Gott Nytt År!

 
Bordet är dukat och maten är färdig. Nu får gästerna komma. Gott Nytt År!



Tillbakablick 2015 Januari-April

Som vanligt har jag valt att göra en tillbakablick på det gångna året. Mycket har hänt och mycket har vi gjort,här kommer några få utvalda bilder.
 
1. Drivor på gården // 2. Vinter på Lillö // 3. Nytt stilleben på bordet // 4. SNÖ! // 5. Årets första tulpaner // 6. Selfie före personalfest // 7. Promenad efter skogsbilvägen // 8. Ny muminmugg // 9. Molly busar i skogen
 
 
 
 1. Mera tulpaner // 2. Brunch på Astor // 3. Promenad på campingen på Vasklot // 4. Fastlagswrap på Aroma // 5. Jag fick en fin ugglelampa som Johnny gjort // 6. Vardagskärlek // 7. Amaranthe @ Rytmikorjaamo // 8. Ett sista farväl // 9. Trädfällning i Västervik
 
1. Roadtrip till Powerpark // 2. På dans till Waskia o lyssna på Arvingarna // 3. "Bölefrömand" // 4. Johnny köpte ett nytt surroundsystem // 5. Stockar hämtas från Västervik // 6. Ulli fyllde år och vi hälsade på deras guldfiskar // 7. Molly gjorde roliga miner // 8. Vi gjorde stora ägg av gips // 9. For på en weekendresa till Tallinn
 
 
1. Fyndade en muminskål på loppis // 2. Påskbrasa i Voitby // 3. Min äldsta syster fyllde år och vi syskon åt mat på Amarillo // 4. Vårblommor // 5. Förde saker till loppis, gick sådär // 6. Johnny fyllde år // 7. Vi for på en kryssning till Stockholm // 8. Linda-Marie fyllde år och bjöd på kaffe o tårta // 9. Muminmuggssamlingen blev större
 
Fortsättning följer...



Frost och en busig kisse

 
Sov länge och läste vasabladet för länge. Fastnade framför datorn i soffan. Precis som det ska vara på en ledig dag. Tog en promenad på gården tillsammans med Whiskas. Nu blir det gymmet och butiken. Hoppas inte det är alltför mycket folk och handlar inför nyår.



En bra kväll!

Hade en riktigt bra kväll igår. Då Johnny kom hem från jobbet hade han köpt en STOR rosbukett samt ett muminkakfat åt mig. Jag blev så glad! Sa nog att det skulle ha räckt med blommorna, men tog nog tacksamt emot kakfatet också.
 
 
Vi for in till stan och gick till Pancho Villa på mat. Vi fick nämligen ett presentkort dit till julklapp så vi passade på att använda det, men behövde betala till 30€ ändå, skönt att vi hade presentkortet så slapp jag lite billigare undan, hehe. Vi började med en nachotallrik som vi delade på, smaskens! Till varmrätt tog jag "vitlöksbomb", riktigt gott var det också.
 
 
Idag har jag jobbat 8-16, sista arbetsturen före nyår. Har tre lediga dagar nu, skönt! Ikväll ska vi till Målarbackan på mat igen, denna gång är mamma och pappa också bjudna. 



En kväll på Målarbackan

På söndag kväll före jag skulle åka på nattjobb blev vi samt Johnnys morbror med fru bjudna på mat på Målarbackan. En tomte hälsade oss välkomna.
 
 
Fiffi kissen var lite trött.
 
 
Bordet var dukat med finaste julporslinet och servettringarna som tomten kom med. Tomten, alltså jag, hittade dessa fina servettringar på loppis och visste genast vem som skulle få dem.
 
 
På tal om dukningar måste jag börja fundera på nyårsdukningen. Vill inte att det ska se likadant ut från år till år, får nog ta och surfa runt lite så kanske jag får lite inspiration. Lite funderingar har jag redan, men vi får se vad det blir till.



10 års förlovningsdag

Idag har det gått hela 10 år sedan vi förlovade oss. Tänk vad åren går. Känns ju nästan som igår. Dessutom har vi varit tillsammans i 14 år idag. I 14 ÅR! Då är det alltså 14 år sedan jag var 17... hur det nu kan stämma då jag fortfarande känner mig som 17. Nåja äldre blir vi väl allihopa förr eller senare.
 
 
Dagen till ära ska vi fara ut och äta. Skulle nog ha varit roligt med en södernresa också, men det får vi ta en annan gång.
 
PUSS på dej min älskling! ❤ 💑 💋



Aktivitetsarmband, ugglor och lite annat

Fick ju som sagt många fina julklappar, orkar dock inte ta foto av dem alla, har ju redan plockat undan en del av dem. Men några saker tänkte ännu visa. 
 
