Tio år sedan - tips på semesterresa

På baby fronten är det lugnt ännu, så fördrev tiden med att titta igenom gamla foton. Kunde konstatera att det redan har gått tio år sedan vi åkte över till Sverige och besökte Bullerbyn och Katthult. TIO ÅR SEDAN! Minns ju det som det var igår. Men kan verkligen rekommendera en resa i Astrid Lindgrens fotspår. Är nog ställen jag gärna besöker igen.
 
Bullerbyn ligger i Sevedstorp, en bit (ca 17km) utanför Vimmerby. Lite besviken minns jag att jag blev då man inte fick gå in i något av husen, men jag fick ju åtminstone ta hur många foton jag ville från utsidan. På området finns ett café och möjlighet att hoppa i hö om man känner för det. Åtminstone jag tyckte det var intressant att se stället i verkligheten då jag sett det på tv så många gånger. Här  kan du läsa mera om stället.
 
 
Från Vimmerby är det under 30 km till Emils Katthult. Stället där Emil filmerna spelades in. Även det huset är i privat ägo, så man får inte gå in dit, men in i snickeboa fick man gå. Drängstugan, Trisseboa, Veboa och den gamla Jordkällaren får man också besöka. På området finns också många olika sorters djur, en butik samt café. Läs mera HÄR.
 
 
Åh, drömmer mig bort på någon semesterresa. Men i år blir det nog ingen lång sådan. Vi får se vad vi hittar på någon helg i slutet av sommaren eller i höst.
 En skön kväll och ännu en dag av väntan

Igår blev det en riktigt skön kväll. Efter att vi suttit ute flera timmar, jag i skuggan i paviljongen och Johnny i solen bredvid paviljongen, så åkte vi ut och körde en sväng. Vi hamnade i Maxmo. Först svängde vi ner till simstranden. Var riktigt lockande att ta sig ett dopp, men denna gång svalkade jag bara av fötterna lite. Det var också välbehövligt.
 
 
Sedan for vi vidare till Nabben. Skulle bara köpa varsin glass, men det blev pizza i solskenet istället.
 
 
Sedan körde vi hemåt via Vassor och Kuni, de mest hoppiga vägarna vi hittade nära till hands. Vet dock inte om det hade någon större effekt. Men senare på kvällen just före jag skulle gå och sova så kom "slemproppen" ut. Tänker inte gå in på någon närmare beskrivning av den, men det var åtminstone ett tecken på att förlossningen närmar sig, att något händer i kroppen. Några andra känningar fick jag inte.
 
Idag blev det ett besök vid Mödrarådgivningen. Har tydligen mera protein i urinen nu. Har bara haft spår tidigare men nu var det +1. Inte så bra. Måste hålla koll på att blodtrycket inte stiger samtidigt som jag får huvudvärk. Måste ta det lugnt, inte stressa. Hmm, ja, vad har jag gjort den senaste tiden då. Åtminstone inte stressat. Men såklart man blir lite stressad av att gå över tiden också. Det finns ju så många tankar som snurrar i huvudet på en. Annars var det inget nytt som kom upp, hjärtljuden och allt sådant var bra. Sedan blev det bara en snabb runda på stan. Resten av eftermiddagen har jag legat på soffan och sett på serier, sov faktiskt en stund också för jag var så trött. Nu kom visst det utlovade regnet. Ska nog ta mig en runda runt gården och njuta av den friska luften.
 Den beräknade dagen är här, men ingen baby ännu

Ännu en lugn dag. Inget pågång ännu åtminstone, fastän det var idag hon skulle komma. Kanske hon har missuppfattat min planering, hehe. Idag hämtade vi hem min bil, så nu fungerar bromsarna åtminstone. Var också på jakt efter ett baby badkar med tillhörande ställning, men hittade inget. Tipsa gärna om ni vet var man kan köpa ett. Skulle vara behändigt att inte behöva stå på knä eller balansera badkaret på wc byttan. Att lägga badkaret på köksbordet går väl i värsta fall, men känns inte som det bästa alternativet. Möjligtvis kan man ju bada i bastun förutsatt att bastun inte är varm...och vår bastu är ju varm mest hela tiden. Såg också på ihopfällningsbara badkar, men då igen, ingen ställning till dem heller.  
 
Till sist blev det en runda på Combo. Kom ut med en rosa filt med vita stjärnor på. Ska lägga den över spjälsängen, alternativt använda som sängöverkast. Nu står spjälsängen där den ska stå, i fotändan på vår säng. Tror dock inte det tar så länge innan Whiskas har hittat den så bäst att lägga filten över. Hur vi sen ska göra med en bebis liggande i sängen vet jag inte. Tar det som det kommer. Kan ju hända Whiskas blir livrädd av allt oljud och inte vågar sig dit mera. (Inte för att jag hoppas på en baby som gråter hela tiden heller). 
 
Vad vi ska göra ikväll vet jag inte, möjligtvis fara ut och köra på några hoppiga vägar, så kanske det sätter igång, hehe. Just nu njuter vi av sommarvädret för fullt på terrassen. Det ska ju tydligen regna imorgon. 
 
 En promenad, bilbekymmer och en ny restaurang

Igår kväll gav vi oss ut på en promenad. Har blivit lite dåligt med det på sistone, men till Marthagården och tillbaka kom vi oss åtminstone. Fint väder var det så måste ju passa på.
 
 
Några känningar fick jag inte då, men då jag skulle gå och sova kände jag nog av något som möjligtvis var sammandragningar. De kom och gick i någon timme, sedan somnade jag. Sedan dess har jag inte känt av något. Suck. 
 
Idag har vi rört på oss så mycket som möjligt. Tänkte vara smarta och ta min bil mot stan idag då det troligtvis är något lager (eller något annat) som farit vid det ena hjulet på Johnnys bil, det låter inte bra åtminstone. Nåja, Johnny fick köra min bil. Vi kom oss så långt som till Kvevlax, där fick vi vända och åka hem igen. Bromsarna tog knappt. Konstaterade att det var samma fel som i vintras, det läcker ut bromsvätska, fast denna gång var det på ett annat ställe än sist. Så då fick jag hoppa in och köra Johnnys bil (den som var mest säker att köra), och Johnny körde min bil till en verkstad. Idag hade de inte tid att se på den, men imorgon borde det bli fixat. Tur det för den skulle nog inte gå igenom besiktningen utan bromsar. 
 
