En sådan torsdag

Blev en intensiv natt och dag idag. Får hoppas jag inte blir sjuk också. Efter nattjobbet blev det ett besök till Hvc samt tandläkaren. Tappade en bit av en tand förra veckan, men nu är det åtgärdat. Tandläkaren började tala om kronor, att jag kanske borde fundera om de ska lägga sådana ovanpå vissa tänder. Det fanns nämligen inte så mycket kvar av själva tanden utan mest lappning. Det lät i alla fall dyrt, och så länge jag inte har några större bekymmer med tänderna så får det vara. Får se hur jag gör i framtiden. 
 
Under dagen hann jag också med lite födelsedagspresent shopping, men de här sakerna rymms nog inte in i presentskåpet. Det blir ingen överraskning, men ändå vill jag inte ge presenten redan nu. Får se var jag ska lägga sakerna. Loppis lockade också, så blev en tur till Combo. Kom dock ut tomhänt. Det är sällan jag hittar något där, hittar faktiskt mera på Adam och Eva. Vet inte om det har att göra med priserna eller om det bara är utbudet. Höll i en chipspåse, men lade den tillbaka (det var inte en begagnad chipspåse, hehe.). 
 
Jag fyndade kläder på Lidl av alla ställen. Strumpor, sportbh, 2 tunna tröjor och ett par leggins. Precis vad jag behövde. Ja kattmat fyndade jag också. Hann knappt lägga påsen på tallriken innan allt var uppätet. Tydligen var det gott. 
 
Var helt slut då jag kom hem klockan två på eftermiddagen, 23 timmar sedan jag for hemifrån. Ibland skulle det vara roligt att bo närmare stan. Det var tandläkartiden som ställde till det. Slutade 9 på morgonen och tid till tandläkaren fick jag först klockan 13. Onödigt att åka hem där emellan. Blev dock inget gym idag. Känns nästan som om jag skulle ha feber nu, men hade bara stegring. Kanske jag bara är trött. Hoppas jag är piggare efter en god natts sömn. Bara inte Molly värmer upp sängen så jag inte kan sova, hehe. Buffa ner henne på golvet? Nej ingen chans, hon har sin egen plats i sängen bortskämd som hon är. 
 
 



Sommarresan under planering

Har börjat planera årets, eller sommarens semesterresa. Det gäller att vara ute i god tid med vissa bokningar. Detta år blir det bl.a. Öland. Senast vi besökte den avlånga ön var 2008, alltså hela åtta år sedan! Kan knappt tro det. Det känns som igår.
 
 
Den gången hann vi bara med norra delen av ön (om jag inte minns helt fel). Så denna gång ska vi utforska den södra delen. Vi har dock bestämt oss för att campa på den norra delen, närmare bestämt på Böda Sand. Vissa av er har kanske sett tv programmet från Sveriges tv. Vi har följt serien på nätet, därför ska det bli intressant att äntligen få åka dit. Vi var faktiskt dit och vände 2008, men då visste vi inte vad det var för ett ställe så vi svängde om. Lite irriterande nu, kunde ju ha sett stället då man väl var där då.
 
 
Måste fortsätta googla och se vilka sevärdheter som finns. Vill ju inte missa något denna gång. Förutom Öland tänker vi faktiskt shoppa loss lite också. På ett blå gult varuhus. Nu kanske ni tror jag menar Ikea, men det gör jag inte. Denna gång bär det av till Ullared som ligger en bit söder om Göteborg. En liten omväg blir det kanske, men vi får kompromissa. Jag vill till Ullared och Johnny till Öland (nog för att jag också vill till Öland). Vad annat vi hittar på vet jag inte. Egentligen skulle jag ju vilja fara till Tyskland igen. Vet inte vad det är med det landet, möjligen att där är billigt?! Skulle kunna resa dit hela tiden, men det får bli en annan gång.
 
Ni som besökt Öland, vad får man inte missa att se (på södra delen av ön)?



Solig söndag i Vasa

I söndags körde vi via Brändö och Smulterö, bara för skojs skull. Jag ville se hur mycket is som fanns kvar ännu. Att solen sken gjorde ju saken bara bättre. Skulle nästan ha velat gå ut på isen, men den såg nog inte så stabil ut på vissa ställen. Jag är inte lika modig som alla pilkare som vågar sig ut på nästan obefintliga isar. 
 
 
Säkerligen finns det inte lika mycket is kvar idag. De senaste dagarna har åtminstone snön försvunnit snabbt. Igår var det ju riktigt varmt, påstod de som var ute alltså, ca. 12 grader. Den enda friska luften jag fick var då jag gick i och ut ur bilen. Jobbade till fyra och sedan blev det gymmet i två timmar. Kvällen spenderades framför datorn och tv:n. Skönt att vila benen. Ikväll är det nattjobb som gäller.



Allegiant

Då var påsken över för i år. Har hunnit med mycket på bara några få dagar. Ätit gott, umgåtts och haft roligt. Igår kväll blev det dessutom bio, det var länge sedan sist. Vi såg den tredje delen i trilogin Divergent serien, Allegiant. Filmen var spännande och bra, men man bör nog ha sett de föregående delarna om man ska hänga med. 
 
 
Konstaterade att det har blivit dyrt att gå på bio, hela 13 euro, men som tur hade jag mina smartum sedlar så det blev lite billigare. Unnade mig lite popcorn och limsa också, är ju inte varje dag jag går på bio.
 
