Småkakor i mängd och massor

Det tänkte bli bråttom att hinna baka till jul. Ja några limpor, julgodis och liknande har vi inte hunnit med (finns ju i butiken dessutom). Men Wilma bakade flera satser med småkakor som hon gav bort i julklapp. Hon var riktigt duktig ❤️.



Det blev några maskar, sniglar och bokstäver också. Men de flesta flöt ut och blev till platta kex ändå 😍. Smaskiga blev de!




Julfest vid dagis

Julfesten blev av. Till sist. På tredje försöket. Två gånger blev den uppskjuten pga av att så många barn på dagis var sjuka. 

Vi började som ifjol, med att gå en mysig runda i skogen. 17 frågor skulle vi svara på. Wilmas fammo och faffa fick också vara med.

 
Sedan bjöd dagisbarnen på lucia och sång. Det bjöds på glögg och pepparkakor. Wilma var en riktigt fin pepparkaksgubbe 😍.
 
 
Jag som trodde att hon talat om att hon ville vara pepparkaksgubbe på Lucia. Ja, som hon dessutom missade på dagis då hon var sjuk. Det kan ju nog hända hon skulle ha fått vara pepparkaksgubbe då också, men var nog julfesten hon menat tror jag. Men det skulle vara en överraskning till föräldrarna, så hon har ju inte sagt att hon skulle klä ut sig på julfesten ✨️. Nöjd var hon i alla fall ❤️. Och en fin julfest blev det 🎄.





Julvandring vid Sommarö fortområde

Ifjol tänkte vi åka på evenemanget, men kom oss inte iväg. I år blev det äntligen av, fastän Wilma inte var 100% frisk. Men antibiotikan hade nog börjat göra sitt så hon orkade bra. Den första vi mötte då vi kom fram var jultomten, han bjöd på godis. Sedan vandrade vi ca 800 meter ner till stranden i skenet av marschaller. 


Nere vid stranden bjöds det på korv. Det var tur det för annars skulle jag nog inte ha orkat tillbaka, jag var vrålhungrig 😅. Kom ju direkt från jobbet. Till och med två korvar fick man 😋. Wilma grillade marshmallows också.
På tillbaka vägen hittade jag ett utedass, det var också tur 🤣.


Där vi startade vår vandring fanns det roliga saker att göra och se på. Aava Kertun Kotitila var där med några getter, ankor och alpackor. Wilma tyckte ankorna var roligast.


Man fick måla i snön också och laga snöskulpturer. Ja det sistnämnda gick ju utmärkt i det regniga vädret. 


En riktigt rolig kväll blev det och vi kommer gärna igen nästa år 🙂.






God Jul

Nu är det jul här i vårt hus...Granen kom in den 11.12, men blev färdig klädd först den 14.12. Måste säga att jag är riktigt nöjd med årets gran. Tur det för den var inte billig 🙈😅. Åkte först till Rusta. Där hade de nog helt ok danska granar, men de finska. Ja undrar nog vem som ville köpa dem. Årets gran hittade vi istället utanför Citymarket.
 
 
Wilma ville förstås vara med och klä granen, så vi hjälptes åt.
 
 
I år fick pärlorna komma i granen igen. Några röda bollar hittade dit, men mestadels blev det nog den lite ljusare färgskalan. Wilma tyckte granen var färdigt klädd då vi inte ens var halvvägs, så jag fick sätta dit de sista bollarna samt det sista glittret. 

Ikväll har vi firat jul hos Wilmas mommo, en dag för tidigt. Jag jobbar kväll imorgon på julafton och sedan morgon både juldagen och annandagen. Det var min tur i år. Så i år firar vi julafton tre dagar i rad, vad är nu bättre än det 🎅.
 
 Önskar er alla en riktigt God Jul! 🎄✨️





Jul på Lillö

För några helger sedan åkte vi till Lillö för att kolla läget. Det var lite väl kallt för att sova över, men vi julpyntade lite ändå 🎄. Det hör ju till. Något strykjärn hade vi inte så fick nöja mig med en skrynklig duk på bordet 🙈😅.


Lite lek i snön blev det också.


Fint vinterväder var det denna dag. Wilma funderade om man kunde gå på isen. Men nej, det kunde man inte. Får se, kanske vi kommer oss ut på isen och pilka i vinter. Har mina förhoppningar, men det beror mest på isläget och hur jag jobbar ☃️.





Veckorna före jul ✨️

Jag hade nästan förväntat mig att vi skulle bli sjuka direkt efter Stockholms resan, men vi klarade oss nån vecka. Wilma fick samma flunssa som alla andra på dagis. En seg hosta har hon ännu. Natten till lördag blev hon gnällig och klagade över sjukt öra. Så på lördagen då jag var på jobbet åkte hon och Johnny till akuten. Det var som väntat, öroninflammation. Så det blev en antibiotika kur och värkmedicin. 


