En nybliven student

Igår var det studentfirande som gällde. For hemifrån efter klockan 12, via Smedsby efter min syster och sedan vidare till Västervik. Blev bjuden på korvsoppa hos mamma och pappa. Sedan gick vi över till granngården, till min andra syster. Där i huset var det Jens som hade blivit student. Plockade och fixade i köket och efter en stund började gästerna anlända. Ulli hade dekorerat borden så fint, snygga servetter hade hon också hittat.
 
 
Vi hade tur med vädret. En kort regnskur kom det, men annars var det sol och relativt varmt. Dock inte så varmt så att jag skulle ha velat sitta utomhus och äta tårta. Jag höll mig mest i köket och hjälpte till där. Ett fint betyg fick studenten, en medalj och stipendium fick han också.
 
 
Ett STORT grattis än en gång till den "nybakade" studenten! 



En födelsedag

Dagen började så här.
 
 
Sedan blev det lunch på Amarillo. Chicken pocket blev det denna gång, helt okej, men nästa gång tar jag nog Garlic chicken som jag brukar göra. 
 
 
På kvällen blev det ännu mera kalas. Johnny hade lagat en fin och god smörgåstårta, dock på köpta bottnar denna gång. 
 
 
Resten av kvällen var det full fart med traktorkörning på vardagsrumsgolvet och jagning av katter. En och annan tårtbit slank också ner.
 
 
Tack för alla fina presenter! Blev tydligen lite mumintema denna gång igen. På bilden nedan kan du se alla muminrelaterade saker som jag fick (fattas dock kexburken ser jag nu). 
 
 
Nu är det färdig kalasat här i huset för ett bra tag framöver. Skönt så! Idag fortsätter dock kalasandet hos min syster där de har en student i huset. 
 
Hoppas ni alla har en fortsatt trevlig helg!



Lite kalasande

Igår kväll hade vi kalas här i huset, eller kaffebjudning om man hellre vill kalla det så. Jag fyller ju år idag, så igår tjuvstartade vi kalasandet lite. Vi blev 14 personer runt kaffebordet, eller ja, alla rymdes vi ju inte runt samma bord. Tårtan som Johnny lagat blev super god, var inte sista gången vi lagade en sån. 
 
 
Ikväll blir det mera kalas, men denna gång blir vi inte lika många runt kaffebordet, vi borde nog rymmas runt bordet allihopa. Känns skönt att få ta det relativt lugnt idag då hela dagen igår gick åt till städning och gräsklippning. 
 
Ja, så var man ett år äldre igen då...



Bordsdekoration och stilleben

Jag bara älskar små flaskor. Idag fick jag också nytta utav dem då jag gjorde små stilleben och bordsdekorationer av dem. Är så härligt då man nu kan börja ta in blommor från trädgården. Blir så mycket lättare och roligare att duka och piffa till det i hemmet då man bara kan gå ut och plocka en bukett blommor.
 
 
På bordet blev det så här. En hägg kvist fick pryda den lilla arabia vasen också. 
 



Mycket pågång

Det tog hela 6 timmar innan jag kom mig hem efter nattjobbet igår. Hann med allt jag planerat, gym, loppis och mathandlande. Nästan en hel matkärra full blev det! Tur att man inte behöver handla så mycket varje vecka.
 
Igår kväll stod det bakning på schemat. Johnny bakade två kakor/tårtor. Var ett nytt recept som han testade. De ser riktigt häftiga ut, hoppas de smakar bra också. Kan lägga upp receptet senare någon dag.
 
 
Jag hade tänkt baka vanliga bullar i förrgår, men då hade vi ingen jäst, inte torr jäst heller. Så igår kväll var det dags att ta nya tag och börja baka. Vet inte när jag bakat vanliga bullar senast. De gånger jag har bakat bullar kan nog räknas på en hand. Motivationen hade nästan försvunnit då det äntligen var min tur att ställa mig i köket. Men vi hjälptes åt och bullarna blev riktigt bra! Kände mig nöjd efteråt.
 
 
Ikväll är det dags för första "kalaset". Men innan jag släpper in någon måste jag nog städa lite. Så idag blir det nog en städdag. Innan gästerna anländer ska vi också hinna knåpa ihop lite salta tilltugg. Ingen tid att sitta här i soffan och "dega". Dags att börja göra någonting nu! 
 
Solen skiner, får se om det blir lite varmare idag. Helst av allt skulle jag ju skippa allt städande, ta fram en solstol, bikini och sätta mig på terrassen med en bra bok. Men först får nog värmen komma. 



Moccarutor Lchf

En dag bakade jag vanliga moccarutor på jobbet. Blev så inspirerad så ville göra en sats hemma också. Googlade runt och hittade detta recept, här. 
 