 
Av Johnny fick jag bl.a. ett aktivitetsarmband. Det är nu flitigt i användning, roligast är dock att kolla hur jag sovit om nätterna. Ganska häftigt att armbandet kan se det. Dock är det ju inte 100% säkert att jag sovit just så, men ditåt. Armbandet ser t.ex. inte att jag varit vaken i 10 sekunder och sett på klockan och somnat om. Ska bli intressant att följa med och se. Måste bara läsa in mig lite mera så jag vet hur armbandet fungerar.
 
 
En fin bricka att hänga på väggen fick jag också. Tack Isac och Felicia!
 
 
Några gamla saker fanns också i paketen. Gunvi hade hittat tre gamla arabia koppar i gömmorna och av Mia och Tomi fick vi en vas modell mindre. Så roligt att också få något gammalt i julklapp, allt behöver inte vara nytt. 
 
 
Tydligen visste tomten att jag samlar på ugglor också.



Muminjulklappar

Fick en hel hop av fina julklappar. Tydligen vet de flesta att jag samlar på mumin, vi fick nämligen ganska många mumin relaterade julklappar. Det mesta är mitt, men Johnny fick också en mugg och ett fat. Några saker är gemensamma. 
 
 
Det börjar bli fullt i muminhyllan. Snart får jag byta skåp eller dela upp muminsamlingen i flera skåp. 
 
Imorgon dyker fler julklappar upp här på bloggen så kika in då om du vill se dem också. 



Molly o Whiskas hade också varit snälla

Molly och Whiskas fick förstås också varsitt paket av jultomten. Molly luktade och luktade på paketet och väntade snällt på att jag skulle öppna det.
 
 
Whiskas var inte lika intresserad av paketet som Molly. Hon luktade bara snabbt på paketet och gick sin väg. Sedan då paketet var öppnat och hon såg vad som fanns i det var hon nog snabb att smaska i sig det goda.
 
 
Senare på julaftoneskvällen fick de ännu varsitt paket, de hade tydligen varit snälla i år de också.



Juldagen 2015

Igår bar det av till Lappfjärd till Johnnys farbror med familj. Vägen dit var ovanligt lång, vet inte om det var mörkret eller vad det var men vägen dit kändes längre än vanligt. För det var ju faktiskt en mörk dag. Väl framme i Lappfjärd såg vi lite av solen, men också en hel del regn. Tur man fick vara inomhus. Vi blev bjudna på god mat, både salt och sött. Lite kortspel blev det också, men turen var inte på min sida. 
 
 
Innan vi for hem igen svängde vi in via begravningsplan och satte ljus på Johnnys farmor och farfars grav. 
 
 
Kvällen avslutades med att Johnnys föräldrar samt Tommy kom till oss på glögg och andra tilltugg. Bra avslutning på dagen.
 
Idag är det annandag jul, det betyder jobb 13-21 för mig. Har inte tänkt göra så mycket före det, klockan var dessutom halv tio innan vi kom oss upp idag så hinner inte göra så mycket före heller. Inatt har det blåst hårt. Vaknade flera gånger av att strömmen for av och på och vinden rev i huset. Irriterande då kopieringsmaskinen börjar låta då strömmen kommer på tillbaka. Nåja lite sömn fick man väl ändå. 
 
Får önska er en fortsatt trevlig julhelg!



Julafton 2015

Blev en riktigt bra julafton i år också, fastän största delen av den firades på jobbet. Hann en sväng via begravningsplan samt min äldsta syster också.
 
 
Det var julstämning och fint på jobbet. Till och med tomten tittade in.
 
 
Jag slutade jobbet klockan nio på kvällen. For bara hem via och så for vi vidare till Johnnys föräldrar. Där åt vi lite julmat och delade ut "några" paket. Vi hade tydligen varit snälla i år igen. 
 
 
Tusen tack för alla fina julklappar!



Annorlunda julfirande i år och GOD JUL

Igår efter jobbet bjöd mamma och pappa på julmat. Var riktigt gott! Lagom till kaffet kom Ulli med familj dit. Roligt att träffa dem också då vi inte firar jul tillsammans idag som vi brukar göra. Julgranen var fint pyntad som vanligt och det traditionella tomtefatet hänger med ännu.
 
 
Senare på kvällen hade vi lite julklappsutdelning för oss själva. Mysigt var det också. Lite julmusik och glögg höjde stämningen. 
 
 
Idag är det julafton. Kokade gott kaffe med lite kardemumma i. Har haft en lugn och skön förmiddag här hemma. Om någon timme är det dags för mig att fara på jobb. Blir jobb 13-21. En lite annorlunda arbetsdag blir det såklart. För en månad sedan var jag inte så glad över att behöva jobba den här dagen, men idag känns det helt okej. Sist och slutligen brukar det vara ganska roligt att jobba på jul, dessutom får man ju äta god mat, hehe. Efter jobbet blir det julfirande på Målarbackan. 
 
Whiskas och alla vi andra önskar er en riktigt GOD JUL!
 
 



Kaffegäster "dan före dan före doppare dan"

Igår kväll hade vi kaffegäster igen. Denna gång från Böle. Linda, Göran, Isac o Felicia närmare bestämt. Det blev liv och rörelse i huset, Molly och Whiskas höll sig dock för sig själva på vinden och ville inte vara med på kaffekalaset. 
 
