastän det säkert är "ute" med såna här bord vid det här laget så vill jag ha ett ändå. Huvudsaken det blir som jag tänkt, eller i alla fall något ditåt. 
 Lördagskväll och söndagsmorgon

Äntligen en ledig dag! Men var är den utlovade solen? Nåja det är åtminstone inte så kallt ute. Igår blev det en 9 timmars arbetsdag, sedan åkte vi direkt på mat till Målarbackan. Var dimmigt och grått väder, men 17 grader ändå så vi kunde sitta ute i paviljongen och äta. 
 
 
Efter maten spelade vi lite Ticket to ride också, jag vann!
 
 
Idag ska vi åka på gårdsloppis till Vapenbrödrabyn. Är ca 15 hus med så borde inte ta hela dagen. Skulle nästan vilja åka en sväng via combo också, men vi får se. 
 Resfeber och kommande resor

Den här årstiden tilltar min resfeber. Skulle vilja åka överallt! Skulle jag ha tid och råd skulle jag väl vara på resande fot hela tiden, men det är kanske inte riktigt möjligt. Nu har jag åtminstone bokat in oss på en kryssning i oktober, bara en sån där 23 timmars kryssning till Stockholm, behöver inte vara mera än så för att få stillat mitt resebehov litegrann. Egentligen skulle ju inte en kryssning i Karibien sitta helt fel heller, det är bara prislappen det är fel på, hehe. 
 
 
Gissa vad jag ser framemot att få göra på resan...spela bingo såklart! Haha, nu låter jag säkert som en gammal tant, men jag har alltid tyckt om att spela bingo, så länge jag kan minnas. Får nu bara hoppas att de faktiskt har bingo på båten då vi åker över, annars blir jag lite sur. 
 
Före julen har vi funderat att vi ska åka över till Umeå, sova en natt på hotell och besöka nya Ikea varuhuset. Vi gör inte om misstaget att åka på en dagskryssning som vi gjorde i oktober ifjol, vet inte när jag senast varit så stressad. Att ta bilen på båten kostar förstås mera än att inte ta med den, men det är ju så behändigt att röra sig runtomkring i staden då, får se hur vi gör, tar vi bilen med eller inte. 
 
 
Vårens reseplaner är också pågång, men vart det bär av vet vi inte ännu. Någon båt har vi inte tänkt åka med då, istället funderar vi på att ta flyget någonstans lite längre bort än till Sverige. 
 Whiskas som byggnadsinspektör

 
För några dagar sedan var byggnadsinspektören på plats i det blivande växthuset. Ja Whiskas alltså. Nästan varje dag är hon där och ser vad som händer. Hittills har hon inte haft något att klaga på, hehe. 
 
Idag blir det gymmet och sedan kvällsjobb. Imorgon jobbar jag till klockan 17, sedan äntligen ledig efter 6 dagars jobbvecka. Nåja, kan ju inte bara vara ledig hela tiden heller.
 
Hoppas ni får en bra fredag och en bra start på helgen!
 Röda och söta

Det kom ju inga mängder av jordgubbar i år. I slutet på augusti satte dock den andra jordgubbssorten igång att blomma för fullt. Håller det varma vädret i sig så hinner förhoppningsvis många av blommorna bli till jordgubbar. Den första frostnatten har ju tyvärr redan varit här, men som tur frös inget bort. Det behöver ju inte bli riktigt så kallt om nätterna ännu tycker jag. Hittills har september visat sig från sin soliga sida, skönt med soliga dagar efter augusti som regnade bort. 
 
 
Man blir ju helt enkelt på gott humör då man hittar en röd och söt jordgubbe att sätta tänderna i. Smaskens!En örn och havtornsbär

På söndag morgon vaknade vi pigga och utvilade på Lillö, tänk att man kan sova mycket bättre på en luftmadrass än hemma i sängen. Borde kanske börja sova varje natt på luftmadrassen...eller köpa nya madrasser till sängen (fastän de inte är så värst gamla).
 
