Julmarknadsdag

Vet inte när jag sett så mycket folk på Stundars, om jag någonsin sett så mycket. Populär var marknaden i alla fall. Det kom faktiskt ner lite snö, men annars var det inte något julväder. Fanns mycket fint att se på, men det enda vi köpte var varsin varm gris.
 
 
Sedan besökte vi julmarknaden i Botniahallen. Intressant att gå omkring och se på alla fina saker och smaka på allt möjligt, men också därifrån kom vi ut tomhänta.
 
 
Blev en bra julmarknadsdag och ett och annat pysseltips fick man nog. Frågan är bara om inspiration och tid finns för allt pyssel. Men det kommer ju en jul nästa år också. 



Första advent

Första advent är här. Nu är det inte länge kvar till jul! December är nog en månad som brukar gå snabbt. Den här dagen betyder julmarknads dag. Först blir det Stundars julmarknad och sedan måste vi nog svänga in via julmarknaden vid Botniahallen också.
 
 
Såg att det kommit några pyttesmå snöflingor inatt. De var nog lätt räknade, men bättre än ingenting. Får se nu vad vi "fyndar" på marknaderna. Brukar inte bli så mycket köpt, brukar mest njuta av den juliga atmosfären. 
 
 



Lillajul och julöppning

Missar julöppningen i stan idag pga jobb, men jag överlever väl. Vet inte när jag missat julöppningen senast. Det är ju nog fyrverkeriet jag skulle vilja se, själva marknaden på torget bryr jag mig inte om. Andra marknader att se framemot denna helg är ju förstås Stundars julmarknad och marknaden i Botniahallen. Stundars julmarknad är bara en marknad man inte kan missa, gammaldags jul och julstämning, endast Skansen kan slå det. 
 
 
Önskar er alla en fin och mysig lillajul!



Stjärnorna uppe

Igår kväll blev det mat på RAX av alla ställen. Jag fick min pizza som jag var snål på. Riktigt gott och mättande var det.
 
 
Har också hängt upp stjärnorna i fönstren på nedrevåningen och tvättat insidan på fönstren. Ljusstakarna ska komma upp på vinden idag och så ska jag nog se till att vi får ut lite julbelysning på utsidan av huset också. Sedan kallar jobbet 13-21.
 
 
Ungefär så här ser det ut. Bilderna är från förra året. Den svarta stjärnan har jag inte ännu hängt upp, men den är en av mina favoriter som hängt med i flera år. Den vita stjärnan i sovrummet är också rogivande.
 



Fredag och julpyntandet som inte går framåt

Det blev inte som planerat idag. Jag som skulle vara hemma hela dagen och julpynta, tror ni jag var hemma...nej. Men nu har jag någon timme på mig att pynta innan vi ska ut och äta med Johnnys föräldrar, vart vet vi inte ännu. Jag är snål på en pizza eller en god biff, så får se vad det blir. 
 
 
Får se var tomtarna ska stå i år....kanske på samma ställe...



Julblommor

Imorgon har jag en ledig dag...nog för att det känns som om man är ledig hela tiden då man jobbar natt. Nästan. Ska fortsätta med julstöket då. Ännu har inga ljusstakar kommit upp i fönstren, två stjärnor fick jag upp på övrevåningen, medan de andra stjärnorna väntar på sin tur. De flesta julblommorna har bäddats in i mossa, tycker det enklaste är vackrast, man kan göra mycket med mossa. Före jul ska nog också en julros få flytta in, de är ju bara så fina. 
 
 
Blev lite mörka bilder, men vad kan man göra då det är mörkt större delen av dagen. För att inte tala om dimma som vi haft idag. Hoppas det blir en klarare dag imorgon och att solen tittar fram. Har ännu inte bestämt mig för om bilen ska få vila imorgon, nästan så jag borde fara en femte gång till gymmet denna vecka, bara för att...men vi får se. 



Granar överallt

Granar, ja jag skulle kunna ha hur många som helst. Problemet är bara att jag inte har plats för så många, det är ju så mycket annat "julpynt" som också ska få plats på något bord. Den "stora" julgranen får nog stå på golvet, men de små söta granarna jag tog in igår skulle inte passa där.
 
 
Idag har jag köpt de första julblommorna så nu ska de planteras. Får se hurudana planteringar det blir i år.



Årets adventljusstake

Ni som är vänner med mig på Facebook såg säkert redan denna, men delar med mej den här också. Blev ganska nöjd om jag får säga det själv. Lite annorlunda än ifjol men har bara bytt ut flaskorna och ljusen. Ifjol var det ju blockljus som gällde.
 
