Färgprakt i alla de former

 
 Jordgubbslandet

Snart är det jordgubbstider. Ifjol fick vi ganska mycket jordgubbar ur det egna landet, i år ser det inte lika bra ut. Vi har två olika sorters plantor och den ena sorten har inte klarat vintern särskillt bra. Bara några enstaka plantor med röda blommor har klarat sig. Av den andra sorten har de flesta plantorna klarat sig.
 
 
Räknade att det var 14 plantor som dött. Har inte tänkt köpa nya utan vi väntar på att det kommer revor av de andra plantorna. Redan nu finns det nog plantor som är utanför själva landet, så bara de vuxit till sig lite ska åtminstone de flyttas.
 
 
De röda som klarat sig är pyttesmåa i jämförelse med den andra sorten, får hoppas de växer till sig lite. Men jag är inte förvånad att de frusit denna vinter, inte en enda av våra rosor har överlevt vintern heller. Rosor kan jag leva utan, men jordgubbar är det lite svårade att klara sig utan, de är ju så goda!
 Favoritplatsen

Det är ingen skillnad om solen skiner eller regnet öser ner. Det är ändå min favoritplats. Varför sitta inne sommartid då man kan sitta ute? Någon enstaka mygga kanske söker sig in i paviljongen, men de är inte många. Lite kallt kanske det blir om fötterna, men det finns ju kläder. Det är ju bara mysigt med lite regnväder, ibland.
 
 
Jag ser oftast ut så här om kvällarna. Flera långärmade och en stickatröja, långa stickasockor uppdragna till knäna. Jätte snyggt, jo jag vet. Lite mindre klädsel förstås om det är varmare, men oftast blir det ju kyligare mot kvällen oberoende hur varmt det varit på dagen. Ofta är klockan tolv eller ett på natten innan vi kommer oss in, i alla fall nu i semestertider.
 
 
Vi har redan sett flera säsonger av en bra serie. Frågan är nu vilken vi ska fortsätta med. Det ska vara spänning eller komedi, dock inga "Game of thrones" serier, det är inget för oss. 
 
 
Just på den här platsen trivs jag bra. Utsikt över gården och vägen, så vi har nog lite koll på vem som åker in och ut ur byn, i alla fall kvällstid, hehe. Vi ser ju bättre nu då häcken klipptes ner, före det måste man sträcka på sig för att se vem som körde förbi.
 
Paviljongen är också Molly och Whiskas favoritställe, mjukt och skönt att ligga på sittdynorna och sova. Whiskas har flera kvällar legat i min famn då vi sett på serier, kanske hon också ville se? Molly var dock olydig en kväll och hoppade upp på paviljong taket. Hon gick så högt hon kunde innan hon kom ner igen och Johnny förde in henne. Det var ju tur att taket höll. Förhoppningsvis var det första och sista gången hon gjorde så.
 
Ja det finns helt enkelt ingen bättre plats just nu, fråga mig i vinter kanske jag säger något helt annat. 
 Asken

Vi väntar och väntar, ska asken överhuvudtaget få några löv i år? Lever den? Vi måste bara vänta och se. Vanligtvis slår den ut sina blad i juni, men ännu har vi inte sett några gröna knoppar. Det ser dåligt ut.
 
 
Skulle vara synd om den inte klarat vintern. Vi håller tummarna för det bästa. Har den mot förmodan frusit så kommer det upp nya skott bredvid trädet. 
 
 Regnig midsommardag på Lillö

Midsommardagen var inte lika solig som midsommarafton, man kan ju inte alltid ha tur med vädret. Då vi kom fram till Lillö började det duggregna, dimmigt var det också och blåste ganska hårt. Passligt inne väder med andra ord. Det var ändå ganska mysigt att sitta inomhus och titta på dimman.
 
 
 
Åt gjorde vi också, en hel del faktiskt. Både sött och salt. Johnny fick den äran att grilla i duggregnet.
 
 
Jag frös om fötterna och fick söka fram mina sockor som jag själv har stickat någon gång i tiden. Enda paret jag stickat. Idag har jag ingen aning hur jag gjorde, men är inte socklös för det. 
 
 
Mamma gjorde en enkel, men god jordgubbstårta. Jessicas variant var också smaskens, men den kom tyvärr inte med på bild. 
 
 
Mätta och belåtna kunde vi åka hem igen. Så klart så hade det inte regnat något här hemma, men så kan det vara. Det kommer nya soliga dagar. En bra midsommardag hade vi ju ändå.
 
 
 Midsommarafton 2016

Midsommaraftonsfirandet började med traditionsenlig bastu med nylagad "basukvast". 
 
 
Då kvällen närmade sig cyklade vi iväg till våra goda vänner på mera midsommmarfirande.
 
 
Matlagningen var i full gång då vi anlände. Det räckte inte länge innan vi kunde sätta oss ner "i det gröna" och njuta av all god midsommarmat. Värdinnan hade dukat så fint.
 
 
Vi började förstås med att skåla. Måste såklart ta en traditionell skål blid också. Testade nyheten från Bock´s, var riktigt gott faktiskt. Smakade äppel. 
 
