En 11 månaders dam

11 månader har rusat iväg, snart är Wilma 1 år. Tänk ETT ÅR. Nåja en månad kvar. Vad har hänt den senaste månaden? Jag tycker det har hänt en hel del. Nu är hon inte någon lite bebis längre. Man kan nästan se utvecklingen från dag till dag. Hon lär sig nya saker hela tiden. 
 
 
Sovrutinerna
Mer och mer börjar det luta åt en sovtur på dagen, men ännu sover hon nog två gånger dagtid. I några veckors tid har hon vaknat lite senare på morgonen, mellan 7 och 9. De dagar hon vaknat 9 har hon förstås inte velat gå och sova redan 10 på förmiddagen utan den sovturen har dragit ut till 12. Då har hon sovit 2-2,5 timme. Sedan har det varit svårt att veta, ska hon sova en till gång eller inte. En dag hoppade vi över den andra sovturen, men då var hon nog trött och gnällig, men somnade ändå inte före 22. Kvällarna har börjat bli sena igen. Hon somnar oftast mellan 22.15-23. 
 
Måltiderna
Ja suck säger jag. Jag stressar nog med hennes ätande. Till morgonmål äter hon vanligtvis bara någon sked gröt, just och just att jag får i henne D vitamin dropparna. Sedan kanske hon äter någon brödkant, bananbit eller lite turkisk yoghurt. Brukar också ge lite "grötklämmis". Ni vet såna där påsar som man suger samt klämmer ut innehållet ur. Ersättning dricker hon dock oftast mycket av på morgonen, ca 100-170 ml.
 
Sedan äter hon lite innan hon tar första tuppluren. Brukar ge lite ersättning samt någon fruktklämmis. Ibland äter hon bara klämmisen.
 
Oftast äter hon lunch efter den första sovturen. De dagar hon vaknat sent har hon ätit lunch före sovturen. Till lunch äter hon plockmat av olika sorter. Favoriter är pasta, broccoli, tomat, ägg, avocado och morot. Försöker också ge lite kött som små köttbullar, fisk i bitar och broiler i bitar, men det går inte ner lika bra som det andra. Sedan dricker hon lite ersättning eller vatten på det hela. 
 
Mellanmål blir det lite senare. Det blir lite dricka och någon klämmis. Beror lite på om hon är hungrig eller inte. 
 
Middag äter hon oftast efter den andra sovturen, ca kl.18. Ungefär då vi också äter middag. Det blir plockmat igen. Eller en matklämmis. Lite ersättning eller vatten efteråt.
 
Kvällsmål äter hon ca 20.30-21. De senaste veckorna har det varierat lite om hon vill ha gröt eller inte. Ibland tar hon bara någon sked, sedan kan hon äta upp resten efter en halvtimme. Ibland äter hon lite grötklämmis istället. Hon brukar ofta vara törstig så det går ner en hel del ersättning och vatten. 
 
Har försökt ha henne att äta 5 mål om dagen, men nej, det behövs 6 mål. Annars får hon inte i sig tillräkligt med ersättning och vatten. 
 
Skulle vara behändigt om hon ville äta burkmat, men nej. Det vill hon inte ha. Ingen skillnad sort, vi har provat allt. Varje dag går inte heller matklämmisar ner, då duger bara plockmat. Igår var hon vrålhungrig då vi kom hem 19.30. Då hade hon ätit 14 tiden, men sedan hade hon inte velat ha annat än bara lite ersättning då vi var på språng. Hade inte haft med någon plockmat, bara matklämmisar och fruktklämmisar, men de dög inte. Istället åt hon upp nästan all plockmat då vi kom hem så fick skjuta fram kvällsmålet en stund.
 
 
Tar sig fram 
Hon kryper med full fart. Bara då hon har någonting i händerna hasar hon sig fram. Helst vill hon dock stå. Överallt. För det mesta vid sofforna, men dagligen också vid vår säng, wc-byttan, bänken i kvisten och vid bokhyllan. Där emellan ställer hon sig också upp vid en slät vägg eller köksskåp. Hon går av och ann mellan sofforna. Här om kvällen tog hon sig också fram längs med bardisken där det bara var en slät vägg. Duktig flicka ♥. Några sekunder kan hon stå för sig själv utan att hålla i sig i något. Väntar med spännig på dagen då hon tar sina första steg. Får se hur länge det tar tills dess. Katterna har fått börja se upp. Hon är snabb då hon kryper iväg efter dem. Kattmaten är också intressant, men än så länge har hon inte smakat på den, endast känt på den. Det är intressant att se på då katterna äter tycker hon.
 
