Tuuri och Ähtäri djurpark

Denna helg blev det inte Lillö, det blev Tuuri och Ähtäri istället. Ville göra en liten resa före jag börjar jobba igen, så bokade hotellövernattning i Tuuri för två nätter. På fredag eftermiddag/kväll åkte vi iväg. Jag satte mig i baksätet med Wilma, det var ett bra beslut. Hon ville ju inte sova den tiden så jag fick underhålla hela vägen. Vi sjöng fram till Seinäjoki, sedan såg vi på Pippi på telefonen. 
 
Då vi kom fram till Tuuri checkade vi in på hotellet. Bra utsikt över parkeringen från rummet tyckte Wilma. Sedan blev det en kort shoppingtur i matbutiken. Klockan var redan mycket så mera shopping hann vi inte med på fredagen. Vi sov alla bra den natten. Hade oroat mig för hur det skulle gå att sova alla tre i samma rum. Wilma har ju vant sig vid att somna i eget rum. Men det gick bra. Skärmade av rummet lite med soffan och satte resesängen bakom soffan mot tv:n. Wilma somnade snabbt första kvällen. Sedan fick vi snällt sitta i våra sängar i mörkret med varsin telefon och se på några serier tills vi tyckte det var dags att gå och sova, tv:n kunde vi ju inte ha på då Wilma somnat. Som tur hade jag sparat hela veckans avsnitt av Paradise Hotel, så jag hade åtminstone något att se på ☺. 
 
 
Följande morgon gick vi ner och åt en god hotellfrukost. Wilma tyckte också det var gott med korv till frukost. Ja mycket annat gott hade de också.
 
 
Då vi ätit klart åkte vi vidare till Ähtäri och djurparken. Men via ett loppis först. Där fyndade vi lite smått. Ett par Kuoma skor för 3 € och en luftfuktare för en billig slant. Denna gång bestämde vi oss för att endast se djurparken och inte pandorna. (Var ju lite väl dyrt också). Tänkte att Wilma inte är så intresserad av att se pandorna just nu, så sparar dem till en annan gång.
 
 
Vi började med att se röd panda och räv. Wilma låg skönt inbäddad i vagnen, det var lite kyligt i luften just då före solen kom fram. Sedan kom vi till vitsvanshjortarna och björnarna. Björnarna bjöd verkligen på en show. Har inte varit med om så livliga björnar förut. Mestadels har de legat stilla, men nu var det full fart. Wilma tyckte det var intressant att se.
 
 
Vi stod en god stund och såg på björnarna, men sedan var det dags att gå vidare. Vi ville ju att Wilma skulle hinna se så många djur som möjligt innan det blev dags för middagsvilan. 
 
Vi vandrade vidare, det var ju ändå 3 km vi skulle gå. Följande djur vi såg var en berguv. Sedan kom vi till vargarna. Vargarna såg mest ut som snälla hundar.
 
 
Vi gick förbi mårddjur som inte hamnade på bild. Sedan såg vi en örn och älgar innan det blev dags för en liten dricka paus.
 
 
Sedan såg vi en del fåglar. Ingen aning vad vissa heter, men en uggla såg vi åtminstone. 
 
 
Lodjuren ville inte visa sig så mycket och vildsvinen låg och vilade sig.
 
 
Renarna var också lata. Visenterna var hungriga.
 
 
Uttern var ovanligt synlig och simmade runt.
 
 
Då vi kom fram till skogsrenarna hade Wilma sett tillräckligt. Då Johnny skulle visa henne då renarna sprang av och an orkade hon bara öppna ögonen lite men sedan sov hon sött. Några takinin såg vi sedan men snöleoparden såg vi inte skymten av.
 
 
Järvarna ville också visa upp sig.
 
 
Några dovhjortar såg vi också.
 
 
Sedan gick vi förbi Flowpark där en massa människor klättrade omkring högt uppe i luften. Där skulle åtminstone inte jag vilja klättra, men det var roligt att se på.
 
 
Vi tog oss också en titt på farmen där bredvid med gårdsdjur. Tyvärr sov Wilma då ännu så hon missade alla söta kossor och andra djur.
 
 
Vi vandrade vidare ut ur djurparken. Tog oss en titt inne i hotell Mesikämmen. Sedan vandrade vi vidare till Ähtäri camping där vi tältat flera gånger för många år sedan. Upplevde lite nostalgi. Fint väder blev det då solen äntligen tittade fram. Campingen var full av husbilar, lite oväntat den här årstiden.
 
