En sväng till Lillö

I lördags blev det en sväng till Lillö. Termometern visade 17 grader här hemma. På Lillö var det 6-7 grader. Dessutom blåste det. Solen värmde dock skönt. Det var lågt vatten, någon båt skulle vi inte ha fått i. Mattan som vi haft ovanpå en sten där båten brukar ligga förtöjd hade flutit i land. Johnny fick något att göra. Wilma och jag gick in. Lade några täcken på golvet och lekte en stund. Det blev en rolig stund på Lillö. 
 
 Sköna dagar

Vilka fina dagar vi har haft! Riktig sommarvärme. Jag har inte klagat. Vi har passat på och njutit allt vad det har gått. Wilma har fått vara utomhus och leka, samtidigt som jag har försökt rensa lite i blombänken (vilket inte gick så bra då W inte hölls på filtarna utan ville förstås komma och hjälpa till att rensa). 
 
 
Det blev så soligt och varmt till sist så måste hämta några paraplyn för att få skugga. De blåste dock iväg så måste införskaffa ett UV tält åt Wilma. Solglasögonen ville hon heller inte ha på och sockorna åkte också av. 
 
En annan dag busade vi på balkongen.
 
 
Igår tog vi ut filtarna på terrassen. Åt lite mellanmål och såg på bilarna som körde förbi. Vi hade så roligt att vi glömde bort att ta några bilder.
 
 
På vår promenad blommade det både i gult och i blått efter vägen. Igår inhandlades också ett nytt utemöblemang. Nästa vecka någon dag får vi hämta det från butiken. Ska bli så skönt med en soffa utomhus! Har längtat flera år efter en sådan. Billigt blev det inte, men får tänka som så att vi har ju aldrig tidigare köpt något utemöblemang, så nu kunde vi nog kosta på oss ett ordentligt (det förra har Johnny snickrat ihop). Är inget större fel på det förra, bara stort, otympligt och stickigt. Nu då vi får en soffa på terrassen kan Wilma lättare sitta med och äta eller bara busa. Mycket bekvämare blir det ju också att sitta ute och titta på film.
 
Nu på förmiddagen blev vi av med de två skåpen som var till salu. Skönt att slippa dem! Lite senare blir det nog en sväng till Lillö för att se om det finns något vatten i havet och om isen ännu ligger kvar.
 De sista påskdagarna och skåp till salu

Påsken började med en hel del program. De två sista påskdagarna tog vi det lugnare. Gjorde inte så mycket. Johnny plockade ner två klädskåp på övrevåningen. Skåpen köpte vi då vi skulle flytta in i föjset. Där fungerade de bra som rumsdelare och klädskåp. Sedan då vi flyttade in i huset så passade de inte in. Ändå kom de upp på övrevåningen. Jag har dock hela tiden velat bli av med dem, så nu är de äntligen nere. De är i bra skick, inte så mycket använda och riktigt bra klädskåp, men de passar bara inte in. Borde slippa dem så snabbt som möjligt så vi kan börja flytta upp vårt sovrum, ja inte hela rummet utan sängen alltså. Nu är skåpdelarna utradade lite här och där. Perfekta att klättra på tycker Wilma (dock inte jag). För tillfället är de reserverade, så hoppas vi slipper dem i helgen eller kommande vecka.
 
 
Det var en bra påsk som var över alldeles för snabbt. Snart är dock Valborg och Första maj här. Det ser vi framemot.
 Vardagsbilder

Molly njuter av vårsolen. Även katterna tycker om då det blir varmare väder, de är ute allt längre om kvällarna.
 
 
Ett suddigt krypförsök. Varje dag övar Wilma sig på att krypa, men ännu har hon inte kommit sig framåt krypandes. 
 
 
Det är intressant att undersöka saker utomhus tycker Wilma. 
 
 
Senast då det rev till kring knutarna blåste skåpet invid trappan omkull. Ja för vem vet hur månte gången. Molly funderade om det fanns något intressant där inne.
 
