Förstörd gravsten

Idag var vi en sväng via begravningsplan i Gamla-Vasa. Jag vill kolla läget då det har förekommit skadegörelse där under de senaste dagarna. Jag kände nästan på mig att allt inte var som det skulle. Rätt hade jag. Mommos moffas gravsten var krossad i flera bitar och låg en bit ifrån sin egentliga plats. Någon eller några har slagit sönder stenen genom att krossa den mot en annan gravsten, man kunde tydligt se spår på den andra stenen. 
 
 
Vi bar den tillbaka till sin rätta plats, men kunde förstås inte sätta den tillbaka i ställningen som den legat på förut. Jag förstår inte vad folk som gör sånt här tänker med, om de tänker något överhuvudtaget. Flera andra gravstenar hade välts omkull, en del var redan uppresta medan andra fortfarande låg omkull. Knappast får de fast den/de skyldiga, man kan ju bara hoppas att de får sitt straff på något sätt. En sak är dock säker, en ny sten ska han få.
 Åska på Lillö

Igår efter nattjobbet åkte vi nästan direkt iväg till Lillö. Vi hann dock bara laga mat och skulle just sätta oss ner och äta utomhus då vi hörde den första åsk-knallen. Åskan var dock långt borta, men vi hörde den hela tiden då vi åt. Den kom allt närmare. 
 
 
Var intressant att sitta ute och titta på molnen, men åskan kom aldrig riktigt ovanför oss. Vi hann med en snabb båttur innan åskan kom närmare igen. Ett dopp måste jag också ta, fastän det mullrade oroväckande nära. Kaffet fick vi dricka inomhus för då kom det en regnskur. Sedan satt vi och tittade på en intressant hemsida på nätet där man kan följa blixtarna, se var det slår ner blixtar just nu. Var riktigt intressant! Vi kunde konstatera att det åskade rejält omkring Vasa, men närmaste blixtnedslag var en bit bort efter Köklotvägen. Klicka HÄR om du vill följa med åskoväder i realtid. 
 
 
Vi kunde inte stanna så länge då jag skulle till nattjobb igen, men en glass vid Bernys hann vi också med.
 
 
Idag känns det skönt att ha dubbelnatten bakom sig, har jobbat 6 dagar denna vecka så ska bli skönt med bara 3 arbetsturer kommande vecka. Börjar med ledigt måndag och tisdag. 
 En svettig loppisrunda

Här i veckan blev det en tur till Combo loppisen. Alltså usch vad varmt de har där inne, ingen luft alls! Jag hade på mig en kort ärmlös klänning och svetten bara rann, började faktiskt droppa svett ner på fötterna. Kanske de borde investera i luftkonditionering?! Nåja, jag hittade ändå några saker som fick följa med mig hem. Två par shorts, en klänning och några tidningar. Helt okej loppisrunda.
 
 
Annars tycker jag det är sällan jag verkligen fyndar på loppis nu mera. Oftast blir det kläder. Förr hittade jag ju porslin hela tiden. Kanske lika bra ändå, skåparna är ju överfulla av porslin, men ibland skulle jag ju vilja hitta något litet. Snart är det inte många veckor kvar till årets höjdpunkt, Juthbacka marknaden. Åh som jag väntar! Fastän det är ganska dyrt där så är det något speciellt att bara vandra där och se på alla fina saker. Något jag helt enkelt inte kan missa. Så boka in 19-20.8 om du inte redan gjort det, så träffas vi kanske i Nykarleby bland alla andra samlare. 
 Årets första kantareller

Igår kväll gick jag till skogs en sväng. Sökte mest efter kantareller, men plockade också lite blåbär och något enstaka hallon. Konstaterade att det finns blåbär i mängd och massor, men att hallonen inte var riktigt mogna ännu. Först hittade jag bara några små fjuttiga kantareller, men sedan på sista stället fanns det ganska många. Blev ca 300 gram då jag vägde dem, jag är nöjd!
 
 
Idag ska jag försöka mig på att laga squash och kantarell soppa, får se hur det blir. Sedan blir det nattjobb hela helgen.
 
Önskar er alla en fin fredag!
 
 
 Sommarteater vid Kyroboas

På tisdag kväll var det dags för ännu lite mera sommarteater. Plockade upp Sofia vid Tesses café och så åkte vi vidare till Kimo. Där träffade vi Malena som bokat biljetter åt oss alla tre för länge sedan, och bra var det för det var lång kö. Det var dessutom sista föreställningen för i år. Årets pjäs "Tre kärlekar" var en repris från ifjol, men eftersom ingen av oss sett den ifjol var det riktigt spännande att följa med intrigerna. Var en bra och underhållande pjäs.
 
 
Vädret var sisådär. Vi trodde inte att det skulle börja regna för det var ju så varmt och fint, så ingen av oss hade med regnkläder. Vi hann bara komma en bit in i första akten så öste regnet ner med stora droppar. Sofias jacka räddade oss från den värsta vätan, men lite våta blev vi nog. Ungefär tio minuter eller en kvart varade regnet, sedan var det uppehållsväder resten av kvällen. Typiskt att det skulle regna just ovanför oss, förövrigt sken solen.
 
 
Tack för en rolig kväll flickor, det här gör vi igen nästa år!
 En kväll på Storsand

Ifjol blev det inte av, men i förrgår åkte vi äntligen iväg till Storsand. Var ju perfekt väder för en kväll på stranden, 25 grader varmt. Vi var inte de enda som hade kommit på samma idé, parkeringen var proppfull. Det fanns dock gott om lediga platser på stranden som tur var. Det blev både sol och bad x flera. Matsäck hade vi också med. 
 