Finns det fler filmer man borde se på bio i vår/sommar? 



Påskdagen 2016

Igår tillbringade vi eftermiddagen i Västervik. Mamma och pappa bjöd oss samt Johnnys föräldrar på mat. Det blev en riktigt trevlig eftermiddag. 
 
 
Några fåglar ville också vara med på middagen.
 
 
Efteråt körde vi till Strömsö för att se på fågelholksväggen samt isläget. Väggen såg ju ganska häftig ut, men jag tror inte det kommer att flytta in så många fåglar där.
 
 
Isen är snart ett minne blott, snart får man nog sätta ut båten.
 
 
Idag var det skönt med en sovmorgon!



Påsklördag och påskbrasa

Vi hade en riktigt bra påsklördag. Molly och Whiskas klädde ut sig till påskhäxor, några tvåbenta häxor ringde också på dörren, men det var nog få av dem i år. 
 
 
Mamma och pappa bjöd på lunch vid Tesses Café. Sedan stod Johnny i köket och fixade mat hela dagen medan jag städade och pyntade huset. Då klockan närmade sig 18 kom Mia och Tomi hit på påskmiddag. 
 
Till förrätt blev det: Räkröra i Avokado (kan lägga upp receptet en annan dag).
 
 
Varmrätten bestod av nöt inre stek, ugnsrostad mandelpotatis med vitlök och persilja, rödvinssås samt grönsallad. (Hade bara en mobilbild av varmrätten).
 
 
Till efterrätt blev det påskägg fyllda med vitchokladkräm och lemon curd.
 
 
Oj så gott det var! Riktigt smaskens. Speciellt mandelpotatisen. Vet inte när vi senast lagat potatis här i huset, något år sedan kanske, men lite undantag kan man ju göra ibland. Efterrätten var häftig, riktigt passande till påsk. 
 
Sedan dammade vi av cyklarna och cyklade iväg till påskbrasan. Där var inte lika mycket folk som vanligt, men vi bidrog med vårt och köpte ännu fler lotter, 18 lotter sammanlagt köpte vi i år. Några vinster blev det dock inte.
 
 
Efter den värmande brasan blev det kaffe och pashatårta samt lite Blokus spelande. 
 
 
Tack för sällskapet! Nu fortsätter vi med påskfirandet och åker till Västervik där mamma och pappa bjuder på mat (igen). 
 



Påskkalas

Igår blev vi bjudna på kaffe och dopp hos Ulli. Hon och William hade påskpyntat så fint i hela huset. 
 
 
Ronja hade mycket att berätta.
 
 
Vi fick alla varsin påskhälsning av William.
 
 
Efter en omgång Donkey Kong (det var länge sedan) och ett glas limsa och en tårtbit var det dags att tacka för oss. Påsk kaninen på trappan vinkade hej då.
 
 
Efter en natt på jobbet och lite sömn är jag minst sagt TRÖTT idag, men så blir det då man går och sova för sent, hehe. Tänkte nog gå sova då jag kom hem, men konstaterade att det är bäst jag börjar göra något medan jag är igång. Blir ju bara trött av att vila. Så nu ska här städas och fixas. Ikväll får vi matgäster och så blir det påskbrasa i byn. 



Påskgott och mera blommor

Påskförberedelserna är i full gång. Igår kväll inleddes påskfirandet med pasha som Johnny gjort. Var faktiskt riktigt gott fastän jag inte brukar vara så förtjust i just den efterrätten. 
 
 
Vi var inte ensamma i matbutiken idag kan jag säga, trodde faktiskt inte det skulle vara så mycket folk där. Men har de flesta andra butiker stängt så samlas väl alla vid den butiken som har öppet. Förutom mat måste jag också handla hem lite fler påskblommor, de jag planterade tidigare har ju nästan blommat ut.
 
 
Nu har vi just ätit och snart är det dags att susa iväg till Västervik för att fira min syster Ulli som fyllde år för en tid sedan. Sedan kallar jobbet för mig. 
 
Ha en fortsatt trevlig långfredag!
 



Fjädrar vid vägen

Skärtorsdagen börjar gå mot sitt slut. Var det idag man skulle flyga till Blåkulla? Nåja jag hinner väl med det ännu, hehe. Min påskledighet har inte börjat riktigt ännu, har natt imorgon, men sedan får jag vara ledig två dagar.
 
Igår påskpyntade jag lite ute vid vägen. Nu då jag ser bilderna skulle jag nog ha kunnat sätta dit fler fjädrar, men nu är det som det är. Det blir nog påsk ändå.
 
 
Imorgon tänker vi faktiskt fara och handla, fast det är långfredag. Hade ingen lust att fara och handla idag efter jobbet, dessutom skulle vi till gymmet också så klockan skulle ha blivit så mycket innan vi skulle ha fått någon mat i oss. Dessutom är det inte lyckat att fara till matbutiken då man är vrålhungrig och nästan svimmar av hunger. Blev positivt överraskad då jag såg att butiken är öppen imorgon, passar oss riktigt bra. Tycker det är bra då de förlängt öppethållningstiderna. Slutar jag nio en kväll kan jag hur bra som helst fara och handla då butiken stänger tio. 
 
