Maräng-topptårta

På midsommaren lagade Johnny en mycket god tårta, dock inte Lchf, utan med vanligt socker. Receptet tog han från Allers. För att ha det i mitt receptarkiv skriver jag ner det här.
 
Marängbottnar
4 äggvitor
1 tsk saft av citron
2½ dl socker
1 msk majsstärkelse
 
Citronkräm
1 dl vispgrädde
½ dl saft av citron
1 äggula
½ dl socker
4 tsk majsstärkelse
2 msk smör
 
Fyllning
5 dl vispgrädde
6 dl jordgubbar
4 dl blåbär
 
1. Sätt ugnen på 150 grader. Låt äggvitorna bli rumstempererade
 
2. Markera tre cirklar, med diametern 20 cm, 15 cm och 10 cm, på ett bakplåtspapper.
 
3. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Sikta ner majsstärkelsen och rör om försiktigt. Bre ut smeten innanför markeringarna på bakplåtspappret. Klicka eller spritsa en topp av det sista av smeten.
 
4. Ställ in bottnarna i nedre delen av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100 grader efter 15 minuter. Grädda bottnarna i ytterligare ca 1 timme, eller tills de känns torra och spröda och släpper bakplåtspappret. Låt gärna bottnarna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt. 
 
5. Citronkräm: Mät upp alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Låt krämen sjuda upp under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det smält och ställ krämen svalt att kallna. 
 
6. Vispa grädden. Skölj och rensa bären. Skär jordgubbarna i mindre bitar.
 
7. Lossa de torra bottnarna från bakplåtspappret. Lägg samman dem med citronkräm, vispgrädde och bär emellan. Placera den lilla marängtoppen överst.
 
 
Ät och njut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0