Färggrant i soffan och en träkäpp

Ett nytt kuddöverdrag blev det ju då jag besökte HM Home förra veckan. Nu har det fått ta plats i soffan tillsammans med flera andra kuddöverdrag. Nu då hösten kommer ville jag byta kuddar i soffan, denna gång blev det så här, lite mönstrat och lite färgat. Hösten är ju ändå färggrann och inte bara mörk och dyster. Ugglan och muminkudden får hänga med ännu.
 
 
Kuddöverdraget längst till höger är det nyaste i samligen. Det fanns i flera olika nyanser, tror nästan jag vill ha åtminstone ett till, de var ju ändå inte så dyra, bara 4,99€. 
 
Hittade ju en träkäpp på utfärden till Skelettön, den får nu pryda vardagsrumsväggen ovanför den lilla hyllan. Ser nästan ut som en orm, tycker den är så fin. Närmare jul kanske den får flytta på sig, skulle passa bra med en ljusslinga runt den också. Får se vad jag hittar på.
 
 



Oväntat besök

På måndagskvällen då vi tittade ut genom fönstret fick vi se något oväntat. Grannens hönor samt tupp spatserade omkring på vår gräsmatta vid äppelträden. Whiskas såg dem också, men hon brydde sig inte så mycket, hon har väl hälsat på dem förut, vad det jag.
 
 
Ganska nära fick jag gå, sedan hoppade de över diket och över till egen gård igen. Tack för besöket!
 



Jordgubbar, äpplen och tomater

Nu är det inte många dagar kvar av denna månad. Ännu blommar dock jordgubbslandet i rött efter att ha haft en paus i flera veckor. Många plantor frös ju bort i vintras, men jag kastade bort de förstörda plantorna och satte dit nya revor istället. De flesta plantorna har nog tagit sig bra och nu blommar det i rött. Lite väl sent, men då är de också en sen sort de som blommar rött. EN jordgubbe fick jag smaska i mig här om dagen.
 
 
Äpplen har vi också fått skörda, eller vad man nu säger. Nu då det stormade föll de flesta ner från trädet, så då var det bråttom att plocka upp dem innan de hann bli dåliga. Några stora mängder är det inte fråga om, men med tanke på att trädet inte är så gammalt så är det ju roligt då det helst kommer några äpplen. En del har jag ju redan hunnit äta upp också och några är kvar på trädet. På det andra äppelträdet kom det inga äppel i år, inga päron fick vi heller.
 
 
Nu kommer det körsbärstomater i rasande fart, hinner nästan inte äta upp alla. Lite tidigare skulle jag ha önskat att de hade kommit, men kan inget åt den saken. 
 
 
Ännu får vi njuta av blomsterängens blommor. I lördags då jag kom hem från jobbet stod det en sån här fin bukett på bordet.
 
 



Lchf "drive" och lite bakning

Nu ska vi försöka ta en "drive" med Lchf igen. Vi har varit lite lata den senaste tiden. Vi mår helt enkelt mycket bättre då vi äter lchf, några kg mindre skulle heller inte skada. Det var 2013 som vi började äta lchf, då gick jag ner 15 kg på ett år ungefär. Sedan har jag väl gått upp 3-5 kg (varierar lite), men ändå lyckats hålla mig där i två år (fastän jag ätit en hel del icke lchf ibland). Får se hur det går denna gång. 
 
Måste förstås äta upp allt onyttigt som samlats i skåpen, men sedan, inget nytt. Jag är inte så drastisk att jag slänger bort mat. Potatis, ris och pasta har jag inga problem att lämna bort (har inte köpt ris eller pasta hit hem på flera år), värre är det med chips och vanligt bröd. Har nog bakat eget bröd i flera år, men nog har vi "fuskat" ändå. Nu får det vara slut på det, inget bulla och inga kex heller, möjligtvis någon liten tårtbit om det är kalas, men helst inte. Någon sträng Lchf variant kör vi inte på, t.ex. frukt och bär äter vi nog. Lättast är det ju om det inte finns något onyttigt i skåpen, då kan man ju inte äta det heller. Värre är det då man blir bjuden, då har jag åtminstone svårt att säga nej.
 
Igår kväll bakade jag fröbröd, ett av mina favoritbröd. Är så enkelt att laga bara man kommer sig för att göra det. Receptet hittar du HÄR. Det blev två plåtar, men misstänker att det inte tar så länge innan vi ätit upp allt.
 
 
Sedan blev det pizzabullar också, passligt då man är snål på något salt och gott. Lade dem i frysen så kan man ta en och en och tina upp vid behov. Receptet hittar du HÄR.
 
 
Nu googlar jag efter nya smaskiga recept, vill ha lite inspiration till nya rätter. Någon dag borde jag dock laga zucchini lasagne, har en stor zucchini som borde användas upp före den blir dålig. Blomkålsrisotto är jag också snål på. Det är ju tur att det finns många dagar i veckan så jag hinner laga alla rätter. Den här veckan har jag dessutom tid att laga mat så då borde jag nästan frysa ner en del så det finns att ta av kommande veckor då jag har mindre tid till matlagning. 
 
Det är bäst jag passar på att baka och laga mat så länge den inspirationen finns, det är nämligen inte varje dag jag tycker det är roligt att baka.
 



En och annan svamp och en ny vecka

På vår promenad i lördags fastnade det en hel del svampar på bild. Nog är de ändå häftiga då de bara dyker upp sådär mitt i allt lite var som helst. Fina färger och former. Måste tillägga att vi inte plockade dem, tror inte det skulle ha varit så hälsosamt att äta de flesta av dem.
 
 
Idag har jag en ledig dag. Vaknade imorse av att det ringde och kackade på dörren. Såg hastigt ut för att se om det var Johnny som kommit hem tillbaka, men det var det inte, en obekant bil stod på gården. Drog hastigt på mig en tröja för att kunna öppna dörren, men då jag gick för att öppna hade bilen redan åkt iväg. Nu får jag fundera vem det var resten av dagen, men tror nästan att det var något paket som anlänt, men konstigt då det inte var postbilen isåfall.
 
Sitter fortfarande i nattlinnet, men nu får det vara slut på det om jag ska få något gjort idag. Inget gym blir det i alla fall, fastän jag skulle vilja. Känner mig lite förkyld samt har sjukt i halsen, så bäst att inte anstränga mig för mycket i onödan, kan bara bli bara värre, minns hur det var sist då förkylningen aldrig ville ge med sig. Kanske det blir en skogspromenad istället. 
 
Ha en fin måndag och hoppas ni får en bra start på den nya veckan!
 



Villaavslutning 2016

Sista helgen i augusti är över, så är också villaavslutningen. Denna helg har det också ordnats "We love the 90´s" konsert i Helsingfors, men som vanligt ordnas den alltid fel helg. Är det villaavslutning så är det, finns inget annat ställe att fira den på än på Lillö, som alltid. Skulle konserten ha ordnats en annan helg skulle jag gärna ha farit på den.
 
 
Började lördagen med att jobba till klockan fyra. Sedan hem och vände och sedan direkt till Lillö. Det blåste hårt, 19 m/s vid Replotbron. Tidigare på dagen hade det blåst 25 m/s. Ganska högt vatten var det också. Något vidare båtväder var det alltså inte.
 