 
En dag då vi var ute och gick ville Wilma bara dra sig upp och sitta. Så då fick hon sitta en stund innan hon sedan somnade till sist 
 
 
Även i köket kan man hitta mycket att undersöka. Byxorna hon har på sig fick hon från mina jobbarkompisar. Hade dem redan i användning då hon var 6 månader, då var de nästan för småa i midjan, så de åkte snabbt i skåpet igen. Provade dem bara ifall de skulle passa här om dagen, och visst gjorde de det! Nu passar de både på längden och bredden. Jag som redan hade satt dem i "för småa kläder" högen.
 
 
En kväll gick jag ut och plockade bort fjolårets torkade blommor från blombänkarna. Det var en fin kväll.
 En påsk kyckling och påsklördag

Jag hade inte haft några planer på att "gå påskhäxa" i år. Men Johnny hade köpt en kycklingdräkt åt Wilma och han hade förstås kängurudräkten från förut, så jag blev inte förvånad då han föreslog att vi skulle åka på en häxrunda på lördags förmiddagen. Jag knöt en duk runt huvudet, lite måste jag väl klä ut mig också, hehe. Vi åkte via Wilmas fammo och faffa och några andra ställen. Nästa år blir det säkert fler ställen. Wilmas sovtid kom emot så det var en trött "kyckling" som somnade snabbt efter allt "häxande". 
 
 
På kvällen ordnades det traditionell påskbrasa i byn. I år var det dock förbjudet att göra upp eld, så någon brasa tändes tyvärr inte. Jag som skulle ha velat se hur Wilma skulle ha reagerat på brasan. Nåja, det kommer nya brasor. Ändå samlades en hel den människor från byn och man kunde förstås köpa korv och kaffe med dopp. Lotteri blev det förstås också. Vi promenerade till Marthagården. Det blev premiärtur för Wilma i stittdelen. Det gick bra!
 
 
Detta år blev jag ombedd att hjälpa till med lotteridragningen. Tänkte nog först att får se hur det går om Wilma är på sådant humör att hon bara vill sitta i min famn, men det gick bra. Hon hade fullt upp med annat. Hon satt mest och såg ut på alla bilar och människor. Detta år vann vi inte så mycket. Wilma vann godis och pappa vann godis och ett halsband. Några påskhäxor fick vi inte besök av detta år (förutom en inbjuden häxa), så jag hade med resterande påskägg till lotteriet, skönt att bli av med dem och inte tvingas äta upp över 20 stycken påskägg själva. 
 
 
Det blev en riktigt lyckad dag. Wilma var nog lite för uppspelt för att gå och sova tidigt, så klockan var först 23.30 då den lilla damen somnade. Då var vi föräldrar också trötta (efter att ha försökt få henne att sova i 1,5h) så vi gick och sova strax där efter. 
 Skärtorsdagen och långfredagen

Skärtorsdagen var riktigt varm och fin. På eftermiddagen gick jag och Wilma ut på terrassen och njöt av solen. Kissona ville förstås också vara med.
 
 
I fredags åkte vi iväg till Bernys på påskbuffé tillsammans med Johnnys föräldrar och bror samt Johnnys morbror och fru. Det var riktigt gott! Som vanligt var förrättsbordet bäst. Från varmrättsbordet tog jag bara lite fisk. Något lammkött smakade jag inte ens på, vet ju hur det smakar och det är inte min favorit. 
 
 
Tog oss också en titt i nybyggda "Havets hus" i samma byggnad. Var intressant att se utställningen.
 
 
Innan vi åkte hem igen blev det en sväng via Björkö så Wilma skulle gå sova. På kvällen firade vi Johnnys mamma som fyllde år. 
 
Två bra påskdagar.
 Glad Påsk!

Påsken kom även i år. Lite pynt har hittat fram, dock inte så mycket. Några videkissor hittade jag bakom uthuset. Ville inte pynta dem med några ägg eller fjädrar, de är fina som de är.
 
 
Ute vid vägen fick riset från två år tillbaka komma fram. Skönt att plocka fram ris som var färdigt pyntat och klart. Nästa år får jag nog plocka nytt. Igår njöt vi av det varma vädret, det var en fin skärtorsdag. Idag bär det av på påskbuffé till Bernys. 
 
