Lantlig lampskärm

Har länge sökt efter en, eller rättare sagt två vita lampor på fot med en vit lantlig lampskärm. Såg en på Blossom i Jakobstad före jul, men tyckte den var så dyr och så såg det ut som om det bara fanns 1 kvar så frågade inte ens om det fanns fler. Då vi flyttar in i huset ska jag iaf ha köpt 2 som ska vara på respektive nattduksbord.



(bild från countrybymail.se)


(bild från
http://hemmalycka.blogspot.com, köpt på http://www.ambiance.se/)

Hittade också fina lampor/skärmar på http://www.ofeliashus.com/ Kanske man borde beställa från Sverige? Undrar hur dyrt det skulle bli?


Man kan också fixa en lantlig lampskärm själv om man är lite händig (vilket inte jag är då det gäller nål och tråd). Texten nedanför är tagen från Aftonbladet.

Att göra om lampskärmar är ingen större konst. Man behöver varken ha några större sykunkaper eller mycket material för att åstadkomma vackra skärmar med gammaldags touch.

 

Detta behöver du:

Lampstomme

Tyg, från exempelvis ett gammalt örngott eller underkjol.

Spets.

Symaskin eller nål och tråd.

Smalt band

Säkerhetsnål

Måttband

Nålar

Strykjärn

Tips:

  Se till så att tyget inte är alltför utslitet, för då kan det spricka när du syr i det.

  Om du har du en gammal lampskärm du har tröttnat på, kan du sprätta bort tyget och använda stommen.

  Tänk på att wattantalet som anges på foten gäller för originalskärm. Så använd dig av en glödlampa med låg watt, 15 watt räcker gott till mysbelysning.

Så här gör du:

Börja med att mäta ut hur mycket tyg du behöver utifrån hur stor stomme du har. Lägg på ca 15 cm på höjden för att ha sömsmån samt kunna göra ett rynkhuvud.

Ta sedan omkretsen på stommens nedre del plus nästan det dubbla (i vårt fall var stommen 70 cm så vi använde ett örngotts fulla bredd) Stryk tyget och zick-zacka runt om de klippta kanterna. Vänd tyget räta mot räta och vik ner den övre kanten så pass att du får den önskade höjden på rynkhuvudet, nåla och sy en söm vid zick-zack kanten. Sy en till söm, ca 1,5 cm ovanför den första sömmen så att en kanal bildas. Nertill på skärmen viker du upp en fåll på 1 cm och nålar sedan upp på tygets baksida. Om du vill ha spets nertill kan den nålas fast på en gång och därefter sys en söm längs med hela kanten.

Gör ett hål framtill mitt på kanalen och trä därefter i bandet med hjälp av en säkerhetsnål, dra åt bandet så att tyget rynkar sig och trä därefter skärmen på stommen. Knyt åt bandet och jämna till rynkorna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0