Juthbacka 2022

Äntligen var det dags för Juthbacka marknaden igen, som jag väntat! Årets höjdpunkt. Tyvärr hade jag ingen röst, men inget kunde stoppa mig. Coronatestet var ju negativt 😉. Var bara rösten som var borta.

Vi kom dit efter 11. Lite sent enligt mig, men vad kan man då vi var 3 personer som skulle bli färdiga för avfärd 🙈.


Som tur hade vi med oss vagnen, den lastade vi full med regnkläder, mat och andra saker. Ja och Wilma förstås 🙂. Hon gick nog lite mellan varven, men ville mest sitta. Det kom en skur, så tur vi hade regnkläderna med. Jag hann nog inte se så noga som jag hade velat, men så är det då man har en 4-åring med sig 🤪. Lite smått hittade vi förstås, mest saker åt Wilma men också två nya muminmuggar för 10€/st åt mig själv 🙂.


Vi träffade Gunvi och Jussi efter några timmar och gick resten av rundan med dem. Åt lite mat på restaurangen, satt bra med riktig mat i magen så vi orkade gå vidare. Det var ju så varmt! 25 grader, fastän det kom en skur. Svetten bara rann 🙈. Men man ska inte klaga, borde väl ha haft shorts istället för jeans 🙂.


Lite över 7 timmar var vi där. Hann faktiskt bara gå igenom ett varv. På vägen tillbaka till bilen åt vi smaskiga syltgrisar.


Vi hann precis åka därifrån innan åskvädret drog in över området. Vi mötte åskan i Munsala och den var precis runtomkring oss, usch då. Men vi slapp bli blöta åtminstone 🙂.

Nu väntar vi redan till nästa års marknad 😉. 





En förkylnings helg som blev bra till sist

Nu är förkylningstiderna här. För 2,5 vecka sedan, dagen efter konstens natt vaknade jag med sjuk hals, huvudvärk och stegring. Det blev en dag på soffan medan Wilma var på dagis.


Ett coronatest måste jag ju också åka och ta. Den här gången blev det att åka till Dammbrunnen och ta ett test då det inte fanns några tider vid Korsholms hvc.


Det finns inget bättre ställe att sova på då man är förkyld än på Lillö, så dit bar det av på lördagen. Bra med luftfuktighet 😉. 

Stegringen var borta, men huvudvärken och slemmet kvar. Kände för en kort kantarell runda för att "lufta huvudet" lite. Hittade dock inga kantareller.


På söndagen kom testsvaret, det var negativt! Hade nog det på känn. Vi var dock inte så pigga då söndagen kom, Wilma blev förkyld under natten. Så humöret var inte det bästa för varken henne eller mig. Behövde lite luft så gick till fladan och fiskade lite. 


Fick upp flera mörtar i olika storlekar, men kastade alla tillbaka. Ville ju få upp nån abborre, men icke.


På kvällen njöt vi av all utebelysning som Johnny lagt upp lite här och där. Nu lyser det också på bastuterrassen 🙂.

Vi sov över ännu en natt, till måndagen. Johnny for till jobbet på morgonen. Jag och Wilma hade en ledig dag. 


Det var fint väder, spegel blankt och vi njöt så gott vi kunde mellan hostningarna. Senare på eftermiddagen kom Johnny tillbaka till Lillö och vi åkte ut med båten. Man måste ju passa på då det var 25 grader och ingen vind.


Vi for och svängde till Västervik hamn. Det längsta vi kört med båten i sommar. Vi körde dock på en sten. Där borde inte ha varit någon sten, men tydligen var där en 😬. 




Det var en riktigt skön båttur. Det blev ju sist och slutligen en bra helg ändå 🙂.





Konstens natt 2022

I år ordnades äntligen Konstens natt som det brukar i augusti. Vi åkte tidigt till stan alla tre för att hinna ta del av programmet som ordnades. 


Vi började med att gå till Kaserntorget och intilliggande hus. Vid ett ställe kunde man prova på dans för 3-6 åringar. Wilma tyckte det var sådär lagom tråkigt, varför skulle man dansa till en berättelse? Hon ville ju bara dansa 😅. Förstår henne helt och hållet, jag tyckte också att det tog för länge innan de kunde börja dansa på riktigt 🙈.


På ett annat ställe kunde man rita på asfalten. Såg också på en dockteater, men vi gick därifrån innan den var slut, var så högt ljud.


Sedan såg vi på fina bilar. Mötte Tommy, Gunvi och Jussi och gick vidare till centrum. Där sökte vi efter ett ställe där de gjorde ansiktsmålningar. Till sist hittade vi det. Då ville Wilma ha målningen på handen istället 🙂. En "tatuering blev det också, men den hamnade inte på bild.


Sambatåget, eller karnevaltåget, eller vad det nu kallades såg vi också, men så värst imponerande blev vi inte. Det var så utspritt, en del kom först några minuter efteråt då folk redan börjat röra på sig och gå iväg. En del gick fel då de inte såg vart resten av "tåget" hade gått. Wilma tyckte inte om då det var så mycket folk och trängsel så vi sökte oss lite på sidan om. 