 
Det enda "pilliga" är ju att skala av ljusen så de passar flaskorna. Nu är inte många dagar kvar innan vi får tända det första ljuset. 



Att bo nära naturen

Idag gick jag och Molly till skogs, det är ju alltid roligt med lite sällskap. Plockade lite mossa, några granar, enris...ja var det något annat också? Nåja, kanske det var allt. Har knåpat ihop något av mossan, med det blev inte riktigt som jag ville då jag inte hade tillräckligt grov ståltråd, men får se imorgon då saken torkat lite hur det blev. Så kika in här då så får du se.
 
Inte varje dag man får njuta av blå himmel och sol.
 
 
Nu ska här pysslas vidare. Ikväll får ni se vad jag åstadkommit idag, ja en del i alla fall. 
 



Blir nog en julpyntningsdag imorgon

Har julpyntat på jobbet idag, får väl fortsätta här hemma imorgon. Ska nog ta mig en tur till skogen, se vad jag hittar för intressanta saker där. Finns så mycket naturmaterial man kunde pynta med, pynt man kunde laga, ja helt enkelt en massa julpyssel man kunde knåpa ihop...bara man skulle ha inspiration. Hoppas på nya krafter imorgon. Lite dagsljus kanske gör susen. 
 
Här kommer några bilder från ifjol.
 
 



Julinspiration från andra

I brist på egen inspiration får ni idag inspireras av några bilder jag hittade på Pinterest. Ungefär så här vill jag att julen i vårt hus ska se ut i år. En del saker går kanske att förverkliga, medan det kan bli svårare.
 
 
Hoppas ni blev lika inspirerade som jag och att ni får en bra fortsättning på kvällen.



Skymningspromenad

Igår på eftermiddagen blev det en promenad till forsen tillsammans med Mia. Inte ofta vi kommer oss ut och gå tillsammans fastän vi bara bor två kilometer från varandra. Nu får det bli ändring på det!
 
 
Var riktigt uppfriskande att komma sig ut, fastän det blev ett gympass tidigare på dagen. Forsen är ju dessutom ett av de vackraste ställena i Voitby. Det var dock lite skrämmande i skymningen, men vi överlevde, hehe. 



Loppis i Uleåborg

I Uleåborg finns det nog en del lopptorg att välja bland, men många av dem är välgörenhets lopptorg, alltså inte några ställen jag ödslar min tid på. De här lopptorgen brukar vi besöka då vi är i staden.
 
1. Järkikirppis
 
Finns precis bredvid Kärkkäinen. Inte så stort utbud av porslin, mest kläder. Men en del antika saker kan du nog hitta. Ett ganska dyrt ställe. Finns en del möbler också. Finns ca 300 försäljningsbord.
 
Adress: Alasintie 10, 90400 Oulu
 
Öppet: vardagar 10-18, lö-sö 10-15
 
Hemsida: http://www.jarkikirppis.fi/
 
 
 
 
2. Paljekirppis
 
Också ett loppis med mest kläder, lite stökigt ställe om jag ska vara ärlig. Bland alla kläder kan du dock göra något fynd bara du flyttar undan lite saker. Inga möbler till salu på detta ställe. Finns över 400 försäljningsbord.
 
Adress: Paljetie 12, 90140 Oulu
 
Öppet: vardagar 10-18, lö-sö 10-15
 
Hemsida: http://www.paljekirppis.fi/
 
 
 
 
3. Kirpputori Aarrearkku
 
Ett relativt litet lopptorg. Finns alltmöjligt till salu, också möbler. 
 
AdressPatteritie 7, 90530 Oulu
 
Öppet: vardagar 10-18, lö-sö 10-16
 
Lopptorget har ingen hemsida.
 
 
 
4. Oulun Laatukirpputori
 
Ett ställe vi sällan besöker bara pga av att större delen av lopptorget är ett "traditionellt lopptorg" där försäljarna själva står och säljer sina saker. En liten del av lopptorget är dock "självbetjänings loppis".  En vardag finns det alltså inte många försäljare på plats, en helg kan det förstås vara fler. Säkert kan man göra något fynd, fanns porslin, antika saker, hemslöjd men också en del skräp.
 
