Ett tips

Är du påväg till Tyskland eller Estland? Brukar du färga håret själv? Då har jag ett tips. Köp hårfärgen utomlands. Visserligen är hårfärgen billig här i Finland om man jämför med att färga hos frisören, men då man jämför priserna på en hårfärgsförpackning här och i Tyskland samt Estland så är förpackningen betydligt dyrare här. 
 
Det finns ju hur många olika märken som helst, och jag vet inte vilken som är bättre än den andra, men har nu valt att jämföra priset på Garniers Olia hårfärg, en relativt ny produkt här i landet. 
 
 
T.ex. på Prisma kostar en förpackning ca 11,90€. Jämfört med i Tyskland där samma förpackning kostar ca. 3,90€. I Estland ca 6,90€. (Priserna kan ju dock variera lite från butik till butik). Varför ska det vara så stor skillnad kan man undra. Priserna i Sverige är ungefär samma som här i Finland. 
 
Johnny köpte hem en hel hög med hårfärg från Tyskland, han kanske klarar sig ett år på dem. Jag köpte dock bara en förpackning, men har ännu inte bestämt mig för om jag ska färga håret eller låta den egna färgen växa ut. 
 
Så det var dagens tips från mig till er. Äntligen en ny header!

Äntligen fick jag gjort en ny header! Usch vad jag är dålig på datorer. Riktigt hemskt. Glömmer från gång till gång hur jag ska gå tillväga för att göra en ny. Att sitta och pilla med koder och sånt är inte min grej, inte heller bildredigering. Det ska gå lätt som en plätt, annars tröttnar jag. Har suttit och varit arg nu i 5 timmar, men nu kan jag äntligen pusta ut.
 
Egentligen skulle jag vilja byta stil helt på bloggen, inte ha kategorierna och arkivet där på sidan utan högst upp, men hur jag gör det utan att byta tema på bloggen vet jag inte. Någon som vet?? Dessutom skulle jag vilja ha en gilla knapp längst nere vid varje inlägg. Ibland kan det vara lättare att gilla ett inlägg än att skriva en kommentar.
 
 
Vad tycker du om den nya headern? Texten är jag åtminstone nöjd med. Att välja ut biler tar bara det flera timmar så denna gång fick det bli dessa, men kunde lika bra ha blivit några andra.Tranor

I helgen då jag stod på trappan och skulle gå ut hörde jag ljudet av tranor. Sprang in efter kameran i hopp om att få se några fåglar. Jag behövde inte vänta länge innan de flög snett över gården. De skulle gärna ha fått flyga lite lägre ner men några bilder fick jag. Såna här gånger skulle jag vilja ha en bättre kamera, skulle ju vilja zooma ännu närmare.
 
 Vimpeln uppe och kafferep x 2

Vilken bra söndag det blev! Vimpeln fick vi upp så nu hoppas vi att den hålls där och inte kommer ner av sig själv.Molly beundrade också vimpeln, men sedan blev hon smutsig och satte sig ner i en lövhög för att tvätta sig. 
 
 
Gårdagens lunch intogs på Pikku Quattro, jag tog en smaskig kebabsallad. 
 
 
Då vi kom hem rörde jag ihop en blåbärspaj. Senare på eftermiddagen kom mamma och pappa, Inger och Hasse hit på kaffe. En trevlig pratstund blev det.
 
 
Då de for hem åkte vi vidare till Målarbackan där vi blev bjudna på glass och vindruvor (ur växthuset). Helgen avslutades hemma med bastu och säsongstarten av serien Bron. 
 
Nu är en ny vecka här. Snart har vi oktober, då är vintern snart här. Ännu vill jag inte ha snö och slask, men i november får snön gärna komma. Loppis i Lapua och Kauhava

I Lapua hittade jag två lopptorg. Kirppis Sakura mitt i centrum nästan bredvid kyrkan samt Pingstförsamlingens lopptorg som fanns i en källare. 
 
Kirppis Sakura
Koulukatu 3, Lapua.
Öppet: Må-fre.10-18, lö 10-15, sö stängt
Mer info om lopptorget hittar du här.
 
 
 
Lapuan Helluntaiseurakunta, Kirpputori
Asemakatu 16 (källarvåningen), Lapua.
Öppet: Må-fre 9-17, Lö 10-14, sö stängt
Mer info om lopptorget hittar du här.
 
 
I Kauhava hittade jag ett loppis.
 
TMP Kirppis
Kauppatie 61, Kauhava
Öppet: må-fre 10-18, lö 10-15, sö stängt
Mer info om lopptorget hittar du här och här.
 
 En sådan helg samt höstplaner

Igår var det en tråkig dag. Tråkigaste dagen på länge. En dag då jag lika bra skulle ha kunnat jobba. Johnny har ju varit på kurs/kryssning sedan i torsdags. Först sent igår kväll kom han hem. Fredagen var hur bra som helst, men gårdagen... Det enda vettiga jag fick gjort var att jag resade lite ogräs på gården samt räfsade lite. Det var minst sagt en lång dag. Men ibland måste man ju ha lite tråkigt också.
 
Satt och planerade hösten lite, surfade runt. De har ju billiga kryssningar till Umeå nu i höst, så ska nog boka en sådan. 50€ för max 4 pers samt en bil är inte dyrt då det annars kostar ca 250€ för 2 pers och en bil tur/retur. Upptäckte att det finns ett riktigt loppis i Umeå, alltså ett självbetjäningsloppis. Vilken lycka, äntligen har svenskarna lärt sig hur ett riktigt loppis ska se ut. Såg också att det finns ett liknade i Helsingborg samt att det är pågång att öppnas i andra svenska städer också, så bra! Skulle vilja åka iväg och fynda NU. 
 
