Wilma 1,5 år

Ett och ett halvt år, REDAN! Ja tiden går fort. Hon fyllde ju just ett år. Kan knappt tro det. Stora damen ❤.
 
Mycket har förstås hänt på ett halvt år, mycket har man säkert glömt. Månaderna har ju gått så snabbt. Hon pratar allt mer och mer. Mamma och pappa säger hon hela tiden. Och pippi, "gubba" (snögubbe), mimmi, kakka, gubbe (legogubbe) m.m. Hon låter som en hund då hon menar hund och ser ut som en gris med munnen då hon menar gris. Faffa säger hon också, men det låter mest som "pappa" eftersom faffa själv kallar sig för "paappa" (faffa på finska). "Dää" (Där) säger hon hela tiden. Igår sa hon "Pippi pappa dää" (Pippis pappa är där). De senaste dagarna har hon börjat prata riktigt mycket. Hon säger en hel del, men vissa saker är lite svårtolkade ❤. 
 
 
Hur många tänder hon har, ja det har jag inte riktigt koll på. Får inte borsta hennes tänder mera så har inte räknat tänderna på länge. 
 
Hennes favoritsysselsättning för tillfället är nog att se på den svenska julkalendern samt Pippi på tv. Försöker dock begränsa tv-tittandet så tv:n inte står på hela dagarna. Duplo lego tycker hon också om att leka med. Till julklapp fick hon två dockor som hon tycker om att mata. Att koka mat i det egna köket är också roligt. Att läsa böcker samt rita har det varit en liten paus med, för några månader sedan skulle hon rita och läsa hela tiden, men nog tar vi fram någon bok varje dag. Pussel är också roliga ibland. Bilar är också fortsättningsvis roliga att leka med. Hur man byter videoklipp på telefon vet hon också. Roligast är att se på sig själv. 
 
 
Rådgivningen ska vi till först 9.1. Läkarbesök blir det i februari. Ska bli intressant att se hur mycket hon har vuxit, har ingen aning. Men nog börjar ju vissa kläder bli för småa. Nu just är det ännu 86/92 som gäller, men börjar nog bli mest 92. 
 
Hon sover en tupplur på dagen. Oftast mellan kl.13-15. Ibland lite senare. Oftast blir det två timmar. Hon tar natten ca 21.30-22 och vaknar mellan 8-9. Alltså inga förändringar här. Det går i perioder om hon somnar direkt vi lägger ner henne i sängen eller inte. Ibland kan hon ha perioder då vi får ta upp henne igen och leka en stund till. Hittills har vi inte behövt sitta med henne tills hon somnar.
 
Hon började ju gå då hon var 1 år och två veckor. Nu springer hon mest. Ja och står på huvudet och "kukkar". Hoppa i soffan och sängen är också roligt. 
 
Stor i maten har hon aldrig varit. Ibland kan man tycka att hon knappt äter något, medan hon nästa dag kan äta riktigt ordentligt. Det beror förstås på vad det är för mat och vilken konsistens maten är. Gröt äter hon inte. Har försökt med många olika sorter, men icke. Morgon och kväll blir det turkisk yoghurt, knäckebröd eller mjuktbröd, grötklämmis, mjölkflaska och kanske något annat. Hon måste ha olika saker att välja bland. Så länge hon inte kan säga annat än "nam nam" då hon vill äta eller dricka så är det lite svårt att veta vad hon vill ha. Makaronilåda är en favorit. Fisk i någon annan form än fiskpinnar har jag inte fått i henne. Vatten har hon mer och mer börjat dricka, för några månader sedan gick det knappt ner något vatten alls. Bär är också goda, men helst ska de vara färska.
 
 
Hon tycker också om att hjälpa till med att plocka i och ur tvättmaskinen och diskmaskinen. Hon har en egen dammsugare, men det är mycket roligare att stänga av mammas dammsugare då mamma dammsuger 😍. Ännu har hon inte börjat försöka klä på sig så mycket annat än strumpor och skor. Hon blir nämligen oftast arg direkt hon inte kan något. Slänger iväg strumpor om hon inte får på dem, och säger "mamma". Alltså att mamma ska klä på. Temperament har den lilla damen verkligen. 
 
Pott-träning har vi inte börjat på med ännu. Hon blir bara arg och springer iväg om man försöker lägga henne på pottan utan blöja. Sedan kan hon sätta sig ner på pottan med kläder och blöja på och säga "kakka". Får väl ta tag i saken mot sommaren. 
 
Hon äter själv antingen med händer eller sked/gaffel. Vi får nog också mata henne. Glas kan hon ännu inte dricka själv ur, men har nog försökt. Kolsyrade drycker tycker hon tydligen också om. 
 
Mammas och pappas älskling ❤.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0