En tomte och ett mosshjärta

Julpyntandet fortsätter. Här om dagen kom hjärtat jag gjorde ifjol upp på väggen. Det hade hållit förvånansvärt bra. Kunde inte hitta mycket mossa på golvet i skrubben. 
 
 
Lyktan som vi fått till julklapp av Tommy har också hittat ner.
 
 
En tomte har också hittat fram ur skrubben. 
 
 
Ännu återstår en hel den pyntande innan julen är här på riktigt. Första advent

Idag tänder vi det första ljuset. Årets adventljusstake blev färdig i torsdags. Vill variera ljusstakens utseende från år till år så i år fick det bli så här. De svarta trästumparna med formar på köpte jag på loppis för några år sedan, men ljusstakarna har inte fått fungera som adventljusstake förrän i år. 
 
 
Inte så ofta jag använder värmeljus i adventljusstaken. I år borde de åtminstone hinna brinna upp allihop, i vanliga fall, då jag använder andra ljus brukar det lämna långa stumpar kvar. 
 
Trevlig första advent!
 Julmarknad imorgon

Lilla juls helgen är här. Inte långt kvar till julafton nu. Nedräkningen kan börja. Denna helg ordnas det också många julmarknader i nejden. Min favorit är förstås Stundars julmarknad i Solf. Har du inte besökt marknaden tidigare rekommenderar jag att du gör det. Julstämningen brukar ofta infinna sig på marknaden. 
 
 
Förutom den traditionella julmarknaden med över 70 utställare, ordnas också ringlekar för barnen. Om man blir hungrig kan man äta klimp- och köttsoppa i Hemmersgården.
 
 
Bilderna har jag tagit på julmarknaden under de gångna åren. Tyvärr hinner vi inte dit i år, men har ju något att vänta på tills nästa år då.
 
 
I år ordnas det alltså marknad imorgon 29.11 kl.11-16. Adressen är Stundarsvägen 5, Solf.Granarna på plats

Lillajulen kan komma. Granarna är på plats. Direkt jag kom hem från jobbet igår gick jag till skogs. Molly följde också med för att leta efter några granar. Tre passliga  små granar fick följa med in i värmen. 
 
 
Med dessa bilder önskar jag er alla en bra fredag och en fin kväll. En glad lillajul till jag er alla.En torsdag och jobb igen

Idag blir det jobb igen. Tydligen var det dubbelnatten i helgen som tog ut sin rätt. Var ju ledig på måndag, men var totalt förkyld. Var sjukledig tisdag och onsdag pga. bihåleinflammation. Antibiotikan borde nog snart göra sitt, hoppas jag. Känns nog lite bättre idag. Tynger inte lika mycket under ögonen och hostar inte lika mycket heller. 
 
Snön är snart ett minne blott, men för några dagar sedan såg det ut så här.
 
 
Så snälla snö, kan du inte komma tillbaka. På egen torfva

Sitter och bläddrar i en intressant bok, På egen torfva. Har skrivit om boken förut, men det var flera år sedan. Boken är utgiven 1903 och och handlar om "vägledning vid ordnandet, förbättrandet och förskönandet utom och inom hus af det egna hemmet". Väldigt intressant läsning måste jag säga. Den handlar om alltmöjligt som har med hemmet att göra.
 
 
Här kommer några intressanta delar ur boken. Mycket har minst sagt förändrats på 110 år. Medan en del tips kan vara användbara än idag.
 
Tapeter
"Att fästa tapeter på trä, som ej är fullt torrt, bör aldrig ske, emedan i mån, som virket torkar, tapeten spricker. Äro väggarna däremot uttorkade, så att man icke behöfver befara några kastningar och sprickor, så täcker man först väggen med spännpapper eller i brist därpå med omslagspapper eller t.o.m. i nödfall med tidningspapper".
 
" Vid inköp af tapeter, bör man vara ytterst försiktig i synnerhet med gröna tapeter, emedan denna färg vanligen innehåller en myckenhet arsenik". 
 
"Behöfva tapeterna endast rengöras för damm eller lampsot, kan man härtill använda smulor af siktadt bröd". 
 