S&F Umeå. Bildkälla här.
 
Som det ser ut nu så blir det också en resa till Stockholm innan jul. Enklast så. Egentligen skulle jag ju vilja åka på julmarknad till Tyskland eller något annat land längre bort, men det blir för dyrt. Stockholm känns ju nästan som hemma, börjar kunna staden vid det här laget. Skansens julmarknad är ju ändå bäst. 
 
Att ha något att se framemot gör att man orkar ha några tråkiga dagar där emellan också.
 
 
Idag är det söndag. Ledig ännu idag. Imorgon blir det nattjobb igen, men bara en natt. Borde åka och handla lite mat idag, var en vecka sedan vi handlade senast så snart börjar det bli tomt i kylskåpet. Eventuellt ska vimpeln också upp idag. Skönt med en ledig dag tillsammans.Bästa loppisrundan på länge

Blev en riktigt bra dag igår. Slutade jobbet 9 på morgonen. For hem, hoppade i duschen. Sedan satte jag mig i bilen och körde mot Seinäjoki, redo för en loppisrunda. Första stoppet blev i Ylistaro. Har blivit en vana att stanna vid loppisen på sidan av vägen. 
 
 
Fortsatte sedan till Seinäjoki där jag besökte sammanlagt 7 lopptorg. Där emellan blev det mat på Kotipizza. Man behöver ju nog få lite mat i magen om man ska orka fynda. 
 
 
Och fynda det gjorde jag. Ja inga stora saker, men lite smått och gott. Då jag inte kunde hitta fler lopptorg i Seinäjoki fortsatte jag till Lapua. Där hittade jag två loppisar. Färden fortsatte till Kauhava där jag hittade en Halpakauppa som inte var så "halpa" samt ett loppis. Lite före sju var jag hemma igen. Nöjd och glad efter en ordentlig loppisdag.  
 
Vad köpte jag då? I Ylistaro blev det en emalj muminmugg för 4€. På Fida loppisen hittade jag ett plast muminfat för 2,50€. På Fida fick man också ta så mycket bröd man ville. Tänkte först att brödet var gammalt, men nej, det var det inte. Fick dock räcka med två påsar rågrutor. 
 
 
Vanhakylän Ullakko hittade jag ett par byxor för 4€ och ett par gardiner för 4,50€. Från Joupin kirppis gick jag ut tomhänt. Hittade inte något på Ykkösbasaari och Lakeuden shoppis. Sedan var det dags att besöka två loppisar jag aldrig varit till förut. Brukar ju för det mesta skippa välgörenhets loppisar, men har konstaterat att man kan nog fynda på såna ställen också. Åkte till Ekocentret "Kaks kättä". Kom ut med ett muminpåslakan modell mindre, gav 3€ för det. Dessutom hittade jag ett till par gardiner för 5€. På Röda korsets loppis i Hyllykallio hittade jag dock ingenting.
 
 
Tunikan på bilden ovan fyndade jag redan på torsdag då jag var in svängandes till Adam och Eva i stan. Gav 2 euro för den.
 
I Lapua fyndade jag ett glas, eller glassbägare (vad det nu är?). Har två från förut så nu har vi 3. Glaset kostade hela 80 cent. Loppisen i Kauhava var ingen höjdare så där hittade jag ingenting. 
 
 
En riktigt lyckad dag.
 Utflyktsdag

Idag blir det en utflyktsdag, helt för mig själv. Medan jag springer omkring på loppisar får ni se de senaste fotona ur mobilen.
 
Kvällsmat på Hesburger // Loppis vid Carpella (bild 2-4) // Molly fastnade visst på bild fast jag inte visste om det // Höst i Voitby
 
Imorgon får ni veta vart jag for och om jag gjorde några fynd. 
 
Önskar er alla en bra fredag. Nu är det ÄNTLIGEN helg!Muminmamma burken

En ny muminsak har uppenbarat sig i samlingen. Här om dagen såg jag ett erbjudande och kunde inte motstå det. Nu har muminmamma burken fått flytta in.
 
 
Nu saknar jag bara skålen i "muminmamma serien". Har muggen, kannan, burken och tallriken. Jag sa förut att jag inte skulle köpa burken, men man kan ju ändra sig.Mitt i veckan

Började dagen med att fara till tandläkaren. Nu är alla hål lappade för denna gång. Fick också inbokat en tid till tandhygienisten för tandstensborttagning. Då besöket var över var klockan passligt mycket för att fara till gymmet på jumppa. Sen blev det ett besök på combo loppisen också. Fyndade ett par byxor. Nu ska jag inte göra så mycket innan det är dags att åka på nattjobb. Blir dubbelnatt fram till fredag. 
 
Igår tog jag med mig kameran och gick ut. De här motiven fastnade på bild.
 
 
Hoppas ni alla får en bra onsdag! Snart är det helg, ledig helg dessutom.Flaggstången rest

För en tid sedan fick vi hemkört en begagnad flaggstång. Den var kanske någon meter högre än vi först tänkt oss, men det gjorde ingenting.
 
 
Jag har nu tvättat den och så har vi hjälpts åt att vaxa den. Linan har också blivit tvättad. Idag var det dags att resa flaggstången.
 
