23 timmars kryssning och en natt i Åbo

Vilken lyckad helg det blev! På fredagen satte vi oss i bilen och åkte ner mot Åbo. Som vanligt stannade vi i Björneborg och gick på några loppis. Vädret var lite grått, men kunde inte göra så mycket åt den saken.
 
 
Efter att vi ätit lunch på Abc fortsatte får färd söderut. Dock valde vi nog säkert fel väg, Var många år sedan vi körde via Rauma ner till Åbo, det gör vi nog inte igen. Det tog så länge, dessutom var det vägarbeten överallt. Före Åbo stannade vi vid köpcentret Mylly i Raisio. Där fanns många butiker att gå i. Jag hittade några billiga t-skjortor. Sedan var det hög tid att åka till hamnen. Vi hittade en bra prakeringsplats, betalade och gick och checkade in. 
 
 
Då vi väl hade satt oss ner i väntan på att få gå ombord på Baltic Princess kom jag plötsligt på en sak, vi hade ju inte köpt med oss någon kvällsmat! Så irriterande! Vi hade ju bestämt oss för att inte äta på båten på kvällen, men nu hade vi inget annat val. Ingen skada skedd, men onödigt då man kunde ha ätit billigare mat. Då vi kom oss till vår hytt var hytten förstås inte städad (hur många gånger har inte det hänt), men denna gång behövde vi som tur inte vänta så länge innan den blev städad. Efter en dusch och klädombyte blev det mat på Grill House. Jag var snål på pizza, men någon sådan hade de inte, istället blev det varsin hamburgare, varsin dyr sådan.
 
 
Sedan var det dags för lite vila. Ja i alla fall för Johnny som var trött och hade kört hela vägen ner till Åbo. Jag såg en stund på en film på tv. Passade på och tog några selfies också.
 
 
Lite senare blev det några steg på dansgolvet i discot. Såklart måste jag ta en bild av Långnäs då vi nu en gång var där. Lite mörkt var det dock så såg inte så mycket av stället. 
 
 
Följande morgon sov vi ganska länge. Eller länge och länge, till 9- 10 tiden. I alla fall längre än om vi skulle ha varit tvugna att stiga av i Stockholm 6 tiden. Så skymten av staden såg vi inte, men jag låg och funderade att det nog inte skulle ha varit mycket att se i mörkret heller. Det blåste och gungade ganska mycket på natten. Var förstås lugnade ett tag då vi var in till Stockholm och vände, men sedan passligt till förmiddagen så började det gunga igen. Inte så trevligt, men det var bara att bita ihop. 
 
 
På förmiddagen hade buktalarparet "Zillah och Totte" ett uppträdande, som vi nästan tänkte missa då vi inte läst barnkryssningsprogrammet. Ni har väl sett dem på tv? Zillah vann talang 2007 i Sverige och har sedan dess turnerat runt med sin mjukisdjursapa Totte. Det var roligt att se dem då jag sett dem i tv så många gånger förut. Lite som att träffa en kändis. Men någon autograf skaffade vi inte, fastän möjligheten fanns, hehe.
 
 
Sedan blev det dags att spela kryssningens första bingo. Som jag väntat! Men tyvärr var turen inte på vår sida, så vi vann inget. Roligt var det ändå!
 
 
Före vi skulle gå och äta lunchbuffé passade vi på att få en skymt av Åland igen, denna gång av Mariehamn. 
 
 
Silja Line sälen såg vi också!
 
 
Buffélunchen var riktigt god, även fast vi fick sitta lite trångt tillsammans med två andra vid ett fyra personers bord. Buffén var nog väl värd pengarna till skillnad från hamburgaren kvällen före. 
 
Ibland kan man tro att tiden blir lång på en 23 timmars kryssning, vi hade med oss diverse böcker att läsa och spelkort köpte jag före vi steg ombord. Läste vi något? Spelade vi kort? Svar, nej, vi hann inte. Det fanns hela tiden någon annat att göra. Dessutom varvade vi ju alla butiker flera gånger också. Så långtråkigt hade vi absolut inte. Ännu lite senare på eftermiddagen spelade vi bingo igen, inte heller denna gång hade vi turen på vår sida. Men ändå så kunde jag ha spelat flera omgångar till, nu får jag tyvärr vänta på nästa kryssning, när det nu blir.
 
 
Efter 23 timmar anlände båten till Åbo igen, Vi hade haft en riktigt rolig kryssning! Hem tänkte vi dock inte åka riktigt ännu, det blev en natt i Åbo på Cumulus hotellet. Vi hittade en passlig gratis parkering inte långt från hotellet, lämnade sakerna på rummet och gick ut för att äta. Vi hade ställt in oss på Amarillo. Hade sett på nätet att det inte var långt borta. Vi gick runt och letade, men något Amarillo hittade vi inte. Googlade och såg att det tydligen stängt 2014! Alltså VADÅ? STÄNGT?!? Ja ja, mat skulle vi ha så fick bli Kotipizza, allt annat var så dyrt (snåla som vi är, hehe). Fick ju lite sightseeing i Åbo medan vi letade efter matställe.
 
 
Efter den sena middagen var vi båda trötta, så resten av kvällen spenderades på hotellet. Johnny passade på att besöka hotellets bastu.
 
 
Följande morgon vaknade vi pigga och utvilade. Var så skönt att få sova i en ordentlig säng jämfört med på båten. Dessutom gungade inte den här sängen. Vi åt en mycket god hotellfrukost, verkligen bästa på länge. Man fick till och med frozen yogurt. Bacon hade de förstås också. Checkade ut från hotellet och begav oss ut på en liten loppisrunda. Sedan blev det Mylly och Ikea. Till sist ett dopp i det blå på Caribia.
 
 
Det var redan mörkt då vi började köra hemåt igen. Som tur behövde jag inte köra, tycker inte om att köra i mörkret. Hem kom vi oss först lite före elva. Den första älgen såg vi först i Vikby, sedan såg vi tre stycken i Toby, det var bra att vi slapp se flera. 
 
Nu får vi återgå till vardagen igen och vänta på nästa resa i december.
 