 
Glad Påsk önskar vi er alla!
 Mera loppisplagg och jordgubbshalare

Även förra helgen blev det en del loppisinköp. Finns det något roligare än att gå på loppis? Knappast. På fredagen åkte jag via loppis som ordnades vid Kvevlax Uf. Där hittade jag några klädesplagg. De flesta i storlek 86. 
 
 
På lördagen åkte jag på jakt efter en vårhalare åt Wilma. Hittade en på Combo, dock inte en sådan som jag tänkt mig, men den var ändå fin. 
 
 
Jordgubbshalaren är ju inte precis någon halare som man kryper runt i på gården, så en sådan halare måste jag också hitta. Vill dock inte köpa en ny då det är osäkert om Wilma ännu kan använda den på hösten eller om den är för liten då. Den här är i storlek 80 och är ännu lite för stor, men inte mycket. En i storlek 86 blir nog för stor för tillfället. Vill ändå att hon ska kunna röra på sig och det går inte så bra med för stora kläder. 
 
Några skor äger hon inte heller, bara tossor och oanvända finskor. Visserligen går hon inte ännu, men hon vill mer och mer dra sig upp, och i gåstolen står hon riktigt stadigt mellan varven (då hon inte springer). Så några skor till sommaren behöver nog införskaffas. Dock vill jag för det mesta inte köpa skor på loppis, så hon ska nog få splitternya vid något tillfälle. 
 
 Snöläge och vårblommor

I söndags såg det ut så här med snöläget på gården. Beroende på lite var man stod så kunde man antingen tro att det var vår eller att det var mitt i smällkalla vintern. De senaste dagarna har snön dock smält en del, och kommer säkert att försvinna allt mer de kommande dagarna. 
 
 
Lekstugan på första fotot ska rivas. Den har tyvärr gjort sitt. Annars skulle Wilma nog få leka där i sommar, men där inne är det allt annat än rent och luktar mögel. En ny lekstuga ska nog byggas så småningom, men knappast denna sommar. 
 
I blombänken har det börjat grönska. Några små blåsippor har också tittat fram.
 
 En vårpromenad

Nu har vi fått njuta av fint vårväder flera dagar. Ser ut att bli många varma dagar framöver. Skönt! Det har varit en lång och mörk vinter. Njuter av solen och ljuset. I söndags tog vi en promenad alla tre. I flera veckors tid har hundratals svanar hållit till i älven samt på åkrarna runtomkring. Även denna dag fanns en del svanar på plats. Visst är de fina, men lite väl högljudda mellan varven tycker jag, hehe. Speciellt då man har en liten en som ska sova. Grannens frass njöt också av vårvädret.
 
 
Nu väntar vi på påsken.
 Kalas hos moster Peppe

Ikväll var vi på kalas hos min syster. Wilma hade med sig sin matstol så hon kunde äta med oss andra. Nu är det plockmat som gäller. Hon vill knappt äta puré eller mosad mat längre. Hon vill äta själv! Stora flickan. Tyvärr fick hon ingen tårta den här gången heller.
 
 
Imorgon har vi inga stora planer, ska fara och rösta. Idag kom lite julbelysning ner där ute, det var på tiden. Sakta men säkert börjar snön försvinna från gården, men ännu har vi nog stora snöhögar och mycket snö på gräsmattan mot skogen. Någon dag ska jag ta mig tid att gå ut med kameran och dokumentera vårens ankomst. Nu blir det mest ut med vagnen och sen snabbt in igen för att hinna göra något vettigt medan Wilma sover. 
 
Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg! 
 Lyckad loppishelg

I helgen blev det många loppisfynd. Mest i klädväg, men det bästa fyndet var faktiskt av porslin. På fredag eftermiddag åkte jag till Solf där det ordnades loppis i Uf lokalen. Hela lokalen var fylld av loppissaker, och jag hittade lite av varje. 
 