 
Idag blir det jobb. Efter jobbet bjuder mamma o pappa på mat. Hinner tyvärr inte dit imorgon på julafton då jag jobbar 13-21, så får blir så här i år då.
 
Hoppas ni har en bra dag, tänk imorgon är det jul!



Den stora julvandringen version 2015

Idag var pappa och jag på "Den stora julvandringen", alltså med ljus till alla gravar. Jag slutade jobbet klockan nio i morse. Sen blev det gym en timme. Efter gymmet träffade jag pappa och så for vi iväg på vår runda. 
 
Första stoppet blev begravningsplatsen i Vasa.
 
 
Sedan åkte vi vidare till Malax. Var riktigt fint väder och solen sken. Plus fem grader visade termometern.
 
 
Var också till Börängens begravningsplats i Malax.
 
 
Också i Korsholm var vi till båda begravningsplatserna, både gamla och nya. 
 
 
 
Sista stället på vår runda blev Kvevlax. Konstigt nog blåste det inte så kallt som det brukar göra där.
 
 
Nästan tre timmar tog det, som vanligt då. Efter rundan måste jag ännu in via Prisma. Inte den bästa dagen att fara och handla på, tänkte nästan inte hitta någon parkeringsplats. Då jag kom hem hade det nästan gått ett dygn sedan jag for hemifrån igår. Var riktigt skönt att sätta sig ner och slösurfa lite, men nu måste jag nog plocka upp lite om vi ska kunna släppa in gästerna om några timmar. 



Pepparkakskladdkaka

Igår kände jag för att baka lite. Blev bl.a. denna kladdkaka. Receptet hittade jag på den här bloggen. Satte dock till kokosflingor som dekoration.
 
Ingredienser
 
4 ägg
1 ½ dl sötning
150 g smör
2,5 dl mandelmjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 msk kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
(kokosflingor)
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft)
2. Vispa äggen tillsammas med sötning (ca 3min, det ska bli riktigt luftigt)
3. Smält smöret
4. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i smeten så det blandas ordentligt. Vispa i det smälta smöret. Häll smeten i en smord form
5. Grädda i ca 12 minuter
6. Låt kakan stå kallt i några timmar så den sätter sig
7. Dekorera med kokosflingor
 
 
Smeten smakade åtminstone bra, så får hoppas kakan är lika smaskig. Håller tummarna för att kvällens gäster tycker den är god.



En avkopplande helg

Helgen den kom och den gick. Blev faktiskt en riktigt bra och avkopplande helg, fastän vi fick gjort en hel del. Känns så skönt att ha granen inne och färdigt klädd, har ju liksom inte så mycket tid till sånt denna vecka. Igår tog vi det mest lugnt. Paketerade in några julklappar, har ännu några kvar att paketera in idag. Lagade god mat. Mitt i allt blev det julbord. En del hade vi i kylskåpet från förr men det som vi inte hade fanns i butiken i Kvevlax. Så det blev rökt kalkon, vanlig kalkon, morotslåda, kålrotslåda, köttbullar, svampsallad, rödbetssallad samt bäverkorv och björnkorv från julmarknaden i Tallinn. Tror åtminstone att det var allt vi åt...nå det var GOTT med julmat. Säger kanske inte samma sak om några veckor...Var för hungrig för att ens hinna ta foto av maten.
 
 
Vill också tacka för alla fina julkort vi fått. I år får julkorten inte hänga i någon gran, istället tog jag fram "julkortshållaren" som fanns i skrubben. Kunde först inte förstå varför 2013 års julkort fanns i den och inte fjolårets, men sedan kom jag på att det såg ju ut så här ifjol...Den vita granen har vi nog sparat, får se när den kommer till användning igen.
 
 
Idag blir det nattjobb för min del. Borde hinna till gymmet före det. Imorgon tror jag det blir en runda till gravarna med ljus. Har köpt ljus som ska brinna flera dagar. 
 
Då jag ser ut genom fönstret just nu ser jag inte precis något julväder,mulet och regn. Tror det blir en grön jul i år tyvärr. Men i detta väder har man ju större orsak att sitta inne och njuta av det julpyntade hemmet.



Granen står så grön och grann i stugan

Igår hann vi med mycket. Mer än jag trodde faktiskt. Började med att lägga upp ljusslingor i flaggstången. Det blev riktigt bra bara det blev mörkt! Stjärnan i toppen kunde kanske ha fått vara lite större, men den går ju att byta ut om man hittar en annan någon gång.
 
 
Julgransjakten började i skogen. En i byn hade röjt lite i skogen så vi fick gå och se om vi kunde hitta någon gran bland allt han hade huggit ner. Granar såg vi nog, men ingen julgran. Fortsatte jakten vid Byggmax, men vem vill ha en färdigt inplastad gran, vill ju nog se hur den ser ut först. På Tokmanni var det samma sak, färdigt inplastade granar. På Hong Kong hade de nog fina granar, men inte den rätta storleken, de var slut. Slutligen åkte vi till Prisma. Där hittade vi en passlig gran för 30 euro. 
 