Efter att vi fört bilen på service så förde vi även symaskinen på service. Sedan blev det lunch på stan. Testade det nya hamburger stället Himas. Sådär var väl det, ingen höjdare precis, men mätt blev man. 
 
 
Sedan har vi också hunnit med en liten loppisrunda. Blev Comboliina och Fyndis. Några stora fynd blev det inte denna gång, jag hittade några tidningar och en liten skål. Sedan bjöds det på mat på Målarbackan. Nu är vi äntligen hemma och jag känner inte för att röra på mig så mycket mera denna dag. Stödstrumporna har varit på hela dagen så nu längtar jag efter att ta bort dem och lägga upp fötterna i högläge. Ska nog ta det lugnt resten av kvällen, känner mig trött, men inget mera än så. Imorgon är dagen D här, alltså dagen då det borde ske, BF dagen. Håller tummar och tår och allt som går för att hon vill komma ut på "den rätta" dagen, men i den här takten ser det inte ut så, vi får helt enkelt se.
 Mödrapoliklinikbesök och hinnsvepning

Ni kan vara lugna, än har inget hänt. Var till Mödrapolikliniken på morgonen, men fick nog åka hem igen efter besöket. De gjorde bl.a. en hinnsvepning. Var nog lite nervös inför att de säkert skulle hamna att göra det, men det var inget farligt. Läkaren sa att vissa inte alls tycker det är obehagligt, medan andra tycker det är det värsta de varit med om. De flesta tycker dock att det känns sådär lagom mycket. Så visst kändes det, men inte alls så mycket som jag trodde, har nog varit med om värre saker. Så nu är det bara att vänta, och vänta. Lättare sagt än gjort. Och leva normalt, hur bra nu det går. Om vi skulle leva normalt skulle vi ju redan vara iväg på någon semesterresa, med tanke på att Johnny har semester från och med idag. Så lite lugnare än normalt måste vi väl nog ta det. 
 
Förövrigt såg allt bra ut. Bebisen väger ca 3,8kg, så under 4 kg ännu, men det närmar sig. Läkaren påstod dock att hon inte borde växa så snabbt mera, så hoppas det. Frågan är ju bara hur bra viktuppskattningen stämmer, det brukar ju kunna variera. Så är nog lite nervös för att det sist och slutligen ligger en ännu större bebis där inne i magen som inte har det så lätt att komma ut med rumpan före, men det vet man ju förstås inte före hon är ute. Läste att om man gjort en hinnsvepning som lyckats så borde förlossningen sätta igång inom 48 timmar, håller tummarna för det, men ändå vill jag inte riktigt tro på det. Det är ju inte sagt att det räcker med en hinnsvepning. Man kan ju göra en hinnsvepning flera gånger. Fick en tid till Mödrarådgivningen på torsdag, så har inget hänt innan dess så blir det ett nytt besök dit. Jag som trodde senaste besöket dit var det sista. Ja vi får helt enkelt se.
 
Bf är ju på onsdag, så idag är jag i vecka 39+5. Jag tycker ju nog att hon skulle kunna börja komma ut nu, helst direkt. Någon ny tid till Mödrapolikliniken fick jag inte. Blir dit skickad igen först om jag gått över tiden, läkaren talade om vecka 41+5, alltså om två veckor. Hoppas vi slipper vänta så länge.
 
Så nu väntar vi och ser vad som händer. Än så länge känner jag inte av något speciellt efter hinnsvepningen. Möjligtvis lite ont nere i magen, men det är normalt efteråt. Om jag hade något tålamod före så finns det inte mycket kvar av den saken nu. Rastlös är jag också. Jag som är så planerande av mig har svårt för att bara vänta, men just nu kan jag nog inte göra så mycket annat.
 
 Midsommar 2018

Det blev lite annorlunda midsommarfirande i år, men ändå inte mycket annorlunda som det kunde ha blivit. Regnet gjorde sitt på midsommarafton, så det blev ingen midsommarpromenad (som de senaste...ja 15 åren kanske). Lite konstigt, men ingen av oss kände för att gå ut och bli plaskvåta. Vi hade åtminstone gäster och det blev den vanliga midsommarmaten, dock inte grillat kött, också det pga. vädret. Gott blev det ändå! Till efterrätt blev det kaffe med glass och jordgubbar, smaskens även det. Såklart hann vi med att spela lite också. Vi blev alla trötta ganska tidigt, så någon lång midsommarvaka blev det inte detta år. Tack för att ni kom ♥.
 
 
Midsommardagen spenderades som vanligt på Lillö. Vädret var lite bättre, inget regn åtminstone, men det blåste rakt upp. Dock blåste det inga stormvindar som på fredagen, men ändå tillräckligt. Att äta ute var inget som lockade, så vi åt inomhus denna gång. Det blev en riktigt lugn dag, mestadels med en bok i handen. Kände av något som möjligtvis var förvärkar lite då och då, men inga farliga saker. En promenad till Fladan blev det också. Till kaffet hade mamma lagat en god hallontårta. 
 
 
Igår kväll tänkte jag att får se nu om det sätter igång inatt, men icke. På den fronten har det varit lugnt än så länge idag och inatt har jag sovit som vanligt. Men något kände jag nog av igår som jag inte har känt förut. Imorgon ska vi ju dock till Mödrapolikliniken så får se vad som händer då. Ska åtminstone njuta av det soliga vädret idag, så blir en tur till Lillö igen. 
 
Så sist och slutligen blev det en ganska traditionell midsommar, men vi kunde konstatera att ingen kunde minnas när det senast varit så där bedrövligt väder på midsommarafton senast. Tänk att vädret alltid ska ha så stor betydelse. Det är ju nog ändå sällskapet och maten som gör midsommaren till en av de bästa högtiderna.
 
 Trevlig midsommar!