 
Efter att vi ätit oss mer än mätta blev det en pilkastningsmatch. Damerna mot herrarna, ja ni kan ju gissa vem som vann, inte vi i alla fall.
 
 
Då maten sjunkit ner var det dags för kaffe samt glass och jordgubbar. Mmm vad gott det var! Skulle kunna äta färska jordgubbar varje dag. 
 
 
Vi njöt av det vackra vädret, inte en droppe regn på hela dagen. En rundtur i den vackra trädgården var också ett måste. 
 
 
 
Vi hade också fyrbent sällskap. 
 
 
Då klockan närmade sig nio på kvällen kom det vanliga gänget på besök. Sedan fortsatte vi allihopa ut på midsommarvandring. Detta år gick vandringen till Marthagården. Johnny plockade sju sorters blommor åt mig efter vägen, eller det var nog fler än så. Då vandringen var över hade jag en hel blombukett i håret. 
 
 
Efter vandringen bjöd Johnnys föräldrar på kaffe åt oss alla. Då vi sedan kom tillbaka till värdparet kändes det lite kyligare så vi gick in. Såg på gamla foton en stund innan det var dags för oss att cykla hemåt igen. 
 
 
Tusen tack för en oförglömlig midsommarafton!
 En cykeltur i midsommartid

Igår kväll tog vi oss en kort cykeltur efter regnet. Senast jag använde cykeln var väl i påskas, så nu tyckte jag att den behövde luftas lite. Midsommartid är nog en av de vackraste tiderna på året. Njöt allt vad jag kunde av de vackra vyerna som susade förbi.
 
 
Med dessa bilder får jag önska er alla en fin midsommar!
 Inspirerande midsommarmat från förr

Så här lagom inför midsommaren tänkte jag visa lite matinspirerande bilder från tidigare midsomrar. Nästan så man blir lite snål på glass och jordgubbar eller varför inte en jordgubbstårta.
 
 
Ett år hade vi också rökta räkor på midsommarbordet, mmm, det var smaskens!
 
 
Visst är det gott med jordgubbar, nästan så att de är godast tillsammans med glass. Tänk vilken lätt efterrätt! Ett år lyxade vi till det med en Maräng-topptårta, det var nog gott det också. 
 
Klicka HÄR om du vill veta hur du gör en Maräng-topptårta. Vill du istället ha receptet på cupcaces med hallon frosting (också perfekt till midsommarbordet) så klickar du HÄR. En ost och chokladkaka med färska jordgubbar ovanpå skulle inte heller vara helt fel, klicka HÄR om du är sugen på den.
 
 Växthusprojektet går framåt

Idag har vi arbetat utomhus mest hela dagen. Jag har hjälpt till där jag har kunnat, men Johnny har nog gjort det mesta. Lite svårt att veta hur han vill ha det då jag inte har ritningen i huvudet, hehe. 
 
Igår morse såg det ut så här:
 
 
Vi var till K-rauta och köpte lite nödvändiga saker, typiskt då de inte kan ha rätta måtten på det man vill köpa. Så här såg det ut under pressenningarna. Vi började ju redan ifjol med grunden, men kom inte längre än så här. 
 
 
Igår hjälptes vi åt att laga en gjutform till plattan som ska gjutas. Idag fortsatte arbetet med diverse andra moment.
 
 
Vem vet om vi vill ha el i växthuset i framtiden. Därför är det bra att förbereda redan nu och dra in skyddsrör färdigt innan plattan gjuts. 
 
Jag fick den äran att hämta 8 skottkärrslass med grus. Gruset satte vi lite här och där runt gjutformen så att man sedan lättare ska kunna hälla betongen med hjälp av en skottkärra in i gjutformen. Det var ju lite höjdskillnad på vissa ställen.
 
 
Imorgon fortsätter arbetet.
 Lunch på Strampen

Igår lyxade vi till det med lunch på Strampen. Det var många andra som hade fått samma idé, men vi fick nog plats. Bra salladsbord hade de och varmrätten var inte tokig den heller, men lite mera mat på tallriken skulle inte ha skadat. 
 
Ni får nöja er med mobilbilder, jag hade konstigt nog glömt kameran hemma (den som alltid brukar vara i väskan.)
 
 
Gott var det och mätta blev vi nog trots allt. Resten av eftermiddagen klippte jag gräs. Sedan blev det 45 minuter i solstolen, måste ju vila lite mellan varven också. På kvällen hjälpte jag Johnny att såga brädor till en gjutform. Äntligen har vi kommit igång med växthusbygget! Bilder kommer snart.
 Födelsedagsfirande i Västervik

Anledningen till att vi fick lite bråttom i söndags var att vi skulle till Västervik på mat. Pappa fyllde år så de bjöd oss alla på mat. God fisksoppa hade mamma lagat. Till efterrätt blev det kaffe och tårta.
 
 
Rhododendronbuskarna blommade så fint bakom huset så jag måste såklart föreviga dem också.
 
