En resa till Tuuri

Den 9.7 bar det av till Tuuri. Måste passa på då jag hade två lediga dagar. Slutade nattjobbet på söndag morgon. Hade knappt sovit något föregående dag efter jobbet, och nu blev det lika lite. Så var lagom pigg då vi startade vår bilfärd 😴. Men envis som jag är kan jag inte sova bort en dag, så vi startade mitt på dagen. Stannade i Seinäjoki och åt vid en restaurang nedanför slalombacken. Någon slalom åkte vi dock inte 😅.


Nästa stopp var förstås loppis. Där fyndade vi en del. Till Tuuri kom vi fram en 16 tiden. Där var det varmt och skönt väder ☀️. Checkade in på campingen. Wilma fick en bunt med kuponger på bl.a gratis inträde för en vuxen till tivolit samt flera kuponger på gratis saker som franskisar och glass. 



Satte upp tältet och tog det lilla tåget från campingen till butiken. Sedan blev det lite tuggbart innan Wilma sprang av sig i leklandet.


Lite senare blev det simning och bastubad vid campingen. Det tog på krafterna. Wilma skulle absolut inte simma, så hon gallskrek hela vägen till stranden. Sedan skulle hon nog simma, men det var för kallt vatten, så hon stod där vem vet hur länge och ropade varje gång hon kände på vattnet, men hon skulle simma 😵‍💫🥴. Så till sist blev hon nog doppad och hon kunde gå i bastun med sin pappa. Hennes mor hade ingen energi kvar så hon gick bara ensam i duschen 😴🙃. Sen gick det hur bra som helst med pappa i bastun, bra så 👍🙂.


Följande morgon gick vi den kilometer långa vägen till butiken. Efter en stund hade Wilmas fammo och faffa också tagit sig dit. Shoppade lite småsaker. Sedan blev det lunch. Efteråt gick vi till tivolit som precis öppnat för dagen.




Genom att visa Wilmas fpa kort vid infon vid butiken så fick vi ännu ett till kuponghäfte. Så då hade vi två gratis biljetter till tivolit. Under 13 år var det redan gratis, så det kostade inget för oss tre. Fammo och faffa ville bara titta på. Det var nog ganska mycket folk, så vi köade nog säkert 30 min om inte mera till pariserhjulet. Som tur var det inte lika långa köer till de minsta åkattraktionerna. Wilma åkte nog i många karuseller. Detta år vågade hon sig in i roliga huset också, men så värst roligt var det inte 😅.




Efter tivolibesöket köpte vi med oss churros med choklad, hoppade på tåget och åkte till campingen. Fammo och faffa kom också med. Det blev en fikastund vid tältet. Åkte sedan tillbaka till butiken för att handla lite mat och äta lite. Jag köade 30 min för 2 portioner gratis franskisar 🙈😅. Wilma lekte i leklandet. Fick sedan skjuts tillbaka till tältet då fammo och faffa skulle åka hem.



På tisdag morgon packade vi ihop tältet. Lekte lite i muminlekparken, men den kändes nästan för liten för Wilma. Har väl vant oss med lekparker av annan klass under vår semesterresa 😅. Så besöket där gick snabbt. Åkte via Tuuri loppis och sen på mat till den närbelägna bensinstationen. Sedan bestämde vi oss för att göra en avstickare till Ikalis badhotell. Jag sov hela vägen dit. Antar att jag säkert behövde lite sömn efter flera intensiva dagar.



Själva badet var inte så stort, men där fanns också två olika barnbassänger, två bubbelpooler, vattenrutschbana, utebassäng och flera bra bastun varav två gemensamma 👍. Måste nog åka dit igen. Är ju ett måste med gemensam bastu, Johnny kan ju sitta hur länge som helst, så lite svårt att veta om han kollapsat där om man inte kan gå in själv och kolla 😅. Mysigt också att kunna basta alla tre tillsammans 🙂.

Efter badet blev det picknick vid stranden nedanför hotellet. Sedan gick vi en sväng runt området. Fanns flera olika hotell där. 



