Sommarresa till Leppävirta och Moomin ice cave

Redan ifjol var vi påväg till Leppävirta och Moomin ice cave, men då kom coronan och ställde till det. Nu kunde vi inte vänta längre. Dessutom var ju corona läget lugnare, så kändes ändå tryggt att åka.

Måndagen den 21.6 gav vi oss iväg. Samma dag slapp också pappa hem från den geriatriska avdelningen 🙂❤. Äntligen. Var riktigt skönt att komma iväg hemifrån och tänka på annat än sjukhusbesök. Nu först kände jag att jag faktiskt hade semester (fast tre veckor redan gått).

Första pausen blev i Kauhava där vi besökte ett loppis (fyndade ett par leggings åt Wilma för 50 cent). Blev lunch på Rolls också 😋.


Det blev bara varmare och varmare utomhus. Till sist blev det över 30 grader varmt! Följande paus blev på Abc i Hirvaskangas norr om Jyväskylä. Wilma fick leka av sig lite.


Mot kvällen kom vi fram till Leppävirta och Mansikkaharjun lomakylä. Där hade vi hyrt en stuga för två nätter.



Väl framme vid stugan var det bara att börja vädra. Det var 33 grader ute och vem vet hur mycket varmare inne. Men en bra stuga var det annars.


Svetten rann på oss alla, så efter lite mat i magen var det skönt att få ta sig ett dopp vid stranden nedanför stugan.





Natten blev svettig. I stugan fanns en bordsfläkt och förutseende som man är hade vi också med oss en fläkt. Hela natten snurrade de inne i stugan men ändå var det olidligt varmt 🥵.

Följande morgon behövde vi kyla ner oss lite, så då passade det perfekt med ett besök ner till Moomin ice cave mittemot campingen.


Det var -3 grader nere i grottan, så det var bra att ha med sig extra kläder. Viss kontrast mot 33 grader utomhus 😅. Där fanns många fina isskulpturer att beundra. Man kunde också åka kälke och rutscha i en pulkbacke.






Sedan hoppade vi i bilen och körde till Kuopio. Eller närmare bestämt till Ikea. Där lunchade vi, såklart. Billigt och bra 🙂. Shoppade lite också.
Då vi kom ut därifrån visade mätaren 34 grader. Det skulle bli en ännu varmare dag än igår. Johnny fyndade ett par simbyxor på XXL efter att ha sökt efter bilen i en halv evighet 😅. Vi hade tydligen parkerat på andra sidan av Ikea och det stora köpcentret som fanns i samma byggnad 🙈.


Åkte sen tillbaka till Leppävirta (efter ett loppis besök förstås 😅). Lekte i en lekpark, åt pizza och simmade vid campingen.


Följande natt blev minst lika varm. Nästa morgon var det dags att packa ihop och åka vidare. Vi for först bara till andra sidan av sjön, till badhotellet Vesileppis. Samma byggnad som isgrottan. Där simmade vi och plaskade i några timmar innan vi åkte vidare mot Töysä.

Vi hade klarat oss undan både regn och åska så långt, fastän det regnat och åskat på ställen dit vi kommit. Det blev lunch i Suonenjoki. Vi hann just och just äta klart så började regnet ösa ner. Temperaturen gick snabbt ner från 33 till 17. Men steg sen snabbt upp till 30 igen. Det brakade till några gånger och sen kom vi ut ur ovädret. Nästa paus blev på Viherlandia i Jyväskylä.


Sedan åkte vi genom lite mera regn. På ett ställe hade träd blåst över vägen så brandkåren dirigerade trafiken. Sen kom vi fram till ett betydligt svalare Töysä. Det duggregnade och var kring 18-20 grader. Var faktiskt riktigt skönt med svalare väder. 




Vi hämtade nyckeln till vår stuga och åt lite. Sen ville Wilma leka så vi gick och rutschade samt tog en titt på stranden.





Denna kväll blev det ett kvällsdopp för oss alla tre.

Vi sov bara en natt i Töysä, så på morgonen packade vi ihop och for till Tuuri. Shoppade lite, åt, besökte muminlekparken och gick på tivoli. Innan vi åkte hem igen handlade vi lite midsommarmat, kylskåpet där hemma ekade ju tomt och följande dag var det ju midsommarafton 🌸. Överlag var det lite folk i butiken, men i matbutiken, ja där var det trängsel, alla skulle väl handla mat inför morgondagen 🙂.




Det blev ingen åktur i gungorna, hann bara ta ett foto så skulle hon bort 🙈. Ett varv åkte hon i en annan karusell. Det skulle säkert ha varit annorlunda om hon haft nån kompis med. Nu måste hon ju åka "ensam". Men då har hon ju aldrig förut varit på något tivoli heller, så det var bra för att vara första gången ❤.


Att dra i snöre var roligt. Det blev dock bara ett drag, priserna hade ju gått upp rejält sedan man själv var på Wasalandia i tiderna. Wilma blev glad över sitt trollspö 🙂.



Kanske det blir ett nytt besök nästa år. Det är ju gratis för barn under 13 år, så hon har några år kvar tills det börjar kosta 🙂. Ville mamma och pappa åka kostade det 5 euro per gång eller så fick man köpa ett åkarmband för 32 euro och åka så mycket man ville. Denna gång räckte det med att Wilma åkte 🙂. 

Mot kvällen åkte vi hem igen efter fyra varma, intensiva men framförallt roliga dagar 😎☀️.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0