 Loppisrace i Oravais 19.6.2016

Vädret var inte det allra bästa, men många loppisfantaster hade sökt sig till Oravais ändå. Redan på första stället fyndade jag en tröja, det kom också att bli mitt enda fynd. Johnny fyndade desto mera, dock ingen Kalle Anka denna gång. En liten gullig kattunge fick jag också busa med, men tyvärr fick jag inte med den på bild. Det var ca 40 gårdar med på racet, vi hade lite bråttom så vi hade på förhand valt ut vilka vi skulle besöka. Blev ungefär 25 ställen som vi besökte, så vem vet vilka fynd vi missade, hehe. 
 
 
Johnny fyndade det här:
 
 
Molly ville inspektera fynden, kanske luktade det frass.
 
 
Jag hittade en tröja för 3 euro.
 
 
Oftast är det jag som fyndar då vi är på loppis, så det var nog Johnnys tur att fynda denna gång. Får se vem av oss som fyndar på nästa race.
 Lite nytt

Här om dagen var jag in via Combo loppisen. Hittade ett par shorts som bara "var jag". Måste ha dem. Mjuka och sköna var de också. De var ju inte precis svarta (brukar ju vanligtvis klä mig mest i svart), men de satt bra i alla fall. Dessutom ser mina ben mycket brunare ut då jag har dem på, hehe. 
 
Har också länge varit på jakt efter ett par andra sommarskor. Vanligtvis går jag omkring i mina svarta ballerinas (som dessutom börjar vara ganska nötta nu). Sedan har alternativen inte varit många, eller nå ja, gummistövlar, crocs eller mina joggingskor. Nu hittade jag äntligen några vanliga tygskor, lagom att ha då det inte är kokhett ute. På rea var de också. Molly var förstås nyfiken om det skulle vara något åt henne.
 
 
Jag kom också hem med den nya muminburken, den gröna alltså. Den fanns på Citymarket, har inte sett den någon annanstans (vad jag nu har råkat se). Har länge väntat att den ska komma till Prisma, men nu orkade jag inte vänta längre. 
 
 
Nu måste vi bara äta upp kexen först innan jag kan lägga burken i min samling, misstänker dock att det inte tar så länge innan burken är tom.
 
 
 Växthus planering och rese planering

Vilket "trevligt" sommarväder vi har. Regn, regn och mera regn. Jag vet, ingen vits att klaga, går ändå inte att göra något åt det. Hade dock nästan på känn att jag inte skulle ha lika tur med semestervädret i år, det har ju varit nästintill perfekt tre år i rad. 
 
Regnigt väder betyder ju att man t.ex. kan städa eller göra annat "roligt" inomhus, men nja...lockar inte riktigt. Just nu har vi många opåbörjade projekt utomhus. Grunden till växthuset ska gjutas och baksidan på uthuset målas. Johnny har i flera dagar planerat och ritat in i minsta detalj hur växthuset ska bli. Vi börjar i sommar och fortsätter byggandet nästa år. Är nämligen inget billigt projekt. Dock blir det betydligt billigare än att köpa ett motsvarande färdigt växthus för 30 000€. Det är inget projekt som behöver bli färdigt på en gång. 
 
 
Hela eftermiddagen igår satt jag framför datorn och planerade. Sommarresan ska planeras "in i minsta detalj", nå nästan i alla fall. Det är bra att ha info om öppethållningstider, adresser, olika alternativ på campingplatser osv. Det är mycket att tänka på då man ska campa. Lättare är det ju då man campar i Finland och kan surfa på telefonen hur mycket man vill. Lite svårare är det utomlands, eller dyrare. Bäst att ha allt till pappers. Årets camping tidning har också kommit. 
 
 
Jag tycker det är så roligt att planera! Nästan så att jag glömmer bort regnet och dammråttorna blir osynliga. Vi har dock en sak som vi måste bestämma oss för innan vi väljer alla campingplatser. Ska vi köpa Camping Key Europe eller inte. Kortet har vi redan, men varje år måste man köpa ett klistermärke, kortet är alltså giltigt bara ett år i gången. Märket kostar 16€/år och där ingår också en olycksfallsförsäkring, det är snabbare att checka in man får vissa rabatter osv. Vi har dock hittills inte haft någon nytta av kortet, inte varit på några ställen där man skulle ha fått rabatter. Försäkring har vi redan. Så ganska onödigt att köpa ett nytt märke. Om det inte var för den saken att man inte får campa på vissa campingplatser utan ett giltigt kort. Suck! Ser nog ut som om vi måste köpa ett märke i år också, flera campingplatser på vår rutt kräver att man har ett giltigt kort. 
 
Bild från camping.se.
 
Idag får vi nog fortsätta planera, jag med mitt och han med sitt. Eller så gör vi något helt annat. Kanske det blir en tur till stan. Skulle ha kunnat fara på loppisrace till Pörtom idag, men istället tog vi en sovmorgon. Imorgon åker vi på loppisrace till Oravais och sedan ska vi fira pappa, håller tummarna för åtminstone lite bättre väder imorgon.
 
 Förfadern

Förra helgen hämtade jag hem en försenad födelsedagspresent, nämligen "Förfadern" muggen. Nu fattas bara "Hattifnattarna" muggen, sedan har jag alla muggar som finns i butiken just nu. 
 