Det gick otroligt snabbt att klä granen i år, inga bekymmer som det brukar kunna vara. Vi hjälptes åt så gick det bra. Pärlbanden fick lämna bort i år, några få utvalda pynt samt lite glitter fick det bli. 
 
 
Några jultårtor hann jag slänga i ugnen innan gästerna kom.
 
 
Till dukningen använde jag julservisens assietter. Vi har inga matchande muggar eller kaffekoppar, så det fick bli röda/rosa muminmuggar. Först tänkte jag ta vintermuggarna, men så kom jag på att dem använder jag ju inte.
 
Tack för julklappen och en trevlig kväll!



Lördag före jul

Kalaset på jobbet blev riktigt lyckat igår, konstigt nog ingen stress som det brukar vara. Alla var nöjda och glada. Tack till alla som hjälpte till! 
 
Idag ska vi på granjakt. Nu ska vi tydligen först till skogs, men tänker inte spendera någon lång tid där. Det finns ju granar att köpa också om vi inte hittar någon i skogen. De granar vi har haft de senaste åren har inte varit så fina, misstänker jag är ännu mer "krantto" i år då det kommer till val av julgran. Nå vi får hoppas vi hittar en innan dagen är slut och kaffegästerna kommer. Före kvällen borde här dessutom städas och bakas lite. Ingen tid att sitta här i soffan och lata mig, kan ju inte åka till skogs i nattlinnet heller så nu får jag nog masa mig upp ur soffan och börja göra något. 
 
Då jag kom hem från jobbet igår kväll fanns det en hel hög med ljusslingor utradade längs alla golv. Nu ska mera julbelysning upp utomhus. Vad det blir till visar jag en annan dag.
 
 
Molly önskar er alla en fin lördag!



Kalasdag på jobbet och julmatsfunderingar

Äntligen fredag, nästan. Eller fredag är det ju, men dagen är inte över ännu. Har ett kalas på jobbet framför mig. Får hoppas smörgåstårtorna jag beställt kommer på bestämd tid. "Champagnen" är köpt och allt annat borde också vara klart. Återstår bara att duka och ställa i ordning då jag kommer till jobbet. Visst är det roligt med kalas, men det är också mycket som ska förberedas och fixas. Idag är det dessutom sjätte arbetsdagen i rad för mig. Kommer att vara skönt med en "ledig" helg efter denna vecka. Kanske jag får lite tid att samla krafter inför kommande intensiva arbetsvecka.
 
 
Julradio.se snurrar för fullt här i huset. Försöker få lite julstämning mitt i julstressen. Någon speciell julmat behöver vi ju åtminstone inte köpa då vi knappt kommer att vara hemma under julen, men en liten kalkonbit finns nog i kylskåpet. En jul utan kalkon är ingen jul för mig, skinkan klarar jag mig utan. Jag är nöjd om jag får gravad lax, kalkon och sallad. Ingen risgrynsgröt eller lådor för mig. 
 
Vad väljer ni, skinka eller kalkon? Eller både och?



Bland snö och frost

I tisdags då jag var till skogs och samlade lite mossa tog jag med kameran och förevigade den fina vinterdagen. 
 
 
Annars så jobbas det för fullt denna vecka. Har jobbat sedan i söndags och jobbar ännu fredag. Sedan har jag ledig helg. Nästa vecka, julveckan, har jag endast ledigt den 25:e. Men det ska väl nog gå det också. Sedan kommer två veckor då jag bara har någon enstaka natt, resten ledigt, så det jämnar nog ut sig i slutändan.



En julros och julklappsjakt

Igår passade jag på att gå till skogs då det ännu var ljust ute. Samlade lite mossa och lav. Sedan satte jag julrosen i arabia skålen jag köpte på loppis, mossa runt om och sedan lav ovanpå mossan. 
 
 
Idag var jag på julklappsjakt, men ännu har jag en kvar. Inte lätt då man vill hitta den perfekta julklappen. Dessutom har jag ju sökt hela året. Har faktiskt julklapparna i bakhuvudet hela året, hittar jag något passligt i januari så gör det inget att det är elva månader kvar till jul. Minns faktiskt inte när jag köpte den första julklappen i år, skulle tro det var nångång på våren. Oberoende lämnar det alltid några kvar som jag måste springa och köpa just före jul. Tänk vad skönt det skulle vara om man hade julklapparna inköpta redan då december månad börjar. Kanske jag gör ett försök nästa år. En jul utan julklappar är inget för mig, tycker det är så roligt att få ge bort de perfekta julklapparna...bara jag hittar dem.
 