Måndag till torsdag

Veckan som gått var minst sagt lite snuvig, men det blev bättre till slutet av veckan. Varför ska jag alltid bli förkyld i Oktober, ja det kan man fråga sig. De första dagarna denna vecka såg ut så här.
 
 
Mängder av mysbelysning, mina två bästa vänner denna vecka (snårapappret och febertermometern), Ticket to ride och flera te koppar av mitt favorit te. 
 
 
Solnedgång genom ett smutsigt fönster.
 
 
Mera mysbelysning, serietittande på datorn, varma sockor och så lite omelett lagning. 
 
 
Blev snål på kokosbollar så bakade över 20 stycken. Det kom lite snö, inga stora mängder, men den smälte inte bort före nästa dag. Spelade lite "När då då?", verkligen ett av mina favoritspel just nu. 
 
Nu hoppas vi på att kommande vecka börjar bättre. Vad vi gjorde denna helg får du veta imorgon.
 



Snickersapor

En kväll lagade Johnny något som var jätte smaskens, nämligen snickers. Eller snickersapor som det står i receptet. Det är inte precis något Lchf vänligt recept, men det var åtminstone gott och utan tillsatt socker. Receptet kommer från boken " Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk" skriven av Ulrika Hoffer.
 
Du behöver:
 
2 dl salta jordnötter
2 ½ dl dadlar utan kärna
3 msk kakao
lite vaniljpulver
1 msk kokosfett
 
Gör så här:
 
Finhacka jordnötterna i t.ex. en matberedare. Tillsätt dadlar, kakao, vaniljpulver och kokosfett. Kör tills du har en jämn deg. Ta upp degen och knåda lite, så att den blir ordentligt kompakt. Kavla ut den mellan bakplåtspapper. Kyl och skär i bitar. 
 
 
Det här var så gott så man kunde ha ätit upp alla bitar direkt. Smakade precis som vanlig snickers!
 



Rabarber och vanilj

I december då vi åker på en liten resa över till Umeå tänker jag handla hem en hel hög av mitt favorit te. Har sökt överallt här hemma efter en te sort som smakar rabarber, men har inte hittat någon. I somras köpte jag bara på måfå en te sort på Ica, oj så god den var. Den har nu blivit en av mina favoriter. Synd då det inte finns någon motsvarande här i butikerna. Möjligtvis i någon specialbutik, men det här var ju en riktigt billig variant. Får helt enkelt köpa flera förpackningar då jag besöker en Ica butik nästa gång.
 
 
Ni kan ju kanske gissa att jag tycker om vanilj te också. Dricker helt enkelt inte vanligt te...som smakar...te. Det måste vara smaksatt med något för att jag ska dricka det. Vanilj te finns ju nog i butikshyllorna här hemma, tur är ju det, men varför finns det inget rabarber te? 
 
Jag dricker inte te varje dag, det blir nog kaffe på morgonen. Men en ruskig och kall höstkväll är det mysigt att sitta under en filt med en tekopp och titta på brasan. Så lite mysigt är det ju trots allt med den mörka hösten.
 



Vitt på marken

Igår kom den första snön som lämnade kvar på marken. Ja i alla fall flera timmar låg den kvar. Imorse var snön dock ett minne blott. 
 
 
Någon riktig vinter är det alltså inte tal om ännu. Bra ändå att vinterdäcken är på, man vet aldrig när snön överraskar.
 
Dagens arbetsdag gick bra, kändes dock nog att jag inte var helt återställd ännu, men det går väl över så småningom. Snart är det helg!
 



En glimt av solen

Tänk vad solen kan vara eftertraktad så här års! Ja när vill man inte ha sol föresten? Det är nu då det blir allt mörkare om dagarna som man uppskattar de få stunderna av sol. Jag tror inte jag är ensam om att njuta av solens värmande strålar, Whiskas njuter nog lika mycket hon också.
 
 
Den här veckan har jag spenderat många dagar inomhus pga förkylning, men har försökt göra det bästa av situationen ändå. Man kan ju njuta av solen inne också. Några minuter på trappan i solskenet njöt jag också av. Ta vara på de små stunderna. En glimt av solen gör i alla fall mig på bättre humör.
 
Idag kände jag mig dock bättre och kunde åka på jobb. Har varit välbehövligt att få vila i flera dagar. Känns som om förkylningen har gjort sitt nu, men det tar väl säkert flera veckor innan den är helt borta. Snart är det helg igen, en helg som jag väntat länge på.
 



Höstens underhållning

Hösten är säsongspremiärernas tid. Just nu finns det flera bra program och serier att titta på. De flesta serier ser jag nog på tv, medan jag ser några få på nätet. Bara jag kommer ihåg att lägga programmen på inbandning på digiboxen, så är det sedan fritt fram att se programmet när som helst. Något som dock irriterat mig länge är att det kommer så få bra program på helgerna, eller rättare sagt på fredags och lördagskvällarna. Varför kan man undra, är det inte då de flesta har tid att se på tv? 
 
Just nu ser jag fakiskt på hela TVÅ stycken finska program, nämligen Finlands auktionskung (tyvärr syntes vi inte i tv fastän vi var där då de spelade in ett program i somras) samt Aarteiden metsästäjät. Roligt att se om någon gör något fynd. 
 
 
Från Sveriges tv ser jag på flera olika program. För tillfället blir det Svenska Hollywoodfruar, Paradise Hotel, Bonde söker fru, Bytt är bytt, Dicte, Tjockare än vatten samt den nya serien Svartsjön. De flesta av dessa program har jag sett förr om åren. Fortsättningen på den danska kriminalserien Dicte ska bli intressant att följa. I Bytt är bytt förvånas man alltid över hur lite man egentligen vet om vad saker och ting är värda. Den nya serien Svartsjön verkar vara en riktigt spännande serie, helt i min smak.
 
