Gult vart än man ser

Solrosorna på ängen framför huset börjar ta sig, de flesta blommar nu. Tommy kom förbi just som jag höll på att fotografera solrosorna.
 
 
Solrosorna efter uthusväggen är också fina.
 
 
Dessa gula hittade jag i skogen idag.
 
 
Nu är det dags för nattjobb för mig. Ha en trevlig kväll allihopa!



Villaavslutning 2014

Blev en riktigt fin villaavslutning trots allt. Först såg det lite mulet ut, men hela kvällen fick vi njuta av solen på Lillö. Det var kanske inte så varmt, en 15 grader, men kallare kunde det ju ha varit. Middagen avnjöts utomhus. Johnny hade rökt en lax som var så god. Ofrivilligt hamnade jag på foto också. Bäst att vara klädd så man inte börjar frysa!
 
 
Sedan blev det en båttur. Var och vände till Västervik hamn. Det blåste nog ganska hårt på vissa ställen, så jag kände mig lite yr då jag steg ur båten. I år var det dock inte bara ben som gällde i båten. Fick ta filten och vira in mig i den istället. Riktigt mysigt det också. 
 
 
Efter båtturen satt vi där ute och njöt av solen.
 
 
Sedan blev det mörkare och mörkare och det blev dags att tända alla ljus.
 
 
Då klockan blev tio var det dags för lite ätbart igen. Denna gång blev det rökta räkor, kräftor, olika sorters pajer, sallad och en hel del annat smått och gott. 
 
 
Som avslutning på det hela blev det fyrverkeri för hela slanten. Vi var inte ensamma om att skjuta raketer så vi fick se många fina raketer på nära håll. Tyvärr blev det inga bilder på fyrverkeriet.
 
 
En aning vemodigt är det förstås alltid med villaavslutning, ett tecken på att sommaren faktiskt börjar gå mot sitt slut. Men allt har sin tid och vi ser framemot en fin höst i väntan på nästa sommar. 



Dags för villaavslutning

Villaavslutning idag då. Först blir det jobb 7-15 för mej. Sedan far vi raka vägen till Lillö för raketskjutande och kräftskiva. Får se hur många vi blir runt bordet i år. Rökta räkor blir det också, oj vad gott! Ser framemot kvällen. Dock inte roligt att ha 7-ans tur efter nattjobb, men jag överlever väl får vi hoppas.
 
Här kommer bilder från förra årets villaavslutning. Misstänker att det inte blir lika varmt i år tyvärr.
 
 
Önskar alla en trevlig villaavslutning!



En muminkanna och en ljuslykta

Idag blev det förutom mat uppköp även köpt lite "onödiga" saker. Ja man får tycka vad man vill, men kannan skulle jag åtminstone ha (den var på specialpris). Sedan råkade jag bara se ljuslyktan och jag var såld.
 
 
Ljuslyktan kostade väl 2,90 eller något liknande så var inte hela världen. Tyckte ordspråket var så bra.



Allt är inte perfekt

Alla rum i huset har sin egen charm, men i de flesta rum finns det också någonting som jag skulle vilja förändra. Det är inte fråga om några stora förändringar, mest handlar det om att ta bort någon "ful" möbel som inte passar in. Ända sedan vi flyttade in har jag stört mig på de här klädskåpen i ena rummet på vinden. De står fortfarande kvar där, men en vacker dag åker de nog ut (frågan är bara vilken dag och vilket år).
 
 
Skåpen är helt enkelt för moderna för min smak, men då vi bodde i föjset var vi tvugna att snabbt fixa till lite förvaring, och då var de här skåpen bra att ha. Visserligen är skåpen fulla med saker nu också, men visst finns det finare förvaring. 
 
Resten av rummet är jag dock ganska nöjd med.
 
 
Jag tycker om att ändra om och flytta runt på saker och möbler, men ibland är det inte så lätt. Sneda väggar på övrevåningen gör det lite svårare att flytta på möbler, det finns inte många väggar att välja mellan. Projekt övrevåning får nog pågå flera år framöver, har en del möbler jag skulle vilja flytta in i huset, men då måste andra möbler flytta ut. Men vad är inte roligare än att få drömma och planera. Tänk vad tråkigt det skulle vara om allt var perfekt, då skulle man ju inte ha något att förändra. 



Kantarelljakt och en ORM

Kantarelljakten började bra, gick lite på måfå i skogen, hittade en och annan kantarell på andra ställen än mina egentliga kantarellställen. Roligt med nya ställen! 
 
 
Plötsligt ändrades allt då jag såg en ORM, och ja, det var en huggorm. Den slingrade sig inte långt från mina fötter och ner i en rishög. Usch, usch, usch! Blev så förstenad att jag bara stod i still där en stund. Ormar är nog äckliga, speciellt då man är nära att stiga på dem. Har länge vetat att det finns ormar i skogen, men aldrig sett någon. Nu ser jag nog efter både en och två gånger då jag vandrar omkring i skogen.
 