Adress: Hiukkavaaran kasarmit H 2 / Hiukanpiha 11, 90670 Oulu
Vi skulle dock inte ha hittat dit utan att slå in kordinaterna i GPS:n, de är följande:
N/Lat: 65°00.984' E/Lon: 25°34.714'
 
Öppet: ti-sö 9-15
 
 
 
 
 



Det här med julstämningen

Var är min julstämning? Borde hitta den den snart. Vad jag kan komma ihåg var det likadant ifjol. Visst, jag har börjat julpynta, men de där känslorna, förväntningarna inför julen, de är som bortblåsta. Kanske det har med åldern att göra, nog kändes det ju annorlunda förr, man väntade och väntade på julen. Visst väntar man nu också, men på ett annat sätt. Jag måste erkänna, ja, jag tycker om att få julklappar, men med åren har det faktiskt blivit ännu roligare att få ge julklappar. Roligast är ju då man hittar den perfekta presenten. Men bara roligt att ge julklappar är det ju inte, alla är inte lika lätta att köpa åt, där tror jag vi alla känner igen oss. 
 
 
Tänker inte gå in på några djupare funderingar angående julstämningen, men jag hoppas den dyker upp, helst före julafton. Det är ju ändå flera veckor kvar tills dess. Under tiden får jag väl fortsätta julpynta så gott det går. Ännu har inga stjärnor eller ljusstakar kommit upp i fönstren, men under denna vecka ska de nog komma fram ur skrubben.
 
 
Ett första försök till bordsdekoration eller stilleben på vardagsrumsbordet kan ni se här ovan. Borde gå till skogs och skaffa lite mera material, får se, en annan dag kanske det ser helt annorlunda ut. Om ni funderar så är det två kanelstänger som jag satt ett rött band runt.
 
 
"Julgranen" jag köpte ifjol...för visst var det ifjol? Nå ja, sak samma när, men den har i alla fall fått komma fram. Tycker den är så fin i sin enkelhet. Helt klart ett av mina favorit pynt.



Så blev det vinter igen

Då var vintern här igen, får se hur länge den stannar denna gång. Börjar vara trött på allt mörker så hoppas den är här för att stanna åtminstone någon månad framöver. 
 
 



En sådan helg

Igår blev det mat på Tesses café, jag var snål på en pizza, så det blev en sån då. God var den fastän den var lite bränd i kanterna.
 
 
På kvällen blev det bio, länge sen sist. Såg "Dum dummare 2", den var så där, helt okej, men vet inte om jag behöver se den igen. 
 
Idag ska vi på förlovningskaffe till några bekanta, borde kanske hinna via butiken också. Nej nu ska jag fortsätta att njuta av mitt morgonkaffe och den brinnande brasan, skönt med ledig söndagsmorgon.
 
 



Kudde och tavla

På shoppingresan förra helgen hittade jag den här fina kudden och den fina fjäriltavlan. Vet inte ännu var jag ska hänga tavlan, men säkert hittar den sin plats till sist. Så mycket vet jag att i vardagsrummet kommer den inte upp.
 
 
Kudden hittade jag vid Kärkkäinen och tavlan kommer från Ikea.



En bra kväll och ledig helg

Lördag idag då och ledig helg. Igår kväll var det julfest från jobbet, blev en lyckad kväll. Förrätten och efterrätten var godast.
 
 
Idag har vi inga större planer, får se vad man hittar på.



Julfest ikväll

Lite mera jul har smugit sig in i huset. Julkuddarna är på plats i soffan och i sängen. Idag kom också de första julgardinerna upp.
 
 
Ikväll är det dags för julfest från jobbet, ska bli roligt! Frisyren fixade jag hos frissan redan på förmiddagen så får hoppas den håller hela kvällen. 
 
 
Hoppas ni får en fin fredagskväll!



Den nyaste

Förstås måste jag ju också inhandla den nya vinter muminmuggen. Direkt en ny säsongsmugg kommer ut funderar jag om jag ska köpa den direkt, eller om jag ska vänta och se om priset sjunker. Oftast väntar jag en tid. Ibland för länge så de hinner sluta sälja dem. I år hann jag dock få tag i en. Passade på att köpa en då ett visst varuhus hade 15 procent på en del varor i butiken. Där sparade jag någon euro! 
 
 
Min personliga åsikt är nog att de kunde börja variera vintermuggarna lite. De har ju varit i princip samma motiv nu sedan 2010, ja i alla fall går de alla i vitt. Hoppas på nya färger tills nästa år.



En effektiv dag

Har känt mig effektiv idag. Har städat hela nedrevåningen samt varit till gymmet. Nu blir det ugnsgrönsaker, blomkålsmos och varsin broiler biff. Sedan är det dags för nattjobb, sedan jobbar jag inte mera denna vecka. Har till och med ledigt på måndag också. Har dock planer för alla dagar förutom lördag, så blir inte att ligga på soffan i alla fall. 
 
