Kom och köp!

 
Från och med idag säljer vi på Combo loppis. Så bord 165 ska du inte missa. Kom och KÖP! Ps. Ursäkta den dåliga bilden, min mobil tar inte bra foton inomhus (dessutom var den ganska smutsig såg jag).
 
Känns skönt att ha loppisbordet färdigt fyllt, inte roligt att fylla ett loppisbord då det är fullt med folk runt omkring en. Vi skulle ju lika bra ha kunnat fara först idag då de öppnar, men som sagt, skönt att vi fick det gjort redan igår. Idag blir det kanske en tur till simhallen. En "svans" väntar också i kylskåpet, skulle vara gott att grilla den, men tror nog det blir att steka den. 
 
Den här helgen skulle jag gärna ha velat fara ut på isen till Jannes Saloon, men vädret satte stopp för det. Hoppas de öppnar upp isvägen pånytt ännu i vinter. Kommande vecka är det jobb som gäller måndag till fredag, ska också hinna med ett frissa besök, fira mamma samt en konsert. Roligt då det händer saker.



Resa bokad och ledig helg

Igår blev det en hemmakväll för mig själv. Johnny var på midvinterfest från jobbet. Jag firade fredagskvällen med en pizza och några bra filmer. Idag var det skönt med sovmorgon.
 
Loppissakerna är nu färdigt prissatta och idag är det dags att föra dem till loppis, börjar sälja från och med imorgon. Denna gång tänker jag ha bordet i två veckor. Skulle vara trevligt att få in en nätt summa till kommande resa. Igår bokade jag nämligen båtresa till Stockholm. Det var varit funderingar hit och dit vart vi ska fara på min vintersemester, Umeå, Haparanda eller Stockholm. Vi kom fram till att Stockholm är billigast! Hur kan det vara så dyrt att bo på hotell i Uleåborg, Haparanda och Umeå? Trodde nog det skulle vara dyrare i Stockholm, men icke. Hotellet är inte bokat ännu, men det ska göras idag. Det blir Scandic Ariadne i Stockholms hamn. Vi var nöjda senast vi bodde på hotellet.
 
En av orsakerna till varför det blev just Stockholm är ju nog att de ordnar Båtmässa just den helgen. På samma gång ordnas också Vildmarksmässa i samma lokaler, så man får två mässor till priset av en. 
 
Så här såg det ut för två år sedan då vi besökte mässan.
 
 
Åh, kan det inte bli semester NU...
 
Har ledigt hela den här helgen, men några större planer har vi inte. Ska försöka få med mig Johnny på en loppisrunda idag, före vi för våra saker till loppis. Man måste ju fynda nya saker då man säljer bort gamla saker...nå nej, så är det inte. Men har inte gjort någon ordentlig loppisrunda denna vecka så nu vill jag få det gjort. Är jag bara hemma hela helgen är det lätt hänt att jag fastnar framför tv:n och datorn, sedan undrar jag vart dagen tog vägen. Så nu hopp in i duschen och sen iväg en sväng.
 
 



Bananplättar på nytt sätt

Jag har säkert skrivit om dem förut, men det var nog länge sedan. Igår blev det bananplättar till middag. Gott var det såklart! Blandade i lite av varje, så bäst att skriva upp det här så jag kommer ihåg till nästa gång. 
 
ca 3 port.
 
2 bananer
4 ägg
1 msk fiberhusk
2 krm vaniljpulver
2 msk kokosflingor
lite salt
 
Mosa bananerna, vispa i resten av ingredienserna. Stek plättarna i smör. Jag valde att göra lite mindre plättar så jag lättare skulle få dem svängda. 
 
Servera med bär och grädde.
 
 
Passligt som fredagsmat om man vill laga något enkelt och gott. Jag tror dock det får bli pizza för min del ikväll, man kan ju inte äta samma mat varje dag, hehe.



Ljus i mängd och massor

Igår då jag städade några skåp och lådor i jakt på saker att sälja hittade jag ganska så många värmeljus. Tror inte vi behöver köpa några på flera år. Tippar på att vi har åtminstone ca 300 stycken. Får nog elda ljus nu hur mycket jag vill utan att vara rädd att ljusen tar slut. 
 
 
Burken till vänster har vi fått till julklapp för flera år sedan, den var färdigt fylld med värmeljus. Korgen till höger fyllde jag igår med ljus som jag hittade lite här och där. Det rymms inte många ljus till i den korgen heller. Är behändigt att ha ljusen så här, mera lätt tillgängligt än nere i någon låda. För tillfället använder jag nog mera kronljus, men får väl nog börja använda upp dessa nu.



Prissättning och plusgrader

Ledig dag idag, så skönt. Men har nog saker att göra ändå. I helgen ska jag föra saker till loppis, så nu är det dags att prissätta saker. Egentligen har jag mycket jag skulle kunna sälja, men då finns det förstås saker som "kan vara bra att ha någongång". Vi är nog samlare båda två här i huset, vi samlar bara på olika saker. Nåja, högen med saker jag ska sälja blir nog stor ändå. Kläderna jag säljer har jag nästan uteslutande själv köpt på loppis, antingen passar de inte längre eller så har jag tröttnat på dem. Skönt att kunna sälja dem vidare, om nu någon vill ha dem. 
 
Det blir ju lite trist att bara sitta inomhus hela dagen, så klädde på mig och förde ut lite skräp samt bar in mera ved. Whiskas ville också vara med.
 
 
Tycker det är skönt med lite mildare väder, har fått nog av den bitande kölden. Riktigt så här blött behöver det ju förstås inte vara, några minusgrader skulle vara perfekt. Men hellre plusgrader än minus 20 grader.
 