Fönster
"Rengöring af fönster kan ske med salmiak, löst i vatten eller i denaturerad sprit, och pulveriserad krita."
 
Att släcka eld
"Eldsläckningsbomber med flytande innehåll tillagas af 10 kg groft koksalt och 5 kg salmiak, som upplösas i 24 liter vatten. Blandningen buteljeras, och buteljerna utställas eller upphängas å lämpliga platser i huset för att vid uppkommet eldvådetillbud vara till hands".
 
Grönsaker
"I de allra flesta hem både i stad och på land äter man, om man undantager hvitkål, morötter, litet grönkål, sopprötter och vid högtidliga tillfällen kanske litet gurkor, icke andra grönsaker än potatis".
 
Hemmets möblering 
"I vår tid göres mycket, ja stundom alltför mycket för hemmets möblering och prydande. Man "öfvermöblerar" sina bostäder och fyller rummen med allsköns onyttiga lyxsaker och andra föremål, som helst borde vara borta".
 
"Ett hem är först då fint och smakfullt utstyrdt, när hvarje enskildt föremål är köpt för ett eller annat nyttigt syfte". 
 
Ost
"Ost förvaras lämpligast i torrt, luftigt rum samt öfvertäckes med linne, humle och agnar. Afskuren fet ost förvaras insvept i linnehandduk, som ofta fuktas med saltvatten. På de skurna sidorna är bra att breda litet smör. Vill man få osten att smaka "gammal", dränkes linneduken i brännvin".
 
Medel mot solbränna
"Bestryk de inflammerade ställena med söt grädde eller prima olja".
 
Medel mot frostknölar och kylsår
"Man penslar dem med en blandning af 20 gram kollodium, 5 gram jodtinktur och 2 droppar matolja".
 
 
Måste nog säga att jag knappt vet vad hälften av dessa ingredienser till alla möjliga huskurer ens är för något. Salmiak brukar åtminstone jag äta som godis, inte använda till något annat. På tal om hemmets möblering, så tycker jag påståendet gäller än idag. Visst övermöblerar vi. Vem har inte tusen saker som man egentligen inte behöver, saker som bara är till för prydnad. 
 
Ibland kan man lära sig något nytt fastän boken är över 100 år gammal.Lite julstämning och bihåleinflammation

På fredag är det lilljul. Någon gran har ännu inte flyttat in, snön ställde till det lite. Men som tur har vi skogen nära så en liten gran borde nog hitta in till helgen. I söndags kom i alla fall stjärnorna upp i fönstren. Tillsammans med julgardinerna sprider de genast lite julstämning.
 
 
Början på veckan har dock varit mindre trevlig. Är förkyld IGEN, för hur månte gången vet jag inte. Har varit i princip konstant förkyld i snart två månader. Igår blev det ett besök till hälsostationen i Helsingby. Idag blev det läkarbesök vid Hvc i Smedsby. Där hade de ingen röntgen så fick åka på röntgen till Mehiläinen i stan. Bra service och allt gick snabbt. Konstaterades att jag har bihåleinflammation (som tur ingen lunginflammation). Så nu blir det att äta antibiotika och ta det lugnt några dagar.Stjärnor av pappersremsor

Tänk vad man kan hitta fina saker på loppis. Igår föll min ögon på en stor stjärna gjord av pappersremsor. Tänkte nästan inte ta upp och se på den, tänkte att "den är säkert dyr", som mycket annat börjat bli på loppis. Såg t.ex. en sån där muminkakburk, ni vet de där tre som jag också har som det varit kex i. Vem skulle betala 10€! för en sådan som kostar 6 och någonting i butiken (fylld med kex då också). Kanske om 10 år, men nu, nej jag tror inte det. Nåja, jag blev förvånad då stjärnan bara kostade 5 euro. Den är ganska stor också, dock lite mindre än våra stjärnor som nu lyser i fönstren.
 
 
Den var så fint inpaketerad med notblad bakom. Nu behöver jag bara hitta ett passligt snöre samt en bra plats att hänga den på. Köpte också en påse med några mindre stjärnor. Kostade endast 3,50.
 
