Juthbacka 2023

Dagen var äntligen här. Juthbacka fredagen! I år hade jag betydligt bättre röst än ifjol, då fick jag knappt fram ett ljud, var så förkyld. I år kände hag nog att en förkylning var på kommande, men den hann som tur inte bryta ut.


Vi kom dit lite efter 10. Riktigt passligt enligt mig. Inte för mycket folk ännu. Det gick inte så snabbt framåt, ja alla vi 3 såg ju på lite olika saker 😅. Första matpausen bkev efter en halvtimme. Då åt vi medhavd mikropizza på stående fot (Wilma hittade en stol).




Sedan kom Wilmas fammo och faffa dit, så vi gick runt tillsammans allihopa. Lite senare blev det mat i restaurangen, där var det kö.






Det blev små pauser här och där. Skulle ha gått betydligt snabbare om jag gått själv 🙈😅. Vi hittade alla några småsaker, mest åt Wilma förstås. Åt mig själv blev det bara en blommig tröja/jacka. 




Köpte lite popcorn och gick vidare till karusellen och metet. Tyvärr fick de ingen el till karusellen, så blev mete istället. 


Gick en sväng runt veteranbilarna också. Sedan gick vi de sista raderna innan vi avslutade vår runda med kaffe och syltgris 😋. 


Detta år tog det "bara" 8 timmar att gå ett varv runt området 😅🙈. Medräknat alla pauser. Om jag inte minns fel brukar det ta ca 3 timmar att gå runt allt om jag går ensam 🙂. Får se hur vi gör nästa år. Då går Wilma i förskolan och kan alltså inte ha ledigt hela fredagen. Tror bestämt att jag får åka dit själv på förmiddagen då och de två andra kommer senare. Ja sådant har jag redan börjat tänka på 🙈. Men ni vet ju hur jag är. Planerar i god tid 😅. 

En lyckad dag blev det och bra väder fick vi 🙂.




Äpplen och kantareller

Visst är det gott med äpplen. Frågan är ändå vad man ska göra med alla som faller till marken. Vill ju så gärna ta vara på alla och inte bara låta dem ligga där och bli dåliga. Hittills har det blivit flera äppelpajer, både hemma och på jobbet. Bakade faktiskt 3 st pajer senast jag hade nattjobb 🍎.


En del äppelmos har det också blivit. Den uppgiften gav jag åt Johnny. 


Senaste helg blev det tillverkning av äppelmust, som ska bli till cider. Jag fick uppgiften att plocka äpplen från marken. Resten skötte Johnny samt Wilmas fammo och faffa. 


Kantarell säsongen är också igång. Det är så roligt då man hittar ett ställe i skogen där det lyser gult på marken. Ja och då menar jag inte att det är gula löv på marken utan kantareller förstås.



Håller tummarna för ännu fler lyckade kantarell jakter 👍.




En femåring bakom kameran

Flera dagar har Wilma kommit på att hon vill gå runt med min telefon och ta foton. Det har förstås blivit en hel del foton tagna, och en hel del som man knappt ser vad det föreställer 🙈. Men andra blev riktigt lyckade 🙂. Här kommer ett urval ☀️.





Högt vatten

Nu i augusti har det varit ovanligt högt vatten på Lillö. Passligt för att ta sig ett dopp. Wilma är tyvärr inte så brydd i att simma på Lillö. Är nog den leriga bottnen som avskräcker. Jag brukar ju bada med crocsen på 😅. 


Att vattnet gick upp till midjan på mig vid "dykanstenen" hör inte till vanligheterna. Så här högt skulle det få vara hela tiden, då skulle vi inte behöva ta dit en grävmaskin 😅. Det negativa är förstås att stranden blir mindre vid högvatten.


Det var inte så kallt som det ser ut på bilden. Wilma hade bara köpt en ny vintermössa som måste provas 🙈. 



Konstens natt 2023

Årets konstens natt började för oss med pizza vid Smart pizza. Som tur delade jag och Wilma på en pizza för Wilma åt hela 1 slice 😅.