Hoppas er påsk har börjat bra! Passa på och njut av ledigheten ni som får vara lediga.



Fina saker

Finns det muminsaker i en butik har jag svårt att missa dem. Förra helgen var vi in till stan. Då föll mina ögon på dessa söta vattenkokare.
 
 
En sån skulle jag gärna vilja ha, men nog var de väl dyra. Lite försiktig skulle man dock behöva vara då till och med locket är i porslin. Men visst kan ni hålla med om att de är fina? Nästan så att den med muminmamman är finast.
 
 
Höll i ett par servetter, men satte tillbaka dem i hyllan. Åh, jag skulle kunna ha dem allihopa. Det är bara det att jag redan har flera hundratals servetter här hemma, dock inte muminservetter.
 
Ibland är det bra att bara kunna shoppa med ögonen.



Vårvinter i Jakobstad

Igår lämnade jag bilen vid Tesses café och hoppade in i Sofias bil. Sedan fortsatte vi vår färd mot Jakobstad.
 
 
Först blev det en pratstund hemma hos Malena. Efter en stund konstaterade vi att vi alla var hungriga, så då blev det pizzabuffé vid Mr Bank. Oj så goda och annorlunda pizzor de hade där, rekommenderar verkligen! Dessutom var det inte så dyrt. I lunchpriset ingick dessutom sallad, dricka och kaffe. 
 
 
Sedan blev det loppis och cafébesök. 
 
 
Blev också ett besök till Sunds samt ytterligare två loppisar. Den enda saken jag köpte åkte direkt in i presentskåpet. Det blev en riktigt rolig dag tillsammans med Sofia, Malena och barnen. Vädret var också på vår sida denna gång, solen sken fastän det blåste lite kallt. Tack för gott sällskap!
 
Vi ses i maj igen!



Vitt på vår trappa och en dag med goda vänner

Igår morse möttes vi av en vit farstutrappa. Det hade snöat. Inga stora mängder, men i alla fall några centimeter. Kallt var det imorse, hela femton minusgrader, brr, men till helgen och nästa vecka ser det ut att bli lite varmare.
 
 
Dagens program är följande: Åka till Jakobstad med Sofia för att hälsa på Malena. Ska bli skoj!
 
Senast vi träffades i Jakobstad var det september och solsken. Vem vet, kanske vi dricker varsin kopp kaffe vid Skorpan denna gång också. Oberoende så ska det vara så roligt att ses. 
 



Vårvinter på Lillö och påskvecka

Solen sken så fint igår på förmiddagen, men på eftermiddagen då vi kom oss ut till Lillö var det inte lika klar sol. Det var fortfarande vintrigt väder fastän snön nog hade börjat smälta på vissa ställen. Det var dock inte riktigt dags att ta sig ett dopp ännu.
 
 
"Lillötomten" hade påskpyntat fint på bordet.
 
 
Idag är det måndag, igen. Veckorna går så snabbt. Tur är det då jag vill att det ska bli varmare väder. Har ännu ledigt två dagar. Blir ett besök till gymmet och kanske något loppis idag. Borde också göra veckans meny, blir så mycket lättare att handla då jag vet vilken mat jag ska laga.
 
Det här blir också en rolig, men intensiv vecka. Påskvecka är det ju. På fredag bjuder Ulli på kaffe, sedan har jag nattjobb fredag till lördag. På lördag bjuder vi goda vänner på mat och så får vi förstås inte missa den traditionella påskbrasan. På söndag bjuder mamma och pappa på mat. Händelserika dagar att se framemot.



Lyxig frukost, dragracing och kaffefrömand

Gårdagen började bra med en lyxig "hotellfrukost" här hemma. Medan jag ville sova lite längre passade Johnny på att fixa frukosten. Mätt blev jag!
 
 
Då klockan närmade sig tolv for vi iväg till Maxmo och Nabben där det ordnades snöskoter dragracing. De hade lite problem med starten, men då tävlingen väl kom igång var det intressant att se på. Visserligen frös jag om fötterna så jag trodde att tårna skulle falla bort, men är ganska van att frysa om fötterna. Solen värmde dock skönt på benen. Var första (och säkert sista) gången jag var ute på isen i år.
 
 
Vi såg bara första omgången, sedan hade vi sett tillräckligt. For hem och förberedde oss för de kommande gästerna. På kvällen kom Linda-Marie med familj hit. Det var full rulle direkt. Molly och Whiskas visade sig faktiskt lite mera den här gången fastän de var snabba att gömma sig under soffan. De var inte lika rädda för de små som de brukar vara.
 
 
Det var dock svårt att fånga någon av gästerna på bild då det var full fart hela tiden. De yngre blev glada över varsitt påskägg som påskharen hade lämnat här. Gott med choklad tyckte de båda.
 
 
En riktigt bra lördag. Idag har vi inga speciella planer förutom att Johnny måste fara och köpa byxor. Han lyckades på något konstigt sätt laga sönder två par igår så nu är han i princip byxlös. En långpromenad skulle inte vara helt fel en solig dag som denna, men misstänker att solen försvunnit till kvällen.
 
Ha en bra söndag allihopa!



Springfot och Tillsammans

Fyndade faktiskt lite då vi var på en loppisrunda i Björneborg. Ni kan säkert gissa vad, jo det är såklart några muminsaker. Två tallrikar för att vara mera exakt. Tallrikarna heter Spring(fot) och Tillsammans. De fanns till salu mellan 2009 och 2013. 
 