 
Oftast är det farligt för mig att gå in till Minimani, ja farligt för plånboken i alla fall. Den här veckans inköp blev en hjort eller en ren, ja det är nu vad det är. Fin var den åtminstone.
 
Hoppas ni får en fin kväll allihopa!



Lite retro

Den första ljusstaken är framtagen. Frågan är bara om den ska stå där den står. Ifjol fick vi den här gamla ljusstaken av Johnnys släkting. Hon funderade om vi möjligtvis ville ha den fast den inte fungerade, den kanske går att laga. Det var inte så lätt att få tag i nya ljus till den (beställningsvara i Vasa och ännu har de inte kommit). På Ica Maxi i Haparanda var det bara att plocka kärran full med lampor (om man skulle ha velat det). 
 
 
På Ica kunde vi också se att de nytillverkar den här ljusstaken. Det som skiljer är att den nya är i plast/metall, medan den gamla har en fot av teak och ljusarmarna är av metall. Det som också är häftigt med den här ljusstaken är lamporna, nog ser det ju finare ut då HELA lampan lyser än om bara toppen på lampan skulle lysa. Med den nya versionen av ljusstaken medföljde det bara "vanliga" lampor.
 
 
Googlar man så kan man läsa att den gamla inte är så billig att få tag på, så tusen tack för den fina presenten! Dessutom har vi ju orginalförpackningen från 1960-talet också...
 
 
Så nu får man känna sig lite retro då, fast retro kanske inte riktigt är min stil. Men den här ljusstaken passar nog i alla hus, den är ju bara så häftig.



Loppis i Torneå

I Torneå har jag hittat allt som allt tre stycken självbetjänings lopptorg, två av dem ligger dessutom vägg i vägg med varandra.
 
1. Vaarin Vintti
 
Relativt stort loppis med antikt, möbler, porslin och kläder. Se efter med priserna, kan vara lite i överkanten.
 
Adress: Länsiranta 13, 95400 Tornio
 
Öppet:  må-fre 9.30-17.30 lö 9.30-16.00 sö 11.00-16.00
 
Hemsida: http://www.vaarinvintti.fi/
 
 
 
2. Kirppis Outlet
 
Finns alldeles bredvid Vaarin Vintti. Inte så stort loppis men fanns lite av varje där. 
 
Glömde tyvärr att kolla öppethållningstiderna, men säkert ganska samma som loppiset bredvid skulle jag tro. Loppiset har ingen hemsida.
 
 
 
3. Tositori
 
Helt okej loppis med bra priser. 
 
Adress: Keskikatu 14, 95400 Tornio
 
Öppet: vardagar 10-17, lö 10-14
 
 
 
4. Kirpputori Kelopuu
 
Torneås nyaste och största loppis. Hittade bra och billiga kläder, men fanns alltmöjligt till salu.
 
Adress: Torpinkatu 5, Tornio
 
Öppet: ti-fre 10-18, lö 10-15, sö 11-15
 
 
 
Uppdaterat 27.9.2017
 



En fest för Felicia

Igår kväll bjöd lilla Felicia på tårta och annat gott som lämnat över från dopet i söndags. Tyvärr kunde vi inte närvara vid dopet då vi var på resa, men det gick ju bra så här också. 
 
 
Tack Linda för bilderna här ovan. Inte ofta jag själv fastnar på bild, hehe...Romeo är ju bara för gullig, kanske han inte ville vara på bild så han räckte ut tungan?! Förstås är lilla Felicia söt hon också och Isac får vi inte glömma bort.
 
 
Ibland blev det lite trångt i famnen...
 
 
Tack för allt gott!
 



Nöff nöff

Den här söta lilla grisen som var på rea kunde jag inte motstå. Sådär lagom gammaldags känns den också med sina röda ränder. Får se var den hittar sin plats.
 
 
Nu är det dags att fara iväg till Böle på försenat "dopkalas".



Resans loppisfynd

Det blev inte så många loppisfynd under resan till Uleåborg. Men en del saker hittade jag. Dessutom hittade jag en present också.
 
 
Ljusstake från Kokkola för 1 €, bok från Torneå för 1 €, krans från Kokkola för 2 €, två små växtplanscher för 40 cent från Uleåborg.



Julkaktusar och denna veckas planer

Idag står det inte så mycket på programmet. Mamma och pappa har varit hit en sväng. Har också plockat upp sakerna vi handlat och tvättat lite kläder. En sväng till gymmet har jag tänkt hinna med innan det blir nattjobb 18-09. 
 
Såg att julkaktusarna har slagit ut eller vissa slår snart ut. Alltid så här lagom före jul. Nåja, huvudsaken de blommar nångång.
 