Moccarutor Lchf (15 bitar)
 
Chokladbotten
3ägg
1dl sukrin mellis
(0.5krm stevia eller 1tsk flytande hermasetas)
1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
4msk kakao
1dl grädde
75g smält smör
 
Glasyr
100g mörk choklad minst 70%
1dl vispgrädde

Topping
Kokosflingor
 
Sätt på ugnen på 175grader. Lägg bakplåtspapper i en form på 20*30cm. Vispa ihop ägg och sötning. Lägg sedan i mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, kakao, vanilj och rör om. Vispa sedan ner grädde och smält smör. Häll ner smeten i formen och grädda i 18min. Under tiden kan du göra glasyren. Värm upp 1dl grädde i en kastrull och lägg i chokladen och låt smälta. När chokladen är helt smält ställer du undan glasyren och väntar på kakan. När kakan är klar häller du över glasyren, strör över kokosflingorma och låter kakan svalna. 
 
 
Glasyren blev lite väl rinnande, men det berodde nog på att jag hade i för lite blockchoklad. Men man tager vad man haver. Hade in formen i frysen en halvtimme för att glasyren skulle stelna lite, sedan strödde jag kokosflingorna över. Smaskens!



En joggingrunda och lååång inköpslista

Mörka moln på himlen avskräckte mig inte. Blev en joggingrunda på 6 km. Jag känner mig nöjd. Skönt att springa i skogen där man sällan ser folk. Ja några djur såg jag inte heller.
 
 
Resten av dagen har jag mest stått i köket, blev lite bakning. Vad det blev får ni se imorgon. Snart är det dags för nattjobb. Imorgon misstänker jag att det kommer att ta länge innan jag kommer mig hem. Blir nog gymmet och kanske något loppisbesök. Dessutom har jag en lååång inköpslista, så det kommer nog att ta en stund att gå igenom matbutiken också. Det ska ju bakas och fixas inför två "kalas". Som tur fyller jag inte jämnt i år, men ändå vill jag som vanligt bjuda nära och kära på kaffe och lite annat smått och gott. 
 
Önskar er alla en fin kväll!



Blåbär

Invid gräsmattan vid skogskanten såg jag att blåbären växer och mår bra. Ännu är de nog inte så goda, men snart är juli här och man får ta sig en tur i skogen och plocka de små blå. 
 
 
Ännu finns det flera påsar blåbär från förra året i frysen. Kanske man borde laga en blåbärspaj eller något annat gott någon dag. Måste ju använda upp det man har i frysen innan man sätter dit nytt. Har faktiskt också både hallon och jordgubb kvar. Tycker om att plocka bär, men har svårt att komma ihåg att äta upp dem. Nu ska det bli ändring på det. Igår kväll blev det bananplättar med blåbär, jordgubbar och en klick grädde. Idag blir det nog en smootie.



En skön dag utomhus

Var ute i princip hela dagen igår. Rensade bort alla bruna och torkade blad från jordgubbslandet. Hjälpte också Johnny lite då han sågade till några skivor. Här är det traktorsäng bygge på gång. Hittade också en del ogräs på gården, sedan fortsatte ogräsrensandet i blombänken. Tror jag förklarar blombänken för färdigt rensad. Fast den inte riktigt är det, men det får duga. 
 
 
Idag är det jobb som gäller, 8-16. Sedan har jag natt tisdag till onsdag. Har ledigt to-lö. Välbehövligt med tanke på att jag ska ha två kaffebjudningar samt hjälpa till med ett studentkalas under dessa tre lediga dagar. Blir nog säkert en bra vecka. Sommarvärmen var är du?



Min favorit vann

Såg inte på Eurovisionen igår kväll, istället gick vi och sova redan före klockan 23. Så kan det vara ibland. Har sett på Eurovisionen nu på morgonen istället. Det tog inte fyra timmar. Spolade fram till röstningen, är ju den som är mest intressant. Låtarna har man ju hört förr. Vad Italien gjorde med i top 3 förstår jag inte, Rysslands låt var helt ok, men inte riktigt i min smak. Av alla låtarna vann min favorit SVERIGE, med Måns Zelmerlöw och låten Heroes. Kanske man får åka på Eurovisionen till Sverige nästa år då?
 
Idag skiner solen. Är nog bäst att passa på att gå ut och rensa lite i blombänken. Blir nog en dag utomhus, finns ju en hel del att göra där just nu. Kanske så lite blommor, lägga ner någon blomlök, gräset ska också klippas. Man blir inte sysslolös i första taget. 
 



Auktion i Toby 23.5.2015

Var inte precis bästa auktionsvädret, ungefär lika fint väder som på förra auktionen, regn och hård vind. Som tur hölls auktionen inne i en hall, men det blev ändå kallt fastän man var väl klädd. Vid första anblick fanns det mest skräp till salu, och visst var det mycket skräp också ( i alla fall i mina ögon sett). Var en riktig "kara auktion". Mitt bland "allt skräp" fanns en säng, en likadann som vi har fast en enkel säng. Den skulle jag ha! Och det fick jag. För hela 5 euro! Vilket fynd! 
 
 
 
Inne i en kontorsbyggnad fanns också en hel del saker. Vid närmare anblick ganska intressanta saker, en del av dem i alla fall. Men tyvärr avslutades auktionen redan efter två timmar p.g.a. dåligt väder och för lite folk. Synd, men auktionen skulle fortsätta en annan dag, vet dock inte när. Får se om det blir ett nytt besök dit då eller inte. 
 