 
Med sin svarta färg påminner den lite om den gamla muminpappa muggen. Den sticker ut bland de andra färggranna muggarna. 
 
Lite annat nytt i muminskåpet är dessa fyra plastglas. Fyndade dem på Anttila i Jyväskylä för halva priset. Perfekta att duka med då det kommer barn på besök. Tror inte jag behöver vara rädd att blåbärssaft ska färga av sig i dessa glas (och gör den det så är det ingen panik). Rekommenderar er inte att bjuda på blåbärssaft i emaljmuggar. 
 
 
Den gröna kakburken har jag ännu inte fått syn på i butiken. Någon som vet var de säljer dem? Måste ju nog komplettera min samling då jag ändå har de tre andra burkarna.
 
 
Nu ryms det faktiskt inte så mycket mera i den här hyllan. Det går inte att stapla fler muggar på varandra. Skulle inte de där "spjälorna" vara ivägen där frampå, alltså de som ska hålla tallrikar på plats, så skulle det nog rymmas fler muggar. Men nu är ju detta egentligen en tallrikshylla och ingen muminmuggshylla, så får nog snart fundera ut något annat ställe att sätta muggarna på.
 
 
Måste fundera vidare. Inget projekt jag tar tag i idag. Igår flyttade jag på Johnnys samling, alltså alla kalle ankas pocket. De fick flytta upp på vinden. Upp på vinden har de kommit, men bara så långt som till biljardbordet. Där ligger de nu utradade i nummerordning, i väntan på att jag ska orka rada in dem i ett skåp. Man kan inte vara på "städ" humör varje dag. Förhoppningsvis kommer det en dag då "andan faller på". 
 Årets första sommardag på Lillö

Hade bestämt mig för att jag skulle fara till Lillö åtminstone en dag denna vecka. Igår utlovades sol och sommarvärme hela dagen så på eftermiddagen kom mamma och pappa efter mig och så for vi till Lillö. Johnny hade andra planer för kvällen.
 
 
Vilket underbart väder det var, en riktig sommmardag. Man kunde sitta i solen och bara njuta av fåglarnas sång och doften av saltvatten.
 
 
Tyvärr kan vi inte lägga ut vår båt riktigt ännu, är för lite vatten. Grannarna har redan lagt ut sin, men den ligger nog mest på botten. Den minsta båten gick dock ganska lätt att få ut, sedan rodde jag över till Stortjerobådan. 
 
 
Det var ingen kort roddtur, och det blåste nog lite då jag kom mig längre ut. Var lite spännande att se om det skulle börja blåsa mera mitt i allt. Men det gick bra. Lite spänning måste man ju ha ibland. Det behöver inte blåsa så hårt för att det ska se ut som stora vågor då man sitter i den lilla båten som lätt far hit och dit. Roligt var det och det var inte mitt sista besök på ön denna sommar. 
 
 
Lite avkoppling i solstolen hann jag också med innan det var dags att packa ihop och fara hem igen. Nu önskar jag mig flera dagar som denna, dock med lite mera vatten i havet så jag kan åka längre ut till sjöss. Raclette kväll på Målarbackan

Varje sommar försöker vi hinna med åtminstone en raclette kväll. Det är ju så gott med ost! Denna gång blev vi bjudna till Målarbackan. Till en början blåste det ganska hårt så maten ville nästan inte bli varm, men sedan lugnade blåsten i sig. 
 
 
Tog också en rundtur i trädgården. Just nu är alla lupiner så fina.
 
 
Före kaffet blev det en kvällspromenad i solskenet.
 
 
Idag skiner ingen sol, ja inte ännu i alla fall. De har lovat varmt väder idag så får hoppas det stämmer. Nu blir det att åka till gymmet på veckans bästa jumppa.
 Lyxig frukost och en ny takbox

Måndagen började så som de flesta måndagar börjar, nämligen med gym. Medan jag var på gymmet for Johnny till simhallen. Bra start på veckan. Dagen började dock bra redan från morgonen då jag blev bjuden på en lyxigare variant av vardagsfrukost. 
 
 
På eftermiddagen åkte vi iväg till Seinäjoki för att hämta en ny takbox, hittills har vi bara lånat en, men nu har vi en egen. Då vi var iväg till Jyväskylä kunde vi konstatera att en takbox nog är ett måste då vi ska ha all campingutrustning med oss. En kortare tripp går nog, men inte då vi ska ha med oss halva huset. Dessutom vill vi ju ha plats för eventuella inköp också. Den här boxen blir nog bra, lite hög kanske men det är ju tur då en av oss är lite längre. Med den här takboxen kan vi dessutom öppna bakluckan (med någon millimeter till godo). Med den förra på taket måste vi använda passagerardörrarna om vi ville ha ut något från bakluckan.
 
 
I Seinäjoki passade vi också på att vara in via två loppisar, men jag gjorde inga fynd. Hade också med kylväskan så vi kunde handla då vi ändå var i närheten av flera butiker. Jag tycker det är roligt att vika in via t.ex. Prisma och Citymarket i olika städer. Javisst det är i princip samma utbud, men Prisma i Seinäjoki hade nog ett större utbud än vad butiken har i Vasa. Nöjda och belåtna kunde vi åka hem igen.
 