 
Favoritsaker
För tillfället är det pianot och andra saker som låter som är favoriter. Också böckerna är intressanta, men inte lika mycket som förut. Tidningar och reklam är roligt att läsa. Att plocka ut blöjor ur korgen samt rådda med sina kläder är också roligt.
 
Wilma tycker om att hoppa och busa i vår säng. Står och håller i sig i sänggaveln och ser ut, sedan kastar hon sig bakåt. Ibland sätter hon sig ner också. Uppe på vinden tycker hon också om att vara. Bra med lite omväxling. Soffan ute i paviljongen är också rolig att leka i. En ny lek som vi börjat med är att jag säger att hon ska hämta en boll åt mig. Då skrattar hon oftast och kryper iväg. Ibland får jag en boll, ibland inte. Hon förstår mycket av vad man säger.
 
Gungan som vi köpte för en tid sedan kom upp invid gäststugan. Den har hon testat några gånger, men än så länge har hon inte velat sitta där så många minuter.
 
 
Tänder
På tand fronten har det inte hänt något på en tid. Hon har fortsättningsvis 4 uppe och 2 nere.
 
Kläder och skor
I klädväg är det 80/86 som gäller, mest 80. För en tid sedan fick Wilma också sina första skor, i storlek 20. Blev ett par splitternya Kavat. Får se hur länge hon kan använda dem. Knappast så länge, men förhoppningsvis någon månad. Fick hjälp i butiken att mäta foten, så de borde ju inte bli för småa direkt. 
 
 
Den här veckan har hon börjat "prata" allt mera. Är så roligt att höra på ♥. 
 
Nästa rådgivningsbesök blir i början av juli. Får hoppas hon gått upp i vikt då. Vid förra besöket visade ju vågen 10,3 kg och då hade ju vågen vid akuten visat 10,4 för 1,5 månad sedan. Visserligen inte samma våg, men man blir ju fundersam. Oberoende så hade hon ju gått upp i vikt sedan föregående rådgivningsbesök, så jag skulle inte oroa mig, men det gör jag ju ändå. 
 
Vem vet, kanske hon går nästa månad ♥. 
 

Kommentarer
Postat av: Nadja

Oj, det är så roligt att läsa om hennes utveckling då Edvin är i samma ålder. 😄 Han har också ätit väldigt dåligt senaste tiden, så kanske det är nån fas? 🤔

Svar: Ja visst är det roligt att läsa om de små, speciellt då de är i ungefär samma ålder ☺. Får hoppas det är nån fas, men tycker hon har "matfaser" mest hela tiden. Nåja, inget man kan göra åt saken. Huvudsaken hon är nöjd och glad för det mesta 😍.
Caroline

2019-06-01 @ 20:34:45
URL: http://nadjuska.blogg.se
Postat av: Linda K

Här har vår fröken Ester på 10 mån också varit extra kräsen med maten, men tror de har berott på snuva och förkylning.. man hinner bara bli frisk så kommer nästa omgång 😬🤦‍♀️

2019-06-01 @ 22:52:30
Postat av: Linda K

Förresten! Har du provat laga typ nå ”grötpinnar” som ”apinaeväs” eller grötvåfflor? Provade laga apinaeväs åt vår men hon är inte så duktig på att äta bitar ännu så de mesta låg på bordet 🙈

Svar: Nej, ha inte prövat på nåt sånt. Kanske borde testa ☺. Här har Wilma varit förkyld 3 gånger o haft magsjuka en gång under våren. Får hoppas på en paus under sommaren ☺
Caroline

2019-06-02 @ 07:36:47
Postat av: Sandra

För att minska matstressen så brukar jag tänka på det som rådgivningstanten sa till mig när vår första var baby: "inget barn har svält ihjäl i Finland pga att det inte ville äta". Nog äter de när de är hungriga, och du ser ju på Wilma att hon är välmående, hon ser ju inte sjuk ut, så hon får nog alldeles säkert i sig det hon behöver! :)

Svar: Ja det är nog säkert så som du säger. Har ändå svårt att inte stressa. Har nog säkert att göra med att hon gick ner för mycket i vikt på bb och vi måste lämna kvar några dagar extra. Sedan dess har jag nog bara tänkt på att hon ska få i sig tillräckligt ☺.
Caroline

2019-06-02 @ 11:35:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0