Ultraljudsundersökning och läkarbesök

Igår blev det ultraljudsundersökning och ett besök hos läkaren för Wilma. Först blev det sagt att undersökningen skulle ta cirka en halv timme. Tänkte att det blir nog till ingenting, hon kommer att ropa. Men undersökningen tog bara 15 minuter och hon var så duktig, bara lite skrik då hon måste vända sig till andra sidan där jag inte stod. Inte roligt då en obekant tant håller fast en och en obekant man undersöker höften med ultraljud. Sedan hade hon tid hos läkaren vi var till sist. Där blev vi inte långvariga. Några mått/vinklar på höften var inte riktigt som de skulle, men ändå inte så mycket avvikande, så inga åtgärder just nu åtminstone. Vad skönt! Nytt besök då hon är ett halvt år.
 
Idag är det jag som ska undersökas. Eller nåja, pickas i alla fall. Så blir att fara en sväng via HVC. Som tur har jag bokat tid färdigt till labben så det borde inte ta så många minuter får vi hoppas. Sedan får vi se vad vi hittar på. En sväng via Lidl blir det åtminstone. Såg att de hade fina babykläder där just nu. 
 
Skönt med fredag. Imorgon blir det äntligen lite loppisbesök. Det ordnas barnloppis i Laihia och Gårdsloppis i Vöråstan.
 
Önskar er alla en trevlig helg!
 
 
 8 veckor

En ny vecka har börjat igen. I söndags blev Wilma redan 8 veckor! Tänk vad tiden går fort. Ganska skönt egentligen då de första veckorna var ganska tunga då hon mest skrek om kvällarna och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Nu är hon nöjd för det mesta. Mer och mer lär man sig också vad hon vill då hon skriker, är hon hungrig, trött eller är det något annat. Nu trivs hon också bra i sin babysitter. Slår på figurerna framför henne och följer med mer och mer vad som händer runtomkring henne.
 
 
På dagarna brukar vi också ligga och gymma i hennes gym på golvet, eller på biljardbordet där uppe (ja jag ligger inte på biljardbordet, hehe). Hon ligger växelvis på mage och rygg. Hon har redan en tid varit så duktig på att lyfta huvudet, så det fortsätter vi att träna på. Svänger sig på sidan gör hon också. Flera gånger har det också hänt sig att hon kommit över från sidan till magen.
 
 
Tre gånger har vi varit till rådgivningen de senaste veckorna för att kolla hennes navel. Nu börjar den se bättre ut och artären i mitten ser ut att ha dragit sig tillbaka som den skulle. Ännu har hon ett litet navelbrock, men det hoppas vi försvinner med tiden. 
 
Idag ska vi nog vara hemma mest hela dagen. Imorgon får vi besök av sotaren så gäller att vara påklädd då, hehe. På torsdagen blir det ett besök vid sjukhuset. Då ska Wilma på ultraljud av höften samt till läkaren som såg på henne senast. Hoppas allt ser bra ut. 
 
Kommande helg ser ut att bli en loppishelg, den ser vi framemot!
 Villaavslutning 2018

I lördags firade vi villaavslutning på Lillö precis som vi brukar. I år blev vi inte så många, men det var nog nästan fullt hus ändå. Huset är ju inte så stort, hehe. Dessutom hade vi med oss så många saker så det blev fullt överallt. Det blåste hårt, 12 m/s och rakt upp, så det var inget större nöje att vara utomhus på gården. Vi började med att laga lite mat då vi kom dit. Senare på kvällen tog vi oss en promenad. Resten av dagen och kvällen spenderades inomhus. Wilma var duktig och umgicks med oss alla. Hon hade med sig sitt babygym och babysitter, så det gick ingen nöd på henne. På "seinon" åt vi pajer, kräftor och lite annat gott som hör till. Vi hade just och just hunnit sätta oss ner och äta kräftor då lilla vännen tyckte det var dags för oss att ta en paus. Vi hörde på långt håll vad som var pågång i blöjan, så där fick vi sitta och tvätta och torka i mörkret så gott det gick. Kan ju säga som så att vi sent glömmer den här villaavslutningen. Runt midnatt åkte alla andra hem och vi tre stannade kvar över natten Det gick hur bra som helst. Synd att vi inte övernattat tidigare i sommar. Nästa sommar får det dock bli ändring på det, men måste säkert skaffa en resesäng åt Wilma tills dess. 
 