 
Fick betala 14€/styck, inte så dyrt enligt mig. Dessutom var de oanvända och hade streckkoden kvar undertill. Såg på likadanna på Juthbacka i somras och tänkte nästan köpa, gjorde dock inte det. Tur var det för dessa är nog i betydligt bättre skick.
 
Är nöjd med mina fynd.



Påsk i huset

Igår kom påskpyntet fram. Några gula dukar, gipsäggen som vi gjorde ifjol samt en och annan påskblomma. Blev genast lite mera våraktigt här inne.
 
 
Skönt med fredag och fyra dagar ledigt Önskar er alla en bra helg!



Lchf Lasagne

Här kommer ett tips på fredagsmat.
 
Har flera gånger lagat lasagne på squash och paprika, men denna gång ville jag testa något nytt. Hittade ett recept i en kokbok som jag sedan modifierade lite. Blev hur bra som helst! Smakar precis som "vanlig" lasagne.
 
4-5 port.
 
Lasagneplattor
4 ägg
125 g philadelphiaost
½ dl fiberhusk (psyllium)
 
Sätt ugnen på 150 grader. 
 
Vispa äggen poröst i ca 3 minuter. Tillsätt färskost samt fiberhusk, vispa ihop. 
 
Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen. Låt pappret vara kvar under gräddningen. Grädda i 10 minuter. 
 
Ta bort pappret och skär skivor stora som vanliga lasagne plattor.
 
Höj ugnsvärmen till 225 grader.
 
 
 
Köttfärssås
500 g köttfärs
1 burk champinjoner
1 gul lök
1 burk krossade tomater
4 klyftor vitlök
1 msk oxfond
oregano
paprikakrydda
chilikrydda
salt 
peppar
 
Hacka löken och pressa vitlöken, stek i smör, häll i champinjonerna. Stek köttfärsen. Häll på de krossade tomaterna och övriga ingredienser. Låt småputtra i ca 10 minuter.
 
Ostsås
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
100 g riven ost
salt
peppar
 
2 dl riven ost till gratineringen
 
Koka upp creme fraiche och grädde. Ta bort från plattan och rör ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. 
 
 
Lägg plattorna i en ugnsfast form. Lägg på köttfärsen, sedan ostsås och varva 1-2 varv till. Avsluta med riven ost ovanpå
 
Gratinera i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Servera tillsammans med en grönsallad.
 



Mjukstart

Känns nästan som om jag har semester ännu. Bra med mjukstart. Har natt inatt och sedan ledigt fyra dagar, inte illa det. Det enda problemet är att jag har svårt att hitta på något vettigt att göra då jag är hemma alla dagar denna vecka. Igår blev det nog en sväng till gymmet efter nattjobbet, var på effektiv förmiddagsjumppa. Har dock sjukt i halsen så är nog bäst att ta det lite lugnare denna vecka. Vill INTE bli så förkyld som jag var hela hösten fram till jul. Därför stannar jag nog hemma idag tills det är dags att åka på jobb.
 
 
Igår blev det som sagt en avkopplande läsestund på vinden. Ska jag läsa så tar jag oftast med mig boken och går upp på vinden, är så mycket mysigare att sitta där. 
 
 
Idag ser det inte ut att bli lika fint väder som igår. Blåser ganska hårt dessutom. Blir nog att hitta på något att göra här inne. Köpte lite påskblommor igår, så de tänker jag plantera idag. Kan nog inte plantera ut några ännu, är för kallt. Allting brukar alltid frysa, måste nog vänta till april. Något påskpynt har ännu inte kommit fram, tycker påsken är så tidigt i år, och det är den väl. Ska nog inte pynta så mycket, bara lite grann. Pyntet ska ju inte vara framme så länge så bäst att inte pynta för mycket. Det jobbigaste är ju att städa bort allt igen om några veckor. Lite påskpynt är dock ett måste. 
 
 
På tal om blommor så borde jag plantera om dessa som snart har vuxit ur sina koppar. Trodde inte de skulle klara sig så bra i kaffekopparna, men alla har överlevt. Frågan är bara om jag har krukor så det räcker till. Är nog ett projekt som jag får ta tag i lite längre fram i vår då man kan sitta utomhus och plantera. Brukar bli så klottigt att handskas med jord här inne. 
 
Nej nu är det nog dags att jag klär på mig och gör något vettigt. Kan ju inte sitta här framför datorn och dega resten av dagen.
 
Ha en bra torsdag allihopa!



Takdropp, vårsol och snö som smälter

Vilket vårväder vi har idag. Visade hela 9 grader utomhus då jag körde hem från jobbet. Passade på att njuta lite av solen nu på eftermiddagen. Tog ut en stol och satte mig ner och läste en stund. Blev dock ingen lång stund då solen försvann bakom ett träd. På andra sidan huset blåste det och var kallt, så där ville man inte sitta. 
 
 
Båda katterna var också med. Molly höll sig en bit på avstånd medan Whiskas också ville läsa. Dessutom ville hon vässa sina klor på mina byxor, men det tyckte inte jag var någon bra idé. Efter en stund gick vi in allihopa. Whiskas och jag fortsatte vår läsestund på vinden.