 
Den här veckan händer det en del saker. Vi ska på försenat "dopkalas", det blir ett besök hos frissan samt julfest från jobbet på fredag. Dessutom jobbar jag "bara" två nätter denna vecka.
 
Innan fredagen är här måste jag dessutom ha hittat en julfest klänning, och nej, fastän jag inte var på julfest ifjol men hade köpt en klänning, så duger den inte i år. Samma problem varje år. De jag har i skåpet är antingen för korta eller för långa. I butiken tyckte jag de bara hade tant kläder...kanske jag är en tant...men oberoende så vill jag inte klä mig som en...hehe.



En weekend i Uleåborg och Haparanda

Nu är vi hemma igen efter en avkopplande helg i Uleåborg/Haparanda. På väg norrut stannade vi vid några loppis, men gjorde inga större fynd. I Uleåborg var det nog Kärkkäinen som var den intressantaste butiken, skulle ha kunnat gå omkring där i flera timmar och se på saker jag behöver och inte behöver. Besökte också köpcentret Zeppelin i Kempele, tyvärr kom vi tre timmar för tidigt så vi missade fyrverkeriet de skulle ha lite senare på kvällen.
 
 
På lördagen körde vi vidare norrut till Torneå och Haparanda. Varför kan Haparanda inte vara lite närmare Vasa? Kan aldrig få nog av att gå i svenska butiker, och då menar jag speciellt matbutiker, och förstås Ö o B och Rusta. Förstås kunde vi ju inte missa Ikea heller, där var det fullt av folk, ja vad trodde vi, det var ju lördag. Lunchen intogs förstås på MAX.
 
Några lopptorg i Torneå hann vi också med samt butiken "Tampereen säästöTEX". Konstigt namn för att vara en butik i Torneå...men där fanns både ett och annat.
 
Nöjda och glada körde vi sedan tillbaka till Uleåborg där vi sov ännu en till natt.
 
 
På söndagen gick vi på en del loppis och i någon butik. Vi avslutade vår weekendresa med ett dopp i det blå på badhotellet Eden. 
 
Tack Uleåborg för den här gången, har på känn att vi ses snart igen.
 



Pepparkakor på lchf sätt

I torsdags bakade vi årets första pepparkakor av degen som jag gjorde dagen före. Degen är gjord på allt annat än vetemjöl. Glutenfria är de såklart också.
 
Till två plåtar behöver du följande:
 
2 dl mandelmjöl
100 g smör
0,5 dl sukrin (sötning)
2 krm mald kryddnejlika
2 krm mald kardemumma
2 krm kanel
1 msk fiberhusk
0,75 dl kokosmjöl
2 st äggvitor
 
Gör så här:
 
1. Gör pepparkaksdegen dagen före och låt den vila i kylskåpet under natten.
2. Smält smör, sukrin och kryddor i en kastrull.
3. Rör ner mandelmjöl och fiberhusk.
4. Låt stå en halvtimme och svälla.
5. Vispa äggvitan hårt.
6. Vänd ner äggvitan försiktigt i kaksmeten.
7. Tillsätt kokosmjöl och blanda om till en fast deg.
8. Forma till en rulle och linda in i plastfolie.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Kavla ut degen och tryck ut pepparkakor med formar.
11. Lägg kakorna på en bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt.
12. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
 
 



Ostkaka LCHF

Hittade ett smaskigt recept på sidan recepten.se. Testa du också vettja!
 
4 portioner
 
2 st ägg
2 msk stevia strö
1 dl mandelmjöl
2 dl grädde
250 g grynost (keso)
(1 st mald bittermandel)
 
Gör så här:
 
Smörj en form med smör. För en sats ostkaka bör formen rymma 0.75 liter. Knäck äggen i en bunke och tillsätt stevia strö. Vispa till en ljusgul fluffig smet. Vispa ner mandelmjöl. Tillsätt grädde, grynost och eventuellt mald bittermandel. Vispa till en jämn smet. Häll smeten i den smorda formen.
 
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills ostkakan fått fin färg och smeten stelnat.
 
Observera att om du gör dubbel sats så brukar ugnstiden bli ca 1 timme och 10 minuter.
 
 

Låt ostkakan svalna minst 30 minuter före servering, annars kan den bli blöt på botten. Servera med vispad grädde och bär.




Efterlängtad helg

Äntligen är fredagen här! Har sett framemot den här helgen länge. Det kommer att bli lite tystare här på bloggen över helgen, men inte helt tyst. Kika in så får du se.
 