På nätet följer jag för tillfället bara den sista säsongen av Vampire Diaries. Synd att det är den sista säsongen, vad ska jag se på nästa höst nu då? Ska bli spännande att se hur den åttonde säsongen slutar. Jo forresten, började titta på en ny serie också, Eyewitness, den var riktigt intressant. Hittills har det bara kommit två avsnitt men jag antar att det kommer fler. Skulle ju ha velat se alla nu på en gång. Serien baseras på en norsk serie med samma namn. Kanske jag borde söka efter den norska versionen och se den.
 
Har man lite att göra finns det ju ett stort utbud serier på nätet, bara att välja och vraka. Ibland blir det nästan för mycket. Men det är ju tur att man inte vill se på allt. Tiden skulle inte räcka till. Några serier som jag råkade läsa om här om dagen och som jag gärna skulle vilja se är bl.a. nya McGyver. Kan man faktiskt göra en ny McGyver, jag menar McGyver är ju McGyver. Nåja, vet ju inte före jag sett det. Serierna The last man on earth och Blindspot skulle jag också vilja se.
 
Jag kan helt enkelt inte få nog av bra, underhållande och spännande serier. 
 
Vilka program eller serier ser du på i höst?
 
 



Mysbelysning redan från morgonen

Igår fick jag tända mysbelysningen redan på morgonen. Blev en hel dag i soffan tillsammans med snårapappret och filten. Ganska mysigt egentligen, minus förkylningen förstås. 
 
 
Det är sällan dessa små batteridrivna lampor från Ikea får lysa, igår tyckte jag dock att det var dags. Måste ju ha något fint som muntrade upp mig lite. Några filmer hann jag också se, dagen var ju lång. En och annan kissekatt sprang nog runt mig, men de hade svårt att sitta stilla. Då kvällen kom tände vi en brasa, skönt med lite värme! Whiskas kom självmant upp i famnen som hon ofta gör, men då jag skulle ta en bild ville hon mest bita på telefonen. På bilden ser hon dock ut att säga, "När ska du egentligen släppa mig så jag får springa iväg". 
 
 
Dagens program ser ungefär likadant ut. Är fortsättningsvis förkyld och orkar inte göra så mycket. Blir inget jobb i natt. Nu blir det bara VILA, VILA och VILA. 
 



Var är vattnet?

Eftersom det ännu är extremt lågt vatten så måste vi ta oss en tur till Lillö igår för att kolla hur det är med båten. Det var inget läge att ta upp den ännu, eller rättare sagt, det går inte. Får hoppas vattnet stiger nu så vi får upp den innan jul. Johnny hjälpte pappa att bära in utemöblemanget samt att ta upp deras båt, nu är det bara vår båt kvar att bekymra sig över. 
 
 
Det blev ingen lång stund på Lillö. Vi gjorde det vi skulle göra och åkte sedan därifrån. Vinden var kall så det lockade inte att sätta sig ner på bryggan och njuta av utsikten. 
 
 
Då vi kom hem lagade vi fyllda paprikor, de blev goda! Sedan spenderade jag resten av dagen på soffan. Lite senare på kvällen hade jag nästan feber igen. Johnny bytte till vinterdäck på båda bilarna. Skönt att ha det ur världen. Det måste ju göras förr eller senare, bättre att göra det före man verkligen måste. Helgen avslutades som vanligt med en värmande bastu. Var verkligen skönt att sätta sig ner i den fuktiga bastun, fuktig luft var precis det som min förkylning behövde. Kunde börja andas lite bättre. 
 
Inatt har jag sovit 10 timmar, välbehövligt kan man minst säga. Med två kuddar under huvudet kunde jag sova riktigt bra. Fast det var inte så skönt för nacken, men huvudsaken jag kunde andas normalt. Inte roligt att vara förkyld. 
 
Idag har jag en ledig dag. En vilodag. Tänker inte göra så mycket annat än vila på soffan, se på någon film eller serie. Kanske tvätta någon maskin med kläder. Lite senare mot kvällen ska jag nog laga lite mat, till lunch tänker jag äta upp den sista paprikahalvan från igår. Skönt att slippa laga mat två gånger åtminstone. Rösten är möjligtvis lite bättre idag. Det blir nog bra med en dag i soffan.
 



Låter som en kråka

Det blev en riktigt bra dag på stan igår. Johnny hittade både jacka och byxor att köpa. Jag kom dock billigare undan. Blev lunch på Pikku Quattro med Johnnys föräldrar. Sedan vek vi in via loppiset där bredvid också. Jag hittade en arabia assiett samt en prydnadsren. Jag provade nog en hel del kläder bl.a. på Hm, men inget passade, som vanligt. Förövrigt tycker jag att det är så konstigt mode just nu (när är det inte det?). Eller så är det bara jag som börjar bli gammal. Mycket 90-tals kläder fanns det i alla fall. Inte precis sådana kläder som jag är så speciellt intresserad av att köpa, möjligtvis utsvängda byxor (såsmåningom, tycker om mina stuprörsjeans ännu). Skjortor fanns det många av, men äger faktiskt inte en enda skjorta, och jag har inte tänkt köpa någon heller. Använde skjortor tillräckligt ofta på 90-talet, så det får räcka.
 
 
Annars var det mörkt och kallt på stan. Fick faktiskt se de första snöflingorna också, men de försvann lika snabbt som de kom. 
 
I Hovisepäts skyltfönster såg jag några fina muminsaker. Både klockor och smycken. Vill ha!
 
 
Idag låter jag som en kråka, men jag överlevde dubbelnatten just och just. Hade nog stegring igår kväll också. Har knappt sovit en blund inatt då det vari så torr luft och jag kunde knappt andas av allt slem i halsen. Suck. Nåja, jag får ju vara ledig resten av dagen samt imorgon. Sedan får jag se om jag orkar jobba natt igen på tisdag.
 
Misstänker det blir en soffdag idag. Ska åtminstone se nyaste avsnittet av Vampire Diaries. 
 



Det blir en dag på stan

Lördag morgon och jag känner mig sådär lagom utvilad. Men ska inte klaga. Känner mig lite bättre nu än då jag kom till jobbet igår kväll. Hoppas jag slipper frysa hela dagen idag. Har utrustat mig med finrexin och nässpray så än så länge är förkylningen under kontroll. 
 