Vad har vi annars pysslat med de senaste veckorna då? Ja förutom jobbat då. Dagisjulfesten blev uppskjuten flera gånger, så jag har fått byta två kvällar till morgonturer, så idag känns det som om jag knappt sovit något på en vecka 😵‍💫.


En helg var vi på marknad till Koskö. Kom därifrån med goda syltgrisar 😋.


Vi har bakat pepparkakor. Skönt att ha färdig deg bara att ta fram ur frysen. Wilma blev nöjd och pepparkakorna goda. 


Lite julshopping blev det på samma gång som vi var in till stan för att se på jultomtens tåg.


Det här loket hade de svängt fel väg, skulle nog ha sett bättre ut om det varit rätt väg. Varför de svängt på det kan man ju undra.


Johnny har lagat två fina paket att ha under granen 🎁 😍.


En söndag var vi på tomtegröt och badminton till fd skolan i Veikars. Lite lek på dagisgården blev det också.


Kalla dagar har vi haft och här var vi ute en stund just före febern slog till på kvällen.


Så här före jul är det ju en hel del man vill få gjort. Även i år går man och funderar över om man ska hållas frisk från corona över jul. Det finns ju överallt just nu och dessutom har jag blivit exponerad från flera håll så är väl nog bara att hålla tummarna 👍.

Någon storstädning blir det inte här. Jag ska ju ändå jobba alla tre juldagar. Nyåret får jag vara ledig ✨️. Nej nu måste jag nog fortsätta med julstöket 🎅.





Stockholm i juletid

Från Skansen tog vi sedan spårvagnen till centrum igen. Steg av lite tidigare och promenerade genom den julpyntade staden. Förstås måste vi se NK:s julskyltfönster, de var häftiga. 





Inne på NK satt plötsligt jultomten. Ingen kö var det till honom heller, så Wilma passade på att ta en bild med honom. Önskelistan satte hon i hans brevlåda 🎅.


Sedan blev det pizza inne i Gallerian. Innan vi tog tåget tillbaka till hotellet hann vi med lite shopping också.


Följande morgon checkade vi ut från hotellet. Tog bilen till Skärholmen och hoppade på tunnelbanan till centrum igen. 


Det blev shopping på Drottninggatan. På Åhléns hittade vi jultomten 🙂.


Gick över till Gamla stan på julmarknad. Det var lördag eftermiddag så där var det trångt om saligheten så man såg inte så mycket av vad de sålde. Wilma metade lite och fick godis, sedan var vi nöjda med dagen och begav oss till tunnelbanan igen.






På kvällen var det dags att ta båten hem igen. Kände nog att vi kunde ha varit några dagar till i Stockholm. Där finns ju så mycket att se.

På båten blev det lek i lekrummet och lite shopping innan vi sökte oss till hytten för lite sömn. Denna natt sov jag på en madrass på golvet då ingen av oss ville sova i nån övre säng. Måste säga att det var ett bra beslut och knappast sista gången jag sover på golvet. Sov betydligt bättre än i en högsäng som man knappt kommer upp i och så behövde jag inte ligga och vara rädd för att ramla ner 😅.



Vi kom tidigt iland i Åbo. Åt frukost på Abc. Körde runt lite så Wilma fick sova lite till. Sedan blev det bad på Caribia. Lite besvikna blev vi då det inte kom några bubblor i bubbelbadet, samt att ute bassängen var stängd. I dessa spartider så förstår man ju nog att de vill spara, men någonstans kunde det ju ha stått att läget är som det är. Dyrt var det dessutom, så vet inte om det var värt 63€ för oss alla tre. Ångbastun var dock som vanligt bäst.


Efter ett par loppisbesök (ja vad trodde ni annars), så kunde vi börja köra hemåt igen. Tänkte nästan inte ha tid att äta någon mat, men till sist då vi både simmat och varit på loppis och kört en bit utanför Åbo så hittade vi äntligen ett matställe. Så då vi åt vår lunch var klockan nästan 16 😅. Så går det då loppisarna stänger så tidigt och man måste prioritera dem framför mat 🙈. Det blev en lång väg hem, speciellt den sista biten då Wilma var både trött och hade tråkigt. Men hem kom vi oss till sist 🙂.






Skansens julmarknad 2022

Wilma vaknade tidigt den här fredagsmorgonen. Dessutom hostade och snörvlade hon lite, så hann tänka att får se vad det här blir för en dag. Nåja, vi hann se lite på julkalendern och andra barnprogram på telefonen innan det var dags att gå och äta hotellfrukost.
 