 
Det blev en riktigt bra villaavslutning!
 Ännu en båt

I måndags blev det klart, vi har köpt en "ny" båt. Förra veckan var vi till Petsmo och provkörde vrålåket, och riktigt fort kunde man ju till och med köra. Det är dock ingen splitterny båt, den har nog många år på nacken, men ny för oss. En uppgradering från den andra båten. Den här är av samma märke, men lite större, längre, bredare och djupare. Får nu bara hoppas man kommer sig ut med den mellan alla stenar på Lillö, och att det finns tillräckligt med vatten så att den inte bara ligger på bottnen. 
 
 
Några årklykor och åror behöver vi skaffa. Kan vara lite svårt annars att komma sig ut från bryggan då det inte finns så många centimeter vatten till godo under båten. Tänk vad lätt det skulle vara om man bara kunde starta motorn direkt och åka iväg, men man ska inte göra det för lätt för sig, hehe.
 
Någon båt har vi inte haft ut i sommar. När skulle vi ha haft tid att köra med den? Lägger nog inte ut någon båt mera i sommar/höst. Får nog vänta till nästa sommar innan vi kan fräsa runt alla öar och kanske våga oss ut på en lite längre tur i sommarvädret.
 
Den mindre båten ska vi nog sälja i något skede, får bara se när det blir av. Dessutom har vi ju ännu men till båt som borde säljas eller fixas, men det får också bli en annan gång.
 Första medaljen

Igår kväll var Wilma på sitt första motionslopp, Kvevlaxloppet. Ja hon sprang förstås inte, utan fick lite hjälp av sin farbror. Han gick 800 meter med henne i barnvagnen. Hon hade såklart nummerlapp också. Vid målgången fick hon sin första medalj. Så nu har hon en medalj mera än mig. Kanske det blir en repris nästa år.
 
 Tre dagar på barnintensiven

Jag skulle ju berätta om varför vi fick stanna några dagar längre på sjukhuset efter att W blivit född, men har inte haft tid att sätta mig ner och skriva. Här kommer den korta versionen.
 
Eftersom det blev kejsarsnitt så var vi beredda på att behöva stanna några nätter på sjukhuset, någon "tidig hemgång" skulle det inte bli. Efter 3 nätter (4 för mig), så ville vi verkligen åka hem, men det skulle visa sig bli två nätter till på sjukhuset. Det blev en besvikelse. Jag ville verkligen för allt i världen slippa vara kvar på sjukhuset. Den tredje morgonen gjordes en läkarundersökning på Wilma, så som det görs före de skickar hem en. Det visade sig dock att hon blivit uttorkad och behövde stanna kvar på sjukhuset ännu några dagar. Jag hade helt enkelt haft för lite mjölk att ge henne. Lite över 12 % hade hon gått ner i vikt. Det blev ingen trevlig fortsättning på den dagen. Jag som varit helt inställd på att få åka hem fick nu information om att W måste flyttas upp till barnintensiven. Bara namnet på avdelningen ger ju kalla kårar. Så hon flyttades upp några våningar och fick komma in i en sal där det fanns andra bebisar som också behövde lite extra hjälp och omsorg, bl.a. för tidigt födda.
 
 
Då de skulle lägga en näsmagslang på henne så brast det för mig. Tårarna sprutade, både på mig och henne. Jag kunde inte se på då de lade dit slangen så Johnny fick stå bredvid istället. Nu skulle hon alltså få ersättning via slangen, samt från flaska. Jag fick också pumpa bröstmjölk att ge henne. Jag ville såklart amma, men först måste hon få i sig ordentligt för att gå upp i vikt. Hon hade ju gått ner från 3590 till 3150 om jag inte minns helt fel. Så en hel del alltså.
 
