Sommarresan 2023 del 2 - Dinosaurier, sightseeing i Rostock och Schwerins slott

Efter första natten i tält kom jag på vad jag glömt hemma. Stickasockorna. Ja och hårtorken. Det sistnämnda kunde vi dock klara oss utan. Jag som alltid fryser om fötterna fick vira in dem i stickatröjan istället 🙈. Inte för att det var kallt på natten, ca 10-11 grader, men tillräckligt för att jag skulle sakna stickasockorna.
 
På campingen utanför Rostock skulle vi stanna två nätter. Den första morgonen satte vi oss i bilen igen och åkte till ön Rügen och Dinosaurielandet. Det var spännande! Som tur blev vi inte uppätna 😉. Vissa dinosaurier både rörde sig och morrade.
 




 
Förutom dinosaurier fanns där också modeller av andra förhistoriska djur.
 











 
Leden var ca 1,5 km lång, men totalt gick vi nog längre. Här och där längs stigen fanns mindre och större lekplatser. Man fick också "gräva ut" ett dinosaurieskelett.
 
 
Nästa programpunkt blev bad på Hansedom i Stralsund. Bra och stort bad. Betalade lite extra och fick tillgång till bastuvärlden med 10 olika bastun. Enda minus och som förstörde resten av dagen var att min påse med dricka och Wilmas och mitt shampo/bodywash försvann. Vi var och drack lite, gick 20 minuter till bastuvärlden och skulle sedan duscha. Påsen var borta. Sökte överallt och frågade personalen om hjälp, men påsen hittade vi inte. Fick tvätta oss med endast vatten då det inte ens fanns tvål vid duscharna 😠.
 
Det blev en sen middag kl.20.30 vid en restaurang på campingen. Wilma åt knappt något,och precis gratis var det inte 🙈🤪.
Smöret smakade Blä sa hon och något suggrör hade hon inte så då gick det inte att dricka 🙃.
 
 
Sedan måste jag föreviga en till solnedgång 🌅.
 

 
Plockade några kg med stenar och snäckor igen 😉.
 
Nästa morgon packade vi ihop tältet (som tog några timmar). Ja räkna till en otålig 4-åring dessutom 🤪. Resans räddning har nog varit plattan och telefonen 🙈.
 
Blev några timmars sightseeing i Rostock innan färden fortsatte.
 

 
Besökte två kyrkor, Sankt-Petri Kirche och Sankt Marien Kirche från 1200-talet. I den sistnämnda finns ett astronomiskt ur från 1400-talet (som vi såg senast vi besökte standen också).
 









 
Resan fortsatte sedan ut till kusten igen till Warnemünde strand. En mycket populär strand lite norr om Rostock. Där var det VARMT. Tyvärr hann vi bara med ett snabbt besök, borde nog ha stannat och simmat. Hit återkommer vi säkert en annan gång. Stranden var full av badhytter (som förövrigt är populärt på stränder i Tyskland). Man fick hyra en för en liten slant, men vi köpte bara en glass. Eller Wilma skulle ha en glass. Sen var det fel sort och så rinnande så jag fick äta upp den (har tappat räkningen över hur många glassar jag fått äta upp förutom mina egna under resans gång 🙈).
 
 
Vi fortsatte sedan till Schwerin och stadens berömda slott. Tyvärr hade själva slottet stängt (det var måndag), men trädgården var öppen. Var verkligen värt att svänga in där via och beundra trädgården samt slottet från utsidan.
 







 
Dagens mål nådde vi sent på kvällen. Alla var vi hungriga och trötta. Klockan var över 21 då vi kom fram till campingen Stover Strand ca 30 km utanför Hamburg. Det låg två campingar bredvid varandra. Vi körde såklart in till den första, glada över att vara framme. Receptionen hade stängt. Hur skulle vi nu checka in? Gick runt lite men hittade ingenstans att checka in. Började googla, se oss omkring. Hade inte campingen en annan vägnummer? Jo visst, vi körde en bit framåt. Där var den rätta campingen. Men också där var receptionen stängd. Restaurangen var öppen men där kunde vi inte checka in. Istället visade de oss en incheckningsautomat. Allt gick bra tills vi skulle hitta vår plats. Vad hade jag bokat? Det fanns ingen plats med den nummern hur mycket vi än letade. Fick till sist fråga några som bodde på campingen. De kunde inte mycket engelska. Men jag förstår ju nog tyska bättre än vad jag pratar tyska, så kom fram till att platserna inte är numrerade. Varför stod det då en platsnummer på pappret vi fick? Nåja vi satte upp tältet var vi ville och hoppades på det bästa. 
 