Igår svängde jag in via Blomtorget. De har slutförsäljning inför vintern så passade på och köpte två blommor för 1 euro styck. Den vita som jag planterat på skåpet bredvid trappan hade gjort sitt så nu får en likadan blomma fast i röd nyans pryda skåpet.
 
 
Molly och Whiskas ville också var med och plantera.
 
 
Idag blir det en tur på stan. Johnny vill köpa en ny jacka. Jag kanske också behöver något i klädväg, eller jag vet att jag skulle behöva en hel del, men köper sällan något för jag tycker att allt är så dyrt. Sätter hellre pengar på annat (eller köper på loppis). Så vi får se om jag köper något. Blir nog säkert lunch på stan också. Ska bli riktigt roligt med lite kvalitetstid tillsammans, igår sågs vi ju knappt. Då kvällen kommer är det dags för ännu en till natt på jobbet, jag ska nog orka, tror jag, jo nog gör jag det. Får ju vara ledig till tisdag kväll sedan.
 



Lilla my x 2

Fredag idag, jippie! Men det känns inte riktigt som fredag ändå, ska ju jobba hela helgen. Känner mig inte riktigt på topp just nu. Trött är jag också. Hade sjukt i halsen igår då jag vaknade, samma sak idag. Är nog en förkylning pågång. Vill inte! I slutet på augusti kände jag samma sak, den förkylningen bröt aldrig ut, så hoppas på samma sak denna gång. Får väl hinka i mig en massa finrexin och halstabletter. Än så länge har jag inte så mycket mera snuva än vanligt. Suck, jag som hade tänkt fara till gymmet idag. Är nog bäst att skippa det. Vet ju hur långdragen en förkylning kan bli annars. 
 
Nu till något roligare. Var ju på en loppisrunda igår. Det blev Comboliina, Brändö loppis och Combo. Från de två förstnämnda kom jag inte ut tomhänt, men på Combo hittade jag ingenting. Irriterade mig på att det är samma saker på borden, vecka ut och vecka in. Tråkigt. Eller så är det jag som besöker stället för ofta. På Comboliina hittade jag muminglas, ni vet såna där från hamburgarkedjan MAX. Då jag tog i glasen väntade jag mig att se ett pris på ca 5 euro/st, överraskad blev jag då priset bara var 1,50€ st! Det fanns tre glas, men det ena hade jag redan från förut. Fanns två lilla my glas och jag ville ha dem båda. Tyckte de var så fina med både motivet och den gröna färgen. 
 
 
Glasen var nog gårdagens fynd! Problemet är bara det nu att jag verkligen borde börja flytta om lite i muminskåpet, det är ju så fullt där. Snart faller ju alla glas ner i golvet. Men det får bli en annan dags bekymmer. Dagens uppgift är nog att försöka kurera mig och göra så lite som möjligt så jag orkar jobba dubbelnatt hela helgen. Typiskt att jag måste bli förkyld just nu till helgen, en förkylning blir ju inte precis bättre av för lite sömn. Men bättre att vara förkyld nu än nästa helg. Lite mat måste jag nog fara och handla och blommorna borde jag kanske vattna, några andra planer har jag inte före nattjobbet kallar. 
 
Önskar er alla en bra fredag och en trevlig helg!
 



Den glada listan

Läste Carolines blogg (alltså inte min egen blogg utan en annan Caroline, hehe), och tänkte en sån lista ska jag också skriva. Så här kommer min glada lista.
 
Godsaker jag gillar just nu:
 
Det måste nog vara turkisk yoghurt med bär/frukt och mysli. Kan äta det morgon, middag, kväll om jag vill. Är ju så gott! Men det får inte vara vilken turkisk yoghurt som helst, nej det måste vara en laktosfri. Helst någon av sorterna nedan.
 
 
Andra godsaker jag gillar just nu är nog alla sorters glögg. Och ja, du kan nog börja dricka glögg redan nu. Känns ju inte sådär jätte inspirerande att dricka glögg efter jul så bäst att börja redan nu. Egentligen skulle jag ju nog kunna dricka glögg året runt. Bara man har lite glögg krydda går det att fixa glögg av nästan vilken saft som helst. Här om kvällen blev det glögg av en blandsaft och det smakade minst lika bra som vanlig glögg. Annars köper vi oftast osockrad glögg. Av den lite starkare varianten är Tähti glögi min favorit.
 
 
 
Det här ser jag fram emot denna vecka:
 
Veckan börjar gå mot sitt slut, och jag har inte så mycket inplanerat annat än jobb, men jag ser framemot dagens loppisrunda. Är ledig hela dagen, enda lediga dagen denna vecka, så ska bli skönt att bara göra det jag vill. Ser också framemot att få jobba dubbelnatt med Sofia, inte ofta det händer. 
 
 
 
Dessa dofter får mig på gott humör:
 
Doften av skog, hägg, renbäddad säng och säkert en massa andra saker som jag inte kommer på just nu.
 
 
Mina bästa egenskaper:
 
Det här var lite svårare...men jag svarar: omtänksam, god lyssnare, rättvis.
 
 
Det här är jag tacksam för idag:
 
Sovmorgon, en ledig dag och att solen skiner. 
 
 
Det här gör mig riktigt glad:
 
Överraskningsmiddag då jag kommer hem från jobbet, att få ligga och gosa med katterna, en promenad i naturen, sitta och titta ut över vattnet på Lillö, ett gulligt meddelande på telefonen, ett bra pass på gymmet, myskväll framför brasan med min älskling, en resa. Och mycket annat, det finns mycket att vara glad över. 
 
 
 
Låtarna som får mig på gott humör:
 
 
 
 
 
 
 
 
Hur ser din glada lista ut?
 
 



Kvällspromenad med två rådjur

Igår kväll blev det en promenad i skymningen. Jag ville inte ta den vanliga vägen, som vi alltid går kvällstid då vi är ute på promenad, det blev en tur efter skogsbilvägen istället. Det blåste lite kallt så var bäst att klä på sig stickasockorna.
 