 
Vi började med att grilla lite korv, sedan blev det ett parti Ticket to ride. Efter spelomgången tog vi samt Ulli, Cilla och William en promenad till fladan. Tror faktiskt inte jag varit dit tidigare i år. Där är det alltid så fint.
 
 
Sedan gick vi genom skogen tillbaka, alla var inte så nöjda med valet av väg, men vi kom oss ur skogen helskinnade. De flesta av oss fortsatte sedan promenaden till ett annat ställe. Jag hittade några kantareller som jag gav åt mamma. Tydligen kom jag nog ihåg var man skulle söka efter dem, fastän jag inte letat efter kantareller där på vem vet när.
 
 
Lite senare var det dags att börja förbereda för "kräftkalaset". Eller vad vi nu ska kalla det, de flesta av oss åt inga kräftor, vi hade ju så mycket annat gott på bordet. I min mage slank det dock ner en och annan kräfta samt desto fler rökta räkor, mmm vad gott! 
 
 
Såklart måste vi beundra solnedgången också.
 
 
Sedan var det dags för vissa av oss att smälla lite "bomber" och smällare. En och annan raket sköts också, jag höll mig till "sprakanstickor".
 
 
Något bastubadande, dopp i havet eller båtutfärd blev det inte, men vi överlevde nog ändå. En riktigt bra och lite annorlunda villaavslutning blev det sist och slutligen. Fastän det heter villaavslutning så har jag inte avslutat villasäsongen för i år. Hoppas ännu på att få fara ut med båten och kanske, men bara kanske sova ännu en natt på Lillö. Jag vill ju inte att sommaren ska vara slut riktigt ännu, men jag antar att jag snart få ge med mig och låta hösten anlända.
 
Nu tar vi nya tag och låter den nya veckan börja, snart är september här och jag väntar redan på nästa sommar.
 



Fredagskvällen på Lillö

Ni kommer att få se en hel del bilder från Lillö nu de närmaste dagarna, det är bara att gilla läget, hehe. Känns som om vi först nu har kommit igång med båtsäsongen på riktigt, nu då säsongen snart är över. Det är som vanligt. Hinner inte med något mitt i sommaren, först då hösten närmar sig kommer vi igång. Eller rättare sagt, vi hinner ta det lugnt och bara njuta.
 
På fredagen var vi samt Johnnys föräldrar bjudna till Lillö. Mamma hade lagat goda pajer och till det en smaskig sallad. Vi hade tur med vädret och kunde sitta ute och äta. Det blev dock snabbt kallare då solen försvann.
 
 
Då vi ätit färdigt hoppade vi i båten och for iväg på en tur. Måste passa på innan regnet kom.
 
 
Gårdagskvällen spenderades...såklart också på LILLÖ. Villaavslutningen till ära. Annars så jobbar jag faktiskt hela helgen. Morgontur både lördag och söndag, måste ju jobba lite efter 3 lediga helger, hehe. Kommande vecka jobbar jag bara två nätter så har en hel del ledig tid. Tyvärr börjar jag känna mig lite förkyld, men har tänkt att jag ska höstpynta lite, kanske flytta runt lite saker och ändra om lite, vi får se vad det blir till och om förkylningen blir värre eller inte. 
 
Hoppas ni alla får en fin söndag!
 



En cykelrunda i Vasa och bilen på service

Igår förde jag bilen på service kl.10. Sedan hoppade jag på cykeln och cyklade iväg. Första stoppet blev Minimani. Där handlade jag lite ätbart, cyklade vidare till Tiklasparken där jag satte mig ner på en bänk vid vattnet och åt lite smått och gott och njöt av utsikten.
 
 
Sedan svängde jag in till Brändö loppisen, men gjorde inga fynd. Vattnet lockade igen så jag tog en runda genom Vikinga fram till Brändö. Sedan tillbaka ut till Alskatvägen och vidare mot Gerby där jag svängde av mot Dragnäsbäck.Till sist cyklade jag genom Hemstrand tillbaka till Stenhaga där jag började min cykelrunda.
 
 
Då jag för en gångs skull hade lite extra tid så vek jag in till Gw gallerian. Där blev det lunch på Hesburger och sedan måste jag ju förstås ta en runda på nyöppnade HM Home. Fanns faktiskt en hel del inredning att "dregla över", kom ut med ett nytt kuddöverdrag.
 
 
Väntade och väntade att de skulle höra av sig från servicen, det skulle ju bara ta 1,5-2 timmar. Jo visst. Till sist for jag dit och frågade om bilen började bli färdig, nej den var inte färdig riktigt ännu, en liten stund till skulle det ta. Så satte mig ner med en kaffe och väntade, och väntade...i en timme. Sedan fick jag nog, hade faktiskt bråttom till Lillö. Då mitt i allt då jag frågade om bilen var färdig så var den det. Äntligen! Blev lite dyrare än jag tänkt mig då de hade undersökt varför AC:n inte fungerar (hade nog sagt att de fick göra det, men något pris kunde de inte säga på förhand). Jag fick ju åtminstone veta varför den inte fungerar, en kompressor var tydligen sönder. Får klara mig utan AC fortsättningsvis, vill inte betala 700-800 euro för att få det fixat. Nåja fick ju bilen tillbaka efter 5 timmar!
 
 
Sedan tyngde jag gasen i botten och for hem och vände. Kvällen spenderades på Lillö, mera om den kvällen i ett annat inlägg.
 



26.8 - en tillbakablick genom åren

Ibland fastnar jag i fotoarkivet, är så roligt att titta igenom gamla foton och minnas. Vad hände 26.8 ifjol, eller kanske för tre år sedan. Måste bara ta mig en titt. 
 
För hela 10 år sedan firade vi villaavslutning på Lillö denna dag. Det var tydligen en varm dag. Tänk vad tio år kan gå snabbt. Molly fick också vara med.
 
 
26.8.2007 var vi samt Johnnys föräldrar till Lillö och plockade havtornsbär. Faktiskt flera år sedan jag plockat havtorn på Lillö.
 
 
2009 hände det en hel del denna dag.  Då hade vi nyligen köpt huset och det såg minst sagt lite annorlunda ut både här inne, ute på gården samt inne i föjset.
 
 
26.8.2011 bakade jag tydligen en paj och tände några ljus.
 
 
26.8.2013 gjorde vi havtornssaft på Målarbackan.
 
 
För två år sedan gick jag tydligen en fotorunda både inne och ute. 
 
 
Ifjol målade vi huset just den här dagen.
 
 
Idag blev det en cykelrunda medan jag hade bilen på service, sedan for vi till Lillö på kvällen tillsammans med Johnnys föräldrar. Blev också en runda med båten, men mer om denna dag i ett annat inlägg,
 
 
Minst sagt händelserika år. Ingen dag sig lik, även om vi spenderat många av dagarna på Lillö.
 