 
Flagga har vi, dock till en 10 meters flaggstång och denna är 12 meter. Får se om det passar med den flagga vi har eller om vi får köpa en större. En vimpel står nu högt på inköpslistan.Ett "gammalt" findit fynd

För fyra år sedan, precis på den här dagen köpte jag ett "nytt" bord till vardagsrummet. Bordet hänger med än idag. Lite skavanker har det väl fått, men det gör inget. Skulle kunna byta ut det till ett gammalt bord (alltså ett från 1800-talet), men så länge jag inte har ett sådant så får det här duga. Praktiskt är det med stora lådor och förvaring undertill. På bilderna nedan bodde vi ännu i "föjset", bordet hade ännu inte fått sin rätta plats.
 
 
På bilden nedan kan ni se hur det såg ut i vardagsrummet då vi flyttade in i april 2012. 
 
 
Idag ser det i princip likadant ut, det har bara kommit till lite mera saker. Samma gardiner hänger också uppe (har nog haft ner och tvättat dem sedan 2012), men annars får de nog hänga där mest året om.
 
 
Ibland känns det som om jag skulle vilja ändra om i rummen. Men det är inte så lätt då vi i princip gjort rummen så att möblerna ska passa precis där de är. Alternativt gjort möblerna så de ska passa just där de står idag. Små förändringar kan man ju göra ändå, t.ex. byta kuddar och kuddöverdrag. Eller lägga en duk på bordet. Har dock kommit fram till att det inte löns att ha en duk på bordet för den blir genast full med matfläckar. Undrar vem som smutsar ner...kan det månne vara jag?
 
Jag är nöjd med bordet som står där i mitten av rummet. Men skulle jag mot förmodan hitta det perfekta gamla bordet (och få ta in det), så kommer nog detta bord på andra plats.En höstpromenad

 
Idag var det passligt väder för en promenad. Drog på mig skorna och gick iväg längs skogsbilvägen. Doftade höst och skog.Måndags svammel

Så var en ny vecka här igen. I helgen har jag jobbat, både lördag och söndag. Förutom det och kalaset har jag inte gjort så mycket annat. Nu har jag äntligen två lediga dagar. Har inte haft två helt lediga dagar sedan jag började jobba efter semestern. Den här veckan har jag dessutom fyra lediga dagar. Sedan får jag vänta tre veckor till innan jag har ledigt två dagar efter varandra igen. Det är ju tur att jag arbetar nätter så jag har ju nästan ledig dag de dagar jag slutar 9 på morgonen. Nog talat om jobb.
 
 
I slutet på denna vecka åker Johnny iväg på kurs. Nu sitter jag och funderar på vad jag ska hitta på då han är borta. Jag vill ju också göra något skoj. Jag vill också åka över till Tallinn. Nå, så långt ska jag väl nog inte fara, men kan hända det blir en loppisrunda till Seinäjoki. En loppisrunda helt för mig själv. Det är avkoppling för mig. 
 
Nu har jag bara några avsnitt kvar att se av Paradise Hotel Norge, spännande! Misstänker jag börjar se på Danmarks version sedan. Såg att de börjar visa serien från Finland också. Såklart ska jag se på den också, men tror inte jag kommer att hänga med i alla svängar då programmet går på finska, borde vara textat. 
 
 
Det har varit några regniga dagar, men för tillfället ser det ut att bli en fin dag idag. Någon vidare gym vecka blev det inte förra veckan, och ser nog ut att bli dåligt den här veckan också. Den envisa förkylningen vill inte bryta ut, det rinner ur näsan och jag känner mig trött, men mer än så blir det tydligen inte. Vill förstås inte bli sjuk, men är nästan värre att gå och vara "halvsjuk" i flera veckor. 
 
Det är lite mera än en månad sedan vi kom hem från vår resa. Nu skulle jag vilja åka någonstans igen. Hade tänkt fara på loppis till Luleå nu i oktober, men skippar de planerna. Sparar till en resa just före jul istället. Rastlös som jag är skulle jag kunna åka på små resor hela tiden. Att åka över till Stockholm varje månad skulle inte vara helt fel...men ganska onödigt egentligen. Före jul blir det nog en tripp till Stockholm, Tallinn, Umeå eller Haparanda.1 års kalas

Igår var vi på 1 års kalas. Det var Felicia som hade födelsedag. Kalaset började klockan 13, men jag slutade kl.15 så vi kom lite försent, men det gjorde inget. Det var fullt hus då vi kom, men till sist var det nästan bara vi kvar. Det bjöds på en massa gott, både sött och salt.
 
 
 
Av oss fick hon det här:
 
 
Stort GRATTIS än en gång till Felicia!Loppisrunda

Igår var det passligt väder för en loppisrunda. Började med Suvilahden kirppis. Kunde åter igen konstatera att det inte går så bra för dem. Nästan bara tomma bord. Får se hur länge det tar innan de får slå igen. Fortsatte sedan till Röda Korset loppisen. Där fyndade jag ett STORT mumin dynvar för endast 40 cent. Sedan blev det Brändö loppis. Kom ut med en kokbok. På Adam o Eva hittade jag en tidning men från Fyndis kom jag ut tomhänt.
 
 Tortilla fredag

Idag tog jag mig tid att baka egna tortillas. De blev faktiskt riktigt bra. Inte för skarpa och inte för slattriga. Rörde också ihop en salsasallad. Köttfärsen valde jag att krydda själv denna gång, lämnade bort den traditionella tacokryddspåsen. Det är något med den kryddblandningen som min mage inte tycker om, blev mycket bättre då jag kryddade själv.
 