 
Följande natt stannade jag kvar på BB avdelningen medan W fick vara på intensiven. Vi hade nämligen ännu inget eget rum på den avdelningen. Den här natten övertalade jag också Johnny att sova över med mig, skulle nog inte ha orkat annars. Bara jag tänker på den här dagen och natten börjar tårarna rinna. Följande morgon gick vi genast upp till intensiven. Wilma hade sovit bra. Under dagen blev jag utskriven från BB och vi fick ett familjerum på intensiven. Det kändes skönt att få ta henne med sig och stänga dörren till rummet. Alla värden såg bättre ut och vikten hade börjat stiga. Hon var kopplad till en apparat som visade puls m.m. Direkt något var avvikande så alarmerade apparaten. Bra förstås, men man satt ju och såg på den där saken hela tiden för att försäkra sig om att allt var okej. Lite stressande var det. Dessutom måste man ju koppla löst henne varje gång man skulle ta upp henne.
 
Efter att bara sett ett tråkigt tak i flera dagar var utsikten från familjerummet en fröjd för ögat. Fick också möjligheten att röra på mig lite och åka ner till huvudingången och ta lite frisk luft. Tänk vad lite frisk luft kan göra gott! Tänkte nästan bli tokig av att bara vara inomhus. Gick in på sjukhuset en lördag kväll och först på torsdag kväll kunde jag gå ut och ta lite luft. Ville verkligen åka hem, där ytterdörren inte är så långt borta. 
 
 
Följande natt gick helt okej. Skulle ge mat var tredje timme. Fick ju plinga på och be om hjälp och det gjorde vi. Lite hjälp med amningen fick jag också. Det hade inte gått så bra med den då jag ständigt kände mig stressad, visste att det skulle börja gå bättre bara vi slapp hem.
 
 
6.7 var en fredag. Vi hade inte precis sovit så mycket, men vi var hoppfulla om att få åka hem den här dagen. Efter läkarronden konstaterades att allt nu såg bra ut och att vi kunde åka hem redan efter lunch. Vilken lättnad! Före vi lämnade sjukhuset fick Wilma ta sitt första bad, tyvärr glömde jag att ta några bilder på det, lite synd nu i efterhand kan jag tycka. Genast vi lämnade sjukhuset var det som en stor sten lättade från hjärtat och jag kunde pusta ut. Äntligen skulle vi få åka hem, alla tre denna gång ♥.
 Wilmas dop 18.8.18

I lördags blev Wilma döpt i Älvkyrkan här i byn. Det blev en riktigt bra dag, sammanlagt blev vi ungefär 30 personer. 
 
 
Dopfunten som Johnny gjort kom väl till användning och mamma hade fixat fram en näsduk att torka huvudet med. Nu efteråt ska hon dessutom brodera in namn och datum på näsduken. Dopklänningen är gammal, från början av 1900-talet, bl.a. min morfar har haft den. Mamma har "renoverat" klänningen lite med nya spetsar, rosor och band. 
 
Wilma fick hela fyra faddrar. Tack till ni som ville bli hennes faddrar! Det blev lite trångt framme i kyrkan då vi var så många, men det gick. Wilma fick först vara i farbror Tommys famn. Så värst glad var hon inte över det till en början så Johnny fick ta i henne en stund. Sedan somnade hon i Tommys famn. Tack också till min syster Elisabeth som ställde upp och spelade tramporgel.
 
 
Efteråt blev det kaffe och tårta vid Marthagården. Johnny samt hans föräldrar hade pyntat och fixat så fint. Jag hade ju nog också varit med vid förberedelserna, men så mycket till hjälp har jag inte varit då jag mest haft en liten en i famnen. Tack för hjälpen med allt!
 
 
Tårtorna hade vi beställt från Knips i Kvevlax. Gräddtårtan hade vi plockat idéer till från lite olika tårtor vi sett på nätet och resultatet blev riktigt bra, de är nog duktiga vid bageriet!
 