 
Tycker de är så fina allihopa. De mindre stjärnorna ska hänga i granen har jag tänkt. Tror inte att de är så svåra att göra de här, i alla fall inte de mindre, men då pysselandan inte faller på är det lättare att köpa färdiggjorda. 
 
En hög med några andra julgransbollar fyndades också. De var dessutom på rea. Fina med gammaldags julmotiv.
 
 
En lyckad loppisrunda!Juthbacka i vinterskrud

Idag körde vi iväg till Nykarleby i det vintriga vädret. Oplogade vägar stoppade inte oss.
 
 
Vid Juthbacka herrgård ordnades det julmarknad, både inne och ute. Några inköp blev det inte där, var mest intressant att gå runt och se sig omkring i det gamla huset. Fastän jag varit till Juthbacka många gånger har jag aldrig förut varit inne i herrgården. Riktigt mysigt var det. En bock av granris skulle jag gärna ha tagit med mig hem, men det får bli en annan gång. 
 
 
Vi fortsatte vår färd vidare till Jakobstad. Där blev det mat på Friends & Brgrs. Johnny hade inte varit dit förut. Han tyckte som jag, för små hamburgare. Smaken var det inget fel på och jag blev mätt, men är man vrålhungrig är det nog inte stället man ska gå till. Såklart blev det en loppisrunda också. Fyndade några fina julpynt, dem får du se imorgon. Vitt överallt

Äntligen är den första snön här! Räknar inte med de små flingorna som kom förra helgen. Minst 10 cm snö fick jag sopa bort från bilen idag morse före jag kunde köra hem från jobbet. Det var lite slirigt på vägarna, grått också, men jag kom mig hem.
 
 
Idag blir det nog inte så mycket action. Är så trött. Blev tidig väckning på jobbet. Ska jobba ännu nästa natt, så bäst att samla krafterna till det. 
 
Passade på att föreviga den första snön. Allt blir så ljust nu då det är lite snö på marken. 
 
 Fredagen den 20.11

Äntligen fredag! Eller ja, ska ju jobba dubbelnatt i helgen så egentligen betyder fredagen inte så mycket. Idag ska loppisbordet tömmas, hoppas jag inte behöver bära hem så mycket saker. Tänkte faktiskt vara lite oekonomisk idag och köra till gymmet nu på förmiddagen. Är så länge sedan jag varit på fredagsjumppan. 
 
Den första snön väntas komma nu i helgen. Ska bli spännande att se hur mycket som kommer, och hur länge den stannar kvar på marken. Hoppas ändå inte att det blir så dåligt före, jag vill ju åka på julmarknad till Juthbacka på söndag. Måste ju ha något roligt att se framemot i helgen förutom jobb. 
 
Så här fint kan det vara på Lillö en solig vinterdag. Egentligen vill jag ha full vinter nu på en gång. Tycker vi kan skippa snöslasket.
 
 Julgardinerna uppe!

Nu är julstöket påbörjat. Julgardinerna är uppe i köket, vardagsrummet och sovrummet. I år fick de rödrutiga gardinerna komma upp. Ifjol körde jag på vitt, men i år tror jag det blir mera pynt i rött, man måste ju variera sig lite. I sovrummet blev det dock vita gardiner.
 
 
Ännu fattas stjärnorna i fönstren. Har på känn att det inte räcker länge innan de är uppe. Tomtarna får vänta en stund ännu. Det är ännu mycket som ska göras innan julen kan komma, men nu har julpyntandet börjat. Bättre att börja på tidigt än sent. Vill ju inte byta gardiner om en vecka igen.Mitt i veckan

Idag hade jag en kort arbetsdag, skönt att ha det ibland. Hann med gym efteråt och en sväng via butiken. Var också in via loppis för att kolla hur mycket jag sålt samt städa bordet lite. Helt okej har försäljningen gått, bäst gick det förstås på helgen. Tror det rör sig om ungefär samma summa som jag brukar få in då jag säljer en vecka. Skulle dock ha velat haft ett annat bord, ett bord i början av loppiset. Vet många som inte orkar gå igenom hela loppiset då det är så stort. Mitt bord är på näst sista raden om man går så som jag brukar gå. Oberoende så är det skönt att slippa lite saker och få in lite extra slantar. 
 