Regnet det öser ner, men midsommar är det ändå. Midsommarbastun är avklarad, nu återstår bara förberedelserna inför kvällen. I år orkar jag inte "pynta" lika mycket som vanligt och någon midsommarstång blir det inte, fastän stommen från 2015 års stång finns kvar i uthuset. Har ännu inga känningar av att något skulle vara "på gång", allt känns bara lite tyngre. 
 
 
Så med dessa bilder önskar jag er alla en fin midsommar! Hoppas på bättre väder mot kvällen, eller åtminstone tills imorgon.
 Älskling prylar och lite andra saker

Det blev ju en del bebisrelaterade loppisfynd förra veckan och i helgen. Dock inte enbart kläder denna gång. Ja nå ett par till Älskling byxor i perfekt skick kunde jag ju inte motstå. Då jag dessutom hittade en Älskling filt (tillverkad i 100% ekologisk bomull) på Loppisracet så blev jag glad. Filten kostade bara 3 euro och såg i princip oanvänd ut. 
 
 
Dessutom hittade jag två pyjamas och två "leksaker". Den röda leksaken kan man linda runt spjälorna på spjälsängen. Konstaterade dock att vi kan lägga dit den först då vi tar bort förhöjningen i spjälsängen, just nu är spjälskyddet i vägen. Den lilla stjärndynan för hela 1 euro tyckte jag bara var så söt, dessutom borde den lysa i mörkret. 
 Rastlösa dagar

Nu börjar jag känna av en viss rastlöshet. Varifrån kom den? I måndags gick jag omkring och funderade vad jag skulle fördriva tiden med här hemma, idag är det samma sak. Igår fick jag tiden att gå genom att vara till Mödrarådgivningen, butiken och loppis. Fick dock mitt i allt sjukt i ryggen i butiken, så det blev ingen lång loppisrunda. Igår kväll åkte vi till Västervik för att fira pappa som fyllde år.
 
Idag känner jag inte av något ryggont. Sitter mest och känner efter om det inte ska börja hända något snart. Idag är det ju dessutom bara en vecka kvar till Bf, är i vecka 39+0 idag. Vill ju så gärna att förlossningen ska sätta igång av sig själv, utan igångsättning. Vet ju dock ganska säkert att om det inte händer den här veckan så kommer vi att få träffa henne nästa vecka. Eftersom hon redan för två veckor sedan var över 3 kg (uppskattat) så tror jag inte de vill att jag går över tiden, åtminstone inte med så många dagar. Väntar till måndag då vi får veta mera, kan ju hända de vill sätta igång förlossningen redan då. Är jag nervös? Nja, inte så värst. Tar det som det kommer. Säkert kommer jag hinna bli nervös ännu, men onödigt att stressa upp sig över något som man ändå inte kan göra något åt. 
 
 
Har tagit några promenader runt gården och tomten. Plockade en bukett blommor. Det fanns dock inte så många sorter att välja bland då alla vilda blommor blivit bort trimmade. Ville inte riktigt gå och plocka från blombänken heller. Kom just på ett sätt att få tiden att gå. Ska gå igenom gamla foton. Har ju bara från 2015 och framåt att gå igenom...eller bara och bara...det är ju x antal tusen foton. Vet ännu inte om jag ska laga fotoböcker eller om jag bara ska beställa efter själva fotona och sätta in i album. Är ju nog mindre jobb om jag inte lagar några fotoböcker. Vi får se hur jag gör. Bara jag får en början på projektet så är det ju bra. 
 
Midsommarplanerna är färdiga. Ja om det inte händer något på bebisfronten alltså. Men annars blir det som vanligt. Midsommarafton firar vi tillsammans med vänner här hemma och midsommardagen spenderas på Lillö. Regnar det så regnar det, men såklart håller jag tummarna för fint väder. 
 Spjälsängen bäddad och ett loppisfynd

Nu börjar också spjälsängen vara färdig att användas. Den har länge stått bredvid trappan upp till andra våningen, ja den står nog där ännu. Men nu är den också bäddad och klar. Man kan knappt tro att det är samma säng som vi släpade ner från uthusvinden för några månader sedan. Skulle ha varit flera gånger enklare och billigare att ha köpt en från loppis, eller till och med från butiken. Men nog är det ändå mycket häftigare att sängen har hört till huset sedan ca 1930 talet och en av de förra ägarna som vi köpte huset av har sovit i den som liten. 
 
 
Det blev lite mörka bilder, men så här ser den alltså ut. Ommålad och fin. Dessutom har Johnny sytt spjälskyddet av samma tyg som babynestet, blev riktigt bra även det.
 
 
I helgen hittade jag äntligen något som jag gått och letat efter på loppis, nämligen en mobil att hänga ovanför sängen. Det blev en sån här. Den spelar också en trudelutt samtidigt som mobilen åker runt. Köpte den till fyndpris om man jämför med vad en ny kostar. 
 
 
Nu återstår det väl bara att flytta sängen till sin rätta plats samt att vänta på den lilla som ska ligga där ♥.
 En sommardag på Lillö och midsommarveckan är här

Helgen gick mest i loppisens tecken, men nog hann vi med annat också. Igår började vi dagen med att åka via några Uf lokaler på loppis, det blev väl 7 stycken om jag inte räknat fel. Skulle nog ha funnits fler att åka till, men det fick räcka så. Istället åkte vi till Lillö där mamma bjöd på mat. Det var riktigt varmt och fint väder, en riktig sommardag. Tog ut solstolarna och ett parasoll och satte oss vid stranden och läste. Roddbåten åkte också till sjöss så vi var ut en bit med den. Dock blåste det en del längre ut, så blev ingen lång båttur. Fick åtminstone känna doften av hav, vad mera kan man begära. Ännu en doft av sommar. 
 
 
Idag kom äntligen det efterlängtade regnet. Det behövdes verkligen. Får se nu om det kommer allt regn på en gång denna vecka, eller hur det blir. Midsommarvädret ser minst sagt bedrövligt ut än så länge, men det kan ju ändras.
 