Sedan åkte vi hemåt. Stannade dock på två ställen efter vägen. Hade ändå inte så bråttom hem. I Parkano blev det lite shopping, glass och besök i en spårvagn som fungerade som café. Sedan fortsatte vi till Kurikka där vi svängde in till ett utsiktstorn efter vägen. Har tänkt många gånger då vi kört förbi att dit ska vi fara nån gång. Nu blev det av 🙂.




Det var lätt att ta sig uppför trapporna till den första avsatsen. Sedan gick det smala spiraltrappor till den inglasade plattformen högst upp. Jag tog mod till mig och gick uppför de smala trapporna, Johnny och Wilma nöjde sig med den första avsatsen. Fin utsikt var det! 🙂

Sedan kunde vi nöjda åka hem igen ☀️.






Sommardagar

Semestern är slut, men sommaren fortsätter. En kväll cyklade Wilma till sin kompis, jag fick springa efter så gott jag kunde 🙈😅.


Att vi var hemma en fredagskväll på sommaren, ja det händer inte ofta. Antingen jobbar jag eller så är vi på Lillö 🙂.

Här njuter vi allt vad vi kan av utsikten. 



Vi börjar gå mot slutet av juli. Som vanligt känns det som att man inte hänger med. Sommaren går så snabbt. Men sen då man tittar på foton man tagit så ser man att vi nog hunnit med en hel del. En eftermiddag åkte vi ut och köra från Lillö till Sommarösund och Klobbskat, mamma var också med.





Sen blev det god pizza vid Kvarken Brewery Gastropub & pizzeria (eller Scharken).


Har inte hunnit fiska så mycket. Vi har ju inte ens fått ut vår båt i sommar 😅. Men några kast i fladan blev det innan det fastnade och jag fick ta av linan o knyta fast den i en sten 😅🙈.



5-års rådgivningskontroll var vi på en dag. Allt var bra och Wilma följer sina kurvor perfekt 👍. Var dock förvånad över att hon hör så bra. Har flera gånger sagt att vi nog måste fara och kolla hörseln då hon inte "hör något" 😅. Efter besöket där blev det en glass vid Bernys och inköp av goda syltgrisar 😋.


Den här veckan har jag jobbat måndag till fredag, är bara ledig lördag och så jobbar jag två dagar igen. Har nog varit lite väl intensivt, men så är det ibland. Wilma och Johnny har gjort små utflykter, igår for de iväg till Kärkkäinen en sväng 🙂. Ibland känns det lite orättvist då vissa får vara lediga 8 veckor och andra bara 4 veckor i rad 🤪😉.




Sommarresan 2023 del 5 - Blåvand, Lalandia och Sverige igen

Dagen efter Legoland kände vi för att se lite mera av Danmark då vi nu en gång var där. Ett alternativ hade varit att besöka ett zoo inte så långt borta, men vi var ju till Kolmården ifjol så sökte oss ut till havet istället. Då vi startade så visste vi inte vart vi skulle köra, men till sist hamnade vi Blåvand, vid Danmarks västligaste punkt. Vi sökte oss ner till Blåvand strand. Det var varmt, men nere vid stranden låg dimman inte långt borta på havet, så den sänkte temperaturen lite. Det blev ett dopp (många för Wilma), och picknick. 



Efter badet körde vi längre västerut några kilometer till Blåvandshuk och Blåvandshukfyr. Dimman låg kvar, men det var verkligen ett fint ställe. I sanden låg också bunkrar från andra världskriget kvar.



Vi var inte upp i fyren, utan gick en bit runt sanddynerna och till en bunker.






Sedan körde vi tillbaka en bit till ett museum som jag googlat fram lite snabbt efter vägen. Tirpitz. 
Tirpitz är ett militärhistoriskt museum som är uppbyggt på bunkrar från andravärldskriget. Där fanns också andra utställningar.



