På egen torfva

Sitter och bläddrar i en intressant bok, På egen torfva. Har skrivit om boken förut, men det var flera år sedan. Boken är utgiven 1903 och och handlar om "vägledning vid ordnandet, förbättrandet och förskönandet utom och inom hus af det egna hemmet". Väldigt intressant läsning måste jag säga. Den handlar om alltmöjligt som har med hemmet att göra.
 
 
Här kommer några intressanta delar ur boken. Mycket har minst sagt förändrats på 110 år. Medan en del tips kan vara användbara än idag.
 
Tapeter
"Att fästa tapeter på trä, som ej är fullt torrt, bör aldrig ske, emedan i mån, som virket torkar, tapeten spricker. Äro väggarna däremot uttorkade, så att man icke behöfver befara några kastningar och sprickor, så täcker man först väggen med spännpapper eller i brist därpå med omslagspapper eller t.o.m. i nödfall med tidningspapper".
 
" Vid inköp af tapeter, bör man vara ytterst försiktig i synnerhet med gröna tapeter, emedan denna färg vanligen innehåller en myckenhet arsenik". 
 
"Behöfva tapeterna endast rengöras för damm eller lampsot, kan man härtill använda smulor af siktadt bröd". 
 
Fönster
"Rengöring af fönster kan ske med salmiak, löst i vatten eller i denaturerad sprit, och pulveriserad krita."
 
Att släcka eld
"Eldsläckningsbomber med flytande innehåll tillagas af 10 kg groft koksalt och 5 kg salmiak, som upplösas i 24 liter vatten. Blandningen buteljeras, och buteljerna utställas eller upphängas å lämpliga platser i huset för att vid uppkommet eldvådetillbud vara till hands".
 
Grönsaker
"I de allra flesta hem både i stad och på land äter man, om man undantager hvitkål, morötter, litet grönkål, sopprötter och vid högtidliga tillfällen kanske litet gurkor, icke andra grönsaker än potatis".
 
Hemmets möblering 
"I vår tid göres mycket, ja stundom alltför mycket för hemmets möblering och prydande. Man "öfvermöblerar" sina bostäder och fyller rummen med allsköns onyttiga lyxsaker och andra föremål, som helst borde vara borta".
 
"Ett hem är först då fint och smakfullt utstyrdt, när hvarje enskildt föremål är köpt för ett eller annat nyttigt syfte". 
 
Ost
"Ost förvaras lämpligast i torrt, luftigt rum samt öfvertäckes med linne, humle och agnar. Afskuren fet ost förvaras insvept i linnehandduk, som ofta fuktas med saltvatten. På de skurna sidorna är bra att breda litet smör. Vill man få osten att smaka "gammal", dränkes linneduken i brännvin".
 
Medel mot solbränna
"Bestryk de inflammerade ställena med söt grädde eller prima olja".
 
Medel mot frostknölar och kylsår
"Man penslar dem med en blandning af 20 gram kollodium, 5 gram jodtinktur och 2 droppar matolja".
 
 
Måste nog säga att jag knappt vet vad hälften av dessa ingredienser till alla möjliga huskurer ens är för något. Salmiak brukar åtminstone jag äta som godis, inte använda till något annat. På tal om hemmets möblering, så tycker jag påståendet gäller än idag. Visst övermöblerar vi. Vem har inte tusen saker som man egentligen inte behöver, saker som bara är till för prydnad. 
 
Ibland kan man lära sig något nytt fastän boken är över 100 år gammal.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0