En annorlunda ljuskrona

Igår gick jag upp på uthusvinden och kom ner med en nystvinda, härvel (eller vad de nu kallas). Idag fick den ett nytt liv som ljuskrona.
 
 
Har länge tyckt att den har varit så fin, men idag är det inte så ofta man behöver en härvel (inte jag i alla fall). Då fick jag en idé om att den säkert skulle bli en fin ljuskrona, så nu hänger den där i hörnet av vardagsrummet. Kul sätt att ta tillvara en sak som annars bara skulle ligga oanvänd.



Dagens mattips

Igår hade jag ingen lust eller motivation till att laga mat, men bläddrade i en recept bok och vips hade jag en korv och bacon låda i ugnen. Här kommer receptet (från LCHF för hela familjen, skriven av Monique Forslund). Jag har dock modifierat receptet lite. 
 
Korv och baconlåda
 
2 paket bacon
6 korvar (jag tog vad som fanns i frysen, älgkorv, länkkorv, rökt skinka)
1 gul lök
smör
250 g blomkål (jag tog en påse frysta grönsaker, broccoli, blomkål och morot)
2,5 dl vispgrädde
3 (eller fler) vitlöksklyftor
ost
 
Värm ugnen till 200 grader. Skär blomkålen i små bitar (eller ta fram en påse frysta grönsaker ut frysen). Koka blomkålen (grönsakerna) i grädden tills de blir mjuka. Skär bacon och korv i små bitar, hacka löken och stek allt i en stekpanna. Mosa blomkålen (grönsakerna) blandade med grädden i en mixer. Blanda sedan i bacon, korv och lök i "moset". Pressa på vitlöken och blanda. Lägg allt i en ugnsform och strö över osten. Grädda i ca 20-25 minuter.
 

Enkel mat då man inte har lust att börja laga några invecklade rätter. Om man vill kan man servera med en sallad. 
 
Smaklig måltid!



Höst i trädgården

Veden från trädet vi högg ner för en tid sedan är nu uppstaplad framför lekstugan, i väntan på att få komma in i vedlidret.
 
 
Basilikan och dillen blommar så fint.
 
 
Några kvarglömda vinbär, en ros, japanska lyktor, rönnbär, ett gulnat rabarberblad och en del tomater, snart är hösten här på riktigt.
 
 



Det viktigaste rummet i huset

De flesta av er har väl säkert sett vår bastu vid det här laget, men ni lite nyare läsare kanske inte har sett den. Bastun var det första rummet i huset som blev färdigt, ett av de viktigaste rummen i huset. Sedan vi flyttade in (i april 2012) har vi nog badat bastu så många gånger att jag har tappat räkningen, oftast blir det bastu tre gånger i veckan. 
 
 
Att det blev en elbastu och inte en "riktig vedeldad" bastu var pga utrymmesbrist. En sådan kamin skulle helt enkelt ha behövt mera plats, samt den skulle man inte ha kunnat bygga in i bastulaven. Trots det är vi nog nöjda med vår elbastu. Vem vet om det blir en vedeldad bastu på gården någongång i framtiden.
 
 
En och annan bastutomte har fått flytta in, ibland kan man också hitta en eller två katter där. 



Dödskalletröja och en burk

Hann via Suvikirppis igår, mellan gym och båbärsplockning. Där fyndade jag en plåtburk för bara två euro samt en häftig tröja för fyra. 
 
 



Sävlax träsk och mera blåbär

Igår tog vi oss en två timmars skogspromenad till Sävlax träsk, en bit upp i skogen ifrån oss. Hade aldrig tidigare varit så långt inne i skogen så var spännande att se vart man kom. 
 
 
Rätta mig om jag har fel, men visst är det odon bär de här blåa här ovanför? 
 
Idag blev det ingen vila då jag kom hem. Istället blev det tre timmar i blåbärsskogen med pappa. Så nu har jag tre liter till att sätta i frysen. Bra att ha.
 
 



Sista veckan i augusti

Tycker det är skönt att få börja veckan med att sluta jobbet klockan 9 på morgonen. Tänka "haha nu har jag jobbat mitt för idag" då alla andra åker till jobbet. Denna måndag, samt tre måndagar framöver ser ut så, jag slutar 9 på morgonen. Riktigt skönt med andra ord. Där emellan jobbar jag ju förstås lite andra tider också. 
 
 
Idag kan det hända det blir gymmet efter nattjobbet, får se vilket humör jag är på. Om jag orkar. Resten av dagen ska jag bara slappa och göra ingenting, tycker jag förtjänar det efter att ha jobbat dubbelnatt. Kanske man ser något avsnitt av någon bra serie. Såg föresten att säsong 2 av Under the dome börjar snart, från Nelonen tror jag det var, måste ta reda på vilken dag så man inte missar det!