Imorgon har jag en tid till Mödrarådgivningen, det blir väl det vanliga. Egentligen skulle jag nog mest bara vilja att allt skulle sätta igång, men Bf är ju först 27.6, alltså nästa veckas onsdag, så jag har inga höga förväntningar på att det sker denna vecka. Jag äter dock dadlar och dricker hallonbladsté, men att någondera skulle påskynda förlossningen tror jag inte (fastän andra påstår något annat). Men det skadar ju inte att försöka. Om inte annat så sägs det ju att både dadlar och hallonbladsté innehåller sådana ämnen som är bra för kvinnor både i slutskedet av en graviditet samt efter förlossningen. Börjar inte räkna upp alla fördelar här, utan du får googla om du vill veta mera.
 
Den 25.6 ska vi ju till Mödrapolikliniken, så får se då vad de gör där. Om jag blir igångsatt då direkt eller hur det blir. Helst vill de ju inte sätta igång förlossningen, men då igen så är det inte bra om den lilla i magen blir för stor heller. Det återstår att se hur läget är nästa måndag. Kan knappt vänta. Känner mig så otymplig och det blir allt svårare att sova bekvämt. Inatt kunde jag knappt svänga på mig, men det berodde också på att det var så trångt i sängen. Molly låg och bredde ut sig. Men jag hade inte hjärta att flytta på henne, så där låg jag snällt och försökte somna om fastän jag låg obekvämt. Är man djurvän så är man.
 Loppisrace i Pensala och en sväng till Storsand

Igår var vi på ett riktigt roligt loppisrace till Pensala. Samtidigt ordnades det också loppis och auktion i Kimo, men vi bestämde oss för att satsa på loppisrace istället. Det blev några riktigt roliga timmar då vi bekantade oss med en ny by. Ja själva byn är nog inte ny, men för oss som bara kört förbi där tidigare var det intressant att svänga in på alla småvägar och se sig lite bättre omkring. Förutom övriga loppisdeltagare så fanns det en hel del flugor i farten också, får bara hoppas vi inte tog med oss några hem, har nog tillräckligt av dem här också, hehe.
 
 
Jag fyndade mest på klädfronten. Denna gång mest åt mig själv. Hittade bl.a. en amningstunika och tröja. En Älskling babyfilt, men liten pyjamas och en arabia smörbytta utan ena örat köpte jag också. Johnny hittade en hel hög med Kalle-Anka, vad annars, samt lite råmjölk. 
 
 
Då vi fyndat färdigt åkte vi till Storsand för att kolla läget. Vi hade faktiskt tagit med oss simkläder, men något dopp i det blå blev det inte denna gång. Det blåste hårt vid stranden och solen höll sig bakom molnen.
 
 
Idag blir det en ny loppisrunda då vi ska åka via några av de UF-lokaler som är med i loppisevenemanget 240 km loppis. Vi åker inte via alla lokaler, denna gång får det nog bli de som finns på närmare håll. 
 Det blev två babynesten

Ett babynest är ju nästan ett måste idag. Eller inget måste, men något som de flesta skaffar sig då de får barn. Såklart ville jag också ha ett. Gick runt i butikerna men kunde inte hitta ett som föll mig i smaken, ett begagnat från loppis ville jag heller inte ha. Jag ville ha ett som var nytt och fint. Skulle jag sätta mig ner och sy ett? Haha, nej, vad trodde ni riktigt! Jag som aldrig har tyckt om att sy. Dessutom har jag ju behövt ta det lugnt och inte stressa upp mig i onödan. Så att sätta mig ner och sy var ingen bra idé. Symaskinen skulle nog ha åkt ut genom fönstret ganska snabbt tror jag. Som tur är ju en av oss bättre på att sy, ja Johnny alltså. Jag har inte ens använt vår symaskin medan han har använt den flera gånger. Efter lite googling hittade han en beskrivning på hur man skulle sy ett nest, så då var det bara att sätta igång. Första nestet blev riktigt bra, bara det problemet att anvisningarna var missvisande, så det blev för litet. Sedan tog det några veckor innan han satte sig ner för att göra ett nytt försök. Denna gång blev det så stort som det var meningen att det skulle bli. Det blev precis så som jag önskade mig. Helt perfekt! Han är nog så duktig mitt ❤.
 
 
Det blev dock säkert dyrare än om vi skulle ha köpt ett från butiken, men då igen blev det ju exakt så som vi ville ha det. Det var ju inte meningen att det skulle bli två stycken, men nu blev det så. Ska bli intressant att se om det alls går att använda det mindre, eller om det är för litet direkt. Om inte annat så får väl Molly och Whiskas samsas om det. Risken finns ju dock att de tror att det andra också är deras, hehe. 
 Färgprakt i trädgården

Dagligen tar jag en rundtur i trädgården för att se vilka blommor som blommar just den dagen. Även om jag inte ska bära så tunga saker så har jag nog gått omkring med vattenkannan också. Var är regnet? Inte för att jag vill att det ska regna och vara kallt heller. Men någon natt skulle det ju kunna ösregna ordentligt så man slapp vattna hela halva gården varje dag. Gräsmattan skulle också vilja se lite vatten, men den vattnar vi nog inte. Det finns så mycket annat som går före. Ska man vattna blombänken runt den stora stenen invid skogskanten så får man nog räkna med ca 10 vattenkannor. En kväll plockade Johnny fram en förlängningsslang så jag kunde vattna hela bänken med vattenslangen istället för att springa av och an med vattenkannan, det gick lite smidigare.
 
 
Varje dag upptäcker man någon ny blomma som slagit ut. Snart blommar hela rosenbusken fint i vitt, men ännu finns där bara någon enstaka blomma. I år är jag inte så noga med ogräset i blombänken. Men visst går jag där och rycker i något grässtrå lite då och då.
 
 
Något regn tror jag inte vi får se denna vecka. Visst, det kom några enstaka droppar en dag, men det var ju ingenting. Visserligen ser det lite mörkt ut där ute just nu, men tror nog inte på regn idag heller. Igår vattnade jag faktiskt äppelträden och päronträdet också, de ville också få lite vatten såg det ut som. Nästa vecka har de lovat regn flera dagar, så får se då. Men på midsommar behöver det ju helst inte regna. 
 Skinkpaj och rabarberpaj

I måndags fick jag något ryck igen och svängde ihop två pajer. En skink/champinjon paj samt en rabarberpaj. Skönt att ha mat så det räcker i några dagar. Igår åt vi upp de sista bitarna. Tycker det är så svårt att veta varje dag vad man ska laga för mat till middag. Har det inte lämnat något från middagen föregående dag så har jag också ofta svårt att få i mig något ordentligt till lunch, speciellt nu då jag varit hemma två månader. Ofta lämnar det dock som tur en portion. Är jag på vift så måste jag oftast köpa något smått ätbart från butiken (eller ha med mig), för blir jag hungrig måste jag ha i mig något direkt, inte en halvtimme senare. 
 