 
En fredagkväll som denna har jag sorterat alla handdukar och ordnat i skåpet i badrummet. Blev en stor hög med "kasta bort" handdukar. Onödigt att spara haddukar som inte blir rena igen eller handdukar som det är hål i. Dessutom bar jag upp en hel hög haddukar till lilla wc:n. Där har vi ju många oanvända hyllor, lika bra kan jag förvara haddukar vi inte använder där. 
 
Fredagen till ära tog jag också fram den runda Ikea lampan som fått stå inne i skrubben en längre tid. Får se hur länge den står framme denna gång.
 
 
 
Önskar er alla en fortsatt trevlig fredagskväll och en bra helg!Filmer jag vill se i höst

Det ser ut att bli en spännande film höst. Bl.a. de här filmerna vill jag se:
 
Maze Runner: The scorch trials
 
 
 
Everest 
 
 
 
The Martian
 
 
 
 
The Visit
 
 
 
Vilken film skulle du vilja se? Det blev ingen skål

Det var en muminskål som jag talade om i förra inlägget. En salladsskål närmare bestämt. Gladeligen gick jag in på mejlen och där hittade jag följande mejl från företaget jag beställt skålen ifrån:
 
"Det har blivit fel i din beställning. Tyvärr finns dessa skålar inte mer och skålen borde inte kunnat köpas. Vi ska se om det är en bugg som gjort att den ändå gått igenom. Jag makulerar därför denna order och pengarna du betalt sätts åter till ditt konto."
 
Bild: room21.fi
 
Åh vad störande! Jag som verkligen ville ha skålen. Den finns ju inte att köpas i butikerna mera, den slutade säljas 2013, så var nog lite fundersam över att man faktiskt kunde beställa skålen ännu. Men som sagt, man kunde ju inte det nu då i alla fall. 
 
Idag kröp det ner en sån här mugg i köpkärran. Inte lika bra som skålen, men något måste jag ju trösta mig med.
 
 
Nu har jag inte tänkt göra så mycket mera idag, sov bara 3 timmar på jobbet inatt så jag får nog ta det lugnt resten av dagen. Ser framemot en ledig dag imorgon.Utgående muminprodukter

Då och då går jag in och kollar vilka muminprodukter som snart ska sluta säljas i butikerna. Bl.a. här och här <--klick, kan man se vilka muggar och andra produkter som snart utgår ur sortimentet. Konstaterade att jag saknar dessa:
 
Bilder: muminmuggar.se
 
Dessa utgår 31.12.2015. De finns nog säkert till salu efter det också, men hur länge vet man ju inte. Tillverkningen avslutas 2015. Om jag inte minns helt fel såg jag polisskålen till nedsatt pris på Citymarket inne i stan, men tänkte inte desto mera på det då. Men nu måste jag ju ha den (jag som inte skulle ha fler skålar). Men jag tänker som så att köper jag den inte nu så vill jag säkert ha den om något år då jag inte kan få tag på den till ett vettigt pris. 
 
Kakfatet och pajformen köper jag nog inte, men hoppas på att kanske få till julklapp. Man vet ju aldrig. Kanske jultomten läser bloggen, hehe. 
 
Köpte faktiskt en "muminsak" på nätet igår (hoppas den kommer fram hel). Vad jag köpte får ni se då jag fått hem den. Kan säga att det inte är någon mugg samt att den utgått 2013. Nu får ni gissa vad jag köpt.Höstmys i svartvitt

Nu då löven virvlar omkring utomhus och det blir allt mörkare och mörkare utomhus kände jag för att tända några lampor och några ljus. Ljusen har stått så gott som oanvända nu över sommaren men nu ska det bli ändring på det.
 
 
En god chokladplatta till det och kvällen är räddad.Ögonoperation och krusbärssylt

Igår var Johnny och opererade ögonen så att han inte ska behöva använda glasögon eller linser mera. En "skönhetsoperation" kan man ju också kalla det, hehe. Operationen gick bra och han ser bra nu, men sjukledigt i två dagar fick han. Därför känns det nästan som helg nu. Var riktigt förvirrad igår då jag kom till jobbet, trodde det var söndag fastän det var måndag. Får intala mig att det är tisdag idag och inte söndag igen. 
 
Blev alltså en lugn hemmadag igår efter operationen fram tills nattjobbet. Plockade lite krusbär. Eller lite och lite, allt som fanns att plocka. Tog också fram en påse med fjolårets bär ur frysen. Sedan hjälptes vi åt att koka krusbärssylt. Blev riktigt gott!
 
 
 
Hade tänkt fara till gymmet idag efter nattjobbet, men orkade inte. Vaknade med sjuk hals och snuva. Hoppas jag inte blir sjuk. Bäst att ta det lite lugnare. Borde dammsugas här hemma, kanske jag tar itu med det idag. Egentligen är jag sugen på en loppisrunda, kan hända jag hinner med en sån idag också. Båten uppe

Då är höst säsongen officiellt här. Båten är uppe på land. Inga fler båtturer i år. Blev ingen tur igår heller då det blåste så hårt. 
 
 
Mamma bjöd på mat och vi på syltgrisar. Kom på att vi tog upp båten på exakt samma dag förra året...nästan som om det var planerat, men det var det inte. Är lika sorgligt varje år då båten ska upp, men det ska ju göras. Nu behöver man åtminstone inte oroa sig för att den blåser bort i höststormarna.Skördemarknad på Stundars

Idag var vi på skördemarknad i strålande solsken på Stundars. Det blev till och med för varmt med jackan på. 
 