Efter frukosten tog vi pendeltåget in till Stockholm city. Därifrån fick vi ta bussen (egentligen skulle vi ha tagit spårvagn men det fanns för tillfället för få vagnar så blev buss istället.) Vi steg av utanför SKANSEN. Målet med vår resa var ju förstås Skansens julmarknad. Tror det var tredje gången gillt för mig. Men första gången för Wilma (om man inte räknar 2017 då hon fanns i min mage 💗). 
 
 
Föregående vecka hade de haft mycket snö i Stockholm. Nu fanns det inte mycket kvar, bara några snövallar och snöhögar visade hur mycket snö de verkligen hade haft. Det var snarare lite grått och någon plusgrad. Lerigt blev det om fötterna på vissa ställen. Så lite mera juligt väder kunde man ju ha önskat sig, men allt kan man inte bestämma 😊.
 
 
Wilma hade från början siktet inställt på pysselhuset. Så att säga att vi skulle se en massa annat före var ju lättare sagt än gjort. Men en snabbvisit in till glasblåseriet blev det. En pepparkaka köpte vi efter vägen och sedan såg vi äntligen Pyssel skyltarna som vi kunde följa vägen fram. Var ju bäst att få pysslet "ur världen" så vi kunde se julmarknaden sen.
 
 
Wilma ville laga en smällkaramell, den blev riktigt fin! Men hann inte ta något foto av den just då (men den som väntar så får säkert se den här framöver). 
 
 
Då vi pysslat färdigt gick vi ett varv genom julmarknaden, köpte lite smått och gott. Åt en god älgklämma. 
 
 
Besökte Seglora kyrka och lyssnade lite på orgelmusik också. Kanske mest nog för att värma oss (mig). Var väl bara jag som frös. Wilma fick inte ta in sin slickepinne i kyrkan så hon blev lite sur då hon måste sätta undan den.
 
 
Då vi värmt oss en stund kunde vi fortsätta längre in på Skansen. Gick till "Lill skansen". Där inne fanns det ställen för barn att leka på samtidigt som där fanns många olika slags djur som sköldpaddor, kaniner, ormar, katter m.m. 
 
 
Utomhus såg vi också en del djur, men vi gick inte runt hela Skansen, så vi missade nog några. T.ex. björnarna sov ju. Sälarna var roliga att se på.
 
 
Vandrade vidare, såg fina hus. Var in i några där det berättades någon historia. 
 
 
Till sist kom vi fram till Galejan, tivoliområdet på Skansen. Så här står det på Skansens hemsida om Galejan: "Galejan har tillhört Skansen sedan 1901. Här finns ett tivoli med karuseller, lotterier och fiskdamm som fortfarande ser ut som det gjorde på 1940-talet. "
 
 
Klockan närmade sig stängningsdags när vi kom oss dit, var inte många andra människor i farten där. Trodde nästan att de stängt, men till sist såg vi personal och Wilma kunde åka i flera karuseller.
 
 
Till sist blev det en snabb visit till huset bredvid, Baltic sea center. Där fanns maneter, fiskar och en massa annat att se, uppleva och lära sig, men som sagt, klockan var mycket, så vi gick bara snabbt igenom huset.
 
 
Då klockan var 16 tackade vi för oss och var säkert bland de sista som gick ut genom portarna denna dag. Något snörvlande och hostande såg vi inte skymten av desto mera som tur var. Och alla ben orkade gå runt Skansen. Den yngsta skulle nog säkert ha somnat direkt efteråt om vi haft bilen med oss, men nu tog vi spårvagnen därifrån så var ju lite spännande. Tror nog det blir Skansen sommartid inom en snar framtid. Känns ju som att vi inte hann med allt fastän vi nog hann med tillräckligt på fem timmar😊.
 



Båtresa, bingo och ett lyxigt hotellrum

30.11 körde vi ner till Helsingfors, därifrån tog vi båten över till Stockholm. Bilresan ner gick bra, Wilma underhöll sig med pysselböcker och plattan. Det blev en kort paus vid Juustoportti och sedan matpaus nära Tavastehus. Ett kort loppisbesök hann vi också med utanför Helsingfors innan vi steg på båten 🙂.
 
 
På båten lyxade vi till det och åt god julmat vid buffén. Wilma trivdes också bra i bollhavet.
 
Lite senare passade vi på att spela bingo och lite andra spel. De har ju inget bingo om man åker nattbåt från Åbo, men nu åkte vi ju från Helsingfors och båten gick redan 17.00. Glad blev åtminstone jag då jag såg att det ordnades bingo 😀.
 

 
Wilma tyckte också det var roligt att spela 😀. Bäst var det då hon hittade siffrorna själv ❤️. 
 