Den blåa HSR

Då vi åkte över till Sverige höll jag tummarna för att de skulle sälja den nya muminmuggen på båten, ni vet den som inte säljs här i Finland. Ifjol blev jag besviken då de var slut på båten, men i år hade jag bättre tur, de fanns! Om de inte hade funnits på båten skulle jag ha köpt en i Sverige, dock var det betydligt förmånligare att köpa på båten. 
 
 
Det är alltså Håll Sverige Rent nr 2. Fjolårets mugg var ju rosa, har två stycken sådana. Köpte dock bara ett exemplar av denna åt mig själv.
 
Just nu har jag nog flera andra muggar som jag skulle vilja ha, förfadern och den nya too-ticky. Saknar också hattifnattarna (den orange). Sommarmuggen som ännu inte kommit ut vill jag förstås också ha. Annars borde jag ha alla som säljs i butik just nu. 



Ett par svarta och ett par bruna

Det är ju inte så ofta jag hittar passliga skor, men då fodret och sulan i de skor jag använt dagligen en längre tid började ge vika så ansåg jag att det var dags att söka nya. Dessutom var de gamla hala som bara den då de i princip inte hade några krusor kvar undertill. Döm om min förvåning då jag hittade hela TVÅ PAR skor i Stockholm. Att det var rea på rea priset gjorde ju saken bara bättre. Skulle aldrig köpa ett par skor för 100 euro, så ca 20 euro per styck passade mig mycket bättre. Är så nöjd med min nya skor.
 
 
De här svarta blev genast en ny favorit. Började använda dem i princip genast jag köpte dem (därför är de lite smutsiga). De gamla ligger i en roskis på Åhlens.
 
 
De här bruna är också riktigt snygga. Dessutom är de lite fodrade. Tror dock jag inviger dem först nästa vinter. Har länge sökt efter ett par liknande kängor men inte hittat några. Kunde inte tro mina ögon då jag äntligen hittade ett par.
 
Snart gäller det att söka efter passliga sommarskor. Får nästan lite ångest bara vid tanken på att jag måste köpa nya i år igen. Jag går helt enkelt ut ett par per sommar, ingen skillnad om de är dyra eller billiga. Såg nog ett par på båten, men det blev inget köp (tyckte de var dyra). Nåja, ännu är det inte ballerina väder där ute, så får gå i mina nya skor ett tag till.



Besök och två till i samlingen

Idag har jag min sista lediga dag, imorgon kväll är det dags för jobb igen. Hade tänkt fara till gymmet idag, men for inte. Istället fick jag besök. Mamma, pappa samt William kom hit på kaffe, det är inte varje dag det händer. Var riktigt trevligt. Mamma hade hittat en fin uggla åt mig som hon bara inte hade kunnat undgå att köpa, så söt. 
 
 
På tal om ugglor, hittade jag också en i Sverige som jag bara måste ha. Den var på rea, så den trillade plötsligt ned i köpkorgen. 
 
 
Nu får den sitta på hedersplatsen i soffan. 



Weekend resa till Stockholm

I torsdags for vi iväg på en liten resa till Stockholm. Första stoppet blev dock Björneborg där vi gick på några loppisar samt åt vår medhavda matsäck. Bilfärden fortsatte till Åbo där det blev ytterligare något loppisbesök samt mera mat. Ett besök i biltvätten var också nödvändigt.
 
 
Då det blev kväll sökte vi oss till hamnen där vi körde ombord på Baltic Princess.
 
 
Följande morgon kom vi tidigt iland till Stockholm. Var riktigt fint och rogivande att sitta i hytten och titta ut då båten körde in till Stockholm. Tyvärr var fönstret lite smutsigt. Lyx med fönster fast vi hade en av de billigare hytterna.
 
 
Försökte checka in på hotellet direkt vi kom iland, men det var för tidigt. Körde ut till Kungens kurva istället där vi gick i några butiker. Blev också ett besök till Högdalen. Efter shoppingen körde vi till Älvsjö och Stockholmsmässan där det ordnades båtmässa samt vildmarksmässa.
 
 
På vildmarksmässan satte vi oss ner i varsin massagestol. Så skönt att få rygg och nackmassage. Behövdes verkligen! Snålades lite över några Camp-let också. Men de är väl dyra och så är det inte så smidigt att dra en "släpvagn" med sig överallt. Vi nöjer oss nog med vårt nya tält som vi köpte i höstas.
 
 
Sammanlagt tog det tre timmar för oss att gå igenom alltihop. Riktigt intressanta mässor i jämförelse med mässorna här hemma. 
 
Sedan blev det ännu mera shopping både på Skärholmen samt vid Kungens kurva. På kvällen sökte vi oss tillbaka till hotellet. Denna gång blev det Scandic Ariadne precis bredvid Silja terminalen. Ett riktigt bra och prisvärt hotell. Perfekt om man inte tar bilen med sig. Fanns en gång som man kunde gå i från terminalen fram till hotellet. Denna gång använde vi också då vi följande morgon gick från hotellet upp mot Gärdet därifrån vi tog tunnelbanan in till city. 
 
 
Lördagen spenderade vi alltså inne i stan. Åt frozen yoghurt och lite annat gott. Lunch blev det i Kungshallen vid Hötorget. Ett besök till Åhlens hann vi också med. Gjorde några fynd också, dock inte inne på Åhlens, utan vid Esprit. Jag hittade två par skor för ca 20€/st och Johnny en jacka för halva priset. Det kallar jag verkligen för fynd! Bokrean missade vi inte heller. 
 