Vi blev kaffesnåla, så då passade det bra med lite smått och gott vid ett café 😋.


Vi avslutade vår kväll i stan med lite lek vid en lekpark. Får se om vi alls behöver åka in till stan nästa år, det återstår att se 😉.






En helg i Tuuri

För två veckor sedan spenderade vi två dagar i Tuuri. Vi hade bokat stuga en natt vid Sepänniemen lomakylä. En stor stuga. Vi började med ett varv i butiken samt en stund i det lilla leklandet inne i butiken. Snålades också över muminmuggssamlingen 🤪.




Var en kort stund i det stora leklandet bredvid cafét också. Stort och bra och framförallt GRATIS 😃.


Efter shoppingen åkte vi till stugan. Det var en stuga för 5-6 personer, så vi rymdes riktigt bra 😃. Nedanför fanns en fårhage, helt perfekt 🐑. Wilma var genast där och matade fåren.



Efter lite kvällsmat blev det ett dopp vid stranden. Det var avsvalkande efter den kokheta dagen 🥵.


Innan vi hade kommit upp på torra land igen började det ösregna ☔️. Vi behövde inga regnkläder då vi gick tillbaka till stugan, vi var ju färdigt våta 😅.

Följande dag fortsatte regnvädret. Vi checkade ut från stugan och åkte tillbaka till Tuuri. Det blev loppisbesök och så for vi via några andra omkringliggande butiker. Lite senare blev det mat så vi skulle orka med en eftermiddag på tivolit 🎡.


Vi tog det lilla tåget till tivolit. Samtidigt fick vi se campingen också, den hade blivit betydligt större sedan vi var där senast. Som tur hade det slutat regna, så vi kunde njuta av en tivolidag utan regn 👍.


Ifjol ville Wilma knappt åka i någonting, men i år ville hon åka i alla små karuseller, flera gånger dessutom 🙂. Vi köpte också till två engångs biljetter så vi kunde åka alla tre i pariserhjulet 🎡. Det var fin utsikt där uppifrån.



Såg på en akrobat show också. Wilma var så där måttligt intresserad 🙈. Men de flesta åkattraktionerna var stängda under showen, så kunde inte annat än se på 😅. Duktig var akrobaten, jag skulle inte ha velat cykla där uppe på linan.


Efter showen fick Wilma äntligen åka lite mera karusell 🙂.


Innan vi åkte hem efter två roliga dagar blev det ett besök till matbutiken och leklandet igen. Säkerligen blir det ett besök till Tuuri nästa sommar igen 🙂.






En kväll på Strömsö

Den 1.8 blev det premiärbad för i år på Strömsö. Vi har ju nog simmat före det, men inte just på Strömsö 🙂. Det var säkert första och sista gången för i år vi simmade där. Vattnet var inte speciellt varmt, men jag och Wilma tog oss nog ett dopp ändå. Mamma såg på 🙂.


Wilma hann gunga lite också innan vi for till Wilmas mommo och åt lite smått och gott 🙂.


Ingen sommar utan ett besök på Strömsö ☀️.





Kantareller, hallon och blåbär

Hittills i sommar har det blivit flera skogspromenader i jakt på både det ena och det andra. Har hittat ganska mycket kantareller, en del blåbär och lite hallon runtomkring på gården.


Jag skulle säkert ha kunnat plocka hur mycket blåbär som helst, bara jag inte hade sökt efter kantareller på samma gång 😀. Själva jakten är ju roligast. Tänk om det finns kantareller där bakom nästa träd? 🤩 Så medan jag har gått och vandrat runt i skogen har jag plockat med mig lite blåbär, men skulle jag ha stått stilla skulle jag garanterat ha kommit hem med mera 🫐.


Molly hjälpte till att plocka hallon 😻.




En sommardag att minnas 🧡

Den sista dagen i juli blev det äntligen en tur med båten igen. De har inte blivit många färder med båten denna sommar pga av att det blåser så hårt hela tiden. Men då äntligen kom en dag då vi var på rätt plats då det inte blåste mycket. 


Till en början var det inte så rosenskimrande som bilderna kanske ger ett sken av. Wilma skulle absolut inte ut med båten. Det blev tårar och rop innan jag till sist fick lyfta henne i båten 🙈. Sedan gick allt bra, bara jag höll henne i handen. Det blåste ju knappt något, men visst hoppade det lite som det nu alltid gör i en mindre båt ⛴. 



Vi åkte först via Replotbron, tog en tur under bron, svängde om och åkte förbi Replot hamn. Sedan förbi Lillö och tog iland vid Truthällorna. Där var det varmt! Vi hoppade på klipporna och stenarna runt ön. Wilma plockade blommor och kokade soppa i hål hon hittade i klipporna. Åt lite hallon och vinbär. Såg massor med hönsbär också men dem åt vi inte.










Hemfärden gick bra och Wilma frågade när vi kan fara till ön igen 😍.