 
Det blev en sen middag. Wilma hade beställt stekt ägg, så då blev det så, fastän klockan närmade sig 22. Wilma fick äta först medan vi la upp tältet. Sedan då vi skulle äta så skulle Wilma förstås äta mera, kvällsmål förstås, hon hade ju bara ätit middag just 😅. 
 
 
Så den kvällen blev nog annat än lugn och avslappnande 🤪. Såg dock framemot att nästa dag få åka in till Hamburg och se vad staden hade att erbjuda. Egentligen hade vi tänkt åka en sväng till Bremen, men kände att vi ville ha en lite lugnare dag 😅.
 
Fortsättning följer en annan dag 🙂.
 



Sommarresan 2023 del 1 - Brahehus, Falkenberg, Ullared och Rostock

Resan började 8.6 då vi åkte ner till Åbo. Förstås blev det några loppisbesök efter vägen 😉.
Då vi kom ombord på båten blev det lite lek innan vi sa tack och godnatt. Tidig väckning väntade.




Följande morgon väntade en dag med många timmar i bilen. Vi åkte vidare från Stockholm mot Falkenberg. Pausade vid Brahehus nära Gränna. Denna gång tog vi oss tid att besöka ruinen också.



Så fint där! Verkligen värt att stanna och inte bara susa förbi på motorvägen.

Färden fortsatte till Falkenberg. Johnnys enda önskemål med resan måste ju uppfyllas. Äta pizza vid Lilla Napoli. Som tur hade vi bokat tid redan tidigare, stället var fullbokat då vi kom dit. Före pizzan hann vi leka lite i en lekpark bredvid.




Då vi steg ut ur bilen i Falkenberg möttes vi av sommarvärme, äntligen! ☀️ Det var verkligen varmt. Pizzorna var supergoda, men jag borde ha beställt samma sort som Wilma 😅.

Sedan åkte vi tillbaka en bit, ca 30 km norrut till Ullared. Kunde ju inte åka förbi utan att vika in där 😉. Det blev en snabb runda på några timmar där vi bara gick igenom varuhuset. Lite shopping blev det nog. En "kändis" såg jag också. Måste dock googla efteråt och jo, nog hade deckarförfattaren Nilla Kjellsdotter varit i Ullared samtidigt som vi 🙂.



Vår bilresa stannade inte där, utan dagens sista destination var Trelleborg. Alla började vi nog vara trötta vid det här laget, vi hade ju redan kört många hundra kilometer. Då vi kom fram till campingen i Trelleborg hade receptionen redan stängt, så var spännande att se om vi hade någon nyckel till stugan i en brevlåda. Som tur hade vi det 👍. Hade bokat en stuga eftersom jag visste att klockan skulle bli mycket innan vi kom fram. Den dagen körde vi över 800 km 😅🤪. Vi hann med mycket.


Följande morgon blev det också tidig väckning. Båten till Rostock gick 7.30. Frukost åt vi på båten 👍. Färden över tog 6 timmar. Vi hann räkna, pyssla, leka i lekrummet, shoppa och äta lunch.




Då vi kom iland åkte vi raka vägen till campingen Ostseecamp Graal-Müritz, ca 30 km från Rostock norrut vid kusten.



Det var en fin camping. Mysigt med alla stora träd. Dessutom var stranden precis bredvid. Sanden som fanns under träden var också fin, men man blev svart av den. Johnnys vita t-skjorta var helt svart fläckig då vi satt upp tältet 😯😠. Fötterna/strumporna blev lika svarta 🙈. Då tältet var uppe var det hög tid för lite mat. Sedan blev det ett dopp i det blå 🏖.




Hittade en manet på stranden, häftigt! Vattnet var inte så varmt och så var det stora vågor, men alla tog vi oss ett dopp.


Lite senare var vi hungriga igen, så då blev det pizza till kvällsmål vid campingens pizzeria.


Efteråt gick vi till stranden för att njuta av solnedgången. Jag kan inte få nog av solnedgångsbilder, så här kommer några 😅. Samtidigt plockade vi stenar och snäckor.




De första dagarna på resan blev händelserika. De följande dagarna skulle bli kanske ännu roligare 😀. Men mera om dem i nästa inlägg.