 
Mitt i allt såg vi två rådjur. Eller jag såg dem inte först. Trodde bara det var två stenar. Då jag zoomade in med kameran såg jag ju att det inte var några stenar, de rörde ju på sig. Tyvärr var de långt borta, så några bra bilder blev det inte.
 
 
Innan vi kom oss hem igen var det ganska mörkt, som tur mötte vi ingen björn. Men vem vet vad som tittade på oss inne i skogen.
 



Några veckor kvar

Oktober går snart mot sitt slut. Snart får man börja julpynta! Nåja, inte riktigt ännu, men snart. Bara en månad kvar. Före julen ska vi också hinna med två resor, en kryssning till Stockholm samt en natt i Umeå. Väntar på att få komma bort från vardagen lite. Då vi åker på kryssning till Stockholm blir det samtidigt en natt i Åbo. Måste ju passa på då vi en gång är i staden, dessutom vill vi inte köra hem sent på kvällen. Då hinner vi besöka några loppisar också, hehe. Ja Ikea också för den delen, i alla fall fyndhörnan. 
 
 
Tyvärr går vi inte iland i Stockholm denna gång, blir bara en 23 timmars kryssning. Brukar bara bli stressigt med en dag i Stockholm och tillbaka igen. Hellre tar vi det lugnt och njuter av kryssningen och allt vad den har att erbjuda. Så länge jag kan minnas har jag alltid tyckt om att åka på "Sverigesbåtar". Då andra tröttnar på det så vill jag bara åka ännu fler gånger. Vet inte vad det är, det är nog själva stämningen. Att sitta och titta på folk eller bara lyssna på musiken som spelas (fastän det inte är min favoritmusik), det hör bara till. Hoppas verkligen de har bingo, ser ju nästan mest framemot det, hehe. Har bokat lunchbuffé också, det blir säkert smaskens. Säkerligen tar vi med egen mat att äta på kvällen, ekonomiska som vi är. Eller snåla kan man också säga. All mat är ju så dyr på båten, om man inte vill ha en enkel smörgås eller potatismos med köttbullar. Tror nog det blir bra med lite "take away" mat i hytten, som vanligt. En gång åt vi ju vår medhavda middag i hyttkorridoren, hoppas vi slipper det denna gång. 
 
 
Ska bli skönt att inte behöva stiga upp före man vaknat. Sova hur länge man vill. Jag brukar inte kunna sova så bra på kryssningar, men det gör inget, vi får ju vila ut en natt på hotell efteråt. Har bokat E hytt, så man kan aldrig vara säker på att det är tyst. E hytterna är ofta nedanför nattklubben. Jag har dock inget emot lite musik, hellre musik än rop och maskinljud. 
 
Ännu är det några veckor kvar, jag kan knappt vänta! Ska bli så roligt. Kanske jag hittar någon billig muminmugg på båten också.
 



17.10 - genom åren

Ifjol den här dagen åkte vi över på en kryssning till Umeå. Den dagen glömmer jag aldrig. Båten var proppfull, jag var jätte förkyld (vet inte när jag senast varit så förkyld). Dagen var ett enda stressmoment. Visst jag fick besöka ett loppis och visst vi handlade det ena och det andra. Blev dock bara för få timmar iland. Men som sagt, det blev en oförglömlig dag.
 
 
17.10 2014 busade jag med Whiskas på gården.
 
 
17.10.2013 kom första snön. Låt det ännu ta några veckor innan den är här i år.
 
 
Samma dag ett år tidigare, alltså 2012. Hade vi lite mysbelysning i vardagsrummet. Såg lite annorlunda ut då. Det där hörnet ändrar visst utseende ganska ofta.
 
 
2011 hade vi tydligen skidutställning i gäststugan och så lackade vi några takbjälkar.
 
 
Åren går. Det är ju tur att vi inte gör samma sak varje dag, fastän det ibland känns lite så. Känns ju nästan som igår då vi lackade takbjälkarna på övrevåningen, men då jag ser på årtalet är det ju hela fem år sedan!
 
I år kommer denna dag knappast att gå till historien som den mest händelserika dagen. Först blir det morgontur och sedan gymmet. 
 
Hoppas ni alla får en bra dag!



Comboliina

Igår köade vi tillsammans med andra loppisfantaster då det nya loppiset Comboliina öppnade i stan. Äntligen! Har saknat Eva och Adam loppiset. Nog för att jag besöker Combo loppiset nästan varje vecka, men Comboliina ligger ju nog närmare. T.ex. inte långt från varken jobbet eller gymmet, bra öppethållningstider har de också. De hade gjort en uppfräschning av lokalen, inga stora förändringar såg vi, men allt så nog mycket bättre ut är förut. Kassadisken hade de också flyttat på. Riktigt snyggt!
 
 
Förutom loppissaker såldes också en hel del andra saker, precis som på Combo. Det fanns en liten outlet del direkt man kom in i lokalen. Den delen gick vi dock snabbt förbi så exakt vad som såldes där vet jag inte. 
 
Det blev nog några inköp, fastän det var mycket folk som trängdes med sina kärror. Ska nog ta en ny runda någon dag kommande vecka, förhoppningsvis är det lite mindre folk då. Fastän det var mycket folk i farten behövde vi inte köa så länge till kassan fastän kön var lång. Smart att ha tre kassor och inte bara en. 
 
Inköpen blev följande: Kuddöverdrag 3€, uggla 2€, glittrig topp 4,50€, mönstrad topp 2,90€, mumindynvar 2€/st, böcker 2€ samt 1€. 
 
 
Blev en riktigt lyckad loppisrunda!
 



Loppisöppning idag

Idag blir det loppisöppning i f.d. Adam och Evas utrymmen i Vasa. Combo öppnar ett nytt ställe, Comboliina. Ska bli intressant att se om det är likadant som Combo eller om det är helt annorlunda. Priserna är dock de samma såg jag. Dock har de höjt dem så en veckas bordshyra är 29 euro om du säljer en vecka, väljer du två veckor direkt är priset 25. Senast jag sålde på Combo betalade jag 24 för en vecka. Desto mera tror jag inte de kan höja priserna, de är nog redan på gränsen till för höga tycker jag. 20-25 euro är helt lagom för en vecka. 
 