Vart har halva veckan försvunnit? Måste säga att det är skönt med en ledig kväll ikväll samt en ledig dag imorgon. Fredag, lördag, söndag, måndag och tisdag har det varit fullt upp. Har knappt varit hemma. Det var tur att mamma kunde bjuda på mat på måndag kväll, klockan skulle nog ha blivit närmare åtta på kvällen annars innan vi skulle ha fått någon mat i oss. Så tack, det var snällt! 
 
Hur går det med era julklappar? Har ni redan köpt alla? Köper ni några alls? Jag borde nog ta och inventera i presentskåpet igen och se vem jag ännu har kvar att köpa åt. Vissa saker som finns i skåpet passar åt flera, medan andra saker passar perfekt bara åt en person. Snart är det hög tid att inhandla de sista. Vill inte springa omkring i butiker veckorna före jul. Får se om det blir några egethändigt gjorda klappar i år, har nog en sak jag tänkt göra, men har inte börjat ännu. Men tar ingen stress. Hinner jag inte i år kan jag göra det ett annat år.
 
 Julmarknader i Österbotten 2015

Julmarknad och julöppning. Snart är tiden inne då julmarknader dyker upp lite här och där. Har gjort en lista på julmarknader här i nejden. Några av marknaderna ska jag besöka, men alla hinner jag inte med. Det finns fler marknader än dessa, men de här tyckte jag lät intressanta.
 
Vill du läsa mera gå in här.
 
 
För tillfället ser det ut som om vi kommer att besöka Juthbacka marknaden 22.11, Kvinnornas julmässa 6.12 samt Jul på Södermalm 12.12. Tyvärr missar vi min favorit julmarknad, Stundars julmarknad i år, får ta nya tag nästa år. 
 
Vilka marknader kommer du att besöka?Brunch, fyrverkeri och snöblandat regn

Vilken god brunch vi åt igår! Var såklart också roligt att träffa Sofia och Malena. Vi satt en god stund och åt gott och njöt av den mysiga atmosfären. Sedan blev det några timmar på combo loppisen. Vi avslutade eftermiddagen med kaffe (eller coca cola för min del) på ABC. 
 
 
Då eftermiddagen övergick i kväll for jag vidare till Stenhaga där jag träffade Johnny. Det ordnades julöppning i Stenhaga, julöppningen avslutades med ett mäktigt fyrverkeri. Fyrverkeri är nog något jag inte kan få nog av, ingen villaavslutning eller nyår utan raketer. Var nästan lite besviken då jag såg att jag missar julöppningen på Vasa torg i år, men det här fyrverkeriet var mycket finare än det de brukar ordna på torget. 
 
 
Dagen avslutades med bastu. Sedan såg vi ut genom fönstret. Då såg vi vinterns första snöblandade regn. Kanske det blir vinter snart?
 
 
Nu önskar jag er alla som kikar in här en bra start på den nya veckan!Pulled pork och en promenad

Även denna vecka börjar gå mot sitt slut. Någon vecka utan förkylning blev det inte, får ta nya tag nästa vecka. Har jobbat två nätter samt en dagstur. På fredagen blev det ett besök hos frissan. Var verkligen dags att klippa topparna. På fredag kväll förde vi också saker till loppis, ska sälja i en vecka, hoppas försäljningen går bra. 
 
Jobbade till klockan 17 igår. Då jag kom hem hade Johnny fixat god mat, hamburgare med pulled pork. Revbensspjäll bjöd han också på så jag blev så mätt att jag inte orkade med allt gott. 
 
 
Det är verkligen sällan jag kommer mig ut på en promenad. Högst en gång i månaden. Igår kväll efter all god mat kom vi oss båda ut. Var riktigt skönt med frisk luft fastän det duggregnade lite.
 