Vackraste blombuketten på hela sommaren och en utflykt vi lever längre på 🧡.




10-års kalas 🎈

För två veckor sedan var vi bjudna på 10-års kalas. Det var Isac som fyllde år 🥳. 


Som vanligt blev vi bjudna på en massa gott 😋.



GRATTIS ännu en gång! 🥳🎈🎂





Tunnelbana, slottet och en stor lekpark

Det är hög tid att berätta om de sista dagarna av sommarresan. 

Andra dagen i Stockholm parkerade vi bilen i Skärholmen och tog tunnelbanan in till Stockholm city. Det var första gången Wilma skulle åka tunnelbana, så det var spännande 🤩.



Vi steg av i Gamla stan. Sedan gick vi till slottet och Livrustkammaren. Gratis inträde 👍(till det sistnämnda). 


Inne på museet såg vi bl.a. fina kungliga gamla kläder och vagnar. Värt ett besök! Vi gick ju dit mest för att det var gratis 🙈😀.








Då vi kom ut från museet luktade det krut. Tänkte att de kanske haft nån uppvisning på slottet. Men då hörde vi oljud från bilar samtidigt som det kom en orkesterparad. Lukten av krut kom från bilarna. Folk hängde ut genom fönstren och hade bengaliska eldar i händerna. Det var ett sånt oljud från bilarnas avgasrör som smattrade samt motorerna som varvade. Wilma blev rädd och bara skakade och ville därifrån ☹. Måste erkänna att jag också blev lite rädd. Man har ju hört om så många incidenter med bilar och stora folkmassor. 


Vi stod en stund på sidan om men oljudet kom man inte ifrån så bestämde oss för att försöka ta oss till andra sidan vattnet. Det var lättare sagt än gjort då trottoarerna var fullpackade med folk och bilarna körde runt slottet i cirklar. Till sist kom vi oss över bron och kunde ta oss till Hötorget där det blev lunch 😋. Frågar man Wilma vad hon såg i Stockholm är bilarna det första hon nämner och hon vill inte att man ska tala om dem, så det var minst sagt en traumatisk upplevelse. 




Kungshallen är ett måste då vi besöker Stockholm. Där finns många olika slags restauranger och maträtter att välja bland. Wilma och jag åt mat från Tacobar och Johnny åt någon biff från en annan restaurang. 


Sedan gick vi på loppis på Hötorget och shoppade på Drottninggatan.


Eftermiddagsfikat intogs på Espresso house. Sedan stod vi i en lång wc-kö och tänkte svettas ihjäl 😅.


Färden tillbaka med tunnelbana var minst lika häftig som vägen dit.


Följande morgon var det dags att säga hej då till stugan. Sedan blev det mera shopping och loppisbesök i Kungens kurva. På Stockholms stadsmission Secondhand nära City gross fyndade vi 10 dvd filmer och 10 barnböcker för 20kr sammanlagt 👍. Det kom lite åskregn men under tiden hittade vi en stor godisbutik så det gick ingen nöd på oss 😀.


Då kvällen kom åkte vi till hamnen igen. Resan började närma sig sitt slut. Lite senare blev det lek i leklandet ombord innan vi sa tack och godnatt.


Det blev ingen lång natt och tidig väckning. Wilma var inte på sitt bästa humör då vi skulle äta frukost i en park i Åbo. Men lite senare blev det nog bättre då vi lekte i den stora lekparken bredvid.




Vi lekte fram tills badet Caribia hade öppnat och vi kunde fara och simma. Det var roligt! Sedan blev det ännu några loppisbesök (hann inte med alla) innan vi körde hemåt igen. 


Både jag och Wilma väntar redan på att få åka med "stora båten" till Sverige igen. När det nu blir. Ja säkert vill nog Johnny komma med också 😅. Förhoppningsvis kommer vi oss iväg ännu en gång till före jul 🙂.






Auktion och skattjakt

En lördag var vi både på auktion och skattjakt. Dagen började med regn, men som tur hölls auktionen inomhus, så det gjorde inget 🙂. På auktionen fanns allt möjligt. Jag skulle säkert ha kunnat köpa en hel del möbler, bara vi skulle få plats med dem någonstans 😅. Istället blev det "bara" en skrinnskohjälm åt Wilma för 3 euro 👍. Tre timmar flög snabbt iväg så det var gott med grillkorv även om den var väl dyr.


Efter auktionen for vi på skattjakt till Blomtorget. Det tyckte Wilma var roligt. Man fick en karta från kassan, sen skulle man följa den och svara på några frågor innan man till sist kom fram till en skattkista. Där skulle man slå in en kod som man fick då man svarade rätt på frågorna. I kistan fanns både guld och diamanter 💎🙂.



Efter fyndet bjöds det på glass och saft 😋. Sedan kunde man rita på marken. Wilma ritade sig själv med spännen i håret 🥰.


Ibland blir namnet spegelvänt 🥰. En rolig dag blev det 🙂.






RSS 2.0