Någon båt tar vi inte upp idag. Finns för lite vatten i havet. Får nu hoppas att vi får upp den innan den fryser fast i bottnen. Ikväll är vi bjudna på "kamsor" till Målarbackan, men jag tror nog vi far först till kaffet. Kamsor är inte precis min favoriträtt. 
 
Skönt med en ledig lördag. Det tycker säkert Molly också. 
 
 



På nära håll

 
Med dessa bilder får jag önska er alla en trevlig helg! Jobbar ikväll, är ledig på lördag, jobbar kväll igen på söndag. Får se om vi får upp båten denna helg, allt hänger på hur mycket vatten som finns i havet. Nu till gymmet för lite fredags jumppa, nämligen Body och Rpv.
 



En lysande gren

Vi tog ju hem en gren från Stortjärobådan för en tid sedan. Först låg den en tid där ute, sen innanför dörren. Nu äntligen har jag kommit mig för att göra något av den. Det var inte lätt att hitta den rätta platsen, men nu tror jag jag gjort det. Måste dock ta ner garnvindan som hängde från taket där ovanför, skulle inte ha passat med båda där i hörnet. Måste hitta ett nytt hörn till garnvindan. Jag gick fram och tillbaka med grenen, placerade den i x-antal byttor, men det passade inte. Efter några timmars funderande hittade jag äntligen rätt plats för den. 
 
 
Hoppas inte det här blir katternas nya klätterträd. Det står nämligen inte så stadigt som kan kan tro. Håller tummarna för att de kan uppföra sig och förstå att det inte är något bra träd att vässa klorna på. 
 
Nu kom jag just hem från nattjobb. Var en sväng till gymmet också. Nu ska jag ta det lugnt några timmar, se på någon serie. Sedan får vi se vad vi hittar på ikväll.
 



Ingen skatt, men några rostiga spikar

Igår kväll påbörjade vi blombänken runt stenarna nere på gräsmattan mot vägen. Fick några pioner av Johnnys föräldrar som måste ner i jorden. Återanvände växtsäckarna från växthuset. Var nog en hel del rötter i jorden, men det fick duga. Man tager vad man haver. Efter det tog jag fram metalldetektorn. Var så länge sedan jag gått omkring med den. Är dock lite tråkigt att gå här runt på gården, hittar mest gamla spikar överallt. Och då menar jag precis överallt. Gårdagens fynd saldo blev inte häft, några spikar hittade jag ju förstås och lite annat smått metall skrot.  
 
 
Om man har lite fantasi så kan man inbilla sig att det här är ett bältesspänne, men troligen är det bara en rostig gammal metall bit. Men man vet ju förstås aldrig, formen och storleken är ju den rätta. 
 
 
Drömmen är fortfarande att hitta gamla mynt, men för att göra det måste jag nog säkert leta någon annanstans än här på gården. 
 



Tisdagssvammel och en hackspett

Åh, äntligen en sovmorgon! Den var efterlängtad. Inga tider att passa. Dessutom gick vi ganska tidigt och sova igår kväll, före elva, så nu borde jag nog vara utvilad. Eller, nja, så många timmar djupsömn hade jag ju inte då jag kollar på aktivitetsarmbandet. Endast 2,45. Vi har helt enkelt för liten säng. Molly ska ju också ha sin plats bredvid min dyna. Dessutom är sängen som en bergochdal bana. I något skede borde vi kanske satsa på en ny, men då går det ju inte att ha den sängen som vi har (om vi köper en bredare madrass). Sängstommen passar så bra in i rummet så skulle vara synd att inte ha kvar den. Nåja, vi har ju klarat oss med 120 cm:s säng i några år också, så nog klarar vi oss med 160 cm:s i några år till. 
 
Nog talat om sängar. Har en ledig dag idag. Känns nästan lite lyxigt med tanke på att jag bara jobbat en dag efter den lediga helgen, men den lediga dagen är nog välbehövlig. Var ju knappt hemma i helgen. På söndagen då vi var på mat i Västervik satt vi och såg på fåglarna i fågelbrädet. En hackspett gjorde småfåglarna sällskap.
 
 
Här hemma har vi inget fågelbräde, kanske det dyker upp en julkärve närmare jul. Egentligen är det ganska bra att vi inte har något fågelbräde, onödigt att locka fåglar till gården då katterna är snabba på att ta dem och äta upp dem. Något som dock är bra är att katterna är stora mössjägare också. Nu då vintern närmar sig brukar vi ofta få in möss i huset, då är det bra att ha två inneboende mössjägare.
 
 
Bilderna ovan är inte från detta år. Hoppas vi slipper möss inomhus i år. Får hålla tummarna. Risken finns att de söker sig in nu då det är kallt ute, kallare blir det också. Över fyra minusgrader hade vi i morse, ännu är det frost på bilrutorna. Om jag ska komma mig iväg till butiken och gymmet idag borde jag nog gå ut och lägga i motorvärmaren/kupévärmaren. Tycker inte om att tvingas skrapa rutorna. Tror bestämt jag tar mig en loppisrunda idag också. Skulle vilja ha lite "nya" kläder, men vill inte sätta ut några stora summor på det. Borde kanske hinna göra något här hemma också, men dagen är lång. 
 
Hoppas ni får en bra dag!



Två mjölkhinkar, en potta och tre blommor

Blomman som jag pyntat trappan med fick ju flytta ut mot vägen tillsammans med Hälge. Tyckte det blev lite tomt på trappan så köpte tre blommor till. Plockade fram några gamla mjölkhinkar och en potta, då blev det så här på trappan istället.
 
 
Tycker fortfarande att det är snyggt med rostiga saker. Tur att man har ett uthus fullt med skräp där man kan fynda lite rostiga prylar.
 



Lite vatten på Lillö

Idag var det meningen att vi skulle ta upp båten. Så blev det dock inte. Det var för lågt vatten, båten låg på bottnen. Länge sedan jag sett att det varit så lite vatten. Får hoppas på bättre tur nästa helg.
 