Lite senare blev det terrasshäng med grillkorv. Vi började också se på en spännande serie, "The Last Ship", måste nog se fortsättningen ikväll. 
 
 
Önskar er alla en fin tisdag!
 Gårdsloppisrace i Monå

Igår var det dags för ännu ett till loppisrace. Denna gång i Monå. Det var första året som det ordnades race i byn, och det fanns sammanlagt 17 olika ställen att besöka. Som vanligt var det nästan roligast att se sig omkring i en by man inte åker runt i så ofta annars.
 
 
Det blev inte så många inköp, men något hittade jag nog. Det blev en kokbok för två euro samt två små saker som jag ska ge bort. Måste fylla på i presentskåpet, julen är ju "snart" här. 
 
Inkommande helg finns det också flera loppisrace att välja bland, åtminstone till Oravais tänker vi bege oss då.
 Brottningsmatch på terrassen

Igår kväll njöt vi av solen på terrassen, var riktigt varmt i lä så man kunde sitta i topp och shorts och sola. Vi bjöds också på underhållning i form av en brottningsmatch mellan Molly o Whiskas. Är så roligt att se på, men det ser inte lika roligt ut då Molly biter Whiskas i halsen. Men man vet ju aldrig, kanske hon försöker uppfostra sin dotter...dock lite konstigt sätt att göra det på kan man tycka.
 
 
Matchen avslutades med sura blickar. Vi kan säga att det blev oavgjort. Sedan sprang de iväg åt varsitt håll. Vi fortsatte att njuta av solen samt en sen middag. Gott med grillat kött!
 
 
Idag skiner solen också, och vilken tur är nog det då vi nu ska susa iväg på gårdsloppis till Monå. 
 Auktion i Harjux 11.6.2016

Äntligen ordnades årets första "riktiga" auktion. Vädret kunde kanske ha varit lite varmare, men det regnade åtminstone inte. Det var dessutom bekanta som ordnade auktionen så därför var det ännu mera intressant. Som vanligt kom vi dit just före auktionen skulle börja, men hann ändå ta en titt på sakerna innan auktionen började. Där fanns många gamla möbler och andra antika saker. En auktion helt i min smak.
 
 
 
Auktionen gick snabbt framåt, ibland till och med för snabbt. Otroligt nog var det inte så mycket folk på plats som jag trodde det skulle vara, vilket gjorde att det inte blev så höga priser. Priserna till trots ropade jag faktiskt inte in något. Ropade nog, men alltid då jag ropat så var mäklaren så snabb så han hann slå före jag ropat, så jag fick fara tomhänt därifrån. Så kan det vara. Behövde ju faktiskt ingenting heller. 
 
 
Den här "trådrullshyllan" på bilderna här ovanför skulle jag ha velat ha. Den såldes för bara 5 euro. Jag sa 6 euro, men så hann mäklaren klubba av just före. Så typiskt. Såna hyllor som brukar bli så dyra. Har alltid velat ha en sån, men det får bli en annan dag. 
 
 
Själva huset som auktionen hölls vid var också till salu, men såldes inte nu på auktionsdagen. Fin gårdsgrupp och mysigt ställe. På samma tomt fanns dock ett annat hus som inte var till salu.
 
 
Det var en njutning att köra efter den smala byvägen fram till auktionen. Många fina gamla hus fanns det att beundra.
 
 
Nu väntar vi med spänning på nästa auktion.
 Jordgubbstårta Lchf

Då jag fyllde år för några veckor sedan ville jag bjuda på hembakad tårta. Lättast så då den skulle vara laktos, socker och glutenfri. Hittade ett bra recept HÄR.
 
Ingredienser:
 
5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk (psyllium)
1,5 dl sötning (Hermesetas lättströ)
250 g smält smör
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk
4 tsk bakpulver
8 ägg
2 tsk vaniljessens eller 2 tsk vaniljpulver
 
Vaniljkräm
 
4 äggulor
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 vaniljstänger
½ dl sötning (Hermesetas lättströ)
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
 
 
jordgubbar
ev.bananer
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två springformar (24 cm). 
 
2. Vispa sötning och ägg poröst, smält smöret.
 
3. Vispa ner smör, mjölk och philadelphiaost.
 
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
 
5. Fördela smeten i springformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter (ej varmluft). Låt svalna.
 
6. Gör vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. 
 
7. Häll upp grädden och mjölken i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ner fröna i gräddmjölken. Vispa ner övriga ingredienser och låt sjuda, men absolut inte koka. Dra bort kastrullen från plattan och vispa ner gelatinbladen. Ställ kallt i någon timme.
 
8. Dela varje botten i två delar. Nu är det dags att fylla kakan. Varva jordgubbssylt/mosade jordgubbar med vaniljsås och eventuellt mosade bananer. Det går bra att använda upptinade jordgubbar som du sedan mosar förhand innan du fyller kakan. Fördelen med upptinade jordgubbar är att du kan använda saften som kommer ur bären då de tinar upp. Häll gärna mycket "saft" över kakan så blir den inte så torr. Toppa kakan med grädde och färska jordgubbar.
 