Sedan blev det ett besök till bibban, där blev det lyckohjul och pyssel. Medan vi var där inne regnade det ute. Så vi kände bara av några få regndroppar sedan då vi gick därifrån 👍. Wilma ville testa på att hoppa på studsmattorna där man är fastspänd i nån vajer samtidigt. Hon har aldrig vågat testa hoppa på någon sådan förut, så hon var riktigt duktig som vågade 😍.




Sedan blev det bråttom till barndisco vid kulturhuset Fanny. Det var dock en besvikelse, inget disco i våra ögon, som tur hittade vi en lekpark utanför. Promenerade sedan mot Trefaldighetskyrkan där vi åt bulla och saft/kaffe utanför. 


Vi var också på konstutställning innan vi kom oss fram till Vasa teater. Det var glest med folk vid teatern, klockan var ändå 20.30. Wilma åt en korv och pysslade en prinsesskrona. Bästa programmet för barn fanns nog helt klart där 👍.




Till sist gick vi till Rewell där Johnny ville se på en show. Där var dock mycket folk och högt ljud. Dessutom började Wilma vara trött, så vi såg inte showen till slut. Vi hann med en lekpark till medan Johnny gick efter bilen. 

Säger det varje år, vet inte om vi behöver fara nästa år igen. Men ändå far vi 😅. Om vi far nästa år så tror jag nog att vi måste vara i stan lite tidigare och så börjar vi nog vid Vasa teater för att hinna med allt program där 🙂.




Loppis i Nykarleby och 11 års kalas 🎈

För två veckor sedan var det åter igen dags för loppis på Källbacken i Nykarleby. Det var två år sedan sist. Ett av sommarens loppisevenemang som jag sett mest framemot (förutom Juthbacka då förstås 😉).


Loppisracet är så bra då det är mitt i stan och alla deltagande gårdar ligger nära varandra. 


Vi fyndade faktiskt en hel del. Mest åt Wilma, men alla hittade vi något. Wilmas fammo och faffa var också med. Till sist blev det pizza på det vanliga stället i staden. Sedan var det bara att gasa iväg hem, byta kläder, och fara på 11 års kalas. Hade dock sagt att vi inte hinner till kl.14. Så 15.30 var vi framme där. 


Någon bild på födelsedagsbarnet eller tårtan blev det inte. Wilma tyckte det var ett bra kalas, där fanns många att leka med och hon skulle nog ha stannat ännu längre om hon fått 🙂. Grattis Isac än en gång! 🥳





Cirkus Finlandia 🎪

En lördag då Johnny skulle på fest kom Wilma och jag på att vi också ville göra något roligt. Då blev det cirkus kvällen lång. Minns inte när jag senast var på Cirkus Finlandia, det är nog säkert över 10 år sedan. Så vi var båda förväntansfulla över vad vi skulle få se.


Platserna hade jag bokat på nätet några timmar före. De bästa platserna var förstås upptagna redan, men vi fick nog helt bra platser ändå. Trodde dock att vi lätt skulle slippa till platserna, de var längst ut på ändan. Men icke. Man kunde bara ta sig dit från ena sidan, var en vägg i andra ändan. Så då vi kom var raden redan fullsatt och alla fick stiga upp för att släppa oss förbi 🙈😅.


Det var verkligen en bra show, över förväntan. 


Såklart måste vi köpa en ljusstav också. Passar bra att ta med då vi åker på disco 😅.





Saltkråkan på Båskasvallen

I slutet av juli kom vi oss äntligen iväg på sommarteater. Sommarens första och sista. Det blev så i år. På Båskasvallen spelades Saltkråkan. Det är längesedan jag varit på teater där, så det var nog på tiden. Skulle vi ha tagit båten över älven skulle vi ju bara ha haft 1 km dit 😉. Men vi tog nog bilen runt 🙂. 


Det var vi tre, Wilmas mommo, fammo och faffa och Tommy som åkte på teater.


Jag hade väskan full av något smått och gott att tugga på, visste ju inte om Wilma skulle ha tålamod att sitta stilla. Men det gick bra. Väskan tömde hon dock på ätbart 😉.