 
Då kvällen började närma sig tog vi tunnelbanan tillbaka till bilen som vi parkerat utanför hotellet. Sedan handlade vi lite ätbart innan det var dags att söka sig till båten igen. Någon dans i discot blev det inte denna gång heller. Istället åt vi våra medhavda sallader samt såg lite på Sveriges Melodifestival. Dock tyckte jag att fel låt vann, men kunde inte göra så mycket åt den saken.
 
Tack Stockholm för denna gång, vi ses i juni igen.



Molly på frassjakt

 
Va! Har det varit en frass här vid min lekstuga? Var är du? Kom fram nu bara så jag får visa vems revir det är!
 
Någon frass såg hon dock inte denna gång. Han hade nog säkert traskat iväg hemåt för längesedan.



Lite annorlunda

Här är köket idag.
 
Nuvarande kök/vardagsrum/matplats.
 
Här i hörnet går trappan upp till vinden idag.
 
Ruttna stockar.
 
Här, där väggen med de fina tapeterna står, finns dörren till badrummet idag.
 
I vardagsrummet. Idag har vi lite mindre bråte i soffan. Dessutom är det inget fönster där utan en dörr.
 
Där i hörnet, bakom stolen, står vår "kakelugn" idag. Eller pönttöuuni är väl det rätta namnet skulle jag tro.
 
Köket som idag är badrum. Man känner inte igen sig. Minns bara luckan som gick ner till jordkällaren, den fick man inte gå så nära då det var ruttet runt om. Dessutom fanns det mögel i golvet. Som tur är allt sådant bortrivet idag. 
 
Det var då det. Roligt att se tillbaka och minnas gamla tider...eller gamla och gamla, 7 år sedan är det ju. Visst hade huset en viss charm redan då, vissa detaljer har vi bevarat, andra detaljer skulle jag idag gärna ha bevarat. Det blev som det blev, och bra blev det ju till sist. En viss stockvägg här nere skulle jag dock ha velat lämna framme, innerdörrarna skulle jag gärna ha velat ha gamla (har dock inte slängt bort några gamla dörrar, de finns nog bevarade), men det är småsaker. Huvudsaken vi trivs i vårt hus ♥.



Soliga dagar med rimfrost

 
Nog kan vintern vara vacker, men nu vill jag ha VÅR på riktigtGe mig sol, plus tio grader, fågelsång och snö som smälter (utan att det blir klottigt eller halt). Du är välkommen kära vår.



Färggranna ugnsgrönsaker

Då jag hör ordet ugnsgrönsaker tänker jag mest på morötter och kålrot, ungefär det man får då man beställer grönsaker istället för potatis på vissa ställen. Men ugnsgrönsaker kan ju vara något helt annat, inga morötter och kålrötter. Istället skar jag zuccini, aubergine, paprika, tomat, rödlök och vitlök i stora bitar, sedan på med olivolja blandat med kryddor och in i ugnen. Blev gott! Skulle kunna äta det här varje dag.
 
 
Det blev väl mycket för två personer så receptet som följer räcker ungefär till fyra portioner.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Du behöver:
2 paprikor (helst olika färger)
1 zuccini
1 aubergine
1 tomat (man kan nog lägga i fler om man vill)
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
salt
peppar
chilikrydda
örtkrydda
olivolja
 
Kärna ur paprikan och tvätta alla andra grönsaker. Skär i stora bitar. Hacka två vitlöksklyftor. Häll upp ca 2 dl olivolja i ett glas, lägg i kryddorna i oljan samt pressa i två vitlöksklyftor. Blanda olivoljan med grönsakerna ordentligt. Bred ut allt på en plåt och stek i ugnen i ca 20 minuter. 
 
Passar bra till t.ex. en god biff.
 
 
Smaklig måltid!



Älskade lådor och en rosbukett

Igår blev det en städdag här hemma. Skulle nog egentligen ha velat fara till gymmet, men kom fram till att bilen fick vila. Fick gjort så mycket mera här hemma istället. Plockade, flyttade runt lite saker, dammsök, tvättade golvet, tvättade kläder och mycket annat. Ja, lagade mat i flera timmar gjorde jag ju också. 
 
 
Lådhyllan som stått här i hörnet en längre tid plockade jag ner. Istället fick detta bord (som jag faktiskt gjort själv...skryt, skryt...nå nä...) flytta in i hörnet. Det är över tio år sedan jag gjorde bordet, idag skulle jag förstås ha målat det vitt, men det får vara som det är, vill inte förstöra det. Det är ett behändigt litet bort som man lätt kan flytta runt, det passar på många olika ställen. Skåpet bredvid är ett NK skåp köpt på en auktion. Väggen och dörröppningen till sovrummet är faktiskt planerade utifrån skåpet. Förut var dörröppningen en bit till vänster och då skulle skåpet inte ha fått plats.
 
 
Det är bra med förvaring, men var jag ska lägga dessa lådor nu då jag tog isär lådhyllan vet jag inte. Kanske de får vara här ovanpå stolen, lite som en inredningsdetalj. Tycker att gamla lådor är så fina.
 