 
Jag misslyckades dock lite med bottnarna. Vet inte om det var pga av att jag inte hade två stycken 24 cm formar, utan jag tog en större och en mindre (skulle ha två tårtor). Bottnarna jäste inte upp som de skulle så det gick inte att dela dem. Dessutom ska de nog bakas i vanlig ugn och inte på varmluft. Den första tårtan blev lite torr, men den andra blev mycket bättre då vi satte mycket "jordgubbssaft" ovanpå bottnarna. Smakade också riktigt bra med mosade bananer inuti. Bättre lycka nästa gång.
 Naturskönt i skogen

Syrenerna som jag plockade in i måndags hade gjort sitt, de luktade heller inte så gott mera. Tog en promenad i den egna skogen och såg att liljekonvaljerna blommade.
 
 
På samma gång såg jag andra, inte lika natursköna saker i skogen. Förstår inte varför man "förr i tiden" grävde ner skräp lite här och där. Okej om man faktiskt grävde ner det djupt i marken, men så här ytligt ovanpå...ja fint är det inte. Plast förmultnar ju inte i första taget. Stör mig på skräpet varje gång jag ser det. Men det är väl mitt eget fel då jag en gång började gräva och försöka få bort skräpet, det kom ju fram bara mera och mera. 
 
 
Tacka vet jag liljekonvaljerna och andra blommor som förskönar verkligheten lite. 
 
 
Blev en passlig bukett att sätta i den lilla arabia vasen.
 
 
Nu gäller det bara att kasta bort den äckliga kattmaten som luktar, sedan får jag njuta av liljekonvaljernas doft.
 
 Lopptorg i Jyväskylä

Det finns nog ett flertal lopptorg i Jyväskylä, men bara några få större. Här är de som vi valde att besöka.
 
1. kirpparilla.fi
 
Ett stort lopptorg med över 300 bord. Stor och gratis parkering. Här kan man fynda. Här säljs också en del möbler.
 
Adress: Sorastajantie 1, 40320 Jyväskylä
 
Öppet: må-fre: 10-18, lö: 10-16, sö: 12-16
 
Läs mera här: https://kirpparilla.fi/jyvaskyla/
 
 
 
2. Centrum Kirpputori
 
Ett litet loppis i mitten av centrum. Inte så lätt att hitta dit, med bil lönar det sig att komma via Vapaudenkatu och parkera vid Gigantti. Inget höjdar loppis om man frågar mig, mest kläder till salu.
 
Adress: Ilmarisenkatu 2, Jyväskylä
 
Öppet: må-fre: 10-18, lö: 10-16, sö: 12-16
 
 
 
Bilder lånade från deras hemsida.
 
 
3. Kilpisen kirppis
 
Ett lopptorg mitt i centrum mittemot stadsteatern. Finns 168 bord, men mestadels kläder.
 
Adress: Vapaudenkatu 38 A (ingång från Kilpisenkatu).
 
Öppet: Må-fre: 9-17, lö: 10-16
 
 
 
 
4. Kirpputori Silinteri
 
Ett stort och bra loppis som ligger lite utanför Jyväskylä i Palokka. Finns alltmöjligt till salu.
 
Adress: Kirrinkuja 1, Palokka
 
Öppet: må-fre: 10-19, lö: 10-16
 
 
 En blåsig onsdag

Nu är hösten här igen, ja nästan i alla fall. Ute blåser det hårt och kalla vindar. Vaknade inatt av blåsten och hade svårt att somna om, låg och tänkte på växthuset och paviljongen. Vill inte att de ska flyga bort. Fastän jag känner att jag borde, så kan jag ju inte sitta och hålla fast dem hela dagen, skulle bli ganska långtråkigt. Ikväll har de lovat regn också. Regna får det nog göra, men jag skulle bli glad om det kunde sluta blåsa nu.
 
 
De två senaste dagarna har jag mest spenderat här hemma. På måndagen bakade jag årets första rabarberpaj, blev riktigt gott. Så gott att jag glömde ta en bild. Igår fick dammsugaren komma fram, vet inte vem som försökt odla gräsmatta här inne. Men det är så det är nu sommartid. I alla fall jag glömmer bort att ta av mig skorna, går in genom den ena dörren och ut genom den andra.
 
 
Molly tycker om att smaska i sig gräs som växer lite här och där. Jag i min tur är inte lika glad då det växer gräs och annat ogräs lite här och där. Satt i princip hela halva dagen igår och rensade ogräs på gården samt lite i blombänken också. Då jag ser ut nu så kan jag inte se någon större skillnad. Finns fortfarande mycket kvar. Borde istället blunda då jag går över gården så skulle jag inte se allt ogräs som växer i gruset. Tar dock ingen större stress över det (tror jag), vet att jag aldrig får bort att ogräs. Det hör till då man bor på landet.
 