 
Mamma fick bjuda på mat i Västervik istället. Gott var det! Spelade några omgångar av "När då, då?" också. Kvällen fortsatte i samma stil. Det blev middag och mera spel på Målarbackan. 
 
 
Nu avslutar vi den här helgen med bastubad. Hoppas på lite fler timmar sömn denna natt, efter fyra nätter med lite sömn börjar jag känna mig ganska trött. Morgontur imorgon, flera veckor sedan jag hade en morgontur en vardag, känns nästan lite konstigt att behöva stiga upp tidigt. Har inga speciella planer för kommande vecka, ganska skönt det också.
 



Italobrothers @ WS Arena

Igår kväll var det äntligen dags för Italobrothers konsert på WS Arena i Vasa. Lite konstigt ställe, tyckte vi, hade aldrig varit där förut, men riktigt snyggt fastän lokalen inte var så stor. Det kunde dock ha varit mera folk där, men desto bättre var det ju för oss som kunde gå närmare scenen utan att trängas. 
 
 
Jag tog inte så många bilder, hann helt enkelt inte. Alla låtar var så bra så måste ju hänga med i dem. Det var en riktigt bra konsert, även om den kunde ha varit lite längre. Besöker gärna stället igen om det kommer några bra artister dit. 
 



Loppisrunda i Kokkola

Igår hade vi en riktigt trevlig dag i Kokkola samt Jakobstad. Slutade jobbet klockan nio på morgonen. Sedan körde jag snabbt hem och hoppade i duschen. Sedan vidare till Tesses café där jag träffade Sofia och hoppade in i hennes bil. Fortsatte sedan vidare till Jakobstad och till Malena. Där stannade vi inte många minuter innan vi körde vidare in till stan för att avnjuta lite pizza. Vrålhungriga var vi visst alla tre fastän klockan bara var 11. 
 
 
Efter lunchen åkte vi vidare till Kokkola på en loppisrunda. Hann besöka tre lopptorg innan vi måste åka tillbaka till Jakobstad igen.
 
 
I Jakobstad besökte vi ännu Loppishallen, ett måste då vi är i Jakobstad. Sammanlagt blev det bara några små inköp för min del. Goda bullar köpte vi vid café Skorpan. Bullarna åt vi sedan hemma hos Malena. Vi fick välja varsin muminmugg att dricka ur. Förvånad blev jag då jag fick välja precis vilken som helst. Jag valde Hurra muggen. Den skulle jag också gärna ha i mitt skåp. Kanske jag hittar den på loppis någon gång till ett billigt pris, man får ju hoppas åtminstone.
 
 
Malena hade också köpt årets vintermugg. En sådan kommer nog att flytta in i mitt skåp också innan vintern är slut.
 
 
En riktigt rolig dag fick vi tillsammans. Vi planerade också in nästa träff. Nästa gång blir det Ikea och övernattning i Tammerfors i januari, ska bli skoj! 
 
 
 



Annorlunda fredagsmys

 
Efter att ha jobbat dubbelnatt samt varit en hel dag på språng känns det nu bra att få sitta i soffan och ha lite fredagsmys. Johnny är på fest från jobbet, så jag får ha chipspåsen för mig själv, hehe. Tyckte nog jag fick unna mig en sådan ikväll. Lite gott att dricka till den också. Imorgon kväll är det ITALOBROTHERS på WS Arena som gäller. Får bara hoppas vi hittar dit.
 
Hoppas ni har en fortsatt trevlig kväll!
 



Frukostsemlor och ledig helg

Samma dag som jag bakade bullar passade jag också på att baka två olika sorters bröd. Det blev "det vanliga knäckebrödet" samt semlor (obs. inte fastlagsbullar). Hittade ett bra recept på semlor i boken "LCHF för kvinnor", som jag inte tror jag testat förut. Gjorde dubbelsats (blev ca 15 småa semlor).
 
3 dl mandelmjöl
4 msk sesamfrön
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 ägg
2 dl turkisk yoghurt
4 msk smält kokosfett
 
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt sedan ägg, turkisk yoghurt och kokosfett. Rör till en jämn smet. Låt degen svälla i ca. 5 minuter.
  • Forma små runda bollar och platta till dem lite. Lägg bullarna på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Smaskens med smör och ost ovanpå!
 
 
Idag blir det inget bakande. Har jobbat dubbelnatt och nu väntar en ledig helg. Snart bär det dock av mot Jakobstad och Kokkola. Blir säkert en rolig dag tillsammans med goda vänner!
 



Höstsysslor

Här om kvällen då vi för en gångs skull båda var hemma så passade vi på att förbereda inför vintern. Med hjälp av traktorgräsklipparen och släpkärran tog vi in utemöblemanget. Så lätt det gick! Bordet väger ganska mycket, så är inte roligt att bära det över gården. Några lastpallar och brädor som legat invid växthuset förde vi också bort. På samma gång fick jag ta en åktur på släpkärran bakom gräsklipparen, var faktiskt ganska roligt att åka. Såg säkert roligt ut också, men jag tog ingen bild, så roligt ska vi inte ha, hehe. 
 
 
Vi klädde också av växthuset. Ja vi tog bort plasten alltså. Nu ser det lite naket ut. Plantorna som hänger där ska kastas bort. Plockade bort paprika och chili som ännu fanns kvar. Själva stommen vet vi ännu inte vad vi ska göra med. Den tar så mycket plats. Den ryms ju ingenstans. Kan hända den får stå utomhus. Visserligen kan man ju plocka isär stommen, men tror inte någon av oss vill göra det. Växthuset ska ju upp igen nästa sommar. 
 
 
Tog också in det andra utemöblemanget som "stått och skräpat" på gården en längre tid. Köpte ju ett nytt möblemang till balkongen, sedan lämnade det gamla bara att stå på gården. Nu äntligen fick vi flyttat på det. Det ska nog säljas i något skede. Ännu finns det saker att göra på gården innan vintern, hoppas dock att snön inte kommer riktigt ännu.
 