 
Ha en bra helg allihopa!



Poivre Noir

Idag fick jag förmånen att fara på loppis på arbetstid, det händer inte varje dag. Vi gjorde båda två några fynd. Mitt "fynd" var förstås ett kuddöverdag. Har ju bara två likadana från förut...men de är ju så fina...
 
 
Nu är det snart dags för bastu. Ikväll har vi också hunnit med att snickra lite i snickeboa samt bakat årets första pepparkakor. Mums!
 
Hoppas du får en fortsatt trevlig kväll!



En träkäpp och en ljusslinga - vad blir det?

Tror det var på Pinterest jag såg någon som pyntat en helt vanlig träkäpp med en ljusslinga och lite annat pynt. Då jag var till skogs här om dagen passade jag på att ta hem en kal gren. Grenen satte jag sedan i en stor glasflaska. På med en ljusslinga och så var det klart. Lite annorlunda julpynt 
 
 
Skulle jag hitta en snyggare gren i skogen är det ju bara att byta ut den här. Ibland behöver jag inte fynda på loppis, kan fynda i skogen också. 



Lchf bröd

Idag blev det brödbak här i huset. Testade ett nytt recept från boken "Sött och annat gott" skriven av Katrin Zytomiezska. Här kommer receptet (dock lite modifierat från versionen i boken).
 
½ dl sesamfrön
3 dl linfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl hasselnötter (hasselnötsmjöl)
½ dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
250 g grynost (keso)
1 dl gräddfil
4 ägg
salt
 
Sätt ugnen på 170 grader (varmluft).
 
Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret, blanda sedan smör, grynost, gräddfil och ägg. Rör ihop allt till en smet.
 
Klicka ut lagom stora bollar av smeten på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Pensla med ägg och strö på valfria frön. 
 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 
 
 



Granen står så grön och grann...

Då var dagens jobb samt gym avklarat. Får göra vad jag vill resten av dagen nu då, hehe. Igår kom första granen in och dagen före det hängde jag upp lite granris på väggen. Julen kommer sakta men säkert allt närmare. 
 
 



Nyanser av rött

 



Tisdag idag, men snart är det helg igen

Som vanligt den här årstiden finns det mycket att se framemot. Det är små resor, julmarknader, julfest och många andra saker som livar upp tillvaron.
 
Snön försvann och ser inte ut att komma tillbaka på den närmaste dagarna, hoppas den kommer tillbaka till första advent åtminstone. 
 
 
Hade i något skede här på morgonen en tanke om att ta cykeln till butiken, men nu då jag tittar ut ser det inte lika lockande ut mera. Vem vill ha fullt med vatten i handelspåsen? Nej, det får nog bli bilen. Riktigt så hurtig är jag inte så jag cyklar iväg 7 km i regnet och sen hem igen.
 
 
Ikväll är det dags för nattjobb igen. Före det har jag tänkt ta mig en tur till skogs, men får se om regnet avskräcker. Måste nog ta en sväng om med dammsugaren också. 
 



Ett blombord

Dagens loppisrunda resulterade i bl.a. ett vitt litet blombord för ynka 3 euro. Vitt och helt perfekt som det är. Lätt att placera lite var som helst. Nu får det stå i köket med en ljuslykta ovanpå. 
 
 
Misstänker dock att ljuslyktan snart kommer att bytas ut mot någon julblomma.



Farsdagsfirande

På lördag kväll var det farsdagsfirande på Målarbackan. De två kissekatterna fick också vara med på ett hörn.
 
 
Igår firade vi far i Västervik, alla syskon med familjer var samlade. Det bjöds på god mat och tårta till kaffet. 
 
 



Man kan göra mycket med granris

Igår var jag till skogs efter lite granris. Täckte först in alla rosor, sedan fick resten av riset bli till pynt. Tog fram några prylar ur uthuset som jag sedan fyllde med granris, blev genast lite mera julstämning. Eller ja, vinterstämning kan man också säga.
 
 
Ikväll är det dags för nattjobb. Jobbar varje dag fram till torsdag, sedan är det dags för lite "semester".



Varför växer det inte?

Nu har också äppelträden och päronträdet fått lite galler runt omkring sig. Hoppas nu att ingen hare lyckas äta upp dem. Två äppelträd samt päronträdet ser ut att växa bra, men det tredje äppelträdet ser inte så bra ut. Varje vår ser det nog grönt ut och bladen växer ut, men sen mitt i allt faller bladen av och trädet vissnar. Vad är felet?
 