 
Klockan var 20.30 innan vi kom oss iväg därifrån. Skulle säkert ha varit fint att sitta och se på solnedgången, men så länge kunde vi inte sitta där. Hoppas det blir ett till besök dit ännu i sommar.Sommarens bästa helg

Det har helt klart varit sommarens bästa helg. På fredagen fick vi ju äntligen ut båten. Sedan var vi bara hem och sov, sedan for vi till Lillö igen. Denna gång för att stanna över natten. När sov vi där senast? Ja det är nog länge sedan. Många år sedan i alla fall. Då vi kom fram till Lillö på lördagen var det dags att sätta igång med matlagningen, grillat såklart. Sedan satte vi ut två nät, men våra förhoppningar om att få någon fisk var inte höga.
 
 
Konstigt nog så blåste det inte så hårt så vi bestämde oss för att åka ut med båten på en lite längre tur. Förstås såg vi några "fina" skarvar.
 
 
Efter en timmes båtfärd var vi framme vid Jannes Saloon.
 
 
Det var så varmt! Riktigt skönt sommarväder. Perfekt dag att vara ute till sjöss. Vi körde sedan hemåt en annan väg än vi kom, jag ville se om det var någon på Strömsö, och det var det nog.
 
 
Åh så jag njöt av att äntligen få vara ute till sjöss. Hade inte fått nog av båtliv för dagen, lite senare hoppade jag i vår minsta båt för en fisketur inne i viken. Som tur fick jag ingen gädda på kroken, bara sjögräs.
 
 
Ännu lite senare for vi och tog upp näten, men som sagt, inte en enda abborre eller annan fisk. Så vi satte ut näten igen och hoppades på bättre tur nästa morgon. Kvällen avslutades med bastubad och ett dopp i det blå. Vi satt länge ute på bryggan och njöt av den varma sommarkvällen. 
 
 
Följande morgon började jag dagen med ett morgondopp, oj så uppfriskande. Var länge sedan jag tagit ett morgondopp, senast på någon campingresa för något år sedan. Det var lite blåsigare denna dag, men näten fick vi upp innan det började blåsa ännu mera. Till vår lycka (eller min) fanns det 3 abborrar och 5 mörtar i näten. Mörtarna blev trutarna glada över, då hade de lunchen räddad. Johnny rökte abborrarna tillsammans med några laxbitar. Det blev minst sagt en flera rätters måltid, då vi hade ett som annat på bordet. 
 
 
En tur till skogs hann jag också med innan det blev dags att åka hem igen. Tillsammans med tusen myggor plockade jag nästan en liter blåbär. Kvällen avslutades med natt på jobbet, men det var inte helt fel det heller.
 
Vilken helg det var, en riktig sommarhelg! Den bestod nästan av allt som jag förknippar med sommar: sol, värme, bad, bastu, grillning, båtliv, Lillö, fiske, bärplockning och bra sällskap. Det som fattades var förstås tältet, men det gick nog bra att sova på luftmadrassen inomhus också. 
 Fyndlådan

Jag köpte ju en fyndlåda på auktionen i Sverige. Johnny blev inte lika glad som jag, ännu mera saker att få rum med i bilen. Men jag gick med på att vi lämnade en del småsaker kvar vid vägkanten, bl.a. en gardinstång. Hoppas någon annan blev glad över sakerna, om nu någon vågade ta dem. 
 
 
Säkert var det någon som tittade in en extra gång i bilen på campingen då det stack upp en ljusstake där mitt bland all campingutrustning och kläder. Man kan ju bara undra vad de tänkte. Det var ju dock inte ljusstaken jag ville ha, utan kräftlyktorna. De är inga antika, snarare nya, men jag tycker de är så fina, dessutom fick jag ju en hel del annat på köpet också.
 Bostadsmässan - Husets viktigaste rum

Då vi renoverade vårt hus var det klart redan från början vilket rum som är det viktigaste, vilket rum som måste bli färdigt först. Ni kan ju gissa vilket, jo bastun/badrummet förstås. Jag tycker det är intressant att se på olika bastun, men idag tycker jag dock de flesta ser ganska så likadanna ut. Bl.a. de här hittade vi på mässan.
 
Fint med upplyst stenvägg.
 
Häftig bastukamin.
 
Fint med mörkt underrede och ljus bastulave.
 
Äntligen lite runda former och inte bara fyrkantigt.
 
Mera svart och vitt.
 
Varför inte en häst i bastun?
 
Varför krångla till det?
 
Roligt med skiftande belysning. 
 
Överlag hade de inte så stora bastun, småa tyckte jag att de var och inte så påskostade som de var för några år sedan. 
 
Några häftiga badrum såg vi också, en del hade fina badkar, men var är alla inomhus bubbelpooler? Är de ute? Ja ute hade de nog bubbelpooler, så man kan nog säga att de flyttat ut. 
 
 
Vitsen med två duschar bredvid varandra har jag aldrig förstått, jag vill ju duscha själv. Men lite snyggt kan det ju nog vara.
 
 Ett dopp på Sandö och premiärtur med båten

Det blev en riktigt bra ledig dag igår. Började med den sedvanliga fredagsjumppan. Sedan blev det ett loppisbesök, fyndade jeans för hela 2 euro och en Kalle Anka åt Johnny. Sedan for jag till Sandö och tog mig ett dopp. De gånger jag simmat där är nog lätträknade, kanske en eller högst två gånger förut. Var riktigt varmt och skönt i vattnet. Lite ensamt var det förstås, så jag simmade bara runt en stund innan jag fortsatte hemåt igen.
 
 
På kvällen fick vi äntligen ut båten, bättre sent än aldrig! Det blev en skön kväll på Lillö. Grillade och åt där ute i solen. Låg på bryggan och solade och läste en stund. Då klockan närmade sig åtta tog vi oss en premiärtur med båten. Det blåste hårt, men vi kom oss ändå så långt som till Replotbron, sedan fick vi gunga hela vägen hem. Bara lite våta blev vi. 
 
 
Kvällen avslutades med varsin glass vid Bernys.
 