 
Botten skivan är på tork i uthuset. Då den har torkat är det bara att sätta i en madrass och bädda. Vem som ska sova i sängen vet jag inte. Kanske Molly eller Whiskas. Bra övernattningssäng också om någon vill övernatta.
 
Kanske årets bästa auktionsinköp?



Njuta av tillvaron

På torsdag kväll passade jag på att njuta av de sista solstrålarna på terrassen med en bok i handen. Det såg så skönt ut då solen sken, men det blåste ganska kallt så fick ta på mig en vindtät jacka och vira in benen i en halsduk. 
 
 
Nu har det också börjat grönska på åkrar och ängar runt omkring oss. Njuter allt vad jag kan av den nya grönskan. 
 
Njuter också av att ha ledig helg. Idag ska vi fara via en auktion, men har på känn att vi inte blir långvariga där. Resten av helgen är oplanerad, skönt så.
 
Hoppas ni alla får en fin helg fastän det ser ut att bli lite regnigt idag.



Majblomster

 
Ännu blommar ingen hägg på gården. Ifjol samt året före det blommade den för fullt just vid den här tiden.
 
 
Doften av hägg är doften av sommar. Snart, snart är den här!



En dag i Jakobstad

Började dagen med ett tandläkarbesök, lappade ett hål, har ännu några kvar att lappa men det blir först i höst. Sedan via Sofia och sedan vidare till Jakobstad för att hälsa på Malena. Vi åt god lunch vid Pavis, besökte Sunds trädgård, gick på loppis och bara umgicks. Drack kaffe utomhus hos Malena, blev dock lite kyligt till sist då det blåste kallt. Inga sommarvindar ännu. 
 
 
Råkade visst få med några muminmuggar på bild också, hehe. Har varit på mycket bättre humör idag då huvudvärken har hållit sig borta, har bara haft sjukt i halsen istället. Men, hellre sjukt i halsen än huvudvärk om jag får välja. Blev i alla fall en rolig dag. Ses igen senast i september!
 
Imorgon kväll blir det jobb. Men inte vilken jobbkväll som helst, ska med ett gäng på Boccia supé till Vallonia, blir säkert kul.



Tavlan

I tisdags då jag var på kurs till Novia passade jag på att gå via biblioteket för att ta mig en titt på vår "finfula" tavla som vi gjorde då vi gick i skolan. Den hängde nog kvar! Tydligen har de inget bättre att hänga upp på väggen.
 
 
Minns inte ens i vilken kurs vi gjorde tavlan. Minns du Sofia? Minns i alla fall att det var skönt då den äntligen blev färdig. Lite häftigt nog att den fortfarande hänger kvar.



En glimt av solen och värk

Den här veckan har mest gått i jobbets tecken. Var på kurs igår, skönt att ha första hjälp kursen avklarad för denna gång. Igår kväll var jag på babysimning med Linda-Marie, Isac och Felicia, var riktigt roligt! Idag har jag haft morgontur på jobbet. Har dock haft huvudvärk och värk i axlar, nacke, ögon och under ögonen nu i flera dagar, inte roligt. Ibland tror jag att jag har tandvärk också. Tror inte jag har bihåleinflammation, men man vet ju aldrig. Ska testa snuvspary nu i några dagar. Förkylning har jag haft sen typ januari, eller minns inte ens hur länge, men värre har det ju varit. Är ju inte täppt i näsan. En synundersökning borde jag också boka (har jag tänkt göra i något år).
 
En kväll hade vi oväntat besök. Mitt i allt stod det en vitsvanshjort nästan vid yttertrappan! Gissa om jag blev överraskad då jag såg ut. Tyvärr fick jag inga bra bilder på den då den blev skrämd och sprang iväg.

Igår kväll då solen sken som mest passade jag på och tog en promenad på tomten och i skogen. Molly följde också med. Är så fint i naturen just nu då allt grönskar.
 
 
Var så trött efter jobbet idag så det blev en köpis pizza från S-market. Laga mat får jag göra en annan dag. Nu ska jag nog sätta mig i soffan med nackmassage apparaten, satt en timme med den igår också, hoppas den är till någon nytta idag. Blir nog en lugn kväll. Ser framemot morgondagen då det blir träffis med Sofia och Malena, denna gång ska jag inte bli sjuk! Eller åtminstone inte sjukare än vad jag är just nu i alla fall. Ska bli så roligt att ses!
 
Nu håller vi tummarna för fint väder resten av veckan, börjar ha nog av allt regn och all blåst.



Nygammalt på väggen

I helgen kom det upp lite nygamla saker på väggen. Hörnhyllan snickrade jag ihop för x antal år sedan. Nu har den fått ligga och skräpa i skrubben i några år, men nu kom den äntligen upp på väggen. 
 
 
På övrevåningen fick den här hyllan komma upp på väggen. Den har jag också snickrat ihop för flera år sedan.
 
 
Fick dessutom städat i storskrubben, skönt att få något sådant gjort. Nästa städprojekt blir nog att städa i uthuset.