Lekparkskväll

Förut åkte vi ganska ofta till någon lekpark. Men nu är det mera sällan. En kväll kom jag på att vi skulle fara till "brandbilslekparken". Det var ju full vinter senast vi var där (om jag inte minns helt fel). 


Det kändes kallt då vi for hemifrån, men där var det varmt då solen var framme. Mössan kunde nog ha lämnat hemma, men hon ville inte ta den av sig heller 😅.


En timme lekte vi allt möjligt. Sedan började vinden kännas kall och det var hög tid att fara hem och äta kvällsmål.

Innan sommaren är är slut hoppas jag att vi hinner fara till fler lekparker 🛝.





Det blommar vid Hälge och studentkalas

Väntade länge med att planera en blomma ute vid vägen, men nu har Hälge äntligen fått en blomma.


Någon regnmätare har han inte fått ännu i år. Han vet inte vart han har lagt den 😅. 


Skolavslutningslördagen åkte vi också och uppvaktade en student. Det var Wilmas småkusin Linn som fått den vita mössan. Tyvärr hamnade hon inte på bild, bara deras får och hästar 🙂.


Wilma var glad då hon fick leka lite med småkusinen Rebecca. 

Grattis till studenten Linn ännu en gång! 🥂🍾




Äppelblom

Det blommar så fint i vitt. Både här hemma och på Målarbackan 🌸.


Är alltid spännande att se hur mycket äpplen det blir. Får hoppas på ett bra äppelår i år. Fjolåret var inte ett så bra äppelår.


Det tar nog länge innan våra små fjuttiga träd blir lika stora som de hos Wilmas fammo och faffa, men då är deras många gånger äldre också 🙂.





Gräddtårta lchf

Det är inte så ofta vi äter gräddtårta här i huset, men är det kalas så är det 🎂.

Ingredienser 
5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk psyllium
1,5 dl sötning
250 gram smält smör
250 gram philadelphia ost
2 dl mjölk 
4 tsk bakpulver 
8 ägg
2 tsk vaniljpulver 

Vaniljkräm
4 äggulor
4 dl mjölk
2 vaniljstänger
0,5 dl sötning 
4 gelatinblad

Topping
2-4 dl vispgrädde (2 dl om man ej spritsar)
Färska jordgubbar 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, smöra två springformar.
2. Vispa sötning och ägg poröst, smält smöret.
3. Vispa ner smör, mjölk och färskost.
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
5. Fördela smeten i de två springformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Låt svalna.
6. Vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
7. Häll upp mjölken i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ner fröna i mjölken. Vispa ner övriga ingredienser och låt den sjuda tills den tjocknar lite, men absolut inte koka. Dra bort kastrullen och vispa ner gelatinbladen. Ställ kallt någon timme.
8. Dela varje botten i två delar och varva sockerfri jordgubbssylt och vaniljkräm. Toppa med vispad grädde och jordgubbar.






Ett besök vid frissan

För två veckor sedan var det dags igen. Det var hög tid för ett frissabesök vid Hairhouse. Både för Wilma och mig. Det är inte precis något som jag prioriterar utan mest något som är nödvändigt då och då. Wilma tyckte förstås det var roligt 😀.


10 cm fick ryka för Wilma. För mig blev det inte så mycket, men visst blev det några centimeter kortare. Slutresultatet hamnade dock inte på bild. Wilma ville ha rosa färg i håret, men de hade de inte, så då fick det bli lite gult istället 🙂.

Egentligen skulle jag nog ha velat färga håret också, men tog mig inte råd denna gång. Kan hända jag färgar det själv...skulle vilja ha det lite ljusare igen 🤩.




Semestern har börjat 🌸

Semestern är här. Har nu redan haft ledigt sedan onsdagen den 31.5 kl.15, ja bara för att vara exakt 🙈😅. Men semester egentligen från 5.6. Skönt med ledigt 🌸. Vi blev bortskämda med varmt väder för några veckor sedan. Nu har det varit allt annat än varmt och ner till nästan minusgrader på natten. Var är sommarvärmen? ☀️


Wilma har nu också fått ledigt från dagis. I höst börjar hon sista året på dagis och blir alltså äldst av alla barnen 🩷. Vart tar tiden vägen? När blev hon så stor? 🥰


Jag har fyra veckor semester. Johnny har ännu fler. Wilma får vara ledig juni och juli då dagis har stängt, i augusti börjar hon dagis igen.