Utfärd till "Skelettön" 24.8

I förrgår bjöd mamma och pappa på mat på Lillö. Johnny fixade på bryggan och jag trimmade lite gräs efter vägen. Inte varje dag jag går klädd sådär. Tog på axlarna att gå och bära på trimmern och så blev det immigt vid visiret så jag såg knappt något emellanåt, men en stund gick det nog bra att trimma. Lite duktig kände jag mig. 
 
 
Det började blåsa allt mindre så vi bestämde oss för en båttur. Denna gång for vi till "Skelettön". Där har vi inte gått iland tidigare i år så det var nog dags. Gick runt ön och sökte efter ilandflutna saker, men hittade bara en träkäpp som jag måste ta med mig hem. Var riktigt fint väder och solen värmde skönt.
 
 
 
Då vi for från ön ville Johnny att jag skulle köra båten (inte så ofta jag gör det, typ aldrig), så lite motvilligt satte jag mig vid ratten. Det gick hur bra som helst, bara det då jag inte minns på vilken sida om remmarna man ska köra, är det en röd och en grön så vet jag att jag ska köra i mitten, men annars är det lite svårt. Som tur körde vi inte på några obekanta ställen så det gick bra. 
 
 
Mina gamla adidas skor från 90-talet kom väl till användning, bra att ha på sig då man ska hoppa från sten till sten. Flytjackan har hängt med ett tag, felet med den är att den kommer allt högre upp då det hoppar och skuttar i båten. Lite väl stor, men praktisk då man antingen kan vara bar om armarna eller dra ner ärmarna om det är lite svalare. Några fula skarvar såg vi också.
 
 
Ännu en bra kväll på Lillö. Ikväll hoppas vi på lika bra väder, även om de lovat annat. 
 
 



Händer i september

Det händer faktiskt en hel del i September. Första helgen är det loppisrace som gäller. Lördagen den 3.9 ordnas det loppis både i Sundom (kl.10-16) samt i Vöråstan (kl.11-14). Hinner inte besöka båda, så då blir det nog Sundom som lockar mera. 
 
Så här såg det ut på loppisrace i Sundom ifjol.
 
 
Söndagen den 4.9  kl.12-17 ordnas det gårdsloppis på Högbacken. Får se om vi tar oss en runda där då, inget bestämt ännu. Högbacken är annars en lite okänd stadsdel för mig, sällan jag har kört runt där. 
 
Följande söndag, 11.9 ordnas det skördemarknad vid Brage gården i Vasa kl. 11-15. Något år har vi nog besökt marknaden, men det var längesedan. 
 
Lördagen den 17.9 spelar Pendulum i Rewell Center i Vasa. Ifjol var det Tungevaag & Raaban som spelade på samma ställe. Fjolårets artister lockade nog mera än årets, så jag tror nog vi skippar den konserten. De kunde ju nog ha satsat på fler artister på samma gång tycker jag.
 
 
Ingen höst utan höstmarknad på Stundars. Kan inte minnas något år som vi inte besökt marknaden, det hör bara till. I år ordnas marknaden söndagen den 18.9 med start klockan 11
 
 
Sista helgen i september ordnas det loppis i Kvevlax Uf. Det brukar vara kö in till lokalen direkt loppisen öppnar på fredagen, så blir säkert en lyckad tillställning denna gång också. Dörrarna öppnas klockan 16 fredagen den 23.9 och stänger kl.20. På lördag 24.9 är det öppet kl.10-16 och söndag 25.9 kl.11-15.
 
Så en del evenemang har jag ju att välja bland i september. Dessutom finns det också några födelsedagar att fira. En inflyttningsfest är vi också bjudna på. Gissar att det inte händer lika mycket i oktober, men redan nu har vi nog vissa planer för den månaden. Då blir det att åka på konsert till WSArena och så kanske vi åker på en kryssning, vi får se. Sedan kommer ju november och december, då vill jag åka på flera julmarknader.
 
Nu är jag förberedd för hösten!
 



En ren dörr!

Igår fick jag något plötsligt infall och började tvätta fönster, bara för att jag just konstaterat att jag hatar att tvätta fönster. Så värst många fick jag förstås inte tvättat, men åtminstone utsidan på flera. Eftersom våra fönster öppnas inåt så får jag tvätta de andra sidorna en regning dag eller åtminstone en dag då jag vill vara inomhus. På samma gång tvättade jag de små rutorna i ytterdörren samt hela dörren på insidan och utsidan. Vet inte om utsidan blivit tvättad någon gång för den var verkligen smutsig!
 
 
De här dörrkransarna hänger med ännu, passar så bra året runt. Vissnar eller gulnar gör de inte heller, helt perfekta. Något som saknas är hängamplar, köpte inga denna sommar, satsade på växthuset istället. Visst är det fint med sommarblommor, men de är inte billiga heller, speciellt inte amplar. Kanske jag köper några nästa år.
 
 
Nu återstår det att se om jag orkar fortsätta tvätta några fönster idag. Vi får se. Finns ju roligare saker att göra. Ikväll åker vi säkerligen till Lillö en sväng. Jag vill trimma resten av gräset och Johnny ska fortsätta fixa på bryggan. 



Äntligen lite sol

Äntligen ser man solen! Tror bestämt jag måste lägga undan datorn och gå ut i stället. Men först tänker jag skriva några rader.
 
Augusti börjar gå mot sitt slut, vare sig vi vill det eller ej. Snart är september och den första höstmånaden här. Det är inte höst före september, punkt slut. Det kan ju nog vara sommar in i september också, men det är nog sällan det händer. 
 
 
Årets första äpplen har jag fått plocka och goda var de! Tänk vilken lyx om man kunde plocka egna äppel året runt. Får njuta så länge det varar.
 
Idag blir det nattjobb, sedan är jag ledig fram till lördag morgon. Ganska skönt egentligen. Bara jag skulle få gjort något vettigt. Fönstren är ännu otvättade, när tvättade jag dem senast, förra året? Jag minns inte. Än så länge ser vi ju ut, hehe. Finns mycket man kunde göra, men då man inte måste så blir det ogjort. Hellre plockar jag bär än tvättar fönster. Krusbären på gården borde plockas, ska nog plocka dem idag. Sedan ska vi nog äta upp dem direkt, lägga på yoghurt och äta dem så. Är onödigt att laga krusbärssylt då vi ännu har kvar från ifjol. 
 
 
Förövrigt har jag påbörjat en lista över saker som händer i höst. Mörkret är snart här och då behöver åtminstonde jag något att se framemot. Sommartid händer det saker hela tiden, nästan för många saker på samma gång. Nu då hösten kommer ordnas det inte lika många evenemang, men visst finns det saker att göra bara man vet om dem. Om någon dag är listan säkert färdig så då får ni se vad jag vill göra i höst. 
 
Hoppas ni alla får en bra dag, njut av solen om ni kan!
 



Gårdsloppis i Gamla-Vasa

Igår ordnades Gårdsloppis i Gamla-Vasa. Vet inte om de ordnat loppis där förut, men i år hade ca 20 gårdar ställt upp. På vissa ställen fick man också köpa kaffe, bulla och till och med mat. Tyvärr började det regna ungefär direkt klockan 12 då loppisen började (vissa ställen hade öppnat redan 11), men regnet avskräckte inte folk, det var många människor i farten ändå. Det gick relativt snabbt att ta sig runt till alla ställen då försäljningsställena var så nära varandra, på en timme hade vi besökt nästan allihopa.
 