 
Då jag ser bilden ovan kommer jag på att gräset nog borde klippas igen, det ser inte så här fint ut just nu. Men det får nog bli en annan dag. Gräset efter vägen trimmade Johnny ner i måndags så åtminstone där ser det snyggt ut. Idag har jag istället tänkt åka till gymmet, kan ju inte bara sitta här hemma då jag har semester. Kanske det blir en sväng via något loppis också, vem vet. En campingresa till Jyväskylä och Tuuri

Äntiligen kom dagen som jag väntat hela vintern på, dagen då vi skulle få åka och tälta igen. Fredagen bjöd på varmt och fint väder, man kunde inte klaga. 
 
 
Vädret var varmt ja, men det blåste. Så lite klagade vi nog. Vi var nog ganska skickliga då vi fick upp tältet i motvind, för det blåste inte lite. Efter auktionen på fredag kväll åkte vi raka vägen tillbaka till campingen och kokade lite mat. Sedan såg vi på några avsnitt av en serie inne i tältet. 
 
 
Följande morgon packade vi ihop tältet och for iväg på en loppisrunda. Det var lite svalare denna dag, hela 11 grader. Några loppisfynd blev det inte denna gång. Måste också säga att det inte finns många bra lopptorg i Jyväskylä (har sagt det förr). En liten sväng in till centrum blev det också.
 
 
Ikea har ju inget fullstort varuhus i staden, dock ett "lähipiste". Nåja, vi måste ju åka och se vad det var för ett ställe men det var nog ingen höjdare precis. En liten möbelutställning och några få produkter som man kunde köpa. Kom ut med några servetter och chokladplattor.
 
Då vi är i Jyväskylä är ett besök till Viherlandia ett måste. Några blommor eller växter köpte vi inte, men en god lunch åt vi.
 
 
Då vi kört igenom det "gamla" bostadsmässområdet så var det dags att bege oss mot Tuuri. En kisspaus efter vägen blev det också, fin utsikt hade man.
 
 
Då vi kom fram till Tuuri blev det lite snabb shopping innan vi satte oss tillrätta framför datorn inne i tältet, måste ju se klart serien. Natten blev kall, 4 grader utomhus och 8 grader inne i tältet. Med tre långärmade och två par byxor samt stickasockor uppdragna till knäna så gick det nog bra. Lite fuktigt om fötterna blev det bara. 
 
 
Söndagen bjöd inte heller på något vackert sommarväder. Fortsättningsvis 11 grader, blåst och mulet. Vi tillbringade x antal timmar inne i varuhuset innan det blev dags att åka hem igen. Fastän jag inte hade haft kallt på natten så frös jag hela söndagen, var riktigt skönt att sitta invirad i en tjock filt hela vägen hem.
 
Oberoende om det är kallt eller varmt så är det bara något speciellt med att campa. Lite sjukt kanske man får i ryggen, lite kallt kanske man har ibland. Ibland kan det vara långt till wc:n, speciellt om nöden tränger på mitt i natten. Det är något med det primitiva som jag tycker om. Man kan njuta av sommaren på ett helt annat sätt än vad man gör inomhus. Alla ljud, fåglarnas kvitter, doften av sommar. 
 
Ingen sommar utan camping ♥.
 Syrenernas tid

Ikväll klippte Johnny syrenhäcken. Jag måste såklart passa på och rädda de få blommorna som fanns. Flera buketter blev det. 
 
 
Min uppgift var också att föra allt "skräp" till skogs. Det blev nog flera skottkärrslass.
 
 
Får hoppas häcken blir lite tätare nu då vi klippte ner den till hälften. Just nu är den bara grön runt om, i mitten sticker det bara upp en massa pinnar. Nå, det tog ju inte så länge innan den växte upp igen senast vi klippte ner den helt och hållet. 
 
 Auktion vid "Huutokauppakeisari"

På fredag slutade Johnny jobbet lite tidigare och vi körde iväg mot Jyväskylä. Vårt mål var "Huutokauppa Palasanmäki", ni vet "Huutokauppakeisari" från finlands tv (ja ni som sett programmet). Jag har i flera års tid velat åka dit, så nu äntligen blev det av. Vi hade dock lite bråttom då vi först måste åka in till Jyväskylä och till campingen för att sätta upp tältet innan auktionen. Det var ändå ca 30 km mellan campingen och auktionsstället. Nåja, då vi väl fått upp tältet och närmar oss auktionen tänker vi nästan inte hitta dit. Den ena navigatorn ville att vi skulle svänga in på en cykelväg och den andra att vi skulle svänga där det inte ens fanns någon väg. Till sist hittade vi en väg in. Då vi kom fram var det fullt med folk och bilar där, vi hade bara tio minuter på oss innan auktionen skulle börja.
 
 
Vi såg oss snabbt omkring och hittade några passliga platser utomhus invid husväggen, på fönsterbrädet. Några andra platser fanns inte just då för det var ju ganska många andra som hade kommit på idén att åka på auktion just denna kväll. Inomhus var det också proppfullt av folk.
 
 
Egentligen åkte vi ju inte dit för att ropa in något, utan mest för upplevelsen. Nu kan jag se på programmet och säga att jag varit där, hehe. Så vi köpte inget annat än några korvar, billigast så. 
 