 
Någon mat hittade vi inte. Restaurangen inne i hotellet öppnade först klockan 17 och vid cafét inne i pandahuset fanns det mest dyra hamburgare. Så vi väckte Wilma och åkte vidare till Abc inne i Ähtäri centrum. Där åt vi god mat och Wilma var glad över sin nya björn mjukis
 
 
Sedan åkte vi tillbaka till Tuuri, blev också en vända via Alavus och ett stängt loppis. Efter en liten vilopaus på hotellrummet blev det dags för shopping inne i Tuuri varuhuset. Wilma hittade många intressanta leksaker att leka med.
 
 
En liten matpaus blev det också för Wilma. Då hon ätit och ritat färdigt hade hon lite bråttom så hon snubblade och föll över en stol så det började blöda på läppen. Stackars liten ❤. Lite shoppade vi, men egentligen inte så mycket. Hade ju fullt upp att springa efter den lilla busen.
 
På kvällen hade Wilma lite svårare att somna, men efter 15 minuter sov hon nog. Dock utan byxor och strumpor vilket jag upptäckte senare på natten. Sedan hade jag fullt upp med att lägga på henne täcket hela tiden så jag sov inte så mycket efter klockan 3 den natten. Det blev en liten shoppingrunda även idag på förmiddagen. Sedan åt vi pizzabuffé innan vi åkte hem igen. Wilma sov nästan hela vägen hem så det blev en lugn hemfärd. 
 
Blev en riktigt rolig helg som vi sent glömmer. Wilmas första utfärd till Tuuri och Ähtäri djurpark. 
 Fint höstväder och skoproblem

Vad gör vi den här veckan då? Egentligen inte så mycket, än så länge. Wilma är fortfarande förkyld, så hon har mest fått vara hemma, med undantag av nån butiksrunda. Jag har jobbat en dag och fammo har skött Wilma. Idag var det babysim igen, men vi åkte inte på det pga förkylningen. Har nästan tappat räkningen på hur många gånger vi har att ta igen. I fredags hade jag bokat en ersättande simtur, men då vaknade ju Wilma och var förkyld på fredags morgonen. Dit for den simturen. 
 
 
Idag då det var så fint väder var vi utomhus en stund. Wilma ville äta krusbär och vinbär, men försökte förklara att det inte finns några bär på buskarna längre. Hon bara pekade på buskarna och ville ha bär ❤. Då vi inte hittade några bär gick vi och plockade päron istället. De var goda.
 
 
Jag har också införskaffat två vinterhalare i storlek 86. Får hoppas de passar ännu då kölden är här. Annars har hon nog en halare som är 92 också. Är så svårt att veta vad som passar om nån månad. Sko problem har vi också. Tydligen var skorna som jag köpte för ca 3 veckor sedan för småa. Så nu använder hon ett annat par som är just och just. Vinterskor har hon nog så vi borde klara oss detta år. Möjligen kan hon behöva nya mot våren. Känns nästan onödigt att köpa nya höstskor då man ändå snart kan börja använda vinterskorna. 
 
 
Vi ser framemot helgen, då blir det en tur till Tuuri ☺. 
 Frost, förkylning, auktion och båten uppe

Den ena förkylningen har avlöst den andra här i huset. Wilma hade bara hunnit vara fri från förkylning några dagar, så vips var den här igen. Då hon vaknade på fredag morgon var hon riktigt förkyld igen. Inte undra på att hon sov oroligt. Undrar förstås var hon hittat den, eller var hon blivit smittad, men det kan ju vara precis var som helst. På babysim, på loppis eller i butiken. Vi kan ju inte bara sitta hemma heller. Tyvärr blev det inget kalasande för oss i helgen, ville inte fara dit och smitta ner alla. Vi får fira Felicia en annan dag. Dessutom var Wilma riktigt trött och hade säkert lite feber både fredag och lördag. Stackars liten ❤. 
 
Den första frostnatten fick vi också uppleva i slutet av veckan. Nu kan man inte förneka det faktum att sommaren är över för i år. 
 
