Skinkpaj och rabarberpaj

I måndags fick jag något ryck igen och svängde ihop två pajer. En skink/champinjon paj samt en rabarberpaj. Skönt att ha mat så det räcker i några dagar. Igår åt vi upp de sista bitarna. Tycker det är så svårt att veta varje dag vad man ska laga för mat till middag. Har det inte lämnat något från middagen föregående dag så har jag också ofta svårt att få i mig något ordentligt till lunch, speciellt nu då jag varit hemma två månader. Ofta lämnar det dock som tur en portion. Är jag på vift så måste jag oftast köpa något smått ätbart från butiken (eller ha med mig), för blir jag hungrig måste jag ha i mig något direkt, inte en halvtimme senare. 
 
Nåja, åter till pajerna. Denna gång blev de med vanligt vetemjöl, kände inte för att laga något med mandelmjöl denna gång. Fick ta till Google och googlade fram två recept. 
 
Hittade receptet till skinkpajen HÄR. Modifierade dock receptet lite.
 
Skink/champinjon paj
 
Du behöver följande ingredienser:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g margarin eller smör
  • 3 msk kallt vatten
  • 100 g rökt eller kokt skinka (Jag tog en förpackning med 250 g strimlad rökt skinka)
  • 1 liten burk champinjoner
  • 3 dl riven ost (eller ost efter behag)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk paprikapulver
Gör så här:
 
  • Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 27 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Sänk värmen till 200°C.
  • Lägg skinka och champinjoner i pajformen, lägg till sist på osten. Häll över äggstanningen.
  • Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
 
 
Ville laga en lite annorlunda rabarberpaj, inte någon smulpaj. Hittade ett passligt recept HÄRFör att kunna använda en 27 cm form använde jag mig i princip av samma pajdegsrecept som till skinkpajen, skulle ha blivit för lite med bara 2 dl mjöl som det stod i orginal receptet.
 
Rabarberpaj med täcke av maräng
 
Ingredienser:
 
Pajdeg
  • dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 120 gram smör
Rabarberkompott
  • 300 gram rabarber, skalad och hackad (använde ca 350 g rabarber)
  • 1 dl socker
Maräng
  • 3 st äggvitor
  • 1 dl socker
 
Gör så här:
 
Pajdeg:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda vetemjöl och vaniljsocker. Dela fettet i mindre bitar och blanda ned i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.
  • Låt gärna degen vila i kylskåp ett tag så att den blir lättare att kavla ut. 
Rabarberkompott:
  • Under tiden som pajdegen vilar kan denna röra göras. Lägg rabarber och socker i en kastrull och låt sjuda på svag eller medelvärme tills rabarbern har mjuknat och en röra bildats. 
Paj:
  •  Förgrädda pajskalet i 10-12 min.
Maräng:
  • Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum.
  • Vänd ned sockret och vispa allt i 4-5 minuter till.
Paj:
  • När pajskalet är färdiggräddat hälls rabarberröran i och marängen breds ut ovanpå så att det täcker.
  • Grädda i ytterligare 10-15 min så att marängen får en fin gyllene färg! Servera gärna pajen lite ljummen med vispad grädde! 
Det blev nog en av de godaste rabarberpajerna jag någonsin ätit. Det blir ju dock inte som hård maräng ovanpå, utan toppingen är nog mjuk då pajen är färdig. Det blir som sagt ingen torr smulpaj utan en riktigt saftig och god paj, perfekt till t.ex. midsommar. Dekorera pajen med lite bär så blir den ännu finare!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0