Nåja, åter till pajerna. Denna gång blev de med vanligt vetemjöl, kände inte för att laga något med mandelmjöl denna gång. Fick ta till Google och googlade fram två recept. 
 
Hittade receptet till skinkpajen HÄR. Modifierade dock receptet lite.
 
Skink/champinjon paj
 
Du behöver följande ingredienser:
 • 3 dl vetemjöl
 • 100 g margarin eller smör
 • 3 msk kallt vatten
 • 100 g rökt eller kokt skinka (Jag tog en förpackning med 250 g strimlad rökt skinka)
 • 1 liten burk champinjoner
 • 3 dl riven ost (eller ost efter behag)
 • 3 ägg
 • 3 dl mjölk
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm peppar
 • 1/2 tsk paprikapulver
Gör så här:
 
 • Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
 • Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 27 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
 • Sätt ugnen på 225°C.
 • Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
 • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
 • Sänk värmen till 200°C.
 • Lägg skinka och champinjoner i pajformen, lägg till sist på osten. Häll över äggstanningen.
 • Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
 
 
Ville laga en lite annorlunda rabarberpaj, inte någon smulpaj. Hittade ett passligt recept HÄRFör att kunna använda en 27 cm form använde jag mig i princip av samma pajdegsrecept som till skinkpajen, skulle ha blivit för lite med bara 2 dl mjöl som det stod i orginal receptet.
 
Rabarberpaj med täcke av maräng
 
Ingredienser:
 
Pajdeg
 • dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 120 gram smör
Rabarberkompott
 • 300 gram rabarber, skalad och hackad (använde ca 350 g rabarber)
 • 1 dl socker
Maräng
 • 3 st äggvitor
 • 1 dl socker
 
Gör så här:
 
Pajdeg:
 • Sätt ugnen på 200 grader.
 • Blanda vetemjöl och vaniljsocker. Dela fettet i mindre bitar och blanda ned i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.
 • Låt gärna degen vila i kylskåp ett tag så att den blir lättare att kavla ut. 
Rabarberkompott:
 • Under tiden som pajdegen vilar kan denna röra göras. Lägg rabarber och socker i en kastrull och låt sjuda på svag eller medelvärme tills rabarbern har mjuknat och en röra bildats. 
Paj:
 •  Förgrädda pajskalet i 10-12 min.
Maräng:
 • Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum.
 • Vänd ned sockret och vispa allt i 4-5 minuter till.
Paj:
 • När pajskalet är färdiggräddat hälls rabarberröran i och marängen breds ut ovanpå så att det täcker.
 • Grädda i ytterligare 10-15 min så att marängen får en fin gyllene färg! Servera gärna pajen lite ljummen med vispad grädde! 
Det blev nog en av de godaste rabarberpajerna jag någonsin ätit. Det blir ju dock inte som hård maräng ovanpå, utan toppingen är nog mjuk då pajen är färdig. Det blir som sagt ingen torr smulpaj utan en riktigt saftig och god paj, perfekt till t.ex. midsommar. Dekorera pajen med lite bär så blir den ännu finare!
 
 Nu slipper man in med en vagn

Här om kvällen fixade Johnny en ramp till trappan. Ska man in och ut med en barnvagn kan det vara bra att ha en sådan. Säkert skulle det gå utan också, men smidigare så här. 
 
 
Den ska väl nog få lite färg eller olja på sig också så den smälter in lite bättre. Såklart har jag provkört den redan och den fick nog helt klart godkänt. Bara man kommer ihåg att öppna upp dörren före man går upp med vagnen så fungerar det smidigt. Vill man inte gå mitt i rampen så får man nu gå in lite på sidan om, men det gör ingenting. Rampen måste stå där den står då det inte finns något svängrum för en vagn på översta trappsteget. Vagnen ryms precis in genom den ena dörren, men man ska inte svänga för mycket, då tar det i dörren. Vi måste nog lägga upp något slags skydd på dörren, annars kommer den inte att se lika fin ut efter ett tag. Har man bråttom in är det nog lätt hänt att man skråmar dörren.
 Klippt runt lådorna där det växer och frodas

Igår klippte jag gräset runt odlingslådorna. Det var minst sagt inte lätt, men det gick. Fick sätta mig ner och vila efter varje låda. Vi har ju en laddningsbar liten "sax" som det går lätt att klippa med. Enda problemet var ju att jag måste böja mig ner. Men nu är det gjort, för den här gången åtminstone, det växer ju upp igen. Jag ser nog ogräset i gruset också, men försöker att inte tänka så mycket på det, det om något är ett evighetsprojekt som jag inte riktigt är i bästa form för just nu, hehe. 
 
 
Det växer och frodas i lådorna just nu. Både kryddorna och frilandsgurkorna har tagit sig bra.
 
 
Nu behöver vi inte köpa sallad från butiken på ett tag, ej heller babygrönkål. Dillen växer så det knakar medan persiljan tar god tid på sig. Får se hur salladslöken smakar sedan då den är färdig.
 
 
Väntar också på att få plocka den första tomaten och gurkan, men får nog vänta länge på det ännu. Kändes nästan lyxigt då vi kunde använda både sallad, grönkål och gräslök från egen gård då vi lagade sallad senast. Att dessutom kunna plocka tomater och gurkor gör det ännu lyxigare. Då vi äter vanlig sallad mest varje dag, så skulle man nog spara en slant om man kunde odla så här året om. Nu får vi dock nöja oss med några enstaka månader per år. Gott med egenodlade grönsaker är det i alla fall!
 Bland ugglor och zebror

Nu är kläderna jag köpte igår på loppis sorterade. Som sagt var det inget större fel på de flesta, men t.ex. enfärgade bodysar börjar det finnas gott om så de åkte ner i donera/sälj påsar tillsammans med några andra plagg.
 