 Squash, gurkor och tomater

Det växer så det knakar, både i odlingslådorna och i växthuset. Två squash har vi redan hunnit äta upp och flera är pågång. Dill och persilja har vi redan för mycket av. 
 
 
Fem stycken frilandsgurkor har jag också plockat, x-antal till kommer vi nog att få ännu i sommar. 
 
 
Inne i växthuset växer det på höjden. Gurkorna har växt riktigt bra i år, de tycker tydligen om att vara inne i ett växthus och inte ute i friska luften. Fyra stycken har jag plockat och fler är pågång. Förr om åren har de första kommit sent, ska bli intressant att se hur många som hinner mogna innan det blir kallt. 
 
 
Någon tomat har inte mognat ännu, men nu såg jag faktiskt att en var ganska röd. De här bilderna är några dagar gamla så den röda kom inte med på foto. Det borde inte ta så länge innan ännu fler har mognat. Ska bli gott med egna tomater.
 
 
 Bostadsmässan del 1

Förra veckan var vi ju som sagt på Bostadsmässan. Roligt då den var på lite närmare håll i år. Vi parkerade ganska långt borta från området, alltså inte på den egentliga mässparkeringen. Vem vill betala 10€ för parkering? Ja inte vi i alla fall. Nåja, vi vandrade iväg mot området, var roligt att se en annan del av Seinäjoki.
 
 
Vi gick och vi gick tills vi kom fram till området. Det enda problemet var att vi var på helt fel sida av området, vi slapp inte in där utan måste gå runt nästan 1 km fram till huvudingången. Nå vi kunde inte klaga på vädret i alla fall, det höll ju upp.
 
 
Till sist kom vi oss fram till rätt sida och kunde betala in oss.
 
 
Sedan var det bara att försöka undkomma alla ivriga försäljare som ville tala med en. Vi slapp undan med blotta förskräckelsen. Sedan var det bara att börja gå omkring bland alla fina och mindre fina hus. Jag såg inte så mycket på husen från utsidan, koncentrerade mig mera på inredningen och detaljerna. 
 
Här kommer några bilder på inredning som tilltalade mig.
 
 
Fler bilder kommer. Tog ju nog några foton utomhus också. Har dessutom delat upp bilderna i olika kategorier, bl.a. matplatser och sovrum. Men som sagt, de får ni se en annan dag.
 En kväll i Fagerö

I förrgår kväll blev det en kväll med dans i Fagerö från jobbet. Vädret kunde inte ha varit bättre och vi fick också njuta av god mat. Tror vi alla var nöjda och glada då vi for hem igen.
 
 
Igår kväll bjöds det på mat på Målarbackan, mamma och pappa var också bjudna. Vädret var lika bra som föregående kväll, solen värmde skönt då vi satt på terrassen. Skulle nog ha kunnat sitta där hela halva natten, men vi måste fara hem och lägga igång diverse maskiner som tvättmaskin och diskmaskin. Det är konstigt vad mycket tvätt och disk det ligger och skräpar hela tiden. Men inte undra på det, hinner ju aldrig plocka undan, är nästan bara hemma och sover. Har ju inte varit hemma en kväll sedan förra veckans måndag. Alltid har vi något program eller så jobbar jag. I helgen siktar vi in oss på Lillö. 
 
 
 En utfärd till Stockholms skärgård med bil

Denna gång blev det inget besök i Stockholms city, vår sista dag i Sverige ville vi göra något som vi aldrig gjort förut, nämligen köra ut till Stockholms skärgård så långt vi bara slapp.
 
 
Började med att köra mot Gustavsberg, sedan vidare ut mot Strömma. I Stavsnäs åt vi en god lunch samt såg på Sandhamns båten. Lockade nog lite att åka iväg med den, men det får bli en annan gång. 
 
 
Sedan trodde vi att vi inte skulle komma längre, men vi körde tillbaka en bit och fortsatte sedan ut till Djurö och Sollenkroka.
 
 
Fina vägar och fin natur överallt. Då vi kom ut mot Sollenkroka märkte vi att vi var "ute på landet" vägen blev sämre. Långt ut i skärgården var det ju nästan motorväg, nåja, fina vägar åtminstone. På vägen tillbaka stannade vi vid Strömma kanal för varsin glass. Strömma var ett vackert ställe, väl värt ett besök antingen med båt eller bil. 
 
 
För några år sedan då vi for på en båtutfärd till Sandhamn så körde vi igenom den här kanalen. Då sa vi att vi skulle köra ut hit med bil, nu äntligen fick vi det gjort. Verkligen en bra bilutflykt. Vill du slippa storstaden och all stress så kör ut till skärgården. Det var knappast sista gången vi körde ut hit.
 
 
Efter att ha njutit av lugnet och naturen utanför storstaden åkte vi till ännu ett ställe vi inte besökt förut, nämligen Mall of Scandinavia. Där var det inte lika naturskönt men ändå en upplevelse i sig. Många exklusiva butiker blandades med vanliga kedjor samt en och annan specialbutik. Många resturanger fanns också i detta enorma köpcenter. De två första timmarna var det gratis parkering, sedan kostade det 15 kr / halvtimme. Ett riktigt bra pris för att vara Stockholm, eller Solna. Några dyra märkeskläder kom vi inte ut med, det enda jag köpte var två rullar presentpapper för 10 kr styck. 
 
 
Då kvällen kom var det dags för oss att säga adjö till Stockholm och Sverige för denna gång. Jag skulle gärna ha stannat längre, men har på känn att vi åker dit snart igen.
 
 
Det var den sommarresan det. Nu inleds planeringen inför nästa års resa, planerna är nog redan ganska klara, men de kan förstås ändras flera gånger under årets lopp. Detta var helt klart en av de bättre sommarresorna, men jag vill nog till Tyskland igen, om inte nästa år så ett annat år.En liter blåbär och doften av älg

Igår före kvällsjobbet gick jag till skogs för att se om det fanns några blåbär att plocka. Ja det fanns nog ganska så många att plocka kan jag säga, skogen full. Vandrade runt och såg om jag skulle ha sett några kantareller också, men det gjorde jag inte, dock två hjortron som jag åt upp. Måste nog gå till hjortronskogs någon dag också, men det gör jag inte ensam, vem vet vad man stöter på i skogen. Denna gång luktade det bara älg. En liter blåbär blev det denna gång.
 