Vi avnjöt en lång frukost, skönt att inte ha bråttom någonstans. Lite senare hoppade vi i båten och åkte iväg. Det blåste lite mera än föregående dag, men det gjorde ingenting. Tog en tur runt Gräsbådan, hade inte kört runt den med vår båt förut. Såg en örn, men den ville inte komma med på bild, därför blev fotona så suddiga, men nog ser man att det är en örn i alla fall.
 
 
Sedan körde vi till Stortjärubådan och tog iland där. Hör till att jag ska gå runt ön åtminstone en gång varje sommar. I juni rodde jag dit, men då gick jag bara en bit in på ön, så nu var det nog hög tid att gå runt hela ön. 
 
 
Det blev så varmt att hoppa från sten till sten så svetten den rann. Det höll tydligen på att bli en varm dag. En hel del havtorn ser det ut att komma i år, men denna gång passade vi bara på och åt några. Det är så pickigt att plocka dem och så tar det så länge. Rönnbär fanns det också gott om.
 
 
En fin "installation" av strandfynd passade Johnny på att göra på stranden. Undrar hur många som stannar och tittar lite närmare på den.
 
 
Resten av dagen tog vi det bara lugnt, solade och åt god mat. En riktig sommardag fastän det var september. Hela 19-20 grader visade termometern i skuggan.
 
 
Ännu lite bastubad fick avsluta den perfekta helgen. Ja och så blev det förstås en glass på Bernys.
 En perfekt lördag

Efter loppisracet i lördags for vi hem med våra inköp. Sedan en sväng via Västervik för att gratta Jens som fyllde 20 år! Sedan åkte vi därifrån direkt till Lillö. Sådär passligt började det ju förstås regna. Regnade dock bara en liten stund, sedan lyste regnet med sin frånvaro resten av helgen. Efter en dag på språng var vi vrålhungriga så vi fixade till lite mat direkt vi kom dit. 
 
 
Till efterrätt blev det varsitt sött nalle kex som Johnny köpte på loppisracet. Riktigt goda var de!
 
 
Någon båttur hade jag inte haft några förhoppningar om att kunna ta denna helg, det skulle ju regna. Men eftersom solen sken och det inte blåste så hårt så var det bara att hoppa i båten och åka iväg. Klockan hann bli ganska mycket innan vi kom oss iväg.
 
 
Denna kväll åkte vi till en ö vi inte varit till förut. Var riktigt spännande!
 
 
Vi gick runt till andra sidan av ön. Där såg vi ett stort sjömärke. Trodde inte det var så där stort i verkligheten, de ser så småa ut från havet.
 
 
Efter den mysiga båtutfärden blev det bastubad i mörkret. Tog mig också ett dopp! Inte varje dag man badar i mörkret.
 
 Lingon och blåbärsremmar

I fredags testade jag på att laga blåbärs och lingonremmar. Perfekt fredagsgodis! Receptet hittade jag i Vasabladet, men de i sin tur hittade receptet HÄR. Det enda man behöver är följande:
 
  • 7 deciliter lingon (eller andra bär)
  • 3 msk Agavesirap (eller annan sötning)
  • 2 tsk Chiafrön (eller 1/2 tsk Fiberhusk)
Häll bären i en kastrull och låt dem sjuda tills de är riktigt mjuka och helt mosade. Pressa sedan bären genom en finmaskig sil ner i en skål, pressa på med en sked så du får ut all vätska.
 
I detta skede hade jag svårt att veta vilken del av bären jag ska använda till remmarna, vätskan eller "skalen", men det är alltså själva vätskan du ska använda till remmarna. 
 
Blanda ned agavesirap eller annan valfri sötning i skålen och rör till sist i chiafrön. Använder du fiberhusk så vispar du ned lite i taget så att det inte bildas klumpar. Lägg i mer sötning om du tycker att smeten är för sur. 
 
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper (om du vill kan du smörja in bakplåtspappret med lite kokosolja först, då är det lättare att ta loss remmarna sedan). Bre inte ut smeten för tunt och bre inte ut till kanterna på plåten. 
 