I storlek 62 fanns bl.a. en fin ugglepyjamas och en djur klänning. Dessutom såg de så gott som oanvända ut.
 
 
I storlek 68 var nog koftan den jag föll mest för. Johnny tyckte "Pikku Emäntä" bodyn var häftig, men jag vet nu inte riktigt...Då var nog Lilla My mera i min smak.
 
 
Tvättade överdraget till amningsdynan, fastän det nu inte var smutsigt vad jag kunde se. Tänkte att nu krymper säkert överdraget så jag inte får på det mera, men nej, det gjorde det som tur inte.
 
 
Ja nu finns det nog bodysar och byxor i storlek 62 och 68 så jag tror vi klarar oss. Men bra att ha för många än för få, vem vill tvätta varje dag. 
 
Konstaterade igår att mina loppisögon har förändrats under det är året. Förut såg jag inget annat än porslin, ibland bara kläder åt mig själv. Nu ser jag mest babykläder och tillbehör. Eller ska vi säga som så, nu söker jag egentligen efter allt det ovannämnda (plus lite till), så då kan ni förstå att det tar ännu längre tid att gå igenom ett loppis än vad det gjorde förut då jag hoppade över alla loppisbord med barnkläder. 
 Gårdsloppis i Vapenbrödrabyn

Idag var det dags att åka på årets första gårdsloppis. Visst har det redan ordnats på andra håll här runtomkring, men det här var första som vi hade passligt att åka på. Vet inte riktigt hur många gårdar som anmält sig, räknade aldrig, men ca 15 skulle jag tro. Dessutom hade en hel del ställt upp sina loppisbord i parken som finns mitt i stadsdelen.
 
 
 
Jag fyndade bl.a. en till amningsdyna som såg ny ut, hela 1 euro kostade den. Bra att ha två. Dessutom var den riktigt snygg med moln i grått o vitt. En bitring i oöppnad förpackning betalade jag 50 cent för och så blev det förstås lite mera babykläder. Ja, jag vet att jag blivit tokig i babykläder, men det finns ju värre saker att vara beroende av, hehe. Då kläderna dessutom var nästan gratis så kunde jag inte lämna kvar dem. Köpte en påse med storlek 62 o en 68. 1 euro per påse med ca 20 plagg i var påse. Fanns nog fler påsar med ännu fler storlekar, men tänk, jag kunde hålla mig till två. Annars skulle jag säkert ha kommit hem med över 100 plagg, hehe. Fanns nog några plagg som hamnar direkt i donera eller sälja högen, men största delen var hur bra som helst. Och då är jag ganska kräsen, de får inte vara hur noppiga som helst. En relativt ny tidning köpte jag också. Johnny fyndade en liten kastrull. Lägger nog upp bilder på sakerna bara jag får dem tvättade och organiserade. 
 
En lyckad loppisrunda blev det i alla fall. Nästa helg ordnas det också loppis på många håll. Vi får se hur läget är då, knappast har väl någon baby dykt upp innan dess, men man vet ju aldrig. Antar nog att ni hittar oss på loppis nästa helg också.
 Mera stenarbete på Lillö

I onsdags åkte vi ju ut till Lillö igen då Johnny ville flytta på ännu fler stenar. Då hade vattnet stigit lite, men inte så pass mycket så att det inte gick att göra det som han hade tänkt. Visserligen räckte det inte med gummistövlarna denna gång utan han fick dra på sig gummistövlar med tillhörande gummibyxor till, vadarbyxor eller vad man nu ska kalla dem. Med hjälp av en vinsch fick han bort en av stenarna som vi stört oss på i alla dessa år. Nu får vi hoppas att det är lite lättare att ta sig in och ut utan att skråma båten.
 
 
Det var stenen som järnstången lutar mot som han flyttade på. Jag tog en liten promenad runt istället för att gå vattenvägen. Hälge stod som vanligt ute vid korsningen och hälsade välkommen.
 
 
Idag har det redan hunnit bli lördag. Dagarna bara rusar iväg. Idag blir det en sväng via butiken och kanske något loppis. Lite senare ska vi gå över och gratulera grannen som fyller jämna år. Sedan får vi se vad resten av dagen har att erbjuda.
 Tagit ett beslut

I flera dagar har jag gått och funderat, hur ska vi göra, eller rättare sagt, hur ska jag göra. Föda vaginalt i sätesläge eller planerat kejsarsnitt. Igår fick jag veta att mina röntgenbilder ser bra ut, enligt dem kan jag föda vaginalt med god marginal. Det visste jag ju nästan före röntgen, men man kan ju förstås inte vara säker före man har undersökt saken. Jag uppfyller alltså alla kriterier för att kunna föda vaginalt fastän babyn ligger i säte. Det gjorde ändå inte saken lättare, nu hade jag ändå två alternativ. På ett sätt skulle det ha varit lättare om jag vetat att det absolut inte är möjligt att föda vaginalt, då skulle jag inte ha behövt göra att val.
 
Mina funderingar har varierat från timme till timme. Trodde ibland jag skulle bli tokig av allt funderande. Ibland har jag varit helt säker på en sak, efter en stund helt säker på en annan sak. Är faktiskt inte helt säker ännu, fastän jag faktiskt har gett ett preliminärt besked. Tror aldrig jag skulle kunna bestämma mig heller. Helt säker blir jag aldrig på vilket sätt som är det rätta, eftersom ingen kan säga vad som är mera rätt än det andra. Det har ju inte precis blivit lättare då alla jag pratat med har tyckt olika saker. Johnny har hela tiden varit inne på en linje, medan jag har velat fram och tillbaka. Det är ju sist och slutligen mitt beslut, jag som ska föda, men ändå svårt att veta vad jag ska välja då jag aldrig varit med om en förlossning eller kejsarsnitt förut. 
 