 
Finns det någon som har samma sorts äppelträd och har lyckats få det att växa ordentligt? Eller kanske det finns någon som har haft samma problem? Skulle vara intressant att veta. Till våren gräver vi nog upp trädet för att se hur rötterna ser ut, sen får vi se om vi köper ett nytt eller inte.



Bollar av mossa

Blev inspirerad då jag läste i en inredningsbok, så idag har jag lagat några bollar av mossa. Lite mossa och tunn ståltråd är allt du behöver. 
 
 
Krama ihop mossan till en hård boll och vira runt med ståltråd. Vips så har du en mossboll. Tror jag ska lägga någon ljusslinga runt bollarna också, kanske arrangera om dem på ett annat sett, får se vad jag kommer på.



Snart dags att börja julpynta

 
Dagarna går och snart är vi inne i mitten av november. Snart är det dags att börja julpynta. Julpyntet tycks komma fram allt tidigare för varje år, konstigt nog. Ännu har dock inget pynt dykt upp, men det är väl nog bara en tidsfråga innan den första granen kommer in. 
 
Så här såg det ut i november förra året. De första små granarna fick komma in "redan" 13.11.
 
 
2012 började pyntandet först i slutet av månaden.
 
 
Får se hur det blir i år. Misstänker att det blir många små granar. De röda julgardinerna i köket tror jag vi skippar. Ännu har julinspirationen inte infunnit sig, men den kommer väl. Tänker varje år att jag inte ska pynta på mycket i rött, men ändå letar sig de röda inslagen fram. De rödrandiga kuddarna är dock ett måste varje jul. 



Solnedgång i november

Igår kväll var det så här fin solnedgång. Var nog bara att springa ut med kameran för snabbt gick det och så blev det mörkt. Nu då jag tittar ut genom fönstret ser det nästan likadant ut som igår. 
 
 
Skönt med ledig fredags kväll. Nästan ledig helg, jobb igen natten till måndag. Ikväll blir det blomkålspizza och kanske något annat gott. 
 
Önskar er alla en trevlig fredagskväll!



Två lopptorg efter vägen till Tammerfors

På vägen ner till Tammerfors från Vasa har jag hittat två lopptorg som man nog kan ta sig tid att svänga in via. Det ena finns i Parkano och heter Torikirppu. Loppiset ligger bredvid Vasavägen till vänster sett om man kommer från Vasa. 
 
Adressen är följande: Toivolankatu 4, Parkano (bredvid Siwa).
 
(Bild lånad från nätet)
 
 
Skulle inte vilja besöka loppiset varje vecka, ett besök någon gång per år passar bättre. Har på känn att det inte byter saker där så ofta, fastän nog vem som helst får sälja där. Finns mycket samlar prylar samt möbler. 
 
En bit längre fram, inte långt från Tammerfors hittar du L.A. Kirpputori, också det till vänster om vägen om du kommer från Vasa hållet. Det är ganska stort, där finns något för alla, finns också möbler och lite dyrare saker. Ett lopptorg jag besökt ett flertal gånger under åren. 
 
Adressen är följande: Mestarintie 2 Hämeenkyrö.
 
 
Då jag surfade runt på nätet såg jag att det nog finns ännu fler lopptorg i Parkano, bara lite längre in i själva staden. Också i Hämeenkyrö finns det flera andra. Får nog bli en loppisrunda till de här trakterna igen, frågan är bara när.



Förra veckans fynd

Har ju inte visat tröjan jag hittade på loppis förra veckan. Rosa och fin och bara 4€ kostade den. Precis i min smak.
 
 



Inför vintern

En kväll täckte vi in ekplantorna så att inte några harar eller andra djur ska äta upp plantorna. Någon hade ju redan varit framme och smaskat på plantorna så får hoppas de hålls borta nu.
 
 
Det var mörkt då vi lade gallret runt plantorna så var välbehövligt med en lampa som lyste upp i mörkret. Tycker också det ser mysigt och inbjudande ut då det lyser i uthuset och ljuset sipprar ut genom väggarna. 
 
 
Inne i uthuset finns det ved för vinterns brasor. Hoppas på en riktig vinter i år med mycket snö, men det räcker nog med - 10-15 grader, kallare än så vill jag inte ha det. 
 
 



Svart och guld

Blev riktigt glad då jag fyndade på båda lopptorgen vi besökte på vägen till Tammerfors. På det första hittade jag ett fat, ni vet de jag samlar på, svarta med guldrand. På det andra stället hittade jag en likadan skål. Eller egentligen var de inte exakt de jag samlar på, men liknande. Det här faten hade ingen gulddekor inuti och så har dessa "rosetter" som som handtag på sidorna. Oberoende så är dessa också gamla och passar bra tillsammans med de andra faten och skålarna.
 