 
Wilma bytte om till en prinsess klänning och somnade på väg till Marthagården. Sedan sov hon sött en god stund, så vi fick njuta av tårtorna i "lugn och ro". Hon fick en hel del fina presenter. Tusen tack hälsar hon!
 
Tack än en gång till alla som hjälpte till med att göra Wilmas dop till en oförglömlig dag ♥.
 Juthbacka 2018

Årets höjdpunkt är över för i år, jag talar förstås om Juthbacka marknaden. I år tog Johnny en ledig dag så vi skulle kunna åka iväg redan från morgonen. Det var visserligen redan mitt på dagen då vi kom oss fram. Allt tar så mycket längre nu med en liten att sköta. Hade ingen stress över att behöva vara där 9 på morgonen heller, vilket jag nog haft förut något år. Vi började med en matpaus i bilen innan vi vandrade iväg till marknaden.
 
 
Vi gick igenom hela området snabbare än vad vi någonsin gjort förut. Ja i alla fall kändes det som om jag sprang, men det gjorde jag ju inte. Wilma sov sig igenom hela marknaden. Vi hade förstås bråttom ifall hon skulle vakna och börja ropa. Men hon uppförde sig bra. Sov nästan för mycket den dagen. Några små saker köpte jag nog, men några direkta fynd gjorde vi inte.
 
 
Då vi gått ett varv sökte vi oss tillbaka till bilen för ännu en matpaus. Där satt vi i en och en halvtimme innan vi körde hemåt igen. En amningströja, en bok samt tre muminglas blev årets inköp.
 
 
Nu måste vi vänta ett helt år till nästa års marknad.
 En stor kanin

Här om dagen kom det ett stort paket på posten. Inne i lådan fanns en STOR kanin. Ja inte en riktig utan en av plast. En nattlampa modell större. Det var en överraskning även för mig. Just nu står den här i mittersta rummet här nere bredvid bokhyllan, senare är det tänkt att den ska stå i Wilmas rum. Det blir ju bara mörkare och mörkare om kvällarna och nätterna, så en dimbar nattlampa var precis vad vi behövde. Vill ju inte tända alla lampor i taket vid blöjbyte på natten, att byta i mörkret är heller inte så roligt. Perfekt blev det med en lysande kanin i rummet. 
 
 Loppisdagar

Den här veckan har det blivit många loppisdagar. Förra söndagen, på måndag samt tisdag var vi på loppis. Måste ju lära upp henne från början, hehe. Alla tre dagarna hittade vi lite smått och gott att köpa. 


Gult så långt man ser

Nu blommar solrosorna som bäst på ängen framför huset. Vi trodde de skulle svänga sig efter solen, men icke. De som åker förbi får endast se baksidan på dem. Vi får dock njuta av deras fulla prakt då de alla är svängda mot huset. 
 
 
Nu till helgen ska vi plocka några buketter av solrosorna och lägga i gamla mjölkhinkar. På lördag blir det ju dop, så tänkte vi skulle pynta med lite solrosor utomhus vid Älvkyrkan och Marthagården. Tyvärr kan man inte plocka någon bukett och lägga inomhus då alla blommor är fulla av skrottar. Får se om det blir solrosor här nästa år också, eller om det blir några andra blommor.
 1700-tals marknad i Storkyro

I helgen ordnades det 1700-tals marknad i Storkyro. Vet inte när vi senast besökte marknaden, det är nog 10-15 år sedan. Ja längesedan i alla fall. På lördagen blåste det hårt, nästan storm, men annars var det fint väder. Vi blev visade till en parkeringsplats ganska långt från marknadsområdet, men det var ju passligt väder för en promenad. Skulle man ha velat och haft möjlighet kunde man åka traktorkärra fram till området, men det gick ju inte så bra då vi hade barnvagnen så vi fick snällt gå. 
 
 
Vid ingången fick man välja om man ville betala med euro eller ekorrskinn. Denna gång hade vi bara euro med oss, hehe. Vi förvånades över hur många försäljare OCH besökare som var på marknaden. Så här ska en riktig marknad vara, inte bara några få försäljare som endast säljer godis. 
 
