Jordgubbstårta Lchf

Då jag fyllde år för några veckor sedan ville jag bjuda på hembakad tårta. Lättast så då den skulle vara laktos, socker och glutenfri. Hittade ett bra recept HÄR.
 
Ingredienser:
 
5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk (psyllium)
1,5 dl sötning (Hermesetas lättströ)
250 g smält smör
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk
4 tsk bakpulver
8 ägg
2 tsk vaniljessens eller 2 tsk vaniljpulver
 
Vaniljkräm
 
4 äggulor
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 vaniljstänger
½ dl sötning (Hermesetas lättströ)
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
 
 
jordgubbar
ev.bananer
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två springformar (24 cm). 
 
2. Vispa sötning och ägg poröst, smält smöret.
 
3. Vispa ner smör, mjölk och philadelphiaost.
 
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
 
5. Fördela smeten i springformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter (ej varmluft). Låt svalna.
 
6. Gör vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. 
 
7. Häll upp grädden och mjölken i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ner fröna i gräddmjölken. Vispa ner övriga ingredienser och låt sjuda, men absolut inte koka. Dra bort kastrullen från plattan och vispa ner gelatinbladen. Ställ kallt i någon timme.
 
8. Dela varje botten i två delar. Nu är det dags att fylla kakan. Varva jordgubbssylt/mosade jordgubbar med vaniljsås och eventuellt mosade bananer. Det går bra att använda upptinade jordgubbar som du sedan mosar förhand innan du fyller kakan. Fördelen med upptinade jordgubbar är att du kan använda saften som kommer ur bären då de tinar upp. Häll gärna mycket "saft" över kakan så blir den inte så torr. Toppa kakan med grädde och färska jordgubbar.
 
 
Jag misslyckades dock lite med bottnarna. Vet inte om det var pga av att jag inte hade två stycken 24 cm formar, utan jag tog en större och en mindre (skulle ha två tårtor). Bottnarna jäste inte upp som de skulle så det gick inte att dela dem. Dessutom ska de nog bakas i vanlig ugn och inte på varmluft. Den första tårtan blev lite torr, men den andra blev mycket bättre då vi satte mycket "jordgubbssaft" ovanpå bottnarna. Smakade också riktigt bra med mosade bananer inuti. Bättre lycka nästa gång.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0