 
Det är så mycket man vill hinna göra, men så lite tid. Får hoppas att prognosen stämmer och att det blir bättre väder nu och till helgen. Har jobbat kväll igår och gör det även idag. Onsdag och torsdag har jag morgontur. Sedan är jag ledig fredag och lördag, ska först till klockan 18 på söndag. Håller tummarna för att vi får ut båten i helgen, längtar så efter att få fara ut på en långtur på havet. 
 En stund på Lillö och 4-års kalas

I söndags åkte vi iväg till Lillö för att hämta mera ved. Vädret var halvklart då vi for hemifrån, men efter vägen började det regna. Det höll upp då vi lastade på veden, men då vi kom fram till Lillö öste det ner som bara den. Några åskknallar hörde vi också. Sedan sken solen mitt i allt igen och det blev varmt. Minst sagt konstigt väder.
 
 
En simtur blev det för mig också, 19 grader var det i vattnet. Till efterrätt kunde man välja bland smultron och blåbär, jag valde blåbär. Mmm så gott!
 
 
Efter några timmar i solskenet åkte vi hem med veden och sedan vidare till Böle för att fira en 4-åring. Detta år var det Turtles tema på kalaset. Grattis igen till den stora pojken!
 
 
 Sommarbröllop

I lördags fick vi närvara då Mikki och Anniina sa ja till varandra. Dagen till ära var jag till frissan och fixade frisyren, lite fin ville jag ju vara. Blev riktigt nöjd med håret. Klänningen var förstås loppisfyndad, ja boleron likaså.
 
 
Det var en stämningsfull vigsel i Korsholms kyrka.
 
 
Efteråt hölls festen i "Vaasan Merenkyntäjäts" lokal på Vasklot. Ett fint ställe invid vattnet. Riktigt fint hade de dukat på bordet också.
 
 
Vi bjöds på god mat och dryck. Om man blev sugen på något sött mellan måltiderna kunde man ta åt sig en och annan godis från godisbaren, ett bra påhitt tyckte jag. Något som också var häftigt var "fingeravtrycksträdet" dit alla gäster skulle lägga sina fingeravtryck och skriva namnet intill. Säkert ett fint minne från bröllopet.
 
 
Önskar er all lycka i framtiden och hoppas ni får en fin bröllopsresa ❤. 
 Auktion i Mönsterås och lyxig campingmat

Efter tre nätter på Böda camping var det dags för oss att åka från Öland för denna gång. Vi kom oss iväg ganska tidigt, det var lite bråttom då jag ville hinna på en auktion i Mönsterås, ca 140 km från campingen. Vi kom oss till auktionen just precis som den började, hann tyvärr inte gå på förhandsvisningen, så kunde inte komma in i den ena lokalen och se på allt glas och porslin som fanns till salu. Resterande saker var utplockade runt hela gården, så de kunde vi gå omkring och se på i lugn och ro medan auktionen pågick. 
 
 
Förstås började de med att auktionera ut skräpet, sedan blev det bättre och bättre saker efter hand. Jag ville ju ha sakerna som fanns i andra ändan av gården, suck. Visste ju att vi inte skulle stanna så länge, så spanade in en fyndlåda istället. Glad blev jag då den blev min för 100 kr + 20 kr slagavgift. Lägger upp bilder på vad den innehöll en annan dag.
 
 
Det var varmt, 27 grader, så efter 1 ½ timme var det nog ganska skönt att sätta sig i bilen och åka vidare igen. Nu körde vi raka vägen till Norrköping där vi åt god kebabsallad. Sedan körde vi raka vägen till Stockholm och Bredängs camping. 
 
 
Följande dag blev det en hel dag i Skärholmen och Kungens kurva. Inte hela dagen på Ikea som många andra, det tog ju bara ca 1 timme att gå igenom den butiken. Resterande timmar spenderade vi i matbutiker och i Skärholmens galleria SKHLM. Fyndade en billig Sverige bok på Myrorna. Billiga jordgubbar köpte jag också. Då vi kom tillbaka till campingen på kvällen lagade vi resans lyxigaste campingmat, rostbiff med bearnaisesås samt en grönsallad. Var så gott!
 
 
Efter maten blev det en promenad ner till stranden nedanför campingen. Hade tänkt ta en längre promenad, men då kom regnet så vi fick halvspringa tillbaka till tältet.
 
 
Det var ingen lång skur, men kändes lite onödigt att tältet måste bli vått då vi skulle packa ihop det följande morgon. Inne i tältet gick det dock ingen nöd på oss, såg senaste avsnittet av en bra serie och hade det hur bra som helst. Ville helst inte gå och sova, detta var ju vår sista kväll i tältet på denna resa. 
 Alicedagen 2016

Igår firade vi den traditionsenliga Alicedagen på Målarbackan. Detta år var vi 15 personer på plats. Vädret var omväxlande, men vi kunde sitta ute ändå.
 
 
Nytt för i år var paviljongen bredvid terrassen. Barnen var glada då de fick ett eget ställe att sitta och äta på.
 
 
Efter en god måltid var det dags för en promenad, men först gick vi via jordgubbslandet.
 
 
Detta år blev det en promenad till den f.d. banken samt till forsen. 
 