Äventyrs skålen

Var in till Adam o Ewa loppisen i helgen. Såg en muminskål. Inte så värst dyr...Månne jag har den där? Vet ungefär vilka muggar jag har, men skålarna håller jag inte reda på. Bra att man har en blogg som man kan gå in och kolla på. Såg att jag inte hade skålen så då var beslutet gjort.
 
 
Har muggen och tallriken från förut. Nu är serien komplett. Eller ja, fattas förstås kannan och burkarna. Burkarna klarar jag mig utan, men skulle jag hitta kannan billigt skulle jag nog köpa den. För den som inte vet så tillhör den här skålen äventyrs serien som utkom 2009-2013. 



Partyhatt och tårta

Molly blev nog ordentligt uppvaktad på sin 10 årsdag. Johnny hade fixat en fin tårta, knåpat ihop en hatt samt lagat ett kort åt henne. Jag köpte presenterna, kattmat och en leksak.
 
 
Tala om att vara bortskämd...nej bara lite, hehe. 



En lördagskväll i bilder

 



Gerby loppisrace

Idag var vi på loppisrace till Gerby. Första gången loppisrace ordnades där,om jag inte minns helt fel. 15 gårdar var med. Dessutom ordnades det loppis inne i Uf lokalen samt bakluckeloppis på parkeringen. Jag köpte en squash planta och Johnny fyndade Kalle Anka. Var lite dåligt med parkering och förvånansvärt dåliga vägar hade de, men roligt var det ändå.
 
 



Grattis Molly!

Idag fyller Molly hela 10 år! Hon har redan blivit uppvaktad med presenter och kort. Lite senare idag bli det tårta.
 
 
Nedanför en Molly modell mindre för tio år sedan. 
 
 



Megaloppis vid Botniahallen

Trodde inte det skulle vara så mycket folk i farten som det var. Långa bilköer var det då vi kom dit vid öppningsdags. Mycket folk och relativt många försäljare var det också inne i Botniahallen. En del antikhandlare hade också hittat dit. Var intressant att gå omkring och se på alla saker, en del bekanta ansikten såg man också. Fyndade inte mera än en löpare för 3 euro.
 
 
Hoppas detta blir ett årligt evenemang. Kanske man skulle ta och sälja där nästa år isåfall?



Uppskatta det som är gratis

Vet inte när jag senast besökte bibloteket, ja det var inte igår. Vet inte om jag ens var dit ifjol. Nåja, här om dagen gjorde jag ett besök dit. Borde nog fara dit lite oftare. Där kan man ju låna nya tidningar helt gratis! Det beror förstås på om just den nyaste finns inne för tillfället, men jag hittade en hel hög med Antikvärlden, Antik och Auktion samt Lantliv som åtminstone var årets tidningar. Så bra! Jag for inte dit bara för att låna tidningar, var nog främst för att jag ville hitta några böcker om Tyskland och Berlin. Visst, det finns internet, men jag vill bläddra i riktiga böcker också. Jag blir bara snurrig till sist om jag ska sitta och glo på datorn i flera timmar. Nej en bok är bra att ha, sedan kan man ju kolla upp sevärdheten eller vad det nu är lite närmare på nätet, få lite mera "up to date" uppgifter och såna saker. 
 
 
Nu är det bara att fortsätta planera sommarresan! Ska bli roligt att besöka Tyskland igen, senast var 2012. 
 
Lånade senaste Sophie Kinsella boken också. Har läst alla andra böcker i shopaholic serien så bara måste ju läsa den här också. De brukar vara lättlästa och roliga så ser framemot att läsa den här.
 
 



Auktion i Terjärv 14.5.2015

Igår var vi på auktion till Terjärv. Inte varje dag man har vägarna förbi där. Blev lite bråttom då jag slutade jobbet klockan nio på morgonen, så hann inte se så mycket på sakerna innan auktionen började, men tio minuter innan auktionen började var vi nog på plats. Det regnade och var 4 grader, riktigt sommarväder med andra ord...eller så inte. Som tur hölls auktionen inomhus i ett stort växthus så man hölls torr om fötterna åtminstone. 
 
 
Mest intresserad var jag av muminsakerna de hade till salu, förövrigt fanns det inte något annat jag skulle ha velat ha eller behövt. Visste ju att muminsakerna skulle bli dyra, och det blev de. Några mumintavlor är jag heller inte så värst intresserad av. Visst, kommer jag över någon billigt kan jag nog köpa en, men 50, 60, 70 euro lägger jag inte ut på en liten tavla. Två mumin barnserviser såldes också, men den ena blev över 200 euro och den andra inte långt ifrån 200, lite väl mycket om man frågar mig. Två assietter, muminpappan samt mumin på is blev också ganska dyra. Blev alltså inga inköp för oss denna gång. 
 
Fler bilder från auktionen kan du se på Mias blogg.
 
 
Väntar med spänning på nästa auktion!
 



ÄNTLIGEN!