 
Efter en och en halvtimme tyckte vi att vi hade sett tillräckligt. Får se nu då om vi hamnar på tv nästa år...knappast, men man vet ju aldrig. En rolig upplevelse var det i alla fall.
 Försommar i Västervik

I torsdags då jag slutade jobbet på morgonen hade jag först tänkt åka till gymmet, men jag orkade inte, så for till Västervik istället där jag blev bjuden på frukost nummer två. Mamma och jag tog en rundtur i trädgården...tillsammans med x antal myggor som tydligen inte hade fått någon frukost. 
 
Ni får hålla er tillgodo med mobil bilder.
 
 
En murkla hittade jag också, men var ju ganska mätt, så den fick lämna kvar.
 
 
En riktigt skön förmiddag bara inte alla myggor skulle ha varit i farten. 
 
 Lata dagar

 
Molly och Whiskas tycker också det är skönt med semester. Det kan ju vara riktigt ansträngande att jaga möss hela dagarna. Blommor och blad och nu har jag SEMESTER

Mitt objektiv krånglar ju fortfarande (måste köpa ett nytt eller ny kamera i något skede), men några blommor lyckades jag ändå fånga på bild då jag gick runt gården. Speciellt närbilder är svåra att ta då det inte går så bra att fokusera. Nästan så att jag hellre fotar med telefonen, haha.
 
 
Det ena äppelträdet blommar så fint.
 
 
Syrenhäcken har också några få blommor som snart slår ut (om vi inte hinner klippa häcken före).
 
 
Nedanför häcken blommar det i blått.
 
 
Maskrosorna börjar snart ha gjort sitt. De är ju nästan finare då de blommat ut.
 
 
Med dessa bilder får jag önska er alla en trevlig helg! Nu börjar min 5 veckor långa SEMESTER
 
 Titta in i växthuset

Det är ju inte så stort, det "provisoriska" växthuset, men riktigt passligt är det ändå. Skulle till och med rymmas ännu mera i det. En hel svärm getingar och x antal flugor har redan förirrat sig in dit, hoppas de hittar ut samma väg som de kom in. 
 
 
Några tomatplantor blommar redan.
 
 
Den ena körsbärstomatplantan är dock lite mindre, men den växer väl till sig. Den var ju dessutom hela 1 euro billigare än de två större tomatplantorna. 
 
 
Hoppas paprikan trivs där mellan två tomatplantor. Gurkorna fick sin plats längst in.
 
 
På den motsatta sidan satte vi den sista tomatplantan samt äggplantan. Ska bli intressant att se om äggplantan blir till nåt, har aldrig haft någon sådan planta förut. Undrar hur stora och tunga själva frukterna blir, tycker plantan ser så klen ut ännu, bara bladen som är stora.
 
 
Nu hoppas vi på en varm och lång sommar så vi får skörda en massa nyttigheter om någon månad. 
 Sköna dagar och några plantor

Åh vilka sköna dagar vi har haft nu de senaste dagarna. Såklart har jag jobbat en hel del just nu, men har nog hunnit njuta av värmen. Bäst att passa på så länge det varar. Till kommande helg ser det inte lika lovande ut. Har börjat varje dag med frukost i dörröppningen, lyxade till det med en muminmugg också.
 
 
Igår köpte jag hem en hel del plantor, 2 gurkor, 2 körsbärstomat, 1 vanlig tomat, 1 squash, 1 äggplanta, 1 paprika och en frilandsgurka. Köpte samtidigt några odlingssäckar att plantera plantorna i. Squashen och frilandsgurkan hamnade i odlingslådorna.
 
 
De ser ganska fjuttiga ut nu i de stora odlingslådorna, men vi ska hoppas att de växer sig stora och ger bra skörd. Ska ta en fotorunda i växthuset också bara vi får allt på plats. 
 
Nu ska jag fortsätta njuta av solen. Sedan blir det nattjobb, men först från klockan 21.
 
 Loppisrace i Malax

På söndagen åkte vi iväg på Loppisrace till Malax. Egentligen var jag inte riktigt på något loppishumör, skulle ha velat haft sovmorgon, men vi åkte iväg i alla fall. Trodde det skulle vara lika varmt som kvällen innan, men det var det inte. Blåste kallt så vi frös. Jag hade ju bara en klänning på mig. En hel del folk var nog i farten och hela 40 gårdar hade anmält sig till racet. 
 
 
Snålades nog över en muminmugg, men den var väl dyr så den fick lämna kvar. Annars hittade jag inte mycket av intresse. Ungefär hälften av gårdarna, om ens det, orkade vi med. Jag ville bara hem till en varm och skön filt. Usch vad jag frös. Ja det gjorde jag faktiskt resten av dagen också. 
 
Nu kan man säga att loppissäsongen är inledd. Får se hur många loppisracen vi orkar med i sommar. Vill ju hinna med en hel del annat också. Nästa race är i Tölby 11.6. Är inte riktigt säker på om jag ska fara ännu, men vi får se.RSS 2.0