 
I skogsbacken har det varit full trafik de senaste dagarna. Det fanns djurspår precis överallt. Tror inte det är Molly och Whiskas som traskat runt där, de har mest velat sitta på trappan eller varit i uthusen den senaste tiden. En hare hade också hoppat omkring, men sedan var det svårt att säga om det var kattspår eller något större djur som gått där. Ibland fantiserar jag om att lägga upp en kamera så man kunde se vad som rör sig på gården och i skogsbacken, än så länge tror jag inte någon björn har rört sig där, men det är inte ovanligt att jag hittar spår av lodjur och mårdhund.



Måste bara ha dem

Idag tog det länge innan jag kom mig hem från nattjobbet. For till gymmet, var in till GW gallerian samt Prisma och till sist Combo loppis. Lite före fyra kom jag hem. Som sagt, bäst att passa på då man en gång är i "stan". 
 
På Combo hittade jag några muminglas som jag bara måste ha, fastän de var lite dyra. Nog då man tänker på att man får dem gratis (tror jag) då man äter en hamburgarmåltid på MAX i Sverige. Nå jag tänker inte åka till Sverige bara för några glas, så slog till och köpte dem. Jag skulle ju ändå ha dem. Just nu finns det fyra glas att samla på, dessa var tre av dem. 
 
 
Har ni sett att Lilla My bilden är förvånansvärt lik den på Arabias röda Lilla My mugg. Konstigt att de får ha så lika bild på sina glas. Något större samlarvärde är det nog inte så dessa glas, och blir knappast det heller (eller vad vet jag). Men bara för att det är mumin måste jag ju samla på dem, billigaste muminglas man kan samla på är de ju nog ändå. 



En mathelg

Denna helg har varit en jobb och mathelg för mig. Tycker jag inte har gjort annat än jobbat och ätit. God mat dessutom. På fredag kväll blev det ju Taco plate m.m. På lördagen var jag lite fundersam om jag bara skulle få bröd till middag, men det blev korv med hemlagat bröd samt friterade rotsaker. 
 
 
Till efterrätt hade han lagat varsin fastlagswrap, men brödet blev lite väl tjockt och hårt så det gick i flera bitar. Gott var det, men lite väl mättande med brödet. Får testa att laga ett annat bröd nästa gång. 
 
Igår då jag kom hem lite efter klockan 17 var middagen nästan färdig. Tur var det för jag var vrålhungrig. Denna gång hade han lagat Biff Rydberg på Lchf sätt. 
 
 
Det som ser ut som potatis är råstekt kålrot, sedan är det stekt nötkött med lök, creme fraiche sås med pepparrot samt äggula ovan på. Riktigt gott var det här också. Roligt att testa nya rätter. Ännu bättre då man blir bjuden och slipper laga maten själv, hehe. 
 
Gårdagens efterrätt blev havtonspannacotta. Hann knappt lägga skeden i glaset så var allt uppätet, smaskens!
 
 
Idag blir det nog inte någon exklusiv mat. Jag ska jobba natt inatt, men före det tänker jag röra ihop en broilersallad, enkelt men gott. Tror nog det blir en sväng till gymmet före jobbet också, borde komma mig dit flera gånger denna vecka då det bara blev en gång förra veckan. 
 
Önskar er en bra vecka!
 



Mässing, guld och brunt glas

Stillebenet på vardagsrumsbordet behövde lite förändring. Passade inte med en ren på bordet mera. Istället tog jag fram en gammal flaska och satte i en torkad blomma. Ljusstaken jag köpte i början av månaden fick byta plats och så tog jag fram ett ljus som vi fick av Jessica (systers flicka) till julklapp. Hon har gjort ljuset i en konservburk som hon målat och pyntat. Kanske detta får pryda bordet fram till påsk, vem vet. Jag kan ju vara ombytlig av mig ibland också. 
 
 
Fastän det var lite varmare igår kväll, bara någon minusgrad, var det skönt med en värmande brasa. Vi har eldat morgon och kväll nu nästan i flera veckor, tycker det är så mysigt.
 
 
Det blev också klart att det är kompressorn i bergvärmeskåpet som måste bytas ut, den fungerar nog, men inte alls som den ska. Därför har den stannat nu och då sedan december. Blir en dyr historia, men riktigt hur dyrt vet vi inte ännu. Typiskt då de säger att kompressorn ska hålla i 20-25 år och vi har värmt upp huset med bergsvärme sedan hösten 2010. Nå huvudsaken vi inte behöver frysa och att vi får värme i golven i alla fall fast det inte fungerar som det ska. Då såna här saker händer skulle det vara skönt att bo på hyra, men det är bara att "bita i det sura äpplet" och fixa så allt blir i skick igen. 
 



Havrekärve och god fredagsmat

Det är inte ofta vi har ut mat åt fåglarna, men då vi här om dagen fick en havrekärve så måste vi ju såklart lägga ut den åt fåglarna. Den stod nog många dagar innanför dörren, men igår gjorde jag slag i saken och gick ut i uthuset och sökte upp höstörarna som vi haft kärvar på förut. 
 
 
Ska bli intressant att se om någon fågel vågar sig fram till kärven...eller om katterna skrämmer bort dem.
 
Igår kväll blev jag bjuden på god mat. Till förrätt delade vi på en nachotallrik, smaskens! Sedan blev det friterade bläckfiskringar, spagetti av zuccini, skaldjursröra samt baconinlindade sparris. Ovanligt men gott!  Min älskling är nog duktig på att laga mat.
 
 
Denna helg blir det jobb för min del. Har morgontur både idag och imorgon. Efter den här helgen har jag dock två hela lediga helger, i rad, inte ofta det händer.
 
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!



En dag i Seinäjoki

Idag hade jag först tänkt åka till gymmet, men bilen styrde mot Seinäjoki istället. Bäst att passa på nu då det var en lite varmare dag. Tycker inte om att köra långa sträckor då det är över -20 grader, vet ju aldrig när det kan hända något med bilen (men det vet man ju inte annars heller). 
 