 



Lysande träd

Nu har vi fått upp lite mera gårdsbelysning. Eller trädbelysning. Blev riktigt mysigt tycker jag.
 
 
Efter två lediga dagar är det dags för jobb igen. Jobbar 14-21 idag, natt imorgon. Först blir det dock gymmet, känns som en evighet sedan jag gymmade senast, det var ju faktiskt i torsdags. Nu blir det nog gym tre dagar i rad för att få någon ordning på den här veckan. 
 
Hoppas du får en bra dag och kör försiktigt, det kan vara halt idag!



Lyktor på rad

 
De här små lyktorna fick följa med mig hem från Ikea igår. Visst är de söta!



Tammerfors och Ikea

Det blev en lång med minst sagt rolig dag igår. Startade 9.30 och började sedan leta oss vidare mot Tammerfors. Efter vägen hittade vi förstås två lopptorg också som vi måste svänga in via. Det ena i Parkano och det andra i Hämeenkyrö. Behändigt då de båda två finns precis bredvid vägen till Tammerfors. Vad jag fyndade får du läsa om en annan dag.
 
 
Då vi närmade oss Tammerfors var vi alla hungriga. Kände inte för någon ABC mat så det fick bli Pancho Villa inne i centrum. Som vanligt då jag kommer till Tammerfors känner jag att jag skulle kunna stanna länge där, ja i alla fall flera dagar. Tammerfors är en fin stad även om det var mulet denna dag.
 
 
Hann med lite shopping också innan vi körde vidare till IKEA.
 
 
Det blev inte så mycket shopping för mig på Ikea, men en del smått och gott hittade jag nog. 
 
 
Tack för en trevlig utfärd! Det här gör vi nog om. Vi ses igen i december.



Roadtrip till Tammerfors

Idag blir det en heldag på Ikea i Tammerfors med Sofia och Malena. Ska bli så kul med en Roadtrip. Kanske vi hinner med något loppis också...ja om jag får bestämma så blir det nog så, hehe. Nåja, vi får se hur det blir. Det obligatoriska loppiset efter vägen i Hämeenkyrö svänger vi säkert in via. Går ju bara inte att köra förbi det.
 
Egentligen behöver jag ingenting från varuhuset, men säkert kommer jag hem med någonting, kanske någon julklapp om inget annat.
 
 
Det blir nog säkert en bra dag i goda vänners sällskap!



Horn på väggen

Har njutit av en lugn och skön söndag. Lagat god mat, det blev rostbiff med rödvinssås och rostade rotfrukter. Har också hunnit vara och söndags handla med resten av Vasa. Konstigt nog måste alla (vi också förstås) och handla då butikerna varit stängda en dag extra. Var ju lååånga köer på ABC igår, bara för att alla andra butiker var stängda.
 
Här om dagen kom också renhornet upp på väggen. Blir nästan förskräckt varje gång jag ser det, men vänjer väl mig. Är bara inte van att det ska hänga någonting där ovanför dörröppningen.
 
 
Blev inget fredagsmys så nu blir det snart söndagsmys istället, har köpt glögg. Men först ut i mörkret och sätta upp lite galler runt de nyplanterade ekarna. Såg att en "pupujuss" redan har varit där och smakat.



Traditionell gårdag

Igår blev det ett besök till fyra stycken gravgårdar/begravningsplatser. Fint och stämningsfullt var det med rimfrost i träden och  i gräset.
 
 
På kvällen åkte jag på nattjobb. Mitt i allt kom jag på att vi skulle fara till begravningsplan, så tog med några klienter, köpte ljus och for iväg till Gamla Vasa. Tror nog det var uppskattat av flera av dem.
 
 



Welcome to our home

Som sagt, tavlorna var inte de enda sakerna som kom upp på väggen här om dagen. Upp kom också lådan/hyllan som jag köpte på loppis.
 
 
Hyllan passade perfekt ovanför kommoden. Länge har jag velat ha något på väggen där ovanför. Antar att jag kommer att variera innehållet i hyllan ganska ofta, men just nu får det se ut så här. Tänk vad ett 3,50:s loppisfynd kan göra en glad. Och nej, det är inget riktigt ljus, det är nog ett fejk. Hyllan borde nog vara rak...är bara bilden som är sned.



Vacker morgon

I morse fick vi njuta av en vacker soluppgång. Idag blir det ett besök på gravgården, eller rättare sagt, gravgårdarna. Sedan får jag åka och jobba en natt till. 
 
 



RSS 2.0