 
Vid Gamla Vasa museum fanns det också några försäljare på gården. Vi var in och svängde genom dörren, men det kostade att gå runt i huset så det skippade vi.
 
 
Var intressant att vandra omkring i den gamla stadsdelen, inte så ofta man gör det annars. Fastän jag kör igenom där nästan varje vecka så var det nog många gator som jag aldrig kört på förut. Köpte jag något då? Jo faktiskt, det blev kamerastativ för en tio-lapp, splitternytt var det dessutom. Googlade och såg att det kostar många tior till i butiken. Ett bra köp helt enkelt. Har redan testat det så det fungerar nog bra.
 
Nu får det vara färdig "loppat" för någon dag. Men man vet ju aldrig när jag svänger in via första bästa loppis på väg till eller från jobbet. Tror nästan det får bli någon loppisdag mot slutet av veckan. Måste ju hålla mig "up to date" med utbudet så jag inte missar någon godbit. Jobbar kväll idag och sedan har jag en natt, sedan ledig några dagar och morgonskift lördag samt söndag. Kommande helg firar vi ju villaavslutning, något jag ser framemot i dessa regniga tider. 
 



En smaskig hamburgare och en natt på Lillö

Igår hann vi med mycket. På förmiddagen pysslade vi på här hemma. Sedan kom jag på att vi skulle fara på mat till Tesses café. hade sett en bild på dagens mat på Fb och den hamburgaren såg smaskig ut. Var nog godaste hamburgaren vi ätit på länge! Det har blivit mycket skräpmat under den här helgen, men äh, far till gymmet imorgon, hehe. 
 
 
Hade pratat om att åka till Lillö, så det gjorde vi, tog med saker så vi skulle klara kvällen. Jag trimmade lite gräs runt blombänken och gården, Johnny fixade på bryggan. Plötsligt fick jag en idé, varför inte vara över natten? Konstigt nog var Johnny inte svårövertalad. Problemet var att vi inte hade med oss tillräckligt med mat och tandborste hade vi inte heller. Blev att hoppa i bilen och åka till Replot och handla. Kändes nästan som om vi var på tältresa. Roligt att göra lite spontana saker ibland. 
 
 
Bäddade i den ena utdragbara soffan, precis som förr. Några fina dynvar som jag sytt ihop hittade jag också. Senare på kvällen blev det såklart bastu och ett dopp. Var högt vatten så jag kunde nästan simma iväg direkt jag kom i. 
 
 
Det var ganska varmt, 17 grader, men blåste 8 m/s, så någon båtfärd blev det inte. Istället tog vi fram Ticket to ride och spelade en omgång. En film hann vi också se innan det blev natt. Mysigt då det har blivit mörkare om kvällarna!
 



Juthbacka "fynden"

Så värst många fynd blev det inte på Juthbacka, men några små saker kom jag ändå hem med. Det roligaste är faktiskt att gå omkring och se på alla fina saker, man måste ju inte ha allt! Dessutom inte till vilket pris som helst.
 
En sak som jag länge saknat i min muminsamling är den svart-vita äventyrskannan som slutade tillverkas 2013 om jag inte minns helt fel. Jag såg den på många försäljningsbord och priset varierade nog. Tror dock inte att jag betalade överpris, den kostade ungefär vad den är värd.  Jag är nöjd. Saknar dock ännu några äldre muminkannor, med några sådana såg jag inte på marknaden. 
 
 
Köpte också två muminglas från Max. Inga dyrbarheter, men jag tycker de är snygga. Dessutom har jag svårt att sluta samla då jag en gång börjat, vill ju ha alla som finns. 
 
 
Sedan köpte jag någon sak åt mamma också, bra att köpa julklappar redan nu.
 
Jag är ju inte den enda som samlar på saker här i huset, Johnny kompletterade sin Kalle Anka samling med 15 stycken till.
 
 
Mera än så blev det inte på årets marknad, jo en påse med lakritsremmar köpte vi också, hehe. Nästa loppisevenemang går av stapeln i Gamla-Vasa imorgon, får se om det blir några fynd där. 
 



Juthbacka 2016

I flera år har jag åkt iväg redan tidigt på morgon till Juthbacka marknaden, men i år hade jag inte lika bråttom. Först vid lunchtid åkte vi iväg, hann till och med till gymmet före så jag kände mig nöjd. Halva vägen till Nykarleby ösregnade det, funderade nog vad det här skulle bli till. Inte roligt att gå omkring i regn. Då vi kom fram till staden var allt regn borta, vilken tur!
 
 
Vi parkerade som vanligt en bit bort, ville inte riskera att fasta i leran på någon åker. Gummistövlarna var på och regnrockarna med. Bra att vara förberedd. Vi började vår marknadsrunda med varsin gris och kaffe lite utanför området. Mia och Tomi kom också och gjorde oss sällskap, de hade redan handlat bilen full så de var på väg hem. 
 
 
Sedan började vi vår runda. Solen kom fram och det blev nästan för varmt. Fick börja klä av oss. Gick i t-skjorta resten av kvällen, någon jacka eller regnrock behövdes inte. Såg många fina saker, många dyra saker och några mindre dyra. 
 
 
Fastän det var lite lerigt på vissa ställen så skulle vi faktiskt ha klarat oss med vanliga skor, men bättre att vara förberedd på regn än tvärtom. Någon brådska hade vi inte, gick runt området i sakta mak. Det fick ta sin tid. 
 
 
Lite senare blev vi hungriga. Maten som såldes på området lockade inte, så vi vandrade in mot centrum på varsin pizza. Billig glass köpte vi i butiken bredvid. Nog är ju ändå 3,50€ för en mjukglass väl dyrt, hellre en magnum mandel för 1€. 
 
 
Då vi var mätta och belåtna gick vi tillbaka till marknadsområdet för att gå färdigt rundan, det tog som sagt ganska så många timmar att gå igenom hela området. Konstaterade att det inte var lika mycket folk som det brukar vara. Hörde att det regnade hemma, så kanske det var vädret som avskräckte. 
 
 
I år tyckte jag att det såldes mera muminporslin än tidigare år. Priserna var förstås höga, men jag köpte faktiskt några saker. Annars så var jag inte på jakt efter något speciellt, det är ju främst porslin som lockar. Jag har ju några serier som jag samlar på, så dem söker jag förstås alltid efter. Lite prismedveten måste man dock vara då man går runt på ett sånt här ställe, visst såg jag delar ur en servis jag samlar på, men jag betalar inte vad som helst. Vill ju fynda.
 
 
Tog konstigt nog inte lika många foton som jag brukar ta på marknaden, njöt istället av upplevelsen. Det var helt klart en av de bättre Juthbacka marknaderna jag varit på, fastän jag inte gjorde några stora fynd. Sju timmar senare hade vi gått igenom området, ETT varv. Blev inte några fler varv som det brukar bli, vi kände oss båda nöjda med dagen och med våra inköp. 
 