På väg till Seinäjoki svängde jag som vanligt in via loppisen i Ylistaro. Där köpte jag en väska för 4 euro. Tyckte det var dags för en "ny" väska då väskan jag använder för tillfället är sönder, den ena axelremmen hålls upp med en säkerhetsnål. Då det gäller väskor är det mest slit och släng som gäller för mig. Köper absolut inga dyra väskor (fastän de skulle säkert hålla mycket längre, samt vara mer miljövänligt). Vilken färg ska det då vara på väskan, jo svart såklart. De är nog lätträknade de väskor jag har haft som inte varit svarta, svart passar med allt. 
 
 
I Seinäjoki besökte jag det nya lopptorget som öppnade för några veckor sedan. Eller ny gamla kan man också kalla det. Är YkkösBasaari som utvidgat verksamheten och flyttat till ny lokal. Nu har de visst samarbete med Combo loppisen i Vasa. De säljer också liknande inredningssaker där som på Combo. Jämfört med den gamla lokalen var loppisen nu mycket större, defenitivt bättre. Tyvärr fyndade jag inget denna gång. 
 
 
Åkte vidare till två andra lopptorg, fyndade ett par svarta byxor. Då jag nu en gång var i staden passade jag också på att vara in till Citymarket, Halpa-Halli, Minimani och Prisma också. Var på jakt efter friterade räkor, men hittade inga. Tycker för övrigt också att det är roligt att gå in till vanliga matbutiker i andra städer än Vasa, de har ju lite olika urval i olika städer. På Halpa-Halli fyndade jag några saker som jag satte i presentskåpet, hehe. Bra att ha. Snålades också över det nya muminporslinet som just kommit ut i butikerna.
 
 
Blev en riktigt avkopplande och bra dag, fastän jag inte gjorde så många loppisfynd. Nu skulle jag gärna vilja ta en loppisrunda i Björneborg, men det får bli en annan gång. 



En annorlunda arbetsdag

Idag hade vi planeringsdag från jobbet, var riktigt roligt faktiskt. Bättre än föregående år. Smaskig mat fick vi också. På eftermiddagen hoppade vi i våra bilar och for till Bowlinghallen. Vissa av oss var dock lite nervösa för om bilen skulle starta (var ju ganska kallt) men som tur startade alla bilar. 
 
Riktigt så här kallt var det inte i Smedsby, dock bara en bit hemifrån.
 
Vid Bowlinghallen tävlade vi "modulvis", vi var ganska jämna inom vår modul, men vann gjorde jag inte. En STRIKE fick jag dock. Det var länge sedan jag bowlade senast, och alltid säger jag samma sak, borde göra det oftare. Är ändå sällan man kommer sig för. Gratis är det ju inte heller, men roligt. Skorna vi hade på oss såg också ganska roliga ut. 
 
 
Nu då jag körde hem var det så fin solnedgång, man märker nog att det blir allt ljusare där ute. För inte så länge sedan var det ju kolmörkt den här tiden.
 
 
 
Ska bli skönt med en lång kväll hemma. Ofta blir kvällarna så korta då antingen jag eller Johnny eller båda två åker till gymmet efter jobbet. Då blir det ofta mat först efter klockan 19 och sedan är det inte många timmar kvar innan det är dags att gå och sova. Igår kväll efter gymmet skottade jag dessutom hela gården så blev nog motionerat för idag också. Ikväll ska jag bara ta det lugnt. Imorgon har jag en ledig dag...vad månne jag hittar på då...



Ombyte i soffan

Igår fick "nya" kuddöverdrag komma fram. Egentligen är de ju faktiskt nya för mig, köpte ju dem på loppis och nu passade det bra att ta fram dem. Lite somriga kanske de är, eller våraktiga, men vi går ju mot våren så de får passa. Muminkudden får fortsättningsvis pryda soffan.
 
 
Skulle jag vinna på lotto skulle jag köpa ny klädsel till sofforna, det ena överdraget blev ju så missfärgat sist jag tvättade det. Men vi får leva med det. Det är ju inget absolut måste att köpa nytt. Går ju att täcka över om man vill. Det finns ju viktigare (och roligare) saker att sätta pengarna på.
 
Igår var jag ledig, egentligen skulle det ha blivit en dag i Jakobstad, men tyvärr blev det inte så. Istället blev det en städdag här hemma. Idag jobbar jag morgontur och imorgon har vi planeringsdag från jobbet. 
 
Önskar er alla en bra vecka!



Fastlagsbullar Lchf

I flera dagar har jag gått och snålats över fastlagsbullar i butiken, men har inte köpt någon. Igår gjorde jag istället egna bullar. Receptet hittade jag på den här bloggen.
 
Bullar (4 st)
3 ägg
4 msk sötning (valfritt vad man vill ha)
1 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2.5 msk fiberhusk
2-3 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
 
Hallonfyllning
mosade hallon
lite sötning
 
Alt. Mandelmassafyllning
Rejält med inkråm (degen i bullen)
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl (eller hälften / hälften mandelmjöl hasselnötmjöl)
3 msk sötning
 
Topping
Vispad grädde
Sukrin melis eller vanligt florsocker
 
Gör så här:
 
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 10 min och sen formar du 4 bullar med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper.
 
Grädda i 20 min och låt sedan svalna under bakduk.
 
Gröp ur så det blir en grop i mitten av bullen. Lägg i hallon blandat med sötning. 
 
(Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.)
 
Vispa grädden och spritsa ovanpå, avsluta med hatten!
 
 
Mums! Hinner nog laga fler bullar innan det är fastlagstisdag och bullens riktiga dag. 