Mumin i soffan

Köpte ju en fin kudde i Tuuri, en muminkudde alltså. Den är kanske inte så julig, men nu pryder den soffan i vardagsrummet. Motivet heter "Taikamuumi". Det finns också påslakan och andra saker med samma motiv. Jag skulle förstås kunna ha allt. Vet inte om det är färgerna som gör det eller om det är bilderna i sig, jag tycker bara motivet är så fint. Någon kanske kan tycka att det är för "oroligt" med en massa figurer och färger, men inte jag.
 
 
Kudden får nog snart flytta på sig till sovrummet. Då julen är över och jag tar fram de blåa och vita kuddöverdragen igen kommer den att passa bra där tillsammans med dem.



Tredje advent och lucia

Nu har vi en ny vecka igen. Det börjar närma sig jul. Då många andra får julledigt väntar istället två veckor med mycket jobb för mig. Såklart är jag ledig lite emellanåt också, men i mellandagarna samt efter nyår får jag vara ledig många dagar i sträck, ser framemot det. 
 
För någon dag sedan kom julkrubban äntligen fram. Det börjar bli lite trångt, men ännu ryms den i min "muminhylla". 
 
 
Ännu har vi bara två små granar inne. Vet ännu inte om det blir att köpa en julgran eller hur vi gör. En äkta gran är dock ett måste, ingen jul utan. Men måste erkänna att det är ett stressmoment varje år. "Krantto" som jag är också. Inte lätt att hitta en gran som duger. Borde kanske fixa en flera dagar före julafton i år så slipper jag en del stress. Har ju faktiskt ledigt helgen före jul. 
 
 
Igår firade vi tredje advent och lucia. Njöt av stämningsfulla luciauppträdanden på tv. På kvällen åkte vi till Veikars skola på luciafirande. Lyssnade till luciatågets sång, köpte några lotter och varsin korv. Blev kall om fötterna, förvånad blev jag då mätaren visade -5,5 grader, kanske kylan och vintern äntligen är på kommande.
 
Önskar er en bra start på den nya veckan!



Utfärd till Tuuri

Igår bar det av till Tuuri. Blev ingen julmarknad. Ett loppisbesök i Seinäjoki hann vi också med, men det blev inga fynd. Solen sken och det var riktigt fint väder då vi körde dit, dock lite mörkare då vi körde hem.
 
 
Vi var inte precis ensamma i det stora varuhuset, var tydligen många andra som också ville julhandla. I början av varuhuset kunde vi ju inte missa att se på muminmuggssamlingen. Tänk om man hade en sådan! 
 
 
Mitt i butiken hade de byggt upp en "Isvärld", lite häftigt var det nog, men någon riktig is såg vi inte.
 
 
Vi kom inte tomhänta ut ur varuhuset, en julklapp fick jag köpt, ja en endaste en. Men då hade jag inte tänkt köpa flera heller, de flesta andra är ju redan köpta. Några saker åt mig själv hittade jag förstås också bl.a. en ny eltandborste (den gamla har varit sönder i säkert ett år). En fin muminkudde måste jag också köpa, eller måste och måste, men jag kunde inte motstå den fastän den var lite dyr, En annan dag får ni se hur den ser ut.



Det blommar i rött

Amaryllisen jag köpte för en tid sedan blommar nu så vackert. Som tur är det fler blommor på gång. Vill ju att den ska blomma på jul, inte före och efter.
 
 
Ibland är det lite svårt att veta när man ska köpa julblommorna. Är ju inte roligt om de alla blommat färdigt då julen är här. Vi får se hur det går i år, om jag måste köpa nya hyacinter i något skede eller inte. En julros köpte jag igår, men den står ännu oplanterad. Får hoppas den överlever, tyckte nästan den var väl övervattnad i butiken. Dessutom fanns det inte så många fina exemplar att välja bland. Jag tog den jag tyckte såg bäst ut. Nu behöver jag bara mera mossa så jag kan plantera den i arabiaskålen jag köpte. Ska visa er hur det blev då jag fått det gjort.
 
Nu måste jag nog föna håret om vi ska komma oss iväg idag.
 



Fredagskvällen är här

Fredag och ledig kväll, oj så skönt. Har slappat hela dagen. Det enda vettiga jag fått gjort är att jag har dammsugit på övrevåningen. Sov faktiskt två timmar på soffan på eftermiddagen. Kändes behövligt efter att ha jobbat natt. Imorgon har jag på känn att det blir en utfärdsdag, får se vart det bär av. Möjligtvis på julmarknad till Jakobstad. Skulle också vilja hinna en sväng till Tuuri före jul. 
 
 
Nu är det dags för fredagsmyset. Har inhandlat en påse tortillachips med ost smak samt en god salsa sås, mmm ska bli så gott med något salt. Blir nog säkert lite glögg också, har ju inte testat alla flaskor vi köpte i Tallinn ännu. 
 
En fin fredagskväll önskar jag er alla 



Too-ticki och Förfadern

Har på känn att nästa år kommer att bli ännu ett nytt mumin år. Tror det kommer att komma ut ganska så många muggar och andra produkter. Då gäller det att kunna begränsa sig och inte köpa allt. En ny Too-ticki mugg kommer att komma ut nu då den gamla slutar tillverkas. En mugg med Förfadern kommer också.
 