Vad vi fyndade får ni se lite senare. Nu börjar nedräkningen till nästa års marknad. Bara NÅGRA dagar kvar...
 



Kantarelljakt

Den här årstiden älskar jag att gå omkring i skogen, finns det bättre avslappning och meditation? Att gå omkring och bara lyssna till naturens ljud, känna naturens dofter. Även om det denna gång luktade älg. Att bara kunna sträcka sig ner och äta några lingon eller varför inte några blåbär, gå omkring och bara njuta (hoppas att man inte ser någon orm). Någon orm såg jag dock inte denna gång, som tur var. Men en och annan kantarell hittade jag nog, efter lite letande. Det är bra att ha utmärkt kantarellställena på en karta i telefonen, inte alltid så lätt att hitta mellan stock och sten. 
 
 
Efter allt regn så var det lite vått i skogen. Där det brukar vara ett dike var det nu nästan en sjö. På ängarna fram till skogen var det också blött. Kunde bara konstatera att jag måste köpa ett par nya gummistövlar då jag blev genomvåt om fötterna än en gång. Men det gör inget att jag blev våt om fötterna, kantarelljakten var spännande i alla fall. Vet ju aldrig om man ska hitta ut ur skogen igen eller inte, hehe. Men med dagens telefoner är det nog svårt att gå vilse. Får se om det hinner komma fler kantareller ännu i år, eller om jag måste hitta nya kantarellställen. 
 



Torsdagskväll på Lillö

Igår kväll ringde mamma och bjöd in till bastu på Lillö. Bastu lät hur bra som helst och det var ju relativt fint väder, så vi hoppade i bilen och for iväg. Det blåste inte så hårt heller som tidigare på dagen, så vi måste såklart passa på och ta en båttur också. Denna gång blev det en sväng till Replot hamn.
 
 
Efter båtturen blev det bastu och ett dopp i det blå, sedan en kaffekopp på det hela. En skön kväll fastän det bara blev några timmar på Lillö.
 
Idag blir det Juthbacka för hela slanten. Får se om jag gör några fynd. Alltid lika spännande!



Ett boktips

På sommarresan köpte jag en spännande bok som jag tänkte tipsa er om. Jag har alltid läst skräck, speciellt Stephen Kings och Dean Koontz böcker. Har de flesta böcker utgivna av dessa författare. Nu var det ju inte dessa två jag skulle tala om, utan en en bok skriven av den svenske författaren Mats Strandberg. Boken jag talar om heter Färjan och är en riktig "skräcktriller". Jag kunde knappt slita mig ifrån boken, så spännande var den.
 
Så här står det bak på boken:
 
"Ikväll ska 1200 förväntansfulla passagerare åka på en finlandskryssning. Under 24 timmar ska de lämna vardagen bakom sig och släppa alla hämningar. Men det finns något ondskefullt ombord. Mitt i natten, ute på Östersjön, är det omöjligt att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. 
 
Vanliga människor tvingas bli hjältar, men denna natt kan också locka fram det värsta i dem -  något som kan förändra världen för all framtid om färjan når hamnen i Finland. 
 
Välkommen ombord på Baltic Charisma."
 
 
Det som gjorde boken mest intressant var ju det att historien utspelar sig så nära, på en plats som inte alls är så obekant, på en båt mellan Sverige och Finland. Det var nog det som gjorde att jag köpte boken. Att den sedan faktiskt var riktigt spännande gjorde ju saken bara bättre. 
 
Helt klart läsvard om du gillar skräck.
 



Bostadsmässan - Sovrum

Om man ska beskriva sovrummen på årets bostadsmässa med två ord, så blir det nog svart och vitt. Visst såg man en del andra nyanser också, men de flesta rummen gick i dessa färger. 
 
En häftig sänggavel målad på väggen.
 
I ett barnrum kunde man se den här fina tapeten, med både katter, ugglor och flera andra djur.
 
Även i detta rum fanns en fin tapet med fåglar på.
 
I detta "ungdomsrum" har de höjt upp sängen för att få förvaring under, smart. Jag skulle dock vara rädd att falla i golvet om jag skulle ligga i den där sängen. 
 
Annorlunda nattduksbord fanns i detta sovrum. Riktigt fina!
 
Färgerna i detta rum var verkligen svart-vitt, men den här tapeten skulle jag nog inte vilja ha.
 
Vitt, grått och ombonat. Precis i min stil.
 
Här var det prickigt!
 
Det här sovrummet var lite för avskalat och kalt för mig, men väggen var häftig.
 
Överlag fanns det en hel del fina sovrum fastän de flesta gick i samma färgskala. Jag minns förstås inte hur de som inte kom med på bild såg ut, de kan ju ha varit färggranna. Men nog är det så att svart och vitt går hem hos de flesta, fastän det kan bli tråkigt i längden. Är basen svart och vit så går det ju lätt att slänga in en färggrann kudde eller två om man så vill, eller hänga upp ett par gardiner i en annan färg om man vill. Vitt är nog fortsättningsvis min favoritfärg då det gäller sovrum. 
 



Två lurviga som njuter av sensommaren

 
 



Ylivieska och Kalajoki

Regnet det öste ner då vi for hemifrån igår på förmiddagen, vi hade siktet inställt på Kärkkäinen i Ylivieska. Fanns ju ändå inget vettigt att göra hemma då det bara öste ner. Då vi kom norr om Jakobstad slutade det regna och sedan höll det upp hela vår utfärd tills vi kom till Kokkola på väg hem igen. Riktigt lyckat att köra norrut och slippa regnet! Det var också lite varmare än hemma.
 
 
Vi köpte inte så värst mycket, snålades över några muminbrickor, men kunde hålla mig.
 
 
Efter shoppingen ville jag se var Ylivieska kyrka stått. Den brann ju tyvärr ner i våras och kvar fanns nu i princip bara stenfoten.
 
 
Sedan åkte vi hemåt, en liten omväg via Kalajoki måste vi dock ta, jag hade ju tagit bikini med ifall om. Det var ju inte precis något badväder där hemma, men i Kalajoki sken solen. Vi gick in till campingen där jag hittade ett passligt omklädningsrum, sedan var det bara att hoppa i. Konstigt nog var det ingen annan som simmade. Det var ju inte ens kallt i vattnet! Var riktigt skönt med ett dopp.
 
 
Från strålande sol kom vi hem till regnet igen. Då vi körde genom Vallvik funderade Johnny om vi månne ser någon älg, och jo, det gjorde vi faktiskt, på samma ställe som i torsdags dessutom!
 
 
Som avslutning på helgen blev det bastu och sen kvällsmat. Var gott med kantarellpaj klockan 23.30, passlig nattmat innan det var dags att gå och sova. 
 
 



Auktion på Söderfjärden 13.8.2016

Igår var det dags för auktion igen. Finns det något bättre lördagsnöje? Det regnade i princip hela tiden vi var där, men vad gjorde det, vi fick ju vara under tak större delen av auktionen. Det fanns alltmöjligt till salu, både nytt och gammalt. Allt ifrån platt-tv till antika träsaker samt olika jordbruksmaskiner. Några enstaka arabiafat och en Grapponia kanna såldes också, men vi for tomhänta därifrån efter fyra timmar. 
 
