Islossning i Kyro älv 18.4-19.4.2018

Igår började det hända saker med isen i älven. Under natten till igår hade isen släppt i Lillkyro. På förmiddagen åkte jag runt och kollade läget lite.
 
Vid banken hade vattnet stigit lite.
 
 
På vägen ut ur byn var vattnet nästan uppe på vägen.
 
 
Körde sedan vidare genom Staversby. Där var vattnet redan uppe på vägen, läget skulle dock förvärras under kvällen.
 
 
Här skulle man kunna tro att älven är till vänster om vägen, men den är ju faktiskt till höger.
 
 
Framme i Golkas var vägen avstängd vidare mot Lillkyro. Vägen där vi körde genom vatten redan på tisdag kväll. Senare på kvällen skulle ännu fler vägar stängas av.
 
 
I Skatila har åkrar och ängar blivit till en sjö. 
 
 
På kvällen blev det lite mera "action" då isen började röra på sig ännu mera. Vid Skatila var det full aktivitet. 
 
 
I Golkas var det fullt med folk. Man fick till och med köpa korv om man kände sig hungrig. Därifrån hade en del is rört på sig mot Skatila, men mera var påväg neråt.
 
 
Körde vidare och svängde i Lillkyro. Där hade som sagt isen gått och "veikkausskylten" var borta. Skylten såg vi sedan längre ner i älven en bit från Lillkyro mot Merikart. Såg också flera bryggor som åkt iväg med isen.
 
 
Åkte tillbaka till Skatila. Där var det stop. Vi fick inte köra över bron. De höll på att lasta av ännu en till grävmaskin som skulle ta sönder isen. Dessutom rann nu vattnet över vägen nedanför bron där det tidigare under dagen bara nådde halvvägs. Vi fick gladeligen köra runt via Kvevlax, en omväg på bara ca 18 km. Vi skulle ju tillbaka till Skatila och se på isen, men åkte hem via på wc-paus och matpaus innan vi åkte dit igen. 
 
 
Vid kl.22 gav vi upp. Det såg inte ut att hända så mycket. Vem vet när isen skulle börja röra på sig och fara vidare neråt mot forsen. Fick åtminstone lite frisk luft och motion denna kväll. 
 
I natt blev det blev en natt med lite sömn. Låg och vände och vred på mig. Det var inte bara det att det tog sjukt överallt hur jag än låg, jag tänkte ju nog på isläget samtidigt. Var väl nog en kombination som gjorde att jag inte kunde sova vidare sedan 2.30. Mest nervös var jag nog för att vattnet vid banken skulle stiga. Eftersom Johnny delvis äger tomten och huset så känner man ju ett visst ansvar. Vid 6 steg jag upp och kollade om man kunde se älven från övrevåningen, och visst, det kunde man. Då är det nog högt vatten.
 
 
Lite före 7 var vi båda uppe och åkte iväg och kollade isläget vid Marthagården, banken och Skatila bro. Vid Marthagården och banken hade nog vattnet stigit, men det hade nog varit ännu högre under natten kunde man se. Vid Skatila hade isen som samlats vid bron samt den fasta isen åkt iväg neråt, men ännu fanns det fast is och isblock utanför Staversby som inte nått bron. 
 
 
Enligt rapporter från Johnny hade isen ännu inte farit vid Kvevlax bro vid åtta. Ännu vid tio så var läget likadant i Skatila. Vägen till Staversby är avstängd och Skatila bro likaså. Även Lillkyrovägen mellan Merikart och Holtti är avstängd p.g.a. flödesvattnet.
 
Får följa med läget under dagen, vem vet om vattnet ännu stiger.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0