 
Det fanns allt möjligt till salu. Jag köpte två fina muggar med lock och sugrör. Stundars goda grisar måste vi förstås också köpa, som alltid. Köper vi inget annat så kommer vi ändå  alltid hem med varsin gris. Denna gång köpte jag fyra stycken så jag kunde bjuda mamma och pappa också.
 
 
De här muggarna kom jag alltså hem med.
 
 
Nästa gång vi besöker Stundars är det redan lilla-jul, ser framemot julmarknaden med den rätta julstämningen. Men nu är det inte jul riktigt ännu, men det går faktiskt fortare än man tror. Är ju bara två och en halv månad kvar till lilla-jul.En ledig söndag

Vad skönt med en helt ledig söndag. Både fredagen och lördagen var så intensiva så hann knappt göra något annat än sova här hemma. Att jobba kväll både fredag och lördag känns nästan som att jobba dubbelnatt. Föredrar morgonturer (som jag sagt många gånger). Idag ska vi åka på marknad till Stundars, har inte varit på någon marknad dit sedan i julas så ska bli roligt. Vi brukar inte köpa så mycket, åker mest dit för stämningens skull. Är så mysigt att gå omkring bland alla gamla hus.
 
Bild från fjolårets skördemarknad.
 
Båten ska också upp idag. Snyft. Jag som skulle ut och åka många gånger ännu, men då vi inte haft tid och inte kommer att ha tid att göra det så är det lika bra att ta upp båten nu. Bäst att ta upp den innan höststormarna och snön är här. De kommande veckosluten är redan fulla av program.
 
 
Kommande vecka är det mest nattskift som gäller för mig. Jobbar natt måndag till tisdag samt onsdag till torsdag. Sedan morgonskift både lördag och söndag. Ganska skönt att jobba så inne i veckan, då får jag åtminstone gjort något här hemma.
 
Ser ut att bli en fin dag. Bäst att passa på att njuta av det fina höstvädret så länge det varar.Tungevaag & Raaban @ Rewell Center

Igår efter kvällsjobbet hoppade jag i bilen och for hem, in i duschen och sen tillbaka mot stan igen. Vi började kvällen med lite mat på Hesburger. Hade en kupong så vi fick två dubbelmåltider till priset av en. Där sparade vi 7,80 hehe. Mätta i magen gick vi sedan vidare till Rewell Center där kvällens "konsert" skulle äga rum. Det var inte så mycket folk där ännu, men det kom mera och mera hela tiden. Efter en timme kom Johanna också dit. Har aldrig sett Rewell Center på det där sättet, såg ut som vilken nattklubb som helst, bara större. Till sist var det folk överallt.
 
 
Det var flera andra DJ:s som uppträdde före kvällens huvudartister ställde sig på scenen. Alla väntade förstås på Tungevaag & Raaban. Då de började spela förvandlades hela stället till ett enda dansgolv. Blev dock inga danssteg för mig denna gång, njöt mest av musiken och den goda stämningen. Dessutom hade jag fel skor.
 
 
Då klockan var 2.30 var det dags att börja söka sig mot dörren och åka hemåt. Hoppas det ordnas andra liknande tillställningar i Rewell Center igen. Då kommer åtminstone jag att vara där.Tungevaag & Raaban ikväll

Ikväll efter att jag har jobbat ska vi på konsert. I Rewell center av alla ställen. Inte ofta man är på konsert i Vasa. Nära och bra. 
 
Bl.a. de här ska vi lyssna på:
 
  
 
Får se hur många andra människor man får svettas och trängas med. Men det ska bli kul att höra mina favoritlåtar just nu live. Tillställningen börjar 21.30, men Tungevaag & Raaban börjar spela först 00.50. Före dem spelar några andra artister, hoppas de också är bra. 
 
Tur att jag fick bort bytt min morgontur imorgon, kan bli ganska sent innan man har kommit sig hem i natt.Redo för pepparkaksbak

Tog en loppisrunda igår. Tyckte jag fick göra något roligt efter att jag hade varit till tandläkaren och lappat ett hål. Det tog ju nog lite sjukt. Bedövning? Nej nej, hellre har jag sjukt i några minuter, samtidigt som jag sparar några slantar och slipper känslan av att vara bortdomnad i halva ansiktet.
 
Fyndade några småsaker. Några pepparkaksmått för sammanlagt 2 euro, nagellack för 50 cent samt fyra kräftknivar för bara 20 cent. Pepparkaksmåtten har jag sett på i butiken, men inte köpt dem då de varit så dyra. Nu kan jag äntligen baka muminpepparkakor! (Eller muminmamma, sniff, snusmumriken och muminhuset iaf.)
 
 Målat färdigt för i år och doften av höst

Igår kväll målades ännu en vägg av uthuset. Jag målade klart väggen idag. Nu får det räcka med målandet av hus för i år. Tycker vi har varit duktiga (om jag får säga det själv). Vi har några uthusväggar kvar att måla, men de mest synliga är nu målade. 
 
 
Med hjälp av traktorn gick det lite behändigare att måla. Vet inte när man målat där uppe senast. Såg inte ut att ha blivit målat sedan plåttaket kom upp, men det är lite svårt att säga. Nu behöver man inte måla där uppe på många år.
 