Juthbacka inköpen

Som sagt, blev inga stora inköp på Juthbacka i år heller. Nöjde mig med en vas och ett fat. 
 
 
Bara 11 euro fattigare blev jag, så tycker jag gjorde det bra. Behöver inte köpa allt man egentligen vill ha, bara för att det finns till salu. En och annan trälåda skulle jag ju gärna ha kommit hem med, men jag betalar inte vad som helst för att få en! :)



Ilmailupäivä i Seinäjoki

Igår kom vi på att vi skulle fara på Ilmailupäivä till Seinäjoki flygplats. Inträdet var bara 2€, så kändes som ingenting jämfört med t.ex. Powertruck, men då var det här förstås en lite annorlunda tillställning också. Man kunde bl.a. se på flera olika flygplan, också modellflygplan.
 
 
Det bjöds på flera shower, bl.a. drifting med häftiga bilar samt stunt show med motorcykel.
 
 
Man kunde också gå och se på drifting bilarna samt ett par andra fina bilar.
 
 
Vi fick också se på flygshow med några modellflygplan. 
 
 
Man kunde också se fallskärmshoppare och för de mindre fanns det hoppslott och andra aktiviteter. Om detta ordnas igen kan man nog åka dit pånytt. Billigt och roligt evenemang!



Juthbacka 2014

Juthbacka kan inte beskrivas, det måste upplevas. I år blev det en marknad med omväxlande väder. Ibland var det kallt, ibland var det kokhett och där emellan kom det någon regnskur. Tur att jag hade med kläder för alla väder. 
 
Detta år var klockan 10 på förmiddagen då vi började vandra runt på området. Alla försäljare hade ännu inte hunnit rada upp sina saker, andra höll på medan vissa var färdiga. Förmiddagen är också den minst folktäta tiden att vandra runt där. Egentligen börjar ju marknaden först klockan 16, men undrar hur många som följer den regeln, egentligen.
 
Här kommer ett bildregn.
 
 
I år såg jag mest på alla fina trälådor, burkar och dylikt. En och annan fin docka fångade också mitt intresse, men köpte dock ingen. Förstås kunde jag inte undgå att kolla in allt vackert porslin, men man ska nog vara prismedveten då priserna har skjutit i höjden. Vid 20 tiden på kvällen kände vi att vi sett tillräckligt och styrde kosan hemåt igen.
 
Mina inköp får du se en annan dag. Nu får vi vänta ett helt år till nästa marknad. Får väl börja nedräkningen redan nu...



Dagen jag väntat länge på

Dagen är här. Dagen jag väntat på i ett år. Det är dags för Juthbacka marknaden! Blir nog en hel dag för min del. De flesta kommer nog dit på eftermiddagen, men jag, Mia och Tomi far iväg redan nu på förmiddagen. Sedan kommer Johnny dit efter jobbet. Knappast blir det en 12 timmars dag, men inte långt ifrån. Som jag har väntat!
 
Jag o Mia på förra årets marknad.
 
Hoppas på en bra dag utan regn. Men regnar det så regnar det, jag smälter inte. Inget kan förstöra min marknadskänsla. Packar väskan full med "ifall om" kläder och så åker vi iväg. Ha en bra dag alla ni andra också! Kanske vi ses i vimlet.
 



Året var 1946

Alltid intressant att bläddra igenom gamla tidningar. Dessa artiklar och annonser fastnade jag för här om dagen. 
 
 
Kanske man ska satsa på ett ny huvudbonad eller en ny dräkt i höst? Eller inte. Skulle nog föredra parfymen framom alla andra "nyheter".



Veckans program

Det känns som höst i luften. Jag som trodde att sommaren skulle vara månaden ut, men icke. Regntugna moln varje dag. Men sist och slutligen känns det skönt med höst också, vi har ju haft en varm sommar. Denna vecka är det fullt upp med jobb för min del, jobbar 52 timmar eller vad det nu var. 
 
 
Det går mot slutet av veckan, och alla som känner mig vet ju nog var jag befinner mig på fredag, jo förstås i Nykarleby på Juthbacka marknaden. Är en av årets höjdpunkter. Inget jag kan missa. Några stora fynd är svårt att göra då prisnivån oftast är ganska hög, men en och annan sak kommer man ju alltid hem med.
 
Är någon annan påväg till Juthbacka på fredag?
 



Det lyser blått i skogen

Blåbär, ja det finns hur mycket som helst. Känns synd att de ska bli dåliga i skogen, så måste gå och plocka lite mera idag på förmiddagen. Det blev tre timmar och tre liter. 
 
 
Smaskens med blåbär!



Ett tre euros loppisfynd

Minns inte exakt när jag köpte ljusslingan, i vintras,våras? Nåja, nu är den uppe. Bättre sent än aldrig. Tycker den passar bra där. En billigare variant av "Happy lights" (som jag egentligen skulle vilja ha, men nog aldrig kommer ta mig råd att köpa). 
 