 
En fin tygbit och lite grillad korv blev dagens inköp. Wilma sov sig som vanligt igenom hela evenemanget. Skulle gärna ha gått in i kyrkan och beundrat den, men det började bli matdags, så får kika in dit en annan gång. Tror nog det blir ett nytt besök dit nästa år, ja om det inte ordnas någon auktion eller annat viktigare samma dag, hehe. 
 En specialmuminmugg

I torsdags, 9.8, var det mumindagen. Dagen till ära gavs det ut en specialmugg som endast såldes den dagen. Jag var nog inte ensam om att försöka få tag i specialmuminmuggen. Direkt vid midnatt satte jag mig framför datorn och försökte köpa muggen från två olika webshoppar, men det gick inte. Allt hakade upp sig, dessutom var det kö till betalningen. Efter bara några minuter var muggarna slutsålda på den ena sidan. Senare på natten då jag gick in på den andra sidan var de slutsålda där också, suck. Nåja, jag var ju inte förvånad, det var ju ungefär det jag hade förväntat mig. Vem vet hur många tusentals andra som samtidigt försökte köpa en mugg, inte konstigt att det inte gick.
 
Bild härifrån.
 
I närheten fanns det en enda butik som skulle sälja muggen. Iittala Outlet i Stenhaga. Dörrarna skulle öppnas redan klockan 7 på morgonen. Skulle gärna ha velat ställa mig i den kön, ja inte för att jag tycker det är roligt att köa, men för att förhoppningsvis få tag i en mugg. Tyvärr fick jag hoppa över köandet denna gång. Skickade istället iväg Johnny 8 tiden, men då var det lång kö utanför gallerian. Han hade inte tid att ställa sig i någon kö. Johnnys bror hade varit tidigt i farten och ställt sig i kö och lyckades faktiskt få tag i en hög med specialmuggar. Lite avundsjuk är jag nog. Muggarna sålde slut på lite över en timme i gallerian. 
 
Det tog inte länge innan den första muggen dök upp till salu på nätet. Förstås till det mångdubbla priset. Jag betalar inga såna summor. Frågan är ju sedan, vad är muggen egentligen värd? Knappast lika mycket som många andra specialmuggar som utkommit tidigare i begränsade upplagor. Sist och slutligen finns det nog säkert ganska så många exemplar av den här specialmuggen. 
 
Fin är den dock. Det är något speciellt med solnedgångar.
 Rådgivningsbesök samt läkarbesök 7.8

I tisdags var det åter igen dags för ett rådgivningsbesök med WIlma. Det var ju två veckor sedan sist, men hade nog på känn att hon hade växt en del sedan sist. Och visst hade hon växt, hela 3 centimeter på två veckor. Så nu var hon 55,4 cm lång. Dessutom hade hon gått upp ca 500 gram, så vågen visade 4,45 kg. En stor flicka. Efteråt var det dags för ett läkarbesök. Wilma uppförde sig bra och läkaren fick lyssna på hjärta och lungor och kolla lite reflexer och liknande. Hon var riktigt duktig på att lyfta huvudet då hon låg på mage, men det har vi ju också övat på här hemma. Allt var nog som det skulle. Det var bara naveln som vi måste följa med och putsa ordentligt med septidin. Den putar nämligen utåt, men det var vanligt och inget farligt. Kan hända vi måste putsa med något annat medel om det inte räcker med septidin. Skulle ta kontakt igen om naveln ser likandan ut eller värre om en vecka. 
 
 
Hon växer så det knakar vår lilla älskling ♥.
 Konstens natt 2018

I torsdags ordnades det Konstens natt i stan. Vi måste såklart ta oss en sväng till stan fastän vi inte hade något speciellt vi ville se. Började med att äta middag vid Hesburger, sedan gick vi via Loftet där det ordnades marknad på gården. Sedan promenerade vi vidare till Kaserntorget och såg på fina bilar.
 
 
Sedan tyckte den yngsta att det var dags för mat, så då satte vi oss på en parkbänk mitt i esplanaden och gav henne lite smaskig mat.
 