 
Idag blir det träffis med Sofia och Malena. Vi börjar med brunch på Astor. Får hoppas jag får ner en till frukost, hehe. Tror nog inte det blir något problem, brunchen på Astor brukar ju vara smaskens.Vår gemensamma julklapp

I förrgår anlände vår gemensamma julklapp. Nämligen ett nytt tält. Vårt förra har vi haft i 9 år, några pinnar är sönder, det har helt enkelt gjort sitt, det var dags för ett nytt. Det förra var från Jysk, det nya kom hela vägen från England. Borde vara bättre kvalitet än det förra, får man hoppas i alla fall. Vi är ju bara två personer, men vårt gamla tält var ett fyra personers. I det nya ryms fem personer. Man måste ju ha det lite lyxigt då man campar.
 
 
Det finns två sovalkover, men man kan ta bort mellanväggen och skapa ett enda stort "sovrum". Vi valde det här tältet för att det bl.a. hade ett stort "vardagsrum", "förtält", "sällskapsrum", eller vad man nu ska kalla det. Helt enkelt rummet där man kommer in, där det ryms bord och stolar och man kan stå upprätt och klä på sig utan bekymmer. 
 
Vi är nog lite bortskämda då det kommer till tältandet. Aldrig att vi skulle sova i ett tält som man bara ryms att sova i. Det räckte bra de första tre åren. Nu måste det vara ett tält som man kan stå i. Viktigt är också att man kan sitta inne i tältet och mysa om det är dåligt väder. Bord och stolar måste rymmas in. Får se när vi uppgraderar oss till husbil eller husvagn. Just nu känns det inte aktuellt. Husbilar och husvagnar är dessutom dyra att ta ombord på en båt, bara en sån sak avskräcker oss. 
 
Fastän vintern snart är här skulle jag vilja åka och tälta nu direkt. Åhh, varför ska det vara så länge till sommaren. Som tur har jag semester i juni nästa år. Har dock på känn att vi kommer att inleda campingsäsongen så snabbt det bara går. Vem har sagt att det inte går att campa i april-maj, bara det är passligt väder.En vanlig morgon hemma hos oss

Så här ser det ut nästan varje morgon här hemma.
 
 
Molly: Sitter du där nu igen och äter en massa gott. Ska inte jag få nån frukost?
 
 
Molly: Mmm, gott med yoghurt. Jag visste ju att jag inte skulle bli utan, det är ju bara att sitta och se gullig ut så får man nog något gott till sist. 
 
 
Whiskas: Hallo!!! Jag då? Får jag ingen yoghurt?
 
 
Whiskas: Jag tänkte väl det. Skönt att bli uppassad med yoghurt på sked. 
 
Ni kan säkert gissa att det inte är jag som tagit fotona. Det finns nog bara en här i huset som läser Kalle Anka vid varje måltid ♥.Romantiskt och mönstrat

Kom inte tomhänt ut från loppisen igår. Hittade två fina kuddöverdrag för 1 euro styck. 
 
 
Några små saker att sätta i presentskåpet hittade jag också. För några veckor sedan hittade jag detta fina kuddöverdrag, ni ser väl att det är från Ikeas kollektion Bråkig som kom ut ifjol. 
 
 
Lite olika stil på kuddöverdragen är det, så kommer nog inte att använda de två första tillsammans med kuddöverdraget från Ikea. Men med de andra orange kuddöverdragen som jag har kommer det här häftiga överdraget att passa bra.Hämtat ett paket

Idag hämtade jag ut ett paket från posten. Paketet innehöll förstås mina efterlängtade mumintallrikar som jag beställde förra veckan. Hela och välbehållna var de också. Visst är de fina!
 
 
Har en ledig dag idag. Blev en runda på Combo loppisen. Såg på samma gång var "mitt" bord var, så jag vet vart jag ska gå med sakerna på fredag. Ikväll blir det en tur till Västervik. Cecilia (systers flicka) ska måla några saker som Johnny gjort. Johnny tyckte det var min uppgift att måla, men det skulle inte bli bra. Det blir nog tusen gånger bättre då Cecilia med sina konstnärstalanger tar i penseln.Serier och tv-program

Det var länge sedan jag gjorde en lista på mina favorit tv-program/serier. Utbudet varierar förstås och det kommer nya serier medan andra slutar. Vardagar tycker jag det kommer något att se på varje kväll, men helgerna, nej då kommer absolut ingenting att se på, om de inte visar någon bra film förstås. Tacka vet jag internet. Något Netflix eller liknande har vi inte, jag kan se mina favoritserier ändå.
 