Den växer

Riktigt all jul vill jag inte städa ut ännu. Granen i glasburken den växer och gror. Barrar gör den inte heller, så den får nog stå inne ett tag till. Frågan är ju hur länge jag orkar se på den, knappast så länge som fram till påsken. 
 
 
Har jobbat natt tills idag, så nu känner jag mig lite som en zombie. Blev inget gym idag, bara en väng via butiken. Har ledigt resten av dagen. Blir nog att se något avsnitt av någon serie samt tvätta lite kläder. En "skvallertidning" följde också med hem från butiken så den ska jag också bläddra i. Utomhus är det fortsättningsvis kallt, över -20 grader så stannar nog inomhus.



Kallt igen

Den här söndagen började med samma program som gårdagen, nämligen med snöskottning. Tog ganska precis en timme att skotta hela gården, fick bli dagens motionspass.
 
 
Det har varit en lyxig helg, har inte behövt laga mat på hela helgen. Idag blev vi också bjudna på mat, men denna gång på Målarbackan. Resten av eftermiddagen spenderades också där och nu är det snart dags för mig att åka på nattjobb. Så värst mycket tid hann jag inte spendera här hemma i helgen, men hinner väl vara hemma nu i veckan som kommer. 
 
Nu visar mätaren -24 utomhus, hoppas bilen startar så jag slipper till jobbet.



En snöig lördag

Nu har vi åtminstone fått snö på marken, en hel del dessutom. Började dagen med att skotta lite snö samt busa med Whiskas.
 
 
Sedan bjöds det på mat hos mamma och pappa. Hann också bläddra i en intressant släktbok. Körde via Anttila på vägen hem, Johnny fyndade nya vinterskor. Tror ni jag hittade några, nå såklart inte. Tyckte inte de hade några vinterskor alls varken på Anttila eller i skobutiken där bredvid. Får nog gå med min utnötta höstskor resten av året. Det är ju inte riktigt hål på dem ännu, så ingen panik.
 
Var bara hem och vände en stund, sedan bar det av till Målarbackan där vi spelade lite Ticket to ride. Nu då vi kom hem åkte dammsugaren fram och tvättmaskinen satte jag igång. Måste ju få gjort lite saker här hemma också. Ska ännu plocka ur och i diskmaskinen, sedan blir det lördagsmys.



90-tals musik

Visst har jag ganska bred musiksmak, men kommer nog aldrig att ändra mig då det gäller 90-tals eurodance och techno, det är fortsättningsvis min favoritmusik. Minns ännu då jag satt framför radion och spelade in min första kassett med eurodance 1993 då jag var 9 år. Har kvar kassetten ännu. 
 
På fredagar och lördagar mellan klockan 19 och 21 lyssnar jag ofta på Radioseven, då spelas de bästa låtarna från 90- talet fram till 2005. Gårdagen var inget undantag. Bl.a. de här låtarna fick mig att nästan hoppa upp i soffan och dansa.
 
 
 
 
Längesedan man hörde på de här låtarna. Blev på riktigt bra humör. Nya låtar tröttnar jag ofta på men de "gamla godingarna" håller i åratal.



Granen ute och fredagstulpaner

Äntligen fredag! Skönt med en ledig dag imorgon, sen blir det nattjobb från söndag till måndag så har nästan ledig helg.
 
Igår åkte granen ut. X antal barr lämnade kvar. Ännu återstår att föra upp alla julgransprydnader samt bocken. Men det får bli en annan dag. Ikväll ska jag bara njuta av en ledig kväll.
 
 
Idag köpte jag årets första tulpaner, fredagen till ära. Till fredagsmat blev det fyllda paprikor, använde maletkött gjort av kyckling denna gång, smakade riktigt bra!
 
 
Önskar er alla en trevlig fredagskväll!



Den nya HSR muminmuggen

Äntligen har bilder på den nya HSR muminmuggen publicerats. Det har länge talats om att en ny, blå mugg, ska komma till försäljning i år, men först nu får man se hur den ser ut. 
 
Bilder härifrån.
 
Så här ser den alltså ut. Inte alls lika fin som den rosa, men nog måste jag ha den ändå. Den säljs bara i Sverige, men säkerligen också på båtarna mellan Sverige och Finland. Försäljningsstart i februari. 
 
Vad tycker du om den nya muggen, fin eller ful?



För fem år sedan

För fem år sedan såg det ut så här i huset.
 
Badrummet.
 
 
 
Vårt sovrum.
 
 
"Trappan" upp till vinden.
 
 
 
Uppe på vinden.
 
 
En aning mera snö hade vi på vägen också.
 
 
Som tur har vi lite mera ordning i badrummet och sovrummet idag. Är nog skönt med en riktig trappa också fastän jag tror katterna tyckte mera om stegen.



Obalans och en fotobok

Det är faktiskt en ganska ovanlig vecka som pågår. Jobbar morgon och kvällsturer måndag till fredag, när hände det senast? Skönt att inte ha någon natt där emellan, men det är nog minst lika tröttsamt att först jobba kväll och sedan åka på jobb tidigt följande morgon. Var riktigt slut då måndag kväll kom och jag hade arbetat klart för dagen. Stressen tog över. Jag är inte stressad över att jag har för mycket att göra, det är snarare ljudintrycken som gör att jag kommer i obalans. Sov knappt något natten till igår pga hög puls/blodtryck, kunde inte slappna av då jag visste att jag skulle upp tidigt följande morgon. Inatt har jag dock sovit "som en stock" och jag mår bättre nu.
 
 
Nog talat om tråkiga saker. Händer det något roligt den här veckan då? Har inget inplanerat, skulle gärna fara på bio då helgen kommer. Johnny vill ju se Star Wars, men vi får se hur det blir med den saken.
 