 
Det blev en bra fredagskväll. Idag klär vi på oss finkläderna och åker på bröllop, blir säkert en rolig dag idag också.
 Sommarnatt

 Bostadsmässan 2016 - "Oheiskohde"

I onsdags åkte vi iväg till Bostadsmässan i Seinäjoki. Detta år valde vi att besöka ett "oheiskohde" också. Vad månne det heter på svenska? Nå i alla fall var det ett hus som inte låg inom bostadsmässområdet utan en bit utanför Seinäjoki, närmare bestämt i Kitinoja. Huset är öppet samma tider som bostadsmässan och inträdet gratis.
 
Vi var de enda besökarna just då. På plats fanns en dam som på finska berättade för oss om huset, dess historia och renoveringsprocess. Riktigt intressant och värt ett besök och du är på väg till Bostadsmässan. Är skyltat efter vägen åtminstone då du kommer från Ylistaro hållet. 
 
 
Bilder från själva mässan kommer en annan dag.
 Långe Erik och några raukar

Följande dag på Böda fortsatte vi norrut. Vi behövde inte köra så långt innan vi var så långt norrut som vi kunde komma. Några spännande butiker hittade vi också efter vägen.
 
 
Vårt mål var fyren Långe Erik som är belägen på Ölands norra udde. Då vi väl kom fram dit kände jag inte igen mig, fastän vi varit dit tidigare. Kunde konstatera att vi nog bara var dit och vände då och tog ett foto och for iväg igen. Denna gång passade vi att gå över bron och fram till fyren, men upp i fyren gick vi inte.
 
 
Nästa stopp blev Ölands raukar. Nästan lika fina och höga som på Gotland, men bara nästan.
 
 
Sedan körde vi en fin väg efter kusten. Man kunde bl.a. se ön "Blå jungfrun".
 
 
Klockan var inte mycket då vi kom fram till campingen, så vi bestämde oss för att ta oss ett dopp. Jag tog faktiskt ett dopp dagen innan också, årets första! Det var på tiden. Glömde ju bort att berätta att vi besökte badet vår andra dag på campingen. Vi blev lite besvikna då det inte fanns några låsbara skåp samt att ångbastun stängdes av, annars var det billigt, 20 kr för inbetalade campinggäster (kvällstid). 
 
 
Det var bra att vi passade på att besöka badet på fredagen, för på lördagen regnade det i princip hela kvällen. Vi hann bara med vårt dopp i havet så började det regna. Satte oss i tältet och tog det lugnt i några timmar. Sedan blev det lite shopping på shoppinggatan och sedan mat på Brasseriet. Vi trodde buffén kostade samma sak som kvällen innan, men icke, blev lite förvånad då jag skulle betala, men som tur hade vi råd, hehe. 
 
 
Vår sista kväll på campingen blev regnig, men ack så bra ändå. 
 Mysbelysning i paviljongen

Äntligen har vi fått upp mysbelysningen i paviljongen. Själva "bollarna" har vi haft länge, men inga ljusslingor. Nu då vi var via Ikea passade Johnny på att köpa slingorna som hörde till bollarna. Valde mellan vanliga slingor som man måste "sätta i sladden" för att de ska lysa, eller dessa som drivs med solceller.
 
 
Just nu tar det dock länge innan de börjar lysa då det är så ljust om kvällarna och nätterna, men i augusti blir det säker mysigt att sitta i paviljongen då det är mörkt. 
 
 Höken och Göken på Mallorca

Igår kväll var det dags för min och Linda-Maries årliga teaterkväll i Replot. Skäriteatern har alltid så bra pjäser, även i år, vi blev inte besvikna. Det såg lite mörkt ut på himlen, men det kom bara några små droppar, så man kan nog säga att vi hade tur med vädret. En rolig kväll blev det!
 
 
Vi kommer gärna igen nästa år!Böda, Borgholm och en bra show

Vill ni höra mera om sommarresan? Ja vare sig ni vill eller inte så har jag tänkt berätta fortsättningen, hehe.
 
Vi kom oss alltså så långt som till Böda Sand. Den berömda campingen från tv. Ni har väl sett programmet? Det sägs att det är Sveriges största camping, om det stämmer vet jag dock inte. 
 
Då det gäller utbud av service och butiker så är nog Böda bäst hittills. Här fanns det mesta, frisör, Ica butik, flera andra butiker som sålde precis allt vad man kunde tänka sig behöva på en campingsemester, ett bageri, flera resturanger m.m. 
 
 
 
Vi var dock inga vanliga campinggäster, de flesta spenderar sin dag på stranden och campingen, ser inte så mycket annat. Vi ville ju se hela ön så nästa dag satte vi kurs mot Borgholm. Borgholm var en liten mysig stad full av rosor. Lite buffé mat åt vi, men det var sådär, vissa saker var nog gårdagens, men mätta blev vi i alla fall. Jag hittade åtminstone det som jag sökt efter länge, ett par kortare leggins, dagens bästa köp. Fick slänga bort de som hade hål över hela baken.
 
 
Då vi nu en gång var i staden så måste vi ju besöka Sollidens slott, den svenska kungafamiljens sommarställe. Vi har varit dit förr, men vi kunde nog se det igen. Denna gång gick vi en guidad rundtur. Man fick inte gå in i själva huset/slottet, men trädgårdarna är nog värda ett besök.
 
 
Vid parkeringen utanför slottet träffade vi också denna gång på en och annan ko. De var så gulliga!
 
 
Det finns ju en kamelbonde på Öland. Vi hade tänkt besöka hans gård, men vi skippade det. Vi såg ju ändå kameler efter vägen, fick vara bra så.
 
 
Resten av kvällen spenderades på campingen. Vi bjöds på en underhållande show av bl.a. Tobias Karlsson från Lets Dance. Elvis sjöng också några låtar.
 
 
Jag testade också fish and chips för första gången. Helt okej var det.
 
 
Senare gick vi en till rundtur runt campingen, orkade inte allt första dagen. Såg en mördarsnigel, och fina vyer.
 
 
Dagen avslutades med mys och en bra film i tältet.
 