 
Hartwall lådorna är mina favoriter. Den lite mer skamfilade fick flytta in i sovrummet. Den andra fick bli förvaringslåda i köket. Tyckte dock inte att kattmatspåsar var så fina att fotografera så ni får se den här lådan i sovrummet istället. 
 
 
Kvinnodagen till ära fick jag också en sån här fin rosbukett ❤. 



Något jag sökt efter

Tog en runda på Combo loppisen igår. Hittade genast något som jag sökt efter en längre tid, nämligen en paraplyställning. Nu har jag dock redan en paraplyställning, men det är en gammal mjölkkärna som är fylld med diverse saker, bl.a. paraplyn. Kom efter en stunds betänketid på att jag kan ju lägga alla omslagspappersrullar i ställningen. (För jag måste ju absolut ha den). Dessutom kostade den bara fem euro.
 
Nu måste jag bara hitta ett passligt ställe att placera den på...
 
 
En längre tröja eller klänning (av märket VILA) hittade jag också. Passar bra med tjocka strumpbyxor till. För den gav jag också en femma.
 
 
Nu ser jag framemot nästa loppisrunda.



Årets första

Även om vintern snart börjar gå mot sitt slut så måste jag bara ta tillfället i akt och göra årets första snölykta. Den kanske inte blev så fin, men vad gör nu det. Det blev ju ändå en snölykta. Tog också bort lite julbelysning som lämnat kvar på gården. Vill inte att julen ska vara fram till påsk. Hur det går med julbelysningen på andra sidan huset vet jag inte, den är säkert framme till påsken, men den lyser ju åtminstone inte. 
 
 
Önskar er en fortsatt trevlig måndagskväll!



Äventyr och detaljer i uthuset

Molly och Whiskas tycker om att gå omkring i uthuset, ja de är ju inte ensamma om det. Ofta har de besök av andra katter också. Det som är spännande är förstås att det finns så många gömställen och saker att lukta på. De hittar nog säkert ett och annat möss också.
 
 
På övrevåningen är det lätt att tappa bort en kissekatt. 
 
 
Whiskas hittade en passlig spånhög att uträtta sina behov i. Jag blev inte så glad. Men vad kan man om nöden är stor.
 
Vi har en del osorterade brädor i en stor hög. Ett sommarprojekt kanske. Egentligen skulle jag vilja ta tag i gäststugan och renovera den, men har på känn att det får bli ett annat år. 



Rör, grillbiff och en spelkväll

Igår blev det en dag här hemma. Skön start på semestern. Gick i nattlinnet hela förmiddagen. Sedan gick vi ut på gården och tinade upp några rör. Vi har en brunn mitt på gården dit allt smältvatten rinner, men den har varit helt igenfryst en längre tid. Snart är våren här och då är det ju bra om smältvattnet har någonstans att rinna, vill ju inte ha en sjö mitt på gården. Såg att de lovat plusgrader nu en lång tid framöver så var nog dags att tina upp brunnen och rören. 
 
 
Det tog en god stund att få rören upptinade, men det gick nog till sist. Det ena röret går rakt igenom uthuset (eller under), skulle inte vara roligt om allt vatten rann in i uthuset. Är nog bättre om det rinner under uthuset istället. 
 
Lite senare mot kvällen kom Johnnys föräldrar efter oss och så for vi till Tesses Café där vi blev bjudna på mat. Denna gång blev det ingen pizza för mig, tog en grillbiff med grönsaker istället. Riktigt gott! Jag är ju ingen "sås människa" så tyckte det var gott med kryddsmör på biffen istället för en sås.
 
 
Sedan blev det några omgångar Ticket to Ride på Målarbackan. 
 
 
Idag är det en grå söndag. Vi tänkte dock liva upp stämningen lite och åka till simhallen. Tror dock inte det blir någon simning för mig, brukar vara roligare att vara på gymsidan. 



Kycklingpaj

Det är länge sedan jag lagat någon salt paj, så det var på tiden att göra en tyckte jag. Hittade ett passligt recept på kyckling paj. 
 
4-6 port (lite beroende på hur stora bitar du vill ha)
 
Pajskal:
4 ägg
1 dl vispgrädde
smör till formen
 
Fyllning:
1 rödlök
1 paket bacon (gärna tärnad, men går nog med vanlig)
3 dl riven ost
2 dl creme fraiche
400 g kycklingfärs
2 msk curry
salt 
peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform med smör. Vispa ägg och grädde, häll i pajformen och förgrädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter. Finhacka rödlöken och skär bacon i bitar. Fräs löken och knaperstek baconet. Bryn kycklingfärsen. 
 
Lägg 1 dl riven ost ovanpå pajskalet. Rör ihop creme fraiche, kyckling, rödlök, bacon och curry. Smaka av med salt och peppar. Bred ut fyllningen i pajskalet och toppa med resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen, cirka 15 minuter eller tills osten smält och fått vacker färg.
 
 
Gjorde pajen i torsdags. Idag ska vi äta upp de sista bitarna. Passar bra med en god sallad till. Är inga stora bitar som finns kvar, men tror nog vi klarar oss. Ikväll blir det nämligen mat vid Tesses Café (igen). 



Äntligen semester!