Förövrigt håller jag på och gör en fotobok om 2014. Kan ju inte göra EN bok om hela året, börjar med de fyra första månaderna. Tar sin tid det också. Det blir nog dyrare att beställa en fotobok jämfört med att beställa bara foton. Men förstås kostar ju fotoalbum också. Kan dessutom inte ta med lika många foton i fotoboken, skulle bli en aning dyrt om jag satte in alla foton jag tagit. Det som tar tid är ju att välja ut de bästa fotona.
 
Nu sitter jag och funderar om jag ska börja ta ner julpyntet från granen, men nja, kanske det får vara tills imorgon kväll. Ska nog bara ta det lugnt nu före kvällsjobbet, kanske tvätta lite och plocka ur diskmaskinen. Hoppar över gymmet idag, kanske det blir en sväng dit imorgon efter jobbet. 
 
Nu hoppas jag på att det kommer lite mera snö denna vecka!
 



Snart åker julen ut

I söndags tog vi ner stjärnorna som hängt i fönstren. På samma gång åkte också julgardinerna ner. Några nya gardiner har jag inte fått upp ännu, vet inte vilka jag ska hänga upp. Blir det de som brukar hänga där nästan året om, eller blir det några andra. Det känns lite tomt och öppet utan gardiner, men samtidigt mycket ljusare.
 
 
Granen den barrar, men det är ju ett projekt i sig att ta ut den, så där står den ännu. Vi har ju visserligen terrassdörren bakom, så ganska lätt är det ju nog att få ut den då man väl kommer så långt. Imorgon är det tjugondag knut, kanske den åker ut då, kanske inte. 
 
 
När åker julen ut hos er? Direkt efter nyår, då "andan faller på" eller väntar ni till tjugondag knut? Kanske julen varar ända fram till påsk? Nja, riktigt så länge vill jag inte ha jul. Hos oss åker julen vanligtvis ut före tjugondag knut, men absolut inte direkt efter nyår. Man vill ju njuta av granen ett tag då man en gång tagit in den.



Filmer jag vill se i år

Det ser ut att bli ett spännande film år. I mars kommer den efterlängtade tredje delen av "The Divergent", Allegiant, den måste jag helt klart se på bio.
 
 
Det kan också hända att jag "måste" fara och se nyaste Star Wars filmen på bio, här i huset är det i alla fall en av oss som skulle vilja se den. Jag har faktiskt inte sett en enda Star Wars film förut, bara några korta snuttar.
 
I sommar vill jag se "Independence Day:Reaurgence". Ska bli intressant att se om den är lika bra som ettan som kom för 20 år sedan.
 
 
 
Ännu en Scifi film som ser intressant ut är, "400 days". Ingen aning om den kommer på bio här, men den ska jag nog se på ett eller annat sätt i år. En film i min smak.
 
 
 
Komedier vill jag ju också se, "Dirty Grandpa" ser ut att vara en underhållande film.
 
 
 
I höst kommer dessutom en ny Bridget Jones film, "Bridget Jones Baby". Säkert kommer det också en hel del andra filmer som jag inte har räknat upp här, får väl bara vänta och se vad året har att erbjuda i film väg.
 
Vilken film vill du se i år?



Vintern när den är som vackrast

Det vackra vintervädret fortsätter. Idag var vi bjudna på mat till Målarbackan. Istället för att hoppa i bilen klädde jag på mig utebyxorna för första gången denna vinter och tog en promenad. Såklart hade jag kameran med mig så jag kunde föreviga det fina vädret.
 
 
Vackrast här i byn är nog älven, kan inte få för många foton av den. Vår, vinter, sommar och höst, alla årstider vid älven är lika fina. En solig dag som denna visade älven en av sina vackraste sidor. 
 
Det var uppfriskande med en promenad, -19 grader kändes dock i kinder och ben. Efteråt var det gott med mat och roligt med några partin Ticket to ride. Ni kan ju gissa vem som vann båda omgångarna, jo jag såklart, hehe. 
 
Imorgon är det slut på lediga dagar. Har inte varit på jobb sedan tisdag morgon så är väl nog dags att jobba lite nu igen, fastän jag hur bra som helst skulle kunna vara hemma också. Julgranen står så ståtlig i vardagsrummet ännu, är så mysigt att sitta och titta på den. Kommande vecka åker den nog troligen ut någon dag.
 
Hoppas ni har haft en bra helg!



En solig lördag på språng

Har varit en riktigt bra lördag, hittills i alla fall. Steg upp lite före åtta och kokade kaffe samt stekte lite ägg och bacon, passlig lördagsfrukost. Molly väntade också på frukost. Några baconbitar fick hon faktiskt.
 
 
Lite senare for vi iväg mot stan. Måste dock ta en omväg via Miekka och Golkas med ett brev som kommit fel. Jag har på känn att min en räkning också hamnat på villovägar. Beställde fotoböcker i slutet av november, nu i veckan kom en påminnelse, måste betala 5 euro till då jag inte betalat den förra räkningen. En räkning jag aldrig sett. Nåja, var bara att betala, men lite surt nog att betala 5 euro extra i onödan. 
 
 
Körde till stan genom Toby. Mitt i allt visade mätaren -24 grader, var visst kallt i Toby. Hemma hade vi bara -19. Var riktigt fint och soligt väder, jag satt med kameran i högsta hugg.
 
 
Var in till stan för att se om en firma hade öppet, men nej, det hade de inte. Har lite problem med bergvärmeskåpet, det fungerar nog, men inte riktigt som det ska. Johnny får ringa på måndag och höra med dem om någon behöver komma ut och se på skåpet.
 