 
Igår passade jag på och åkte på auktion helt själv, till Kärklax. Var riktigt roligt. Trodde inte där skulle finnas några intressanta saker, inte enligt annonsen i alla fall, men där fanns många fina saker. Det kom lite regn, men det gjorde inte så mycket. Sedan sken solen igen. Jag ropade in en korg med ett virkat sängöverkast samt dukar. Wilma fick en fin tramptraktor (ska få den till julklapp). Två och en halv timme stannade jag där, skulle nog säkert ha stannat ännu lite längre, men ville åka hem och se hur de hade det här hemma. Wilma hade sovit lika länge som jag varit borta, så det hade varit lugnt. 
 
 
Idag bjöd mamma och pappa på mat. Blev också en promenad så Wilma fick sova. Sedan spelade hon en trudelutt på pianot.
 
 
Sedan åkte vi till Lillö och tog upp båten, mamma och pappa kom också med. Skönt att ha fått upp båten före den fryst fast eller vattnet försvunnit.
 
 
Det kunde ha gått värre än vad det gick, men vi trillade allihopa i tur och ordning. Ja inte till sjöss, det var bara Johnny som fick känna på det kalla vattnet. Vi andra hittade några stenar som låg opassligt. Ja det var nog några stenar som ställde till det för Johnny också. Så nu har Johnny sjuk fot och mamma sjuk hand. Nåja, det var tur att det gick som det gick ändå. Och båten kom ju upp ändå.
 
Imorgon blir det jobb för mig. Bara en vecka kvar av vårdledigt, sen börjar jag jobba på riktigt. Får se hur det ska gå. Nå nog ska det väl gå bra.
 Höst i luften

Vips var vi i slutet av denna vecka. Dagarna och veckorna går så snabbt. I tisdags hade vi besök av Wilmas kompisar, blev som vanligt några roliga timmar. 
 
 
Igår sken äntligen solen då vi tog en vagnpromenad. Skulle egentligen inte ha behövt gå så långt då Wilma somnade ganska snabbt, men gick ändå 3 km då det var så fint väder. Det doftade höst.
 
 
Igår kväll blev det babysim, efter två veckors uppehåll pga förkylning. Det gick bra! Efter simningen for jag på spinning. Länge sen sist. Känns mest i fötterna och rumpan idag. Synd då de slutade med Bodycombat på onsdags kvällarna, skulle hellre ha farit på det. 
 
Idag blev det en dag på språng. Började med att fara till Minimani. Shoppade lite och åt sedan lunch vid Panini. Wilma blev fort trött så tog fram vagnen ur bilen och traskade iväg genom Tiklasparken. Sedan vidare till Comboliina. Wilma sov sig igenom loppisen, bra så. Sedan gick vi ännu en runda runt parken och begravningsplan och in i Minimani igen. Två timmar gick vi omkring, sedan vaknade hon. Åkte vidare till Combo. Hemma var vi igen först sent på eftermiddagen. Bra med lite annan underhållning. Hemma står hon mest och pekar att hon vill se på tv eller ha telefon.  (I alla fall de senaste två dagarna.) Ingen skillnad vad man hittar på så pekar hon på tv:n. Det duger inte med några leksaker eller böcker. Envis är hon, kanske lika envis som sin mor. Så en stund får hon nog se på tv eller på telefon, men aldrig någon lång stund. Är väl en fas just nu.
 
 
Nu håller vi tummarna för fint väder resten av veckan så vi kan vara utomhus och njuta av höstvädret.
 Två nätter på Lillö och en dag i Kokkola

Det blev några dagars paus här, men tiden vill inte riktigt räcka till för att jag ska hinna sätta mig ner vid datorn ensam. Direkt jag tar fram datorn är det ju en liten en som också vill skriva, och det det brukar ju inte bli till någonting, så nu passar jag på då hon sover ❤. 
 
Vilken bra helg det blev! Det var ju inte precis sommar värme på fredag då vi åkte till Lillö, men det gjorde ingenting. Johnny började med att sota alla skorstenar då pappa inte vill klättra på tak längre. Det var ju bra då det blev gjort. Jag skulle inte heller ha velat klättra upp på taket. Sedan grillade vi mat och drack kaffe. Det blev ju snabbt mörkt så hann inte med så mycket annat den kvällen. Klockan var 23 då Wilma äntligen somnade, men då var jag så trött så det blev läggdags för oss en stund senare.
 
 
På lördagen gick Johnny till skogs för att såga några träd som blåst omkull i vintras. Bra att få bort dem från skogen. Vi tog oss en promenad och gick och såg på hur det gick med skogsarbetet. Efter vägen hittade vi några lingon också som vi snabbt åt upp. Sedan ville Wilma bara ha mera lingon, så blev att söka efter några till. 
 