Jag tog en promenad i jakt på kantareller, men hittade bara några små stackare. Hittade dock lite mera att fotografera.
 
 
Jag hade som vanligt sällskap i skogen. Inga katter denna gång, men ÄLGFLUGOR i massor. Usch, usch, usch! Tycker om att gå i skogen på hösten, men älgflugorna avskräcker nog mig. Plockade säkert 30 stycken från kläderna och håret efteråt. Då jag inte jagade älgflugor njöt jag av doften av höst, ja nu doftade det riktigt höst i skogen.Höst stilleben

Fortsättningsvis är det små flaskor och lådor som gäller här i huset. Det har stått stilla på inredningsfronten en längre tid, men nu kände jag för ett nytt stilleben. Gick ut och plockade några utblommade blommor och så var den saken klar. 
 
 
Det finns mycket jag skulle vilja förändra, måla och göra om. Men det stannar vid tanken. Inspiration finns ej. Till exempel skulle jag vilja måla tvbordet vitt (är träfärgat/gult nu). Köksbordet är inte så fint det heller. Men allt har sin tid. Det är ju bara småsaker egentligen. 
 
Sofföverdragen borde verkligen få se lite vatten, ja de är nästan äckliga. Syns nog att den bästa matplatsen är i sofforna. Ingen ordning här i huset. Men har man ett matbord fullt med andra saker så ryms man inte att äta där (skyller på det). 
 
Funderar också på om jag ska göra några höstplanteringar utomhus, men tror nästan att de blommor som blommar får blomma tills frosten tar dem.Ifjol lyste det gult

Ifjol vid den här tiden lyste det alldeles gult på åkern framför huset, men inte i år. Vi har nog sått solrosor i år också, dock en mindre variant. Typ fem stycken sticker upp bland säden, men de har inte börjat blomma ännu. Fler än så har inte behagat gro eller så är de så små så de inte sticker upp ovanför säden.
 
Så här fint såg det ut förra året.
 
 
Får se hur vi gör nästa år, om vi sår något helt annat. Någon sorts blommor vill jag nog så, är ju så fint sen på sensommaren och hösten då det blommar på hela åkern.Äpplen

I år har det kommit ganska många äpplen på det ena äppelträdet, men tyvärr har de flesta äppel svarta prickar sk. äppelskorv. Man kan ju nog äta dem ändå, men de är förstås inte lika aptitliga och fina att se på. Vi planterade våra träd 2012, och de har växt riktigt bra förutom det ena som vi fick ta bort. Så nu har vi alltså två äppelträd. På det andra har det bara kommit ynka två äppel i år, får hoppas på fler nästa år. 
 
 
Riktigt goda är de och jag skulle kunna äta hur många som helst. De är ju inget att spara så tror nog vi äter upp dem allihopa. Kan hända det blir någon paj också. Annars ser det inte ut att bli något bra äppel år i år. Vid banken brukar det finnas goda äpplen, men nu fanns där bara att fåtal och små var de. Vi hade ju tänkt göra äppelcider på "egna" äpplen i år, men får se hur det blir med den saken. Paradise hotel och gymsnack

Oj vad trött man kan vara efter första natten på jobbet efter semestern. Sover alltid dåligt då jag inte haft någon natt på länge, men som tur hade jag bara en natt. Har hunnit vara effektiv idag ändå. Blev gymmet samt butiken efter jobbet. Sedan målade jag uthuset i 1,5 timme. Nu har jag sett x antal avsnitt av Paradise Hotel Norge på Tv3 play. Blir så beroende av programmet så jag måste bara se avsnitt efter avsnitt. Ikväll kommer dessutom Sveriges Paradise hotel, kan ju inte gå och sova innan jag sett det...om jag inte somnar innan dess. 
 
 
Imorgon blir det kvällsjobb. Men före det blir det nog gymmet. Försöker pricka in tre eller fyra dagar i veckan då det blir gym, men ibland blir det bara två gånger. Beror lite på hur jag jobbar. Ibland skulle det vara kul att gå på fler gruppträningstimmar, men de går mest kvällstid. Vanligtvis tränar jag någongång mellan 9-13 eller 15-17. Sällan senare än så. Oftast blir det salen. Tränar både övre och underkropp. Vet att många delar upp övre och under så att de tränar övrekroppen en dag och undre en annan dag, men det är inget för mig. Skulle bli tråkigt. Brukar bli några kilometer på löpbandet också. Hellre springer jag på gymmet än ute i friska luften. Låter kanske konstigt, men vill inte se några andra människor då jag tränar (gäller ej på gymmet för de andra är ju också där för att träna). 5 kilometer klarar jag av, men sen tar det oftast stopp. Är ju nog lite enformigt att springa på ett band. (Dessutom har batterierna varit slut i min mp3 spelare i typ fyra månader, och jag har inte "orkat" köpa nya, hehe, jo jag vet att jag är "lat"). Tränar nog bättre med musik i öronen.
 
Varför tränar jag på gym kanske någon kan undra? Ja bra fråga. Före jag började på gym sa jag att det inte var något för mig, men fel hade jag. Började 2009 om jag inte minns fel och har testat ett flertal gym, men har fastnat för Waw Wellness Planet i Stenhaga (f.d. Lady Line). Jag tränar för att må bra, och kanske gå ner något kg eller två. Efter ett pass kan jag känna att humöret är på topp och att det känns bra i hela kroppen.
 
 
Tränar du på gym, eller är gym inget för dig? 
 