Sen svängde vi mitt i allt in till en bilbutik. Gick runt och såg på bilar, men jag hittade inte många jag skulle ha velat ha. Då det kommer till bilar (och mycket annat) är jag ganska kräsen. Mest ser jag på färg och utseende. En "farmare" skulle jag aldrig köpa, inte heller en bil "utan bakända". Helst ska det förstås vara Opel. Men den här gången var det mest Johnny som såg på de nya Kia modellerna. De var minst sagt dyra. Något bilköp blev det inte idag, kanske en annan gång eller ett annat år.
 
 
Bilen styrde sedan mot Lillö. Kunde konstatera att det kommit mera snö där än här hemma. Var så fint. Passligt väder att gå ut och gå på isen, men det vågade jag inte. I hamnen brakade isen sönder där jag gick så ville inte gå längre än så.
 
 
Såklart tog batterierna slut i kameran, så fick fortsätta fotografera med telefonen. Ganska stor skillnad på bilderna då man ser hur ljusa bilderna här ovanför är jämfört med de här nedan. Men nåja, i nödfall går det att använda telefonen, men jag skulle inte klara mig utan min kamera. Nu skulle jag dessutom behöva skicka in det ena objektivet på service IGEN, bara ett år sedan senast. Men det tar vi en annan dag. 
 
 
Körde hemåt via Quriosa i Jungsund. Denna gång kom jag dock ut tomhänt.
 
 
Plötsligt blev vi hungriga så då åkte vi vidare till Tesses café. Där åt jag dagens lunch som var smörstekt sik, mums! Johnny tog en "vanlig" Oscarschnitzel. 
 
 
Efter lunchen åkte vi vidare till Målarbackan där vi blev bjuda på kaffe. Ett parti Ticket to ride hann vi också med.
 
 
Vad kvällen har att erbjuda vet jag ännu inte, men tror nog det blir en lugn hemmakväll. Kanske jag virkar en stjärna eller två.



Semesterfunderingar och andra funderingar en fredagskväll

I mars borde jag ha semester en vecka, om allt går som planerat. Rastlös som jag är kan jag inte sitta hemma en hel vecka, vill ju gärna planera in någon liten resa. Som vanligt lockar även längre resemål, men det blir för dyrt. Kanske det blir en tripp till Stockholm? Umeå och det snart nyöppnade Ikea lockar också, men isåfall blir det ingen dagsresa utan en hotellweekend. Får se vad vi bestämmer oss för. Ifjol blev det Helsingfors och Tallinn på vintersemestern.
 
 
Förutom att bestämma vart vi ska fara samt boka båt/hotell borde jag också boka tid till frissan. Börjar bli dags att klippa topparna igen. Skulle också vilja färga håret, men är nog för snål. Det blir nog säkert hemmafärgning. Färga borde jag i alla fall, utväxten syns så bra nu. Det är så mycket jag borde göra, eller skulle vilja göra just nu, men att få det gjort är inte det lättaste. Kommer alltid på något annat att göra. Ett loppisbord lockar också, men frågan är om folk är så köpsugna nu efter julen. Väntar nog några veckor med det tror jag.
 
 
Idag blev det en typisk fredag, förmiddagsjumppa på gymmet, loppisrunda och bastu. Nu blir det något gott i glaset och en bra film.
 
Önskar er alla en fortsatt trevlig kväll!



Kvällspyssel

Igår kväll orkade jag inte se mera på tv eller sitta framför datorn. Blev lite virkning istället, dock framför datorn. Tålamodet tänkte nästan ta slut, men efter en och en halvtimme hade jag fått ihop virkat en liten stjärna. Fick ta upp flera gånger då det inte blev som det skulle bli (blev knappast helt rätt ändå). Tur att det finns beskrivningar på allt på nätet. Stolpar, halvstolpar, dubbelstolpar och dylikt är inte helt lätt då man inte är van. 
 
 
Tror jag hade för tjockt garn, men man tager vad man haver. Garnförrådet är inte så stort här i huset. Ska nog testa att virka en i helvitt också, den här blev ju mera beige. Var lite svårt att se vilken färg det var då jag virkade i datorns och julgranens sken. 
 
Vad jag ska göra med dem sedan är ju en annan fråga. Hänga i granen är ett alternativ. 



Ännu fler ugglor på rad

Tomtarna fick flytta in i skrubben och ugglorna fick ta tillbaka sin plats. Samlingen utökades ju under julen, så nu står där ännu fler fina ugglor på rad. Vet egentligen inte när jag började samla på ugglor, det har bara blivit så. Lite fler än hälften har jag fått i present, de andra har jag antingen hittat på loppis eller på rea i någon butik. 
 
 
Det gamla fönstret är en inredningsdetalj som fått följa med länge, det är fortfarande en av mina favorit inredningsdetaljer i huset. Det må vara ute och "otrendigt" men det bryr jag mig inte om, huvudsaken jag tycker det är fint. I och med ljusslingan i fönstret har vi lite jul året om, men vad gör nu det. Lite mysbelysning måste man ju ha oberoende årstid.



Kylig trettondagsförmiddag

 
-25 grader kallt och sol, trettondagsförmiddagen har varit fin. +8.6 grader inne är dock lite missvisande, +21.5 visade den andra mätaren, så vi behöver inte frysa här inne. Jag tog en kort promenad runt gården, uppfriskande men kallt. Trodde benen skulle frysa bort. Att jag inte har lärt mig att använda ute byxor...kommer nog inte att lära mig det heller, hehe. 
 
Idag bjuds det på mat på Målarbackan. Några andra planer har vi inte. Känner för att spela något spel, kanske Ticket to Ride eller något kortspel. 



Nu är det vinter på riktigt

Kallt är det och kallare blir det. Visst är det roligt med vinter, men riktigt så här kallt behöver det inte vara, -20 visar mätaren just nu. Tur att jag har stickasockor och en sprakande brasa. Bergvärmen fungerar ju nog bra fastän det är kallt, men det drar så från fönstren, brr. Tur att jag inte behöver sitta i sovrumsfönstret, där visar mätaren +10 inomhus. Förövrigt är det nog 21-22 grader här inne.
 