 
Den nya Too-ticki muggen är mycket finare än den gamla, dessutom får ju Lilla My vara med på ett hörn.
 
Förfadern vet jag faktiskt inte så mycket om, visste inte ens att det fanns en sådan figur. Har ju som sagt aldrig läst muminböckerna. Såklart måste jag ha den här också.
 
På en facebooksida såg jag också skymten av nästa års sommarmugg, det kommer dessutom att komma en sommartallrik. De såg riktigt fina ut. Förutom dessa så kommer det en ny "Håll Sverige rent" mugg, en blå variant någongång på våren. Vi får heller inte glömma bort "Vänskap" serien som jag skrev om tidigare, serien kommer ut nu redan i januari. 
 
Det finns alltså mycket fint att vänta på. Tur att jag inte behöver köpa Too-ticki och Förfadern genast de kommer ut, de kommer troligen att finnas i butikerna flera år framöver. 



Jul på vinden

Fastän vi inte spenderar så mycket tid på andra våningen så vill jag nog ha lite julstämning där också. Om inte annat så för Molly och Whiskas skull, hehe. Igår strök jag de sista julgardinerna och satte upp dem där uppe. Nog kan det vara tråkigt att stryka, men då man väl kommer igång så är det bara att stryka färdigt. Byter inte gardiner i alla fönster, vem skulle orka det, vi har ju allt som allt 22 fönster (medräknat terrass och balkongdörr) i huset. Som tur fungerar vita gardiner lika bra året om. 
 
 
De röda gardinerna är egentligen sydda för ett lite bredare fönster, men de duger nog bra ändå. Blir ju inte brist på rynkor i gardinen i alla fall. I gavelfönstren satte jag upp varsin kappa. Kapporna köpte jag till fönstren i föjset då vi bodde där, men känns lite onödigt att sätta upp dem i föjset nu, de passar lika bra här inne.
 
 
Några tomtar har också hittat fram. Pepparkakshuset som Johnny gjorde för några år sedan hänger med ännu. Om ni inte ser det så är det ett tält med en brinnande brasa framför.
 
 
Julegrisen fick också komma fram. Kan möjligtvis hända att han flyttar ner ännu i jul.
 
 
Ännu återstår städning av övrevåningen. Finns katthår överallt. Den ena kudden i "Whiskas säng" syns knappt, man kan nästan tro att det är en kudde gjord av katthår. Tur att det inte bor någon pedant eller kattallergiker här. Måste dock passa på att damma kudden då kissona är ute. Annars är den oftast upptagen. I år tar jag ingen stress med julstädningen. Som vanligt är vi knappt hemma under julen så känns ju lite onödigt att "springa benen av sig" för lite damm i knutarna. 
 
Hur gör du, måste allt vara "tipp topp" då julen kommer eller städar du lika mycket (eller lite) året om?



En bra loppisrunda

Igår bestämde jag mig för att det fick bli en ordentlig loppisrunda. Combo hade jag besökt dagen innan, så det fick bli ett besök till resterande lopptorg i staden. Att få med allting på bild var dock inte det lättaste i detta mörka väder. Så vissa bilder blev lite mörka och skuggiga.
 
I klädväg blev det en svart tröja för 2€ och en glittrig topp också den för 2€.
 
 
Kunde inte tro mina ögon då jag hittade en stor arabia skål, stor som en soppskål för bara 5€! Eller kanske det är det ett tvättfat? Den hade visserligen ett litet nagg, men ändå. Tror jag ska göra en julplantering i den. Den runda röda duken köpte jag för 3€.
 
 
Kom också hem med en annan röd duk. 3 euro fick jag ge för den också.
 
 
Har länge gått runt och sökt efter muminböcker, igår hittade jag äntligen en. 3,90€ var priset för den. Skulle vilja läsa alla muminböcker, har ju faktiskt aldrig gjort det. Den här boken på 200 sidor innehåller alla Tove Janssons bilderböcker i färg, samt berättelser och episoder ur andra muminböcker. Dessutom finns där några recept och sånger också. Har på känn jag kommer att läsa den från pärm till pärm.
 
 
Några andra muminrelaterade saker hittade jag också. Dock av plast. 2 € samt 1,50€ fick jag ge för tallrikarna. 
 
 
På tal om tallrikar så hittade jag också en arabia tallrik av serien jag samlar på. Glad blev jag då jag såg att den bara kostade 1 euro. 
 
 
Några passliga julklappar sökte sig också in i presentskåpet. Ännu är inte alla julklappar fixade, men snart.
 