En tisdag eftermiddag

Idag blev det först gymmet efter nattjobbet. Via butiken och sen hem. Åt en snabb lunch och sedan gick jag till skogs. Blev två och en halv timme i blåbärsskogen. Kom en regnskur, men fortsatte plocka. Blev två liter, men finns mycket mera i skogen. Stora var bären också. Får se om jag plockar lite till imorgon. Nu, en lugn hemma kväll! 
 
 



Maräng och hallonkaka

Här kommer ett recept på Maräng och hallonkaka som jag testade på här om dagen. De blev kanske inte så höga som jag trodde de skulle bli och så blev marängen inte så lyckad, men bättre lycka nästa gång. Goda blev de i alla fall!
 
Ingredienser

0,75 dl sukrin (eller annat sötningsmedel)
4 äggulor
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk grädde
1,5 tsk bakpulver
1,5 - 2 dl hallon
 
Maräng
 
4 äggvitor
0,75 dl sukrin (eller annat sötningsmedel)
0,5 tsk ättiksprit
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och sötningsmedel fluffigt
3. Mixa alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten tillsammans med grädden och smöret.
4. Bred ut smeten i en långpanna (20x30 cm) och strö över hallonen.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt under omrörning långsamt sötningsmedlet och ättikspriten.
6. Rör tills du har en fast marängsmet. Bred ut marängsmeten över kakan och ställ formen i ugnen.
7. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.
8. Skär kakan när den svalnat. 
 
Som sagt, kakorna blev riktigt goda, men jag hade bara in dem i ugnen i 20 minuter, marängen skulle dock ha behövt vara längre inne, men bottnen höll på att bli bränd.
 
 
Blev gott med färska hallon!
 



Gamla saker på nya platser

Ibland känns det skönt att vila ögonen på "nygamla" saker. Flytta runt lite saker, kanske hitta ett annat ställe där de passar bättre. Idag passade jag på att ändra om lite här inne, ett tag såg det ut som en bomb skulle ha slagit ner, men till sist blev det faktiskt ganska bra. För tillfället i alla fall. 
 
 



Flamstekt lax och en längre båttur

Gårdagen spenderades på Lillö. Johnny flamstekte en lax för första gången, blev riktigt gott (själv åt han korv).
 
 
Sedan blev den en tur med båten. Var till Brändö och svängde, roligt att se lite andra vyer. Körde bl.a. förbi Västervik hamn, Strömsö och Gerby bodarna. Skulle inte ha varit lång väg in till stan, men dit får vi fara och svänga en annan gång. Blåste ganska kallt så blev lite kyligt, var skönt att värma sig i solen sen då vi kom iland igen.
 
 
Efter lite kaffe och annat tilltugg for vi ut med båt igen. Denna gång med roddbåten. Kunde konstatera att det gick otroligt lätt att ro den "nya" roddbåten jämfört med den gamla träbåten. Rodde in i viken och kastade en stund, men fick inget napp.
 
 
Bastu samt ett dopp fick avsluta den här helgen. En bra helg har det varit, har njutit allt vad jag har kunnat. Hela fyra veckor tills jag har helt ledig helg igen. Men nästa fredag är jag ledig, då är det ju Juthbacka som gäller, sedan har jag dubbelnatt lö-må så får ju vara ledig ganska mycket nästa helg ändå.
 
Hoppas ni har fått en bra start på den nya veckan. Idag är det nattjobb som gäller för mig, får se vad jag hittar på före det.



Gårdsloppis i Sandsund

Efter loppisrundan i Kronoby igår körde vi iväg till Jakobstad där det blev varsin pizza på Kumar´s. Då vi var mätta i magen orkade vi med ännu lite loppis. Svängde in till Sandsund där de hade gårdsloppis.
 
 
Besökte kanske åtta ställen, skulle nog ha funnits fler ställen att besöka, men fick räcka med loppis för dagen. Någonting att köpa hittade vi inte, men vi fick ju trots allt gå in i en 1700-tals gård, så åtminstone jag var nöjd med utflykten. 



En större och två lite mindre

Vet inte hur den här stora squashen smakar, om den smakar beskt eller inte. Väntade kanske lite för länge med att plocka den. De två andra är relativt normalstora, men jämfört med i butiken är de nog stora de också.
 
 
Än så länge växer squash plantan, men några blommor har jag inte sett till på länge, får se om det kommer några fler frukter på den i år. 



Loppisrace i Kronoby

Idag var vi på Loppisrace, igen. Den här gången bar det av till Kronoby. Vi såg en massa fint, intressanta saker och en av oss gjorde "stora" fynd. 
 
 
Det var omväxlande väder.
 
 
En och annan katt såg vi också.
 
 
Detta fyndade jag:
 
Två sittdynor till båten för 1,50/st
 
Bricka för 2€.
 
Låda 2,50€.
 
En gammal söndrig liten arabia kanna fick jag gratis. Säkert hittar jag något fint att sätta i den. Att den är trasig gör inte så mycket, speciellt inte då den var gratis. 
 
