Lingon och blåbärsremmar

I fredags testade jag på att laga blåbärs och lingonremmar. Perfekt fredagsgodis! Receptet hittade jag i Vasabladet, men de i sin tur hittade receptet HÄR. Det enda man behöver är följande:
 
  • 7 deciliter lingon (eller andra bär)
  • 3 msk Agavesirap (eller annan sötning)
  • 2 tsk Chiafrön (eller 1/2 tsk Fiberhusk)
Häll bären i en kastrull och låt dem sjuda tills de är riktigt mjuka och helt mosade. Pressa sedan bären genom en finmaskig sil ner i en skål, pressa på med en sked så du får ut all vätska.
 
I detta skede hade jag svårt att veta vilken del av bären jag ska använda till remmarna, vätskan eller "skalen", men det är alltså själva vätskan du ska använda till remmarna. 
 
Blanda ned agavesirap eller annan valfri sötning i skålen och rör till sist i chiafrön. Använder du fiberhusk så vispar du ned lite i taget så att det inte bildas klumpar. Lägg i mer sötning om du tycker att smeten är för sur. 
 
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper (om du vill kan du smörja in bakplåtspappret med lite kokosolja först, då är det lättare att ta loss remmarna sedan). Bre inte ut smeten för tunt och bre inte ut till kanterna på plåten. 
 
Sätt ugnen på 50-55 grader och låt plåten vara inne i ca 4 timmar. Öppna luckan ibland för att få ut fukt, då torkar remmarna snabbare. 
 
Jag använde mer än 7 dl lingon till mina lingonremmar, därför blev plåtarna fulla. Dessutom blev remmarna färdiga först efter 6 ½ timme i ugnen. 
 
Bred alltså inte ut smeten till kanterna om du bara använder 7 dl bär. Vill du använda mera bär så att plåten blir helt full, förbered dig på att de ska vara inne i ugnen längre än 4 timmar.
 
 
Då smeten torkat tog jag ut plåten och skar remmar i önskad längd. Gick hur lätt som helst att få bort dem från bakplåtspappret. 
 
Kan dock inte rekommendera er att laga blåbärsremmar. Antar att blåbär innehåller för mycket vatten för att detta recept ska lyckas. Smeten blev helt enkelt för tunn och rann bara ut till kanterna hela tiden. Några remmar fick jag dock ihop efter mycket möda och besvär.
 
 
Rönnbär ska tydligen också gå bra att laga remmar av. Det skulle vara kul att smaka någongång!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0