Sätt ugnen på 50-55 grader och låt plåten vara inne i ca 4 timmar. Öppna luckan ibland för att få ut fukt, då torkar remmarna snabbare. 
 
Jag använde mer än 7 dl lingon till mina lingonremmar, därför blev plåtarna fulla. Dessutom blev remmarna färdiga först efter 6 ½ timme i ugnen. 
 
Bred alltså inte ut smeten till kanterna om du bara använder 7 dl bär. Vill du använda mera bär så att plåten blir helt full, förbered dig på att de ska vara inne i ugnen längre än 4 timmar.
 
 
Då smeten torkat tog jag ut plåten och skar remmar i önskad längd. Gick hur lätt som helst att få bort dem från bakplåtspappret. 
 
Kan dock inte rekommendera er att laga blåbärsremmar. Antar att blåbär innehåller för mycket vatten för att detta recept ska lyckas. Smeten blev helt enkelt för tunn och rann bara ut till kanterna hela tiden. Några remmar fick jag dock ihop efter mycket möda och besvär.
 
 
Rönnbär ska tydligen också gå bra att laga remmar av. Det skulle vara kul att smaka någongång!
 
 
 Loppisrace i Sundom 3.9.2016

Hela 60 gårdar hade anmält sig till årets loppisrace i Sundom. Lite väl många ställen om man frågar mig, skulle ju ha varit roligt att hinna åka runt till alla gårdar. Vi kom oss iväg först lite efter klockan tio, men vi hann nog med flera ställen ändå. Dessutom tänkte vi inte spendera hela dagen ute efter vägarna. Det var bra väder och solen den sken. 
 
 
Johnny fyndade faktiskt inga Kalle Anka denna gång, utan två yxor för en billig peng, två bockar att köra upp bilen på samt en potatissprätt. Den sistnämnda saken köpte han dock inte åt sig själv. Jag hittade en fin flaska för 1 euro, ett tomtesnapsglas för 50 cent (har likadana från förr), en klänning för 2 euro, två arabia muminglas för 4 euro styck samt en hel hög med servetter samt några knäckformar för hela 0 euro. 
 
 
Var nog det bästa loppisracet på länge! Roligt då det inte bara var jag som gjorde fynd. Cirka 25 ställen åkte vi till, sedan var vi nöjda och belåtna med vår loppisrunda och kunde åka vidare hemåt igen.
 Fredagskvällen, en bra start på helgen

På fredag kväll bestämde vi oss för att ha en liten kräftskiva, bara vi två. Ja Molly och Whiskas var också med på ett hörn. Dessutom testade jag att laga blåbärs och lingon remmar hela dagen/kvällen/natten, men mera om dem en annan dag. Innan vi kunde sätta oss ner och avnjuta de delikata kräftorna tyckte Johnny att gräset borde klippas, så då gjorde han det fast det till sist blev ganska mörkt så han inte såg var han hade klippt.
 
På bilden nedan kan ni också se att det inte är så mycket kvar att mura, nu ska "bara" väggen bakom kaminen muras upp. Till vänster där ni kan se ett rör inmurat i väggen, där ska kaminen stå.
 
 
Ett helt paket med kräftor vräkte vi i oss, ja det gick nog snabbt att äta upp dem alla för det var ju så gott!
 
 
Lördagsmorgon började lite stressigt då vi skulle iväg på loppisrace, men vi kom oss iväg till sist. Lite senare idag får ni se vad jag köpte på racet. Dessutom tillbringade vi resten av helgen på Lillö så har en del bilder att gå igenom. Blev en riktigt bra helg igen!
 De senaste muminsakerna i hyllan

Jag samlar ju på muminmuggar. De flesta har jag bara 1 st av. De som inte tillverkas mera använder jag inte, OM jag inte har en dubblett. I torsdags köpte jag därför en till "muminhuset" mugg eftersom jag bara har en från förut. Nu kan jag spara en och använda en. Så bra! 
 
 
Några muminglas hittade jag också, direkt jag såg dem visste jag att de skulle jag ha. Hade ju inget av dem från förut och iittala glas är ju inte direkt "pilipali" glas heller. 
 