I det ena utställningsrummet fanns det "sanddyner" byggda av trä. Inne och runt dem fanns det utställt olika saker som hade med havet att göra. Samma rum förvandlades vid vissa tider till en stor biosal där man kunde följa en berättelse som tog dig genom 20.000 år av västkusthistoria. Man kunde sätta sig i båten och känna vinden i håret samtidigt som man kände sig som en del av berättelsen. Häftigt! Synd dock att berättelsen var så kort.



I ett annat rum fanns det en bärnstensutställning.
En specialutställning som pågick just nu var "Den sista mammuten- den första människan". Där man kunde lära sig om istiden. Den utställningen var mera riktad till barn.








Till sist gick vi in i den gamla bunkern som stället är byggt runt. Det var väl så där lagom spännande. Fanns ingen audio guidning på svenska, så förstod inte allt. Dessutom var Wilma rädd för mörkret och en massa ljud som hörde till utställningen, så det gick ganska snabbt att gå igenom bunkern.

Till sist blev det glass och en titt uppe på taket. Sedan hörde vi åskan på avstånd och det började ösregna, så fick springa till bilen 😅.


Då vi kom tillbaka till Billund var vi hungriga. Mat skulle vi ha, det fick kosta vad som helst. Så då blev det ett besök till Lalandia som ligger precis bredvid Legoland samt campingen. Det var verkligen ett fint och speciellt ställe. Där inne fanns allt. Dessutom kändes det som att vara utomhus fastän vi var inne. 

Vi valde till sist en av restaurangerna där det fanns buffé. Där kunde man välja bland många olika rätter och till sist fanns det en efterrätts buffé. Det var smaskes 😋. Billigt var det dock inte, ca 100€ blev det för oss tre. Drycker ingick inte utan måste köpas skillt.



Där finns bl.a. ett stort äventysbad ( dock tror jag W bör vara äldre för att uppskatta det), inomhus lekland, restauranger, butiker, winter world ja och mycket mera. Googla på Lalandia Billund så får du veta mera. Tror nog det blir ett längre besök dit någongång. Flygfältet låg alldeles bredvid, så kanske man kan ta flyget dit ett annat år...Men som sagt något billigt ställe var det inte.

Vi avslutade dagen med ett besök på Monky tonky land, inomhus leklandet. Som tur hade de öppet till 21.30 så Wilma hann leka nästan 1,5 timme 👍. 

Följande dag fortsatte vår resa genom Danmark. Målet var Malmö. Två avgiftsbelagda broar måste vi köra över för att ta oss till Sverige. Den första var Storabält bron. 


Pausade i Odense och åt goda hamburgare och fyndade på loppis.


Sedan åkte vi över Öresunds bron. Därifrån var det sedan inte långt till Sibbarps camping i Malmö. Där vi bokat 2 nätter.









Wilma underhöll sig själv med såpbubble staven som hon köpte på Legoland medan vi satte upp tältet på den lilla tältplatsen vi blivit tilldelade.


Lite senare på kvällen tog vi en promenad ner till stranden och njöt av vädret och utsikten. Ja vi plockade nog en del stenar också 🙈😀.






Vi börjar närma oss slutet på denna resa, men inte riktigt ännu. Vi hade ännu kvar att besöka Sommarlov som egentligen var orsaken till att vi åkte iväg på den här resan. 

Sista delen av resan får du läsa om en annan dag.










Sommarresan 2023 del 4 - Legoland

Efter Hamburg var det dags att lämna Tyskland för denna gång. Stannade just före gränsen till Danmark och shoppade lite smått och gott.
 
Så här glad var Wilma då vi kom fram till campingen i Legoland 🥰.
 
 
Vår tältplats var riktigt perfekt, bredvid hoppkuddarna. Wilma sprang glatt iväg dit medan vi lade upp tältet.
 
 
Lite senare gick vi på skattjakt runt campingen. Man skulle hitta bokstäver som blev till ett ord. Lekte i några lekparker och hälsade på djuren som fanns längst bort på camping området.
 