 
Det var ju tur man hade gummistövlar och regnjacka på sig, men ändå blev jag våt om fötterna. Borde kanske köpa nya gummistövlar som håller tätt. Efter auktionen bjöd mamma och pappa på mat. Sedan for vi en sväng via några hus i Västervik som ordnade gårdloppis, jag fyndade ett litet arabia fat.
 



Naturens skönhet

 



Fredagskvällen

Gårdagskvällen spenderades mestadels utomhus. Hjälpte Johnny med att mura på växthuset. 
 

 

Hann också vara en sväng till skogs och plocka lite kantareller.

 

 
Efter en stund såg himlen lite hotfull ut och vi hörde åskan. Åskade visst nära Lillö. Några regndroppar kom det också, men inte så vi måste sluta mura. Klockan var över tio innan vi hade färdigt arbetat för dagen.
 
 
Idag ser det också ut att bli regn, ingen passlig dag att fortsätta med murandet. Jag har dock andra planer, det blir auktion igen, denna gång i Sundom.
 



Tisdagens skörd

 
Fyra flilandsgurkor, en squash, två gurkor, ett ämbar röda vinbär, några buskblåbär och 0,75 dl gröna vinbär, det blev tisdagens skörd. Tänk vad bra man har det då man bara kan gå ut i trädgården och plocka alla dessa godheter. 



Konstens natt 2016

Det blev en regnig Konstens natt i år. Höll tummarna in i det sista att det skulle sluta regna, men nej. Vi började med ett besök vid Bock´s, men deras marknad var inte så mycket att hänga i julgranen, så vi stannade inte kvar där så länge. Sedan blev det mat på Amarillo, blev såklart Garlic Chicken för mig.
 
 
Sedan gick vi ett varv runt stan, via Wasa Teater, Inre hamnen, Loftet, Rewell center, Anttila, Saluhallen och torget. Vi kunde konstatera att de flesta ville vara inomhus, var mycket mindre folk i farten än förr om åren. 
 
 
Bäst på hela kvällen var nog musiken som de spelade bakom Rewell center, bredvid Stadshuset. Exakt min musiksmak, ni vet sån där "dunka dunka" musik. Eller rättare sagt var det nog techno, trance, hardstyle musik som de spelade. Där skulle jag ha kunnat stå och lyssna hela kvällen.
 
En helt okej kväll blev det ändå, men nog var det kallaste Konstens natt på länge, hela 9 grader då vi for hemåt.
 
I Vallvik, på väg hem, såg vi tre stycken hornbeklädda filurer. De stod snällt stilla så jag fick ta foto. 
 
 
 
 



Bostadsmässan - Hus och trädgårdar

Det första "huset" vi besökte på bostadsmässan var ett utsiktstorn som hade byggts alldeles vid vattnet. Så värst snyggt tycker jag inte att huset var, och utsikten var inte så märkvärdig, men visst var det lite häftigt ändå.
 
 
Vi fortsatte vår vandrig till det ena huset efter det andra. Såg många moderna hus som inte höll oss i smaken, men kanske någon annan tycker de är snygga, vad det jag. Ni kanske undrar varför jag tycker dessa hus är mindre fina? Saken är den att jag stör mig så på alla asymmetriska fönster. Jag tål helt enkelt inte stora och småa fönster i en enda röra. Kanske därför jag också alltid har tyckt att gamla bondstugor är så fina, det är något med symmetrin som gör helheten.
 
 
Såg dock nog några lite finare hus också, lite mer "normala" hus.
 
 
I trädgårdarna fanns det gott om vita stenläggningar. Enkelt och snyggt. Kanske inget som jag skulle komma på att lägga i vår trädgård, jag är mera för det naturliga. Inte så mycket strikta linjer. Det växer lite som det vill på vår gård (fastän jag tampas med ogräset ibland).
 
 
Något som mina ögon fastnade för var det här fina blomsterarrangemanget, lite mera min stil, hehe.
 
 
 Det fanns också andra fina trädgårdar att hämta inspiration ifrån.
 
 
Visst kan det vara fint med stenlagda gångar, spikraka kanter på gräsmattan eller varför inte en bekymmersfri asfalterad infart. Men tacka vet jag en gräsmatta som får växa lite hur den vill, en gräsmatta som egentligen inte är en gräsmatta utan en mossmatta blandad med lite gräs. Hellre en gårdsplan där grus samsas med lite ogräs än en steril och tråkig asfalterad gård. De två sista bilderna är nog mina favoritbilder från mässans trädgårdar, en uggla mitt i blombänken och en "uteplats" i skogskanten, kan det bli mysigare?
 



Regn och rusk med några färgklickar

Just nu ser det ut som hösten har kommit. Får dock hoppas att jag inbillar mig. Augusti är ju inte slut än på länge, hösten ska ju komma i september. Ute är det regn och rusk och blåsigt väder. Egentligen är det ganska mysigt att sitta inne, inga måsten att gå ut och göra något. Kan med gott samvete sitta inne och se på serier.
 
Oberoende väder måste det vattnas i växthuset, dit slipper ju inget regn. Just nu ser det ut så här där inne.
 
 
Flera gurkor är också pågång, har redan plockat 13 stycken. I den övriga delen av trädgården växer det också, mest ogräs, men lite ätbara saker hittar man också. På blomfronten finns det inte många färgklickar, då får man istället blicka ut mot vägen och blomsterängen. 
 
 
En liten bukett med blommor från blomsterängen får för tillfället pryda vardagsrumsbordet. 
 
 
Hoppas ni får en bra onsdag!
 



Bär, bär och mera bär

Just nu borde man gå till skogs och plocka blåbär, hallon och snart lingon också. Känns så synd då bären bara lämnar kvar att ruttna i skogen till ingen nytta. Igår gick jag inte till skogs, men ändå plockade jag 1,5 liter hallon här runt gården. Hallonen börjar nog ha gjort sitt för i år, många var redan dåliga. Whiskas var förstås också med och plockade. Mitt i allt ville hon komma upp i famnen så hon började klättra upp längs mitt ben, det var mindre skönt. 
 
 
Röda vinbär växer lite här och där på den här gården. Det fanns faktiskt någon buske bakom uthuset också. Förutom den ena stora på gården så växer de i skogsbacken, bredvid häcken samt på roskishögen också. De flesta är röda, men någon är också vit. Har två svarta vinbärsbuskar, men de vill inte växa så bra. Gröna vinbär finns också, men på den busken kommer det inte så många bär. Började plocka lite röda vinbär från den stora busken igår, plockade en halv hink som jag sedan tog till jobbet. Lika bra att ta dit dem då vi själva inte gör något av dem. Har ju ännu saft från något år tillbaka i frysen. 
 
 
Denna dag började med ösregn. Men lagom till att jag slutade jobbet klockan nio i morse så slutade det regna. Blev sedan gymmet och nu sitter jag och funderar vad jag ska göra resten av dagen. Är mitt uppe i en spännande bok, så jag tror nog det blir hängmattan och en läsestund. Sedan kan det hända att jag plockar lite mera bär. Men nu först MAT, är vrålhungrig!
 