 
Bar in flera lådor med ved igår, så vi borde klara oss någon dag. Sedan är det bara att klä på sig och gå efter mera ved till vedlidret. Jag slutade 9 imorse och Johnny har varit hemma idag. Imorgon är vi också hemma båda två, känns nästan som jul i efterskott då vi båda är lediga. Julen försvann så snabbt då jag jobbade. Nu får jag vara ledig resten av veckan, och ledig tänker jag vara. Är det så här kallt känns det onödigt att starta upp bilen, men antar att jag inte kan sitta inomhus fram till söndag heller, så långt tålamod har jag inte. Knappast blir det någon loppisrunda till Seinäjoki som jag hade tänkt, vill inte åka dit ensam då det är sånt här väder, inte roligt om bilen skulle stanna. Känns faktiskt ganska skönt att inte ha några planer för resten av veckan, när hände det senast? 
 
Hoppas ni har det bra i kölden!
 



Gårdagens inköp

Det blev inte så många inköp på gårdagens loppisbesök, men några saker kom jag ut med. En fin ljusstake för bara 1 euro samt en vit tröja för tre euro.
 
 
Tröjan var riktigt skön. Inga knappar har den, men det gör ingenting. Passlig att ha som extra tröja om man fryser. I det här vädret är den alltså perfekt. Får se hur kallt det blir i slutet av veckan.



Nyaste loppisen i stan

Idag var det öppning av ett nytt loppis i stan, elo loppis på Storalånggatan 42 i Vasa. Såklart var jag på plats redan då de öppnade. Trodde det skulle vara mera folk där. En hel del lediga bord fanns där ännu, så du hinner nog boka ett bord om du vill. 
 
 
Så värst imponerad blev jag inte, men vem vet, det kanske blir ett bra loppis ändå. Det var förstås de många tomma borden som gjorde att helhetsintrycket inte blev det bästa. Dessutom finns det inga lediga parkeringsplatser. I alla fall inte om man vill parkera nära. 
 
 
Ett bord kostar normalt 25 € om du vill sälja på de bästa platserna. Fram till igår hade de ett öppningserbjudande då du fick två veckor för 16€/vecka. 25 euro är ganska normalt för ett loppisbord i Vasa, det brukar röra sig mellan 20 och 25 euro för en vecka. Gå in här om du vill veta mera om loppisen.
 
Håller tummarna att det går bra för loppisen, men tyvärr tror jag inte att den kommer att ingå i min vanliga loppisrunda, blir nog ett loppis jag kommer att besöka då och då. 
 
Jag kom dock inte ut tomhänt, vad jag köpte får du se imorgon.



Tillbakablick 2015 September-December

Obs. Läs collaget uppifrån ner så blir numreringen rätt.
 
1.Hälsade på hos Malena, de hade skaffat katt. // 2. Vi hjälptes åt att måla uthuset. // 3. Vi fyndade bl.a. en motorkåpa på gårdsloppis i Vörå. // 4. Sprang runt med kameran i skogen. // 5. Nya stilleben dök upp. // 6. Var på konsert i Rewell Center. // 7. Höstmarknad på Stundars. // 8. Tog upp båten. // 9. Åt goda tortillas. // 10. En liten dam fyllde 1 år. // 11. Gick på en skogspromenad. // 12. Det var svamptider. // 13. Fick en flaggstång. // 14. Var på loppisrunda till Seinäjoki.
 
 
Läs collaget från vänster till höger.
 
1. Plockade de sista jordgubbarna. // 2. Pressade äpplen. // 3. Första frosten. // 4. Såg norrsken. // 5. Fyndade en muminmugg på loppis. // 6. Tog upp mamma o pappas båt. // 7. Stilleben på trappan. // 8. Åkte över på en dagstur till Umeå, var förkyld o hade säkert feber. Förkylningen fortsatte in i december, fick också bihåleinflammation. // 9. Äpplena blev till cider. // 10. Färgade håret ljusare. // 11. Var på mässa i Botniahallen och såg Huutokauppakeisari. // 12. Johnny lagade ett fint skåp till mig.
 
 
Läs collaget uppifrån ner.
 
1. Såg en fin solnedgång. // 2. Gick omkring i skogen och njöt av hösten. // 3. Hälsade på en bock vid Bock´s bryggeri. // 4. Firade farsdag. // 5. Köpte Stockmann tallrikarna (mumin) som bara såldes i just den butiken. // 6. Johnny köpte ett nytt tält. // 7. Lyxig vardagsmat. // 8. Brunch med Malena o Sofia på Astor. // 9. Fyrverkeri i Stenhaga. // 10. Äntligen fick vi lite snö. // 11. Årets adventljusstake. // 12. Julmarknad på Juthbacka. // 13. Julpyntet kom fram. // 14. Vi åkte på en lillajulsresa till Tallinn.
 
 
Läs collaget från vänster till höger.
 
1. Ännu mera julpynt kom fram. // 2. Kvinnornas julmässa. // 3. Högt vatten på Lillö. // 4. Var till Tuuri. // 5. Gjorde några julplanteringar. // 6. Det kom upp en stor gran på gården. // 7. Årets julgran såg ut så här. // 8. Den stora julvandringen tillsammans med pappa. // 9. Hade besök från Böle. // 10. Åt god julmat i Västervik dagen före julafton. // 11. Firade julafton på jobbet. // 12. Juldagen spenderades i Lappfjärd. // 13. Fick många fina julklappar. // 14. 28.12 firade vi 10 år som förlovade och 14 år tillsammans. // 15. En kväll på Målarbackan. // 16. Nyår firades tillsammans med goda vänner, piffade till dukningen med mosshjärtan. 
 