Måste bara köpa en då jag såg att de hade flera på loppis i Jakobstad (till ett ganska ok pris). Vet ju inte om jag får tag i någon i Sverige i augusti, så jag slog till. Skulle jag mot förmodan hitta en billig i Sverige eller på båten så kan jag nog ha flera. Eller ge bort någon. Huvudsaken jag har EN. Har jagat efter en sån här mugg nu hela våren så känns nästan som en lättnad att äntligen hålla i en. Tycker den är så fin!
 
Ett tack till Sandra som tipsade om att muggarna fanns till salu i Jakobstad.
 
 



5 favoriter

Tänkte lista fem favoriter i inredningsväg här hemma. Det kan vara delar av huset eller någon möbel, helt enkelt saker som ligger mig varmt om hjärtat. De som har läst bloggen en längre tid känner säkert igen sig.
 
1. Tallriksskåpet
 
Min favoritmöblel. Verkligen ett bra auktionsinköp. För tillfället ett bra förvaringsställe för alla muminsaker.
 
 
 
2. Stockväggarna på övrevåningen
 
Jag bara älskar stockväggar. Därför har jag alltid velat ha ett gammalt hus där det finns synliga stockväggar. Skulle kunna sitta i timtal och bara beundra de fina väggarna och fundera över hur gamla de kan tänkas vara.
 
 
3. Taket på andra våningen
 
Man kan minst sagt säga att vi har ett speciellt tak på andra våningen. Tror inte det finns ett likadant någon annanstans. 
 
 
 
4. Bastun
 
Första rummet som blev färdigt i huset 2011. Fortfarande ett av de viktigaste rummen i huset. Här badar vi bastu ungefär tre gånger i veckan.
 
 
5. Lilla wc:n på övrevåningen
 
Blev precis som jag ville ha den. Lite lantlig, med en takbjälk framme i taket. Ja helt enkelt mysigt! Att kommoden som lavoaren står på, samt takbjälken och bordsskivan i hörnet är ungefär i samma färg gör också att allting matchar, det blir ett bra helhetsintryck. Att de tre sakerna skulle matcha var dock inget vi tänkte på från början, det bara blev så.
 



Blompall och en tröja

Svängde in via Fyndis idag. Provade en Didrikssons jacka samt byxor, men tyvärr var de inte riktigt passliga. Byxorna var för stora medan jackan var helt ok, bara ärmarna som var lite breda. Så synd. Jag som skulle ha behövt en vindtät jacka. Den jag har nu är väl stor, men den går ju att använda. 
 
Istället hittade jag en tröja för två euro och en blompall för tre.
 
 



Dags att börja så

Igår kväll var det äntligen dags att börja så i odlingslådorna. Eller i den ena åtminstone. Kunde konstatera att de flesta av fröpåsarna var gamla, hoppas de som gick ut ifjol ännu går att använda, men resten fick nog åka i roskis. Först luckrade vi upp jorden i lådorna, sedan fyllde vi på med lite ny jord. Innan det var dags att så gödslade vi lite också. 
 
 
Sedan var det dags att börja så. Sådde sallad, persilja, dill, oregano och basilika. Nam, nam med basilika. Skulle kunna sitta och knapra basilika hela tiden, tycker det är så gott! 
 
 
Får hoppas det börjar gro nu då! I den andra lådan tänkte vi så squash och frilandsgurka. De tar ganska mycket plats så blir inte mera än en av var sort. Några morötter vill jag inte så i år, inte heller några lökar vill jag sätta. Morötterna brukar inte bli till något och lökarna brukar knappt växa, enklast att köpa dem från butiken. 



En sådan start på veckan

Igår kände jag mig effektiv och fick tvättat hela två fönster samt rutorna i balkong dörren. Bara några fönster kvar nu då...Fast det var just de två som jag tvättade som var mest smutsiga. Sedan blev det två plåtar med bröd också, nam nam, receptet hittar du här
 
Idag for jag en sväng via gymmet. Men hann inte långt hemifrån innan jag blev riktigt ledsen. Såg en död katt i diket. Visste vems katten var också så stannade, men ingen var hemma då jag knackade på. Så onödigt! Har många gånger tänkt att den katten lever farligt då den springer på vägen hela tiden, så rätt hade jag. Därför går jag alltid och hämtar in våra katter om jag ser att de är på vägen, som tur rör de sig mest på gården, skogen och i uthuset. 
 
Ikväll blev det god mat, lagade lasange på zuccini och paprika, ja köttfärs också förstås. Receptet hittar du här.
 
Nu ska jag nog gå ut en sväng och kolla in läget i trädgården. Solen skiner ju!
 



Vad är det här?

Den här saken fanns i fyndlådan jag köpte. Kan det vara ett kakfat? Bara själva fatet som fattas i mitten? Tycker så om själva foten, varför kunde det inte ha varit en ljusstake istället. 
 
 
Frågan är nu vad jag ska använda det till. Bara som prydnad kanske...



Dagens projekt

För några år sedan fick jag en gasgrill till födelsedagen. Den har varit väl använd, men nu var det nog dags att göra någonting år bordet som grillen stod på. Det har fått utstå hård påfrestning då vi har skuffat in och ut grillen på gården varje sommar. Bordet blev till sist rangligt och skulle nog inte ha hållit länge till. 
 