Kanelbullar på kanelbullens dag

Ni missade väl inte kanelbullens dag igår? Dagen till ära bestämde jag mig för att baka en plåt med bullar. Inga bullar gjorda på vetemjöl dock. Hittade ett recept HÄR, och bullarna blev riktigt goda. Lite mera fyllning tror jag dock att jag gör nästa gång. 
 

Bulldeg

3 ägg

100 gram Philadelphia

1 tsk bakpulver

1 msk Sukrin Melis

1 krm vaniljpulver

½ dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)

 

Fyllning

100 gram smör

1 msk kanel

1 dl Sukrin Melis

½ krm vaniljpulver

 

Gör så här: Separera äggvita och äggula i varsin skål. Tillsätt Sukrin Melis till äggvitan. Blanda Philadelphia, bakpulver, vaniljpulver och hasselnötsmjöl med äggulorna. Börja med att vispa äggvitan (så att du kan vända på skålen utan att det rinner ut). Vispa sedan äggulans smet. Rör sedan försiktigt ihop de båda blandningarna till en smet. Smöra ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Häll och bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen 150 grader, i 15 minuter. Ta ut och låt svalna!

Vispa ihop fyllningen. Bred ut fyllningen på bulldegen och skär sedan strimlor och rulla ihop till passliga bullar. Lägg bullarna i formar. Grädda i ugnen ytterligare 15 minuter, 150 grader. Om du vill kan du strö lite kokosflingor ovanpå bullarna.

 

 



Ut i friska luften

Började den lediga dagen med en joggingtur till skogs. Det är sällan jag kommer mig ut i friska luften och springa, tycker helt enkelt bättre om löpbandet på gymmet. Jag blir mera motiverad att springa längre då jag har en display med tid eller sträcka framför ögonen. Är lite jobbigt att springa utomhus och titta på telefonen eller klockan hela tiden, hehe. Var dock skönt att komma ut en sväng. Det var bara några plusgrader då jag startade, men det tog inte länge innan det kändes som minst 20 plusgrader, i alla fall innanför jackan. 
 
 
Idag tänker jag låta bilen vila lite. Får köra fram och tillbaka de kommande dagarna ändå. Det finns ju minst sagt saker att göra här hemma också. Diska och tvätta har jag redan hunnit med. Nu då solen skiner är det svårt att undvika att se på de smutsiga fönstren. Fick ju bara tvättat ett fåtal senast. Men det finns ju viktigare saker att göra. Borde baka lite bröd och skriva en inköpslista så jag kan fara och handla imorgon. Blev i alla fall en bra start på dagen. Hoppas resten av dagen blir lika bra.
 



Några bitar björk, jordgubbar och en kylig morgon

Igår hann jag vara utomhus en stund före kvällsjobbet. Johnny kapade till passliga bitar av den ena björken, får se om det går att laga någonting av dem, eller om de spricker sönder. Plockade tre stycken färska jordgubbar, kanske de sista för i år. Riktigt goda var de! 
 
 
Mitt i allt flög ett gäng tranor förbi. Då blev det bråttom att få fram kameran.
 
 
Idag är det en kylig morgon. Tur att jag inte måste ha så bråttom nu på förmiddagen, får vänta tills bilrutorna tinar upp. Tog en runda runt gården. Tänk vad allt blir fint med lite frost. Nu skulle jag nog vilja ha en bättre kamera, men då det finns så mycket annat att sätta pengarna på. Kanske jag sparar en del av skatteåterbäringen och köper en ny. Problemet är ju att jag skulle vilja ta närbilder, men då objektivet har något fel så det går inte att fokusera. Men har jag klarat mig så här länge så klarar jag mig nog en tid till.
 
 
Det ser dock ut att bli en fin dag, synd att spendera det mesta av den inomhus. Nu ska jag snart packa väskan och åka till gymmet. Sedan blir det jobb resten av dagen.
 



Ljus i oktobermörkret

Oktober är här. Tänk vad snabbt september gick! Nu får man börja vänja sig vid kalla morgnar, sedan kallt mest hela tiden. Jag har inget emot kylan i sig, men det är ju nog ändå jobbigt att klä på sig en massa extra plagg för att kunna gå ut. Såg för en stund sedan att det var frost på bilrutorna. En sådan sak är också lite jobbig om man inte kommit ihåg att koppla i kupévärmaren. Än så länge räcker det med att låta solen lysa lite på rutorna så är isen snart ett minne blott. Mörkt blir det allt snabbare om kvällarna, men det är ganska mysigt egentligen. Nu har jag en god anledning att tända alla ljus i ljuslyktor och ljusstakar som står utplacerade lite här och där i huset. Gräver jag i lådor och skåp skulle jag säkert hitta minst lika många till. Jag har väl sagt att jag samlar på ljusstakar? 
 
 
Talade ju om en hemmakväll igår. Så blev det inte. Klockan blev mycket och vi var hungriga, så vi for ut och åt. Sedan blev det några omgångar av spelet "När då då" på Målarbackan. Då vi kom hem hann vi bara se på "Bytt är bytt", sedan tänkte vi båda somna i soffan. 
 
Idag blir det nog inte så mycket gjort innan det är dags för mig att åka på jobb igen. Inte ofta jag jobbar 13-21 på en söndag, senast var i februari. Nästa helg är jag äntligen helt ledig. Har jobbat morgontur nu fyra lördagar i rad så ska bli skönt att slippa stiga upp tidigt en lördagsmorgon. Nästa helg ska vi också på en konsert, ser framemot det!
 
 



En promenad i Västervik

Igår blev det ett besök till Västervik. Mamma bjöd på god mat. Hungrig var jag efter Body och Rpv på gymmet. Solen sken, så jag tog en promenad genom skogen fram till vattnet. Var lite vått och lerigt efter stigen, men jag höll mig torr om fötterna. Doftade så gott av barr efter stigen.
 
 
Idag blir det knappast någon utevistelse, inte heller något gym. Jobbar 8-17 idag. Kvällen är ännu oplanerad, men tror inte vi ska göra så mycket, man behöver ju ta det lugnt ibland också. Är ändå ganska sällan vi är hemma båda två en hel kväll.
 



RSS 2.0