Pjäsen var riktigt rolig och sevärd 👍. Får se om det blir ett nytt besök dit nästa år.






Sköna dagar på Lillö och skorstensrenovering

Nästan all ledig tid sommartid spenderas förstås på Lillö. Så även i år. Även om jag som vanligt tycker att vi knappt hinner vara där. Johnny hade ju ledigt hela juli också, så då påbörjades en renovering av bastuskorstenen.



En dag fick vi båtbesök. Peppe och Matti kom körandes från deras villa. Där hade det regnat flera timmar, på Lillö hade vi inte sett något regn. Konstigt väder. Deras villa är ju ändå inte så långt borta från Lillö.



Det har blivit tidiga morgnar och sena kvällar. Det tar ju lite längre tid att köra till jobbet från Lillö. Hur länge beror på om man hamnar bakom någon söndagskörare på Köklotvägen 😉.


Vi har spelat spel. UNO och Frozen spelet är favoriterna just nu.


Solen skiner inte varje dag. Men vad gör nu det, man kan leka i regnet också. Hoppa i vattenpölar och koka geggamojasoppa är också roligt.



Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder, som de brukar säga. Tyvärr kan man inte beställa vädret. Är jag ledig och vi har passligt att fara till Lillö så far vi oberoende väder. Är ju nog mysigt med regn, även om jag nog föredrar sol 🙂.



Nya solstolar hittade vi på loppis vid Prisma 👍.


Nu i augusti har jag kommit igång med läsningen. Har faktiskt läst ut två böcker. Deckare förstås.


Snart är det villaavslutning, men villalivet tar inte slut. Försöker varje år att förlänga villasäsongen, får se hur det går i år 😉.








Alicedagen 2023 och en promenad till forsen

Årets Alicedag gick av stapeln 17.7. Vi samlades som vanligt på Målarbackan, alla som heter Alice i andra namn och alla vi andra som heter något annat 🙂.17 personer blev vi allt som allt (så länge jag räknat rätt 😅).


Vädret var inte så varmt, men vi åt ändå ute och så blev det en promenad till forsen.





Efter promenaden blev det kaffe med dopp inomhus. Wilma trivdes bra i "ungdomarnas" sällskap. 


Det blev en rolig och fin kväll 🌸.




Hjortron, blåbär och hallon

I år kom hjortronsäsongen igång tidigt. I mitten av juli. Flera askar har det blivit. Mera än ifjol. Några stora mängder är det inte fråga om, men bättre än inget 😀. Lyckan är ju nog ändå då man ser att det lyser orange i skogen och man hittar bär.


Lite blåbär har jag också plockat, men borde nog ännu plocka lite till. Tiden vill bara inte räcka till 🙈.


Nu tror jag dock att hjortronsäsongen är över. Rundade hela kärret senast jag var och plockade hjortron, och jag tror inte det kommer så mycket mera. På samma ställe fanns dock stora blåbär så borde nog ta mig en tur till skogs igen.


De senaste veckorna har det varit hallon jag har plockat. Wilmas fammo och faffa har plockat över 60 liter hittills i år. Några såna mängder finns inte bakom vårt uthus, men kanske 5 liter har jag fått ihop där.


Äpplen kommer det mycket av i år. I alla fall på det ena trädet. Tog med en hel plastpåse med fallfrukt här om dagen till jobbet. Skulle ändå inte ha hunnit laga något av dem hemma, så det blev äppelmos på jobbet istället 🙂👍. 





Sommarresan del 6 - Malmö, Sommarlov och hemåt igen

Det blev tidig väckning den 19.6. Vi skulle äntligen fara på inspelningen av Sommarlov. Sommarlovsprogrammet på Svt. Wilma hade väntat hela året. Någongång ifjol började hon prata om att hon vill fara dit, och så började planeringen av årets sommarresa. Nu var dagen äntligen här. Egentligen skulle jag ha haft semester i augusti, det trodde jag då jag började planera resan. Då skulle vi ha åkt på sommarlovinspelningen i början av resan. Nu då jag hade semester i juni blev det att planera om då inspelningen började först den 19.6. Så vi fick vänta till slutet av resan. 
 