Tre timmar till sjöss

Igår blev det hela tre timmar till sjöss, ja nästan i alla fall, vi var ju iland lite där emellan också. På förmiddagen blåste det inte så hårt så vi bestämde oss för att fara till Lillö och åka ut med båten. Vi åkte först norrut, under bron och runt via Köklot fiskehamn, hade inte kört den rutten tidigare i år så det måste ju göras. Då vi körde tillbaka märkte vi att det hade börjat blåsa lite hårdare.
 
 
Sedan åkte vi förbi Lillö och fortsatte söderut. Åkte förbi Replotbron och in i Grönvik fladan för att hälsa på hos Johnnys kusin med familj. Vi hade hört att de bygger en terrass vid villan, så den var ju Johnny intresserad av att se. Som tur var de på plats så vi kunde "inspektera" den fina terrassen. Det blir nog bra det där! 
 
 
Sedan åkte vi under Replotbron och till Bernys. Var gott med en hamburgare!
 
 
Då vi kom tillbaka till Lillö tog jag mig en simtur, var avsvalkande och skönt. En stund i solen med en bra bok blev det också innan vi åkte hem igen. Ännu en bra söndag.
 
 



Grillkväll på Björkasbackan

Igår kom mamma och pappa samt Johnnys föräldrar hit på grillkväll. Johnny hade förberett maten nästan hela dagen, och det blev riktigt gott. Jag koncentrerade mig mera på att duka bordet och plocka blommor. Ja, grönsalladen gjorde jag faktiskt, men resten fixade Johnny.
 
Jag hittade ingen passlig duk så det fick bli en gardin på bordet, men det gick nog det också. Hittade matchande underlägg, servetter och tallrikar i skåpet.
 
 
Fråga mig inte vad allt vi bjöd på, det var så mycket alltmöjligt. Inte ens jag visste vad det skulle bli före allt var färdigt. Till efterrätt blev det grillad banan fylld med dumle samt glass med vispgrädde. Mätt blev man!
 
 
Tack för en trevlig kväll!
 



Auktion och loppis i Pörtom 6.8.2016

Igår blev det tidig väckning fastän jag hade en ledig lördag. Klockan nio var mamma och pappa här, sedan åkte vi iväg till Pörtom där det ordnades auktion. 
 
 
Där fanns det saker, MYCKET saker. Lådor på lådor med porslin och diverse. Bra porslin dessutom, mycket arabia. Jag såg en arabia tallrik av sorten som jag samlar på, men så mycket annat som jag "behövde" fanns inte. Det kom några regndroppar, men annars var det uppehållsväder. Ingen av oss ropade in något och efter någon timme hade vi fått nog. Det gick så trögt framåt. Vi fortsatte med att besöka några ställen på Vasavägens loppisrace. 
 
 
Vi var inte till så många loppisställen, kanske fyra, fem stycken, men jag hittade en tröja för två euro så jag blev nöjd. En riktigt bra auktions och loppisdag!
 
 



10-års kalas vid Sommarbo

Igår kväll var vi bjudna på Williams 10-års kalas. De hade hyrt Sommarbo i Gerby för helgen. William var redan inne på sitt tredje kalas för dagen. Bastu hade han redan hunnit bada 10 gånger och simmat minst lika många gånger. Även detta kalas fortsatte i badandets tecken, tyvärr hade vi inte med oss våra badkläder, skulle ha varit skönt med ett dopp. Vädret hade vi i alla fall tur med, skulle inte ha varit lika trevligt att sitta utomhus i åskväder. 
 
 
Stort GRATTIS än en gång!
 
 



Onsdagens åskmoln och kalas ikväll

De senaste dagarna har det minst sagt åskat. I onsdags då jag skulle fara till jobbet kunde jag knappt slita mig från datorn, måste bara se var åskan var någonstans. Ja den var ganska nära just då så jag vågade ju knappt springa över gården till bilen. Till sist lättade regnet lite och åskan for vidare så jag kunde åka iväg. 
 
 
Har annars varit en skön arbetsvecka, bara tre arbetsdagar. Nu väntar en ledig helg. Ikväll åker vi iväg till Gerby och "Sommarbo" där William firar sitt 10-års kalas. Hoppas han gillar presenten, är svårt att veta vad en 10-årig pojke önskar sig i present. 
 
Hoppas ni får en bra fredag och en bra start på helgen! Nu håller vi tummarna för bättre väder!
 



Bostadsmässan - VIlla Tango

Ett hus som stack ut ur mängden på årets bostadsmässa var Villa Tango. Det såg ju nästan ut som ett "riktigt" hus. Ja förutom vissa fönster som stack mig i ögonen och inte passade in. 
 
 
Direkt man kom innanför dörrarna såg man att detta var ett påkostat hus, jämfört med de flesta andra hus på området. Lyxigt med andra ord. Speciellt taken och alla olika lampor fastnade jag för.
 
 
Sovrum med en "walk in closet", ja varför inte.
 
 
Badrummen samt wc:na kändes också lyxiga.
 
 
Det fanns speciella tak precis överallt i huset. Perfekta dammsamlare är de väl nog, så tror nog jag är nöjd med våra vanliga paneltak. Men minst sagt häftigt med olika bilder och mönster i taket.
 
 
I detta hus fanns också det finaste köket enligt mig. 
 
 
Överlag ett lyxhus med många fina detaljer. Fastän de olika taken var fina så blev det i slutändan nästan för mycket, det skulle ha räckt med ett speciellt tak i bara något rum. Alla lampor skulle jag dock ha kunnat ta med mig hem.
 
Det var helt klart det finaste huset på området.
 
 



Höstens mumin nyheter

Åter igen kommer det en hel del mumin nyheter i höst. Åh så fina saker! Jag bara måste ju ha nästan allihopa. 
 
Vänskapsserien kompletteras av dessa två:
 
Serveringsfat, 30 cm. 
 
Pajform, 26 cm. 
 
Det kommer även ut fler produkter med Förfadern som tema.
 
Kanna, 1 liter.
 
 
Burk med lock, 0,3 liter. 
 
Årets samlartallrikar ser ut så här:
 
 
 
Den blåa tallriken har samma motiv som muggen som utkom mellan 1990-1996. Den andra tallriken har motivet från "Tove 100 år" muggen. 
 
Av alla dessa nya mumin produkter vill jag ha alla förutom burken med lock. Jag förstår inte riktigt varför de envisas med att tillverka såna burkar, vad ska man använda dem till?
 
Förhoppningsvis kommer dessa produkter att finnas i butik åtminstone något år så jag inte behöver köpa dem alla på en gång. Utgivningsdatum borde vara i september i år. 
 
Vilka vill du ha?
 
Alla bilder och info härifrån.



Två effektiva dagar

Hela två dagar har jag hållit mig hemma, ja så långt som två kilometer bort har jag varit. Har inte ens varit till gymmet fastän jag skulle ha haft tid. Det har varit två lediga dagar hemmavid. Har faktiskt fått gjort en hel del. Har hjälpt Johnny med växthusbygget, plockat både blåbär och hallon, städat hela nedrevånigen samt renbäddat, tvättat, diskat, bakat hallonpaj och knäckebröd samt klippt en del gräs. Ja säkert något annat också som jag glömt bort. Har i alla fall fått gjort några saker som bara har lämnat då jag inte varit hemma någon annan tid än på natten. 
 