Semesterresan närmar sig. Har sett framemot detta länge. Ja sedan januari då jag började planera 😄. Mera om den får ni höra sen efterråt.


Whiskas har haft besök av en svart frass de senaste veckorna. Frassen är här och äter Whiskas mat på trappan. Whiskas är måttligt glad och fräser åt honom, till svar får hon bara ett "mjau". Får hoppas de inte börjar slåss 🙈.

Nu får vi hoppas på varmare semesterväder 👍🤩.



Födelsedagshelg på Lillö 26.5-28.5

I år blev det också en födelsedagshelg på Lillö. Ifjol hade vi dock corona, då blev det inget kalasande. Så i år fick det bli tårtbjudning 🎂.

Redan på fredagen åkte Wilma och jag dit på eftermiddagen. Jag hade ju haft semester hela veckan, och Wilma var ledig från dagis både torsdag och fredag. Tanken var nog att komma oss iväg redan flera timmar tidigare, men då vi skulle ha med oss alla saker inför sommarsäsongen som vi haft hemma under vintern, så blev det en hel del packning 😅🙈.


Direkt vi kom dit började vi elda för att få upp värmen, 10 grader inne var lite väl kallt 😅. Brandvarnaren i kamarin fick vi också testat då den började tjuta då ena eldgaffeln fallit bakom spisen, och handtaget av plast börjat smälta (inte första gången 🙈).


Wilma räknade snabbt ut en räknebok 🤩. Måste tydligen köpa svårare nästa gång.



Vädret var varmare än där hemma, men förstås blåste det. Lite senare kom Johnny dit. Då passade jag på att springa till bommen och tillbaka. Passligt väder för det. Sedan blev det bastu innan vi sov över för första gången i år.


Lördagen var lite kallare och blåsigare. Vi höll oss inomhus på förmiddagen, men lite gräs klippte/trimmade vi också. På eftermiddagen blev det glass och kaffe vid Bernys.


Testade sedan att laga fröknäcke i gasspisen. Var nog lite knepigt då det endast är undervärme. Dessutom vet man inte riktigt vilka grader man har ugnen på. Så det är alltid spännande att se vad slutresultatet blir 😅. De blev nog helt okej, men lite mörka undertill blev de nog 🙈. 

På söndagen vaknade vi till regn. Passligt att ställa sig i köket och baka mera. Jag kände mig lite stressad. Skulle vi få allt klart i tid? Skulle ingredienserna räcka? Skulle pajen bli svart undertill? Ja det finns mycket som kunde gå fel 🙈. Då hade jag ändå förberett mig hemma med att baka muffins ×2, småbröd, rulltårta samt tårtbottnarna och vaniljsåsen. På Lillö bakade jag en glutenfri paj, samt 1 plåt pizza som jag skar i bitar. Valde att baka det mesta efter lchf recept för då kunde alla äta det då det var både glutenfritt och sockerfritt 👍.

Det blev Johnnys uppgift att sätta ihop tårtan. Jordgubbar ur frysen hade jag med, så de fick bli till sylt att sätta i tårtan. Vaniljsåsen som var rinnande hemma hade nu blivit mera som fromage, så den var inte så lätt att breda ut 😅🙈.


Sist och slutligen blev allt nog ätbart 😅.


Riktigt gott blev nog det mesta. Men tårtan skulle ha fått vara lite saftigare, men det skyller vi på vaniljsåsen som inte var den konsistensen som den skulle vara 😅. Ska nog laga såsen samma dag som tårtan nästa gång. Några recept kommer nog snart här på bloggen 🙂.

Tusen tack för alla fina presenter 🩷.




Försommargrönska

Favorit årstiden är här 😍. Grönt vart man än ser. Nu har grönskan dessutom fått sällskap av lite färgklickar av blommor här och där 🌷.



Bilderna är tagna de senaste veckorna. Det blev nästan bråttom att plocka bort stenar från gräsmattan där den stora snöhögen varit. Vill ju inte ha ett gruslass i gräsklipparen 🙈. Jag som hade tänkt lägga på minnet när snöhögen försvann, men mitt i allt var den borta och jag har ingen aning om när den försvann 😅.



Körsbärsträdet blommar så fint. Ska bli spännande att se om vi får plocka några körsbär (inte för att jag tycker om körsbär 😛). Några enstaka har vi fått de senaste åren.




Häggen blommar så fint upp efter väggen till "gäststugan". När började den växa in över huset? 🤔😅




RSS 2.0