Jag kan inte minnas en dag då vi inte knäppt på tv:n, det är en del av kvällsrutinerna. Den inspelningsbara digiboxen går oftast på högvarv och bandar in flera program dagligen. Sällar ser vi på ett program just precis då det sänds, är ju mycket behändigare att se lite senare då man kan spola sig igenom reklamen. 
 
Här kommer listan över program/serier jag ser på för tillfället.
 
Svenska Hollywoodfruar
Paradise Hotel 
Modus
Under the Dome
Bytt är bytt
Solsidan
Bron
Det sitter i väggarna
Ängelby
 
På nätet ser jag på dessa:
 
The Vampire Diaries
The Originals
Allt till salu
Böda camping
Fantastiska fynd
Girls
 
Listorna varierar förstås, men ungefär så här ser det ut just nu. Med följande ord kan man beskriva program som tilltalar mig: reality, loppis och antikt, komedi, skräck/thriller/övernaturligt, gamla hus och släktforskning. Musikprogram och matprogram är inget för mig, men frågesport program kan jag nog se på. 
 
Vilka är dina favoritserier/program?
 
 Farsdagsfirande

Igår blev det farsdagsfirande dagen lång. Dagen till ära hissade vi flaggan för första gången. Flaggan köpte jag åt Johnny för flera år sedan, långt före vi ens hade någon flaggstång, måste ju passa på att köpa då jag hittade en till specialpris. Igår kom den äntligen till användning. 
 
 
Mamma bjöd på god mat och tårta. Lite senare på kvällen blev det kaffe hos Johnnys föräldrar. Tommy hade bakat goda muffins. 
 
 
Idag är det måndag igen. Veckorna går så snabbt. Har inga speciella planer för veckan, håller bara tummarna att veckan ska gå utan några sjukledigheter. Ser framemot resan vi ska göra om några veckor, måste ha något roligt att vänta på den här årstiden. 
 
Något annat jag väntar på är att tältsäsongen ska inledas, men får nog vänta x antal månader till ännu. Ett nytt tält borde vara på väg hem från England, hoppas det kommer fram. Planerna för nästa års sommarresa är påbörjade. Får se vad det blir till. Just nu lutar det åt Öland. 
 
Önskar er alla en bra start på veckan.En skogspromenad i November

 Gårdagen och några getter

Igår gav vi oss ut i det gråa vädret. Skönt med lite luft efter flera dagar inomhus. For först via Combo loppisen. Hämtade ut prislappar samt betalade bordshyra för en vecka. Från och med nästa lördag ska jag sälja där. Blir dock bara en vecka, fastän jag hade tänkt ha två, men har inte passligt att hämta ut sakerna efter två veckor så det för räcka med en vecka denna gång. 
 
Sedan blev det "stammis stället" Pikkuquattro. Där åt jag en kebadsallad. Gott som vanligt. Då vi var mätta åkte vi vidare till Brändö loppis. Där blev det dock inga fynd. Då klockan var lite över två korde vi iväg till Bocks bryggeri som tillfälligt hade upp sin butik i två timmar. Så mycket till butik var det nog inte, men det kom folk hela tiden. Jag var dock mest intresserad av getterna och hönsen som fanns i en inhägnad på gården, riktigt fina hus hade djuren. Skulle också ha varit intressant att besöka resturangen, men den var inte öppen just då.
 
 
Idag är det farsdag, vilket betyder att vi ska fira far dagen lång. Först blir det mat i Västervik och sedan ett besök på Målarbackan.Muminnyheter som kommer i januari 2016

På torsdagen kom nyheten upp på moomin.com, men nyheten hade redan tidigare läckt ut på muminsidor på Facebook. I januari nästa år kommer det en ny muminserie, Vänskap. Serien består av en burk (1,2 liter), en kanna (1 liter) samt en serveringsskål (23 cm). 
 
 
Kannan är ju så fin! Vet inte om det är färgerna som gör det, eller vad det är, men denna bara måste jag ha i min samling. 
 