Det fanns alltså många olika sorters lekparker på området, alla med olika tema. Bästa campingen vi har varit på då det gäller lekparks utbudet 👍. Men då var det ju också lite dyrare att tälta där än på många andra ställen.

Följande dag blev det Legoland hela dagen lång. Vi kom dit just efter att de öppnat för dagen och gick därifrån just före de skulle stänga. Måste säga att det var nog bästa gången jag varit dit, tredje gången gillt blev det för mig. Första gången var jag nog i fel ålder, andra gången hade vi bråttom vidare. Den här gången hade vi hela dagen på oss och vi hann i princip med allt. Visst kunde man ha varit två dagar, men ville se annat också. Tror nog Wilma var nöjd med dagen 🥰.





Utsiktstornet var det lång kö till. Sedan var det inte lika lång väntetid till de andra åkattraktionerna. Wilma ville åka i allt som passade henne, men spökhuset fick vi gå ut ur. Det blev för läskigt. 




Överallt fanns det lego att leka med. På ett ställe kunde man bygga en egen bil och tävla med den.



Lite mat fick vi också i oss. Det var gott men dyrt 😉. Sedan vaskade Wilma guld som blev till en fin medalj.


Det var en varm dag. Så emellanåt var det skönt att komma inomhus. Vi åkte i tåg, båt, bil och en massa annat. Wilma var stolt då hon vågade åka i lilla fritt fall 🥰.













Akvariet var vi också in i, det var häftigt.



Det är ju ett stort område att gå igenom. På kartan ser det inte så värst stort ut, men jag trodde nästan aldrig att vi skulle komma oss till andra ändan. Det fanns verkligen mycket att se på.








Bäst av allt var nog 4D showen. Man satt fastspänd och tittade på en film som täckte hela väggen. Bänkarna där man satt rörde på sig lite och skakade, men egentligen åkte man ingenstans. Men det kändes verkligen som om man åkte bergochdal bana genom moln och ut i rymden. Häftigt! Måste till och med blunda lite mellan varven då det tog i magen 😅🙈. 




Till sist blev det glass innan vi vandrade tillbaka till campingen. Då var vi hungriga (och trötta) efter en lång men rolig dag, så då beställde vi pizza på campingen 😋.


Sedan hann vi leka i en lekpark och spela lite UNO innan det blev läggdags igen.



Så efter denna dag tror jag nästan att det säkert blir ett nytt besök till Legoland efter några år 😉.

Fortsättning följer...




5-års kalas × 2

Det blev 2 stycken 5-års kalas förra veckan. Det första på torsdagen. Då kom dagiskompisarna på tårta, ja deras föräldrar också 🎂. Som tur var det fint väder (dock ingen åska som ifjol). Skönt att kunna duka ute, vi blev ju ändå över 20 personer.


Dagen till ära hade Johnny satt upp paviljongen, har ju inte hunnit tidigare.


Det blev ett riktigt lyckat kalas. Barnen underhöll sig själva. En liten skattjakt blev det då "kalaspåsarna" skulle hittas, men annars blev det inga lekar. Födelsedagsbarnet hade önskat ha det så. 

På rätta dagen, 1.7, var det en stor hög med paket på bordet på morgonen. Undrar av vem...😉.


Även följande dag blev det paket utdelning. Då var det dags för kalas nummer 2. Även då blev vi ca 20 personer.


Vädret var inte så varmt den dagen, men solen kom fram så den som ville kunde ändå sitta ute och äta tårta.



Det blev många och STORA paket. Tusen tack till alla som kom och firade Wilmas stora dag 🥰🥳🎂.




Carpella och Storsand

Förra torsdagen passade vi på och for till Carpella och simma. Första gången för i år. Hoppas vi hinner dit flera gånger ännu i sommar. Vattnet var riktigt varmt och skönt, precis som det ska vara en varm sommardag.