Det är ju inte direkt billigt kan jag erkänna, men då jag tog mitt medlemskap var det lite billigare så betalar lite mindre per månad än om jag skulle bli medlem idag. Jag har 20 km till gymmet så jag åker inte dit om jag inte har några andra ärenden (oftast), försöker kombinera gymbesök med mina arbetstider, gymma antingen före eller efter jobbet. Visst skulle jag spara pengar om jag inte gick på gym, men vet ju med mig själv att jag inte skulle ha tillräckligt med självdisciplin för att träna 3-4 dagar/vecka hemma.Loppisrace i Andkil-Jörala-Rejpelt

Igår var vi på en lite regnig loppisrunda. De flesta hade dock räknat med regn och sålde inomhus. Några små fynd blev det som vanligt. Jag köpte en tunika samt tre kalle anka åt Johnny. Johnny fyndade en båtmotorkåpa full med krukor (var dock inte krukorna han skulle ha).
 
 
Får se om det blir några fler loppisrace i år eller om detta var årets sista. I sommar har det nästan varit för många race på samma gång. Hoppas folk tänker om och börjar ha loppisrace redan tidigare på våren nästa år.Första helgen i september

Denna helg går i jobbets tecken. Första dagen på jobbet efter semestern gick riktigt bra, fastän det var en lång dag, 9 timmar och 20 minuter. Idag ska jag först till natten. Var vrålhungrig då jag kom hem från jobbet igår, så det blev mat på Tesses café. Gott var det!
 
 
Hann också vara och hälsa på Fiffi kissen, som nu är tillbaka till sitt vanliga jag efter olyckan. Hon var visst hungrig hon också.
 
 
Idag ser det ut att bli en regning dag, men ska nog åka på gårdsloppis ändå. Denna gång i en annan del av Vörå. Igår missade jag loppis i både Iskmo-Jungsund samt Vöråstan, tur att jag får "ta igen" det idag med loppis på annat håll, skulle nog ha varit lite sur annars.
 
Har inte så stora planer för den kommande veckan, förutom att vi ska på konsert (Tunevaag & Raaban) i Rewell center på fredag. Klicka HÄR om ni vill höra min favoritlåt. Måste bara byta lite arbetsturer först, hehe. Nej, men nog kan vi fara oberoende. Börjar vara en tid sedan vi var på någon konsert så ska bli kul. Dessutom är det just precis sån musik som jag gillar mest, så kan ju bara inte bli fel.
 
Får önska er en fortsatt trevlig helg!Sett i skogen
Att ta tillvara det som finns i trädgården

Igår kväll plockade jag ca 0,3 liter jordgubbar. Ännu är det fler bär pågång, om de hinner bli till något. Den ena jordgubbssorten blommar för fullt, men alla blommor hinner nog inte bli till bär. Lyx att få äta sin morgonjoghurt med färska bär.
 
Två tomatplantor har vi också. Det har inte gått lika bra med dem i år pga av att det var så kallt i juni och juli. Först nu kan man se att det börjar skymta rött och gult i plantorna. Nåja, hade inga större förhoppningar heller, så länge de inte står inne i ett växthus så blir det som det blir. Förhoppningsvis får man smaka på några tomater innan plantorna fryser bort. 
 
 
Jag tycker om att odla, men det där med skötseln av plantorna är jag inte lika bra på. De har tur om de får vatten varje dag. Någon gödsel brukar jag inte syssla med, det får någon annan sköta, om det behövs. I det kommande växthuset är det nog främst tomat och gurka jag vill odla. Använder både och dagligen så det går åt en del tomater och gurkor. Främst tomater skulle jag kunna äta hela tiden. Fastän priset på tomater stiger under vinterhalvåret så äter jag lika mycket tomater ändå, något måste man ju få unna sig. 
 
Om det är något som går åt i det här huset så är det just tomater, gurkor och sallad. I en vanlig sallad vill jag gärna ha gurka, tomat, salladsblad, paprika, rödlök och nån sorts ost. Basilika blad går också bra att lägga i salladen. Eftersom vi inte använder potatis/pasta/ris, så behövs en ordentlig sallad till köttbiten eller vad man nu har på menyn. Vi äter alltså fortsättningsvis LCHF mat. Men inte lika strikt som förut. Någon vanlig brödkant slinker nog ner. Men just pasta, ris och potatis klarar vi oss nog utan. (Äter nog pizza och hamburgare ute ibland ändå).
 
 
En av mina favorit substitut till pasta är nog zucchini/squash. Brukar göra spagetti samt lasange av zucchinin och det blir hur gott som helst. Klicka här om du vill läsa mer om hur jag lagar lasange av zucchini. Spagetti av zucchini är hur enkelt som helst att göra om man har en sån här:
 
 
Alltså en "rotsakssvarv" eller vad man nu ska kalla den. Vi hittade vår på specialpris i våras (tror det var på Hong Kong). Men liknande finns nog på nätet om man söker på "juuressorvi". 
 
Är bara att sätta fast zucchinin i maskinen och börja väva. Vips har man en hög med "spagetti". Första gången vi lagade spagetti av zucchini åt vi den rå. Men det var inte så gott. Nästa gång testade vi att koka upp den i lättsaltat vatten i några minuter, det blev riktigt bra. 
 