Så vad kom jag fram till? Jag kom fram till att det inte blir något planerat kejsarsnitt dagen före midsommar. Fick istället en tid till Mödrapolikliniken måndagen efter midsommar. Alltså veckan då allt borde ske. Då görs ännu en viktuppskattning och man kollar hur babyn mår. Utgående ifrån det så tas ett beslut hur vi ska gå vidare. Får jag tid till igångsättning eller blir det kejsarsnitt. Vid vaginal förlossning i säte så får hon ju som sagt helst inte väga mera än 4 kg, så att gå över tiden med många dagar är inget alternativ. Vem vet, hon kanske vill komma ut före den veckan, det vet ingen heller. Skulle förlossningen komma igång av sig själv före den beräknade veckan, så då försöker jag alltså föda vaginalt. Är medveten om att det finns en risk att det blir akut snitt, men det finns det också vid "vanliga" förlossningar. Även om det finns en lite större risk för snitt vid sätesförlossning.
 
Jag har vägt fördelar mot nackdelar och egentligen inte blivit så mycket klokare. Snarare fått mera att fundera över. Nu har jag ett datum att vänta på, så ser vi hur läget är då. Jag har bestämt mig så här långt och tänker inte desto mera fundera över om jag gjort rätt val eller inte. Jag har gjort ett val, punkt slut. Andra får ha sina åsikter, men nu har jag valt att göra så här. Så nu tänker jag inte slösa mera tid på att gå omkring och älta beslutet, ingenting blir bättre av det. Det blir nog bra till sist får vi hoppas. 
 
 
Nu tar vi helg och försöker tänka på något helt annat. Ikväll vill jag äta något gott, får se vad det blir.
 
 Lågt vatten på Lillö

Igår var det extremt lågt vatten på Lillö. Vi måste helt enkelt åka dit för att ta oss en titt. Johnny tog på sig gummistövlar och gick ut i gyttjan med en spade för att försöka få bort några stenar. Jag satt en stund på bryggan. Solen kom till och med fram och det var varmt en liten stund.
 
 
Sedan blev det lite kyligare så jag gick in och läste en intressant tidning. Johnny fick till sist flyttat på några stenar, men ännu finns det stenar kvar att flytta på. Ikväll blir det därför en nytt besök dit så får se då om det lämnar kvar några stenar i viken, hehe. 
 Syrén plantor

En kväll i förra veckan kom några fler syrén plantor ner i jorden. För några år sedan förlängde vi syrén häcken och de plantorna har vuxit till sig riktigt bra. Det fanns ännu lite gluggar här och där, främst i den gamla delen av häcken, så nu hoppas vi att häcken blir lite tätare bara de nya plantorna får växa till sig. Det finns nog rum för ännu fler plantor, bara man tar bort lite sly, men det får bli en annan gång.
 
 
 
Häcken är ett bra insynsskydd, men samtidigt är det lite synd att klippa den. Varje år är det med spänning man väntar på att få se hur många blommor som blommar i häcken. Klipper man häcken så blommar den inte nästa år. Men så är det inte riktigt. Visst blommar den fastän vi klippte den ifjol, men tänk hur mycket den kunde ha blommat om vi inte klippt den. Konstaterade senast vi satt i paviljongen och såg på film att häcken nog borde klippas nu i år igen, vi ser ju inte vem som kör eller går förbi, nyfikna som vi är. Visserligen är det ju bra att det inte syns så bra till vägen om man vill ligga på terrassen och sola, men häcken ska nog klippas i år igen, åtminstone lite grann.
 
 
Lagom till midsommar brukar syrénhäcken vanligtvis blomma. I år började den blomma redan sista helgen i maj. Allting blommar så tidigt i år. Nu har vi dock haft några svalare dagar, först till helgen ser det ut att bli lite varmare igen. Jag klagar inte. Det enda jag kunde önska angående vädret är att det skulle kunna blåsa lite mindre samt bli lite mera vatten i havet. Nu har vi ju ingen brådska med att sätta ut båten, får se hur mycket vi hinner använda den i sommar, men än så länge så har det varit nästintill omöjligt att ens lägga ut den. Åtminstone just nu är det torrlagt där båten ska förtöjas. 
 Vändningsförsök i vecka 36+5 och en hel del att fundera över

Idag var dagen här då det var dags för ett besök vid Mödrapolikliniken. Som vanligt hade jag varit nervös flera dagar på förhand, så i natt sov jag inte så bra. Egentligen visste jag inte riktigt vad som skulle göras vid besöket, men jag ville ändå ha Johnny med. Det blev först en liten undersökning, konstaterades också att hon fortfarande ligger i säte. Sedan blev det dags för ett vändningsförsök. Jag hade hört att det tar sjukt, så var nog beredd på det värsta, men det kändes ju nästan ingenting. Eller visst kändes det, men inte så mycket som jag hade trott. Inget att vara nervös för. Vändningsförsöket lyckades inte. Det var jag också förberedd på. Hon har legat i säte så länge så tror ej hon vänder sig mera, men visst, det kan ske ännu. Baken hade hon dock ganska så långt nere, så det ska nog till ett under om hon ska svänga sig självmant. Sedan fick jag sitta i en stol ca 20 minuter då det kontrollerades några kurvor, bl.a. bebisens hjärtljud, rörelser samt om jag hade sammandragningar. Allt såg bra ut och inga sammandragningar konstaterades. 
 
Frågan är nu den, vad gör vi nu då vändningsförsöket inte lyckades? Jag har ju hela tiden sagt att jag inte vill föda ut en bebis i sätesläge, men helt säker är jag ju inte. Frågade lite om den saken och fick reda på lite för och nackdelar med både kejsarsnitt samt att föda en bebis i sätesläge. Det finns ju för och nackdelar med allt. En normal förlossning skulle ju förstås vara det optimala, men om det inte lyckas måste man ju tänka om. Dessutom är ju en operation alltid en operation, visst finns det risker. Men risken är också mycket stor att det blir akut kejsarsnitt om jag vill försöka föda vaginalt. Då bebisen ligger i säte så vill de inte att det blir en utdragen förlossning utan gör då hellre ett akut snitt om de ser att det tar för länge. Så vad är då bättre, akut eller planerat snitt? Ett planerat låter ju nog bättre enligt mig.
 