Johnny lyfte bort grillen och har nu slipat bordet samt satt till några "stödben" så bordet ska hålla längre. Det var min uppgift att olja in bordet, det har jag gjort idag.
 
Före inoljningen såg bordet ut så här.
 
 
Efteråt blev det så här.
 
 
Nu kan vi äntligen grilla igen!



Morsdag

Igår firade vi morsdag hela dagen. Först for vi till Västervik där vi alla hjälptes åt att laga mat. Johnny var grillmästare och grillade. Det blev små smörgåsar med kallrökt lax på till förrätt. Till varmrätt blev det nypotatis, grönsaksgratäng, grönsallad, grillade spett med broiler inlindat i bacon samt ännu en till sorts kött. Mätt blev man! Det räckte riktigt bra med glass med hallon samt kaffe till efterrätt. Något tårtbit skulle inte ha gått ner. 
 
 
Senare på kvällen for vi till Målarbackan. Där firade vi både Johnnys mamma och pappa. Johnnys pappa fyllde nämligen år. Någon gräddtårta blev vi inte bjudna på men en god donits slank nog ner. Ett parti Ticket to ride blev det också.
 
 
Då var den helgen över. Skönt med två lediga dagar nu. Märktes att jag var trött, har sovit som en stock inatt. Var välbehövligt med sovmorgon. Någon loppisrunda blir det inte idag. Sitter och funderar om jag borde låta bilen vila idag och bara vara hemma, finns ju nog tillräckligt att göra här hemma bara man sätter igång.
 



Bra med återanvändning

Här om dagen fick jag äntligen iordningställt den ena blombänken, den invid uthusväggen. Det fick bli "nya" stenar och lite ny jord i bänken. De gamla stenarna var så små så man knappt såg dem, dessutom hade vissa försvunnit ner i jorden. Blev mycket bättre med större stenar runt. En del av stenarna plockade vi upp från lindon, bra med återanvändning!
 
 
Idag blir det nog inte så mycket annat gjort än en hel del kalasande. Är dessutom trött efter att ha jobbat natt hela helgen så har nog rätt att få ta det lugnt. Framför mig har jag två lediga dagar, blir jobb först på onsdag kväll/natt. 
 
Ha en bra morsdag alla mammor (ja alla andra också)! 



En fyndlåda

Idag var vi på loppis till Smedsby. Där ordnades loppis vid ett gammalt hus. Närmare bestämt vid samma hus som jag köpte den gamla vaggan för x antal år sedan. Vi var inte de enda som var där för att fynda, var mycket folk där redan före loppiset officiellt öppnade. Ja vi var ju också där före klockan var slagen. 
 
 
 
Var riktigt intressant att gå omkring och se på alla fina gamla saker. Billiga möbler hade de, men tyvärr har vi redan för mycket möbler i vårt hus så kunde inte börja inhandla ännu fler. Just nu är jag inte riktigt sugen på något renoveringsprojekt heller. Jag fyndade dock en "fyndlåda". I den fanns en gammal cigarr låda jag inte kunde ta ögonen ifrån.
 
Den här fina lådan kunde jag bara inte slita mig ifrån. Vad som är så speciellt med gamla lådor kan jag inte säga, men den här bara måste jag ha. Att jag fick lite andra saker med på köpet gjorde ingenting.
 
 
 
 
Nu väntar jag bara på att auktions säsongen ska dra igång. Kan hända det blir ett besök norrut den 14.5, men det får vi se då.



Loppis i Tervajoki, Storkyro och Ylistaro

I Tervajoki finns ett relativt litet loppis. Där finns lite av varje. Säkert kan man göra något fynd. Passligt ställe att svänga in via på väg mot Seinäjoki från Lillkyro. 
 
MiTa Kirppis
Loukontie 1, Tervajoki
Öppet: må-fre 11-18, lö 10-14
 
 
 
I Storkyro finns ett loppis mitt i centrum bredvid kyro älv. 
 
Sirppis-kirppis
Pohjankyröntie 133, 61500  Isokyrö
Öppet: ti-fre 10-17, lö 10-14, sö-må stängt
 
 
 
I Ylistaro, inte långt från korsningen där man svänger till Seinäjoki, finns ett loppis i samma hus som brandstationen. Ett riktigt snyggt loppis som öppnade i November 2014. Ca 70 försäljningsplatser.
 
Itsepalvelukirpputori Parasta Ennen
Matinpalontie 7, 61400 Ylistaro
Öppet: Må-fre 10-17, lö 10-15, sö 12-16
 
 
Roligt att hitta nya loppisar!



Fredagen den 8 maj

Fredag idag och helg igen. För mig blir det nattjobb hela helgen. Länge sedan jag hade dubbelnatt senast. Förutom jobb i helgen har jag tänkt hinna med lite annat också. I Smedsby har de bl.a. loppis vid en gård och på söndag är det ju morsdag. Förutom att det är morsdag fyller Johnnys pappa år och så har systers flicka Cecilia också fyllt år i veckan så det blir en massa firande.
 