 
En god natts sömn blev det då vi inte behövde ha någon brådska. Dessutom hade vi en lite bättre hytt med dubbelsäng och högsäng.
 
Följande morgon åt vi frukost i buffén. När har vi gjort det senast? Det är nog många år sedan. Minns inte ens. Men vi hade ju inte bråttom, båten kom iland klockan 10. Innan vi steg av hann Wilma träffa Ville Viking och vara med i en tävling i lekrummet 🙂.
 
 
Då vi kom iland åkte vi raka vägen till Kungens Kurva där vi rundade de vanliga butikerna samt Ikea. Lite godis måste vi ju också köpa 😉. Vi hittade lite julklappar, fyndade på loppis och åt både på Ikea och Skhlm. Först sent på kvällen kom vi oss fram till hotellet i Älvsjö.
 
 
Det var inget litet hotellrum, det var TVÅ! Eller ett familje rum var det väl. Visste nog vad jag bokat, men visste inte att det skulle vara dubbelsängar i båda rummen. Riktigt lyxigt. Wilma fick ha eget rum, förstås valde hon det större 😃. Det var inte dyrt fastän vi bokat familjerum, ca 100€/natt, så slapp ju billigare undan än om vi skulle ha bokat ett litet hotell rum inne i city. Dessutom låg hotellet nära pendeltågsstationen.
 
 
Följande morgon vaknade vi till en spännande dag, men mera om det i nästa inlägg.
 
(Det här inlägget har jag försökt skriva i en veckas tid, men blogg.se har något problem så får det inte att fungera på telefonen, Fick till sist ladda alla foton till datorn och gå in där och skriva, då fungerade det. Får hoppas de snart har fixat så det går att ladda upp inlägg via telefonen också.)
 



Lillajulshelgen

Det blev en spännande lördagsmorgon. Vem skulle få alla paketen som låg under granen? De flesta var nog åt Wilma 🙂. 


I paketen fanns bl.a. en julkalender, saker att hänga i granen och några pysselböcker.


Sedan var det dags att åka på julmarknad. Denna gång åkte vi till Malax. Det ordnades nog marknad på andra ställen också, men kunde ju inte börja åka runt hela Österbotten 😅.


Wilma fick rida på en ponnyhäst också 🦄.


På väg till Wilmas mommo kom jag på att de hade "En dag på brandstationen" på olika brandstationer, så vi svängde in till Dragnäsbäck. Där var det full rulle, mycket folk och mycket intressant för barnen. Bättre evenemang än jag hade trott. Wilma fick sitta i en brandbil, plåstra om gosedjur, "släcka en brand" med riktigt vatten, se på hur det går om man häller vatten på en kastrull med fett som brinner och hitta ut ur ett "rökfyllt" rum. Dessutom bjöds det på grillkorv, saft, glögg och pepparkakor. Vi kommer gärna nästa gång det ordnas igen 🙂.


Sedan blev det bråttom till mommo som hade maten färdig. 


Satte i sladden till "himmeln" också, så nu har mommo lite julbelysning 🎄.

Då vi kom hem tände jag ljus utomhus och sedan kom Wilmas fammo och faffa på kaffe. 


Mitt i allt plingade det på dörren. Men ingen var där, där låg bara ett paket på trappan. Flera gånger plingade det och ännu fler paket låg där. Vi såg inte skymten av någon tomte, men efter en stund plingade det på dörren igen och då var det Tommy som kom.


Wilma hade tydligen varit snäll i år för hon fick många små paket den kvällen ❣️.

På söndag morgon tände vi det första ljuset i advetljusstaken. Ljusstaken kostade 2€ på loppis. Jag vill ju inte ha samma flera år i rad 😉. Men snart får jag väl nog söka fram några gamla ur skrubben till ett nytt år 😅.


Efter frukosten bar det av på julmarknad till Stundars. Den årliga traditionen 🎅.


Detta år köpte vi faktiskt en hel del. Brukar annars komma nästan tomhänta därifrån. Köpte julklappar, bröd, pepparkakor, godis m.m. Men ingen stundarsgris. Skulle ju på kalas efteråt 😅. 

Före vi åkte på kalas blev det pizza vid nya Prisma. Sedan åkte vi på Lucas 6-års kalas 🥳.


Lucas hade redan fått så många presenter, men han tog nog gladeligen emot fler 😀🎁. Som vanligt blev vi bjudna på en massa gott 😋.


Efter kalaset åkte vi hem via och sen till Lillö i mörkret. Johnny fixade på taket som de byggde förra helgen framför ytterdörren. Jag och Wilma lekte där inne. 



Då klockan var 19 kunde vi äntligen fara hem igen efter en händelserik dag. 

Den blev en lillajulshelg att minnas ❤️.





RSS 2.0