Fick frågan om jag ville fara och ta magnetröntgen av bäckenet, bara för att få reda på om jag ens är tillräckligt bred för att föda en bebis i sätesläge. För de har ju vissa kriterier för om man ens får försöka föda vaginalt då bebisen ligger i säte. Kändes som en självklarhet att ta reda på den saken, så efter alla undersökningar vid Mödrapolikliniken fick vi fara ner till röntgen och jag behövde inte ens vänta innan det blev min tur. Magnetröntgen var inget nytt för mig, har ju varit med om det förut, så kände ingen panik över det. Tio minuter senare hade de röntgat klart och vi kunde åka därifrån. Svaren får jag i slutet på veckan, så får se då.
 
Så nu har vi en del att fundera över. Vad är bättre och vad är sämre? Helst skulle jag ju vilja att någon kunde säga, så här måste vi göra. Men det är ju sist och slutligen mitt val, vad vill jag? Ännu finns förhoppningen om att hon ska vända sig, men den minskar för varje dag som går. En sak som är ganska säker är dock att om det blir planerat kejsarsnitt så blir det dagen före midsommarafton. Bra tajmning eller hur. Vem vill ligga på sjukhus hela midsommarhelgen? Nåja, tidpunkten kan man inte haka upp sig över, det kommer ju en midsommar nästa år också, men nog känns det lite som fel dag ändå. Skulle hon komma självmant då så är det ju en sak, men att behöva planera in en förlossning till den dagen känns lite onödigt. Det finns ju många andra dagar. Men förstås gör de inte planerade kejsarsnitt när som helst, och vem vet, hon kanske vill titta ut ännu tidigare. Men då det är första graviditeten så är ju nog risken snarare större att man går över tiden. En sätesförlossning vill de dock undvika att "sätta igång", så att gå över tiden är nog inte så bra i detta läge.
 
Ungefär 3200 gram uppskattade de att hon väger just nu. Över 4 kg vill de inte att bebisen ska väga om man vill försöka föda vaginalt då bebisen ligger i säte. Vem vet hur snabbt hon växer, samt om uppskattningen stämmer. Det är mycket att tänka på just nu. Inte undra på att jag är lite disträ. Det är bra att jag inte har så mycket program inplanerat den kommande tiden, tar dagarna lite som de kommer. 
 
Så, så är läget här just nu. Får väl helt enkelt fundera vidare på hur vi ska göra. Ut kommer hon ju förr eller senare, på ett eller annat sätt ♥. 
 Kaffekoppar till Disney servisen

I flera år har vi samlat på en julservis med Disney motiv. Genom åren har det blivit x-antal tallrikar, uppläggningsfat och liknande. Vi har dock länge sökt efter kaffekoppar till servisen, men inte lyckats hitta några. Att beställa från tillverkaren var förstås uteslutet pga priset. Kunde inte tro mina ögon då jag såg ett helt bord fullt med kaffekoppar, assietter och andra muggar på det ena loppiset i Jakobstad. Oj oj! Priset var 10 euro per kopp med fat, så helt okej pris med andra ord. Dock tyckte jag att assietterna var väl dyra så de fick tyvärr lämna kvar i hyllan. Kunde ej heller köpa alla kaffekoppar som fanns, men sex stycken är en bra början. 
 
 
Några andra saker hittade jag förstås också. Men en sak åkte direkt in i presentskåpet. I klädväg blev det en liten klänning 50 för 75 cent samt en body 80 för 50 cent. Lite läsbart fyndade jag också.
 
 
Johnny blev glad över att få en till Kalle Ankas Pocket att läsa samt ännu en till "kokbok". Hade först tänkt lägga dem i presentskåpet, men ångrade mig. Även kaffekopparna hade varit en perfekt julklapp åt Johnny, eller rättare sagt åt oss båda, men att hålla tyst om vilket fynd jag gjort hade inte varit det lättaste. Nu kan vi ju också använda kaffekopparna före julafton om vi så vill.
 Studentkalas

Idag åkte vi till Västervik för att fira att systers flicka Cecilia tagit studenten.  Stort grattis till dig!  Det blåste nästan kallt före vi åkte hemifrån, men sedan blev det varmare så det var riktigt skönt att sitta utomhus och äta tårta. Jag hade ju haft lite problem med vad jag skulle klä på mig, men det löste sig till sist. Bra med Facebook loppis. 
 
 
Nu är vi hemma igen och har suttit ute någon timme. Jag i skuggan i paviljongen (kan ju inte sitta i solen just nu pga svullnad), och Johnny i solstolen. Skönt att bara sitta och ta det lugnt samt läsa en bok. Är inne på min tredje Camilla Läckberg bok nu på någon månad. Länge sedan jag läst så här mycket. Har ju nog skummat igenom någon gravid bok också, men dem tröttnade jag snabbt på. Förövrigt blir det nog en lugn kväll. Bara jag får sitta med fötterna i högläge så är jag nöjd (ja något gott att smaska på vill jag ju nog också ha). 
 
Hoppas ni alla får en fin lördagskväll och njut av sommarlov och semester ni som fått det!
 En fin dag i Jakobstad

Igår blev det en dag i Jakobstad. Vädret var till och med bättre än väntat, solen sken och det var lagom varmt. Skulle helst ha varit barfota, men de tjocka stödstrumporna var nog på hela dagen lång. Visst blev det lite svettigt mellan tårna, men bättre det än svullna fötter. Därför var jag nog glad att det inte var 25-30 grader varmt. Räckte bra med 17-18 grader. Först blev det ett besök hos Malena. Sedan blev det pizzalunch på stan och några loppisbesök. På det vanliga loppiset hittade jag en hel del. Vad jag hittade får ni se en annan dag, men så mycket kan jag säga att det verkliga fyndet varken var muminrelaterat eller babyrelaterat. Sedan blev det såklart ett besök till café Skorpan också.
 
 
Efter att sötsuget var stillat åkte vi ner till vattnet i Gamla hamn och satte oss på en bänk en stund. Riktigt skönt väder!
 
 
Till sist åkte vi tillbaka till Malenas för att mumsa på lite jordgubbar och vattenmelon. Lite kattdrama blev det också då en främmande katt ville komma på besök. 
 
 
Tack för en fin dag ♥.
 RSS 2.0