Denna gång var det Johnny som faktiskt gjorde några fynd. En vanlig Kalle Ankas pocket 20 cent/styck samt Dubbel pocket 50 cent/styck. Har aldrig sett så billiga Kalle Ankas pocket. Någon pocket hittade han dock för 1 € på ett annat ställe, men billigt det också.
 
 
Blev en riktigt rolig dag fastän regnet öste ner i ca 15 minuter, men det var inget som stoppade oss på vår loppisrunda. Intressant också att besöka nya ställen och se gamla fina gårdar man inte sett förut. 



Påfåglarna framme igen

Har en tid haft "påfåglarna" inne i ett skåp, men nu tyckte jag det var dags att de såg lite dagsljus igen. De får stå i bokhyllan en tid framöver. Jag använder ju dem ändå inte som salt och peppar kar som de egentligen är meningen man ska använda dem till. De får stå där som prydnad och färgklick. 
 
 
Dessa ryska fåglar kan man hitta på var och varannan loppis, men fastän de inte är så ovanliga, och knappast antika heller för den delen, så tycker jag om dem ändå. 



Försenat 30-års kaffe

Igår hade jag "finfrömand". Anne, Linda och Isac kom hit på kaffe. Eller ska vi säga försenat 30-års kaffe för Annes del ;). 
 
 
Vi tog oss också en promenad runt "ägorna" samtidigt som vi sökte efter Molly som gått till skogen, men någon Molly hittade vi inte då.
 
 
Isac blev överlycklig då han hittade en traktor! Det gäller att ha tungan rätt i mun då man kör.
 
 
Tack för två roliga timmar och tack Anne för presenten!
 



Gårdagens loppisrunda

Igår blev det den vanliga loppisrundan i stan. Från Ewa o Adam kom jag ut med följande saker.
 
Två kuddöverdrag i samma serie som filten jag just köpte. Lite höstkänsla över dem.
 
 En fin klänning helt i min stil för 6 € kunde jag inte motstå.
 
Och sist och kanske minst, en ljusstake. Vad annars :). Den kostade bara 1€ så den fick följa med hem den också. 
 



Sensommarblommor

 



Promenad i tröskningens tider

Igår gick jag en kort promenad tillsammans med Tommy (Johnnys bror). Idrottsfantast som han är var han nyligen på tävlingar till Jyväskylä. Där gick det inte riktigt som planerat, han föll och bröt handleden samt gjorde illa ena foten. Att ligga och "lata" sig på soffan är inget för honom, så blev en kort promenad i brist på annan motion att utöva. 
 
 
Var skönt med en uppfriskande promenad!



Raclette kväll och en katt till låns

Igår kväll blev det Raclette kväll på Målarbackan. Två av Johnnys fastrar var också bjudna. För den som inte vet vad raclette går ut på så går det alltså till så här: man sätter olika sorters tillbehör på en liten spade, t.ex. maletkött, champinjoner, ananas, tonfisk, musslor, bacon, ägg, paprika, skinka m.m. Sedan lägger man en ostbit på och sen in under grillen. Då osten smält är det klart att ätas. Förutom allt småplock serverades också potatis och en grönsallad. Gissa om man blev mätt!
 
 
Johnnys föräldrar fick från och med i förrgår en katt till låns medan en bekant vårdas på sjukhus. Katten heter Julia och är så liten och gullig.
 
 
Hon kom dock inte så bra överens med Fiffi katten, men man får hoppas de blir kompisar snart ändå.
 



I hallonskogen

Idag blev det först två timmar i hallonskogen med pappa. Plockade 1,5 liter. Vi blev lite våta för det kom en skur, men det gjorde ingenting.
 
 
Såg också ett träd som säkerligen har träffats av blixten. Skulle inte ha varit roligt att vara i skogen då det hände. 
 
 
Efter en matpaus blev det två timmar i skogen igen, denna gång på egen hand. Plockade lika mycket hallon till, så sammanlagt 3 liter blev saldot idag. Känner mig nöjd!
 



En humla i närbild

 



Lite skogsarbete

Då det blåste hårt här för en tid sedan blåste ett träd invid skogsbacken mitt itu. Ikväll har Johnny sågat ner trädet. Jag hjälpte till att bära bort riset samt att föra all ved närmare uthuset. 
 
 
Molly hjälpte också till på sitt sätt.
 
 
Kändes nästan som ett pass på gymmet, tror bestämt det känns i armarna imorgon efter den här träningen. 



En lilja på vårt bord

Idag jobbar jag morgontur för omväxlings skull, ikväll får det nog bli en lugn hemmakväll. Finns en massa som borde göras, men då man en gång är hemma en kväll misstänker jag att man bara vill ta det lugnt. Skönt att inte ha några planer för kvällen.
 