 
Oj oj vilket år. Mycket har hänt och mycket har man gjort. Allt fick inte plats i tillbakablicken, men en hel del. Nu blickar vi framåt mot ett nytt år och nya händelser. Ska bli intressant att se hur nästa tillbakablick ser ut om ett år.



Ett nytt år har börjat

Söndag idag, men känns som måndag, eller ja, inte som söndag i alla fall. Har jobbat natt inatt. Nyårsafton var ju som sagt jätte rolig, men natten till nyårsdagen började Johnny spy, så nu "väntar" jag på att det ska bli min tur. Men håller tummarna att jag slipper få eländet. De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt och sett på tv, knappt varit utanför dörren. Skönt att bara slappa, men idag vill jag nog göra något annat än se på tv. Kanske en loppisrunda...vi får se. Via butiken måste vi åtminstone.
 
Året kunde kanske ha börjat lite bättre, men vi tar nya tag. Har ju fått vila åtminstone. Imorgon har jag också natt, men sedan väntar ledigt resten av veckan. Vad ska jag hitta på då? Städa ut julen kanske, får se om "andan faller på". Imorgon öppnar dessutom ett nytt loppis i stan, blir säkert ett besök dit då. 
 
 
Föresten, det har ju öppnat ett nygammalt loppis i Seinäjoki nu i helgen också, någon dag borde jag nog åka dit. Kanske nu kommande vecka då jag är ledig.



Tillbakablick 2015 Maj-Augusti

1. Plockade stenar på lindon // 2. Köpte skor från loppis, har använts flitigt sedan dess. // 3. Det grönskade // 4. Molly busade // 5. Var på gårdstömning och fyndade en fyndlåda. // 6. Firade morsdag, mamma hade gjort goda smörgåsar. // 7. Årets första auktion, i Nedervetil. // 8. Fick änrligen tag på den nya muminmuggen som bara såldes i Sverige. // 9. Storloppis i Botniahallen. // 10. Molly fyllde 10 år. // 11. Besökte Malena i Jakobstad. // 12. Fyndade en säng för 5 €. // 13. Tulpanerna blommade så fint. // 14. Stilleben med sommarblommor. // 15. Jag fyllde år. // 16. Jens (systers pojke) tog studenten.
 
 
1. Häggen blommade så fint, måste ta in en bukett. // 2. Inledde campingsäsongen med en natt i Tuuri. // 3. Var på gårdsloppis i Malax och Oravais på samma dag. // 4. Planterade om krukväxter. // 5. Såg många filmer utomhus i paviljongen. // 6. Cecilia (systers flicka) blev konfirmerad. // 7. Firade midsommar tillsammans med goda vänner. // 8. Midsommardagen på Lillö. // 9. Besökte Suviseurats stormöte på Söderfjärden. // 10. Gårdsloppis i Nykarleby. // 11. En dag på Lillö. // 12. Det kom en grushög på gräsmattan, förberedde nergrävning av avloppssystem.
 
 
1. Cyklade till Kvevlax på en glass. // 2. Grävde ner avloppssystemet. // 3. Fotograferade en hel del blommor. // 4. Åkte ut på havet. // 5. Åt pizza vid Nabben. 6. Isac blev glad då han fick en traktorsäng som Johnny gjort. // 7. Besökte Strömsö. // 8. Sommarmarknad i Kristinestad. // 9. En intressant auktion i Munsala. // 10. Var på Skäriteatern med Linda-Marie. // 11. Firade Mia som fyllde år. // 12. Tog en avkopplande tur med båten. // 13. Firade Isac som fyllde år. // 14. Besökte Kilens Hembygdsgård tillsammans med mamma och pappa. // 15. Plockade blåbär tillsammans med tusen älgflugor. // 16. Plockade jordgubbar från eget land. 
 
 
1. Loppisrace i Sundom. // 2. Båttur till Replot. // 3. Vi reste till Tyskland och Tropical Islands. // 4. Var lite väl varmt, 36 grader! // 5. Sightseeing i Berlin. // 6. Plockade kantareller. // 7. Satte ut några nät, men ingen fiskelycka. // 8. Loppisrace i Replot. // 9. Plockade hjortron för första gången. // 10. Replotbron sett från båten. // 11. Fyndade på Juthbacka marknaden. // 12. Hade kräftskiva. // 13. Raclettemiddag på Målarbackan. // 14. Målade huset och halva uthuset. // 15. Firade villaavslutning på Lillö. // 16. Båtutfärd med William. 
 
Fortsättning följer...



Nyårsfirande 2015

Igår firade vi traditionsenligt nyår tillsammans med goda vänner.
 
Årets meny var följande:
Förrätt: Ost-jalapeno soppa med jalapenogrädde.
Varmrätt: rökt kalkon, grönsallad, prinskorv, köttbullar, potatissallad, rödbetssallad, mozzarella-tomat-basilika snittar, snittar av malaxlimpa med räkröra ovanpå samt gravad lax.
Efterrätt: Mangofromage
 
 
Efter maten blev det lite biljard. Det var länge sedan sist! Några parti Blokus blev det också.
 
 
Klockan elva ringde det på dörren. Det var Johnnys bror som kom på besök. Han kom lagom till tenn stöpningen.
 
 
Då tolvslaget närmade sig var det dags att klä sig varmt och gå ut. Det var visserligen inte så kallt, runt noll, men det blåste lite. Lyktorna jag tände tidigare på kvällen lyste ännu fint.
 
 
Några riktiga raketer hade vi inte köpt, men några små "fjutt fjutt" smällare blev det nog, en del var faktiskt riktigt fina.
 
 
Såklart måste vi tända några tomtebloss, inget nyår utan tomtebloss.
 
 
En riktigt rolig nyårskväll!
 



RSS 2.0