Scooter i februari

Den 6.2 smäller det. Då blir det konsert i Vasa ishall. Mina favoriter sedan länge, nämligen SCOOTER kommer att spela där då. Också E-type och Pandora ska uppträda på Polar Sound Festival. Biljetterna är redan köpta, det blev de bästa ståplatserna, dock inte VIP. Var tillräckligt dyrt ändå, hehe. Som jag har väntat på att Scooter ska komma till Vasa. Om jag inte minns helt fel var de här senast 2000 och 2001. I alla fall var det senast då jag så dem i Vasa. Efter det har jag förstås sett dem live i andra städer.
 
Någon speciell favoritlåt vet jag inte om jag har, de har så många bra låtar. Men en av favoriterna är nog denna:
 
 
Åh, kan knappt vänta till februari nu. Men det är ju ändå bara två månader kvar till dess så det borde nog gå ganska snabbt ändå. 
 
Någon annan som också är på väg på konserten?



En decemberdag och högvatten på Lillö

Igår hann vi med en snabbvisit till Lillö. Länge sedan sist. Var speciellt vattenståndet vi ville se. Nu just är det nämligen högvatten, det var det på Lillö också (skulle ju ha varit konstigt annars). Någon strand hade vi knappt och man ville inte riktigt gå och sätta sig längst ute på bryggan.
 
 
Det var länge sedan jag sett skymten av solen, men just då vi kom dit behagade den värma oss med sina strålar. Förövrigt blåste det kallt. 
 



Självständighetsdag och andra advent

Idag firar vi både självständighetsdag samt andra advent. På morgonen fick vi tända det andra ljuset i adventljusstaken.
 
 
Idag gick också Kvinnornas julmässa av stapeln i Vasa. Där var som vanligt mycket folk och många försäljare. Det fanns många fina saker till salu, men som oftast kom vi ut tomhänta.
 
 
Flaggan har vajat dagen lång, något annat självständighetsfirande blir det inte. Möjligen kan jag få se en glimt av slottsbalen ikväll då jag jobbar. 
 
 
Önskar er alla en fin självständighetskväll.



Lördagsfilosoferingar

Så var julfesten över för i år. Riktigt god mat fick vi. Julfest humöret var kanske inte det bästa, men man kan inte vara på topp hela tiden. Hade stressat på jobbet hela dagen, sedan varit och hälsat på mamma på sjukhuset, sedan snabbt hem i duschen och sen iväg på julfesten. Kände mig nästan som en knärrig gammal tant som satt där och klagade på allt, nå maten klagade jag ju inte på, men musiken. Verkligen inte min musiksmak. Dessutom kunde man knappt sitta och prata då de spelade. Sällskapet var det dock inget fel på. Borde ha åkt hem då jag ätit men väntade på att Johnny skulle höra av sig, han var på 40-års fest. Då klockan var 23.30 hade jag fått nog, dock inte han, så jag åkte hem. Somnade dock inte förrän flera timmar senare då han kom hem. Så blev inte många timmars sömn. Är inte precis så pigg på att åka på jobb idag.
 
Nej nu ska jag tänka positivt. Det är nog den här ihållande förkylningen som satt sina spår. Är inte fri från den ännu, men bihåleinflammationen tror jag är borta i alla fall. Tänk positivt, tänk positivt.
 
På tal om något roligt så passade jag på att baka årets första pepparkakor här i veckan. Lchf pepparkakor blev det denna gång. Lite mjukare än vanligare pepparkakor blir de. Receptet hittar du här.
 
 
Nu är jag dock inte snål på pepparkakor utan på en pizza. Får se, kanske det blir en Kotipizza efter kvällsjobbet. Något gott blir det i alla fall, lördagen till ära. Whiskas vill nog säkert också mysa framför tv:n. 
 
 
Hoppas ni alla får en fin lördag. Tänk imorgon är det redan andra advent.



Julblommor och julstilleben

Igår hade jag en ledig dag. Pysslade och på här inne, fick en massa gjort. Några julblommor blev planterade. Tog som vanligt en stund innan jag kom på hur jag ville plantera dem i år, sprang av och ann i hela huset och sökte burkar och krukor. Till sist blev det så här.
 

Förnyade stillebenet (hur säger man?) som finns på vardagsrumsbordet, nåja sak samma. Ni vet vad jag menar. Året om får det stå där, byter bara ut saker och blommor. Denna gång bytte jag fat också, plåtbrickan byttes ut mot ett marmor fat.
 

Ikväll blir det julfest från jobbet. Hoppas på god mat och gott sällskap! I helgen blir det jobb, kväll på lördag och natt på söndag.



Julbelysning

Igår kväll satte vi upp julbelysningen ute på gården. I flera veckor har jag velat få det gjort, men vi har inte hunnit. Nu äntligen är det gjort!
 

Som alltid skulle jag ju vilja ha ännu mera julbelysning, men samtidigt så kommer ju belysningen inte upp av sig själv heller. Det får nog kanske räcka med det här för i år.
 

Någon julbelysning är det inte, men trädbelysningen kom också upp igår. Den här årstiden kan man inte få för mycket belysning. Ännu väntar några lampor på att få komma upp och belysa trädgården.
 