 
Nu grönskar det ordentligt där ute. Skulle kunna sitta på trappan länge och bara njuta av grönskan. Borde ta tag i blombänken någon dag och få den färdigt rensad. Finns så mycket att göra utomhus nu. Men man hinner nog. Det är ju ändå inte någon annan än jag själv som stör sig på om blombänken är rensad eller inte.
 
Gräset har vuxit med rekordfart, är nog dags att klippa det för första gången i år. Om det är något jag tycker om med trädgårdsarbete så är det just att klippa gräs, bara doften av nyklippt gräs, ja den doften är sommar för mig.



En sväng via Seinäjoki

Idag blev det en spontan loppisrunda till Seinäjoki. Sökte efter kläder, men hittade inga. Köpte bara en "matkaopas" över Berlin. Vad heter egentligen matkaopas på svenska. Kommer inte på något bra ord. Resehandbok? Reseskildring? Ja nå en sådan bok köpte jag i alla fall. Riktigt passligt med tanke på att vi ska till Berlin i augusti. 
 
På vägen till Seinäjoki stannade jag också i Storkyro där de hade ett litet loppis som jag inte besökt tidigare. Loppiset var precis invid älven. Blev inga fynd där.
 
 
Då jag nu en gång var i Seinäjoki passade jag på att kolla om de hade några solrosfrön (alltså inte vanlig fågelmat), men det hade de inte. Inte heller i Ylistaro hittade jag några frön. Får se nu om vi alls får tag i några frön detta år, verkar omöjligt. Johnny hade beställt från Vörå, men nu skulle de inte få in dem där heller. Kanske måste så något annat på lindon framför huset då, får se.
 
På vägen hem från Seinäjoki stannade jag också vid ett loppis i Ylistaro samt vid ett i Tervajoki. Några fynd blev det inte denna gång. 



Födelsedagsfirande och en ledig dag

Igår kväll blev vi bjuda på god mat vid Vallonia. Det var Johnnys morbrors fru som fyllde år. Efter middagen blev det kaffebjudning hemma hos dem. Stort GRATTIS än en gång!
 
 
Idag har jag en ledig dag. Vet inte riktigt vad jag ska hitta på, finns många saker jag kunde göra som städa och liknande saker. Tvätta fönster borde jag också göra i något skede, men vill inte bli helt uttråkad så det får nog bli en annan dag. Om det finns någon frivillig som vill komma hit och tvätta fönster så säg bara till, hehe. 



En kursdag

Idag har jag varit på kurs. Inte varje dag det händer. Vara bara en första hjälpen kurs, så vi lärde oss nog inte så mycket nytt. Har tappat räkningen på hur många såna kurser jag varit på, kanske 5 om inte fler. Men efter tre år måste man förnya sina kunskaper, så nu var det hög tid igen. 
 
Kursen hölls på Novia i Roparnäs. Var riktigt roligt att besöka sin gamla skola! Letade efter vår "fin fula" tavla som vi gjorde en gång i tiden, men vet ej om den fortfarande hänger kvar. Minns heller inte var den hängde, så får ta en ny rundtur nästa kursdag, kanske jag hittar den till sist. 
 
Vi lunchade på ett ställe i Roparnäs. Stekt kyckling lät bra (fanns bara det och pasta att välja på), men det var inte så gott som det lät.
 
 
Snart blir det att hoppa i bilen och åka på 75-års kalas. Ska bli roligt!



Kladdkakemuffins

Igår kände jag för att baka något. Det blev kladdkakemuffins! Receptet hittade jag här (<--Klick).
 
Blir ca 8-9 stora muffins. Jag hade bara små muffinsformar hemma så det blev 20 småa.
 
Ingredienser:
 
4 ägg
1,5 dl vispgrädde
2 vaniljstänger (jag satte ½ tesked vaniljpulver)
200 g 70% choklad (använde stevia sötad)
200 g smör
(Mandelflisor)
 
Sätt ugnen på 225 grader (ej varmluft). Smält smöret på svag värme, smält chokladen i smöret. Vispa äggen fluffiga och häll i grädden samt vaniljpulvret, vispa smeten fluffig. Häll i chokladen och häll i formar och (strö lite mandelflisor över). Grädda i ca 10 minuter.
 
 
Tyvärr sjönk muffisarna ihop då jag tog ut dem ur ugnen. Vet inte vad jag gjorde för fel. Men smaken är väl nog den samma ändå, hehe. Blir säkert gott med en klick glass till.
 
En annan gång ska jag nog testa att sätta lite kokosmjöl eller mandelmjöl i smeten, kanske de blir mer fluffiga då?



Dessa muggar saknar jag

Helst skulle jag vilja ha en komplett muminmuggs samling, men jag vet att det är omöjligt. De tidiga 90-tals muggarna är nog för dyra för min plånbok och för att inte tala om Fazer muggen och Mumintrollet dagdrömmer som båda kostar över 1000 lappen. 
 
Tänkte göra en lista över vilka muggar jag saknar så jag själv (och andra) lättare kan hålla reda på vilka muggar jag inte har. 
 
Av de såkallade "vanliga" muggarna som finns i butiken just nu så saknar jag följande:
 
 
 
 
 
 
Den här muggarna som inte finns i butik längre saknar jag också.
 