 
Klockan var kring 8 då vi kom fram till Beijers park i Malmö. Trodde att där skulle vara mera folk, men bra så. Vi fick bra sittplatser långt fram. Antar att folk ännu inte hade semester. Dessutom var det inga artistuppträdanden denna dag. Underhållningen började nästan direkt, fastän själva inspelningen började först kl.9. Det var dans och andra roliga saker. 
 
 
Wilma var nog inte beredd på att alla scener skulle tas om och om igen flera gånger. Det var inte som någon teater, svårt att få något sammanhang i historien då det var olika scener som sedan skulle klippas ihop. Intressant var det dock! 
 

I 3,5 timme satt vi där på gräsmattan. Matsäck hade vi med oss. Det blev nog lite väl varmt då solen tittade fram, men vi orkade sitta. Det var ju lite pausgymnastik mellan varven. Min rygg tyckte dock inte om att sitta på marken så länge (visste nog om det före, men fick ej ta med stol). Så ungefär 3 veckor fick jag "lida" av det efteråt 🙈.
 
Till sist kom också sommarskuggan fram. Som vi väntat! 
 


Efter inspelningen blev det lek i en lekpark bredvid. Sedan var det hög tid att hitta något att äta 🙂.


Sedan blev det några loppisbesök inne i centrum. Sedan kom regnet och vi åkte till Ica Maxi och handlade lite smått och gott 🙂.


På kvällen tog vi oss en tur med en trampbil. Det var tungt 😅🙈.


Följande morgon åkte vi vidare norrut. Stannade och åt gott på gränsen till Skåne.


Svängde in till Huskvarna och gick på museum. Då Johnny en gång hade ett önskemål under resans gång så var det nästan ett måste att stanna efter vägen 😉.

Fin miljö var det där runtomkring. Själva museet var sådär lagom intressant. Har genom åren bara susat förbi Huskvarna utan att stanna. Nu har vi sett det i alla fall 😅





Bredvid låg en lekpark, så innan vi åkte vidare blev det lite lek i värmen.

Nästa natt blev det hotell. Lyxigt. Inte för att det var något lyxhotell, men det kändes lyxigt att få sova i en riktig säng efter 12 nätter utan säng. Ja 10 nätter i tält för Wilma och Johnny. Men jag låg på golvet även på båten över till Sverige samt i stugan i Trelleborg (ville inte sova i nån övresäng) 🙈.


Wilma hittade genast en lekhörna och började leka. Resten av kvällen tog vi det bara lugnt vid hotellet.

Hotellet som låg bredvid Skavsta flygplats var lugnt och skönt. Lite väl varmt i rummet och ingen varm mat vid frukosten. Men annars helt okej. Hörde inget av flygplanen. Vill man höra flygplan ska man åka till Legoland campingen. Där körde de hela tiden ovanför och det hördes bra 🙈. 

Sista dagen i Sverige åkte vi vidare till Stockholm. Eller rättare sagt Kungens kurva där vi alltid shoppar. Rundade de vanliga butikerna och åt vid Ikea. Senare på eftermiddagen åkte vi till hamnen och hoppade på båten hem igen. Denna gång åkte vi till Helsingfors.


Hade en bättre hytt på vägen hem. Dubbelsäng och en vanlig. Lyxigt det också. Men inget fönster 😅.




Det blev buffé, lek, bowling och lite dans. Som tur startade båten kl.17, så kvällen var lång.



Det blev en riktigt rolig kväll på båten. Då vi kom iland i Helsingfors regnade det. Vi körde bara av båten och vidare hemåt. Stannade några gånger efter vägen, sedan var vi äntligen hemma igen.

Blev en resa vi sent glömmer, och snart är det nog dags att börja planera nästa resa. Ja för nog ska vi komma oss över till Sverige en gång till ännu i år...om vi inte åker ännu längre bort 😉. 




RSS 2.0