Tända ljus kan man inte heller få för många av. Enda nackdelen är att de brinner ut och man måste tända nya. Igår köpte jag ett som inte borde slockna i första taget, möjligen måste man byta batterier efter en tid. Ser precis ut som ett riktigt ljus. Bästa köpet på länge.



Lilla My och en ren

Det blev inte några stora fynd då vi svängde in via ett loppis i Vanda i fredags. Men två saker kom jag ut med. Det var minst sagt en snabb runda genom loppiset då vi inte hade mycket tid på oss innan båten skulle gå. Jag var ändå nöjd då jag fick ta en runda på ett av mina favoritloppis.
 

En liten Pentik ren för ynka 2 euro måste jag bara ha. Vill man ha en ny kostar den ca 11-14 euro. Den här var kanske lite mera "shabby chic", men det är precis så jag vill ha den. Nu då jag tänker på det så borde jag nog ha köpt allihopa, det fanns nämligen fler än en till salu.
 

Såklart hittade jag en muminmugg också, en emalj sådan. Bara tre euro fick jag ge för denna. Lilla My är dessutom en av mina favoritfigurer.



Promenad i gamla stan

Söndagen i Tallinn blev en dag till fots. Började med att gå omkring i gamla stan samt beundra staden från flera utsiktsplatser.
 
 
Ett besök till Stockmann blev det också, samt några andra butiker. Lunch åt vi på Amarillo, måste ju samla lite S-bonus, hehe. Dessutom var det billigare än i Finland.
 

Mörkret sänkte sig och vi kunde beundra all julbelysning.
 

Då måndagen kom var det dags att söka sig hemåt igen. Vi var oroliga för att det skulle blåsa en hel del då vi skulle ta båten över till Helsingfors, därför tog vi en hytt. Som tur kände vi inte av att det skulle ha blåst lika mycket som då vi kom, men var skönt att ha en hytt och få ligga och se på tv i lugn och ro, för det gungade ju nog. Bilen fanns kvar där vi hade lämnat den i hamnen och vi kunde köra hemåt igen.
 
Blev en bra resa, nu är "batterierna laddade" ett tag igen. Var riktigt skönt att komma bort från vardagen en stund. Vart nästa resa bär av vet jag inte ännu, men en weekendresa någonstans innan sommaren är här blir det nog.



Julmarknad i Tallinn

På fredagen bar det av ner mot Helsingfors. Vi hann springa igenom ett loppis också före vi hoppade på båten mot Tallinn. Vad jag köpte på loppisen får ni se en annan dag.
 
Jag har då aldrig varit med om en värre båtresa måste jag säga. Det gungade och det gungade. Vi gick till buffén för att äta, men det var nästan olidligt att sitta där. Maten fick vi ner, men mera skulle vi nog ha fått ner om det inte skulle ha gungat. Vi satt på åttonde våningen, i fören och åt. Vågorna sköljde över fönstren. Så sådant trevligt väder var det. Resten av båtresan satt vi i korridoren på golvet och försökte "överleva" resten av båtresan. Vi kom oss i land till sist, med maten i behåll dessutom. 
 
Då vi kom iland var det bara att traska iväg mot hotellet, ca 1,2 km senare hittade vi det mysiga lilla hotellet i utkanten av gamla stan. 
 
 
På hotellet skulle vi stanna tre nätter. Förmånligaste hotellet jag hittade, ett bra hotell som vi gärna besöker igen. 
 
Vi åkte till Tallinn mest för att få gå på den omtalade julmarknaden som ordnas på Rådhustorget i gamla stan. Det var inte så lång väg att gå från hotellet till torget, så vi kunde ta oss en tur till torget och marknaden varje kväll. Någon snö fanns ej på marken, men det blåste friska vindar och var kallt så då var det gott med en värmande glögg. Och glögg fanns det i mängd och massor. I vart och vartannat bås såldes den varma drycken. 
 
 
Förutom glögg såldes det förstås en hel del hantverk och andra saker också. Johnny köpte korv och jag köpte en liten julklapp. 
 
På lördagen promenerade vi till Balti Jaam, Tallinns tågstation. Försökte hitta ett loppis också, men hade fel adress, hittade bara ett nerbrunnet hus. Nåja, det blev inget loppis. Istället tog vi bussen till köpcentret Rocca al Mare. Bussen vi egentligen hade tänkt åka med gick inte så vi fick ta en annan buss. Vi trodde vi skulle hamna fel, men hamnade precis rätt. Vilken tur!
 
 
Vi spenderade många timmar inne i köpcentret. Huvudmålet var dock inte klädbutikerna utan Mack Bar-B-Que. Ett av våra favorit matställen i Tallinn. Oj det var så gott så gott det vi fick. Samma sak som förra gången. Men denna gång tog vi också varsin milkshake till efterrätt, smaskens!
 
 
Söndagen spenderade vi i gamla stan samt i en del butiker. Mera om detta får ni läsa om imorgon.



RSS 2.0