 
Resten får ni höra en annan dag...Grunden till växthuset gjuten

Igår var det talko här på gården hela eftermiddagen. Det var dags att gjuta grunden till växthuset, något som vi tänkt göra länge. Igår passade vi på då de lovat fint väder hela dagen. Tack för hjälpen vi fick och tack för lånet av den andra cementblandaren!
 
 
Bra blev det! Nästa projekt är att sortera och ta hem 800 telgelstenar, men det får bli en annan dag.
 Uppiggande start på dagen

Igår tog jag mig hem från nattjobbet på ett annat sätt än jag brukar. For ju hemifrån redan på söndag förmiddag till Lillö. Packade färdigt med de saker jag skulle ha till nattjobbet, bl.a. cykeln. Det var ju tur att det var strålande solsken då jag skulle cykla hem på morgonen. Skulle inte ha varit kul att cykla ca 18 km i ösregn och shorts. Var en riktigt uppiggande start på dagen! Men de skulle nog få asfaltera cykelvägen bredvid riksåttan mellan Stormossen och Kvevlax. Stora stenar låg lite huller om buller där på vägen, gick inte att cykla så hårt. 
 
 
Det tog 50 minuter innan jag var hemma, tippade på 45 minuter, så hade nästan rätt, skyller på att det tog så länge att cykla där det var oasfalterat. Kanske jag gör om det igen, vem vet.
 En söndag på Lillö

Igår blev det en riktigt bra dag på Lillö. Tog släpkärran med och började med att plocka upp ved efter villavägen. Pappa ville inte ha all ved på Lillö, så vi fick ta hem en del. Tack för det! Här hemma går det inte åt så mycket ved, men nog har det minskat i "vedalidret" ändå. Lämnade ännu några högar, så får ta hem resten en annan dag.
 
 
Först var det lite mulet, men vi grillade ändå och åt ute. Innan vi ätit klart var det soligt och fint. Efter kaffet tog vi en roddtur. Mamma matade måsarna som vanligt. 
 
 
Vi har inte fått ut vår båt ännu, förhoppningsvis blir det av ännu i sommar. Det är bara det då vi har så mycket annat att göra hela tiden. Dessutom tog ju resan upp en del av semestern också. Det har ju inte varit riktigt skönt sommarväder hela juni heller och lite vatten har det också varit. Nu var det dock tillräckligt vatten i havet för att kunna sätta ut båten. Det var också tillräckligt för att jag skulle kunna ta mig ett dopp. Årets första på Lillö (men årets första dopp överhuvudtaget var på Böda sand). Var också skönt med bastu före kvällsjobbet. 
 
En perfekt sommardag!
 Det blommar i lila

De två första arbetsdagarna är över, och jag har överlevt. Svettig som bara den har jag dock varit, men så brukar det vara sommartid på jobbet. Helgen har hittills bjudit på soligt väder, hann njuta av lite sol igår på terrassen. Whiskas tycker också om då det är bättre väder.
 
 
På ängen blommar det nu för fullt i lila. Några enstaka färgklickar syns också till. Intressant att följa med och se vilka blommor som kommer upp. 
 
 
Nu är det dags att hoppa i bilen och fara till Lillö. Sedan väntar nattjobb.
 Kalmar och södra delen av Öland - del två av sommarresan

Från Ullared körde vi alltså tvärs genom Sverige fram till Kalmar. Det blev ett besök på Ikea samt Giraffens köpcentrum. Hade också tänkt hinna med lite sightseeing inne i centrum av staden, men det orkade vi inte med, dessutom hängde regnet tungt över staden. Ändrade våra planer lite och åkte till Stensö camping i Kalmar istället för en camping på andra sidan Ölandsbron. Regnkläderna kom väl till användning då vi skulle lägga upp tältet. 
 
 
Det var ett bra val av camping, synd dock att det regnade större delen av vår vistelse där. 
 
 
Följande dag var vi lite mera utvilade och orkade med en snabb rundtur i stadens centrum. Ett foto på Kalmar slott måste jag ju också ta.
 
 
Sedan åkte vi över bron till Öland.
 
 
2008 då vi besökte ön senast så såg vi bara den norra delen. Denna gång ville vi också se den södra delen, så vi började vår rundresa med att köra söderut längs kusten. På vägen ner stannade vi vid ett och annat loppis (visar inköpen senare), såg väderkvarnar bl.a. i Resmo och en skeppssättning i Gettlinge.
 
 
Så småningom kom vi så långt söderut som det bara gick, alltså till Ölands södra udde och fyren Långe Jan. Området kring fyren var vackert, såg många olika fågelarter, får samt sälar också. Kaffe med dopp blev det i cafét, men något tur upp i fyren blev det inte (det var ju inte gratis att gå upp).
 
 
Vår färd fortsatte sedan vidare norrut på den östra sidan av ön. Nästa stopp blev Eketorp, en rekonstruerad fornborg. Stannade bara och tog några foton, inne i borgen kunde man prova på gammaldags hantverk men det var inget som lockade oss. 
 
 
Vi kunde ju inte bara sitta stilla och köra runt hela dagen. Stannade vid en liten liten by, Skarpa Alby. Därifrån vandrade vi sedan iväg ut på det stora Alvaret till Dröstorps ödeby.
 
Alvaret är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område med alvarmark på de södra delarna av Öland. Alvar är en landskapstyp som består av ett tunt lager växtlighet på kalkstensberggrund och som inte lämpar sig för åkerbruk. Området hör till världsarvet. (Källa: Wikipedia)
 
I "Upplev Sverige" boken som vi alltid har med oss på våra resor i Sverige så stod det att det var en 1,5 km:s promenad till ödebyn, men det var nog betydligt längre. Efter 47 minuters promenad i rask takt (så snabbt det nu gick att gå då jag stannade och tog foton lite då och då) var vi framme vid ödebyn, aktivitetsarmbandet visade att vi gått ca 3 km. Den övergivna byn beboddes nu var en och annan ko. De funderade nog vad vi gjorde där. Någon annan människa såg vi inte. En död orm såg jag dock på stigen, som tur var den inte levande.
 