Här om dagen då jag kom hem från jobbet hade Johnny plockat en fin lilja från trädgården, ibland behövs det inte mycket för att man ska bli glad.
 
 
Igår började flera skolor sitt läsår, idag börjar ännu fler. Då man ännu gick i skolan var nog sommaren slut vid den här tiden, men nuförtiden räknar jag med att sommaren fortsätter ännu ett par veckor, åtminstone fram till villaavslutningen. Ibland kan ju början på september också vara varm, får se hur det blir i år.



En rolig kväll

I förrgår kväll efter en fullspäckad dag med både loppisrace och Power truck show fick vi besök av Mia och Tomi. Johnny lagade goda hamburgare, som tillbehör blev det två olika sorters sallad, coleslaw samt en vanlig grönsallad. Till efterrätt blev det glass. 
 
 
Tack för en rolig kväll. Måste göra om det snart igen! Fler bilder hittar du på Mias blogg (klicka på namnet).



Solrosor och ny vecka

Snart blommar det för fullt på ängen framför huset. Tidigare i vår/sommar sådde vi ju solrosor där och nu har de första slagit ut. Blir säkert fint bara fler slår ut i blom. Lite variation till de bruna (tröskade) fälten runtomkring. 
 
 
Idag jobbar jag kväll, igen, 13-21. Före jobbet tänker jag fara via gymmet en sväng. Hoppas alla får en bra dag!



Powertruck show

Igår spenderade vi eftermiddagen i Alahärma, på Power truck. Första gången vi besökte evenemanget. Dock inte första gången vi var till Powerpark. Hade dock inte trott att det skulle vara mycket folk där. Vi fick parkera på en parkering länge bort och ta gratis buss till området. Till en början kom det en skur, men sedan höll det upp resten av eftermiddagen.
 
Vi beundrade alla fina lastbilar, såg Crazy Drivers Monstertruck Show, Freestyle Motocross show, traktorpulling, miss Power Truck tävling m.m. 
 
 
Dessutom fick vi ju se Lisa från "The iceroad truckers" (hon i svart t-skjorta).
 
 
Sist och slutligen blev det nog en rolig eftermiddag, fastän området var lite råddigt och även här var det dåligt skyltat. Får se om det blir ett nytt besök nästa år eller något annat år. 
 



Loppisrace i Sundom

Igår på förmiddagen åkte vi iväg till Sundom för Loppisrace. Vet inte hur många loppisrace jag varit på i sommar, många känns det som. Tycker nästan att det har blivit fler och fler byar som ordnar loppis. Får se hur länge trenden håller, eller om folk till sist tröttnar. Jag har åtminstone inte tröttnat ännu.
 
 
Lite kritik måste jag dock ge loppisracet. Det var ju roligt att många ville vara med, men då det är så många med måste man nog skylta ordentligt också. Små A-4:ans lappar syns inte så bra efter vägen, dessutom saknade de flesta nummer, man visste alltså inte riktigt vilken gård man var vid, var det nummer 34 eller 42 som vi just besökte? Svårt att bocka av vilka man redan besökt och lätt att missa någon gård. 
 
Kartan över loppisracet förstod vi oss heller inte på. Råddig! Ibland är det nästan bättre med en handskriven karta istället för en avancerad.
 
Nåja efter lite frustation över kartan och den dåliga skyltningen vid gårdarna gjorde jag ändå ett fynd, två muminmuggar för en mycket billig peng. Ett fynd man inte trodde vara möjligt idag då i princip alla samlar på muminmuggar och vet vad de är värda. Bästa fyndet på länge!
 
 



Röda vinbär

Igår före kvällsjobbet plockade jag en stor hink med röda vinbär. Hann inte plocka alla bär, har halva busken kvar ännu, så blir väl en hink till. Har själv inget behov av vinbär, så tog med bären till jobbet. Där går de nog åt.
 
 
Något regn hann jag inte se här hemma, fastän jag såg mörka moln, men hann bara fram till Smedsby så började det regna.
 
 
Denna lördag är det fullt upp. Först blir det loppisrace i Sundom, sen bär det av till Powerpark i Alahärmä för Power truck show. Återstår att se hur länge vi stannar där. De har nämligen program hela dagen lång, men konserten jag skulle vilja fara på är först sent på kvällen, ja vi får se vad vi orkar med. 



Höstnyheter från Ellos

Fastän vi har sommar ännu betyder det inte att man inte kan inspireras av alla höstens nyheter gällande mattor, kuddar, möbler m.m från Ellos. Jag köper sällan något via nätet, men inspireras och drömma får man alltid.
 
 
Bilder från Ellos.
 
Kan beundra alla mattor, men jag köper sällan någon. Egentligen tycker jag att mattor bara är i vägen. Kuddöverdrag och kuddar kan jag aldrig få för många av. Men någon stor möbel ryms nog inte in i vårt hus för tillfället, i alla fall inte någon ny, isåfall ska det vara någon gammal "antik" sak. 