Bästa fyndet var en stor muminmamma av porslin. Nu saknar jag bara resten av familjen i serien. Tror dock jag nöjer mig med bara muminmamman tills jag hittar resterande till ett billigt pris någonstans. Dock tillverkas de inte mera, så chansen att hitta resterande figurer för en billig peng är ju inte stor, men man vet aldrig.
 
 
Hittade också lite kläder åt Wilma samt en bok. En blommig blus åt mig själv kom jag också hem med.
 
 
På lördag morgon åkte jag iväg till Laihia på "Muksukirppis". Där sålde de bara barnrelaterade saker. Kläder, skor, leksaker m.m. Även där hittade jag en del. En av klänningarna är till nästa sommar (98), men resten av kläderna var i storlek 80-86.
 
 
Det bästa köpet enligt Wilma var nog "pianot". Verkligen något hon kan sysselsätta sig länge med. Fanns ju till och med djurljud på pianot. Ett bra köp med andra ord. 
 
Det blev en lyckad loppishelg!
 Utevistelse

I lördags då vi fick känna av lite vårvärme passade Wilma och jag på och gick ut på gården. Tänkte att det är lika bra att börja vänja henne vid att vara ute då hon är vaken också. Annars är hon ju bara ute i vagnen då hon sover. Klappade lite och kände på gräsmattan. Kände på lite löv och stenar. Sedan hittade jag ett liggunderlag så då gick det bättre att sitta på gräset. Mumin, Snorkfröken och Lilla my hade också fått komma med ut på gården. 
 
 
Molly var också ute och underhöll oss. Wilma tyckte det var intressant att se på då Molly låg och rullade runt på gruset. Sedan gick vi till terrassen och satt en stund och såg på bilarna som körde förbi. Molly var också med och gick och vässte sina klor på ett träd. Det fanns mycket att se på. Lilla My fick dock smaka på lite jord flera gånger, så tyckte det var dags att gå in igen efter 45 minuter ute i det vackra vårvädret.
 Grindarna uppe

Här om kvällen fick vi äntligen upp grindarna till trappan här inne. Har länge tänkt att den måste upp, men den har ju förstås inte kommit upp av sig själv. Wilma ville också hjälpa till på ett hörn.
 
 
Bilderna blev lite dåliga, konstig färg och dåligt ljus. Borde springa omkring med kameran hela tiden då min telefon tar så dåliga bilder. Nåja, bildbevis blev det i alla fall. Och bra blev det! ☺ Såklart kom en likadan grind upp där nere. Kissona är ännu lite fundersamma hur de ska ta sig upp eller ner om grindarna är fast, men de slipper nog både under och på sidan om. Nu borde vi också få fram lite "säkerhetssaker" till lådor och skåp, så Wilma inte börjar dra ut allt ur kökslådorna. Men det får bli en annan dag. En sak i taget. 
 Mammaledigheten slut

Förra helgen tog min mammaledighet slut. Så fort tiden har gått. Har inte jobbat på ett år, sedan förra påsken. Nu har jag både semester och vårdledigt. Vårdledigt fram till sista september. 
 
 
Annars rullar vardagen på. Har blivit beroende av de dagliga promenaderna. Det är sällan jag kommer mig ut på en promenad ensam, men här om kvällen hände det. Var skönt att kunna gå i rask takt utan någon barnvagn framför sig ☺. 
 
 
Här hemma har jag ännu inte sett skymten av några vårblommor. Vid Ämbetshuset i Smedsby tittade dock de här krokusarna upp ur marken.
 
Har loppisbord ännu fram till nästa onsdag. Hittills har det gått bra. Andra veckan brukar gå sämre så får se hur mycket det blir till slut. Var dock ett bra beslut att ta Comboliina istället för Combo den här gången. Blir inte lika mycket onödigt körande.
 