 
Ikväll blev vi bjudna på mat på Målarbackan. Johnnys ena kusin med familj från Sverige var också där. Blev en riktigt trevlig helg. Fick visa upp huset också, var länge sedan det skedde senast. För några år sedan var det ju husvisning nu som då. Det börjar nästan vara länge sedan vi flyttade in, hela fyra år har gått sedan den dagen. 
 
 
Imorgon är det dags för jobb igen, kvällsjobb. Känns skönt att bara jobba en kväll denna vecka, morgonturer torsdag och fredag. Om jag fick välja skulle jag bara jobba nattskift och morgonskift, tycker inte direkt om kvällsjobb, hela dagen blir nästan förstörd. Men som tur så har jag ganska få kvällsskift sist och slutligen. 
 
Det har varit lite ostadigt väder med åska de senaste dagarna. Jag har nästan suttit som klistrad framför telefon/datorn mellan varven och kollat in var åskan befinner sig. Inatt då jag vaknade en 3 tiden låg jag en stund med telefonen i handen och såg var åskan slog ner, det är nästan beroendeframkallande. Sedan sov jag någon timme och steg upp då Johnny steg upp...bara för att sätta mig framför datorn och kolla på åskans framfart. Där satt jag i någon timme samtidigt som jag åt frukost. Så länge som åskan inte är så nära är det lugnt, misstänker att jag inte skulle sitta lika klistrad framför skärmen om åskan skulle komma riktigt nära.
 
Nu blir det snart bastu, skön avslutning på denna tisdag.
 
 



Squashsoppa med kantareller

Jag var ju till skogs en dag i förra veckan och plockade en del kantareller. Frågan var ju vad vi skulle göra med dem, egentligen tycker jag ju inte om smaken av kantarell, men tillsammans med något annat går de nog att äta. Eftersom vi hade några egenodlade squasher i kylskåpet så blev det en soppa på alltihopa. Receptet är från veckotidningen Allers.
 
500 g squash
400 g potatis
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
10 dl buljong
salt och peppar
2 dl créme fraiche
 
Servering
300 g kantareller
2 msk smör
2 schalottenlökar (eller vanlig lök)
2 msk hackad persilja
 
1. Dela squashen på längden i fyra båtar, skär bort kärnorna och skär fruktköttet i bitar. Skala och tärna potatisen. Strimla purjolöken och krossa vitlöken.
 
2. Fräs grönsakerna genomskinliga i olja utan att de får färg. Häll på buljongen och koka under lock tills de är mjuka, ca 10 minuter. Purea dem med stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar och rör i créme fraichen.
 
3. Rensa kantarellerna (om du inte gjort det på förhand). Dela stora svampar i bitar. Fräs svampen i smöret. Hacka och tillsätt löken. Låt den steka med ett par minuter, salta och peppra. Rör i persiljan. Servera soppan med svampen. 
 
 
Det blev hur gott som helst! Det enda som inte blev som det skulle var att créme fraichen skar sig lite, borde kanske ha valt en annan sort i butiken. Kan hända att den här sorten inte var lämplig för upphettning. 
 
Servera en varm vitlöksbatong till soppan så blir det ännu godare!
 



Auktion i Gamla-Vasa

Igår åkte vi iväg till Gamla-Vasa på auktion. Johnny hade läst på Vasabladets hemsida på nätet att det skulle hållas auktion där klockan 11, så vi åkte dit i god tid före. Vi var lite förvånade då det inte var så mycket folk där, bara några enstaka samt att de inte hade plockat ut sakerna ännu. Efter en stund kom det fram att auktionen inte började före klockan 13...suck. Så vi åkte därifrån och kom tillbaka lite före ett. Då var det lite mera folk där, men inga mängder. 
 
 
Det var en man som skulle resa till Spanien som sålde allt han ägde. Han bodde visserligen i en liten radhuslägenhet, så några stora mängder med saker fanns ju inte där, men ändå något för var och en. De började förstås med "skräpet" och det tog länge innan de kom fram till bordet med de lite äldre porslins sakerna. Då de väl kom dit gick det plötsligt snabbt undan, ingen betänketid mellan utropen. Det gällde att vara snabb. 
 
 
Jag gjorde ett dåligt samt ett bra köp. Det dåliga köpet var 7 st Arabia tema tallrikar som allihopa var skråmade och väl använda, men så går det då man inte tittar noga på sakerna innan. Nåja, nog går de väl att använda ändå. Om inte annat så som uppläggningsfat med en servett ovanpå. Men onödigt mycket gav jag nog för dem.
 
Nåja, till det lite bättre inköpet då. Egentligen behövde jag väl inte den här saken. Men det är inte varje dag jag får syn på en så gammal arabia vas. Jag bara måste ha den. 10 euro var inte så dyrt heller. 
 
 
Vasen som är tillverkad mellan 1928 och 1932 är ca 12 cm hög och så söt. Mina arabia saker vårdar jag ömt, men då ska sakerna vara gamla (eller vara muminporslin). 60, 70 och 80-tals arabia porslin tycker jag inte lika mycket om, det är nog säkert något med färgerna och designen som inte tilltalar mig. 
 
Nu har jag siktet inställt på nästa lördag då det ordnas auktion i Pörtom. Dessutom ordnas loppisrace mellan Pörtom och Näsby samma dag. 
 



Bostadsmässan - Matplatser och dukningar

Det var egentligen inte så många kök som "föll mig i smaken" på mässan, men en och annan dukning fastnade nog ögonen på. Bl.a. följande romantiska dukning tyckte jag var fin. Kanske inget nytt, men fint i alla fall. Matbordet skulle jag heller inte tacka nej till.
 
 
Runt många matbord kunde man se pinnstolar. Jag tycker inte att pinnstolar är direkt fula, men efter att ha sett dem dag ut och dag in under min uppväxt är pinnstolar inte något som jag skulle kunna tänka mig att ha runt vårt matbord. Stilmässigt skulle de nog inte heller passa in i vårt hus. Av dessa två föredrar jag nog de svarta stolarna.
 
Vad tycker ni om pinnstolar? Fina eller fula?
 
 
Följande dukning tyckte jag var lite speciell, nästan allt i trä. Riktigt häftigt! Bordet skulle jag också kunna ha.
 
 
Eller varför inte använda en gammal träbit som underlägg? Snyggt!
 
 
En väggmålning i köket, inte varje dag man ser det.
 
 
Porslin helt i min smak.
 
 
Det fanns alltså inte många kök som jag skulle ha velat ha. De flesta var för moderna för mig. Det fanns gott om ljusa träslag (som får mig att tänka på tidigt 90-tal, alltså inget jag vill ha), lite retrokänsla fick man också. Är intressant att se hur stilen på matplatser ändrar från år till år, ska bli intressant att se hur de ser ut på nästa bostadsmässa. 
 



RSS 2.0