Följande dag blev det också lite bad. Då hoppade vi i bilen och for till Storsand. Wilmas fammo och faffa kom också med. Det blåste ganska hårt på stranden och var halvklart, men varmt var det ändå, både på land och i vattnet. Matsäck och uv-tält hade vi med, så det blev hela 3,5 timme på stranden 🏖.




Så nu kan vi "kryssa för" Storsand på vår lista "Saker att göra i sommar". Listan finns nog bara i huvudet, men ändå. Det hör till att åka en dag dit, även om det inte blir av varje år.

Blev två fina och roliga dagar på stranden ☀️.




Midsommarhelgen på Lillö

På midsommardagen for vi ut till Lillö. Mamma kom också med. Lite senare kom också Gunvi, Jussi och Tommy dit. Tyvärr var vädret inte det bästa, myggigt och regn till och från. Vi fick äta inne (som så många andra midsommardagar). 


Sedan blev det en kort promenad. Wilma skulle cykla men ångrade sig då det var så mycket myggor. Jag fick gå själv till Fladan och vända.


Som tur regnade det inte hela dagen. Jag kunde inte se på allt högt gräs som vuxit upp under nästan 3 veckor då vi inte varit där, fick ta fram trimmern 🙂.



På kvällskvisten kom solen nästan fram. Njöt av en fin kväll.



På söndagen kom Mia och Tomi på mat. Den här dagen var vädret betydligt bättre, varmt, och vi kunde sitta utomhus och äta.


Jag och Wilma tog första doppet på Lillö för i år. Bättre sent än aldrig. Det var riktigt skönt, men lite mera vatten i "sjön" skulle ha varit bra. Det blev en bättre promenad idag. Dock kunde Wilma bara cykla halva vägen då luften försvann ur båda däcken. Tydligen hål.


En dag man lever länge på 🩷🌸.

Sov över till måndagen också. Började dagen med en båttur i dimman. Så farligt dimmigt var det inte, men man kunde känna kylan. Rodde över till Stortjerobådan. Jag och Wilma gick lite runt ön och plockade fina stenar.




På eftermiddagen packade vi ihop och for hem. Wilma fick tråkigt och ville leka med någon kompis, så på vägen hem bjöd vi in kompisarna på Orisor.

En fin midsommarhelg blev det än en gång 🌸.




Midsommarafton 2023

Midsommarafton började med gräsklippning i regnet. Man kan ju inte fira midsommar med högt gräs heller 😉. Vi kom ju hem från vår resa dagen före, så nu fanns det en del att göra. Förutom gräsklippning blev det en hel del tvätt av kläder och upp packning av saker och annat som vi hade haft med oss på resan. Måste springa runt och fota lite blommor också innan de blommat färdigt 😅.





Förstås blev det midsommarbastu mitt på dagen. Sedan plockade jag och Wilma lupiner efter vägen. Ett besök till butiken var ett måste, men där hittade vi varken färska jordgubbar eller makaroner. 


På kvällen cyklade vi till Målarbackan på lite midsommarmat. Där var förutom vi också andra gäster från byn. Lite senare fick Wilma leksällskap, det hade hon väntat länge på 🙂.




Det blev en bra kväll som gick allt för snabbt. Vips började klockan gå mot 23 och det var dags att cykla hem igen 🌸.





Sommarresan del 3- Hamburg

Istället för Bremen så blev det två dagar i Hamburg. Hade inte planerat för två dagar då vi redan hade sett en del av staden för 10 år sedan. Men visst fick vi tiden att gå ändå, där finns ju mycket att se. Dagen började dock med glass och lek i lekparken på campingen.
 

 
Sedan åkte vi in till centrum av Hamburg. Parkerade vid hamnen och hoppade på en guidad båtrundtur i hamnen. Hamnen som ligger vid floden Elbe är den tredje största hamnen i Europa. Lite större än Vasa hamn då med andra ord 😅.
 
På väg ner till båten såg vi en "guld gubbe". Lite spännande är det alltid att se en levande staty. Wilma trodde nog inte riktigt att det bara var en människa som klätt ut sig. Tyvärr var han borta då vi kom tillbaka.
 