Konstens natt 2014

Ni som inte hade möjlighet att besöka Konstens natt i Vasa igår missande inte mycket. Vi tycker i alla fall att programmet blir allt magrare från år till år. Inget Sambatåg och ingen hårshow såg vi. (Hårshowen var nog flyttad till ett annat ställe, men ingen aning vart). Blev ett besök vid Wasa Teater, Sweet Vaasa, Loftet, Rewell Center och torget, sen fick vi nog och for hem då de flesta andra började söka sig in mot stan. 
 
 
Något positivt med kvällen var ju förstås att regnet försvann och lagom tills vi kom in till stan sken solen. Dessutom fick jag äntligen besöka Sweet Vaasa som jag länge tänkt besöka, ett riktigt mysigt café. 



Skogens guld

Hann vara en tur till skogen innan det började regna. Dagens saldo blev en liter blåbär samt en hel hög med kantareller. En och annan ofrivillig älgfluga kom också med. Dessutom brakade det till i skogen och så var det något stort som sprang iväg, troligen en älg, tror inte det var en björn. Som tur sprang den inte åt mitt håll utan längre in i skogen. Tänkte nästan lägga benen på ryggen jag också, men konstarerade att den nog var räddare än vad jag var, så jag fortsatte plocka blåbär i lugn och ro.
 
 
Det har mullrat hela dagen, men då till sist såg det ut som om åskan och regnet kom allt närmare, så beslutade mig för att avsluta skogsvandringen innan ovädret kom. 
 
Ikväll är det konstens natt i stan, vi är nog påväg, men får se vilket väder det blir...inte så lockande att gå på stan i regn och åska.



Sommar och sol på Lillö

Sommar och sol. Igår njöt jag hela dagen på Lillö. Ulli, William och Cecilia kom också ut. Det blev sol, bad, fiske samt en båttur. En perfekt dag med andra ord. Varmt var det också. 
 
 
Fick årets första gädda! Den var dock inte så stor, hade en ännu större på kroken, men den släppte, och den var riktigt stor, synd att jag inte fick upp den. Eller kanske bra att jag inte fick upp den, den kanske skulle ha ätit upp oss istället, eller åtmistone bitit någon av oss i tårna.
 
Efter jobbet kom Johnny också dit. Det blev en tur till Djupkastet och Norrskat fiskehamn med båten. 
 
 
Nöjda och glada med ännu en sommardag åkte vi hem igen. 



8-års kalas och Strömsö

Igår kväll var vi på WIlliams 8-års kalas. Tiden den går. William blev glad över sina presenter,(simfötter, cyklop och snorkel, samt en raket och en silversked).
 
 
Efter kalaset for vi och tog oss ett dopp vid Strömsö. Där var det mycket folk fastän klockan redan var åtta.
 
 
Nu ska jag njuta av två lediga dagar, passar bra så här i sommarvärmen. Idag blir det Lillö med sol, bad och kanske en båttur på kvällen. 
 



Åskväder och rekord varmt

Ibland känns det som om man skulle ha långa arbetsskift, ja visserligen har jag ju det, 15 timmar då jag jobbar natt. Men nu då jag kom hem för en stund sedan var det 24 timmar sedan jag for hemifrån igår. Ja jag for ju inte direkt till jobbet då som ni kanske förstår, blev en tripp till Lillö på eftermiddagen. Det var ju rekord varmt 33 grader visade det i bilen, så kände för ett dopp. Var så skönt att få sig nerkyld, man kände sig nästan som en ny människa efter simturen. 
 
 
Peppe, Matti och Jessica var också där och njöt av det fina vädret. 15 tiden ringde Johnny och sa att det åskade, regnade och haglade som bara vad i Smedsby (tur att man inte var där då). Just då sken solen på Lillö, men en timme senare kom åskvädret dit också. Vi satt alla inomhus och såg på alla blixtar, fint, men nej usch. Jag tycker inte om då det åskar!
 
 
17 tiden då jag kom körandes mot Smedsby tänkte jag nästan vända om, inte mera åska! Blev ett besök vid Fyndis och matbutiken innan det var dags att fara och jobba natt. Först 20 tiden hade all åska försvunnit. 
 
Idag blev det gymmet och en massa andra ärenden (och loppis) innan jag äntligen kom hem. Idag är det också varmt, 32 grader, håller tummarna för att det inte börjar åska idag också. 



Bostadsmässan 2014 - Stilleben

Här kommer de sista bilderna från Bostadsmässan för i år. Denna gång får ni se närbilder på saker som fångade mitt intresse. 
 
 
Nästa år ordnas bostadsmässan i Vanda, får se om det blir ett besök dit eller inte.



Bostadsmässan 2014 - Dukningar

Man kunde inte undgå att beundra alla fina dukningar då man gick omkring på Bostadsmässan. Vissa var riktigt fanstasifulla och andra mer enkla men ändå snygga. Dessa kunde jag inte låta bli att föreviga.
 