Serveringsskålen är nästan ännu finare. Äger ingen mumin serveringsskål så denna är självklar i mitt skåp. Ni känner väl igen motiven från "Vem ska trösta knyttet"?
 
 
I serien ingår också en burk, men den tror jag faktiskt att jag klarar mig utan...så länge jag inte hittar den till specialpris någongång i framtiden, hehe.
 
 
Vad tycker ni om de nya muminprodukterna? Vilken är din favorit?
 
Alla bilder härifrån.Lchf limpa med lingon

För några dagar sedan kom jag på att jag ville baka något nytt bröd. Hade en påse med fjolårets lingon i frysen. Vips blev det en smaskig limpa av det hela. 
 
50 g smör
8 ägg
1 dl turkisk yoghurt
1,5 dl lingon (färska eller frysta)
3 msk kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl linfrö
1 dl fibrex flingor
½ dl pofiber
1 ½ msk malda brödkryddor
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa äggen till en luftig smet, ca 3 minuter med elvisp. Tillsätt smör samt turkisk yoghurt och blanda väl. Rör ner lingonen. 
 
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Sätt bakplåtspapper i en brödform (1 ½ liter), fördela smeten jämnt i formen. 
 
Grädda i ugnen i ca 50 minuter. Stjälp upp och låt svalna.
 
 
Brödet är som godast då det är färskt. Men håller nog några dagar i rumstemperatur. Går också bra att frysa in.
 
PS. Receptet är inte mitt eget, men minns ej varifrån det är taget.Beställt och sjuk igen

Nu är stockmann mumintallriken beställd! Hoppas den kommer fram nu också och att det inte blev något fel i beställningen. Jag gick in på sidan exakt klockan 9 och beställde tallriken (vadå muminfanatiker?) hehe, nåja visste att det skulle bli rusning så just då jag gjort min beställning så var sidan nere. Säkert för mycket folk som var inne och skulle beställa tallriken. (Någon timme senare såg jag att tallrikarna var slutsålda på hemsidan, men fler skulle komma till försäljning senare).
 
Annars så började dagen inte så bra. Eller rättare sagt natten var bedrövlig. Igår kväll började jag frysa, jag frös så jag skakade då vi gick och sova. Pulsen var också hög. Svettades som bara den. Något var ju fel. Åhå, hade visst feber! Varifrån kom den nu så här plötsligt? Jag som sällan har feber blev minst sagt överraskad. Var jag inte fri från förkylningen eller är det här några nya "bobbor"? Sjukt i hela kroppen har jag också, vet ej när jag haft så här sjukt. Idag på morgonen hade jag stegring, men nu har jag feber igen. Blir en dag på soffan. Granatäpplen med grädde

Förra veckan kände jag för att lyxa till det med lite efterrätt. Hade några granatäpplen som jag ville göra något av, det blev följande dessert.
 
Du behöver:
 
2 granatäpplen
4 dl grädde
1 krm vaniljpulver
1 dl krossade hasselnötter (eller andra nötter)
4 msk turkisk yoghurt
ev. lite sötning
 
Gör så här:
 
Vispa grädden. Blanda i vaniljpulver, hasselnötter, turkisk yoghurt och sötning. Hacka ur kärnorna ur granatäpplena (skär äpplena i mitt itu och banka ur kärnorna t.ex. med den sked). Blanda ner kärnorna i smeten. Klart!
 
 
Det blev riktigt uppfriskande med granatäppelkärnorna. Smaskens till sista droppen.Förbereda inför vintern

Nu är vi ännu mera förberedda för vintern. I helgen satte vi upp näten runt ekarna samt äppelträden. Vi hade dock för lite nät så det räckte inte till alla andra träd och buskar. Plogkäpparna kom också upp längs vägen. Får se om vi har någon nytta av dem i år eller inte.
 