Dagen är kommen, nu har jag äntligen semester! Först den femtonde ska jag på jobb igen, nattjobb dessutom. Ser framemot lediga dagar. For och handlade direkt efter jobbet, bäst att passa på före det är fullt med folk i butiken. Sedan blev det gymmet, 5 kilometer på löpbandet samt RPV och Body. SVETTIGT kan jag säga. Känns som om jag inte behöver göra så mycket mera idag, middagen är dessutom redan färdig, blir kycklingpaj från igår. Möjligtvis kanske jag lagar någon efterrätt, får se. 
 
 
Säkert blir det en värmande brasa ikväll. Molly tycker om att ligga på fårskinnet framför brasan och värma sig. Antikrundan står också på programmet ikväll, sedan blir det säkert någon film eller serie. Skönt med fredag och semester!



Frass besök

Igår hade vi som sagt besök av den här filuren. Så värst rädd var han inte, men han kom inte så nära så jag fick paja honom. Pratglad och söt var han, men tror inte Molly och Whiskas har samma åsikt.
 
 
Då han inte fick något sällskap av Molly eller Whiskas traskade han sin väg. Men först markerade han sitt revir på snöskottan. Sedan smet han in i uthuset.
 
 
Får se när han kommer på besök igen.



Hittat i mobilen och snart semester

Ibland hittar jag "fina" bilder i mobilen, vissa tagna i misstag, andra medvetet. Är nog ändå sällan jag tar foton med mobilen, men ibland har jag inte kameran nära till hands så då blir det nog något foto taget.
 
Här är några mindre lyckade som jag hittade.
 
 
Ser visst ut att vara Whiskas svans, ett vinglas på marken, en gardin i kvisten samt en del av snöskottan. Ja, ibland lyckas man riktigt bra, hehe. 
 
Några andra "mer lyckade" bilder jag nyligen tagit med mobilen är dessa.
 
 
En snöig skogsbacke, promenad i Smedsby,kvällspromenad samt fina muminburkar.
 
På tal om mumin så har ju nya muggar just kommit ut till försäljning. Jag talar förstås om Förfadern samt Too-Ticki. Muggar och tallrikar med samma motiv finns också. Såklart ska jag ha dem alla i något skede, men någon brådska har jag inte. De kommer ju ändå att finnas till salu i flera år. 
 
Vi hade just kattbesök. Troligen en frass som sökte damsällskap. Tyvärr är han på fel ställe, våra kissor är stereliserade och kan inte få några ungar. Men en trevlig pratstund hade jag med frassen. För prata det gjorde han, på sitt sätt förstås så vet inte riktigt vad han sa, hehe. Tog några bilder som ni får se imorgon.
 
Idag ska här städas, lite grann åtminstone. Har redan fått sängen renbäddad, det var verkligen på tiden. Var fullt med katthår överallt, såg nog mera ut som katternas säng än vår. Sedan är det dags för nattjobb, imorgon klockan 9 får jag SEMESTER!



Moussaka på lchf sätt

I måndags gjorde jag upp en meny för vad vi ska äta denna vecka. Det borde jag göra varje vecka, men det är sällan det blir gjort. Är så mycket lättare att handla då man vet vad man ska laga, dessutom är det lättare då man vet vad man ska laga för mat. 
 
I måndags blev det ostplättar med sallad. Igår testade jag att laga en Lchf variant av Moussaka. Det blev riktigt bra!
 
Här kommer receptet som är från boken "Lchf för kvinnor", skriven av Anna Hallén. 
 
ca 4 port.
2 auberginer
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g köttfärs eller kycklingfärs
4 msk smör
1 burk krossade tomater
1 dl vispgrädde
svartpeppar
örtsalt
 
Sås:
2dl grädde
2 dl creme fraiche
2 äggulor
2 dl riven ost
1-2 tsk kanel
2 dl riven ost till gratinering
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen. Salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Under tiden skalar och hackar du lök och vitlök som du steker i smör på medellåg värme. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Lägg färsen i pannan med löken och öka värmen. Stek tills färsen fått fin färg. Häll på de krossade tomaterna och grädden och låt koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med örtsalt och peppar.
 
Gör i ordning såsen: Blanda grädde, creme fraiche, äggulor, ost och kanel i en kastrull och värm tills osten smält. 
 
Varva köttfärs, ostsås och auberginskivor i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager riven ost. Gratinera 40-45 minuter mitt i ugnen eller tills osten fått fin färg.
 
 
Var första gången jag använde auberginer, har aldrig vad jag kan minnas köpt några förut. Den här rätten påminner lite om lchf lasange som jag brukar laga med squash, paprika och köttfärs. Alltid roligt att prova på någonting nytt. Tycker du inte om kanelsmak går det nog bra att lämna bort kanelen. Fullt två tsk satte jag inte, det skulle nog ha blivit för mycket för min smak. 
 
Smaklig måltid!



Snö och dörrmattor

Ännu har vi full vinter och en del snö. Nu borde man passa på och njuta av ljuset (och den rena dörrmattan). Snart kommer slasket med allt vad det innebär. 
 
 
På tal om dörrmattor så borde vi skaffa en ny, eller två. Kan helt enkelt inte ha såna där mattor som katterna vässer sina klor på. Mattorna "hårar" av sig så mycket. Bara det blir lite mera våraktigt väder ska jag nog köpa nya. Vem vet, kanske jag fyndar någon matta i Sverige. Eller vet ni om någon butik där det finns billiga och snygga dörrmattor?



RSS 2.0