 
På den östra sidan av ön var det glest bland resturangerna och matställena. Fick åka upp till Köpingsvik innan vi fick i oss varsin pizza, då var det nästan kväll och vi var vrålhungriga, EN pizza var nästan för lite. Efter matpausen fortsatte vi vidare norrut till huvumålet på vår resa, nämligen Böda Sand.
 
 
Vi var beredda på lång kö vid incheckningen, men det var lugnt, ingen kö. Vi hittade lätt vår förbokade plats och kunde sätta upp tältet i solsken. Campingen var större än jag trodde. Den här kvällen utforskade vi bara en del av den. Bl.a. den berömda 5:th Avenue (känd från tvprogrammet Böda Sand). Där satt faktiskt två "kändisar" från programmet. Men vi ville inte tränga oss på och tog bara ett foto lite längre bort ifrån. Gatan är också känd för de otaliga ljus som de boende tänder varje kväll.
 
 
En tur till stranden blev det också, men inget dopp denna dag.
 
 
Fortsättning följer...
 Ullared och Varberg - del ett av sommarresan

På midsommarsöndagen började vi vår sommarresa med att köra ner till Åbo. Blev som vanligt något loppisbesök efter vägen. Lite kebabsallad fick vi också i oss. Vädret var varmt och soligt, passlig start på resan. 
 
 
På kvällen körde vi ombord på Baltic Princess som skulle ta oss över till Stockholm. 
 
 
Följande morgon var vi framme i ett soligt Stockholm och vi kunde påbörja vård färd genom landet. Vi kom oss så långt som till Södertälje, sen var det stopp. Stopp efter motorvägen alltså. Långa köer så långt vi kunde se. Just då visste vi inte varför, men något måste ju ha hänt. Försökte komma runt staden, men det gick inte så bra. Kom oss två kilometer framåt på en halvtimme. Dessutom var det byggarbeten efter den andra vägen genom stan, och vi var inte ensamma om att försöka komma ut ur staden. Efter några timmar kom vi oss äntligen därifrån och kunde fortsätta vår färd, tur att vi inte hade bråttom. Senare hörde vi på radio att det varit en olycka under midsommarhelgen som skulle ta flera veckor att reda upp. Knappast roligt för de som suttit och köat på midsommaren. 
 
 
Det blev en paus i Ödeshög där vi åt mindre god mat. Ett loppisbesök i Jönköping hann vi också med. Framåt kvällen kom vi äntligen fram till shoppingparadiset Ullared
 
 
Då vi kom dit började det såklart regna då vi skulle sätta upp tältet, men som tur var det bara lite duggregn så tältet fick vi nog upp i alla fall. Middagen blev vi dock tvugna att koka inomhus då det började regna mera senare.
 
 
Nästa dag hade vi ingen brådska, fastän varuhuset öppnade redan tidigt på morgonen. Vi åt vår frukost i lugn och ro innan vi tog bilen fram till varuhuset. Där var redan mycket folk, dock inga köer in till själva varuhuset som det brukar kunna vara i semestertider. 
 
 
Förra gången vi var hit sprang vi nästan igenom varuhuset, denna gång hade vi gott om tid, vi hade hela dagen på oss. Riktigt hela dagen tog det inte, men 5-6 timmar gick nog snabbt. En full shopping vagn senare kom vi glada och nöjda ut i solskenet igen. Vi hade inga fler planer för dagen så då blev det en spontan utflykt till Varberg. 
 
 
Vilken vacker stad Varberg är! Har nog besökt staden tidigare, men konstaterade att det var hela 20 år sedan. Speciellt vid hamnen och fästningen är det så fint. Som tur var vädret på vår sida också och solen värmde så skönt. Tog många bilder och det var så svårt att välja ut några få, så här kommer en bildbomb med foton från Varberg.
 
 
Blev alltså en riktigt lyckad spontan utflykt. Ni vet ju hur spontan jag är...inte så mycket. Det mesta ska planeras, men får man för mycket tid så måste man ju hitta på något, hehe. 
 
Då vi kom tillbaka till campingen var vi hungriga, så då var det passligt att vi hittade korvar färdigt inlindade i bacon i butiken. Fram med camping grillen och börja grilla. Gott blev det! 
 
 
En obligatorisk rundtur på campingområdet blev det också innan läggdags. Ullared har en riktigt bra och förmånlig camping, dessutom fanns det gratis internet på hela området. Helt klart ett ställe vi kan besöka igen.
 
 
Efter två nätter på Ullareds camping var det dags att åka vidare till Kalmar, men mera om det en annan dag.
 
 Hemma igen och sista semesterdagen

Igår kväll kom vi hem från vår 11 dagars campingresa. Var en riktigt bra resa, men det tar förstås en stund innan man har smält allt. Idag är det dessutom min sista semesterdag, känns lite både och. Kunde nog ha varit ledig minst en månad till (eller hela sommaren), men man måste ju tjäna lite pengar där emellan också, hehe. Börjar med att jobba kväll imorgon, morgontur på lördag samt natt söndag till måndag. Sedan har jag bara natt torsdag till fredag kommande vecka så kan nästan säga att jag är ledig hela den veckan. Skönt med lite mjukstart!
 
Min sista semesterdag ser ut att bli regnig, men det gör ingenting. Har en hel del att packa upp och reda upp. Tvätta och tvätta lite till. Ska gå igenom alla 1000 foton jag tog under resan också, vilket tar en stund. Sedan kommer en reseberättelse, som vanligt. Är ju roligt att kunna titta tillbaka i arkivet och läsa och minnas resor vi gjort. 
 