 
 
 
Sedan finns det ju säsongsmuggar, både vinter och sommar. Dessa jul/vinter muggar saknar jag:
 
 
 
Följande sommarmuggar saknar jag:
 
 
 
Förutom dessa muggar saknar jag också följande specialmuggar:
 
 
 
 
 
Sedan kommer vi till de omtalade 90-tals muggarna. Skulle som sagt gärna ha dem allihopa. Drömmer om att göra något fynd på en auktion eller på loppis, men tvivlar på att jag någonsin gör det. Så här ser de muggarna ut:
 
 
Årets sommarmugg har redan kommit ut i butikerna, men den hoppas jag på att få till födelsedagspresent av Johnny, men man vet ju aldrig. Köper den i alla fall inte före, så får man se sedan, hehe. 
 
Aldrig att jag skulle betala flera hundra euro eller mer för en muminmugg, hundra på sin höjd, eller nja, kanske inte ens så mycket. Gränsen går nog kring femtio lappen tror jag. Någon måtta får det ju vara. Får drömma vidare om att fynda på auktion eller loppis.
 
Uppdaterad 17.9.2015
 



Inte riktigt min stil men...

Idag blev det som planerat en loppisrunda. Hittade några saker att sätta i presentskåpet, dessutom hittade jag två fina ljusstakar (2€/st) som påminner om den svarta Riihimäki servisen jag samlar på (ljusstakarna var av plåt).
 
 
Ett par häftiga skor för 10 euro kom jag också hem med. Lite ful fina. Men ja, jag tycker nog om dem. En annan fråga är om jag kan gå med dem, hoppas det! Kanske inte riktigt min stil, och bruna, vet inte vilket år jag senast gått omkring med bruna skor, men ville ha lite förändring.
 
 
En bra loppisrunda blev det, fastän det blev lite bråttom där på slutet. Hann inte igenom hela Adam o Ewa, det får bli en annan vecka. 



För första gången i år

Nu är det perfekt läge att passa på att gå omkring med metalldetektorn. Igår tog vi en runda på lindon bakom uthuset. Så stor del av lindon hann vi inte med, men några meter i alla fall. Det pipade ju till nästan hela tiden. Såklart hittade vi en hel del spikar, både gamla samt lite nyare. 
 
 
Det är ju minst sagt ett svettigt jobb att hålla på och gräva gropar överallt, men de flesta "fynden" vi gjorde  låg inte så djupt ner. Drömmen är att hitta ett mynt av något slag, så är väl nog bara att leta vidare. Någon vacker dag ligger väl fyndet där får vi tro.



Bästa årstiden

Det här är nog en av de bästa tiderna på året. Nu grönskar det överallt, både i träden och i blombänken. Även gräset är grönt, snart får vi nog ta fram gräsklipparen. 
 
 
På Målarbackan blommar det också i blombänken.
 
 
Idag har vi njutit av det fina vädret. Varit ute nästan hela dagen! Imorgon har jag också en ledig dag. Då blir det nog en loppisrunda. Kanske gymmet också, men får se, är inte fri från förkylningen ännu. Ska också träffa min småkusin från Sverige som är här på besök.



Stenar överallt

Idag har vi jordbrukat lite. Plockat upp stenar från lindon bakom uthuset. Ifjol då de grävde in kommunalt vatten åt oss grävde de på lindon och sedan fyllde de på med jord. I jorden fanns en hel del stenar och annat skräp som vi nu ville ha bort. Vi äger bara en smal remsa av lindon bakom uthuset, de år vi bott här har grannen sått in hela lindon, men från och med i år sår han bara in sin del. Johnnys pappa ska så på våran del. Lite svårt att veta var gränsen går då det inte finns något dike emellan, men Johnny har mätt ut ungefär var gränsen går. 
 
 
Jag fick också köra lite traktor. Var faktiskt ganska roligt. 
 
 
En hel del stenar fick vi bort från lindon. Men misstänker det kommer fram fler nästa år. De största är dock borta nu. Nästa projekt idag blir nog att ta fram metalldetektorn och se om jag hittar några fynd på lindon. Bäst att passa på före det blir sått.



Favoritlåtar just nu

 
 
 
 
 



Första maj på Lillö

Igår efter jobbet for vi raka vägen till Lillö. Var så skönt att få sätta sig ner i lugn och ro med en tidning. Lyssna till vågskvalpet och fåglarnas sång. Det kallar jag avslappning på hög nivå, precis vad jag behövde. Vi bar också ut grillen och grillade några biffar och värmde lite grönsaker, smaskens blev det.
 
 
Till efterrätt blev det varsin mjukglass vid Bernys, det var också gott!



Morgonpromenad

Igår tog jag en uppfriskande morgonpromenad. Var lite kyligt i luften ännu efter nattens minusgrader, men solen värmde ändå. Var en tid sedan jag varit upp till skogs efter skogsbilvägen så tyckte det var dags att ta en promenad dit upp. 
 
 
Idag jobbar jag 8-16, sedan får vi se vad vi hittar på.



RSS 2.0