 
Sedan blev det en vagnpromenad. Hann också spela lite Ticket to ride. Wilmas faffa var efter två lass av veden, sista varvet var fammo också med så då bjöd vi dem på kaffe. En sväng via den närmaste butiken blev det på kvällen då mjölken höll på att ta slut. Sedan blev det bastubad i mörkret, mysigt.
 
På söndagen var det regn och rusk. Vi packade bara ihop och åkte därifrån på förmiddagen.
 
 
Vi hade tänkt åka hem, men Wilma somnade i bilen så då passade vi på att köra till Kokkola istället. Johnny skulle köpa några delar till båtkärran som inte fanns i stan. Det blev också ett loppisbesök och mat på Rax.
 
 
Roligt med en oplanerad utfärdsdag i regnet och en riktigt bra helg igen. 
 En vardagskväll på Lillö

Tisdagen var en riktigt varm dag, ja i alla fall för att vara i september. Jag började dagen med jobb. På kvällen åkte vi till Lillö för att njuta av dagens sista värmande solstrålar.  Mamma och pappa kom också dit. Wilma lekte i sanden, sedan åt vi middag utomhus.
 
 
Sedan blev det kaffe inomhus och efter det bastubad. Man märker att det är höst. det blir snabbt mörkt om kvällarna, och mörkare blir det ju. Lite före 21 åkte vi hem igen. Wilma somnade i bilen och sov sedan vidare i egen säng ❤.
 En dimmig kväll

En kväll förra veckan såg jag ut genom fönstret på kvällen. Såg att det var dimma, så då blev det plötsligt bråttom att söka fram kameran och skynda sig ut. 
 
 
Det är något magiskt med dimma.
 Två loppisrundor och en "ny" bil

Det var en bra helg! På fredag kväll åkte vi till Lillö. Grillade korv och eldade bastu. Åkte sedan hem igen till natten. På lördag for vi på gårdsloppis till Vöråstan. Regnet hängde i luften och det kom även någon skur mellan varven. Ungefär 15 ställen fanns det att besöka, vi varvade dem alla. Vek även in via Röda Korset loppisen. Hittade nog några saker, bl.a. en gratis Babybjörn potta som såg riktigt bra ut ☺. Johnny fyndade två hästmasker för en billig slant. Wilma somnade till sist i vagnen och sov sig igenom resten av loppisrundan samt vår lunch vid Paninis vid Minimani. Måste sedan väcka henne då vi kom fram till bilen igen. Då fick hon ha picknick i bakluckan.
 
 
Efter loppisrundan åkte vi och såg på bilar. Det tyckte Wilma var intressant. Vi hittade några riktigt fina och reserverade en till nästa dag.
 
På söndag åkte vi hemifrån redan 9.30. Åkte till Sundom på Loppisrace. 38 gårdar hade anmält sig i år, så visste ju att vi inte skulle hinna till alla ställen. Hade på förhand gjort en lista på vilka ställen jag ville besöka. En timme hann vi med innan vi måste avbryta vår runda och åka till bilaffären där vi hade reserverat en bil. Två timmar senare och några blöjbyten senare kom vi ut ur bilaffären med nya nycklar i handen, ja och en "ny" bil förstås. ÄNTLIGEN! Denna gång blev det ingen Opel utan en Skoda, är riktigt nöjd! De främsta kriterierna var ingen röd bil och ingen farmare, utan en bil som ser ut som en bil. Viktigt var ju också att jag får in en barnvagn i bakluckan, och det ska nog gå riktigt bra. Sedan får jag ju hoppas den håller länge också och inte har en massa dolda fel. Lite medkörd var den så det var ju också bra.
 
 
Efter bilköpet åkte vi tillbaka till Sundom och fortsatte vår loppisrunda. Wilmas fammo och faffa kom också med. Wilma var ordentligt trött, så hon somnade i bilen och sov sedan vidare i vagnen. Hon sov sedan 1,5 timme medan vi gick runt bland gårdarna och fyndade lite smått, Wilma fick bl.a. en fin uggleväska. Det blev riktigt varmt att gå runt, 17 grader var det visst. Som avslutning på rundan blev det mat vid grillen i Sundom, gott! 
 