 
Det ser inte ut att komma någon snö den närmaste tiden i alla fall, de lovar bara plusgrader har jag sett. Det ser ut att bli en sen vinter i år. Hoppas inte det är vinter längre in på våren istället. Jag har inget emot en kort vinter. Huvudsaken det är snö på julafton.Kände igen mig

Tidstjuven skrev på sin blogg idag, om det bara är hon som inte kan sitta still då hon ser ett motiv som hon vill fotografera. Kände igen mig i allt hon skrev, det är just precis så det brukar vara för mig. Då jag kör kan jag se flera fina motiv som jag bara skulle behöva fotografera. Men det är ju ganska farligt att börja fotografera och ha sig då man kör bil (fast jag har nog gjort det ändå flera gånger, med varierat resultat dock).
 
Måste poängtera att det ändå är sällan jag fotograferar då jag kör och alltid då jag har gjort det har det varit lite trafik i farten, inget jag rekommenderar att du ska göra.
 
Här är några exempel, foton tagna med mobilen då jag kört.
 
 
Idag då jag höll på att laga mat såg jag ut genom fönstret, oj vilken vacker solnedgång, den bara måste jag fotografera. Snabbt fram med kameran och ut på terrassen. Tyvärr blir det ju lite "samma" bilder hela tiden då solen alltid går ner på samma ställe. Borde nog ha gjort som tidstjuven och hoppat i bilen och åkt någon annanstans och fotograferat. Men idag blev det inte så. Det kommer ju nya solnedgångar.
 
 Vackert med frost

En dag förra veckan vaknade jag och såg att det var alldeles vitt ute. Någon snö hade inte kommit, men det var frost i både träd och buskar. Såg så fint ut så jag måste snabbt klä på mig och gå ut med kameran.
 
 
Någon frost har vi inte idag, men en ledig dag har jag. Två ledigar dagar i rad. Riktigt välbehövligt. Sista natten på jobbet var inte rolig, hade högt blodtryck så fick knappt sovit något alls. Igår gick jag omkring som en zombie (kändes så iaf.). Efter åtta och en halvtimmes sömn känner jag mig nu som en ny människa. Tänk vad skönt att få sova utan att vakna en enda gång! Inte ens Johnnys telefonalarm väckte mig. Tydligen var jag nog helt slut.
 
Idag tror jag det får bli en loppisrunda, blev ingen ordentlig förra veckan. En tur till gymmet tror jag också det blir. Måste försiktigt ta tag i träningen igen, blir dock inget högintensivt pass idag. Cirkelträning i gymmet blir det nog, då kan man själv bestämma hur tungt man vill lyfta eller hur hårt man vill cykla. Känns ganska bra att fara på det då det mestadels brukar vara äldre damer på passet. Kanske jag använder samma vikter som de idag, annars brukar jag ofta få lägga till vikter vid varje maskin. Lite mjukstart får det nog bli. 
 
Önskar er alla en bra start på den nya veckan och den nya månaden! Nu är det snart inte så länge kvar till jul.Allhelgona

Igår efter nattjobbet, for vi med Johnnys föräldrar mot Närpes för att äta vid Linds Kök. Det blev dock inte som vi tänkt oss. Parkeringen var propp full och det var fullt av folk inne i resturangen, skulle ha fått köa i en timme innan vi skulle ha fått någon mat. Istället for vi vidare mot Kristinestad där vi besökte Johnnys farmors och farfars grav.
 
 
Körde tillbaka till Närpes, men det var fortfarande mycket folk vid Linds Kök. Istället blev det mat på Teboil. Kanske inte lika mysigt och inte lika exklusivt, men mat ändå. Johnny och jag tog varsin pizza. Som vanligt blev det något fel med beställningen (som förra gången vi åt pizza där). Jag fick Johnnys fiberbotten medan han fick vanlig botten. Förra gången fick jag en vanlig pizza fast jag beställt en kotzone. 
 
Mätta i magen for vi hem igen. Sedan var det bara att sätta sig i bilen och åka runt till alla begravningsplatser med ljus. Denna gång besökte vi Kvevlax, Gamla-Vasa och Vasa begravningsplatser.
 
 
Någon hade tagit blomman som mamma planterat på mommo och moffas grav. Förstår inte hur en sån människa tänker. Så fräckt! 
 
 
Så stämningsfullt det var på begravningsplan med alla ljus. Men någon längre tid för eftertanke fanns ej. Sedan var det bara att skynda sig vidare till jobbet igen. RSS 2.0