 
Ikväll ska jag åka via loppis som ordnas i Solf Uf. Imorgon blir det en sväng via Laihia där det ordnas "barnloppis" igen. De har lovat ganska varmt väder i helgen, kring 10 grader. Nu väntar jag på vår och sommar värmen! ☺
 Loppisrunda i Seinäjoki

I lördags åkte vi alla tre på en loppisrunda till Seinäjoki. Det hade varit en natt med mindre sömn, så det tog en stund innan vi kom oss iväg, men vi kom oss iväg. Wilma somnade i bilen men Johhny körde ändå en extra sväng med henne då vi kommit fram till Seinäjoki. Jag gick en runda på ett loppis så länge. Sedan blev det mat för oss alla tre på Abc. Wilma hade förstås egen mat med. Där satt vi sedan i en timme. Lite underhållning i form av leksaker och böcker hade vi med. Och majskrokar. 
 
 
Sen tänkte vi ta en runda på ett annat loppis, men det hade redan stängt, så då blev det Sopuraha butiken istället. Där hittade vi mycket. Wilma fick sitta i en handelskärra för första gången. Det gick bra fastän sittplatsen var lite bred. Innan vi åkte hemåt igen for vi via ännu ett loppis. Det blev inte många loppisinköp, tre bodyn och några lådstoppare.
 
 
Det blev en bra utfärd!
 9 månader

Idag "fyller" Wilma 9 månader. Nio månader i magen och nio utanför. Tänk vad tiden har gått fort. 
 
 
Hon sover fortsättningsvis bra på nätterna, med vissa undantag. För någon vecka sedan började hon mitt i allt gråta mitt i natten, tänkte inte få henne att sluta. Nattskräck, eller något annat? Kan förstås vara tänderna eller så drömmer hon något som får henne att vakna. Sedan dess har hon nog vaknat flera nätter och gråtit, dock inte varje natt utan någon natt per vecka. Natten till lördag vaknade hon tre gånger och grät. Tänkte inte få henne att somna om fastän vi både bytte blöja och gav lite dricka. Sedan somnade hon till sist i min famn i soffan. Hon går ännu och sova mellan 21 och 21.30. Vi stiger upp mellan 6 och 7 på morgonen. Dagtid sover hon ungefär samma tider som förra månaden, vanligtvis mellan 10.30-13 och 17-18. 
 
 
Nu drar hon sig fram med fart. Mitt i allt är hon borta. Ibland hittar man henne vid katternas mat. Reklam högen är också intressant. Man får komma ihåg att sätta undan allt så hon inte får tag på saker som hon inte ska ha. Gåstolen är fortsättningsvis en favorit.
 
 
Hur går det med måltiderna då? Efter magsjukan har hon som tur börjat äta normalt igen. Så som hon gjorde i början på januari, före alla förkylningar, tänder och magsjuka. Vi har dock inte tagit tag i plockmaten ännu. Huvudsaken hon äter. Majsbågar äter hon dock varje dag, så lite plockmat är ju det i alla fall. Lagar puré åt henne ännu och fryser ner. Hon äter ingen annan mat, två skedar köpis mat kan gå ner, ingen skilland sort.
 
Man märker att hon förstår allt mer av vad man säger. "Aj aj" har hon nog lärt sig betydelsen av, men hon skrattar mest då man säger det och gör det hon inte får göra igen. Vinkar gör hon hela tiden och åt alla.
 
Nu har hon 6 stycken tänder, två nere och fyra uppe. Får se när det dyker upp ännu fler. Kan ju hända de är pågång redan.
 
Skulle ta en bild på mattan. Det gällde att vara snabb. Sekunden efter hade hon vänt sig.
 
 
Allt mer hår på huvudet tycker jag också hon har fått den här månaden. Nu har vi faktiskt börjat tvätta håret med lite barnshampo. Luktar så gott. Varje helg badar hon bastu med sin pappa, det tycker hon är roligt. 
 
Böcker är fortsättningsvis en favorit, nästan roligare än alla saker. 
 
I klädväg är det ännu 74/80 som gäller.
 
Något rådgivningsbesök blir det inte denna månad, Men då vi besökte akuten för någon vecka sedan så vägde hon 10,4 kg, så nog hade hon gått upp i vikt ändå. Först 2.5 blir nästa rådgivningsbesök.
 
 RSS 2.0