 
Det blev en riktigt lyckad helg!
 Förra helgens loppisfynd

I söndags åkte jag till Laihia på loppis. Det var fullt hus som vanligt, både med människor och barnrelaterade saker. Kläder, leksaker m.m. Jag kunde ha gått omkring i timmar. Denna gång blev det lite över en timme. Sedan var det lång kö till kassorna. Jag hittade lite allt möjligt. 
 
 
Bästa köpet var nog en stor Mimmi mus, hela 1,50 kostade den och såg ut som ny. Wilma har ju en lego Mimmi och ibland går hon bara runt och säger Mimmi hela tiden. Så tyckte det var ett passligt köp. Glad blev hon åtminstone då hon fick en stor Mimmi ❤. Muminspelet ska hon få en annan gång, det hamnade i presentskåpet. Hittade också shorts till nästa sommar. Ett halsskydd och hjälmmössa behöver hon nu till hösten så var glad då jag hittade några för en billig slant. Totalt blev det 10 € för allt. 
 
Denna helg blir det loppis för hela slanten. Imorgon ordnas det gårdsloppis i Vöråstan och på söndag blir det Loppisrace i Sundom. Håller tummarna för bra väder.
 Förkylning och regniga dagar

Den här veckan började med två jobbdagar för mig. På tisdagen vaknade Wilma och var förkyld, så vi har fortsatt veckan i lungt tempo. Nu känns det som att hösten är här. Mörkt om kvällarna och det regnar mest hela tiden. Vi har mest lekt med lego och busat här inne. 
 
 
Just nu sover hon i vagnen där ute. Blev en promenad i regnet, men nu öser det riktigt ner. Jag borde nog köpa ett par regnbyxor, men nu hade jag åtminstone en ordentlig regnrock. Blir nog säkert en till promenad senare mot kvällen. Nu då hon varit förkyld har hon tagit sin tupplur kring 11, annars brukar det bli först 12.30 tiden. Så hon hinner nog bli trött igen innan det är sängdags. 
 
Nu ska jag fortsätta se på Paradise Hotel  och Orange is the new black☺.
 En kväll i augusti

Sommarvärmen kom på besök igen. Inte mig emot. Sommaren skulle gärna få fortsätta många månader till. En kväll förra veckan blev vi bjudna på mat hos Wilmas fammo och faffa. Wilma passade på att hälsa på Julia kissen.
 

Några blommor och fjärilar fastnade också på bild.
 
 
En fin kväll!
 
En titt i lekstugan

Här om dagen tog vi oss en snabb titt i lekstugan. Wilma har aldrig varit in dit förut, så hon var tveksam först om hon skulle gå in eller inte. Där inne finns mest skräp, men där finns också en leksaksspis och en docksäng. Vi var inte inne någon lång stund, bara några minuter. Jag fick genast sjukt i halsen där inne, så misstänker det inte är så hälsosamt att vara där. Tanken är att en ny lekstuga ska stå på samma plats nästa sommar.
 
 
Visst är det charmigt med en gammal lekstuga, men den här har nog gjort sitt. Väntar med spänning på hur den nya ska se ut, men som sagt, tidigast nästa sommar borde den vara på plats.
 Villaavslutning 2019

I fredags efter att Johnny slutat jobbet åkte vi iväg till Lillö. Vi sov över natten där till lördagen. Det blev en blåsig villaavslutning i år. Inget uteväder direkt. Det blåste rakt upp. Jag hade sjukt i foten, så Johnny fick gå ut och gå med Wilma. 
 
 
På eftermiddagen kom mamma och pappa dit. Det blev några omgångar "När då då?", länge sedan sist. Har nog inte spelat sedan Wilma föddes, har inte riktigt funnits någon tid till sånt. Nu passade vi på då hon sov. Sedan blev det bastubad. Det var ganska högt vatten, men det blev inget dopp i det blå denna gång. Måste dock nog ta mig ännu ett innan vintern är här. 
 
 
Lite senare kom också Ulli, Cilla, William, Peppe och Matti dit. Det blev den vanliga villaavslutningsmaten, kräftor, pajer, sallad m.m. Gott!
 
 
Detta år stannade ingen kvar över natten. Vi hade ju redan sovit en natt där och hade annat program idag på förmiddagen. Mamma och pappa tyckte det var mest bekvämt att åka hem och sova. Det blev ändå en riktigt bra villaavslutning.
 RSS 2.0