 
För en tid sedan då jag var till Anttila så köpte jag ju en muminsked. Det var den här Lilla My skeden.
 
 
Köpte faktiskt två muminglas till igår på gårdsloppisen i Sundom, men de får du se en annan dag. 
 Förra veckans loppisrunda

Har helt glömt bort att visa förra veckans loppisinköp. Några stora fynd blev det inte, men lite småsaker. Gick i lugn och ro igenom Combo, nästan 3 timmar tog det! Mest nöjd är jag med byxorna som jag köpte för 5 euro. Jag tyckte de såg så bekanta ut, det visade sig att det var exakt likadana som jag hade på mig, samma storlek dessutom. De jag hade på mig hade jag betalat 25€ för, så gissa om jag blev glad då jag hittade ett par till för bara en femma. 
 
 
En fin vit korg hittade jag också, 2,80 tror jag den kostade. Just nu får den fungera som äppelkorg.
 
 
En liten söt skål som bara kostade 1 euro kunde jag inte motstå. Satte ett höstljus i skålen, men passar nog perfekt som godisskål också.
 
 
Hela loppisrundan fick jag gå runt och intala mig själv att jag behöver inte den där muminmuggen, jag behöver inte den där muminskålen osv. Det lyckades faktiskt även om jag nästan tänkte köpa en mugg, men lade den tillbaka på hyllan. Den var ju väl dyr.
 
Efter shoppingrundan på stan i torsdags gick det inte lika bra att övertala mig själv att jag inte behövde fler mumimgrejer, jag kom ändå hem med ett flertal. Kan dock tillägga att de alla var på rea, så jag bara måste ju köpa dem. En del av vad jag köpte får du se imorgon.Just nu

Testar att blogga med min nya telefon. Får se om det lyckas då jag är så van att blogga på datorn :).
Nu ska vi mysa i höstmörkret och äta kräftor här ute, ska bli gott!

 

 Fazers café och några provdockor

Igår kände jag för en kväll på stan, så då blev det så. Direkt vi hade ätit middag for vi iväg. Skulle förstås ha varit billigare att stanna hemma, men hittade flera presenter samt några presenter åt mig själv också. Några med mumintema...vad annars, hehe. Inga dyra saker dock. Det var så varmt inne i alla butiker så vi blev sugna på något gott att dricka. Kom på att vi aldrig varit till Fazers café invid torget förut, så vi gick dit. Var nog förberedd på dyra priser, och jo, dyrt var det. Ändå kostade vi på oss varsin kall kaffe samt EN kakbit. Egentligen skulle vi inte ha behövt någon kakbit, men tyckte vi kunde ta en då vi nu en gång var där. Bara kakbiten kostade nästan lika mycket som en BigMac måltid, alltså något på 6 euro. Kaffedryckerna var inte heller de billigaste, men goda var de. Om jag besöker cafét igen kan jag säkert köpa en kaffe, men skippar nog kakbiten. 
 
 
Inne på Anttila såg vi några såna här filurer (ursäkta den "snuskiga" bilden), saknar du en docka i full storlek så passa på och köp. Lite väl dyra tyckte jag dock att de var, jag klarar nog mig utan en sån. Nästan så att de såg lite skrämmande ut. Några mindre dockor av tyg fick man för endast 10 euro.
 
 
Blev en riktigt lyckad kväll på stan, även om jag fick huvudvärk till sist. Två nätters jobb hade nog gjort sitt, var skönt att fara hem igen och sätta sig i en varm bastu.
 
 En runda i den egna skogen

 
Nu är två nätter på jobbet över för denna gång. Är L E D I G resten av veckan, så skönt! I måndags tog jag och Whiskas en runda i skogen, kan hända det blir en runda lite längre bort idag. Johnny vill att jag ska plocka lite lingon! (ingen av oss äter knappt lingon). Av lingonen ska det sedan bli nyttiga godisremmar. Skulle vara intressant att testa att laga såna så får se om det blir en tur till lingonskogs.RSS 2.0