 
Sedan gick vi mot torget igen där vi såg en skymt av sambatåget, efter det tyckte vi att vi hade sett det vi behövde se, så vi åkte hemåt igen. Tur med vädret hade vi, det utlovade åskvädret såg vi heller inte skymten av.Ett frissabesök

Igår var jag och Wilma till frissan. Denna gång hade Wilma inte så mycket hår att klippa. Jag hade dock desto mera, men det var ändå färgen på håret som jag mest ville ha gjort någonting åt. Wilma skötte sig utmärkt och sov sig igenom hela frissabesöket. Mitt hår blev några centimeter kortare och nån nyans ljusare. 
 

 
Idag har vi busat här hemma, ikväll blir det nog en sväng till stan för att se vad Konstens natt har att erbjuda.
 Ett besök på Stundars

I lördags blev det ett besök på Stundars. Där ordnades hantverkardag så vi trodde att där skulle vara en hel del försäljning av diverse hantverksprodukter, men icke. Visst, fanns där saker till salu, men där var inte många försäljare. Inte heller många besökare såg vi. Det var inte som tidigare års hantverkardagar. Det förevisades nog olika sorters hantverk och man kunde gå in i de olika husen. Vi kunde ju inte riktigt börja gå in i några hus med vagnen, så vi gick bara ett varv igenom området, inte ens varsin gris köpte vi. 16 euro som inträdet blev kunde vi nog ha lagt på något annat. Men Wilma fick nu åtminstone se Stundars för första gången, fastän hon sov. Nästa gång blir säkert på julmarknaden i november.
 
 12-års kalas

En månad gammal och Wilma har redan fått vara med på flera kalas. Igår fyllde systers pojke William 12 år. Födelsedagen firades som många år tidigare på Sommarbo i Gerby. Som vanligt var det svårt att veta vad födelsedagsbarnet ville ha, men han blev åtminstone glad över en huppare samt dödskallehandduk. Det var fullt hus, både stora och små sprang av o an. Wilma sov så sött i babyskyddet trots allt oljud. Hon sov tills vi tyckte hon kunde vakna och visa upp sig lite. Sedan var det matdags, men tyvärr fick hon inte smaka på någon tårta, kanske nästa år.
 
 
Idag har vi redan hunnit vara och beställa tårtor till Wilmas dop. Det blir nog bra, onödigt att stressa och baka egna tårtor, vem skulle hinna med det, hehe. 
 Vagnpromenader och 1 månad gammal

Hittills den här veckan har det blivit en vagnpromenad varje dag. Idag får vi se hur det blir med den saken, ser så grått ut där ute just nu. Kommer nog att regna idag, frågan är bara när. I förrgår blev det en kvällspromenad till Målarbackan. Johnny tog bilen så vi behövde inte gå hem tillbaka. Det är nog bäst att mjukstarta, inte gå för långt utan sakta men säkert börja gå längre och längre sträckor. Ja i den hettan vi har haft de senaste veckorna skulle jag nog inte ens ha velat gå långt. Inte hälsosamt för någon av oss. Nu väntar vi på svalare väder så man kan börja leva "normalt". 
 
 
Solrosorna har börjat slå ut på ängen nedanför huset. Det blev inga sommarblommor i år. Det är några år sedan vi senast hade solrosor där och i år började de blomma tidigare än vad jag trodde de skulle göra. Det är ju roligt att kunna få njuta av blommorna en tid före frosten tar dem, hehe, Ja om vi inte får en evighetslång sommar som varar fram till jul, men det tror jag ändå inte. 
 
 
Nu är det redan augusti. Wilma blev fyra veckor i söndags och den 1.8 blev hon en månad gammal. Tänk vad tiden har gått fort ändå. Man kan nog se att hon växt och blivit större, lilla gulle.
 
 
Hoppas bara hon inte växer alltför snabbt, vill ju helst hon ska rymmas in i babyskyddet så länge som möjligt, hehe, då hon inte vill ligga i vagnens liggdel. Får väl nog ta tag i projektet att vänja henne vid att ligga i liggdelen någon dag.
 RSS 2.0