 
Det var en varm dag, så Wilma tyckte nog att en timme på vattnet blev lite för mycket, men hon var nog duktig ändå 🥰. Mest spännande var nog att se det stora conteinerfartyget. Minns inte hur många containrar som rymdes på fartyget, men det var nog många. Efter rundturen var det hög tid för mat 😋.
 
 
Ett besök i Tyskland betyder också ett besök till min favorit klädbutik, Primark. Butiken fanns inte i centrum, utan i ett köpcentrum i en förort. Tur att Google finns 👍. Det tog ju nog en stund innan vi gått igenom alla 3 våningar med kläder 😅🙈. Men vi hittade alla något att köpa 👍. Efteråt blev det glass igen.
 
 
På kvällen gick vi ner till stranden på campingen. Det blåste lite kallt, men satte oss sedan i en badhytt i lä och där var det varmt. Där spelade vi kungsspelet på telefon (som jag blivit halvt beroende av 😅). Wilma vill ju förstås också spela det.
 



 
Följande dag åkte vi in till centrum igen. Vi började med lek i parken Planten un blomen. Det är en stor botanisk trädgård. Där fanns också en stor lekpark. 
 




 
Efter lite lek gick vi igenom den spännande parken. Tyvärr hade vi lite tidsbrist då parkeringstiden tog slut till sist. Men vi hann se fina blommor, hoppa på plattor över vatten, äta lite mat och lyssna/se lite på en svensk utomhus musikal.
 















 
Parken var verkligen värt ett besök! Ett grönt vardagsrum mitt i centrum. Sedan blev det något gott igen innan vi var lite kulturella och gick till Elbphilharmonie, konserthuset som ser ut som vågor från utsidan. Färdigbyggt 2017, så det fanns inte då vi besökte Hamburg 2012. Någon konsert var vi dock inte på, utan vi besökte utsiktstornet som var helt gratis. Häftiga rulltrappor upp, nästan som på Skansen.
 






 
Därifrån var det sedan inte långt att gå till Hamburgs mest populära sevärdhet, nämligen Miniatur wunderland. Denna miniatyr järnväg i flera våningar missade vi senast vi besökte staden, så det var något nytt för oss alla. Det är dessutom världens största miniatyr järnväg med en yta på 1490 m².
 




Besöket på Miniatur wunderland hade vi bokat redan länge på förhand. Skulle egentligen ha velat fara dit på förmiddagen, men fanns plats först kl.17 då jag bokade. Man skulle nog ha fått köpa biljetter på plats också, men då kunde man ha fått vänta 2 timmar på att få slippa in.


















Wilma var väl sådär måttligt imponerad. De första rummen var väl intressanta, men sen orkade hon inte gå mera. Fick söka fram en stol med jämna mellanrum 😅. Det var många små detaljer överallt, och man kan nog få timmar att gå om man studerar allt noga. Av förståeliga skäl gick vi nog ganska snabbt igenom allt. Var verkligen häftigt med tåg som körde överallt, också i tak och golv. Flygplan som "flög" iväg och alla andra rörliga detaljer. 




För mig blev det att knäppa några bilder lite snabbt. Om jag skulle ha gått där själv kunde det nog ha tagit många timmar 🙂. Så värt ett besök även detta ställe. Det är också något jag gärna ser igen, för misstänker de har byggt ut det ännu mera tills nästa gång vi kommer oss dit 🙂.





Det blev att gå en hel del denna dag, men Wilma var duktig och vi kom oss till bilen igen. Sedan letade vi upp en större matbutik. Alltid roligt att gå i matbutiker i Tyskland, man hittar saker som inte finns hemma, och så är det ju billigare 👍.


Sedan var vårt besök i Tysklad slut. Följande dag fortsatte vi mot Danmark, men mera om det en annan dag 🙂.





Wilma 5 år idag 🩷


Vår stora lilla dam blir hela 5 år idag! 🥰 GRATTIS! 🎈🥳🎂🎉



RSS 2.0