Bl.a. här har vi varit på vår resa:
 
 
Fortsättning följer...Blomster i midsommartid

 
Den här tiden på året kan man bara inte få för mycket av blommor. De finns överallt! Som tur är kameran också med i princip hela tiden.Falsk potatissallad

Potatissallad hör ju midsommaren till, men i år prövade vi på något nytt, nämligen falsk potatissallad. Den innehåller alltså ingen potatis utan zucchini istället. Orginal receptet hittar du HÄR. Nedan följer dock en lite modifierad variant av receptet.
 
Till 4 portioner behöver du:
 
1 zucchini
½ purjolök
1 paket kallrökt eller gravad lax
2 dl gräddfil el. creme fraiche
½ dl majonnäs
1-2 msk senap
gräslök
salt och peppar
smör
ev. en saltgurka
 
Börja med att skala zucchinin och skär den sedan i bitar. Finhacka purjolöken. Fräs zucchini och purjolök i smör, salta och peppra. Låt det mjukna. Låt det sedan kallna. Skär fisken i mindre bitar och saltgurkan i småbitar. Blanda sedan alla ingredienser med den svalnade zucchini och purjolöksblandningen. Klart!
 
 
 
Passade riktigt bra på midsommarbordet, men passar säkert lika bra en helt vanlig sommardag. Smaskens!
 
 Fiffi och Julia

Ibland känns det nästan som om vi har fler katter än Molly och Whiskas. I alla fall flera gånger i veckan får vi gullas med två andra kissemissar, nämligen Fiffi och Julia som bor på Målarbackan. Båda två var lite reserverade till en början, men nu får vi paja dem nästan så mycket vi vill. Julia är den busigare av de två och har svårt att sitta still ibland. Någon "famnkisso" är hon för det mesta inte, våra famnar duger inte.
 
 
Nu då det är sommar tycker de båda om att ligga och vila sig i buskarna. Där kan de ligga och spana in sina byten. Vem vet när det smyger ett möss förbi, eller kanske en sork. Ibland är det bara skönt att ta sig en tupplur i solen.
 
 
I dikeskanten kan man också göra fynd. Nästan större chans man får syn på en sork där än inne i buskarna. Ibland kan det dock vara lite tröttsamt att vara en busig katt.
 
 Den senaste månaden sett genom telefonen

1. Fotorunda i Västervik. // 2. Mulen dag på gågatan i Jyväskylä. // 3. Pyntade bilen med en liljekonvalj. // 4. Det var inte bara regnat, vi har nog sett solen ibland också.
 
 
1. Vi var nyfikna och åkte på möte angående det planerade skolcentret i Kvevlax, intressant diskussion. // 2. Det blommade så fint i gräsmattan. // 3. Det går också att sola i gummistövlar, fötterna blev åtminstone varma. // 4. Whiskas passar på att njuta av sommaren.
 
 
1. Vi har hunnit grilla en hel del, alltmöjligt måste man ju testa. // 2. Frukost utomhus, det hör sommaren till. // 3. Grillad ananas är också ett måste sommartid. // 4. Ett och annat loppisrace har vi ju också hunnit med, får se hur många det blir i sommar. Blomsterängen

Nu har de första blommarna dykt upp på den blivande blomsterängen ute vid vägen. I år testade vi på något nytt och köpte en färdig påse med blandade blomfrön. En dyr påse dessutom. Vi har dock halva påsen kvar tills nästa år. Jag trodde nästan att vi skulle få se de första blommorna först i augusti någongång, men döm om min förvåning då de första syns redan nu. Det är inga stora blommor, ja vi tror det är blommor. Det kan ju också vara ogräs, men isåfall är det fint ogräs. Huvudsaken de blommar.
 
 
Får se hur det ser ut om någon månad. Jag hoppas det är lite mera färggrannt än så här.
 Fem Stockholmstips

I princip varje sommar, eller i alla fall varje år blir det ett besök eller flera till Stockholm. Jag fullkomligt älskar staden! Kanske du är på väg dit i sommar? Jag tänkte ge er mina tips på saker att göra eller ställen att besöka. 
 
1. Klassikern, Gamla stan. Har du ännu inte besökt stadsdelen är det ett "måste". Förutom gamla fina hus och trånga gränder finns här flera små intressanta butiker. Är du t.ex. scifi intresserad och gillar att läsa böcker finns Science Fiction bokhandeln i gamla stan. I gamla stan kan man också gå på spökvandring, det har vi dock inte ännu tagit oss tid till, men det låter spännande!
 
 
 
2. Ta en båttur. De vanliga sightseeingturerna är nog intressanta, men varför inte ta en lite längre tur ut till Sandhamn. Sandhamn är som vackrast mitt i sommaren och vägen dit minst lika fin. 
 
 
3. Mitt favorit matställe, Kungshallen vid Hötorget. Har du svårt att välja vad du vill äta, kanske du vill äta en sak, medan ditt sällskap vill äta något annat. I Kungshallen finns 16 olika resturanger på samma ställe. Du kan välja mellan, tacos, hamburgare, biff, asiatiskt, pizza, indiskt och mycket mera. 800 sittplatser finns det så oftast finns det nog plats att äta på. Inga dyra priser heller. 
 
 
 
4. Besök Skansen. På området finns det alltmöjligt. Gamla fina hus, lite som ett hembyggdsmuseum. Djurpark och akvarie kan man också besöka. Dessutom finns det ett flertal butiker och resturanger på området. Helt klart värt ett besök. 
 
 
 
5. Sky View. Bästa utsikten över Stockholm, 130 meter över havet. Du åker upp i glasgondoler upp efter Globens utsida. Sedan stannar man till en stund där uppe för att beundra utsikten innan man åker ner igen. I en gondol får 14 personer plats. På hemsidan påstår de att det inte finns någon annan liknande anläggning någon annastans i världen. Kan vara bra att boka tid då det ibland kan vara långa köer.
 
 
Hoppas jag kunde tipsa någon om intressanta saker att se och göra i den kungliga huvudstaden. Snart är jag där igen!
 RSS 2.0