 



Tillbaka till vardagen

Igår jobbade jag 8-17, dagen gick fort och efter jobbet kom Johnny efter mig och vi for till Lillö. Vi grillade, var ut med båten en sväng, badade bastu och jag tog mig ett dopp, en riktigt skön kväll och en bra avslutning på min arbetshelg samt på Johnnys semester. 
 
 
Idag är vi tillbaka till vardagen igen, känns ändå ganska skönt, fastän man ändå gärna skulle kunna ha varit ledig hela sommaren. Sommaren är dock inte slut ännu, har ju hela augusti framför oss och en hel del saker som ska bli gjorda innan sommaren är slut. Augusti är också en händelserik måndag med loppisrace, födelsedagar, konstens natt, Powertruck show, Juthbacka marknad, villa avslutning och mycket mera att se framemot. 
 
Vi hoppas på en bra augusti månad med lika fint väder som i juli. 



Bostadsmässan 2014 - Sovrum

På Bostadsmässan kunde man se många olika stilar på sovrummen, här är några av mina favoriter.
 
 
Vilken är din favorit?



Auktion i Böle 2.8.2014

Igår jobbade jag till kl.15, första dagen efter semestern. Då arbetsdagen var slut körde jag raka vägen till Böle där en aukton pågick. Auktionen hade börjat redan kl. 12 så den var på slutrakan då jag kom dit, men ännu var det lite folk samt saker kvar. 
 
 
Jag köpte bl.a. en fyndlåda för 1 €. 
 
 
Det var kakelugnsluckorna jag skulle ha, resten var nog mest skräp.



Anne 30 år

Ikväll var vi bjuda på kaffe och tårta till Anne som fyllt jämna år för en tid sedan. 
 
 
Linda, Göran och Isac var också där.
 
 
Tack för allt gott och så ses vi en annan dag!



Bostadsmässan 2014 - Utomhus

Hittade inte ett enda hus som jag ens skulla ha kunnat tänka mig att bo i. Då menar jag inte att inredningen var ful, nej, utsidan förstås. Inte ett enda hus som såg ut som "ett hus" i mina ögon. I år var det mycket gråa färger, ganska tråkigt egentligen. Många av husen var fyrkantiga och såg ut som någon lager byggnad. Lite mera fantasi hade man nog använt på några hus, men inget av dem var direkt fina om man frågar mig. Jag vill ju ha traditionella hus, ett hus ska vara rött med vita knutar! Om någon annan vill ha något annat så misstycker jag inte. Jag är nog för traditionell för att tycka om moderna hus.
 
 
En trädgårdsutställning hade de också inne på området. Kanske dags att leta fram en kakform och plantera en blomma i den? Eller varför inte parkera traktorn i jordgubbslandet...
 
 
Lite andra roliga saker fick man också syn på bland alla hus.
 
 
Några stora trädgårdar såg vi inte, och inte många bubbelpooler eller simbassänger, är tydligen inte så inne med det som det var för några år sedan. 
 
 
I trädgårdarna fanns mycket sten och plattor, inga stora gräsmattor. Jag kom att tänka på att det ser fint ut med små gräsmattor, men det är inte lika lätt att klippa dem då de är omgärdade av sten. I de fall där gräsmattan går i nivå med plattorna eller stenarna är det inget större problem att klippa, men på många ställen var stenmuren runt omkring gräsmattan högre, vilket genast gör det svårare att få gräset klippt. Bark var fortsättningsvis också ett populärt inslag i trädgårdarna.
 



Dagens skörd

Idag gick jag till skogs en sväng. HIttade både lite blåbär, lite hallon och en del kantareller. Blir nog att gå till skogs en ny dag igen och plocka mera blåbär, hallonen var inte riktigt färdiga ännu.
 
 



Bostadsmässan 2014 - Blandade bilder

Gårdagen spenderade vi som sagt på Bostadsmässan i Jyväskylä. Solen sken från en klarblå himmel och det var 30 grader varmt. Nästan för varmt för att vandra omkring på mässan, men man ska inte klaga.
 
Tog ju som vanligt en hel del bilder, tänkte börja med att visa en blandning av lite alltmöjligt. Fanns mycket snygg inredning, men också sådant som inte föll mig i smaken. Mycket mönster, både i svart vitt och färg var återkommande inslag i flera av husen. En hel den inslag av trä såg man också. 
 
Här kommer ett bildregn med blandade bilder.
 
 
Egentligen var en stor del av inredningen för modern för min smak, men jag tycker ändå det är intressant med modern inredning, fastän jag själv kanske inte skulle välja just de möblerna. Jag är fortfarande kvar i det ljusa och lantliga, jag hänger nog inte riktigt med i modet, men då ska man ju inreda som man själv vill och inte som andra vill.
 
 
Det här var bara en del av bilderna jag tog, snart kommer ni också att få se lite sovrum, matplats/dukningar och stilleben.



RSS 2.0