 
Just nu finns det flera färdiga zucchinin ute i odlingsbänken. Tror nästan det får bli zucchini till middag.Semestern snart slut

Semestern börjar närma sig sitt slut. Eller egentligen var sista semesterdagen igår, men har två lediga dagar till. På lördag morgon börjar vardagen igen. Helt okej egentligen, sist och slutligen så blir det ju lite tråkigt i längden att bara vara hemma också. Speciellt nu då Johnny börjat jobba efter sin semester. Det är ju defenitivt lättare att planera då man är ledig, nu ska allt planeras så långt på förhand, komma ihåg att skriva upp på önskemålslistan på jobbet om man vill vara ledig någon viss helg eller kväll. Fastän det kräver en del planering att jobba som jag gör så skulle jag inte vilja jobba 8-16 må-fre heller. Det är bra som det är. Jag trivs med att ha morgonskift, men att jobba natt är också bra på många sätt (mera ledigt dagtid). De skift jag ogillar mest är kvällsskiften (13-21). 
 
 
Nog talat om jobb, är ju ännu ledig. Måste komma på något roligt att göra nu de sista lediga dagarna. Storhandla är nog en sak som måste göras. Fick dricka mitt morgonkaffe svart idag, eller ja, inte riktigt. Testade att dricka det svart, men kunde inte dricka det så. Fick öppna upp en gräddburk (hade ingen mjölk) och hälla i lite så kaffet skulle gå att dricka. Usch vad svart kaffe smakade äckligt, blää.
 
Annars så fortsätter vi att måla utomhus. Huset är ju färdig målat, men nu håller vi på med uthuset. Det behövde verkligen se lite färg. 2002 målades det senast (tror vi). Vissa brädor var (är) gråa, knappt någon färg alls kvar på dem. För tillfället har vi målat en vägg, men det finns många väggar kvar. Det går åt betydligt mera färg till uthuset då väggarna är så torra och suger in färgen mera än vad husväggarna gjorde. Får se hur långt vi kommer med uthuset i år. Det börjar vara så fuktigt och kallt nu om kvällarna, kanske inte den bästa årstiden att måla, men bäst att passa på så länge motivationen finns.
 
 Nyheter i muminvärlden

Det är ju inte riktigt jul ännu, men med tanke på jul och julklappar drömmer jag om fler mumintallrikar. Skålar har jag så det räcker och blir över, men tallrikar skulle jag gärna ha fler av. 
 
Bilder: moomin.com
 
De här tre tallrikarna här ovan finns just nu ute i butikerna. Annars tror jag att jag har alla de andra tallrikarna som man just nu kan köpa från butiken. Visst finns det flera andra tallrikar också som jag gärna skulle vilja ha, men direkt de inte säljs i butiken mera så stiger förstås priserna. Man kan köpa nästan vad man vill på huuto.net, men då gäller det nog att vara prismedveten.
 
Här om dagen såg jag att några mumin nyheter kommit ut i hyllorna. Den röda Lilla My kannan och burken måste jag bara ha, i något skede. 
Höstens mumin nyheter är alltså dessa:
 
Bilder: moomin.com
 
Samlartallrikarna och vintermuggen vill jag förstås också ha i min samling. Skedarna och de små muggarna bryr jag mig inte om, kan ju inte samla på allt, hehe.Böcker och tunika

För några dagar sedan var jag till Combo loppis. Köpte två böcker. Högen med olästa böcker bara växer, men läsandet går ju i perioder för mig så nån vacker dag är de nog utlästa allihopa.
 
 
Robert Gustavssons självbiografi lät intressant. Blondinbellas bok har jag tänkt läsa länge, men inte velat köpa i butiken.
 
Igår köpte jag en fin tunika från loppis i Jakobstad. Mönster, mönster, ja jag kan inte få nog av mönster.
 
 En dag i vänners sällskap

Idag var det en rätt intensiv, men rolig dag. Började dagen med att föra bilen till verkstan. Cyklade till gymmet. Cyklade tillbaka till verkstan efter två timmar. Via butiken och sen hem och bytte kläder. Hoppade i bilen igen och körde till Tesses café därifrån Sofia hämtade upp mig. Sedan raka vägen till Jakobstad för att hälsa på Malena. 
 
 
Då vi kom fram möttes vi av en liten kisse som ville in. Lite tveksamma var vi, senast vi var till Malenas hade de ingen katt. Men det visade sig att de samtidigt som de fått en ny familjemedlem också hade tagit en katt. Den lilla kissen var så gullig, ja det var nog bebisen också förstås. 
 
Det blev lunch på Friends & BRGRS. Riktigt imponerad blev jag inte (små portioner till det priset), men gott var det nog och lokalproducerat. 
 
 
Sedan blev det såklart en loppisrunda. Fyndade en tunika åt mig och några kalle anka åt Johnny. Efter en lyckad loppisrunda körde vi till café Skorpan. Ett riktigt mysigt ställe som vi också besökte ifjol då vi träffades alla tre. 
 
 
Ser redan framemot nästa månad då vi träffas igen. Då siktar vi på en mysig höstdag ute på en villa, hoppas hösten visar sig från sin finare sida då. På språng dagen lång

Idag ska kamremmen på bilen bytas, får hoppas det går smärtfritt och snabbt. Tror jag tar cykeln med mig så jag kan ta mig en cykeltur medan bilen är på verkstan. Sedan hoppar jag i Sofias bil och far till Jakobstad för att hälsa på Malena. Ska bli så kul att träffa Malenas lilla flicka som bara är några månader gammal.
 
 
Får hoppas det blir finare väder (och varmare) än då vi for till Tammerfors i November förra året.RSS 2.0