Redan 10 månader

Idag blir Wilma 10 månader. Den här senaste månaden tycker jag att hon har vuxit allt mer och börjat förstå så mycket. 
 
 
Sovandet fortsätter i princip som förut. Hon sover 2 gånger på dagen. Vanligtvis mellan 10-13, ibland 2, ibland 3 timmar. Nästa tupplur blir mellan 16-17 eller 17-18, oftast det senare. Till natten går hon och sova ca. klockan 22. Att lägga henne 21.15 är lönlöst. Hon somnar inte. Hellre har vi upp henne en stund längre så slipper hon ligga i sängen och gråta och vi slipper ta upp henne flera gånger innan hon somnar. Hon har haft en period nu då hon har haft svårare att somna och ibland har klockan blivit 22.30 eller till och med 23 innan hon somnat. Oberoende när hon somnar så vaknar hon mellan 6.30 och 7.30. 
 
Nu förstår hon mycket av vad vi säger till henne. Hon vet vad "nej" och "aj aj" betyder. Då man säger "hej" och "hej då" så vinkar hon för det mesta. Hon förstår också en hel del annat man säger åt henne. Visar på rätt bild då man frågar vad som är vad i böckerna.
 
Traktorer, bilar och djur är favoriter. Även böcker kan hon sitta länge och bläddra i. Nyligen har hon också upptäckt att man kan ligga och titta på sig själv i spegeln.
 
 
Fortsättningsvis drar hon sig fram för det mesta. Men emellanåt kryper hon också. Det går förstås fortast att dra sig fram. Förra veckan då jag stod i köket och Wilma var i vardagsrummet så ser jag över bardisken då hon mitt i allt står bredvid soffan och försöker komma upp i soffan. Duktig flicka ❤. Nu vill hon bara upp i sofforna hela tiden. Eller klättra på oss då vi sitter på golvet med henne. Helst ska hon stå. Sitta har hon också börjat göra. Förut har hon nog kunnat sitta, men inte riktigt satt sig ner själv, men nu kommer hon från mage till sittläge och tvärtom.
 
 
Då det gäller måltiderna så har det nu vänt helt och håller. Nu äter hon nästan bara plockmat. Hon vägrar att äta pure´mat (eller mat med bitar i ). Ingen skilland om det är köpis mat eller hemlagad. Det är svårt att få i henne kött, men annars äter hon det mesta. Försöker ge kött i puré form, ganska koncentrerat, så oftast får hon nog i sig lite åtminstone. En till två teskedar tar hon, sedan är det stop. Har också lagat "köttbullar" men de blev väl kompakta, men ibland äter hon nog lite av dem också. Nu de senaste dagarna har vi testat purémat i "klämmis" förpackning. Hon kan själv klämma ut innehållet och äta själv. Fruktklämmis går bra. Det går nog ibland med "matklämmis" men inte äter hon upp en hel. Det beror på hur bra man kan "lura" henne att ta en "slurk" mellan tuggorna av plockmaten. Det gäller att vara påhittig. 
 
Några fler tänder har vi inte sett skymten av ännu, hon har alltså totalt 6 stycken.
 
I klädväg är det nu mest 80 som gäller. Någon enstaka 74 och 86 använder hon också.
 
Imorgon är det dags för rådgivningsbesök. Äntligen! Är lite orolig för att hon inte har gått upp i vikt då jag tycker hon äter så lite. Men då igen är det ju svårt att veta hur mycket en 10-månaders ska äta. Är ju lättare att veta mängden då man ger puré mat. Det är ju förstås individuellt hur mycket de äter också. Ska i alla fall bli roligt med ett besök till rådgivningen. 
 

Kommentarer
Postat av: Lmn

GRATTIS på 10-mån dan🎈😍😘

Svar: Tack tack 😍
Caroline

2019-05-01 @ 22:20:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0